প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
৯ম ভাইব্ৰেণ্ট গুজৰাট গুজৰাট ছামিট ২০১৯ মুকলি কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে প্ৰদান কৰা ভাষণৰ অসমীয়া অনুবাদ
18 JAN 2019 2:13PM by PIB Guwahati
বিভিন্ন দেশৰ পৰা অহা সন্মানীয় মন্ত্ৰীগণ তথা অভ্যাগতবৃন্দ, অংশদাৰ দেশসমূহৰ পৰা অহা প্ৰতিনিধিসকল আৰু সন্মানীয় অতিথিবৃন্দ, কৰ্প’ৰেট জগতৰ নেতৃবৃন্দ, আমন্ত্ৰিত অতিথিগণ, অংশগ্ৰহণকাৰীসকল, মঞ্চত উপৱিষ্ট মান্যৱৰসকল, মোৰ যুৱ বন্ধু বান্ধৱী তথা উপস্থিত সুধীবৃন্দ!
ভাইব্ৰেণ্ট গুজৰাট ছামিটৰ এই নৱম সংস্কৰণলৈ আপোনালোক সদৌটিকে স্বাগতম জনাবলৈ পাই মই ধন্য হৈছো।
আপোনালোকে নিশ্চয় দেখিবলৈ পাইছে, উমান পাইছে যে এই সন্মিলন এতিয়া এক গ্লোবেল অনুষ্ঠানলৈ পৰ্যবসিত হৈছে। প্ৰতিজনৰে বাবে ইয়াত আছে স্থান। বিশ্বৰ জ্যেষ্ঠ ৰাজনৈতিক নেতাসকলৰ উপস্থিতিয়ে এই অনুষ্ঠানৰ সৌষ্ঠৱ বৃদ্ধি কৰিছে। বিশ্বৰ কৰ্প’ৰেট খণ্ডৰ মুখ্য কাৰ্যবাহী বিষয়া তথা শীৰ্ষ নেতৃবৃন্দৰ উপস্থিতিৰে সমৃদ্ধ হৈছে এই অনুষ্ঠান। বিশ্বৰ বিভিন্ন স্থানৰ পৰা অহা নীতি নিৰ্ধাৰণকাৰী আৰু অনুষ্ঠানসমূহৰ উপস্থিতিয়ে গুৰুত্ব বৃদ্ধি কৰিছে এই অনুষ্ঠানৰ, আৰু লগতে যুৱ উদ্যোগ আৰু ষ্টাৰ্ট-আপৰ অংশগ্ৰহণে অনুষ্ঠানৰ সম্ভ্ৰম ৰক্ষা কৰিছে, আৰু প্ৰদান কৰিছে অনন্য গতি।
আমাৰ উদ্যোগসমূহৰ আত্মবিশ্বাস বৃদ্ধি কৰাত এই ভাইব্ৰেণ্ট গুজৰাটে প্ৰভূত বৰঙণি যোগাইছে। দক্ষতা বৃদ্ধি লগতে, এই সন্মিলন বিশ্ব শ্ৰেষ্ঠ পদ্ধতিসমূহ গ্রহণ কৰাৰ ক্ষেত্রতো সহায় কৰিছে।
এক গঠনমূলক, ফলপ্রসূ আৰু সন্তোষজনক শীর্ষ সন্মিলনৰ বাবে মই আপোনালোক সকলোকে শুভ কামনা জনাইছোগুজৰা এতিয়া চিলা উৎস বা উত্তৰায়নৰ সময় চলিছে। ন্মিলন ব্যস্ততা মাজতো মই আশা কৰো, পোনালোকে সময় উলিয়াই এই উৎসৱত চামিল হ’ব আৰু ইয়াৰ আনন্দ উপভোগ কৰিব
বা ভাইব্ৰেণ্ট গুজৰাট সন্মিলনত অংশীদাৰ হিচাপে ১৫খন দেশক আমি বিশেষভাৱে স্বাগত তথা ধন্যবাদ জনাইছোআমি ১১খন অংশীদাৰ দেশ, অন্যান্য দেশ, সংগঠন আৰু প্রতিষ্ঠান, যিসকলে সন্মিলন উপলক্ষে বিভিন্ন আলোচনাচক্ৰৰ আয়োজন কৰিছে, তেওঁলোককো আমাৰ তৰফৰ পৰা ধন্যবাদ জনাইছো। ইটো অতি গর্বৰ বিষয় যে খনকৈ ভাৰতীয় ৰাজ্যইয়ো এই সন্মিলন যোগ দি তেওঁলোকৰ বিনিয়োগৰ সুযোগ সুবিধা তুলি ধৰিছে।
