Ministry of Earth Sciences
(at 1730 Hrs. IST)-Super Cyclonic Storm ‘AMPHAN’ over West central Bay of Bengal: Cyclone Warning for West Bengal and north Odisha coasts: Orange Message
19 MAY 2020 6:15PM by PIB Delhi
According to the latest release (at 1730 Hrs. IST) by the National Weather Forecasting Centre/Cyclone Warning Divisionof the India Meteorological Department:
(Attn. Updates are marked in Colour).
The Super Cyclonic Storm‘AMPHAN’ (pronounced as UM-PUN) over WestcentralBay of Bengal moved north-northeastwardswith a speed of 18 kmph during past 06 hours and lay centred at 1430 hrs IST of 19th May, 2020 as an Extremely Severe Cyclonic Storm near latitude 17.0°N and longitude 86.9°E over Westcentral Bay of Bengal about 420 km nearly south of Paradip (Odisha), 570 km south-southwest of Digha (West Bengal) and 700 km south-southwest of Khepupara (Bangladesh). It is very likely to move north-northeastwards across northwest Bay of Bengal and cross West Bengal – Bangladesh coasts between Digha (West Bengal) and Hatiya Islands (Bangladesh) close to Sundarbans during Afternoon to Evening hours of 20th May 2020 with maximum sustained wind speed of 155-165 kmph gusting to 185 kmph. The system is now being continuously tracked by the Doppler Weather Radar (DWR) at Vishakhapatnam (Andhra Pradesh).
Forecast track and intensity are given in the following table:
Date/Time(IST)
Position
(Lat. 0N/ long. 0E)
Maximum sustained surface
wind speed (Kmph)
Category of cyclonic disturbance
19.05.20/1430
17.0/86.9
200-210 gusting to 230
Extremely Severe Cyclonic Storm
19.05.20/1730
17.1/87.1
200-210 gusting to 230
Extremely Severe Cyclonic Storm
19.05.20/2330
18.0/87.3
190-200 gusting to 220
Extremely Severe Cyclonic Storm
20.05.20/0530
19.3/87.7
180-190 gusting to 210
Extremely Severe Cyclonic Storm
20.05.20/1130
20.9/88.2
160-170 gusting to 190
Very Severe Cyclonic Storm
20.05.20/2330
22.7/88.7
95-105 gusting to 115
Cyclonic Storm
21.05.20/1130
24.3/89.3
50-60 gusting to 70
Depression
21.05.20/2330
25.6/90.2
20-30 gusting to 40
Low Pressure Area
(1) Heavy rainfall Warning:
Odisha
Light to moderate rainfall is very likely at most places of coastal Odisha with heavy to very heavy rainfall at isolated placesJagatsinghpur, Kendrapara and BhadrakDistricts and isolated heavyfalls over Jajpur, Balasore,Cuttack, Mayurbhanj,Khordha&Puri districts on 19th May and isolated heavy to very heavy rainfall at isolated places over north coastal Odisha (Balasore, Bhadrak, Mayurbhanj, Jajpur, Kendrapara and Keonjhargarh Districts) on 20th May 2020.
West Bengal
Coastal districts of Gangetic West Bengal (East Medinipur, South & North 24 Parganas) are likely to experience light to moderate rainfall at many places commencing from today, the 19th May evening.Rainfall intensity is likely to increase gradually and become maximum on 20thMay. Rainfall at most places with heavy to very heavy falls at a few places & extremely heavy falls at isolated places likely over Gangetic West Bengal (east & west Medinipur, south & north 24 Parganas, Howrah, Hoogli, Kolkata and adjoining districts)on 20th May and isolated heavy rain over interior districts on 21st May, 2020.
Sub-Himalayan West Bengal and Sikkim
Light to moderate rainfall at most places with heavy to very heavy falls at a few places over Malda& Dinajpur districts on 20th May and over most of the districts of Sub-Himalayan West Bengal & Sikkim on 21st May, 2020.
Assam & Meghalaya
Light to moderate rainfall at most places with heavy to very heavy falls at a few places over the western districts of Assam & Meghalaya on 21st May.
(2) Wind warning
West Bengal & Odisha
• Squally wind, speed reaching 55 to 65 kmph gusting to 75 kmph is prevailing along & off south Odisha coast and 40-50 kmph gusting to 60 kmph along & off north Odisha coast. It is very likely to increase becoming 55 to 65 kmph gusting to 75 kmph along & off north Odisha coast by today evening and along & off West Bengal coast by tonight.
