প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
গুজৰাটৰ ছুৰাট বিমানবন্দৰৰ টাৰ্মিনেল বিল্ডিঙৰ প্ৰসাৰণৰ আধাৰশিলা স্থাপন অনুষ্ঠানত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে প্ৰদান কৰা ভাষণৰ অসমীয়া অনুবাদ
30 JAN 2019 8:55PM by PIB Guwahati
মোৰ মৰমৰ ভাতৃ আৰু ভগ্নীসকল,
আজি পূজ্য বাপুৰ পুণ্যতিথি আৰু ইয়াৰ পিছত দাণ্ডীত মই বাপুৰ লোণ আইন অমান্য সত্যাগ্ৰহক লৈ নিৰ্মাণ কৰা ৰাষ্ট্ৰীয় লোণ সত্যাগ্ৰহ স্মাৰকৰ লোকাৰ্পণ কৰিম৷ কৰ্মযোগীসকলৰ এই চহৰ ছুৰাটৰ পৰা মই বাপুক শ্ৰদ্ধাৰে সোঁৱৰণ কৰিছো, তেওঁক অৰ্পিত কৰিছো৷ ছুৰাটৰ সৈতে বাপুৰ লোণ সত্যাগ্ৰহৰ এক গভীৰ সম্বন্ধ আছে৷ ছুৰাটৰ শ শ সত্যাগ্ৰহী বাপুৰ সৈতে জড়িত আছিল লগতে দাণ্ডীৰ লোণ আইনৰ বিৰোধিতা কৰা কেন্দ্ৰসমূহৰ ভিতৰত ছুৰাটৰ নাম প্ৰথমে আহে৷
ছুৰাটে গান্ধীজীৰ মূল্যবোধৰ সদায়েই সন্মান প্ৰদৰ্শন কৰিছে৷ স্বচ্ছতাই হওক, স্বাৱলম্বনেই হওক অথবা স্বদেশীয়েই হওক, গান্ধীজীৰ দৰ্শনক ছুৰাটে প্ৰচাৰ কৰিছে৷ আৰু মই সুখী যে মই ধৱলৰ সম্পূৰ্ণ দলটো দেখিছো৷ দিল্লীত ধৱলৰ সৈতে সাক্ষাৎ হৈছিল৷ ইয়াৰে কোনোবাজন ইঞ্জিনীয়াৰ, কোনোবা চাৰ্টাৰ্ড একাউণ্টেণ্ট, কোনোবা শিক্ষক, কোনোবা ব্যৱসায়ী৷ মন স্থিৰ কৰা হৈছিল যে স্বচ্ছতাৰ বাবে কাম কৰিম আৰু তেওঁলোকে স্বচ্ছতাৰ বাবে নিজকে সমৰ্পিত কৰিলে৷ মই এই সকলো তৰুণ প্ৰজন্মক অভিনন্দন জনাইছো৷ আজি হীৰা আৰু কাপোৰৰ সৈতে অনেক অনেক সৰু সৰু উদ্যোগৰ পৰা মেক ইন ইণ্ডিয়াক এই চহৰে সৱলীকৰণ কৰিছে৷
বন্ধুসকল, ছুৰাটৰ প্ৰাণাত্মাক আৰু শক্তিশালী কৰাৰ বাবে আজি শত কোটি টকাৰ প্ৰকল্পৰ উদঘাটন আৰু আধাৰশিলা স্থাপন কৰা হৈছে৷ এই সমূহৰ ভিতৰত ছুৰাট বিমানবন্দৰৰ প্ৰসাৰণৰ সৈতে চহৰখনক স্মাৰ্ট হিচাপে নিৰ্মাণ কৰিবলৈ ডজনসংখ্যক প্ৰকল্পৰ উদঘাটন আৰু আধাৰশিলা স্থাপন কৰা হৈছে৷বিকাশৰ সৈতে জড়িত এই সকলো প্ৰকল্পৰ বাবে ছুৰাটবাসীক, আপোনালোক সকলোকে অভিনন্দন জ্ঞাপন কৰিছো৷
বন্ধুসকল, আমাৰ চৰকাৰে দেশত ইজ অব্ লিভিং আৰু ইজ অব্ ডুয়িং বিজনেছৰ নতুন সংস্কৃতি বিকশিত কৰাত ব্যস্ত৷ ইয়াৰ বাবে আন্তঃগাঁথনিৰ বিকাশ, যোগাযোগৰ বিকাশত গুৰুত্ব প্ৰদান কৰাটো আমাৰ প্ৰধান প্ৰাথমিকতা৷ ছুৰাট দেশৰ সেই চহৰসমূহৰ ভিতৰৰ তালিকাত অন্তৰ্ভুক্ত হৈছে যি দ্ৰুত গতিত বিকশিত হৈছে আৰু ইয়েই আমাৰ অৰ্থব্যৱস্থাত সোণত সুৱগা চৰাইছে৷
শেহতীয়াকৈ প্ৰকাশ হোৱা এক প্ৰতিবেদন অনুসৰি প্ৰত্যেকজন ছুৰাটবাসীয়ে জানে, কিন্তু আমাৰ দেশবাসীয়ে বোধহয় গম নাপায়৷ সেই প্ৰতিবেদনত কোৱা হৈছে যে অনাগত ১০-১৫ বছৰত বিশ্বৰ সকলোতকৈ দ্ৰুত বিকশিত শীৰ্ষৰ দহখন চহৰৰ ভিতৰত, বিশ্বৰ দহখন চহৰৰ ভিতৰত, এই আটাইকেইখনেই ভাৰতৰ৷ আৰু সুখৰ কথা এয়ে যে ইয়াতো সকলোতকৈ শীৰ্ষত আছে ছুৰাট৷ ছুৰাটক অভিনন্দন৷
অৰ্থাৎ এয়া স্পষ্ট যে অনাগত সময় ছুৰাটৰ সময় হ’ব, ভাৰতৰ চহৰৰ বাবে হ’ব৷ এয়া কেৱল ভাৰতৰেই নহয়, সমগ্ৰ বিশ্বৰ আৰ্থিক গতিবিধিৰ কেন্দ্ৰ হিচাপে পৰিচিত হৈ উঠিব৷ ইয়াত সমগ্ৰ বিশ্বই বিনিয়োগ কৰিব, ব্যৱসায় আৰু বাণিজ্য বহুগুণে বৃদ্ধি হ’ব৷ লক্ষাধিক যুৱ প্ৰজন্মৰ নিয়োজনৰ সুবিধাৰ সৃষ্টি হ’ব৷
