ত্রাইবেল এফিয়র্স মন্ত্রালয়
জান অমসুং জহানগীদমক বন ধনঃ শাহপুরগী কাতকরী ত্রাইবকী ৱারী
“লোকদাউনগী মনুংদফাওবা ওনলাইন সেলশিংগী থবক তৌরি; ঐখোয়না দি-মার্তকা খুৎশম্নননবা অমসুং গীলোয়বু অরাপ্পা কৈথেলশিংদা পুনবা থৌরাং তৌখি , ”
24 MAY 2020 1:38PM by PIB Imphal
ইচং থৌবা লুচিংবা অমগী লীচিং মখাদা কত্থোক্লবা নুপামচা খরগী কাংবু অমা অমসুং সরকারগী ওর্গনাইজেসনশিংদগী তেংবাং ফংলবদা পাংথোকপা ঙম্লোইদবা করি লৈগনি? ময়েক শেংনা কয়া অমা ঙমগনি।
হায়রিবা অসি থানেগী সোলাপুরদা লৈবা গীলোয় অমসুং অতৈ পোৎলমশিং কৈথেলদা পুথোক্তুনা আদিবাসী একাত্মক সামাজিক সংস্থা না অমুক হন্না খুদম পীদুনা উৎখ্রে। গীলোয় হায়বা অসি ফার্মাসিয়ুতিকেল কম্পেনী কয়া অমদগী য়াম্না চাওনা দিমান্দ লৈবা হীদাক্কী পাম্বী অমনি।
খোংচৎ অসি কাতকরী(कातकरी) কাংলুপকী সুনীল পাৱর হায়বা নহা অমনা মমান্নবা ১০-১২গী মাগী তীমগা মাগী মরমদম ওইরিবা কাতকারীদা লৈবা রিভিন্যু ওফিসতা কাতকারী ত্রাইবেলশিং অদু তোঙান-তোঙানবা থবকশিংগী খুদোংচাবা ফংহনবা হৌরকখি। কাতকরী অসি হোম এপোয়রস মন্ত্রালয়গী ক্লাসিফিকেসনগী মতুং ইন্না অকক্ননা মুৎখিগদৌরবা ত্রাইবেল কাংলুপ ৭৫গী মনুংদা অমনি।
তেক্নোলোজীগী থাক্তা লৌউ-শিংউবা অসিগী মমাংদা তৌনরম্বা মওংদা লৌউবা লেংদনা নত্রগা মীশিং হন্থরকপগী অৱাবা মায়োক্নরিবা অকক্নবা ত্রাইবেল কাংলুপশিং অসিদা লাইরিক হৈবগী অমদি হিংবগী শেন্মীৎলোন অসি য়াম্না হন্থবা থাক্তা লৈরি। রাজ্য অমসুং য়ুনিয়ন তেরিতোরী ১৮দগী অসিগুম্বা গ্রুপ ৭৫ অসি পার্তিকুলরলী ভলনরেবল ত্রাইবেল গ্রুপ(পি.ভি.তি.জি.) গী কাংলুপ হায়না মশক খংনখ্রে।
নহা ওইরিবা সুনীল পাৱর অমসুং মহাক্কী মরুপশিংনা লৈকাইগী কৈথেলদা গীলোয় অসি য়োনবগী থবক অসি হৌরকখি। শ্রী অরুন পন্সারেনা মবুক-মপাও ফরবা অমদি মীনুংশি চাওরবা মীওই অমা ওইনা মখোয়না হোৎনরিবশিং অদু উবিখি অমসুং মখোয়গী থবক অদু পাংথোক্নবা ওফিস অমা পীবিখি। কৈথেল অদুগী মনাক নকপদা লৈবা মফম অমদা ওফিস অমদা থবক হেক তৌবা হৌখিবদগী অতৈ ত্রাইবেলশিংনা মখোয়গী মতাংদা খংনরক্তুনা থবক অদুদা য়াওশিল্লকখি।