• The wind speed will gradually increase becoming gale wind speed reaching 75 to 85 kmph gusting to 95 kmph from 20th morning along and off north Odisha coast (Jagatsinghpur, Kendrapara, Bhadrak, Balasore and Mayurbhanj districts) and West Bengal coast (east & west Medinipur, south & north 24 Parganas, Howrah, Hoogli, Kolkata Districts). It will gradually increase thereafter becoming 100 to 110 kmph gusting to 125 kmph along & off the above mentioned districts of North Odisha.
• Gale wind speed reaching 155 to 165 kmph gusting to 185 kmph very likely along & off east Medinipur and north & south 24 Parganas districts and 110-120 kmph gusting to 130 kmph over Kolkata, Hoogli, Howrah and West Medinipur Districts of West Bengal during the time of landfall (20th afternoon to night).
• Squally wind speed reaching 55-65 kmph gusting to 75 kmph likely to prevail over Puri, Khordha, Cuttack, Jajpur districts of Odisha during 20th May 2020.
Deep Sea area
• Gale wind speed reaching 210-220 gusting to 240 kmph is prevailing over westcentral Bay of Bengal. Gale wind speed reaching 200-210 gusting to 230 kmph is likely to prevail over northern parts of central Bay of Bengal and adjoining North Bay of Bengal from the evening of today, the 19thMay. It will gradually decrease becoming 165-175 kmph gusting to 195 kmph by 20th afternoon.
(3) Sea condition:
• Sea condition is Phenomenal and is likely to continue for next 06 hours over southern parts of Westcentral Bay of Bengal. It will become Phenomenal over northern parts of central Bay of Bengal and adjoining north Bay of Bengal by today evening and over north Bay of Bengal on 20th May 2020.
(4) Fishermen Warning
• The fishermen are advised not to venture into west-central and adjoining central parts of south Bay of Bengal during next 24 hours, into central Bay of Bengal and North Bay of Bengal during 19th to 20th May 2020.
• Also, fishermen are advised not to venture into North Bay of Bengal along and off North Odisha, West Bengal and adjoining Bangladesh coasts till 20th May 2020.
(5)Storm Surge expected
• Storm Surge of about 4-5 meters above Astronomical Tide is likely to inundate low lying areas of south & north 24 Parganas and about 3-4 meters over the low lying areas of East Medinipur District of West Bengal during the time of Landfall. (Figure enclosed)
(6)Damage Expected and Action suggested
(a) West Bengal (east Medinipur, south & north 24 Parganas, Howrah, Hoogli, Kolkata districts)
Damage Expected:
• Extensive damage to all types of kutcha houses, some damage to old badly managed Pucca structures. Potential threat from flying objects.
• Extensive uprooting of communication and power poles.
• Disruption of rail/road link at several places.
• Extensive damage to standing crops, plantations, orchards.
• Blowing down of Palm and coconut trees.
• Uprooting of large bushy trees.
• Large boats and ships may get torn from their moorings.
Fishermen Warning & Action Suggested:
• Total suspension of fishing operations till 20th May 2020.
• Diversion or suspension of rail and road traffic.
• People in affected areas to remain indoors. Mobilise evacuation from Low lying areas.
• Movement in motor boats and small ships not advisable.
(b) Odisha (Jagatsinghpur, Kendrapara, Bhadrak, Balasore, Jajpur& Mayurbhanj)
Damage Expected:
• Total destruction of thatched houses/ extensive damage to kutcha houses. Potential threat from flying objects.
• Bending/ uprooting of power and communication poles.
• Major damage to Kutcha and Pucca roads. Minor disruption of railways, overhead power lines and signalling systems.
• Widespread damage to standing crops, plantations, orchards, falling of green coconuts and tearing of palm fronds. Blowing down of bushy trees like mango.
• Small boats, country crafts may get detached from moorings.
Fishermen Warning & Action Suggested:
• Total suspension of fishing operations till 20th May 2020.
• Diversion or suspension of rail and road traffic.
• People in affected areas to remain indoors.
• Movement in motor boats and small ships not advisable.
Kindly visit www.rsmcnewdelhi.imd.gov.in and www.mausam.imd.gov.in for updates on the system.