বন্ধুসকল, যেতিয়া বিশ্বই ভাৰতৰ চহৰসমূহক লৈ ইমান আশাবাদী, এনেক্ষেত্ৰত আমাৰ দায়িত্ব হ’ব লাগে যাতে এই চহৰসমূহক বৰ্তমানৰ সৈতে ভৱিষ্যতৰ বাবেও প্ৰস্তুত কৰা হয়৷ আৰু এয়াও সঠিক যে ছুৰাটক ভৱিষ্যতৰ বাবে প্ৰস্তুত কৰাৰ অৰ্থ হ’ল ইয়াৰ আন্তঃগাঁথনি, ইয়াৰ ব্যৱস্থা, ইয়াৰ শিক্ষা, ইয়াৰ আৰোগ্য, এয়াতো প্ৰয়োজনেই৷ তাৰোপৰি মানৱী মানসিকতাকো উচ্চ স্থানলৈ লৈ যাব লাগিব৷ আৰু এই চিন্তাৰ সৈতে সমগ্ৰ দেশতে সকলো প্ৰকাৰৰ যোগাযোগ ব্যৱস্থাৰ প্ৰকল্প এটাৰ পিছত এটাকৈ আমি কৰি গৈ আছো৷
ছুৰাটৰ এই বিমানবন্দৰ, এতিয়া গুজৰাটৰ তৃতীয় বৃহত্তম বিমানবন্দৰ অৰ্থাৎ ব্যস্ততম বিমানবন্দৰ হিচাপে পৰিচিত হৈছে৷ আজিৰ পৰা যি নতুন টাৰ্মিনেলৰ কাম আৰম্ভ হৈছে, যেতিয়া ই সম্পূৰ্ণ হৈ উঠিব তেতিয়া ইয়াত ১২০০ ঘৰুৱা তথা ৬০০ আন্তৰ্জাতিক যাত্ৰীৰ পৰিচালনা সম্ভৱ হৈ উঠিব৷ ইয়াৰ অৰ্থ হ’ল, প্ৰতিদিনে এই বিমানবন্দৰত ১৮০০ যাত্ৰীৰ পৰিচালনা সম্ভৱ হৈ উঠিব৷ বৰ্তমানে ছুৰাট বিমানবন্দৰৰ ক্ষমতা হ’ল প্ৰতিবৰ্ষত চাৰি লাখ যাত্ৰী৷ যিভাৱে প্ৰসাৰণৰ কাম ইয়াত হ’ব ধৰিছে, ইয়াৰ পিছত ভৱিষ্যতে বিমানবন্দৰৰ ক্ষমতা বৃদ্ধি হৈ চাৰি লাখৰ পৰা ২৬ লাখ যাত্ৰীতকৈও অধিক হ’ব৷
যাত্ৰীৰ উপৰিও ইয়াৰ কাৰ্গো ক্ষমতাও বৃদ্ধি হ’ব৷ অৰ্থাৎ অনাগত সময়ত আপোনালোক সকলোৰে বাবে ব্যৱসায়-বাণিজ্যৰ বাবে দেশ-বিদেশত সুবিধা হ’ব৷ বাহিৰৰ পৰাও ব্যৱসায়ৰ বাবে যি ব্যৱসায়ী ইয়ালৈ আহে তেওঁলোকৰো সময় ৰাহি হ’ব৷
বন্ধুসকল, মোক কোৱা হৈছে যে কিছুদিনৰ পিছতেই ইয়াৰ পৰা শ্বাৰজাহলৈ এয়াৰ ইণ্ডিয়া এক্সপ্ৰেছৰ পোনপটীয়া বিমানসেৱা আৰম্ভ হ’ব৷ আৰম্ভণিতে এই সুবিধা সপ্তাহত দুদিনৰ বাবে হ’লেও মাৰ্চৰ পৰা সপ্তাহত চাৰিদিনকৈ প্ৰদান কৰা হ’ব৷ এই বিমানসেৱাৰ জৰিয়তে ব্যৱসায়িক দৃষ্টিতো যথেষ্ট সহায়ক হ’ব৷ ইয়াৰ বাবেও মই আপোনালোকক অভিনন্দন আৰু শুভকামনা প্ৰদান কৰিছো৷
বন্ধুসকল, চৰকাৰে বিমান সংযোগৰ দ্বাৰা সমগ্ৰ দেশকে সংযোজিত কৰাৰ উদ্দেশ্যে অগ্ৰসৰ হৈছে আৰু ইয়াৰ বাবে যোৱা তিনি-চাৰিটা বৰ্ষত দ্ৰুত গতিত কাম কৰা হৈছে৷ আৰু ইয়াৰ পৰিণামস্বৰূপেই ১৭টা বিমানবন্দৰৰ উন্নীতকৰণ অথবা প্ৰসাৰণ কৰা হৈছে আৰু এনেকুৱা অনেক বিমানবন্দৰৰ কাম দ্ৰুত গতিত সম্পন্ন হ’বলৈ ধৰিছে৷ চৰকাৰৰ এয়াই লক্ষ্য যে অনাগত চাৰিটা বৰ্ষৰ ভিতৰত সমগ্ৰ দেশৰ ৫০টা এনে বিমানবন্দৰৰ বিকশিত কৰা হওক যি বৰ্তমানে সেৱাৰহিত হৈ আছে অথবা কম পৰিমাণে ব্যৱহৃত হৈ আছে৷
বন্ধুসকল, এয়া মোৰ সপোন আৰু এই সপোন এয়েই যে চেণ্ডেল পিন্ধা ব্যক্তিও যাতে বিমানত যাত্ৰা কৰিব পাৰে৷ ইয়াৰ বাবে ‘উৰে দেশ কা আম নাগৰিক’ অৰ্থাৎ উড়ান যোজনা আৰম্ভ কৰা হ’ল৷ আজি মই এয়া প্ৰকাশ কৰি অতিশয় সুখী অনুভৱ কৰিছো যে উড়ানে দেশক বিশ্বৰ সবাতোকৈ দ্ৰুগ গতিত বৃদ্ধি হোৱা এভিয়েচন বজাৰত অন্তৰ্ভুক্ত হোৱাত সহায় কৰিছে৷ উড়ান যোজনাৰ দ্বাৰা দেশৰ এভিয়েচন খণ্ডত ১২ লাখ আসন কম মূল্যত উপলব্ধ হৈছে৷
এই যোজনাৰ অধীনত দেশত প্ৰায় ৪০টা বিমানবন্দৰ দেশৰ এভিয়েচন মানচিত্ৰৰ সৈতে সংযোজিত হৈছে৷ গুজৰাটতো চাৰিটা পথ পোৰবন্দৰ, মুম্বাই, কাণ্ডলা-আহমেদাবাদ, কেশোড়-আহমেদাবাদ আৰু পোৰবন্দৰ-আহমেদাবাদক উড়ান-১ আৰু উড়ান-২ৰ অধীনত সংযোজিত কৰা হৈছে৷
