প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
মহাত্মা গান্ধীৰ ঐতিহ্যক সোঁৱৰণ
30 JAN 2019 7:24PM by PIB Guwahati
মহাত্মা গান্ধী তেওঁৰ জীৱনকালৰ দৰেই এতিয়াৰ সময়তো প্ৰাসংগিক হৈ আছে বুলি মই বিশ্বাস কৰোঃ শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদী
ভাৰতৰ প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ পদ গ্ৰহণ কৰাৰ পিছত শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে মহাত্মা গান্ধীৰ আদৰ্শ, চিন্তাধাৰা আৰু শিক্ষণসমূহ তেওঁৰ ভাষণৰ জৰিয়তে দেশ আৰু বিদেশত প্ৰচাৰ কৰাটো নিশ্চিত কৰিছিল৷
২০১৯ চনৰ ৩০ জানুৱাৰী তাৰিখে দেশলৈ ৰাষ্ট্ৰীয় লোণ সত্যাগ্ৰহ স্মাৰক উচৰ্গা কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ভাৰকৰ স্বাধীনতা যুদ্ধৰ শক্তি আৰু সাহস পুনৰ জগাই তুলিলে৷ এই স্মাৰকত মহাত্মা গান্ধী আৰু তেওঁৰ ৮০জন সহযোগীয়ে দাণ্ডীলৈ কৰা যাত্ৰাক প্ৰতিফলিত কৰা হৈছে৷
মহাত্মা গান্ধীৰ ঐতিহ্যক আগুৱাই লৈ যোৱাৰ ক্ষেত্ৰত এই লোণ সত্যাগ্ৰহ স্মাৰক আন এক পদক্ষেপ হিচাপে বিবেচিত হৈছে৷
শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ পোষিত প্ৰকল্প স্বচ্ছ ভাৰত অভিযান মহাত্মা গান্ধীৰ শিক্ষণৰ দ্বাৰা প্ৰণোদিত আৰু এয়া নতুন দিল্লীত ২০১৪ চনৰ ২ অক্টোবৰ তাৰিখে মুকলি কৰা হৈছিল৷ এই আঁচনি মুকলি কৰি তেওঁ কৈছিল, ‘‘২০১৯ বৰ্ষত মহাত্মা গান্ধীৰ ১৫০তম জন্ম বাৰ্ষিকীত স্বচ্ছ ভাৰতেই হ’ব উপযুক্ত শ্ৰদ্ধাঞ্জলি৷’’
শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীক ধন্যবাদ যে তেওঁৰ নেতৃত্বতেই স্বচ্ছতাই এক জন আন্দোলনৰ ৰূপ পাইছে ৷ যিদৰে মহাত্মা গান্ধীৰ নেতৃত্বত স্বাধীনতা আন্দোলনে জন আন্দোলনৰ ৰূপ লাভ কৰিছিল৷ যোৱা চাৰে চাৰি বছৰত এই আঁচনি ভাৰতৰ চুকে-কোণে প্ৰসাৰিত হৈছে৷ ইয়াৰ দ্বাৰা সাধাৰণ জনতাৰ মাজত সজাগতা বৃদ্ধি পাইছে৷ ৰাজ্যসমূহ মুকলি স্থানত কৰা মলত্যাগ মুক্ত হৈছে আৰু ভাৰত ১০০ শতাংশ গ্ৰামীণ অনাময় ব্যাপ্তিৰ দিশত অগ্ৰসৰ হৈছে৷
স্বাধীনতা যুদ্ধৰ সময়ত মহাত্মা গান্ধীয়ে খাদীক জনপ্ৰিয় কৰি তুলিছিল৷ প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে পুনৰবাৰ ইয়াক তেওঁৰ ভাষণৰ জৰিয়তে উজ্জীৱিত কৰি তুলিছে৷ শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে তেওঁৰ ‘মন কী বাত’ কাৰ্যসূচীৰ জৰিয়তে খাদীৰ বিষয়ে উল্লেখ কৰি খাদী তথা কুটীৰ উদ্যোগৰ পুনৰীজ্জিৱীতৰ বিষয়ে গুৰুত্ব প্ৰদান কৰিছে৷ শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ এই পদক্ষেপৰ দ্বাৰা খাদী সামগ্ৰীৰ ব্যৱহাৰ বৃদ্ধি পাইছে৷
মহাত্মা গান্ধীৰ ১৫০তম জন্ম বাৰ্ষিকী দুই বছৰলৈ পালন কৰা হ’ব য’ত বিভিন্ন কাৰ্যসূচী অনুষ্ঠিত কৰা হ’ব৷ মহাত্মা গান্ধীৰ বীক্ষণ স্মৰণ কৰিবলৈ ২০১৮ চনত ২৯ ছেপ্টেম্বৰৰ পৰা ২ অক্টোবৰলৈ নতুন দিল্লীত মহাত্মা গান্ধী আন্তৰ্জাতিক অনাময় সন্মিলন (এমজিআইএছচি) অনুষ্ঠিত কৰা হৈছিল৷ এই চাৰিদিনীয়া কাৰ্যসূচীত বিশ্বৰ বিভিন্ন প্ৰান্তৰ মন্ত্ৰী, অনাময় ক্ষেত্ৰৰ বিভিন্ন ব্যক্তিসকলে অংশগ্ৰহণ কৰিছিল আৰু নিজৰ অভিজ্ঞতা বিনিময় কৰিছিল৷