ভাইব্ৰেণ্ট গুজৰাট শীর্ষক এই সন্মিলন গুজৰা ব্যসা-বাণিজ্যৰ অনুকূল বাতাবৰণক তুলিৰিবএকই ধৰণৰ অনুকূল পৰিৱেশ ভাৰততো গঢ়ি উঠিছে। এই সন্মিলন বিগত কেবাবছৰ ধৰি গুজৰাটৰ বাণিজ্যিক বাতাবৰণক আৰু অধিক তীব্ৰতৰ কৰি তু্লিছে। বিগত ৮টা বছৰত এই সন্মিলনৰ সাফল্যই এই কথা পৰিস্কাৰ কৰি তোলে।
বিভিন্ন বিষয়ৰ ওপৰ একাধিক সভা-মিতিৰো আয়জন কৰাছে। এই বিষয়সমূহ ভাৰতীয় সমাজ আৰু অর্থনীতিৰ লগতে, সমগ্র বিশ্ব সমুদায়ৰ ক্ষেত্রতো সমানেই গুৰুত্বপূর্ণ বিবেচিত হৈছেউদাহৰণস্বৰূ মই অহা বছৰ আফ্রিকা দিস উদযাপন আৰু গন্তুক ২০ তাৰি গ্লোবল কনক্লেভ অ ইন্টাৰনেশ্যল চেম্বাৰ্ছৰ কথা উল্লেখ কৰিবলৈ বিচাৰিছো
বন্ধুসকল, আমি ইয়াত মহান ব্যক্তিসকলৰ সমাৱেশ সমবেত হৈছোএকাধিক দেশ আৰু ৰাষ্ট্ৰপ্রধানৰ উপৰিও বহু বিশিষ্ট অতিথিবৃন্দৰ উপস্থিতিত আমি সকলো ধন্য হৈছো। ইয়াৰ লগতে, এই সন্মিলনথলীত বিশিষ্ট লোকসকল সমবেত হোৱা বিষয়টো কেৱল দেশৰ ৰাজধানীতেই , দেশৰ বিভিন্ন ৰাজ্যসমূহতো দ্বিপাক্ষিক সম্পৰ্ক প্ৰসাৰিত হৈছে।
অধিকাংশ উদীয়মান অর্থনীতিৰ দৰে ভাৰততো প্ৰধান প্ৰত্যাহ্বান হৈছে সমান্তৰাল বিকাশৰ হাৰ অক্ষুণ্ণ ৰখা। উন্নয়নৰ দিশেৰে যিবোৰ অঞ্চল আৰু সমুদায় পিছ পৰি ৰৈছে, সেইবোৰ দিশৰ উন্নয়নৰ সুফল আমি সমান্তৰালভাৱে প্ৰদান কৰিব লাগিব। তাৰ লগতে, জীৱনধাৰণৰ মানদণ্ড উন্নত কৰা, সেৱাসমূহৰ মান উন্নত কৰা আৰু উন্নত আন্তঃগাঁথনিৰ চাহিদাও পূৰণ কৰিব লাগিব। ভাৰতত আমাৰ সাফল্যসমূহৰ বিষয়ে আমি সচেতন হৈ আছো। কাৰণ, এই সাফল্য বিশ্বৰ এক ষষ্ঠাংশ লোকক ব্যাপকভাৱে প্ৰভাৱিত কৰে।
বন্ধুসকল, আপোনালোকৰ যিসকলে নিয়মিতভাৱে ভাৰত ভ্ৰমণ কৰে তেওঁলোকে ভাৰতৰ পৰিৱৰ্তনৰ বিষয়টো উপলব্ধি কৰিবলক্ষ্য আৰু উদ্দেশ্য পূৰণ, উভয় দিশেৰেই এই পৰিৱর্তন সাধন হৈছেবিগত চাৰিটা বছৰত আমাৰ চৰকাৰে সুপ্রশাসন বৃদ্ধি কৰাৰ উপৰি চৰকাৰী হস্তক্ষেপ হ্ৰাস কৰাৰ ওপৰত গুৰুত্ব প্ৰদান কৰিছে। আমাৰ চৰকাৰৰ মন্ত্রই হৈছে সংস্কাৰ, কর্মসম্পাদন, ৰূপান্তৰ আৰু সংস্কাৰ সাধন
আমি ইতিমধ্যেই ভালেমান কঠোৰ সিদ্ধান্ত গ্রহণ কৰিছোআন্তঃগাঁথনিমূলক সংস্কাৰৰ লক্ষ্যৰে গৃহীত সিদ্ধান্তবোৰৰ ফলত আমাৰ অর্থনীতি আৰু দেশ আৰু অধিক শক্তিশালী হৈছে।
আমি যিবোৰ সংস্কাৰমূলক উদ্যোগ গ্রহণ কৰিছো, তাৰ ফলত আমি বিশ্বৰ অন্যতম প্রধান দ্রুত বিকাশশীল দেশ হৈ উঠিছোবিশ্ব বেংক, আন্তর্জাতিক অর্থ ভাণ্ডাৰৰ দৰে অগ্রণী আন্তর্জাতিক বিত্ত প্রতিষ্ঠানসমূহৰ লগতে, বিশ্বখ্যাত মুডিছৰ দৰে ৰেটিং সংস্থাসমূহেও ভাৰতৰ আর্থিক অগ্রগতিত আস্থা প্রকাশ কৰিছে।
