প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
ৰাষ্ট্ৰসংঘৰ সাধাৰণ পৰিষদত প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ ভাষণ
27 SEP 2019 10:00PM by PIB Guwahati
নমস্কাৰ
সন্মানীয় সচিব,
.৩ বিলিয়ন ভাৰতীয়ৰ হৈ ৰাষ্ট্ৰসংঘৰ সাধাৰণ পৰিষদৰ ৭৪সংখ্যক অধিৱেশনত ভাষণ দিয়াৰ সুযোগ লাভ কৰাটো মোৰ বাবে সন্মানৰ বিষয়৷
এয়া এক অত্যন্ত বিশেষ উপলক্ষ, কাৰণ চলিত বৰ্ষত সমগ্ৰ বিশ্বই মহাত্মা গান্ধীৰ ১৫০সংখ্যক জন্ম বাৰ্ষিকী উদযাপন কৰিব৷
তেওঁৰ সত্য আৰু অহিংসাৰ বাণী বিশ্বৰ শান্তি, উন্নয়ন আৰু প্ৰগতিৰ বাবে এতিয়াও অত্যন্ত প্ৰাসংগিক৷
সন্মানীয় সচিব,
এই বছৰ বিশ্বৰ সৰ্ববৃহৎ নিৰ্বাচন অনুষ্ঠিত হৈ যায়৷ বিশ্বৰ সৰ্ববৃহৎ গণতন্ত্ৰত সৰ্বাধিক সংখ্যক ভোটাৰে মোক ভোট দিছে আৰু মোৰ চৰকাৰে পূৰ্বতকৈ অধিক শক্তিৰে দ্বিতীয়টো কাৰ্যকালৰ বাবে ক্ষমতালৈ আহে৷
আৰু এই জনাদেশৰ বাবেই আজি মই আপোনালোকৰ সন্মুখত পুনৰ এবাৰ থিয় হৈ আছো৷
সন্মানীয় সচিব, যেতিয়া এখন উন্নয়নশীল ৰাষ্ট্ৰই মাত্ৰ ৫ বছৰৰ ভিতৰত বিশ্বৰ সৰ্ববৃহৎ অনাময় অভিযান সফলতাৰে ৰূপায়ন কৰিব পাৰে, ১১০ মিলিয়ন শৌচালয় নিৰ্মাণ কৰিব পাৰে, তেতিয়া এই সকলো সফলতা আৰু ফলাফল সমগ্ৰ বিশ্বৰ বাবে এক প্ৰেৰণাদায়ী বাৰ্তা হৈ পৰে৷
এখন উন্নয়নশীল ৰাষ্ট্ৰই বিশ্বৰ সৰ্ববৃহৎ স্বাস্থ্য বীমা আঁচনি সফলতাৰে ৰূপায়ন কৰা, ৫০০ মিলিয়ন লোকক চিকিৎসাৰ বাবে বছৰি ৫লাখৰ স্বাস্থ্য বীমাৰ সুবিধা আগবঢ়োৱা আদিয়ে বিশ্বৰ সন্মুখত এক নতুন পথ প্ৰদৰ্শন কৰে৷
যেতিয়া এখন উন্নয়নশীল ৰাষ্ট্ৰই মাত্ৰ পাঁচ বছৰৰ ভিতৰত বিশ্বৰ সৰ্ববৃহৎ বিত্তীয় অন্তৰ্ভুক্তিমূলক আঁচনি ৰূপায়ন কৰি প্ৰায় ৩৭০ মিলিয়ন বেংক একাউণ্ট মুকলি কৰিব পাৰে, তেতিয়া সেই ব্যৱস্থাই সমগ্ৰ বিশ্বৰ দৰিদ্ৰ জনগণৰ মাজত আত্মবিশ্বাস গঢ়ি তুলে৷
যেতিয়া এখন উন্নয়নশীল ৰাষ্ট্ৰই ইয়াৰ নাগৰিকৰ বাবে বিশ্বৰ সৰ্ববৃহৎ ডিজিটেল পৰিচয় পত্ৰৰ ব্যৱস্থা কৰি তেওঁলোকক বায়’মেট্ৰিক পৰিচয় পত্ৰ দিব পাৰে আৰু দুৰ্নীতি ৰোধ কৰি ২০ বিলিয়ন ডলাৰৰো অধিক ধন ৰাহি কৰিব পাৰে, তেতিয়া এই ব্যৱস্থাই বিশ্বক এক নতুন আশা দিব পাৰে৷
শ্ৰীমান সচিব,
মই ইয়ালৈ আহি থাকোতে এই ভৱনৰ এখন দেৱালত লিখি থোৱা এটা বাক্যলৈ লক্ষ্য কৰিলো, তাত লিখা আছে—‘এবাৰ ব্যৱহাৰ্য প্লাষ্টিকৰ ব্যৱহাৰ বৰ্জন কৰক’৷ মই আপোনালোকক জনাবলৈ পাই আনন্দিত যে ভাৰতক এবাৰ ব্যৱহাৰ্য প্লাষ্টিকৰ পৰা মুক্ত কৰিবলৈ এই মুহূৰ্ততো দেশৰ চৌদিশে এক বৃহৎ অভিযান চলি আছে৷