মহাত্মা গান্ধীৰ প্ৰিয় ভজন ‘‘বৈষ্ণৱ জন তো’’ ১২৪খন দেশৰ শিল্পীয়ে পৰিৱেশন কৰিছিল৷ এই প্ৰকল্পৰ দ্বাৰা ভাৰতীয় ভজনক বিশ্বজনীন কৰা হৈছিল৷
মহাত্মা গান্ধীয়ে আহমেদাবাদত স্থাপন কৰা সবৰমতী আশ্ৰমক শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে ভাৰতীয় ৰাজনীতিৰ সন্মুখলৈ লৈ আনিছিল৷ তেওঁৰ উপস্থিতিত চীনৰ ৰাষ্ট্ৰপতি ছি জিনপিং, ইজৰাইলৰ প্ৰধানমন্ত্ৰী বেঞ্জামিন নেতান্যাহু, জাপানৰ প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্বিনজ’ আবে আদিৰ দৰে প্ৰসিদ্ধ নেতাসকলে সবৰমতী আশ্ৰম পৰিদৰ্শন কৰিছিল আৰু মহাত্মা গান্ধীৰ প্ৰতি শ্ৰদ্ধাঞ্জলি অৰ্পিত কৰিছিল৷ তাৰোপৰি সবৰমতী আশ্ৰম পৰিদৰ্শন কৰাটো চীনৰ ৰাষ্ট্ৰপতিয়ে তেওঁৰ জীৱনৰ এক ঐতিহাসিক ঘটনা বুলি অভিহিত কৰিছিল৷ তাৰোপৰি প্ৰধানমন্ত্ৰী আৰু বিভিন্ন বিশ্ব নেতাই যঁতৰৰ সৈতে তোলা আলোকচিত্ৰই যঁতৰক মহাত্মা গান্ধীয়ে আত্মনিৰ্ভৰশীলতাৰ প্ৰতীক হিচাপে ব্যৱহাৰ কৰা পৰিঘটনাক পুনৰ সোঁৱৰণ কৰাত সহায় কৰিছিল৷
ব্ৰিছবেনৰ পৰা হেন’ভাৰ তথা আশগাবাটলৈ প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে বাপুৰ বিভিন্ন মুৰ্তি মুকলি কৰি সমগ্ৰ বিশ্বতে মহাত্মাৰ বিষয়ে সজাগতাৰ সৃষ্টি কৰিছে৷
২০১৮ চনত ৰাজকোটক আলফ্ৰেড হাইস্কুলত মহাত্মা গান্ধীৰ এক সংগ্ৰহালয় স্থাপন কৰা হৈছিল৷ এই বিদ্যালয়খনৰ পৰাই মহাত্মা গান্ধীয়ে ১৮৮৭ চনত শিক্ষান্ত পৰীক্ষাত উত্তীৰ্ণ হৈছিল৷
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে মহাত্মা গান্ধীৰ চিন্তাধাৰা প্ৰণয়ন কৰি একবিংশ শতিকাতো তেওঁৰ আদৰ্শ কিদৰে প্ৰাসংগিক হৈ আছে সেয়া প্ৰদৰ্শিত কৰিছে৷ নতুন ভাৰত সৃষ্টিৰ বাবে প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে মহাত্মা গান্ধীৰ শিক্ষণ জনসাধাৰণৰ মাজত প্ৰচাৰ কৰিছে৷ তেওঁৰ কাৰ্যত মহাত্মা গান্ধীৰ আদৰ্শ আৰু মূল্যবোধ ফুটি উঠিছে৷
২ অক্টোবৰ ২০১৮ তাৰিখে শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে তেওঁৰ ব্ল’গত লিখা ভাষ্যত বাপুজীৰ ঐতিহ্য প্ৰতিফলিত হৈছে৷ তেওঁ লিখিছে, ‘‘ভাৰত বৈচিত্ৰতাৰ দেশ৷ যদি এজন ব্যক্তিয়ে সকলোকে একত্ৰিত কৰিব পাৰে, জনতাক বৈষম্যৰ ঊৰ্ধলৈ নিব পাৰে, ঔপনিৱেশকতাবাদৰ বিৰুদ্ধে যুঁজিব পাৰে আৰু ভাৰতক বিশ্বত প্ৰতিষ্ঠা কৰিব পাৰে, তেন্তে সেই ব্যক্তিজন হ’ল মহাত্মা গান্ধী৷ আজি ১.৩ বিলিয়ন ভাৰতীয়ই মহাত্মা গান্ধীয়ে দেশৰ হকে দেখা সপোন বাস্তৱায়িত কৰিবলৈ প্ৰতিশ্ৰুতিবদ্ধ হৈছো৷’’

Prime Minister's Office
Honouring the legacy of Mahatma Gandhi
30 JAN 2019 7:24PM by PIB Delhi
I believe that Mahatma Gandhi is still as relevant in today’s world as he was in his lifetime: Shri Narendra Modi
Ever since he tookover as the Prime Minister of India, Shri Narendra Modi ensured that Mahatma Gandhi’s ideals, principles and teachings are held aloft, both in India and abroad, through his speeches and actions.
