প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
ঝাৰখণ্ডৰ হাজাৰিবাগ ভ্ৰমণ কৰিলে প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে, একাধিক উন্নয়নমূলক প্ৰকল্প মুকলি
দেশবাসীৰ নামত উচৰ্গা ডুমকাৰ হাজাৰিবাগ আৰু পালামু চিকিৎসা মহাবিদ্যালয়, খোৱাপানী আৰু জলসিঞ্চন প্ৰকল্প মুকলি; ৰামগড়ত কেৱল মহিলাৰ বাবে পূব ভাৰতৰ প্ৰথমখন মহিলা অভিযান্ত্ৰিক মহাবিদ্যালয় উদ্বোধন; হাজাৰিবাগৰ আচাৰ্য বিনোৱা ভাৱে বিশ্ববিদ্যালয়ত জনজাতি সম্পৰ্কীয় অধ্যয়ণ কেন্দ্ৰৰ আধাৰশিলা স্থাপন প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ
17 FEB 2019 7:21PM by PIB Guwahati
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে ১৭ জানুৱাৰী, ২০১৯ত ঝাৰখণ্ডৰ হাজাৰিবাগ ভ্ৰমণ কৰে৷ ঝাৰখণ্ডত তেওঁ একাধিক উন্নয়নমূলক প্ৰকল্প মুকলি কৰে৷ অনুষ্ঠানত ঝাৰখণ্ডৰ ৰাজ্যপাল শ্ৰীমতী দ্ৰৌপদী মূৰ্মূ, কেন্দ্ৰীয় মন্ত্ৰী শ্ৰী জয়ন্ত সিনহা আৰু ঝাৰখণ্ডৰ মুখ্যমন্ত্ৰী শ্ৰী ৰঘুবৰ দাসো উপস্থিত থাকে৷
এই উপলক্ষে আগবঢ়োৱা ভাষণৰ আৰম্ভণিতে প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয়, “দেশৰ বাবে প্ৰাণ আহুতি দিয়া ঝাৰখণ্ডৰ সাহসী সন্তান শ্ৰী বিজয় ছোৰেঙৰ প্ৰতি মই শ্ৰদ্ধাঞ্জলি নিবেদন কৰিছো৷ প্ৰতিটো খোজতে আমি শ্বহীদৰ পৰিয়ালবৰ্গৰ যত্ন ল’ব লাগিব৷”
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ডুমকাৰ হাজাৰিবাগ আৰু পালামুত চিকিৎসা মহাবিদ্যালয় উদ্বোধন কৰে৷ ২০১৭ত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে এই মহাবিদ্যালয়সমূহৰ আধাৰশিলা স্থাপন কৰিছিল৷ নতুন মহাবিদ্যালয়সমূহৰ বাবে ৮৮৫ কোটি টকা ব্যয় কৰা হয়৷ প্ৰতিখন মহাবিদ্যালয়ৰ চৌহদ দিব্যাংগসকলৰ উপযোগীকৈ নিৰ্মাণ কৰা হৈছে৷ ইয়াৰ অত্যাধূনিক সা-সুবিধাৰ জৰিয়তে ঝাৰখণ্ডৰ ১১খন জিলাৰ ১.৫ কোটি লোক উপকৃত হ’ব৷ প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয়, “এয়াই সেই ঝাৰখণ্ডৰ ভূমি, য’ত আয়ুষ্মান ভাৰত যোজনাৰ শুভাৰম্ভ কৰা হৈছিল, যাৰদ্বাৰা ঝাৰখণ্ডৰ লগতে ভাৰতৰ লাখ লাখ লোক উপকৃত হৈছে৷ তদুপৰি, আমি ৰাজ্যখনৰ চিকিৎসা খণ্ডৰ আন্তঃগাঁথনি উন্নয়নৰ দিশত ধাৰাবাহিকভাৱে প্ৰচেষ্টা হাতত লৈ আহিছো৷” তেওঁ লগতে হাজাৰিবাগ, ডুমকা, পালামু আৰু জামছেদপুৰত ৫০০খন বিচনাযুক্ত চাৰিখন চিকিৎসালয়ৰ আধাৰশিলা স্থাপন কৰে৷
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে স্বাস্থ্য আৰু বিশুদ্ধ খোৱাপানী দুয়োটাই অবিচ্ছেদ্য৷ ঝাৰখণ্ডত মুকলি কৰা পানীৰ প্ৰকল্পটোৱে ইয়াৰ লোকসকলৰ সু-স্বাস্থ্য সুনিশ্চিত কৰিব৷ প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ৰামগড় আৰু হাজাৰিবাগ জিলাত চাৰিখন গ্ৰাম্য পানী যোগান আঁচনি উদ্বোধন কৰে৷ প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে এই দুয়োখন জিলাৰ বিশেষকৈ পিছপৰা জনজাতি সম্প্ৰদায়ৰ লোকসকলৰ বসতিপ্ৰধান অঞ্চলৰ বাবে অতিৰিক্ত ৬খন গ্ৰাম্য পানী যোগান আঁচনিৰো আধাৰশিলা স্থাপন কৰে৷ তেওঁ হাজাৰিবাগত নগৰীয়া পানী যোগান আঁচনিৰো আধাৰশিলা স্থাপন কৰে৷ ৫০০ কোটি টকা ব্যয়সাপেক্ষ এই পানী যোগান আঁচনিৰ জৰিয়তে হাজাৰিবাগৰ ৫৬,০০০পৰিয়ালক বিশুদ্ধ পানী যোগান ধৰিব৷