পৰৱৰ্তী পাঁচ বছৰত জল সংৰক্ষণৰ প্ৰসাৰৰ লগতে আমি দেশৰ ১৫০ মিলিয়ন পৰিয়ালক খোৱা পানী যোগান নিশ্চিত কৰিবলৈ গৈ আছো৷
পৰৱৰ্তী পাঁচ বছৰত আমি ১২৫,০০০ কিলোমিটাৰ নতুন পথ নিৰ্মাণ কৰিবলৈ গৈ আছো৷
২০২২ৰ ভিতৰত অৰ্থাৎ ভাৰতে যেতিয়া ৭৫সংখ্যক স্বাধীনতা দিৱস উদযাপন কৰিব, তেতিয়ালৈ আমি দৰিদ্ৰৰ বাবে ২০ মিলিয়ন আৱাসগৃহ নিৰ্মাণৰ লক্ষ্য লৈছো৷
টিবিমুক্ত হোৱাৰ বাবে বিশ্বই যদিওবা ২০৩০ক লক্ষ্যবৰ্ষ হিচাপে গ্ৰহণ কৰিছে, ভাৰতে কিন্তু ২০২৫ৰ ভিতৰত টিবিমুক্ত হোৱাৰ দিশে কাম কৰি আছে৷
এতিয়া আপোনালোকৰ মনত নিশ্চয় প্ৰশ্ন উদ্ৰেক হৈছে যে এই সকলোবোৰ অৰ্জন কৰাটো কেনেকৈ সম্ভৱ হৈছে? ভাৰতত কিদৰে এইধৰণৰ দ্ৰুত পৰিৱৰ্তন সাধন হৈছে?
শ্ৰীমান সচিব,
ভাৰতবৰ্ষ হ’ল হাজাৰ বছৰ পুৰণি এক মহান সংস্কৃতি, যাৰ এক নিজস্ব পৰম্পৰা আছে৷ আমাৰ মূল্যবোধ আৰু সংস্কৃতিয়ে সকলোকে দেৱত্ব জ্ঞান কৰে আৰু সকলোৰে সামগ্ৰিক কল্যাণৰ হকে কাম কৰে৷
সেয়ে, আমাৰ দৃষ্টিভংগীৰ মূল বিষয়বস্তু হ’ল জনসাধাৰণৰ অংশগ্ৰহণৰ মাধ্যমেৰে ৰাজহুৱা কল্যাণ আৰু এই ৰাজহুৱা কল্যাণ কেৱল ভাৰতৰ বাবে নহয়, সমগ্ৰ বিশ্বৰ বাবে৷
আৰু সেয়াই হ’ল আমাৰ প্ৰেৰণাৰ উৎসঃ সবকা সাথ, সবকা বিকাশ, সবকা বিশ্বাস৷
এয়া কেৱল ভাৰতৰ সীমাৰ ভিতৰত আৱদ্ধ হৈ নাথাকে৷
আমাৰ পদক্ষেপ ১.৩ বিলিয়ন ভাৰতীয়ক লৈ কেন্দ্ৰিত৷ কিন্তু এই পদক্ষেপৰ জৰিয়তে ভাৰতে যি সপোন পূৰণ কৰিব বিচৰিছে, সেই একেই সপোন সমগ্ৰ বিশ্বই দেখিছে, সকলো দেশে আৰু সকলো সমাজে দেখিছে৷
পদক্ষেপসমূহ আমাৰ কিন্তু ইয়াৰ ফল সকলোৰে বাবে, সমগ্ৰ বিশ্বৰ বাবে৷
মোৰ এই বিশ্বাস প্ৰতিদিনে শক্তিশালী হয়, যেতিয়া মই সেই দেশসমূহৰ কথা চিন্তা কৰো, যিয়ে নিজৰ নিজৰ ধৰণেৰে ভাৰতৰ দৰে উন্নয়নৰ বাবে নিৰন্তৰ প্ৰচেষ্টা চলাই আছে৷
যেতিয়া মই তেওঁলোকৰ আনন্দ আৰু দুখ দেখিবলৈ পাও, যেতিয়া মই তেওঁলোকৰ সপোনৰ বিষয়ে জানিব পাৰো, তেতিয়া দেশক প্ৰগতিৰ পথত আগুৱাই নিয়াৰ মোৰ সংকল্প অধিক দৃঢ় হৈ পৰে৷ ভাৰতৰ অভিজ্ঞতা এই দেশসমূহৰ বাবে উপযোগী হ’ব পাৰে৷
শ্ৰীমান সচিব,
৩০০০ বছৰ পূৰ্বে ভাৰতৰ এগৰাকী মহান কবি কাৰিয়ান পাংগান-ড্ৰা-নাৰে বিশ্বৰ সবাতোকৈ পুৰণি ভাষা তামিলত লিখিছিল—
"য়া-ডাম, অ’ৰে’, য়াভ-ৰাম কেই-ৰীৰ
ইয়াৰ অৰ্থ হ’ল—আমি সকলো স্থান আৰু সকলো লোকক প্ৰতিনিধিত্ব কৰো৷
এয়া ভাৰতৰ অনন্যতাৰ প্ৰতীক৷
যোৱা পাঁচ বছৰত ভাৰতে ৰাষ্ট্ৰসংঘৰ মূখ্য উদ্দেশ্যৰ প্ৰতি লক্ষ্য ৰাখি সকলো ৰাষ্ট্ৰৰ সৈতে ভ্ৰাতৃত্বৰ শতিকা পুৰণি মহান ঐতিহ্য শক্তিশালী কৰা আৰু বিশ্ব কল্যাণৰ হকে কাম কৰি আছে৷