The National Salt Satyagraha Memorial, dedicated to the nation by the Prime Minister on January 30, 2019, recreates the spirit and the energy of one of the defining moments of India’s freedom struggle. It is a depiction of the Dandi March by the Mahatma, and 80 of his fellow Satyagrahis – the occasion when a pinch of salt rocked the colonial rule.
The Salt Satyagraha Memorial is just one of many initiatives taken by the Prime Minister, which carry forward the legacy of the Mahatma.
Shri Narendra Modi’s pet project, Swacchh Bharat Abhiyan, inspired by the teachings of Mahatma Gandhi, was launched on Gandhi Jayanti, October 2, 2014 in New Delhi. While launching this scheme, he had said “A clean India would be the best tribute India could pay to Mahatma Gandhi on his 150th birth anniversary in 2019”.
Thanks to Shri Narendra Modi, Swachhta has become a mass movement, reminiscent indeed of the days of Mahatma Gandhi, when the quest for freedom had become a mass movement. For the past four and half years, the scheme has been transformingthe length and breadth of India. It has resulted in heightened awareness among the general public. States have competed vigorously in the race to become Open Defecation Free, and India is now close to achieving 100 percent rural sanitation coverage.
Khadi was a subject that Mahatma Gandhi brought to the core of India’s consciousness during the freedom struggle. The interest in Khadi had waned since those heady days. But it has been revived by the Prime Minister, especially through his speeches. Shri Narendra Modi used his monthly ‘Mann Ki Baat’ programme, to encourage people to buy Khadi products and thereby emphasizing on the revival of Khadi and cottage industries. Shri Narendra Modi’s call had such an impact that the sale of Khadi products showed a quantum jump.
Mahatma Gandhi’s 150th anniversaryis being celebrated as a two year event, with many programmes outlined to celebrate the occasion. To commemorate Mahatma Gandhi’s vision, the Mahatma Gandhi International Sanitation Convention (MGISC) was held in New Delhi from 29 September to 2 October, 2018. The 4-day event saw ministers and sanitation sector leaders from all around the world participating and share their experiments and experiences.
Mahatma Gandhi’s favourite hymn ‘Vaishnav Jan To’, went global, with artists from over 124 countries contributing musically to it. The project created a global appeal to a beautiful Indian bhajan.
Shri Narendra Modi also brought the Sabarmati Ashram, set up by Mahatma Gandhi in Ahmedabad, to the forefront of Indian diplomacy. In his presence, key global leaders, including Chinese President Xi Jinping, Israeli Prime Minister Benjamin Netanyahu to Chinese President Mr. Xi Jinping and Japanese Prime Minister Shinzo Abe, have visited Sabarmati Ashram to pay homage to the Mahatma. In fact, the Chinese President described his visit to Sabarmati Ashram as one of the most memorable and enlightening moments of his life.The pictures of the Prime Minister and various world leaders using the spinning wheel, brought back memories of Gandhi’s use of the spinning wheel as a symbol of self-reliance.
From Brisbane to Hannover to Ashgabat, the Prime Ministerhasunveiled busts or statues of Bapu, creating a lasting awareness about the Mahatma, overseas.
A Mahatma Gandhi Museum was inaugurated at Alfred High School, Rajkot in 2018. This was the school from where Mahatma Gandhi passed his matriculation in 1887.
The Prime Minister has put into practice the ideas of Mahatma Gandhi and showcased how his ideas remain relevant even in 21st century. He has used Mahatma Gandhi’s teachings to mobilize people and to further the mission of creating a New India. His actions have actualized Mahatma Gandhi’s principles and values.
Shri Narendra Modi’s own words written in his blog on October 2, 2018 shows his vision in promoting the legacy of Bapuji. He wrote “India is a land of diversity. If there was one person who brought everyone together, made people rise above differences, to fight colonialism and enhanced India's stature at the world stage, it was Mahatma Gandhi.Today, we, the 1.3 billion Indians are committed to working together to fulfil the dreams Bapu saw for a country for which he gave his life."