(Please see details and UPDATED graphics in this link here)

আর্থ সাইন্স মন্ত্রালয়
বে ওফ বেঙ্গলগী নোংচুপ-ময়াইলোমদা শাথিবা নোংলৈ-নুংশিৎ ‘অম্ফান’: ৱেস্ত বেঙ্গল অমসুং ওরিশাগী অৱাং থংবা সমুদ্র খোঙবানশিংগী ওইনা নোংলৈ-নুংশিৎকী চেকশিন ৱা: ওরেঞ্জ মেসেজ
19 MAY 2020 6:15PM by PIB Imphal
ইন্দিয়ন মেতিওরোলোজিকেল বিভাগকী নেস্নল ৱেদর ফোর্কাস্তিং সেন্তর/সাইক্লোন ৱার্নিং দিবিজনগী খ্বাইদগী নৌনা ফোংবা (আই.এস.তি. পুং ১৭৩০)গী মতুং ইন্না:
(মরু ওইবা অপদেৎশিং অদু মচুনা তাক্লি)
বে ওফ বেঙ্গলগী নোংচুপ-ময়াইলোমদা শাথিবা নোংলৈ-নুংশিৎ ‘অম্ফান’ (উম-পুন হায়না পান্নবা) অসি অৱাং-অৱাং নোংপোক থংবদা হৌখিবা পুং ০৬ মনুংদা পুংদা কি.মি.১৮গী খোঙজেলদা শিৎলি অমসুং মে ১৯,২০২০গী আই.এস.তি. পুং ১৪৩০দা চাউরাকনা পারাদীপ (ওরিশা)গী খারোমদা কি.মি. ৪২০ নকনা, দীঘা (নোংচুপ বেঙ্গল)গী খা-খা নোংচুপ লোমদা কি.মি. ৫৭০,অমসুং খেপুপারা (বঙ্গলাদেশ)কী খা-খা নোংচুপ লোমদা কি.মি. ৭০০দা অৱাংলোমগী লেতিচুদ ১৭° মনাক্তা অমসুং বে ওফ বেঙ্গলগী নোংচুপ-ময়াইলোমদা লোঙ্গীচুদ ৮৬.৯° নোংপোক্লোমদা কা হেন্না শাথিবা উংদুনা লৈবা নোংলৈ-নুংশিৎ অমা ওইখি। মসি অৱাং-অৱাংনোংপোক্লোমদা বে ওফ বেঙ্গলগী অৱাং নোংচুপ লান্না অমসুং নোংচুপ বেঙ্গল লানথোক্তুনা- সুন্দরবন নক্না বঙ্গলাদেশকী সমুদ্র খোঙবানগী দীঘা (নোংচুপ বেঙ্গল) অমসুং হাতিয়া ইথৎ (বঙ্গলাদেশ)কী মরক্তা মে ২০, ২০২০গী নুংথিলদগী নুমিৎদাংৱাইরমগী মতমদা পুংদা কি.মি. ১৫৫-১৬৫দগী পুংদা কি.মি. ১৮৫ ফাওবগী খ্বাইদগী য়াম্না নুংশিৎনা লৈমায়দা হুম্বগা লোয়ননা শিৎলবা য়ানা লৈ। ভিশখাপতনম (আন্ধ্র প্রদেশ)কী দোপপ্লর ৱেদর রাদর (দি.দব্লিউ.আর)না শাথিবা নোংলৈ-নুংশিৎ ‘অম্ফন’ অসি হৌজিক লেপ্পা লৈতনা ত্রেক তৌরি।
মখাগী তেবল অসিদা ফোরকাস্ত ত্রেক অমসুং অয়াংবগী মতাংদা পীরি:
তাং/মতম (আই.এস.তি.)
লৈরিবা ফিভম (লেতিচুদ০N/ লোঙ্গীচুদ০E)
খ্বাইদগী য়াম্না নুংশিৎনা লৈমায়দা হুম্বগী অয়াংবা (পুংদা ওইবা কি.মি.)