ভাৰতে গুৰুতৰ গোলকীয় প্ৰত্যাহ্বান আৰু সমস্যাৰ মোকাবিলা কৰিবলৈ সন্মিলিত প্ৰচেষ্টা হাতত লোৱাত সদায় অগ্ৰণী ভূমিকা গ্ৰহণ কৰি আহিছে৷
শ্ৰীমান সচিব,
আপোনালোকে যদি মন কৰে, গোলকীয় উষ্ণতাৰ ক্ষেত্ৰত ভাৰতৰ জনমূৰি নিৰ্গমণৰ অৱদান অতি নিম্ন৷ কিন্তু এই সমস্যৰ মোকাবিলা কৰাৰ ক্ষেত্ৰত ভাৰতে সদায় সন্মুখৰ পৰা নেতৃত্ব দি আহিছে৷
অন্যহাতে, আমি ৪৫০ গিগাৱাট নৱীকৰণযোগ্য শক্তিৰ লক্ষ্যত উপনীত হোৱাৰ দিশত কাম কৰি আছো৷ একেদৰে, আমি আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় সৌৰ মৈত্ৰী গঠনৰ প্ৰচেষ্টা হাতত লৈছে৷
গোলকীয় উষ্ণতাৰ এটা অন্যতম প্ৰভাৱ হ’ল ক্ৰমবৰ্ধমান প্ৰাকৃতিক দুৰ্যোগ৷ ইয়ে নতুন নতুন ক্ষেত্ৰক সাঙুৰি লোৱা দেখা গৈছে৷
ইয়াৰ প্ৰতি লক্ষ্য ৰাখি, ভাৰতবৰ্ষই ‘দুৰ্যোগ প্ৰতিৰোধক আন্তঃগাথনিৰ বাবে উমৈহতীয়া মঞ্চ’ গঠনৰ কাম হাতত লৈছে৷ এই উমৈহতীয়া মঞ্চই প্ৰাকৃতিক দুৰ্যোগ প্ৰতিৰোধ কৰিব পৰা আন্তঃগাথনি নিৰ্মাণত সহায় কৰিব৷
শ্ৰীমান সচিব,
ৰাষ্ট্ৰসংঘৰ শান্তি ৰক্ষা অভিযানত বিশ্বৰ সকলো দেশৰ ভিতৰত অধিক আত্মবলিদান দিয়া সেনা হ’ল ভাৰতীয় সেনা৷
আমি এনেকুৱা এখন দেশ, যিয়ে কেতিয়াও বিশ্বক যুদ্ধ দিয়া নাই, বৰং বুদ্ধৰ শান্তিৰ বাণীহে বিয়পাইছো৷
আৰু সেইবাবেই সন্ত্ৰাসবাদৰ বিৰুদ্ধে আমাৰ কন্ঠ সদায় বলিষ্ঠ৷
আমি বিশ্বাস কৰো যে, এয়া কোনো এখন দেশৰ বাবেই নহয়, সমগ্ৰ বিশ্ব আৰু মানৱ জাতিৰ বাবে সৰ্ববৃহৎ প্ৰত্যাহ্বান৷
মই বিশ্বাস কৰো যে, মানৱতাৰ স্বাৰ্থত সমগ্ৰ বিশ্বই সন্ত্ৰাবাদৰ বিৰুদ্ধে ঐক্যবদ্ধভাৱে থিয় হোৱা উচিত৷
শ্ৰীমান সচিব,
বিশ্বৰ প্ৰতিচ্ছবি এতিয়া সলনি হৈছে৷
২১ শতিকাত আধুনিক প্ৰযুক্তিয়ে সামাজিক জীৱন, ব্যক্তিগত জীৱন, অৰ্থনীতি, সুৰক্ষা, সংযোগ ব্যৱস্থা আৰু আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় সম্পৰ্কলৈ ব্যাপক পৰিৱৰ্তন কঢ়িয়াই আনিছে৷
এনেকুৱা এক পৰিস্থিতিত খণ্ডিত বিশ্ব কাৰো আগ্ৰহৰ বিষয়বস্তু হ’ব নোৱাৰে৷ আমি আমাৰ সীমাৰ ভিতৰত আৱদ্ধ হৈ থকাৰো কোনো বিকল্প নাই৷
এই নতুন যুগত আমি বহুপক্ষীয়তাবাদ আৰু ৰাষ্ট্ৰসংঘৰ প্ৰতি নতুন দিশ নিৰ্ণয় কৰিব লাগিব৷
শ্ৰীমান সচিব,
১২৫ বছৰ পূৰ্বে মহান আধ্যাত্মিক গুৰু স্বামী বিবেকানন্দই চিকাগোত বিশ্ববাসীক এই বাৰ্তা প্ৰদান কৰিছিল৷
এই বাৰ্তা আছিল—শান্তি আৰু সম্প্ৰীতিৰ …. অশান্তি আৰু মতানৈক্যৰ নহয়৷
আজি বিশ্বৰ সৰ্ববৃহৎ গণতান্ত্ৰিক দেশ ভাৰতেও বিশ্বক একেই ‘শান্তি আৰু সম্প্ৰীতি’ বাৰ্তা দিব বিচাৰে৷
বহুত বহুত ধন্যবাদ৷