এতিয়া উড়ান-৩ৰ জৰিয়তে ভৱিষ্যতে ছুৰাটসহিতে গুজৰাটৰ প্ৰায় এক ডজন সৰু আৰু ডাঙৰ বিমানবন্দৰ দেশৰ বিভিন্ন চহৰৰ সৈতে সংযোজিত কৰা হ’ব৷ ইয়াত সবৰমতী ৰিভাৰ ফ্ৰণ্ট, শত্ৰুঞ্জয় বান্ধ আৰু ষ্টেচু অব্ ইউনিটীৰ দৰে জল বিমানবন্দৰৰ সম্ভাৱনীয়তা থকা ক্ষেত্ৰ অন্তৰ্ভুক্ত হৈছে৷ যিসকল লোকে ভাবনগৰলৈ যাব বিচাৰে, তীৰ্থ যাত্ৰা কৰিবলৈ বিচাৰে, তেওঁলোকে ছী-প্লেনেৰে শত্ৰুঞ্জয় বান্ধ হৈ সহজে পাব পাৰিব৷ অৰ্থাৎ ভৱিষ্যতে সবৰমতী ৰিভাৰ ফ্ৰণ্টৰ পৰা উৰি বিমান চৰ্দাৰ সৰোবৰৰ পানীত নামিব পাৰিব, এই ধৰণৰ প্ৰকল্পৰ বিষয়ে চিন্তা কৰা হৈছে৷
বন্ধুসকল, বিমান সংযোগৰ সৈতে জনতাই যাতে পাছপ’ৰ্টৰ বাবে হাবাথুৰি খাবলগীয়া নহয় তাৰবাবেও গুৰুত্ব প্ৰদান কৰা হৈছে৷ ২০১৪ চনত দেশত প্ৰায় ৮০টা পাছপ’ৰ্ট কেন্দ্ৰ আছিল৷ ছুৰাটৰ জনতাই মনত ৰাখিব- আমাৰ ইমান ডাঙৰ দেশত, ইমান বৃহৎ জনসংখ্যা, স্বাধীনতাৰ ৬০-৬৫ বছৰৰ পিছতো আমাৰ দেশত পাছপ’ৰ্ট প্ৰদান কৰা কাৰ্যালয়ৰ সংখ্যা আছিল ৮০টা৷ কিমান? আপোনালোকে গুজৰাটীত কওক-কিমান? আশীটা৷
আপোনালোকে জানি সুখী হ’ব যে যোৱা চাৰি বছৰত আমি যি অভিযান আৰম্ভ কৰিলো, এতিয়া সেই সংখ্যাই ৪০০ অতিক্ৰম কৰিছে৷ ক’ত ৮০ আৰু ক’ত ৪০০? ডাঙৰ চিন্তা কৰা, ডাঙৰ কিবা এটা কৰা, ভালকৈ কৰা, সময়মতে কৰা আৰু গুজৰাটবাসীয়েতো মোক ভালকৈ জানে৷ ইয়াৰোপৰি ‘এম পাছপ’ৰ্ট সেৱা ম’বাইল এপ’ৰ দৰে মাধ্যমৰ জৰিয়তে পাছপ’ৰ্টৰ বাবে আবেদন কৰা সহজ হৈ উঠিছে৷ অধিক সংখ্যাত পাছপ’ৰ্ট সেৱা কেন্দ্ৰ মুকলি আৰু পাছপ’ৰ্ট নিয়মসমূহ সৰলীকৰণ কৰাৰ পিছত দূৰত্ব আৰু দীৰ্ঘসময়, দুয়োটা হ্ৰাস হৈছে৷
বন্ধুসকল, কেন্দ্ৰ চৰকাৰে দেশৰ দুখীয়া আৰু মধ্যবিত্ত শ্ৰেণীৰ প্ৰতিজন ব্যক্তিৰ জীৱন সৰল আৰু সুগম কৰি তোলাৰ বাবে সম্পূৰ্ণ প্ৰয়াস কৰিছে৷ আমাৰ প্ৰয়াস এয়াই যে চহৰসমূহ পৰিষ্কাৰ হৈ থাকক, ট্ৰেফিক সমস্যা নাথাকক, পানী আৰু নৰ্দমাৰ সৈতে জড়িত সুবিধাসমূহ উন্নত হওক, চিচিটিভি কেমেৰাৰ জৰিয়তে সুৰক্ষাৰ সুবিধা সৃষ্টি হওক, আইন ব্যৱস্থা উন্নত হওক, এই সকলো ব্যৱস্থা ‘স্মাৰ্ট চিটী অভিযান’ আৰু ‘অমৃত যোজনা’ৰ সৈতে বাস্তৱায়ন কৰা হৈছে৷এক নিৰ্ধাৰিত উদ্দেশ্যৰ সৈতে অভিযানভিত্তিত কাম কৰা হৈছে৷
বন্ধুসকল, আজি যিবোৰ প্ৰকল্পৰ উদঘাটন আৰু আধাৰশিলা স্থাপন কৰা হৈছে, সেইবোৰৰ দ্বাৰা এই অভিযানে গতিশীলতা লাভ কৰিব৷ ইয়াত নৰ্দমা, পানী, উৰণীয়া সেতু, পথ, শিক্ষাৰ সৈতে জড়িত অনেক প্ৰকল্প আছে৷ ইয়াৰোপৰি প্ৰধানমন্ত্ৰী আৱাস যোজনাৰ অধীনত সহস্ৰাধিক ঘৰৰো আজি উদঘাটন আৰু আধাৰশিলা স্থাপন কৰা হৈছে৷ এই সকলো ঘৰে ছুৰাটৰ দুখীয়া ভাতৃ-ভগ্নীসকলৰ জীৱন সমৃদ্ধ কৰিব৷
ভাতৃ আৰু ভগ্নীসকল, বিগত চাৰে চাৰি বছৰত চহৰবাসী দুখীয়া ভাই-ভনীসকলৰ বাবে ১৩ লাখত কৈও অধিক ঘৰ নিৰ্মাণ কৰা হৈছে, ৩৭ লাখ ঘৰ নিৰ্মাণৰ কাম চলি আছে আৰু চহৰত নতুনকৈ ৭০ লাখ ঘৰ নিৰ্মাণৰ বাবে চৰকাৰে অনুমোদন প্ৰদান কৰিছে৷ এইদৰে দেশৰ গ্ৰামীণ এলেকাতো ২০১৪ চনৰ পিছত এক কোটি ত্ৰিশ লাখতকৈও অধিক ঘৰ নিৰ্মাণ কৰা হৈছে, তেওঁলোকে সেই ঘৰত এতিয়া বাস কৰি আছে আৰু যোৱাবাৰৰ দিপাৱলীও পালন কৰিছে৷