আমি সেই সমস্ত বাধা নিষেধ আঁতৰ কৰাত যথেষ্ট গুৰুত্ব আৰোপ কৰিছো, যিবোৰে পূৰ্ণ সম্ভাৱনাৰ বিকাশৰ ক্ষেত্ৰত বাধাৰ সৃষ্টি কৰি আহিছে। আমি সংস্কাৰ আৰু বিনিয়ন্ত্রণৰ গতি-প্ৰকৃতি অব্যাহত ৰাখিম।
বন্ধুসকল, ভাৰত এতিয়া ব্যৱসায়-বাণিজ্যৰ ক্ষেত্ৰত সম্পূর্ণ প্রস্তুত। ইয়াৰ পূৰ্বে এনেধৰণৰ পৰিৱেশ কেতিয়াও নাছিল। আমি ক্ষীপ্ৰতাৰে বাণিজ্যৰ পৰিৱেশ গঢ়ি তুলিছো।
বিগত চাৰিটা বছৰত বিশ্ব বেংকৰ ব্যৱসায় কৰাৰ সুচলতা সম্পৰ্কত পৰিৱেশ সংক্রান্তীয় প্রতিবেদনক বিশ্ব ক্রমতালিকাত ভাৰতে ৬৫ টা স্থান ওপৰলৈ আহিছে। আমি ২০১৪-ত ১৪২ তম স্থানত থকাৰ বিপৰীতে এতিয়া ৭৭তম স্থানত উত্তীৰ্ণ হৈছো। পিছে ইমানৰ পিছতো আমি সন্তুষ্ট হোৱা নাইঅহাবছৰ আমি প্রথম ৫০ৰ ভিতৰত স্থান গ্ৰহণ কৰাৰ বাবে আমি আমাৰ দলক কঠোৰ পৰিশ্রম কৰাৰ নির্দেশ দিছো
কৰ ব্যৱস্থাৰ সৰলীকৰণ আৰু সমগ্র প্রক্রিয়াক আৰু অধিক সুদৃঢ় কৰিবলৈ ঐতিহাসিক পণ্য-সেৱা কৰসহ একাধিক ব্যৱস্থাৰ ৰূপায়ণৰ ফলত লেনদেন খৰচ হ্ৰাস পাইছে আৰু কৰ ব্যৱস্থা আৰু অধিক কাৰ্যকৰী হৈ উঠিছে। ডিজিটেল প্রক্রিয়া, অনলাইন লেনদেন আৰু একক অনুমোদন ব্যৱস্থাৰ মাধ্যমেৰে ব্যৱসায় বাণিজ্যৰ বাবে ক্ষীপ্ৰতাৰে অনুকূল পৰিবেশ গঢ়ি তোলা হৈছে।
প্রত্যক্ষ বৈদেশিক বিনিয়োগৰ দিশেৰে আমি এতিয়া এক উদাৰ দেশত পৰিণত হৈছোআমাৰ অর্থনীতিৰ অধিকাংশ ক্ষেত্রতেই এতিয়া প্রত্যক্ষ বিদেশী বিনিয়োগৰ বাবে পথ খুলি দিয়া হৈছেবৈদেশিক বিনিয়োগৰ ক্ষেত্রত ৯০ শতাংশতকৈও অধিক ক্ষেত্ৰতেই প্ৰায় অনুমতি প্ৰদান কৰা হৈছে। এই সিদ্ধান্তই আমাৰ অর্থনীতিক এক ক্ষীপ্ৰ পথেৰে পৰিচালিত কৰিছে। বিগত চাৰিটা বছৰত আমি ২৬৩ বিলিয়ন ডলাৰ মূল্যৰ প্রত্যক্ষ বিদেশী বিনিয়োগ লাভ কৰিছো, যি বিগত ১৮ বছৰৰ বিনিয়োগৰ ৪৫ শতাংশ।
ৰাষ্ট্রসংঘৰ এক সংস্থাৰ তালিকাতো আমি প্রত্যক্ষ বিদেশী বিনিয়োগৰ ক্ষেত্রত প্রথম ১০ টা স্থানত আছো। আমাদৰ দেশত উৎপাদনৰ পৰিৱেশত প্রতিযোগিতাৰ বাতাবৰণ সৃষ্টি হৈছে প্রত্যক্ষ সুবিধা হস্তান্তৰৰ লগতে ডিজিটেল উপায়েৰে লেনদেন সমগ্ৰ দেশতে পুৰাদমে ৰূপায়িত হৈছেনতুন উদ্যোগ স্থাপনৰ দিশেৰেও অনুকূল পৰিবেশ গঢ়ি তোলাৰ ক্ষেত্রত আমি বিশ্বৰ অন্যতম। প্রযুক্তিগত ক্ষেত্রতো একাধিক পদক্ষেপ গ্ৰহণ কৰা হৈছে। এই বিষয়সমূহক বিবেচনাত ৰাখি আমি সুস্পষ্টভাৱে এইকথা ক’ব পাৰো যে, আমাৰ লগত সম্প্ৰতি বাণিজ্যিক লেনদেনৰ সুযোগ যথেষ্ট।
