Ministry of Tribal Affairs
Tribal Affairs Ministry announces inclusion of 23 additional Minor Forest produce items in Minimum Support Price List
29 MAY 2020 2:32PM by PIB Delhi
Ministry of Tribal Affairs has announced Inclusion of 23 additional Minor Forest Produce (MFP) items and stipulation of their Minimum Support Price (MSP) under the Centrally Sponsored Scheme titled "Mechanism for Marketing of Minor Forest Produce (MFP) through Minimum Support Price (MSP) and development of value chain of MFP". This decision enhancing the coverage from 50 to 73 items comes in view of the exceptional and very difficult circumstances currently prevailing in the country on account of the COVID-19 Pandemic, and the potential of the Ministry of Tribal Affairs scheme to offer the much needed support to the tribal MFP gatherers.
This recommendation of additional items on 26 May, 2020 is over and above the previous notification issued on May 1, 2020, in which the MSP revisions for the existing 50 MFPs were announced. The increase across various items of Minor Forest Produce ranged from 16% to 66%. (in some cases such as Giloe, the increase has been up to 190%). The increase is also expected to provide an immediate and much needed momentum to procurement of Minor Tribal Produce across all States.
14 of the newly added items, otherwise agricultural produce, are not commercially grown in the North Eastern part of India but are found to grow in the wild in forests. Hence, the Ministry has favourably considered to include these specific items as MFP items for the North-East.
Further following 9 items available in forest areas across India have also been included in this notification with Minimum Support Price :
1. Van Tulsi seeds (Ocimumgratissimum)
2. Van Jeera (Vernonia anthelmintica)
3. Tamarind Seed (Tamarindusindica)
4. Bamboo Brooms (Thysanolaena maxima
5. Dry Anola (Phyllnthusemblica) (Dry)
6. KachriBaheda (Terminalia bellerica)
7. KachriHarra (Terminalia chebula)
8. Seed lac (Kerria lacca)
The details of the newly included items along with their MSP are stipulated as under:-
Sl. No.
Minor Forest Produce (MFP)
MSP
Final (in Rupees per Kg.)
Category
F: Forest
A; Agriculture
P: Processed
Applicability as MFP item
I
Van Tulsi seeds (Ocimumgratissimum)
16
F
All India
2
Van Jeera (Vernonia anthelmintica)
70
F
All India
3
Betel nut raw (Areca catechu) Raw
30
A
N.E. States
4
Betel nut Dry(Areca catechu) Dry
200
AP
N.E. States
5
Mushroom Dry (Agaricusbisporus) Dry
300
AP
N.E. States
6
Black rice (Oryza sativa L)
100
A
N.E. States
7
Johar Rice (Oryza sativa)
50
A
N.E. States
8
King Chilli (Capsicum chinense Jacq)
300
A
N.E. States
9
Mustard (Brassica nigra)
40
A
N.E. States
10
Raw Cashew (Anacardiumoccidentale) (Raw)
450
A
N.E. States
Il
Cashew Nut (Anacardiumoccidentale)
800
AP
N.E. States
12
Tamarind Seed (Tamarindusindica)
11
F
All India
13
Bamboo Brooms (Thysanolaena maxima)
60
F
All India
14
Gingerdry(Zingiberofficinale)
50
A P
N.E. States
15
Perilla dry(Perilla frutescens)
140
A
N.E. States
16
Rosella (Hibiscus sabdariffa)
200
A
N.E. States
17
Nutgall (Rhuschinensis)
150
A
N.E. States
18
Zanthoxylum Dried (Zanthoxylumarmatum
200
A
N.E. States
19
Jack Fruit Seed (Artocarpusheterophyllus) (Seeds
45
A
N.E. States
20
Dry Anola (Phyllnthusemblica) (Dry)
60
F
All India
21
KachriBaheda (Terminalia bellerica)
20
P
All India
22
KachriHarra (Terminalia chebula)
23
P
All India
23
Seed lac (Kerria lacca)
677
FP
All India
The Ministry has provided flexibility to States to fix MSP upto 10% higher or lower than MSP declared by the Government. This notification is aimed to address several issues of exploitation by local traders, ensuring fair returns on their produce.
The Central Government had introduced a Minimum Support Price (MSP) for a select list of MFP through “Mechanism for Marketing of Minor Forest Produce through Minimum Support price and development of Value Chain of MFP” Scheme in 2011 to provide a social safety net to these underprivileged forest dwellers, and to aid in their empowerment.
TRIFED, as the apex national organisation involved in the improvement of the livelihood and empowerment of these tribal people, is the nodal agency for the implementation of the scheme. The Scheme has been a resounding success in offering basic support to the tribal gatherers and has helped in improving their lives. 1,126 Vandhan Kendras have been set up as Tribal start-ups onboarding over 3.6 Lakhs beneficiaries. Many of these units have commenced production and started sales of their value-added products.