এই সংখ্যা কিমান বৃহৎ, ইয়াৰ ধাৰণা আপোনালোকে কৰিব পাৰে যে পূৰ্বৰ চৰকাৰে…আৰু এই সংখ্যা ছুৰাটবাসীয়ে মনত ৰাখক৷ তেওঁলোকৰ কাৰ্যকালত ২৫ লাখ ঘৰ নিৰ্মাণ কৰিছিল৷ কিমান? কিমান? ২৫ লাখ৷ অলপ কওকচোন কিমান? ২৫ লাখ ঘৰ নিৰ্মাণ কৰিছিল৷ দুখীয়াই, আমাৰ গৃহহীন ভাই-ভনীয়ে পকী ঘৰ পাওক, ইয়াৰ বাবে আজি ভাৰতীয় জনতা দলৰ চৰকাৰে এক কোটি ত্ৰিশ লাখ ঘৰ নিৰ্মাণ কৰিছে৷ এক কোটি ত্ৰিশ লাখ৷ তেওঁলোকৰ সময়চোৱাত ক’ত ২৫ লাখ আৰু আমাৰ চাৰি বছৰত ক’ত এক কোটি ত্ৰিশ লাখ৷
মই যিমান কাম কৰো, তেওঁলোকে এয়া কৰিবলৈ ২৫ বছৰৰ প্ৰয়োজন হ’লহেঁতেন৷ এয়াই নহয়, এই চৰকাৰে প্ৰথমবাৰলৈ মধ্যবিত্তৰ বাবেও, আৰু ছুৰাট তথা চহৰৰ বাসিন্দাসকলক আহ্বান জনাম যে এই কথাষাৰ ভালকৈ বুজি লওক, আপোনালোকৰ কিমান সহায় হ’ব পাৰে৷
প্ৰথমবাৰলৈ আমাৰ দেশত এই যোজনা যি আমাৰ চৰকাৰৰ পূৰ্বে নাছিল, যদি মধ্যবিত্ত পৰিয়ালৰ ব্যক্তিয়ে নিজৰ ঘৰ নিৰ্মাণ কৰিব বিচাৰে, ল’ৰা-ছোৱালী ডাঙৰ হৈছে, নতুন ঘৰ ল’ব বিচাৰিছে, কোনো ব্যৱস্থা নাই৷ মধ্যবিত্ত লোকসকলক ভাগ্যৰ হাতত এৰি দিয়া হৈছিল৷
আমি প্ৰথমবাৰলৈ মধ্যবিত্তসকলৰ বাবে ঘৰৰ এক নতুন শ্ৰেণী প্ৰস্তুত কৰি তাৰে সুতত ৰেহাইৰ অভিযান আৰম্ভ কৰিলো৷ আৰু ইয়াৰ লাভ কি, এটা অনুমানৰ ভিত্তিত মধ্যবিত্ত শ্ৰেণীৰ ব্যক্তিয়ে ২০ লাখ টকাৰ ঋণ লয় আৰু সেই ২০ লাখ টকাৰ ঋণত যদি প্ৰধানমন্ত্ৰী আৱাস যোজনাৰ অধীনত ঘৰ নিৰ্মাণ কৰা হয় তেন্তে তাৰ সুতত ৰেহাই প্ৰদান কৰা হ’ব৷ আৰু ইয়াৰ পৰিণামস্বৰূপে যেতিয়া ঘৰৰ টকা বেংকক পৰিশোধ কৰিব লাগিব তেতিয়া প্ৰায় ৬ লাখ টকাৰ ৰেহাই পোৱা যাব৷ অৰ্থাৎ মধ্যবিত্ত পৰিয়াল এটাই ঘৰ নিৰ্মাণ কৰোতে ৬ লাখ টকাৰ ৰেহাই লাভ কৰিব৷
ভাৰতবৰ্ষলৈ ইমান কেইখন চৰকাৰ আহিল আৰু গ’ল, না কোনো চৰকাৰে চিন্তা কৰা নাছিল, না কোনো চৰকাৰে কৰিছিল৷ এয়া আমাৰেই প্ৰয়াস যে ভাৰতৰ বৰ্ধিত মধ্যবিত্ত পৰিয়ালৰ বিষয়ে আমি চিন্তা কৰিছো আৰু ইয়াৰ লাভ মধ্যবিত্ত পৰিয়ালৰ সেই তৰুণ প্ৰজন্মই লাভ কৰিছে যি কেৰিয়াৰৰ আৰম্ভণি বৰ্ষতেই নিজৰ ঘৰ ক্ৰয় কৰাৰ ইচ্ছা কৰে৷
কিছুমান লোকে প্ৰশ্ন কৰে যে বিমুদ্ৰাকৰণৰ ফলত কি লাভ হ’ল? তেওঁলোকে এই প্ৰশ্ন সেই যুৱসমাজক সুধিব লাগে যিয়ে বিমুদ্ৰাকৰণৰ পিছত ঘৰৰ মূল্য হ্ৰাস হোৱাৰ লাভ আদায় কৰিছে৷ সেই দুখীয়া আৰু মধ্যবিত্ত শ্ৰেণীক প্ৰশ্ন সুধিব লাগে যাৰ ঘৰৰ সপোন এতিয়া বাস্তৱায়িত হৈছে৷ অন্যথা, বিমুদ্ৰাকৰণৰ পূৰ্বে ৰিয়েল ইষ্টেট খণ্ডত যিদৰে ক’লা ধনে ৰাজত্ব কৰি আছিল আৰু ছুৰাটবাসীয়ে এয়াতো ভালকৈয়ে জানে৷ ডাঙৰ ডাঙৰ ব্যক্তিৰ নাম আপোনালোকে জানে৷
ভাতৃ আৰু ভগ্নীসকল, আমাৰ চৰকাৰে ‘ৰেৰা আইন’ প্ৰণয়ন কৰি এয়া সুনিশ্চিত কৰিছে যে দুখীয়া আৰু মধ্যবিত্ত শ্ৰেণীৰ উপাৰ্জন যাতে গৃহ নিৰ্মাণ প্ৰকল্পত ফঁচি নাথাকে৷ ‘ৰেৰা আইন’ৰ অধীনত ৩০-৩৫ হাজাৰ বিল্ডাৰে নিজৰ পঞ্জীয়ন কৰিছে আৰু নিৰ্ধাৰিত নিয়ম অনুসৰি লক্ষাধিক ঘৰৰ নিৰ্মাণ কৰি আছে৷
