প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
কাইলৈ ভাৰতৰ মধ্যমগতিৰ ৰে’ল “বন্দে ভাৰত এক্সপ্ৰেছ”ৰ শুভাৰম্ভ কৰিব প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে
আঠ ঘণ্টাতে নতুন দিল্লী-বাৰাণসীৰ মাজত যাত্ৰা সম্পন্ন কৰিবলগীয়া এইখন ৰে’ল সোমবাৰ আৰু বৃহস্পতিবাৰক বাদ দি সপ্তাহৰ বাকী কেইটা দিনত চলিব, মেক-ইন-ইণ্ডিয়াক সফল কৰি তোলা বন্দে ভাৰত এক্সপ্ৰেছৰ হলমাৰ্ক হৈছে-গতি, মাত্ৰা আৰু উন্নত সুবিধা
14 FEB 2019 4:28PM by PIB Guwahati
মধ্যম গতিৰ ‘বন্দে ভাৰত এক্সপ্ৰেছ’ ৰে’লৰ জৰিয়তে ভাৰতীয় ৰে’লৰ মেক-ইন-ইণ্ডিয়া প্ৰচেষ্টাই বাস্তৱ ৰূপ পালে৷
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে কাইলৈ পুৱা নতুন দিল্লী-কানপুৰ, এলাহাবাদ-বাৰাণসী সংযোগী নতুন ৰে’লখন নতুন দিল্লী ষ্টেচনত পতাকা জোকাৰি শুভাৰম্ভ কৰিব৷ এই উপলক্ষে প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ৰে’লখনৰ যাত্ৰীৰ সা-সুবিধা পৰিদৰ্শন কৰাৰ লগতে উপস্থিত লোকসকলক উদ্দেশ্যি ভাষণ আগবঢ়াব৷
বন্দে ভাৰত এক্সপ্ৰেছত প্ৰথম ভ্ৰমণ কৰিবলগীয়া বিষয়া আৰু সংবাদকৰ্মীসকলৰ নেতৃত্ব দিব কেন্দ্ৰীয় ৰে’ল আৰু কয়লা মন্ত্ৰী শ্ৰী পীয়ুষ গোৱেলে৷ ৰে’লখন কানপুৰ আৰু এলাহাবাদ ৰ’ব আৰু তাতে একাংশ বিশিষ্ট ব্যক্তি আৰু জনতাই আদৰণি জনাব৷
বন্দে ভাৰত এক্সপ্ৰেছখনৰ সৰ্বাধিক গতি প্ৰতি ঘণ্টাত ১৬০ কিলোমিটাৰ আৰু ইয়াত শতাব্দী ৰে’লৰ দৰে বিভিন্ন শ্ৰেণীৰ ব্যৱস্থা কৰা হৈছে, কিন্তু ৰে’লখনৰ সা-সুবিধা তাতকৈ উন্নত৷ ইয়াৰ লক্ষ্য হৈছে যাত্ৰীসকলক এক নতুন ভ্ৰমণ অভিজ্ঞতা প্ৰদান কৰা৷
সোমবাৰ আৰু বৃহস্পতিবাৰ বাদ দি সপ্তাহৰ বাকী দিনকেইটাত চলিবলগীয়া ৰে’লখনে নতুন দিল্লী আৰু বাৰাণসীৰ মাজৰ দুৰত্ব কেৱল ৮ ঘণ্টাতে অতিক্ৰম কৰিব৷
ইয়াৰ সকলো ডবাত স্বয়ংচালিত দৰ্জা, জিপিএছ আধাৰিত দৃশ্য-শ্ৰাব্য যাত্ৰী জাননী প্ৰণালী, মনোৰঞ্জনৰ বাবে ৱাই-ফাই সেৱাৰ লগতে আৰামদায়ক আসন সংলগ্ন কৰা হৈছে৷ ৰে’লখনৰ সকলো শৌচালয় বায়’-ভেকুৱাম প্ৰণালীৰ দ্বাৰা নিৰ্মাণ কৰা হৈছে৷ প্ৰতিটো ডবাত দুইপ্ৰকাৰৰ পোহৰৰ ব্যৱস্থা কৰা হৈছে, যিটো ডবাত সকলোৰে বাবে সামান্য পোহৰৰ সুবিধা থকাৰ লগতে প্ৰতিটো আসনত পৃথকে পোহৰৰ ব্যৱস্থা কৰা হৈছে৷ প্ৰতিটো ডবাত গৰম-গৰম খাদ্য আৰু শীতল পানী প্ৰদানৰ বাবে ৰন্ধনশালৰ সুবিধা সন্নিৱিষ্ট কৰা হৈছে৷ যাত্ৰীসকলৰ অতিৰিক্ত আৰামৰ বাবে ডবাসমূহত গৰম আৰু শব্দৰ পৰা হাত সাৰিবলৈ বিশেষ ব্যৱস্থা কৰা হৈছে৷
বন্দে ভাৰত এক্সপ্ৰেছত ১৬টা শীত-তাপ নিয়ন্ত্ৰিত ডবা আছে, য’ত ২টাকৈ এক্সজিকিউটিভ শ্ৰেণী আছে৷ ৰে’লখনত মুঠ ১১২৮গৰাকী যাত্ৰীয়ে এবাৰত ভ্ৰমণৰ ক্ষমতা আছে৷ ৰে’লখনৰ সকলো বৈদ্যুতিক সা-সঁজুলি ডবাৰ তলত সংলগ্ন কৰা হৈছে৷
কাৰ্বন ফুটপ্ৰিণ্ট ৰখোৱাৰ বাবে ৰে’লগাড়ীত ৰি-জেনেৰিটিভ ব্ৰেক প্ৰণালী স্থাপন কৰা হৈছে, যাৰদ্বাৰা ৩০শতাংশ বিদ্যুৎ ৰাহি হ’ব৷
গতি, সুৰক্ষা আৰু সুবিধা হৈছে এই ৰে’লৰ হলমাৰ্ক৷ ৰে’লখনৰ ডবাসমূহৰ ডিজাইনিং আৰু নিৰ্মাণ প্ৰায় ১৮মাহৰ ভিতৰত চেন্নাই সংহত ৰে’লৰ ডবা নিৰ্মাণ কাৰখানাত কৰা হৈছে৷
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ মেক-ইন-ইণ্ডিয়া পৰিকল্পনাৰ প্ৰতি লক্ষ্য ৰাখি গাড়ীখনৰ অধিকাংশৰ ডিজাইন তথা নিৰ্মাণ দেশতে কৰা হৈছে৷
অতি কম খৰচতে আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় মানসম্পন্ন যাত্ৰী সুবিধা তথা সুৰক্ষা প্ৰদান কৰা ক্ষেত্ৰত এই ৰে’লখনে বিশ্বৰ ৰে’ল ব্যৱসায়ত এক বৃহৎ পৰিৱৰ্তন আনিব পৰা ক্ষমতা আছে৷

Prime Minister's Office