জনজাতি পৰিক্ৰমা মন্ত্ৰালয়
জনজাতীয় পৰিক্ৰমা মন্ত্ৰালয়ে বনাঞ্চলত উৎপাদিত অতিৰিক্ত ২৩ বিধ সাধাৰণ সামগ্ৰী ন্যুনতম সাহাৰ্য মূল্যত ক্ৰয় কৰাৰ কথা ঘোষণা কৰিছে
29 MAY 2020 2:32PM by PIB Guwahati
কেন্দ্ৰীয় সাহাৰ্যপ্ৰাপ্ত আঁচনি ‘বনাঞ্চলত উৎপাদিত সাধাৰণ সামগ্ৰীক ন্যুনতম সাহাৰ্য মূল্যত বিপণনৰ ব্যৱস্থা’ (মেকানিজম ফৰ মাৰ্কেটিং অৱ মাইনৰ ফৰেষ্ট প্ৰডিউচ থ্ৰো মিনিমাম ছাপৰ্ট প্ৰাইচ)ৰ অধীনত জনজাতীয় পৰিক্ৰমা মন্ত্ৰালয়ে বনাঞ্চলত উৎপাদিত অতিৰিক্ত ২৩ বিধ সাধাৰণ সামগ্ৰী ন্যুনতম সাহাৰ্য মূল্যত ক্ৰয় কৰাৰ কথা ঘোষণা কৰিছে। এই সিদ্ধান্তৰ ফলত আগৰ ৫০ বিধ সামগ্ৰীৰ সলনি এতিয়া ৭৩ বিধ সামগ্ৰীয়ে ন্যুনতম সাহাৰ্য মূল্য লাভ কৰিব যি এই বিশ্ব মহামাৰীয়ে আৱৰা সংকটকালত বনাঞ্চলত সাধাৰণ সামগ্ৰী সংগ্ৰহ তথা উৎপাদনৰ লগত জড়িত জনজাতীয় লোকসকলক গুৰুত্বপূৰ্ণ সহায় আগবঢ়াব।
২৬ মে’ ২০২০ তাৰিখে ঘোষণা কৰা সামগ্ৰীসমূহ যোৱা ১ মে’ ২০২০ তাৰিখে প্ৰকাশিত জাননীত উল্লিখিত ন্যুনতম সাহাৰ্য মূল্যই সামৰি লোৱা ৫০ বিধ সামগ্ৰীৰ অতিৰিক্ত হিচাপে উল্লেখ কৰা হৈছে। ইয়াৰ ফলত বনাঞ্চলত উৎপাদিত বিভিন্ন সামগ্ৰীৰ দাম ১৬%ৰ পৰা ৬৬% লৈকে (কোনো কোনো ক্ষেত্ৰত, যেনে গিলয়ৰ দাম ১৯০% লৈকে)বৃদ্ধি পাব। এই বৃদ্ধিয়ে বিভিন্ন ৰাজ্যত উপলব্ধ এই সামগ্ৰীসমূহৰ ক্ৰয়ৰ ক্ষেত্ৰতো প্ৰয়োজনীয় গতি দিব বুলি আশা কৰা গৈছে।
নতুনকৈ অন্তৰ্ভুক্ত কৰা ১৪ বিধ সামগ্ৰী যদিও কৃষিত্তিক, উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলত ইয়াক বাণিজ্যিকভাৱে উৎপাদন কৰা নহয় আৰু বনৰপৰাই সংগ্ৰহ কৰা হয় আৰু এইসমূহকো মন্ত্ৰালয়ে উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলৰ বাবে বনাঞ্চলত উৎপাদিত সাধাৰণ সামগ্ৰীৰ ভিতৰতে ৰাখিছে।
বাকী ৯ বিধ সামগ্ৰী সমগ্ৰ ভাৰতৰ বনাঞ্চলত উপলব্ধ আৰু ন্যুনতম সাহাৰ্য মূল্যৰ আওঁতালৈ অনা হৈছে। এইকেইবিধ হ’লঃ
১. বন তুলসী
২. বন জিৰা
৩. তেতেলীৰ গুটি
৪. বাঁহৰ ঝাড়ু
৫. শুকান আমলখি
৬. কাচ্ছৰি বাহেড়া
৭. কাচ্ছৰি হৰা
৮. ধূনা
নতুনকৈ অন্তৰ্ভুক্ত কৰা সামগ্ৰীসমূহঃ
ক্ৰ.নং
বনাঞ্চলত উৎপাদিত সাধাৰণ সামগ্ৰী
ন্যুনতম সাহাৰ্য মূল্য (টকা/কিলোগ্ৰাম)
বিভাগ
বনাঞ্চলত উৎপাদিত সাধাৰণ সামগ্ৰীহিচাপে প্ৰযোজ্য
১
বন তুলসীৰ গুটি
১৬
বনাঞ্চলত সংগ্ৰীহিত
সমগ্ৰ ভাৰত
২
বন জিৰা
৭০
বনাঞ্চলত সংগ্ৰীহিত
সমগ্ৰ ভাৰত
৩
কেঁচা গোটা তামোল
৩০
কৃষিভিত্তিক
উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চল
৪
শুকান গোটা তামোল
২০০
প্ৰ্ৰক্ৰিয়াকৃত কৃষিসামগ্ৰী
উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চল
৫
শুকান কাঠফুলা
৩০০
প্ৰ্ৰক্ৰিয়াকৃত কৃষিসামগ্ৰী
উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চল