মতাং অদুদা সুনীল পাৱরনা ভারত সরকারগা খুৎশম্নবা মহারাস্ত্র সরকারগী এস.তি. ৱেলফেয়র বিভারকী নোদেল এজেন্সীশিংগা তি.আর.আই.এফ.ই.দি.না খুৎশম্নরগা চলাইবা প্রধান মন্ত্রী বন ধন য়োজনাগী মতাংদা খংলকখিরম্মী।
সুনীলনা মখোয়দা গীলোয়গী তৌরকপা দিমান্দ অদু থুনা থৌরাং তৌদুনা লৌখৎপীনবা মতেং নীখি। আয়ুরবেদতা गुडूची হায়না কৌবা গীলোয় অসি তোঙান-তোঙানবা লাইহৌগী মখলশিং(ভাইরেলগী লাইহৌ, মেলরিয়া অসিনচিংবা)গা লোয়ন-লোয়ননা দাইএবেতিসকী হীদাক ওইনা শিজিন্নৈ। মসি পাওদর নত্রগা ক্রীমগী মওংদসু শুংদোকই।
লৈকায়গী কৈথেলদা অমসুং ফার্মাগী কম্পেনীশিং খক্তংদখক্তংদা লৌইশিনবা তৌদনা, ঐখোয়না গীলোয় অসি দি-মার্তকুম্বা অচৌবা রিতেলগী চেনগী মতেংনা অরাপ্পা কৈথেলশিংদা পুনবা থৌরাং তৌখি। ঐখোয়না ৱেবসাই অমসু শেমখি। লোকদাউন মনুংসিদা ওনলাইন মার্কেতিংদগীসু য়োল্লি। সরকারনা পোৎলমশিং অসি অপনবা অমত্তা য়াওদনা পুথোক-পুশিন তৌবা অমসুং য়োনবা য়ানবা ঐখোয়গ পাস পীবিখিহায়না পাৱরনা হায়খি।
সুনীলনা আদিবাসী একাত্মক সামাজিক সংস্থা, শহানপুরগী তেংবাংগা লোয়ননা কন্না হোৎনখিবা অসি প্রদক অসি মার্কেত্তা শন্দোকহনখিবা কক্তা নত্তনা অতোপ্পা উমংগী প্রদকশিংদগী তোঙান্না পুথোক্নবনি। মখোয়না পুজা তৌবা মতমদা শেংনা মৈ থাদুনা জৈগ্য তৌবা মতমদা কৎনবা সমিধা(শিংশিংনা জৈগ্য তৌবা) মখল ৭ খোম্বা অমসুং য়োনবা হৌরকখি।
“মহারাস্ত্র সরকারগী মখাদা লৈবা শব্রী আদিবাসী বিত্ত বিকাস মহামন্দলনা বেকৱার্দ অমসুং ফোরৱার্দ ওইরবা লিঙ্কতগী মখোয়গী প্রদকশিং অদুগীদমক্তা মসিগী এস.ঐচ.জি.শিং অসি ত্রেন তৌনবা থৌরাং তৌরি। বেকৱার্দ লিঙ্কেজশিংদা, ঐখোয়না ত্রাইবেলশিং অদুনা মতম শাংনা ফংদুনা লৈবদা করিসু অকায়বা পীদনা গীলোয় অদু মতৌ করম্না লৌখৎলক্কদগে হায়বদু তাক্কনি, মসিনা হেন্না মতম শাংনা পোৎ ফংহনগনি অমসুং মখোয়দা মদুগী পাম্বীদুমক থাবগী মতাংদা তম্বীগনি। ফোরৱার্দ লিঙ্কেজদা, মমল হেন্না ফংনবা গীলোয়শিং অদুদগী তোঙান-তোঙানবা প্রদকশিং করম্না পুথোক্কদগে হায়বগী থৌওং অদু ঐখোয়না তম্বিগনি মহারাস্ত্র সরকারগী মখাদা লৈবা শব্রী আদিবাসী বিত্ত বিকাস মহামন্দলগী মেনেজিং দিরেক্তর শ্রী নীতিন পাতিলনা হায়খি।