আমাৰ দেশত জ্ঞান আৰু প্রাণশক্তিৰে ভৰপুৰ সুদক্ষ পেছাদাৰী লোক আছে। ইয়াৰ উপৰিও আমাৰ আছে, বিশ্বমানৰ কাৰিকৰী শিক্ষা ব্যৱস্থা আৰু এক সুদৃঢ় গৱেষণা তথা উন্নয়নৰ আন্তঃগাঁথনিগড় আয়ৰ দিশেৰে বৃদ্ধি, মধ্যবিত্ত শ্রেণীৰ লোকৰ সংখ্যা বৃদ্ধিৰ ফলত ক্রয় ক্ষমতাও বৃদ্ধি হৈছে। তাৰ লগে লগে অগ্রগতি দেশীয় বজাৰো সম্প্রসাৰিত হৈছেবিগত দুটা বছৰত আমি কর্পোৰেট ক্ষেত্রসমূহৰ বাবে কৰৰ হাৰ হ্ৰাস কৰা হৈছে। নতুন হাৰৰ সমান্তৰালকৈ ক্ষুদ্ৰ, সূক্ষ্ম আৰু মজলীয়া উদ্যোগবোৰৰ বাবে কৰৰ বোজা ৩০ শতাংশৰ পৰা ৫ শতাংশ হ্ৰাস কৰি ২৫ শতাংশ কৰা হৈছে। মেধাসত্ত্ব অধিকাৰ ৰক্ষাৰ ক্ষেত্রতো আমি এক নতুন মানদণ্ড উদ্ভাৱন কৰিছোট্রেডমার্ক ব্যৱস্থাতো আমি ক্ষীপ্ৰ বিকাশ লাভ কৰিছো। ঋণ পৰিশোধৰ অক্ষমতা আৰু দেউলিয়াবিধিৰ ফলত ব্যৱসায় বাণিজ্য ক্ষেত্ৰতো দীৰ্ঘনিদৰ আইনী আৰু আৰ্থিক সমস্যা যথেষ্ট আঁতৰ হৈছে।
আমাৰ যুৱসম্প্রদায়ৰ বাবে কর্মসংস্থানৰ সুযোগ সৃষ্টিত উৎপাদন ক্ষেত্রৰ প্রসাৰৰ বাবে আমি কঠোৰ পৰিশ্ৰম কৰিছো। মেক ইন ইণ্ডিয়া আঁচনিত ডিজিটেল ইণ্ডিয়া আৰু স্কিল ইণ্ডিয়াৰ দৰে কাৰ্যসূচীবোৰৰ বিনিয়োগৰ ক্ষেত্রত সহায়ক ভুমিকা গ্ৰহণ কৰিছেএতিয়া আমাৰ উদ্দেশ্য হবিশ্বৰ শ্রেষ্ঠ পদ্ধতিবোৰ অনুসৰণ কৰি ভাৰতক উৎপাদন ক্ষেত্রত বিশ্বৰ অন্যতম কেন্দ্রত পৰিণত কৰা।
পৰিচ্ছন্ন শক্তি আৰু অনুকূল পৰিৱেশৰ উন্নয়ন নিখুঁত উৎপাদন আৰু পৰিৱেশৰ ওপৰত বিৰূপহীন। এই সকলোবোৰৰ বাবেই আমি অঙ্গীকাৰবদ্ধজলবায়ুৰ পৰিৱর্তনগত প্রভাৱ হ্রাস কৰাৰ লক্ষ্যৰে একত্ৰিত হৈ কাম কৰাৰ বাবে আমি দায়বদ্ধ। শক্তি উৎপাদনৰ দিশেৰে বিশ্বত আমি পঞ্চম বৃহত্তম পুনর্নবীকৰণযোগ্য শক্তি উৎপাদনকাৰী দেশত পৰিণত হৈছোইয়াৰ উপৰিও, বায়ুশক্তি উৎপাদনৰ দিশেৰেও বিশ্বত আমাৰ স্থান চতুর্থ আৰু সৌৰশক্তি উৎপাদনৰ দিশেৰে আমাৰ স্থান বিশ্বত পঞ্চম।
পথ, বন্দৰ, ৰে’ল, বিমানবন্দৰ, টেলিসংযোগ, ডিজিটেল নেটৱর্ক আৰু শক্তি ক্ষেত্রৰ লগতে পৰৱর্তী প্রজন্মৰ আন্তঃগাঁথনিক্ষেত্ৰত বিনিয়োগ বৃদ্ধি কৰাত আমি অতি আগ্ৰ্হী। ইয়াৰ উপৰিও, আমি সামাজিক, শিল্প আৰু কৃষি আন্তঃগাঁথনিৰ ক্ষেত্ৰতো বৃহৎ পৰিমাণৰ বিনিয়োগ কৰিছো। ইয়াৰ উদ্দেশ্য হৈছে সৰ্বসাধাৰণ জনতাৰ আয় বৃদ্ধি আৰু জীৱনধাৰণৰ মানদণ্ড উন্নত কৰা। ইফালে প্রথমবাৰৰ বাবে ভাৰতে, আন দেশলৈ বিদ্যুৎ সৰবৰাহ কৰিছে। বৃহৎ সংখ্যক এলইডি বাল্ব বিতৰণ কৰাও হৈছে। ইয়াৰ ফলত, বিপুল পৰিমাণৰ বিদ্যুৎ শক্তি ৰাহি হৈছে। নজিৰবিহীন গতিত বিদ্যুৎ সৰবৰাহকাৰী লাইন স্থাপন