নোংলৈ নুংশিৎনা লৈদুনা শিৎপগী কাংলুপ
১৯.০৫.২০/১৪৩০
১৬.৫/৮৬.৯
২০০-২১০য়াংনা শিৎলম্বদগী ২৩০ ফাওবা খংশিৎ শিৎপা
কা হেন্না শাথিবা নোংলৈ-নুশিৎ
১৯.০৫.২০/১৭৩০
১৭.১/৮৭.১
২০০-২১০ য়াংনা শিৎলম্বদগী ২৩০ ফাওবা খংশিৎ শিৎপা
কা হেন্না শাথিবা নোংলৈ-নুশিৎ
১৯.০৫.২০/২৩৩০
১৮.০/৮৭.৩
১৯০-২০০ য়াংনা শিৎলম্বদগী ২২০ ফাওবা খংশিৎ শিৎপা
কা হেন্না শাথিবা নোংলৈ-নুশিৎ
২০.০৫.২০/০৫৩০
১৯.৩/৮৭.৭
১৮০-১৯০ য়াংনা শিৎলম্বদগী ২১০ ফাওবা খংশিৎ শিৎপা
কা হেন্না শাথিবা নোংলৈ-নুশিৎ
২০.০৫.২০/১১৩০
২০.৯/৮৮.২
১৬০-১৭০ য়াংনা শিৎলম্বদগী ১৯০ ফাওবা খংশিৎ শিৎপা
য়াম্না শাথিবা নোংলৈ-নুশিৎ
২০.০৫.২০/২৩৩০
২২.৭/৮৮.৭
৯৫-১০৫ য়াংনা শিৎলম্বদগী ১১৫ ফাওবা খংশিৎ শিৎপা
নোংলৈ-নুশিৎ
২১.০৫.২০/১১৩০
২৪.৩/৮৯.৩
৫০-৬০ য়াংনা শিৎলম্বদগী ৭০ ফাওবা খংশিৎ শিৎপা
দিপ্রেসসন
২১.০৫.২০/২৩৩০
২৫.৬/৯০.২
২০-৩০ য়াংনা শিৎলম্বদগী ৪০ ফাওবা খংশিৎ শিৎপা
লো প্রেসর এরিয়া
(১) অকনবা নোংজুগী চেকশিনৱা:
ওরিশা
মে ১৯ দা ওরিশাগীসমুদ্র খোংবালদা অয়াম্বা মফমশিংদা নোং খজিক্তংদগী ময়ায় ওইরপ ফাওবগী চাংদা নোং চুরবা য়াই লোয়ননা মী য়াম্না তাদবা মফমশিং জগৎশিংপুর, কন্দ্রাপুর অমসুং ভদ্রাক জিলাশিংদাঅকনবদগী য়াম্না কনবা নোং চুরবা য়াই অমসুং জোইপুর, বালাসোর, কত্তক, ময়ুর্ভঞ্জ, খোর্ধা & পুরীগী জিলাশিংদা তোঙান্না য়াম্না কনবা নোং চুরবা য়াই অমসুং মে ২০,২০২০ দনা ওরিশাগী সমুদ্র খোংবালগী (জগৎশিংপুর, ভদ্রাক অমসুং কিয়োনঝরগর জিলাশিং) মীয়াম্না তাদবা মফমশিংদনা য়াম্না কনবা নোংদগী কা হেন্না কনবা নোং ফাওবা চুরবা য়াই।
নোংচুপ বেঙ্গল
ঙসি মে ১৯গী নুমিৎদাংৱাইরমদগী হৌরগা নোংচুপ বঙ্গালগী গঙ্গা খোঙবানদালৈবা জিলাশিংগী (নোংপোক মেদিনিপুর, খা অমদি অৱাংগী পার্গনাস ২৪) অয়াম্বা মফমশিংদা নোং খজিক্তংদগী ময়ায় ওইরপ ফাওবগী চাংদা চুরবা য়াই । মে ২০দা নোংজুগী চাং অসি তপ্না তপ্না কানশিল্লকপা য়ানা লৈ। অয়াম্বামফমশিংদা নোং কন্না অমদি মফম খরদা য়াম্না কনবা নোং চুরবা য়াই, মী য়াম্নাতাদবা নোংচুপ বঙ্গালগী গঙ্গা খোঙবানদা (নোংপোক & নোংচুপ মেদিনিপুর, খা অমদি অৱাংগী পার্গনাস ২৪, হাউরা, হুগ্লি, কোলকতা অমদি থংনবা জিলাশিং)দা মে ২০, ২০২০দা কা হেন্না কনবা নোংচুরবা য়াই অমসুং মে ২১ ২০২০দা মনুং চনবা জিলাশিংদা তোঙান্না অকনবা নোং চু্রবা য়াই।
