লৌউ-শিংউ মন্ত্রালয়
লোকদাউন মনুংদা হৱাই-চেংৱাই অমসুং থাও থোকপা মরু-মরাং লৈশিনবদা ফিভম চেৎলে
কালেন মহৈ-মরোং হুনবা লমগী চাং হেঙ্গৎলক্লি
২০২০-২১গী রবী সিজন মনুংদা গেহু এল.এম.তি. ২৪১গী মথক্তা য়ৌরকখি, এল.এম.তি. ২৩৩ হেন্না লৈশিনখি
10 MAY 2020 6:03PM by PIB Imphal
ভারত সরকারগী এগ্রিকলচর, কোওপরেসন অমসুং ফার্মর্স ৱেলফেয়র বিভাগনা প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীগী লমজিং মখাদা লোকদাউন মতম মনুংদা ফিল্দগী থাক্তা লৌমীশিং অমসুং লৌউ-শিংউবগী থবক-থৌরমশিং লায়থোকহন্নবা খোংথাং কয়া পায়খৎলি। এগ্রিকলচর অমসুং ফার্মর্স ৱেলফেয়রগী কেন্দ্র মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র সিংহ তোমারনা ফিভম অসি চাং নায়না য়েংশিল্লি। অপদেৎ তৌরবা স্তেতস মখাদা পীরি:
১. লোকদাউন মতম মনুংদা এন.এ.এফ.ই.দি.না লৈশিনখিবা মহৈ-মরোংশিংগী স্তেতস:
• আন্ধ্র প্রদেশ, তেলঙ্গনা, কর্নাতকা, রাজস্থান, মহারাস্ত্রা, মধ্য প্রদেশ, গুজরাত, উত্তর প্রদেশ অমসুং হরিয়ানা, রাজ্য ৯ অসিদগী চানা মেত্রিক তন লাখ ২.৭৪ লৈশিল্লে।
• রাজস্থান, মধ্য প্রদেশ, উত্তর প্রদেশ, গুজরাত অমসুং হরিয়ানা, রাজ্য ৫ অসিদগী হঙ্গাম মরু মেত্রিক তন লাখ ৩.৪০ লৈশিল্লে।
• তেলঙ্গনাদগী নুমিৎলৈ মেত্রিক তন ১৭০০ লৈশিল্লে।
• তমিল নাদু, তেলঙ্গনা, আন্ধ্র প্রদেশ, কর্নাতকা, মহারাস্ত্রা, মধ্য প্রদেশ, গুজরাত অমসুং ওরিশা, রাজ্য ৮ অসিদগী মাইরোংবী মেত্রিক তন লাখ ১.৭১ লৈশিল্লে।
২. কালেন মহৈ-মরোংশিং হুনবা লমগী চাং:
• ফৌ: মমাং চহিগী মতম অসিমক্তদা কালেন ফৌনা কভর তৌখিবা এরিয়া হেক্তর লাখ ২৫.২৯গা চাংদম্নবদা চাউরাক্না হেক্তর লাখ ৩৪.৮৭ কভর তৌরি।
• হৱাই-চেংৱাই: মমাং চহিগী মতম অসিগীমক্তদা হৱাই-চেংৱাইনা কভর তৌখিবা এরিয়া হেক্তর লাখ ৫.৯২গা চাংদম্নবদা চাউরাক্না হেক্তর লাখ ১০.৩৫ কভর তৌরি।
• কোর্স মহৈ-মরোং: মমাং চহিগী মতম অসিগীমক্তদা কোর্স মহৈ-মরোংনা কভর তৌখিবা এরিয়া হেক্তর লাখ ৬.২০গা চাংদম্নবদা চাউরাক্না হেক্তর লাখ ৯.৫৭ কভর তৌরি।
• থাও থোকপা মরু-মরোং: মমাং চহিগী মতম অসিগীমক্তদা থাও থোকপা মরু-মরোংনা কভর তৌখিবা এরিয়া হেক্তর লাখ ৭.০৯গা চাংদম্নবদা চাউরাক্না হেক্তর লাখ ৯.১৭ কভর তৌরি।
৩. রবী মার্কেতিং সিজন (আর.এম.এস.) ২০২০-২১দা, এফ.সি.আই.দা গেহু লাখ মেত্রিক তন ২৪১.৩৬ য়ৌরকখি, মদুগী মনুংদা লাখ মেত্রিক তন ২৩৩.৫১ লৈশিনখি।
৪. রবী সিজন ২০২০-২১দা, রাজ্য ১১দা রবীগী হৱাই-চেংৱাই অমসুং থাও থোকপা মরু-মরাংশিংগীদমক দেজিগনেতেদ প্রোক্যুরমেন্ত সেন্তর ৩২০৬ ফংখি।

Ministry of Agriculture & Farmers Welfare
Procurement of Pulses and Oilseeds steady during lockdown
Sowing area coverage of Summer Crops rises significantly
Over 241 LMT wheat arrives during Rabi Season 2020-21, more than 233 LMT purchased
10 MAY 2020 6:03PM by PIB Delhi
The Department of Agriculture, Cooperation and Farmers Welfare, Government of India, under the guidance of the Prime Minister Shri Narendra Modi, is taking several measures to facilitate farmers and farming activities at field level during the lockdown period. The Union Minister of Agriculture & Farmers’ Welfare Shri Narendra Singh Tomar is regularly monitoring the situation. The updated status is given below:
1. Status of procurement of crops by NAFED during lockdown period:
• 2.74 Lakh MT Gram (Chana) has been procured from 9 States namely Andhra Pradesh, Telangana, Karnataka, Rajasthan, Maharashtra, Madhya Pradesh, Gujarat, Uttar Pradesh and Haryana.
• 3.40 Lakh MT Mustard has been procured from 5 States namely Rajasthan, Madhya Pradesh, Uttar Pradesh, Gujarat and Haryana.
• 1700 MT of Sunflower has been procured from Telangana.
• 1.71 Lakh MT Toor has been procured from 8 States namely Tamil Nadu, Telangana, Andhra Pradesh, Maharashtra, Karnataka, Madhya Pradesh, Gujarat and Odisha.
1. Sowing Area Coverage of Summer Crops:
• Rice: About 34.87 lakh ha area coverage under summer rice as compared to 25.29 lakh ha during the corresponding period of last year.
• Pulses: About 10.35 lakh ha area coverage under pulses as compared to 5.92 lakh ha. during the corresponding period of last year.
• Course Cereals: About 9.57 lakh ha area coverage under coarse cereals as compared to 6.20 lakh ha. during the corresponding period of last year.
• Oilseeds: About 9.17 lakh ha area coverage under oilseeds as compared to 7.09 lakh ha. during the corresponding period of last year.
1. In Rabi Marketing Season (RMS) 2020-21, a total of 241.36 Lakh MT wheat arrived in FCI out of which 233.51 Lakh MT is purchased.
2. In Rabi season 2020-21, a total of 3206 designated procurement centers for Rabi pulses and oilseeds are available in eleven (11) States.