কৰা হৈছে। পথ নির্মাণৰ গতি প্রায় দ্বিগুণ হৈছে। দেশৰ প্রধান বন্দৰসমূহৰ পণ্য পৰিবহণ ক্ষমতা অপ্রত্যাশিতভাৱে বৃদ্ধি হৈছেগ্রামীণ পথ যোগাযোগ ব্যৱস্থাৰ পৰিধি বৃদ্ধি হৈ ৯০ শতাংশ হৈছেনতুন ৰে’ল লাইন স্থাপন, গজ ৰূপান্তৰণ, ৰে’ল লাইন ডবল কৰা আৰু ৰে’ল লাইনৰ বৈদ্যুতিকৰণৰ গতিও দ্বিগুণ হৈছে। আন্তঃগাঁথনি ক্ষেত্ৰত আমাৰ চৰকাৰী – বেচৰকাৰী অংশীদাৰীত্ব ব্যৱস্থাক আৰু অধিক বিনিয়োগ সুচল কৰি তুলিছো। আমাৰ চৰকাৰৰ সময়ছোৱাত গড় জাতীয় আয় ৭ শতাংশ হৈছে। ১৯৯১ চনৰ পিছত প্রথমবাৰৰ বাবে কোনো কেন্দ্রীয় চৰকাৰৰ সময়ছোৱাত গড় জাতীয় আয় ৭.৩ শতাংশ হৈছেগৈ। তাৰ সমান্তৰালকৈ ১৯৯১ চনৰ পিছত প্ৰথমবাৰৰ বাবে কোনো কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰৰ শাসনকালত মূদ্ৰাস্ফীতিৰ হাৰ সৰ্ব্নিম্ন ৪ শতাংশ হৈছেগৈ। ভাৰত উদাৰীকৰণৰ মাজেৰে সময় অতিবাহিত কৰাৰ সময়তই এই হাৰ ৬ শতাংশলৈ আছিল।
মই বিশ্বাস কৰো, উন্নয়নৰ সুফল সহজ আৰু নিপুণতাৰে সাধাৰণ জনতাৰ কাষত উপৱিষ্ট কৰাব পাৰিম। এই প্রসঙ্গতে উদাহৰণস্বৰূপে ক’ব পাৰো, এতিয়া প্রতিটো পৰিয়ালৰে একোটিকৈ বেংক একাউণ্ট আছে। আমি ক্ষুদ্ৰ উদ্যোগবোৰক কোনোধৰণৰ বন্ধকবিহীনভাৱেই ঋণ লাভ কৰাত সুবিধা কৰি দিছো। এতিয়া দেশৰ প্রতিখন গাওঁতেই বিদ্যুৎ সংযোগ আছে। প্রায় প্রতিটো পৰিয়ালেই লাভ কৰিছে বিদ্যুৎ সংযোগদেশৰ কোটি কোটি লোক, যিসকলে ৰন্ধন গেছ ক্ৰয়ৰ বাবে সক্ষম নাছিল তেওঁলোকৰ বাবে বিনামূলীয়া ৰন্ধন গেছৰ সংযোগ প্ৰদান কৰা হৈছে। চহৰ আৰু গ্রামাঞ্চলৰ সকলোতে অনাময় ব্যৱস্থা সুনিশ্চিত কৰা হৈছে। প্রতিটো পৰিয়ালৰ বাবে শৌচালয়ৰ ব্যৱস্থাও কৰি দিয়া হৈছে। তাৰ উপৰিও শৌচালয়ৰ সদ্ব্যৱহাৰতো গুৰুত্ব দিয়া হৈছে।
উপস্থিত সুধীবৃন্দ, ২০১৭ চনত পৰ্যটন ক্ষেত্ৰত আকৰ্ষণীয় গন্তব্যস্থান হিচাপে ভাৰতৰ স্থান আছিল লক্ষণীয়। ২০১৬ চনত পৰ্যটন ক্ষেত্ৰত ভাৰতৰ বিকাশ আছিল ১৪ শতাংশ। সেইসময়ত বিশ্বত পর্যটন ক্ষেত্রৰ বিকাশৰ হাৰ আছিল ৭ শতাংশ। বিমান পৰিবহণ ক্ষেত্রতো আমাৰ বিকাশ উল্লেখনীয়ভাৱে বৃদ্ধি পাইছে। বিগত চাৰি বছৰত বিমানৰ টিকট ক্রয়ে দ্বৈত সংখ্যাৰ বিকাশ লাভ কৰিছে।