বন্ধুসকল, এতিয়া চৰকাৰত, যেতিয়া চৰকাৰৰ ইচ্ছাশক্তি থাকে তেন্তে পৰিৱৰ্তন কিদৰে হয়, ইয়াৰ উদাহৰণ এলইডি বাল্বৰ জৰিয়তেও দিব পাৰি৷ প্ৰথমে যি এলইডি বাল্ব ৩৫০ টকাত পোৱা গৈছিল এতিয়া সেয়া ৪০-৫০ টকাত পোৱা গৈছে৷ এতিয়া আপোনালোকে মোক এয়া নুসুধিব যে ৪০-৫০ টকাৰ বাল্ব যি ৩৫০ টকাত বিক্ৰী হৈছিল, মাজৰ টকাখিনি ক’লৈ গৈছিল? তাৰ উত্তৰ ৰাজীৱ গান্ধীয়ে দি গৈছে৷ তেওঁ কৈছিল যে এক টকাৰ পোন্ধৰ পইচাৰ হে কাম হয়, পঁচাশী পইচা কোনে খায় সেয়া সমগ্ৰ বিশ্বই জানে৷
যোৱা চাৰে চাৰি বছৰত চৰকাৰে ৩২ কোটি এলইডি বাল্ব বিতৰণ কৰিছে৷ ইয়াৰ জৰিয়তে বিদ্যুতৰ বিলত প্ৰতি বৰ্ষত প্ৰায় ১৬ হাজাৰ, ১৬ হাজাৰ ৫০০ কোটি ৰাহি হৈছে৷ এই টকা অধিকাংশ মধ্যবিত্ত পৰিয়ালসমূহৰ ৰাহি হৈছে৷
এইদৰেই আমাৰ চৰকাৰৰ মুদ্ৰা যোজনাই দুখীয়া আৰু নিম্ন মধ্যবিত্ত শ্ৰেণীৰ যুৱ প্ৰজন্মৰ সপোনক নতুন গতি প্ৰদান কৰিছে৷ পূৰ্বতে যুৱসমাজে নিজৰ নিয়োজনৰ কথা ভবাৰ সময়ত বেংকৰ পৰা ঋণ লওঁতে গেৰাণ্টীৰ সমস্যা উদ্ভৱ হৈছিল৷
আমাৰ চৰকাৰে মুদ্ৰা যোজনাৰ অধীনক এতিয়ালৈ ১৫ কোটিত কৈও অধিক ঋণ বিনা গেৰান্টীৰে প্ৰদন কৰিছে৷ আপোনালোকে চিন্তা কৰক, ইয়াৰ অধীনত জনতাক নিজৰ নিয়োজন আৰম্ভ কৰাৰ বাবে চৰকাৰে বিনা বেংক গেৰাণ্টীৰে সাত লাখ কোটি টকা প্ৰদান কৰিছে৷ ইয়াৰে ৪ কোটি ২৫ লাখতকৈ অধিক এনে লোক আছে যিয়ে প্ৰথমবাৰলৈ ঋণ লৈছে৷ অৰ্থাৎ যোৱা চাৰে চাৰি বছৰত দেশে ৪ কোটি ২৫ লাখ নতুন উদ্যমী লাভ কৰিছে৷
ভাতৃ আৰু ভগ্নীসকল, এই ব্যাপক যোজনা আৰু বৃহৎ সিদ্ধান্তৰ অন্তৰালত আছে আপোনালোকৰ এটা এটা ভোটেৰে সৃষ্টি হোৱা পূৰ্ণাংগ বহুমত চৰকাৰ৷ আপোনালোকে ভাবিছে, এই যে ঘৰসমূহৰ চাবি মোদীয়ে দিছে, আপোনালোকে ভাবিছে এই ঘৰ মোদীয়ে দিয়ে; কিছুমানে ভাবিছে যে এই ঘৰ ভাৰত চৰকাৰে দিছে৷
নহয়, এই ঘৰ না মোদীয়ে দিছে, না ভাৰত চৰকাৰে দিছে; এই ঘৰ আপোনালোকে দিছে৷ আপোনালোকৰ এটা ভোটৰ শক্তি এনেকুৱা যে দুখীয়াই ঘৰ পাইছে৷ এয়া আপোনালোকৰ ভোটৰ মহত্ব যে দুখীয়াক ঘৰ প্ৰদান কৰাৰ ব্যৱস্থাৰ সৃষ্টি হৈছে৷ আৰু সেইবাবে এই যি পৰিৱৰ্তন আপোনালোকে দেখা পাইছে, এই পৰিৱৰ্তন আপোনালোকৰ ভোটৰ বাবেই হৈছে, মোদীৰ শক্তিৰ বাবে হোৱা নাই৷
ভাতৃ আৰু ভগ্নীসকল, আপোনালোকে জানে যে ৩০ বছৰ পৰ্যন্ত দেশত অস্থিৰতাই দেখা দিছিল৷ ত্ৰিশংকু পাৰ্লিয়ামেণ্টৰ গঠন হৈছিল, কোনেও বহুমত পোৱা নাছিল৷ সংযুক্ত চৰকাৰ হৈছিল৷ যাৰেই যিফালে ইচ্ছা সিফালে টানি নিছিল৷ দেশ একেটা স্থানতেই ৰৈ গৈছিল আৰু কিছুমান বিষয়ত পিছুৱাইও গৈছিল৷ যোৱা চাৰে চাৰি বছৰত যি আমি আগবাঢ়িছো, তাৰ কাৰণ হ’ল দেশৰ জনতাই সম্পূৰ্ণ বোধশক্তিৰে ভোট দিছে আৰু ত্ৰিশংকুৰ ৩০ বছৰীয়া পুৰণি ইতিহাসৰ পৰা দেশক মুক্ত কৰিছে, পূৰ্ণ বহুমত চৰকাৰ প্ৰদান কৰিছে৷ আৰু নতুন প্ৰজন্মই প্ৰত্যক্ষ কৰিব পাৰে যে পূৰ্ণ বহুমতৰ চৰকাৰে কঠিন সিদ্ধান্তও ল’ব পাৰে, ডাঙৰ সিদ্ধান্তও ল’ব পাৰে৷ সাহসেৰে দেশক আগুৱাই লৈ যাব পাৰে আৰু এই কাম আমি কৰিছো৷
পূৰ্ণ বহুমতৰ চৰকাৰৰ এয়া মাহাত্ম, পূৰ্ণ বহুমতৰ চৰকাৰ জবাবদেহীও হ’ব লাগে৷ আজি কোনোবাই মোক সুধিব পাৰে, কওক মোদীজী, চাৰে চাৰি বছৰত আপুনি কি কৰিলে৷ যদি পূৰ্ণ বহুমতৰ চৰকাৰ নাথাকিলহেঁতেন তেন্তে মোদীয়ে আৰামেৰে ক’লেহেঁতেন, আৰে কি কৰিম ভাই, এয়াতো মিলিজুলিৰ চৰকাৰ, কিছুমান সিদ্ধান্ত গ্ৰহণ কৰা কঠিন হৈ পৰে৷ গাড়ী চলি গ’লহেঁতেন; কিন্তু দেশৰ জনতাই পূৰ্ণ বহুমতৰ সিদ্ধান্ত গ্ৰহণ কৰি বিশ্বত দেশৰ নাম উজলাইছে৷ আৰু সেইবাবে এজন এজন ভোটদাতাই নিজৰ ভোটৰ শক্তি বুজি পায়, দেশক আগুৱাই লৈ যোৱাত নিজৰ অংশীদাৰীত্ব প্ৰত্যক্ষ কৰে৷ দেশ কিদৰে আগবাঢ়িছে সেয়া আমি চাৰে চাৰি বছৰত দেখা পাইছো৷