India’s First Semi High Speed Train, “Vande Bharat Express" to be flagged off by PM tomorrow
New Delhi-Varanasi train journey to be covered in just 8 hours
Train will Run on all days Except Mondays and Thursdays
Speed, Scale and Service-Hallmarks of Vande Bharat Express
A Make-in-India Success Story
14 FEB 2019 4:28PM by PIB Delhi
The ‘Make in India’ effort of Indian Railways has culminated into India's first Semi High Speed Train, "Vande Bharat Express".
Prime Minister Narendra Modi will flag off the maiden run of the train on New Delhi-Kanpur-Allahabad-Varanasi route train tomorrow morning from the New Delhi Railway Station. He will inspect the facilities in the train and address a gathering on this occasion.
Union Minister of Railways and Coal, Shri Piyush Goyal will lead the team of officials and media persons aboard the train on its inaugural run tomorrow. It will stop at Kanpur and Allahabad where it will be received by dignitaries and the people.
Vande Bharat Express can run up to a maximum speed of 160 kmph and has travel classes like Shatabdi Train but with better facilities. It aims to provide a totally new travel experience to passengers.
The Train will cover the distance between New Delhi and Varanasi in 8 hours and will run on all days except Mondays and Thursdays.
All coaches are equipped with automatic doors, GPS based audio-visual passenger information system, on-board hotspot Wi-Fi for entertainment purposes, and very comfortable seating. All toilets are bio-vacuum type. The lighting is dual mode, viz. diffused for general illumination and personal for every seat. Every coach has a pantry with facility to serve hot meals, hot and cold beverages. The insulation is meant to keep heat and noise to very low levels for additional passenger comfort.
Vande Bharat Express has 16 air-conditioned coaches of which 2 are executive class coaches. The total seating capacity is 1,128 passengers. It is much more than the conventional Shatabdi rake of equal number of coaches, thanks to shifting of all electric equipment below the coaches and seats in the driving coach also.
Adding up the green footprints, the train has regenerative braking system in the Vande Bharat Express coaches which can save up to 30% of electrical energy.
Speed, Safety and Service are the hallmarks of this train.Integral Coach Factory (ICF), Chennai, a Railways Production unit, has been the force behind a completely in-house design and manufacture, computer modelling and working with a large number of suppliers for system integration in just 18 months.
In keeping with the vision of Prime Minister’s vision of "Make in India", the major systems of the train have been designed and built in India. Impact of this train, matching global standards of performance, safety and passenger comfort and yet costing less than half of global prices, has the potential to be a game changer in the global rail business.