আধুনিক আৰু প্রতিযোগিতামুখীতাৰে যিধৰণে নতুন ভাৰতৰ উত্থান হৈছে, তাৰ সমান্তৰালকৈ সকলো জনসাধাৰণৰ প্ৰতি গুৰুত্ব আৰু সেৱা প্ৰদানৰ বিষয়টোৱে অগ্রাধিকাৰ লাভ কৰিছে। এই অগ্রাধিকাৰৰ অন্যতম এক দৃষ্টান্ত হ’ল চিকিৎসা বীমা প্রকল্প, যাক আয়ুষ্মান ভাৰত নামেৰে জনা যায়। এই প্রকল্পৰ মাধ্যমেৰে ৫০ কোটি জনতা উপকৃত হ’ব। উপকৃত লোকৰ এই সংখ্যা মার্কিন যুক্তৰাষ্ট্র, কানাডা আৰু মেক্সিকোৰ সৰ্বমুঠ জনসংখ্যাতকৈও অধিক। এই কাৰ্যসূচীৰ ফলত স্বাস্থ্য আন্তঃগাঁথনি, চিকিৎসাৰ সা-সৰঞ্জাম আৰু উপকৰণ তথা স্বাস্থ্য পৰিচর্যা সেৱাৰ ক্ষেত্রত ব্যাপক বিনিয়োগৰ সা-সুবিধা সৃষ্টি হ’ব।
আমি আৰু কেবাটাও বিষয়ৰ কথা উদাহৰণস্বৰূপে উল্লেখ কৰিবলৈ বিচাৰিছো। দেশৰ ৫০খন চহৰ ইতিমধ্যেই মেট্রো ৰেল সেৱা আৰম্ভ কৰাৰ অপেক্ষাত আছে। আমি আৰু ৫ কোটি গৃহ নির্মাণ কৰিব লাগিব। স্বাভাৱিকতেই স্থলপথ, ৰে’লপথ আৰু জলপথৰ ক্ষেত্রত বৃহৎ পৰিমাণৰ বিনিয়োগৰ প্রয়োজনীয়তা আছে। আমাৰ উদ্দেশ্যবোৰ দ্রুত আৰু পৰিৱেশ অনুকূল উপায়েৰে অৰ্জনৰ বাবে আমাক বিশ্বমানৰ প্ৰযুক্তিৰ প্ৰয়োজনীয়তা আছে।
বন্ধুসকল, ভাৰত এতিয়া ব্যাপক সুবিধাসম্পন্ন দেশ হৈ উঠিছে। ভাৰত এতিয়া এনে এক দেশ হৈ উঠিছে য’ত আপোনালোকৰ বাবে আছে গণতন্ত্ৰ, জনসংখ্যাগত অসংখ্য সুযোগ সুবিধা। আপোনালোকৰ মাজৰ যিসকল ইতিমধ্যেই ভাৰতত ব্যৱসায় বাণিজ্যৰ সৈতে জড়িত হৈছে তেওঁলোকক আমি আস্বস্ত কৰিবলৈ বিচাৰিছো যে আমাৰ গণতান্ত্ৰিক ব্যৱস্থা, মানৱীয় মূল্যবোধ আৰু মজবুত আইনী সংস্থাপনে আপোনালোকৰ বিনিয়োগক সুৰক্ষা আৰু নিৰাপত্তা প্রদান কৰিব। বিনিয়োগৰ অনুকূল বাতাবৰণ গঢ়ি তুলিবলৈ আমি নিৰন্তৰ কাম কৰি আহিছো। ইয়াৰ একমাত্ৰ উদ্দেশ্য হৈছে দেশৰ বাতাবৰণ আৰু অধিক প্রতিযোগিতামুখী কৰি তোলা।
আপোনালোকৰ মাজৰ যিসকল ভাৰতত ব্যৱসায় বাণিজ্যৰ সৈতে জড়িত হৈ থকা নাই তেওঁলোকক আমি এই দেশলৈ আহি ব্যৱসায় বাণিজ্য কৰাৰ সুযোগ সৃষ্টি কৰি দিয়াৰ প্ৰেৰণা যোগাবলৈ বিচাৰো। ভাৰতলৈ আহি বিনিয়োগ কৰাৰ বাবে এয়াই শ্ৰেষ্ঠ সময়। বিনিয়োগকাৰীসকলৰ সুবিধার্থে আমি বিশেষ ব্যস্থা গ্রহণ কৰিছোতদুপৰি, মই আপোনালোক আশ্বস্ত কৰিবলৈ বিচাৰো যে আপোনালোকৰ যাত্রাপথত মই সদায়েই কাষত থাকিম।
ধন্যবাদ। আপোনালোক সকলোকে অশেষ ধন্যবাদ জনাইছো।

Prime Minister's Office
Text of PM’s speech at the inauguration of 9th Vibrant Gujarat Summit 2019
18 JAN 2019 2:13PM by PIB Delhi
Honourable Ministers and Excellencies from various countries, representatives and delegates from partner countries, corporate leaders, invitees, participants and delegates, dignitaries on the dais, young friends, Ladies & Gentlemen!