আপোনালোকে মনত পেলাওক চৰকাৰ কিদৰে চলিছিল৷ মোক কওক, আজি ছুৰাট বিমানবন্দৰত ৭০-৭২খন বিমান চলে৷ অলপ সময় পূৰ্বে চি আৰ পাটিলজীয়ে ক’লে যে ৭০-৭২খন বিমান অহা-যোৱা কৰে৷ কিন্তু এয়া আমি পাহৰিব পাৰোঁ নে কিদৰে ইয়াত বিমানবন্দৰৰ বাবে আন্দোলন কৰিবলগীয়া হৈছিল, স্মাৰক দিবলগীয়া হৈছিল, দিল্লী চৰকাৰ পৰ্যন্ত দুৱাৰ টুকুৰিয়াবলগীয়া হৈছিল৷ মইও সেইসময়ৰ দিল্লী চৰকাৰক মুখ্যমন্ত্ৰী হিচাপে পত্ৰ লিখি ভাগৰি পৰিছিলো৷ কিন্তু তেওঁলোকৰ মগজুত এনেকুৱা ৰাজনৈতিকবদ্ধ ভাৱনা আছিল যে ছুৰাটত কোনোপধ্যেই এই সুবিধা দিব নোৱাৰি৷
মই তেওঁলোকক বুজাইছিলো, ছুৰাটৰ শক্তি আছে, বিমানখণ্ডৰ লাভ হ’ব, দেশৰ লাভ হ’ব; শুনিবই বিচৰা নাছিল৷ আপোনালোকে মোক কওক, চাৰি লাখ যাত্ৰীৰ পৰা ২৬ লাখ যাত্ৰীলৈ ক্ষমতা বৃদ্ধি কৰিবলগীয়া হ’ল, মই যি দেখিছিলো, তেওঁলোকে সেয়া দেখা পোৱা নাছিল৷ ছুৰাটবাসীয়ে দেখিছিল, তেওঁলোকে দেখা পোৱা নাছিল; কাৰণ আমি হ’লো ‘সকলোৰে সৈতে সকলোৰে বিকাশ’ এই মন্ত্ৰ সৰোগত কৰি আগবঢ়া লোক৷
বন্ধুসকল, এফালে আমি পূৰ্ণ শক্তিৰে পুৰণি ব্যৱস্থাৰ অভাৱসমূহ পৰিৱৰ্তন কৰাৰ দিশত অগ্ৰসৰ হৈছো, নতুন ভাৰত নিৰ্মাণৰ দিশত অগ্ৰসৰ হৈছো; আনহাতে কিছুমান লোকে আমাৰ এই প্ৰয়াসক ঠাট্টা কৰাত ব্যস্ত হৈছে৷ এওঁলোকে বিগত ছয়-সাত দশক ধৰি দেশৰ অৱস্থা নুসুধিলে, কেৱল নিজৰ চিন্তা কৰিলে, তেওঁলোকে পৰিৱৰ্তিত ভাৰতক প্ৰত্যক্ষ কৰিব পৰা নাই৷ এনে ঋণাত্মক চিন্তা কৰা লোকক আমি অগ্ৰাহ্য কৰি আগবাঢ়িছো৷ নতুন ভাৰতৰ নতুন শক্তিক আমি বিকাশলৈ পৰিৱৰ্তিত কৰিছো৷
মই পুনৰবাৰ আপোনালোক সকলোৰে জীৱন আৰু ব্যৱসায়ক সৰলীকৰণ কৰা এই প্ৰকল্পসমূহৰ বাবে অশেষ অভিনন্দন জনাইছো৷
আপোনালোক ইমান বৃহৎ সংখ্যাত আশীৰ্বাদ দিয়াৰ বাবে ইয়াত উপস্থিত হৈছে, ইয়াৰ বাবেও মই আপোনালোকৰ ওচৰত কৃতজ্ঞ৷ মোৰ সৈতে পূৰ্ণ শক্তিৰে কওক-
ভাৰত মাতাৰ- জয়
ভাৰত মাতাৰ- জয়
ভাৰত মাতাৰ- জয়
অশেষ ধন্যবাদ৷

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at the foundation stone laying for extension of Terminal Building at Surat Airport in Gujarat
30 JAN 2019 8:55PM by PIB Delhi
My dear brothers and sisters,
Today marks the death anniversary of revered Bapu and I am going to dedicate the National Salt Satyagraha Memorial recreating the spirit of Bapu's Salt Satyagraha later today at Dandi. From Surat, the city of Karmayogis, I pay my obeisance to Bapu. Surat has a deep connection with Bapu's Salt Satyagraha. Hundreds of Satyagrahis from Surat were associated with Bapu. Moreover, it was one of the first centers of the country where salt law was opposed even before the Dandi March.