Prime Minister's Office
Prime Minister's address to the UNGA
27 SEP 2019 10:00PM by PIB Delhi
Namaskar
Hon'ble Mr. Secretary,
It is a great honour for me to address the 74th Session of the United Nations on behalf of 1.3 billion Indians.
It is a very special occasion, also, because this year, the entire world is celebrating the 150th birth anniversary of Mahatma Gandhi.
His message of truth and non-violence is very relevant for us even today, for peace , development and progress in the world.
Mr Secretary,
This year, the world’s biggest election took place. In the world’s biggest democracy , the highest ever number of voters voted me and my government into power for a second term with an even stronger mandate than before.
And it is thanks to this mandate that I am standing here before you once again.
However, the message that this mandate conveys has an even greater significance, a wider and more inspiring one.
Mr Secretary,
When a developing country is able to successfully implement the world’s biggest sanitation campaign, building over 110 million toilets in just 5 years for its countrymen, all its achievements and outcomes are an inspirational message for the entire world.
When a developing country, successfully runs the world’s biggest health insurance scheme, giving 500 million people the facility of an annual health cover of 500,000 Rs for free treatment; the achievements and responsive systems that result from this scheme show the world a new path.
When a developing country, successfully runs the world’s biggest financial inclusion scheme, opening over more than 370 million bank accounts for the poor in just 5 years, the systems that result, build confidence in the poor across the entire world.
When a developing country, launches for its citizens, the world’s biggest digital identification program, giving them a biometric identity , thereby ensuring they can avail their rights, and saves more than 20 billion dollars by checking corruption, the modern systems that result from it, give the world a new hope.