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে নমামি গংগা প্ৰচেষ্টাৰ অধীনত ছাহিবগঞ্জ আৱৰ্জনা নিষ্কাষণ প্লাণ্ট আৰু মধুসূদন ঘাটো উদ্বোধন কৰে৷
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কৃষকে ই-নামৰ অধীনত ম’বাইল ফোন ক্ৰয় কৰাৰ বাবে ডিবিটি আঁচনিৰ শুভাৰম্ভণি উপলক্ষে একাংশ নিৰ্বাচিত হিতাধিকাৰীক চেকো বিতৰণ কৰে৷ এই উপলক্ষে প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয়, “এই আঁচনিৰ জৰিয়তে ২৭ লাখ কৃষক উপকৃত হ’ব৷ এই স্মাৰ্ট ফোনৰ সহায়ত তেওঁলোকে বতৰ সম্পৰ্কীয় তথ্য লাভ কৰাৰ উপৰি শস্যৰ দাম, চৰকাৰৰ আঁচনি আৰু কৃষিৰ নতুন পদ্ধতিসমূহৰ বিষয়েও জানিব পাৰিব৷”
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ৰামগড়ত একমাত্ৰ মহিলা অভিযান্ত্ৰিক মহাবিদ্যালয়ৰ উদ্বোধন কৰে৷ প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে এইখন হৈছে পূব ভাৰতৰ প্ৰথমখন আৰু সমগ্ৰ ভাৰতৰ তৃতীয়খন এনে মহাবিদ্যালয়, য’ত কেৱল মহিলাই অভিযান্ত্ৰিক পাঠ্যক্ৰমত অধ্যয়ন কৰে৷ হাজাৰিবাগৰ আচাৰ্য বিনোৱা ভাৱে বিশ্ববিদ্যালয়ত জনজাতি সম্পৰ্কীয় অধ্যয়ন কেন্দ্ৰৰ আধাৰশিলাও স্থাপন কৰে প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে৷ তেওঁ কয় যে এই প্ৰতিষ্ঠানটি জনজাতীয় ৰীতি-নীতি আৰু সংস্কৃতিৰ জ্ঞানৰ ভাণ্ডাৰ হোৱাৰ লগতে ইয়াৰ সম্প্ৰসাৰিত কৰাত সহায় কৰিব৷ প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে ‘সবকা সাথ, সবকা বিকাশ’ নীতিয়ে দুখীয়া, মহিলা, যুৱক-যুৱতী আৰু জনজাতি ইত্যাদি সমাজৰ সকলো শ্ৰেণীকে সবলীকৰণ কৰিছে৷ মহিলা আৰু জনজাতিসকলৰ বাবে মহাবিদ্যালয় স্থাপনো এই প্ৰচেষ্টাৱলীৰে অংশ৷
চৰকাৰী বিদ্যালয়ৰ শিক্ষাৰ্থীক গাখীৰ প্ৰদানৰ কানহা দুগ্ধ আঁচনিৰ শুভাৰম্ভণিৰ লগত সংগতি ৰাখি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে একাংশ নিৰ্বাচিত শিক্ষাৰ্থীক পেকেট গাখীৰো বিতৰণ কৰে৷ ইয়াৰ অধীনত প্ৰতিগৰাকী শিক্ষাৰ্থীয়ে ২০০ মিলিলিটাৰকৈ গাখীৰ লাভ কৰিব, যাৰ দ্বাৰা তেওঁলোকে অপুষ্টিৰ বিৰুদ্ধে যুঁজিব পাৰিব৷ প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয়, “মই আশা কৰো, প্ৰতিগৰাকী শিশুৱে তেওঁলোকৰ সক্ষমতাক উপলব্ধি কৰিব আৰু আমাৰ দেশক গৌৰৱান্বিত কৰিব৷”
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে পুনৰ কয় যে তেওঁৰ চৰকাৰে আমাৰ স্বাধীনতা সংগ্ৰামত অংশগ্ৰহণ কৰা জনজাতীয় বীৰসকলৰ স্মৃতি সংৰক্ষণ আৰু প্ৰচাৰৰ ক্ষেত্ৰত প্ৰচেষ্টা গ্ৰহণ কৰি আহিছে৷ এই ক্ষেত্ৰত ঝাৰখণ্ডৰ বীৰছামুণ্ডা সংগ্ৰহালয়ো অন্যতম৷

Prime Minister's Office
Prime Minister visits Hazaribagh in Jharkhand, unveils several Development Projects
Dedicates to nation the Medical Colleges at Hazaribagh, Dumka and Palamu
Unveils projects for potable water and irrigation.