প্রধান মন্ত্রী বন ধন য়োজনানা এস.ঐচ.জি.শিংদা ৱর্কিং কেপিতেলশিং পীরি। মরম অসিনা মখোয়গী পোত্থোক অদু য়োনবদা ৱাদ্রে, অহোয়নদুম মখোয়না লৌখৎলুবা পোত্থোকশিং অদুগীদমক্তা ত্রাইবেলশিংদা খুদক্তা শেল থীবা ঙমহল্লে, মসিনা ত্রাইবেলশিংগী চাগা লেপ্তনা লাকহনবদা অচৌবা মতেং ওইরি হায়না শ্রী পাতিলনা পাওদমখি।
পী.এস.:
কনাগুম্বা মহারাস্ত্রগী নহাশিংনা আদিবাসী একাত্মিক সামাজিক সংস্থাগা থবক্কী মতাংদা ৱারী শান্নবা পাম্বীরগদি, লমজিং লমতাক্কীদমক্তা কুমারী রিতুঝা পনগাৱাকরদা ৮৮৭৯৫৮৫১২৩ দা পাও ফাওবিরকপা য়াগনি।
বেকগ্রাওন্দ
প্রধান মন্ত্রী বন ধন য়ৌজনা( পী.এম.ভি.দি.ৱাই. ) অসি মফম অদুগী ওইবা মওংদা ত্রাইবেলগী চাগা পীকথহন্নবা উমংদা লৈবা ত্রাইবশিংগী মাইনর ফোরেস্ত প্রদ্যুস( এম.অফ.পী. )গীদমক্তা রিতেল মারকেতিংগী ভেল্যু হাপচিনবগী থৌরাং অমনি। মসিগী থৌরাং অসিদা, এম.এফ.পী.-দা লৈবা চাওরাক্না মীওই ৩০০ মুক্কী ত্রাইবেল গ্রুপশিং/ইন্তরপ্রাইজেজশিং খোমজিন্নবা, ভেল্যু হাপচিন্নবা, পেকেত্তা য়োম্নবা অমসুং মাইনর ফোরেস্ত প্রদ্যুসশিং মারকেত্তিং তৌনবা শেমখ্রে।
মসিগী ত্রাইবেল ইন্তরপ্রাইজেজশিং অসি মীহুৎ ১৫-২০ ফাওবা লৈবা বন ধন এস.ঐচ.জি. গ্রুকী মওংদা লৈরগনি অমসুং অসিগুম্বা এস.ঐচ.জি. গ্রুপশিং অসিনা মখা তানা হেন্না চাওথোরক্তুনা মীওই ৩০০ লোম লৈবা হেন্না চাওবা বন ধন বিকাস কেন্দ্র( ভি.দি.ভি.কে.এস. ) ওইরক্কদৌরে।
তি.আর.আই.এফ.ই.দি.না ভি.দি.ভি.কে.এস.দা লল্লোন-ইতীক্কী মোদেলশিং ফংহন্দুনা থৌরাংশিং পাংথোক্নবা অমসুং এম.অফ.পী.শিংগী ভেল্যু হাপচিনবগী থবক পাংথোক্লিবা ইক্বিপমেন্তশিংগী তেন্তেতিব লিস্ত শেম্বদা তেংবাং পীগনি। মসিগী মরিক চুম্বা ৱারোলদি তি.আর.আই.এফ.ই.দি.গী ৱেবসাইত্তা ফংহন্নবা তৌরগনি।

Ministry of Tribal Affairs
Van Dhan for Jaan and Jahaan: The Story of Shahapur’s Katkari Tribe
“Online sales are happening, even during lockdown; we plan to collaborate with D-Mart and take giloy to far-away markets”
24 MAY 2020 1:38PM by PIB Mumbai
Mumbai, May 24, 2020
What can come out of a group of a few dedicated boys led by an able leader and enabling support from government organisations? A lot, apparently.