Mr Secretary,
As I came in here, on a wall at the entrance to this building, I noticed the sign, 'no more single use plastic' I am pleased to inform this assembly that even as I am addressing you today, a very large campaign is being implemented across the entire country to make India free of single use plastic.
In the next 5 years, apart from promoting water conservation, we are going to ensure water supply to 150 million homes.
In the next 5 years, we are going to build over 125,000 kilometers of new roads.
By the year 2022, when India celebrates its 75th Independence day, we plan to build 20 million houses for the poor.
Though the world may have set itself the target of eradicating TB by 2030, in India we are working towards eradicating it by 2025.
The question that arises is just how have we been able to achieve all of this. How is it that such rapid changes are taking place in India?
Mr. Secretary,
India is a great culture that is thousands of years old, a culture that has its own vibrant traditions, and which encompass universal dreams. Our values and culture see divinity in every being and strive for the inclusive welfare of all.
Therefore, The very core of our approach is public welfare through public participation and this public welfare is not just for India but for the entire world.
And that is the reason we draw inspiration from our motto : Collective efforts , for growth of all, with everyone’s trust (sabka sath, sabka vikas, sabka vishwas).
And this too, is not confined within the borders of India.
Our endeavours, are neither an expression of pity, nor a pretense. They are inspired by a sense of duty, and duty alone.
All our endeavours, are centered on 1.3 billion Indians. But the dreams that these efforts are trying to fulfill, are the same dreams that the entire world has, that every country has, and that every society has.
The efforts are ours, but their fruits are for all, for the entire world.
And this conviction of mine, gets stronger every day, when I think of those countries, who, just like India, are striving for development, each in their own way.
When I hear about their joys and sorrows, when I get to know about their dreams, my resolve to develop my country at a faster pace gets even stronger, so that India’s experience can be beneficial to these countries.
Mr. Secretary,
3000 years ago, a great poet of India, Kariyan Pungun-dra-naar, wrote in Tamil the most ancient language of the world:
"Ya-dum, Oo-ray, Yaav-rum Ke-rir”
which means We belong to all places, and to everyone.
This sense of belonging beyond borders, is unique to India.
In the last 5 years, India has worked towards strengthening its centuries old great tradition of fraternity among nations and welfare of the world, which is indeed, in line with the key objectives of the United Nations.
The issues that India raises, the kind of new global platforms that India has come forward to build, seek collective efforts to address serious global challenges and issues.
Mr. Secretary,
If you look at it from a historic and per capita emission perspective, India’s contribution to Global Warming is very low.
However, India is one of the leading nations when it comes to taking steps to address this issue.
On one hand, we are working towards achieving the target of 450 Giga Watts of renewable energy, and on the other hand, we have also taken the initiative to create the International Solar Alliance.
One of the effects of Global Warming is the increasing number and severity of natural disasters, and at the same time they are appearing in new areas and in new forms.
In view of this, India has initiated the formation of the "Coalition for Disaster Resilient Infrastructure” (CDRI). This coalition will help build infrastructure which can withstand natural disasters.
Mr. Secretary,
The largest number of sacrifices made by soldiers of any country for UN Peace keeping missions is from India.
We belong to a country, that has given the world, not war, but Buddha’s message of peace.
And that is the reason why, our voice against terrorism, to alert the world about this evil, rings with seriousness and the outrage.
We believe, that this is one of the biggest challenges, not for any single country, but for the entire world and humanity.
The lack of unanimity amongst us on the issue of terrorism, dents those very principles, that are the basis for the creation of the U.N.
And that is why, for the sake of humanity, I firmly believe, that it is absolutely imperative, that the world unites against terrorism, and that the world stands as one against terrorism.
Mr. Secretary
The face of the world is changing today.
Modern technology in the 21st Century, is bringing about sweeping changes in social life, personal life, economy, security, connectivity and international relations.
In such a situation, not a fragmented world, is in the interest of no one. Neither do we have the option to confine ourselves within our boundaries.
In this new era, we will have to give new direction and energy to Multilateralism, and to the United Nations.
Mr. Secretary,
One Hundred and Twenty Five years ago, the Great Spiritual Guru, Swami Vivekananda, gave this message to the world during the World Parliament of Religions in Chicago.
The message was, "Harmony and Peace…. And NOT Dissension”.
Today, the message from the world’s largest democracy, for the International community is still the same: "Harmony and Peace”.
Thank you Very much.