৬
ক’লা চাউল
১০০
কৃষিভিত্তিক
উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চল
৭
জহা চাউল
৫০
কৃষিভিত্তিক
উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চল
৮
ভোট জলকীয়া
৩০০
কৃষিভিত্তিক
উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চল
৯
সৰিয়হ
৪০
কৃষিভিত্তিক
উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চল
১০
গোটা কাজু
৪৫০
কৃষিভিত্তিক
উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চল
১১
কাজু বাদাম
৮০০
প্ৰ্ৰক্ৰিয়াকৃত কৃষিসামগ্ৰী
উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চল
১২
তেতেলীৰ গুটি
১১
বনাঞ্চলত সংগ্ৰীহিত
সমগ্ৰ ভাৰত
১৩
বাঁহৰ ঝাড়ু
৬০
বনাঞ্চলত সংগ্ৰীহিত
সমগ্ৰ ভাৰত
১৪
শুকান আদা
৫০
প্ৰ্ৰক্ৰিয়াকৃত কৃষিসামগ্ৰী
উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চল
১৫
শুকান পেৰিলা
১৪০
কৃষিভিত্তিক
উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চল
১৬
ৰোজেলা
২০০
কৃষিভিত্তিক
উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চল
১৭
নাটগল
১৫০
কৃষিভিত্তিক
উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চল
১৮
শুকান জান্থোজাইলাম
২০০
কৃষিভিত্তিক
উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চল
১৯
কঁঠালৰ গুটি
৪৫
কৃষিভিত্তিক
উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চল
২০
শুকান আমলখি
৬০
বনাঞ্চলত সংগ্ৰীহিত
সমগ্ৰ ভাৰত
২১
কাচ্ছৰি বাহেড়া
২০
প্ৰ্ৰক্ৰিয়াকৃত
সমগ্ৰ ভাৰত
২২
কাচ্ছৰি হৰা
২৩
প্ৰ্ৰক্ৰিয়াকৃত
সমগ্ৰ ভাৰত
২৩
ধূনা
৬৭৭
প্ৰ্ৰক্ৰিয়াকৃত বনাঞ্চলত সংগ্ৰীহিত সামগ্ৰী
সমগ্ৰ ভাৰত
মন্ত্ৰালয়ে ৰাজ্যসমূহক চৰকাৰে নিৰ্দ্ধাৰণ কৰা সামগ্ৰীৰ ন্যুনতম সাহাৰ্য মূল্যতকৈ ১০% কম বা বেছি কৰাৰ বাবে অনুমতি দিছে। স্থনীয় বাণিকৰ লুন্ঠন, বনাঞ্চলত সাধাৰণ সামগ্ৰী সংগ্ৰহ তথা উৎপাদনৰ লগত জড়িত জনজাতীয় লোকসকলৰ লাভালাভৰ কথা মনত ৰাখি উক্ত সিদ্ধান্ত লোৱা হৈছে।
কেন্দ্ৰ চৰকাৰে ২০১১ চনতে বনাঞ্চলত সাধাৰণ সামগ্ৰী সংগ্ৰহ তথা উৎপাদনৰ লগত জড়িত জনজাতীয় লোকসকলকৰ সামাজিক সুৰক্ষা আৰু সবলীকৰণৰ বাবে ‘বনাঞ্চলত উৎপাদিত সাধাৰণ সামগ্ৰীক ন্যুনতম সাহাৰ্য মূল্যত বিপণনৰ ব্যৱস্থা’ আঁচনিৰ সূচনা কৰিছিল।
জনজাতীয় লোকৰ সবলীকৰণ আৰু জীৱিকাৰ উন্নয়নৰ লগত জড়িত শীৰ্ষস্থানীয় সংস্থা ট্ৰীফডে এই আঁচনি ৰূপায়ণৰ ক্ষেত্ৰত সংযোগী সংস্থাৰ ভূমিকা লৈছে। সফলতাৰে সেৱা আগবঢ়াই থকা এই আঁচনিৰ জৰিয়তে জনজাতীয় ষ্টাৰ্ট-আপ হিচাপে ১,১২৬ টা বন্ধন কেন্দ্ৰ স্থাপনৰ যোগেদি ৩.৬ লাখ হিতাধিকাৰী লাভান্বিত হৈছে। বহু এনে কেন্দ্ৰত এই মূল্য সংযোজিত সামগ্ৰীসমূহৰ বিক্ৰী আৰম্ভ হৈছে।