Surat always respected Gandhiji's values. Be it cleanliness, Swavalamban or Swadeshi, Surat has always emulated Gandhi's philosophy. And I am glad to see the entire team of Dhawal. I met Dhawal in Delhi. All these youngsters - some are engineers, or chartered accountants, or teachers or businessmen - are determined to work for cleanliness and have dedicated themselves to cleanliness. I congratulate all these youngsters for the same. Today, along with diamonds and fabrics, this small city is boosting Make in India through small scale industries.
Friends,
Today, projects worth hundreds of crores of rupees have been inaugurated and their foundation stones have been laid to further strengthen the spirit of Surat. It includes not only the expansion of the Surat Airport, but also inauguration and laying the foundation stone of dozens of projects to make the city smart. I congratulate all of you, the people of Surat, for all these projects related to development.
Friends,
Our government is working to develop a new culture of Ease of Living and Ease of Doing Business in the country. Our priority and emphasis is on development of infrastructure, and connectivity in the country for the same. Surat is one of the cities of our country that adds a feather in the cap of our country which is world's fastest growing economy.
Every person of Surat knows about a recent international report, but perhaps the countrymen may not know. As per the report, in the coming 10-15 years, all the fastest growing top ten cities in the world will be from India. And it is a matter of great delight. Which city is at the top among those 10 cities? Is Surat feeling proud? Congratulations to Surat!
It is clear. This means that the future belongs to Surat and the cities of India. These are going to be the centers of economic activity not only in India but all over the world. There is going to be investment from all over the world. Business will grow manifold. Lakhs of young people are going to get employment opportunities.
Friends,
When the world is so optimistic about India's cities, it is our responsibility to prepare these cities for the present as well as the future. And it is also true that preparing Surat for the future means taking not only Surat's infrastructure, systems, education, and healthcare to greater heights but also the mindset of the people here. And with this idea, we are coming up with all types of projects related to connectivity across the country one after the other.
This Surat airport has become the third largest airport in Gujarat, i.e. it has become a busy airport. The work for the new terminal has started from today. On its completion, it will have the capacity to manage 1200 domestic and 600 international passengers. This means that this airport will be able to handle 1800 passengers in a day. The Surat airport also has a capacity of four lakh passengers annually. With the kind of expansion work being carried out here, the capacity of the airport will increase from four lakh to 26 lakh passengers in the future.
Besides the passenger, the cargo capacity here is also going to increase. That is, in the coming days, all of you will be able to conveniently carry out your trade and business within the country and abroad. Businessmen who come here for business from abroad too will be able to save their time.
Friends,
I have been told that the Air India Express direct flight to Sharjah is also going to start from here in a few days. Initially this facility will be available for twice a week, but from March it will be available for four days in a week. This flight will also help all of you in terms of business. I congratulate you for this too.
Friends,
The government is engaged in connecting the entire country with air connectivity and the work has been expedited in the last three-four years for the same. Consequently, 17 airports have been upgraded or expanded and work is underway for many more airports. The government aims to develop 50 such airports across the country in the next four years which are either not in service or are being used very rarely.
Friends,
It is my dream to see that even the ordinary citizen can travel by air. For this, 'Ude Desh ka Aam Nagrik' i.e. UDAN scheme was launched. Today I am pleased to say that UDAN has helped the country to be included in the world's fastest growing aviation market. With the UDAN scheme, 12 lakh seats in aviation sector of the country have been made available at low cost.
Under this scheme, around 40 airports across the country have been added to the country's aviation map. In Gujarat too, four routes - Porbandar - Mumbai, Kandla - Ahmedabad, Keshod - Ahmedabad and Porbandar - Ahmedabad have been connected under UDAN-1 and UDAN-2.
In the future, about a dozen small and major airports of Gujarat including Surat will be connected to different cities of the country through UDAN-3. It also includes areas of potential for water aerodromes or water airports such as Sabarmati River Front, Shatrunjaya dam and Statue of Unity. Those who want to visit Bhavnagar for pilgrimage will be able to reach there by a sea plane via Shatrunjaya dam easily. That is, in the future, a plane flying from Sabarmati River Front can land on the Sardar Sarovar dam. A similar project is being considered.
Friends,
Besides air connectivity, care is also being taken so that people do not have to travel to major cities for getting their passports made. In 2014, the total number of passport centers in the country was around 80. The people of Surat will keep in mind - in such a huge country with such a large population, even after 60-65 years of independence, there were only 80 passport offices in our country. How many? You speak in Gujarati - how many? 80!
You will be happy to know that after the campaign that we have run in the last four years, this figure has now crossed 400. See the difference between 80 and 400. Thinking big, doing more, doing well, doing it on time; and the people of Gujarat know me. Besides this, it has become easy to apply for passports through 'm-Passport Seva Mobile App'. There has been a considerable reduction in both distance and delays due to opening of more number of Passport Seva Kendras and simplifying passport rules.
Friends,
The Central Government is sincerely engaged in making the life of every poor and middle class person of the country simple and easy. Our effort is to keep our cities clean, prevent traffic jams, improve water supply and sewer facilities, ensure safety through CCTV cameras, improve law and order situation. All these facilities are being realized through 'Smart City Mission' and 'AMRUT Yojana'. Work is being done on a Mission mode with a focused approach.
Friends,
Dozens of projects that have been inaugurated or foundation stones for which have been laid here today are going to give further momentum to our campaign. There are many projects related to sewer, water, flyovers, roads and education. Besides this, thousands of houses have also been inaugurated and or their foundation stones have been laid under the Pradhan Mantri Awas Yojana. All these houses are supposed to enrich the lives of poor sisters and brothers of Surat.
Brothers and sisters,
Over 13 lakh houses have been built for the poor brothers and sisters living in the city during the last four and a half years. The work on 37 lakh houses is underway and the government has approved the construction of 70 lakh more houses in the cities. In this way, more than one crore 30 lakh houses have been constructed in the rural areas of the country since 2014. They have started living in those houses. They have also celebrated this Diwali in their houses.
