সাইন্স অমসুং তেক্নোলোজী মন্ত্রালয়
অনৌবা তুলনা মল্তি-ফেজ এলোয়শিং, কম্পোজিৎশিং অমসুং মল্তি-লেয়র্দ কোতিংশিংগুম্বা মেতরিএলশিংগী নেনোমেকানিকেল প্রোপর্তীশিং মেপ তৌবা ঙম্মি
22 APR 2020 5:35PM by PIB Imphal
সাইন্স অমসুং তেক্নোলোজী বিভাগ, ভারত সর্কারগী ওতোনোমস ইন্সতিত্যুৎ অমগী মখাদা লৈবা সাইন্তিস্তশিংনা নেনোমেকানিক্স ইনকোর্পোরেসন, ওক রিজ, য়ু.এস.এ.গা খুৎশম্নদুনা মল্তি-ফেজ এলোয়শিং, কম্পোজিৎশিং, অমসুং মল্তি লেয়র্দ কোতিংশিংগুম্বা পোৎশকশিংগী নেনো-মেক্নিকেল প্রোপর্তীশিং মেপ্পিং তৌনবগীদমক এদভান্স তুল অমা শেমগৎখ্রে।
নেনোব্লিজ ৩দি কৌবা তুল অসি গ্লাস-ফাইবর-রিএনফোর্স পোলিমর কম্পোজিৎশিং, ফেজ অনীগী ওইবা স্তীলশিং, সোফ ৱুদ অমসুং শিল্লেপকী নুং য়াওনা অপাকপা রেঞ্জগী মেতরিএল সিস্তেমশিংদা খ্বাইদগী ফবা রিজল্ত থোকহনবা ঙম্মি হায়বসিসু খঙখ্রে। মসিগী তেক্নিক অসিগী মরুওইবা মওংদি মেচিন লর্নিং (এম.এল.) অলগোরিদম শিজিন্নদুনা ১০,০০০দগী হেনবা দেতা পোইন্ত পুথোক্নবা পুং খরখক্তং প্রোসেস তৌবা য়াবা তেস্ত তৌবগী মথৌ তাবা মাগী হাই-থ্রু পুৎনি।
মসিনা অৱাংবা স্পীদকী নেনো-ইন্দেন্সন তোস্ত ১০০০ য়াওবা অচৌবা এরে অমগী মথৌ তৌহনবা ঙম্মি, মদুদা অপীবা পোৎশক অমগী অকনবা অমদি ইলাস্তিক মোদুল্স ওন্ননবা ইন্দেন্সন তেস্ত অসি সেকেন্দ অমা চংই। হাপচিল্লকপা ওইনা, কন্সতিত্যুএন্ত ফেজশিংগী মেকানিকেল প্রোপর্তীশিং, মল্তি ফেজ এলোয়শিংগী ফিচরশিং নত্ত্রগা কম্পোনেন্তশিং, কম্পোজিৎশিং, মল্তি-লেয়র্দ কোতিংশিং অমদি থুনা মশক খঙদোকপা অমদি মশিং থিবগুম্বগী এদভান্স দেতা এনালাইসিস তৌবা ঙমহল্লি।
তুল অসিগী খোংজেল য়াংনা মেপ্পিং তৌবা ঙম্বা অসি মল্তিস্কেল মেকানিকশিং খঙবদা মতেং পাংবা ঙম্বা অমদি হাইয়রার্কিকেল মেতরিএলশিং শেমগৎপদা মতেং ওইবা মাইক্রোমীতর লেংথ স্কেল নত্ত্রগা হেন্না ৱাংবা অমদা থুনা স্ত্রকচর প্রোপর্তী লিঙ্কেজ শেমগৎপদা শিজিন্নবা য়াই।
মসিগী মহুৎ ওইনা, ইন্তিগ্রেতেদ কম্প্যুতেস্নেল মেতরিএল ইঞ্জিনীয়রিং (আই.সি.এম.ই) এপ্রোচ অমগী মিৎয়েং মখাদা অৱাংবা থাক্কী মথৌ পাংথোকহনবা নোবেল মেতরিএলশিং শেমগৎপদা থুজিলহল্লি।
1. (b) (c)
ফিগর: (a) এস.ই.এম. মাইক্রোগ্রাফ অমসুং (b) ১১০০o সি.দা থর্মেল সাইকল ৫ থৎচিনা থর্মেল বেরিয়র অমগী NiCoCrAlY রিজনগী হার্দ মেপ (c) তোঙান-তৌঙানবা ফেজশিং অলগোরিদ্মিকেল্লী ওইনা মশক খঙদোকপ্লবা মতুংদা ফংবা মেকানিকেল ফেজ মেপ
প্রদক্ত অসি সান এন্তোনিয়াদা লৈবা এ.আর.সি.আই.গী দিরেক্তর দা. জি. পদ্মনাভম্না মিনরেলশিং, মেতলশিং অমসুং মেতরিএল্স সোসোইতী ২০১৯ গী চহীগী মীফম অমদি এগজিবিসন্দা ফোংখিদেতা সাইন্স অসি মেতরিএল দিজাইন অমদি দিস্কোভরীগী খোংজেল য়াংহনবগীদমক অনৌবা লম্বী অমা ওইনা লৌনবনা মসিগী তেক্নিক অসি অৱাংবা ফিদেলিতী অমদি অৱাংবা-থ্রুপুৎকা শোগোন্নবা তেক্নিক অসিগী অনৌবা শকওং অসিদা চাওনা মতেং পাংবা ঙম্মি।

Ministry of Science & Technology
New tool can map nanomechanical properties of materials like multi-phase alloys, composites & multi-layered coatings