I am delighted to welcome you to the 9th Chapter of the Vibrant Gujarat Summit.
As you can see, this has now become a truly global event. One that has space for everyone. It has dignity of the presence of senior political leadership. It has the energy of CEOs and Corporate Leaders. It has the gravitas of Institutions and opinion makers, and it has the vitality of young enterprise and start-ups.
Vibrant Gujarat has contributed to the confidence building of our enterprises. It has also helped in capacity building and adoption of global best practices, by government agencies.
I wish you all, a productive, fruitful, and enjoyable Summit. In Gujarat, this is the season of the kite festival or Uttarayan. Amid the busy schedule of this Summit, I hope you shall be able to take some time out to enjoy the sights and sounds of the festivities, and the State.
I particularly welcome and thank the 15 Partner Countries of this edition of Vibrant Gujarat.
I also thank the 11 Partner Organisations, and all those Countries, Organisations and Institutions who are holding their Seminars at this Forum. It is also a matter of satisfaction, that eight Indian States have come forward to make use of this Forum to high-light their respective investment opportunities.
I hope you shall find time to visit the Global Trade Show, which is remarkable in its scale, and range of world-class products, processes and technologies. In fact, Gujarat represents the best of business spirit, which exists in India. This event has further sharpened the edge which Gujarat had since several decades. The Vibrant Gujarat Summit has had a transformational journey of eight successful editions.
A number of conventions and seminars have been organised on various topics. These issues are of importance to Indian Society and Economy as well as, the entire Global Community. By way of example let me mention the celebration of Africa Day tomorrow and the Global Conclave of International Chambers on 20th January.
Friends,
Assembled here today, is a truly august gathering. We are honoured by the presence of many Heads of State and Government and several other distinguished delegates. This shows that international bilateral cooperation is no longer limited to national capitals, but now extends to our State capitals as well.
In India, as in most emerging economies, our challenge is to grow horizontally as well as vertically.
Horizontally, we have to spread the benefits of development to regions and communities that have lagged behind.
Vertically, we have to meet enhanced expectations in terms of quality of life, quality of services and quality of infrastructure. We are well aware that our achievements, here in India, will directly impact one sixth of humanity.
Friends,
Those who visit India regularly would have felt a change in the air. The change is both in terms of direction and intensity. Over the last four years, the focus of my Government has been to reduce Government and enhance Governance. The mantra of my Government has been Reform, Perform, Transform and further Perform.
We have taken a number of drastic steps. We have also undertaken deeper structural reforms which have added strength to our economy and nation.
As we have done so, we continued to remain one of the fastest growing major Economies in the world. Major international Financial Institutions like the World Bank and the IMF as well as agencies like Moody’s have expressed confidence in India’s economic journey.
We have focused on removing the barriers which were preventing us from achieving our full potential. We will continue the pace and process of reforms and de-regulation.
Friends.
India is now ready for business as never before. We have made Doing Business Easier.
In the last four years, we have jumped 65 places in the Global Ranking of World Bank’s Doing Business Report.
From 142 in 2014 to 77 now, but we are still not satisfied. I have asked my team to work harder so that India is in the top 50 next year. I want our regulations and processes to compare with the best in the world. We have also made Doing Business cheaper.
The historic implementation of Goods and Services Tax and other measures of simplification and consolidation of taxes have reduced transaction costs and made processes efficient.
We have also made Doing Business Faster through digital processes, online transactions and single point inter-faces.
In FDI Foreign Direct Investment, we are one of the most open countries now. Most of the sectors of our economy are now only open for FDI. More than 90 percent approvals have been put on automatic route. Such measures have propelled our economy into a high growth path. In the last four years, we have received FDI worth 263 billion Dollars. This is 45 percent of the FDI received in last 18 years.
