কেবিনেট
পাটনাৰ ৰাজহুৱা পৰিবহণ আৰু যোগাযোগ ব্যৱস্থাত উদ্গনি
দুটা কৰিড’ৰযুক্ত পাটনা মেট্ৰ’ ৰে’ল প্ৰকল্পত কেবিনেটৰ অনুমোদন, পাঁচ বছৰৰ ভিতৰত নিৰ্মাণ সম্পূৰ্ণ হ’বলগীয়া ১৩,৩৬৫.৭৭ কোটি টকা ব্যয়সাপেক্ষ মেট্ৰ’ কৰিড’ৰৰ দৈৰ্ঘ্য(i ) দানাপুৰৰ পৰা মিথাপুৰ (ii)পাটনা ৰে’ল ষ্টেচনৰ নতুন আইএছবিটি ২৬.৯৪ কিলোমিটাৰ আৰু পাটনা জংচনৰ পৰা নতুন আইএছবিটিলৈ ১৪.৪৫ কিলোমিটাৰ
13 FEB 2019 9:18PM by PIB Guwahati
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ অধ্যক্ষতাত অনুষ্ঠিত কেন্দ্ৰীয় কেবিনেট বৈঠকত আনুমানিক ১৩,৩৬৫.৭৭ কোটি টকা ব্যয় সাপেক্ষ পাটনা মেট্ৰ’ ৰে’ল প্ৰকল্পৰ দুই কৰিড’ৰ ক্ৰমে (i) দানাপুৰৰ পৰা মিঠাপুৰ (ii)পাটনা ৰে’ল ষ্টেচনৰ নতুন আইএছবিটিৰ নিৰ্মাণত অনুমোদন জনাইছে৷
প্ৰকল্পৰ সবিশেষঃ
- এই প্ৰকল্প পাঁচ বছৰৰ ভিতৰত সম্পূৰ্ণ হ’ব৷
- দানাপুৰ কেণ্টনমেণ্টৰ পৰা মিঠাপুৰ কৰিড’ৰটো নগৰ হৈ ঘন বসতিপূৰ্ণ ৰাজা বজাৰ, সচিবালয়, উচ্চ ন্যায়ালয়, আইন বিশ্ববিদ্যালয় ৰে’ল ষ্টেচনক সংযোগ কৰিব৷
- পাটনা জংচনৰ পৰা আইএছবিটি কৰিড’ৰে গান্ধী ময়দান, পিএমচিএচ, পাটনা বিশ্ববিদ্যালয়, ৰাজেন্দ্ৰ নগৰ, মহাত্মা গান্ধী সেঁতু, টেন্সপ’ৰ্ট নগৰ আৰু আইএছবিটিক সংযোগ কৰিব৷
- এই মেট্ৰ’ই ৰাজহুৱা পৰিবহণৰ যাত্ৰী, ঔদ্যোগিক খণ্ডৰ কৰ্মী, পৰ্যটক আৰু ভ্ৰমণকাৰী লোকসকলক অনুকূল পৰিৱেশ তথা বহনযোগ্য সুবিধা প্ৰদান কৰিব৷
থোৰতে পাটনা মেট্ৰ’ প্ৰকল্প:
- দানাপুৰৰ পৰা মিঠাপুৰ সংযোগী ১৬.৯৪ কিলোমিটাৰ দৈৰ্ঘ্যৰ অধিকাংশ সুৰংগ পথ(১১.২০) তথা ১১টা ষ্টেচন(৩টা ওপৰত আৰু ৮টা ভূমিৰ তলত) আছে৷
- পাটনা ৰে’ল ষ্টেচনৰ নতুন আইএছবিটি সংযোগী ১৪.৪৫ কিলোমিটাৰ দৈৰ্ঘ্যৰ অধিকাংশ ওপৰত (৯.৯ কিলোমিটাৰ) আৰু আংশিকভাৱে সুৰংগ পথ থকা লাইনত মুঠ ১২টা ষ্টেচন আছে৷
পাটনা মেট্ৰ’ ৰে’ল প্ৰকল্পৰ জৰিয়তে পাটনাৰ অতি কমেও ২৬.২৩ লাখ লোক প্ৰত্যক্ষ অথবা পৰোক্ষভাৱে উপকৃত হ’ব৷
এই কৰিড’ৰ দুটা বিভিন্ন পৰিবহণ যেনে-বাছ, আইপিটি আৰু এনএমটিৰে সংযোগ কৰা হ’ব৷ এই প্ৰকল্পত ৰেণ্টেল আৰু বিজ্ঞাপনৰ জৰিয়তে ভাড়াবিহীন ৰাজহ আহৰণ কৰাৰ সমান্তৰালভাৱে ট্ৰেনজিত অৰিয়েণ্টেড ডেভেলপমেণ্ট আৰু টেন্সফাৰ অৱ ডেভেলপমেণ্ট ৰাইটৰ জৰিয়কে ভেল্যু কেপচাৰিং ফাইনেন্সিং(ভিচিএফ) সম্ভৱ কৰি তুলিব৷ ইয়াৰ জৰিয়তে আবাসিক এলেকাৰ লোকসকল বিশেষকভাৱে উপকৃত হ’ব৷

Cabinet
Boost to Public Transport and Connectivity in Patna
Cabinet approves Patna Metro Rail Project comprising two corridors
(i) Danapur to Mithapur (ii) Patna Railway Station of New ISBT
26.94 km stretch of Metro from Danapur to Mithapur corridor
14.45 km stretch of Metro from Patna Junction to New ISBT
Rs.13,365.77 crore metro project to be completed in five years
13 FEB 2019 9:18PM by PIB Delhi
The Union Cabinet chaired by Prime Minister Shri Narendra Modi has approved Patna Metro Rail Project having two Metro Rail Corridors,namely (i) Danapur to Mithapur (ii) Patna Railway Stationof New ISBT at an estimated cost of Rs.13365.77 crore.
Project Details:
• The Project will be completed in five years.
• Danapur Cantt to Mithapur corridor will pass through the heart of city and connect densely populated areas Raza Bazar, Secretariat, High Court, Law University Railway Station.
• Patna Jn. to ISBT corridor will connect Gandhi Maidan, PMCH, Patna University, Rajendra Nagar, Mahatma Gandhi Setu, Transport Nagar and ISBT.
• The Metro will provide Eco friendly and sustainable Public Transport to residents, commuters, industrial workers, visitors and travelers.
Patna Metro Project Highlights:
1. The length of Danapur to Mithapur corridor is 16.94 km, which is mostly underground (11.20 km) and partly elevated (5.48 km) and comprises of 11 Stations (3-Elevated and 8-Underground).
2. The length of Patna Station to New ISBT corridor is 14.45 km, which is mostly elevated (9.9 km) and partly underground (4.55 km) and comprising of 12 stations (9-Elevated and 3-Underground).
The existing population of 26.23 lakh of Patna agglomeration area is expected to be benefitted by Patna Metro Rail Project directly and indirectly.
The approved corridors will be having Multimodal Integration with Railway Stations &ISBT Station and will have feeder network of Bus, Intermediate Public Transport (IPT) and Non Motorised Transport (NMT). The Project will have non-fare box revenue from rental & advertisement as well asValue Capture Financing (VCF) through mechanism of Transit Oriented Development (TOD) and Transfer of Development Rights (TDK).
The residential areas along this Metro Rail corridorsshall be immensely benefitted by this project, as the people of these areas will be able to travel on trains from their own neighborhoods to reach different areas of the city conveniently.