22 APR 2020 5:35PM by PIB Delhi
Scientists fromInternational Advanced Research Centre for Powder Metallurgy and New Materials (ARCI) an autonomous institute under the Department of Science &Technology,Govt. of India in collaboration with Nanomechanics Inc., Oak Ridge, USA havejointly developed an advanced tool for mapping nano-mechanical properties of materials like multi-phase alloys, composites, and multi-layered coatings.
The tool called NanoBlitz 3D has also been found to yield excellent results on a wide range of material systems, includingglass-fibre-reinforced polymer composites, dual-phase steels, softwood and shale. An important aspect of this technique is its high-throughput, with just a few hours of testing required for generating more than 10,000 data points that can be processed using machine learning (ML) algorithms.
It enables the performance of a large array, typically consisting of 1000s high-speed nano-indentation tests, wherein each indentation tests takes less than one second to measure hardness and elastic modulus of a givenmaterial.In addition, it provides capabilities to carry out advanced data analysis, such as identifying and quantifying the mechanical properties of constituent phases, features or componentsof multi-phase alloys, composites, multi-layered coatings and so on.
The high-speed mapping capabilities of the tool can also be used to quickly establish structure-property linkages at a micrometer length scale or higher, which can help to understand multiscale mechanics and aid in development of hierarchical materials. This, in turn, expedites the development of high-performance novel materials under an Integrated Computational Material Engineering (ICME) approach.
(a)(b) (c)
Figure: (a) SEM micrograph and (b) hardness map of NiCoCrAlY region of a thermal barrier coating subjected to 5 thermal cycles at 1100oC. (c) The mechanical phase map obtained after algorithmically identifying the different phases
The product was released in San Antonio, USA by Dr. G. Padmanabham, Director, ARCI, on the sidelines of The Minerals, Metals & Materials Society 2019 Annual Meeting and Exhibition.As data science is considered as the new avenue for accelerating materials design and discovery, this technique with high-fidelity and high-throughput can greatly contribute to this new paradigm.
(Dr. Sudharshan Phani, spphani@arci.res.in, can be contacted for further details.)