You can guess how big this number is in itself, and the people of Surat must remember this figure. 25 lakh houses were built during the tenure of the previous governments. How many? How many? 25 lakhs! Tell me, how many? 25 lakh houses were built. Today the Bharatiya Janata Party government has built one crore 30 lakh houses to ensure that the poor and the homeless brothers and sisters get a solid roof over their heads. See, the difference between 25 lakhs in their period and 1 crore 30 lakhs in four years of our tenure.
If they had to do as much work as I am doing, it would have taken 25 more years for them to finish. Moreover, for the first time such a scheme has been brought by a government for the middle class. I would urge the people of Surat and the cities to understand the kind of benefits you can avail. Take advantage of it.
Such a scheme didn't exist in our country before the formation of our government. For the first time, such a scheme was made for the middle class. If a man from a middle-class family wanted to build his house as the children had grown up; there was no arrangement for them. The middle class was left to its fate.
For the first time, we have come and created a new category of houses for the middle class and provided relief in the rate of interest. And what is the benefit of this scheme? According to an estimate, if the middle class takes a loan of Rs 20 lakh and builds a house under the Pradhan Mantri Awas Yojana taking a loan of Rs 20 lakh, then the interest will be reduced. And as a result, when he would repay the loan for the house to the bank, he will be able to save about 6 lakh rupees. That means a middle class family will be able to save Rs 6 lakh after building a house.
So many governments in India came and left; not a single government ever thought or did anything on these lines. It is our strength that we are concerned about the growing middle class families of India and with this the middle class youth who want to buy their house in the early years of their career have benefitted the most.
Some people ask - what was the benefit of demonetization? They should also ask these questions to the youth who are now getting the benefits of reduced house prices after demonetization. Questions should be asked to those poor and the middle class people whose dreams of owning a home have now come true. Otherwise, black money used to dominate the real estate sector before demonetization, and the people of Surat know it well. You know the names of the big shots.
Brothers and sisters,
Our government has also ensured that the money of the poor and the middle class people is not stuck up in housing projects by enacting the 'RERA Law'. Under the RERA Act, 30-35 thousand builders have got their registration done and according to the set rules, lakhs of houses are being constructed.
Friends,
Now LED bulb is also an example of how change takes place when government has willpower. The LED bulb which was earlier available for up to Rs 350 is now being made available for Rs 40-50. Now do not ask me if the Rs.40-50 bulb was sold at Rs.350, then where did the rest of the money go? Rajiv Gandhi had given this answer. He had said, if one rupee was given, only 15 paise reached the beneficiary. Everyone knows who took away the 85 paise.
In the last four and a half years, the government has distributed 32 crore LED bulbs, due to which about 16 thousand 500 crore rupees annually have been saved by the people on electricity bills. This money is mostly saved by the middle class families.
Similarly, our government's Mudra Yojana has given a new impetus to the dreams of the poor and middle-class youth. Earlier, if the youth thought about self-employment, he would face the problem of guarantee while taking loans from the bank.
Under the Mudra scheme, our government has given more than 15 crore loans without bank-guarantee! Just imagine, under this scheme, people have been given seven lakh crore rupees without bank guarantee to start their businesses. Out of these, there are more than 4 crore 25 lakh people who have taken loans for the first time. That is, in the last four and a half years, the country has also got 4 crore 25 lakh new entrepreneurs.
Brothers and sisters,
The greatest reason behind these elaborate plans and major decisions is the government with an absolute majority formed as a result of the power of each and every vote given by you. Now while I was giving the keys of the houses, you might be thinking that Modi is giving away the houses; someone would think that the Government of India is giving away the houses.
No, neither Modi nor the Government of India is giving away the houses; you are giving away the houses. This is the strength of your one vote by which the poor have received homes. It is the importance of your vote that gives the poor a home. And so the change you are seeing is due to the strength of your vote, not because of Modi's power.
Brothers and sisters,
You know that there has been a period of instability in our country for 30 years. A hung parliament was formed; no one got an absolute majority. Governments were run by manipulation. It moved towards one or the other person's whims. The country got stuck right there and went backwards in some aspects. For the last four-and-a-half years, we have been able to move forward. One of the main reasons for this is that the people of the country voted wisely and freed the country from the 30-year-old disease of hung Parliament and formed a government with absolute majority. And the new generation can see that the government with absolute majority can also take tough decisions, and major decisions. With courage, we can carry the country forward, and we have done it.
This is the importance of a government with absolute majority. The government of absolute majority is also accountable. Today anyone can ask me - tell Modiji, what did you do in four and a half years? Had there not been an absolute majority government, Modi would have said comfortably, “Oh, what to do, brother, it is a coalition government, it is very difficult to take some decisions". I could have easily said that. But no, the people of the country have enhanced the name of the country in the world by voting for a government with absolute majority. And so each and every voter understands the strength of his vote and sees his participation in the development of his country. So we have seen how the country has been growing in four-and-a-half years.
You try to recall, how governments used to be run? Tell me, today 70-72 airplanes are operating at Surat Airport. C.R. Patil ji was telling that 70-72 aero-planes now operate from here. But can we ever forget how we had to agitate for the airport here? How we had to give memorandum and knock the doors of the central government in Delhi? I was also tired of writing to the then Government at the centre as a Chief Minister. But there was a political motive in their minds as these facilities were not given to Surat and the funds were blocked.
I used to explain to them, Surat has the strength; airlines will benefit and the country will benefit; but they were not ready to listen. You tell me, the capacity has been increased from four lakh passengers to 26 lakh passengers. It had so much possibility, which we could see, Surat could see, but they could not see; because we work on the mantra of 'Sabka Saath, Sabka Vikas'.
Friends,
On the one hand, we are fully engaged in removing the shortcomings of the old system, and are trying to build a New India; while on the other hand, there are some people who keep making fun of our efforts. Those people who have not taken care of the country in the last six-seven decades only worry about themselves. They are unable to see this transforming India. Regardless of such negative-minded people, we are going to move forward. We are going to use the new energy of new India in development itself.
I once again congratulate you all for these projects that will make life and business easier.
You came here in such large numbers to shower your blessings, I am extremely grateful to you for that. Say loudly with me-
Bharat Mata ki Jai!
Bharat Mata ki Jai!
Bharat Mata ki Jai!
Thanks a lot!