নোংচুপ বঙ্গালগী সব-হিমালয় অমসুং সিক্কিম
অয়াম্বা মফমশিংদা নোং খজিক্তংদগীময়ায় ওইরপ ফাওবগী চাংদা নোং চুরবা য়াই লোয়ননা মালদা অমসুং দিনাসপুরগী মফম খরদা মে ২০দা অকনবা নোংদগী য়াম্না কনবা নোং চুরবা য়াই অমসুং নোংচুপ বঙ্গালগী সব-হিমালয় অমসুং সিক্কিমগী অয়াম্বা জিলাশিংদনা মে ২১,২০২০দা য়াম্না কনবা নোং চুরবা য়াই।
অসাম অমসুং মেঘালয়
মে ২১দাঅয়াম্বা মফমশিংদা নোং খজিক্তংদগীময়ায় ওইরপ ফাওবগী চাংদা চুরবা য়াই লোয়ননা মে ২১দা অসামগী নোংচুপথংবা জিলাশিং & মেঘালয়গী মফম খরদা অকনবা নোং চুরবা য়াই।
(২) নুংশিৎকি চেকশিনৱা
নোংচুপ বঙ্গাল & ওরিশা
- খা থংবা ওরিশাগী সমুদ্র খোঙবাল অমদিঅকোয়বদা নোং পুবা নুংশিৎ পুংদা কিলোমীতর ৫৫ দগী ৬৫ ফাওবগী চাংদগী হেনগৎতুনা পুংদা কিলোমীতর ৭৫ ফাওবা য়ৌনা অমসুং অৱাং থংবা ওরিশাগী সমুদ্র খোঙবাল অমদি অকোয়বদা পুংদা কিলোমীতর ৪০দগী ৫০ ফাওবগী চাংদগী হেনগৎতুনা পুংদা কিলোমীতর ৬০ ফাওবগী চাংদা শিৎলবা য়াই। ঙসি নুংথিলদা হায়রিবা নোং নুংশিৎ অসি কিলোমীতর ৫৫ দগী ৬৫ ফাওবগী চাংদা হেনগৎতুনা পুংদা কিলোমীতর ৭৫ ফাওবা অৱাং থংবা ওরিশাগী সমুদ্র খোঙবাল অমদি অকোয়বদালোয়ননা অহিংদা নোংচুপ বঙ্গালগী সমুদ্র খোংবাল অমদি অকোয়বদাশন্দোরকপা য়াই।
- হাইরিবা নুংশিৎ অসি তপ্না তপ্না হেনগৎলক্তুনা নোং পুবা নুংশিৎ ওইরক্তুনা তপ্না তপ্না হেনগৎলক্তুনা পুংদা কিলোমীতর ৭৫ দগী ৮৫ ফাওবগী চাংদগী হেনগৎতুনা মে ২০গী অয়ুক্তগী পুংদাকিলোমীতর ৯৫গী চাংদা অৱাং থংবা ওরিশাগী সমুদ্র খোংবাল (জগৎসিংপুর, কন্দ্রাপুর, ভদ্রাক, বালাসোর, অমসুং ময়ুর্ভঞ্জগী জিলাশিং) অমদি নোংচুপ বঙ্গালগী সমুদ্রখোংবাল (নোংপোক & নোংচুপ মেদিনিপুর, খা অমদি অৱাংগী পার্গনাস ২৪, হাউরা, হুগ্লি, কোলকতা অমদি থংনবা জিলাশিং)দা হুমজিল্লকপা য়াই। মসিদগী হেনজিল্লক্তুনা মথক্তা পনখ্রিবা ওরিশাগী অৱাংথংবা জিলাশিংগী অকোয়বদা পুংদা কিলোমীতর ১০০-১১০ দগী ১২৫ফাওবগী চাংদগী হেনগৎতুনা হুমজিল্লকপা য়াই।
- নোং পুবা নুংশিৎ পুংদা কিলোমীতর ১৫৫ দগী ১৬৫ ফাওবগী চাংদগী হেনগৎতুনা পুংদা কিলোমীতর ১৮৫ ফাওবগী চাংদা নোংপোক মেদিনিপুর অমসুং অৱাং অমদি খাগী পার্গনাস ২৪, জিলাশিংদা অমসুং পুংদা কিলোমীতর ১১০-১২০ ফাওবগী চাংদগীহেনগৎতুনা পুংদা কিলোমীতর ১৩০ ফাওবগী চাংদা কোলকতা, হাউরা, হুগ্লি অমদি নোংচুপ মেদিনিপুর জিলাশিংদা কঙফালদা য়ৌরকপা মতমদা (২০গী নুংথিলদগী নুমিদাং ফাওবা) শিৎলবা য়াই।