This has been proved yet again, by “Adivasi Ekatmik Samajik Sanstha” of Shahapur in Thane, which markets Giloy and other products. Giloy is a medicinal plant with huge demand from pharmaceutical companies.
The journey started when Sunil Pawar, a youth from Katkari (कातकरी) community, and his team of 10 -12 friends started facilitating various works of Katkari tribals at revenue offices in his native place. Katkari is one of the 75 Particularly Vulnerable Tribal Groups, as per the classification by Ministry of Home Affairs.
There are certain tribal communities who use a pre-agricultural level of technology, face stagnant or declining population growth, and are equipped with only an extremely low level of literacy and a subsistence level of economy. 75 such groups of tribals in 18 States and one Union Territory have been identified and categorized as Particularly Vulnerable Tribal Groups (PVTGs).
Sunil Pawar, a young lad and his friends started this enterprise of selling giloy in local markets. A good samaritan in the form of Shri Arun Pansare saw their efforts and offered them a place to start their office. Once they started working from an office situated near the market area, more tribals came to know about it and started joining them.
Sunil Pawar meanwhile came across an advertisement of Pradhan Mantri Van Dhan Yojana run by TRIFED, Ministry of Tribal Affairs, Govt. of India in association with Nodal Agency - ST Welfare Department, Govt. of Maharashtra.
Sunil approached them for help which he readily received and soon the demand for giloy picked up. Called गुडूची in Ayurveda, giloy is used in medicines which treat various kinds of fever (viral fever, malaria, etc.) as well as diabetes. It is used in extract form, powder form or cream.
“Not confining ourselves to local market and pharma companies, we plan to take giloy to far away markets with the help of big retail chains like D-Mart. We have created a website too. Online sale is happening through it during lockdown period. Government is forthcoming in issuing passes to us so that produce can be transported and sold without hindrance”, Shri Pawar said.
Efforts were made by Adivasi Ekatmik Samajik Sanstha, Shahapur co-ordinated by Sunil to not only expand the market for the produce but also to diversify into other forest products. They have started collecting and selling the 7 types of Samidha (sacrificial offerings made mostly of wood) which are offered in the holy fire during the performance of Puja.
“Shabri Adivasi Vitta Vikas Mahamandal plans to train these SHGs in establishing backward and forward linkages for their produce. In backward linkages, we will train tribals about how to pick giloy without affecting its long-term availability, this way it will be available for a longer period and they will also be taught about plantation of the same. In forward linkages, we will train them to process the giloy into making different products which will fetch better price for them,” said Shri Nitin Patil, Managing Director of the Shabari Adivasi Vitta Mahamandal under Government of Maharashtra.
Pradhan Mantri Van Dhan Yojana provides working capital for these SHGs. So they don’t have to sell their produce in distress, moreover they can immediately pay tribals for produce they have picked up, this greatly helps tribals in having steady income, Shri Patil informed.
PS:
Youth from Maharashtra desirous of undertaking Adivasi Ekatmik Samajik Sanstha - like activity can contact Ms. Rutuja Pangaonkar on 8879585123 for guidance and assistance.
Background
Pradhan Mantri Van Dhan Yojana (PMVDY) is a retail marketing led value addition plan for Minor Forest Produce (MFP), meant for forest-based tribes to optimize the tribal income, locally. Under the program, MFP-based tribal groups / enterprises of around 300 members are formed for collection, value addition, packaging & marketing of Minor Forest Produces (MFPs).
These tribal enterprises will be in the form of Van Dhan SHGs which will be a group of 15-20 members and such 15 SHG groups will further be federated into a larger group of Van Dhan Vikas Kendras (VDVKS) of around 300 members.
TRIFED will support the VDVKs through providing them with model business plans, processing plans & tentative list of equipment for carrying out the value addition work of MFPs. The details would be made available on the TRIFED’s website.