Inaugurates the first Only Women Engineering College in Eastern India at Ramgarh.
Foundation Stone for the Centre for Tribal Studies, Acharya Vinoba Bhave University, Hazaribagh laid by PM
17 FEB 2019 7:21PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi visited Hazaribagh in Jharkhand on 17 February,2019. He unveiled several Development Projects for Jharkhand. Governor of Jharkhand Ms DraupadiMurmu, Union Minister Shri Jayant Sinha and CM of Jharkhand Shri Raghuvar Das was also present among other dignitaries.
Addressing the gathering the PM said “I pay homage to Shri Vijay Soreng, the braveson of Jharkhand who laid his life for the nation. At every step we will have to take care of the families of martyrs”.
PM inaugurated the Medical Colleges at Hazaribagh, Dumka and Palamu. The foundation stone of these colleges were laid by PM in 2017. The new Medical colleges are built at a cost of Rs 885 crores. Each college campus is made disabled friendly. The modern medical facilities will benefit 1.5 crores people of 11 districts of Jharkhand. The PM said “it is this land of Jharkhand that witnessed the launch of Ayushman Bharat Yojana that has benefitted lakhs of people across India including thousands from Jharkhand. And constant efforts are being made to improve the health infrastructure of the state”. He laid the Foundation Stone for four 500-bedded hospitals at Hazaribagh, Dumka, Palamu and Jamshedpur.
PM said that health and safe drinking water are inseperable. And the water projects unveiled in Jharkhand will ensure good health of its people. PM inaugurated four Rural Water Supply Schemes in Ramgarh and Hazaribagh districts. He laid the Foundation Stone for an additional six Rural Water Supply Schemes in these two districts along with Foundation Stone for water supply schemes in areas inhabited by Particularly Vulnerable Tribal Groups. He also laid the Foundation Stone for Urban Water Supply Scheme in Hazaribagh. At a cost of Rs 500 crores this project will supply safe drinking water to 56000 households of Hazaribagh.
The Prime Minister also inaugurated the Sahibganj Sewerage Treatment Plant, and the Madhusudan Ghat, under the NamamiGange initiative.
PM distributed cheques to select beneficiaries to mark the launch of DBT scheme for farmers to purchase mobile phones under e-NAM. The PM said “the scheme will benefit 27 lakh farmers. With the help of a smartphone they would not only get weather information but information of crop prices, government schemes and new methods of farming also”.
PM e-inaugurated the Only Women Engineering College at Ramgarh. PM said that it is first such college in Eastern India and only third in entire India where only women will study engineering. Foundation Stone for the Centre for Tribal Studies, Acharya VinobaBhave University, Hazaribagh was also laid by PM. He said that the institute will help in garnering and spreading the knowledge on tribal ways and culture. The PM said that sabkasaathsabkavikas entails empowerment of all sections of the society including poor, women, youth and tribals. And the college for women and tribals are efforts in this direction.
The Prime Minister distributed packed milk to select school-children to mark the launch of Kanha Milk Scheme for students in government schools. The students will get 200 ml of milk everyday which will help in fighting malnourishment. PM said “I hope each child will realise her full potential and make the nation proud”.
PM reiterated that his government is making efforts to preserve and promote the memories of tribal heroes of our freedom struggle in museums and memorials. The Birsamunda Museum of Jharkhand is one such example.