- কনবা খংহেন হেনগৎলকপা নুংশিৎ অসিনা পুংদা কিলোমীতর ৫৫-৬৫ ফাওবগী চাংদগী হেনগৎতুনা পুংদা কিলোমীতর ৭৫ ফাওবগী চাংদা মে ২০, ২০২০দা ওরিশাগী পুরী, খোর্ধা,কত্তক,জোইপুর জিলাশিংদা শিৎলবা য়াই।
অরুবা সমুদ্রগী শরুক
- নোং পুবা নুংশিৎ পুংদা কিলোমীতর ২১০-২২০ ফাওবগী চাংদগীহেনগৎতুনা পুংদা কিলোমীতর ২৪০ ফাওবগী চাংদা বে ওফ বেঙ্গলগী নোংচুপ-ময়াইদা শিৎলবা য়াই। নোং পুবা নুংশিৎ পুংদা কিলোমীতর ২০০-২১০ ফাওবগী চাংদগী হেনগৎতুনা পুংদা কিলোমীতর ২৩০ বে ওফ বেঙ্গলগী অৱাংগা থংবদা ঙসি নুমিদাং ৱাইরম ,মে ১৯দা শিৎলবা য়াই। মসি পুংদা কিলোমীতর ১৬৫-১৭৫ ফাওবগী চাংদগী হেনগৎতুনা পুংদা কিলোমীতর ১৯৫তা ২০গী নুংথিলদগী তপ্না তপ্না হন্থরকপা য়াই।
(3) সমুদ্রগী ফীভম:
- সমুদ্রগী ফীভম অসি ফেনোমিনেল ওই অমসুং নোংচুপ-মায়াইথংবা বে ওফ বেঙ্গলগী মখাথংবা শরুকশিংদা মথংগী পুং ৬ মখা চত্থখিবা য়াই। মসিনা ঙসি নুমিদাং ৱাইরম বে ওফ বেঙ্গলগী অৱাংথংবা শরুকশিং অমসুং অৱাংথংবা বে ওফ বেঙ্গলগী অকোয়বা মফমশিং অমসুং মে ২০, ২০২০দা অৱাংথংবা বে ওফ বেঙ্গলগী শরুক্তা ফেনোমিনেল ওইগনি।
(৪) ঙামশিংদা পীবা চেকশিনৱা
- মে ১৯ দগী মে ২০, ২০২০ ফাওবগী মথংগী পুং ২৪গী মতমদা বে ওফ বেঙ্গগী নোংচুপ -ময়াইথংবরোমদা অমসুং খাথংবা বে ওফ বেঙ্গলগা তাইনবা ময়াইথংবা মফমশিং, ময়াইথংবা বে ওফ বেঙ্গল অমসুং অৱাংথংবা বে ওফ বেঙ্গলদা চংদনবা ঙামীশিংদা খঙহনখ্রে।
- অদুগা মে ২০, ২০২০ ফাওবা অৱাংথংবা বে ওফ বেঙ্গলগী অকোয়বদা লৈরিবা ওরিশা, নোংচুপ বঙ্গাল অমসুং তাইনবা বংলাদেশকী তোর্বানশিংদা চংদনবা ঙামীশিংদা হায়খ্রে।
(৫) নোংলৈ নুংশিৎ শিৎলগনি হায়না পানবা:
- এস্ত্রোনোমিকেল তাইদকী মথক্তা চাউরাক্না মীতর ৪-৫তা শিৎকদবা নোংলৈ নুশিৎ অসিনা কংফাল য়ৌরকপা মতমদা খা & অৱাংথংবা ২৪ পার্গানাসগী লো লাইয়িং এরিয়াশিং অমসুং নোংচুপ বঙ্গালগী নোংপোকথংবা মেদিনিপুর জিলাশিংগীলো লাইয়িং এরিয়াশিংদা ৩-৪ মীতর ফাওবগী মথক্তা খঙহৌদনা শিৎলবা য়াই। (ফিগর এনক্লোজ তৌরি)
(৬) মাং তাকহল্লবা য়াই হায়না পানবশিংঅমসুং পাংথোক্কদবা থবকশিং
(অ) নোংচুপ বঙ্গাল (নোংপোকথংবা মেদিনিপুর, খা & অৱাংথংবা ২৪ পার্গানা, হাউরা, হুগ্লি, কোলকতাগী জিলাশিং)