And Friends, We have also made Doing Business Smarter. We are insisting on IT based transactions in procurement and purchases of Government. Digital payments including direct transfer of government benefits is now under full implementation. We are among the largest eco-systems in the world for start-ups and a number of them have come up in the field of technology. I can therefore safely say that doing business with us is a great opportunity.
This is also because we are among the top 10 FDI destinations listed by UNCTAD. Ours is a globally cost competitive manufacturing environment. We have a vast pool of skilled professionals with knowledge and energy. We have a world class engineering education base and strong Research and Development facilities. Rise in GDP, a rising middle class and their purchasing power is creating further growth in our huge domestic market. In the last two years, we have moved towards a low tax regime on the corporate side. We have lowered the tax from 30 % to 25 % for new investments as well as small and-medium ventures. On IPR issues, we have evolved benchmarking policies. Now, we are one of the fastest trademark regimes. The Insolvency and Bankruptcy Code now gives businesses an exit window without the burden of long legal and financial battles.
Thus, from the start of business to its operation and closure, we have paid attention in building new institutions, processes and procedures. All this is important, not just for doing business but also for ease of life of our people. We also understand that being a young nation, we need to create job opportunities and better infrastructure. Both are linked with investments. Therefore, in recent years, there has been unprecedented focus on manufacturing and infrastructure.
We have worked hard to promote manufacturing to create jobs for our youth. Investments through our “Make in India” initiative, have been well supported by programmes like ‘Digital India’ and ‘Skill India’. Our focus also includes bringing our industrial infrastructure, policies and practices to best global standards and to convert India into a global manufacturing hub.
Cleaner energy and greener development. Zero defect and Zero effect manufacturing. These are also our commitments. We have committed to the world to work towards reducing the effects of climate change. On the energy front, we are now the fifth largest producer of renewable energy in the world. We are fourth largest in Wind Energy and fifth largest producer of Solar Energy.
We are keen to scale up investments in next generation infrastructure including roads, ports, railways, airports, telecom, digital networks and energy. We are also investing heavily in our social, industrial and agri-infrastructure to give better income and quality of life to our people. To give some examples, in four years there has been maximum capacity addition & generation of electricity. For the first time, India has become a net exporter of electricity. We have distributed LED Bulbs on a massive scale. This has resulted in huge energy savings. We have installed transmission lines at an unprecedented pace. Our speed in road construction has almost doubled. We have done unprecedented capacity addition in major ports. Rural road connectivity is now 90 %. The speed of setting up new rail lines, gauge conversion, doubling and electrification of railway tracks has also doubled. We are debottlenecking execution of major projects on a regular basis through an online process. Our Public Private Partnership regime for infrastructure has been made more investor friendly. At 7.3 %, the average GDP growth, over the entire term of our Government has been the highest of any Indian Government since 1991. At the same time, the rate of inflation at 4.6 % is the lowest for any Indian Government since 1991, when India began its process of liberalization.
We believe that fruits of development must reach people with ease and efficiency.
To give you a few examples, now we have a bank account for every family. We are giving loans to small enterprises without collateral. We now have electricity in every village. We also have electricity in almost all households now. We have given cooking gas to large numbers of people who were not able to afford it so far. We have ensured that there is proper sanitation in all areas - both urban and rural. We are working towards full coverage of toilets for households and their proper use.
Ladies and Gentlemen,
We were among the highest growing tourist destinations in the world in 2017. India had a growth of 14 percent over 2016, while the world grew at an average of 7 percent in the same year. We have also been the fastest growing aviation market in the world, with double-digit growth in passenger ticketing terms, for over four years.
Thus a New India is emerging which will be modern and competitive and yet caring and compassionate. An example of this compassion is our Medical Assurance Scheme called Ayushman Bharat. This will benefit about 500 million people – which is more than the population of United States, Canada and Mexico combined. Ayushman Bharat will provide immense investment opportunities in the areas of health infrastructure, medical equipment manufacturing, and healthcare services.
Let me list some more examples. 50 cities in India are ready to build Metro Rail Systems. We have to build 50 million houses. The requirement of road, rail and waterways is enormous. We want world-class technologies to achieve our goal in a faster and cleaner way.
Friends, India is thus, a land of immense opportunities. It is the only place, which offers you Democracy, Demography and Demand. To those who are already present in India, I would like to assure you that our democratic system, human values and strong judicial system will ensure the safety and security of your investments. We are continuously working to improve the investment climate further and make ourselves more and more competitive.
For those who are not yet present in India, I extend an invitation and encourage you to explore the opportunities. This is the best time to be here. We have set up dedicated ways to help investors on a one to one basis. Above all I assure you that I will be always available to hold your hands in your journey.
Thank You! Thank you very much. Thanks a lot.