মাং তাকহল্লবা য়াই হায়না পানবশিং:
- কৎচা য়ুম খুদিংমক চাউনা মাং তাকহনবা, শেমজিন্দ্রবা পক্কায়ুমশিং খরা মাং তাকহনবা। অপাইবা পোশকশিংদগী চাউনা খুদোংথীবা নংবা য়াবা।
- পাৱর অমসুং কম্যুনিকেসন পোলশিং য়াম্না চাউনা ফুকপা।
- মফম কয়াদা রেল/লম্বেল পাকশন্না শম্নবা ঙমদবা।
- হৌরিবা মহৈ মরোংশিং, প্লান্তেসনশিং, ওরচার্দশিং পাকশন্না মাংহনবা।
- য়ুবীশিং অমসুং পাল্ম পাম্বীশিং হুমদোকপা।
- মনা পুংবা পাম্বীশিং ফুক্তোকপা।
- অচৌবা হীশিং অমসুং জহাজশিং মশাগী উচুক্তগী পাইথোকখিবা য়াই।
ঙামীশিংগী চেকশিনৱা & পাংথোক্কদবা থবকশিং:
- মে ২০২০ ফাওবা ঙা ফাবগী থবকশিং পুমলেপ লেপ্পা।
- রেল অমসুং লম্বীগী ত্রাফিক হোংদোকপা নত্রগা লেপ্পা।
- শোকহনগদৌরিবা মফমশিংদা লৈবা মীওইশিং য়ুমদগী মপান থোক্তবা। লো লাইয়িং এরিয়শিংদগী ময়ুম হোংদোক্নবা মীয়ামদা হায়বা।
- মোতোর বোতশিং অমসুং অপীকপা জহাজশিং চৎথোক-চৎশিন তৌদবা।
(আ) ওরিশা (জগৎসিংপুর, কেন্দ্রপারা, বাদ্রক, বালেশ্বর, জাজপুর & ময়ুরভঞ্জ)
মাং তাকহল্লবা য়াই হায়না পানবশিং:
- ইগী য়ুম খুদিংমক মাং তাংহনবা/ কৎচা য়ুম খুদিংমক চাউনা মাং তাকহনবা। অপাইবা পোশকশিংদগী চাউনা খুদোংথীবা নংবা য়াবা।
- পাৱর অমসুং কম্যুনিকেসন পোলশিং কোনবা/ফুকপা।
- কৎচা অমসুং পক্কা লম্বেলশিং চাউনা মাং তাকহনবা। রেলৱেজতা , মথক্তা পুরীবা পাৱর লাইনশিং অমসুং সিগ্নেলিং সিস্তেমশিং য়াম্না পীকনা অকাইবা পীবা।
- হৌরিবা মহৈ মরোংশিং, প্লান্তেসনশিং, ওরচার্দশিং পাকশন্না মাংহনবা, অশংবা য়ুবীশিং কেনবা অমসুং পাল্ম পাম্বীশিংগী মনা শেগায়বা। হৈনৌগুম্বা মনাপুংবা পাম্বীশিং হুমদোকপা।
- অপীকপা হীশিং, মশানা শাজবা হীশিং উচুক্তগী পাইথোকখিবা য়াই।
ঙামীশিংগী চেকশিনৱা & পাংথোক্কদবা থবকশিং:
- মে ২০২০ ফাওবা ঙা ফাবগী থবকশিং পুমলেপ লেপ্পা।
- রেল অমসুং লম্বীগী ত্রাফিক হোংদোকপা নত্রগা লেপ্পা।
- শোকহনগদৌরিবা মফমশিংদা লৈবা মীওইশিং য়ুমদগী মপান থোক্তবা।
- মোতোর বোতশিং অমসুং অপীকপা জহাজশিং চৎথোক-চৎশিন তৌদবা।
সিস্তেম অসিগী অপদেতকীদমক চানবীদুনা www.rsmcnewdelhi.imd.gov.in অমসুং www.mausam.imd.gov.inদা য়েংবীয়ু।
(মসিগী লিঙ্ক অসিদা অকুপ্পা ৱারোল অমসুং অপদেৎ তৌরবা গ্রাফিকশিং য়েংবীয়ু)