প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ৰাষ্ট্ৰলৈ উচৰ্গা কৰিলে গুজৰাটৰ দাণ্ডীৰ ৰাষ্ট্ৰীয় লোণ সত্যাগ্ৰহ স্মাৰক
দাণ্ডীৰ স্মাৰকত মহাত্মা গান্ধীৰ আগ্ৰহ, স্বচ্ছগ্ৰহ আৰু সত্যাগ্ৰহ প্ৰতিফলন হৈছে, প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে এইদৰে কয়
গ্ৰামোদয়ৰ পৰা ভাৰতোদয় এটা অভিযান আৰু চিন্তাধাৰাঃ প্ৰধানমন্ত্ৰী
30 JAN 2019 8:53PM by PIB Guwahati
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে আজি মহাত্মা গান্ধীৰ মৃত্যু তিথি উপলক্ষে গুজৰাটৰ নভছাৰি জিলাৰ দাণ্ডীত ৰাষ্ট্ৰীয় লোণ সত্যাগ্ৰহ স্মাৰক মুকলি কৰি ৰাষ্ট্ৰলৈ উচৰ্গা কৰে৷
স্মাৰক স্থানত তেওঁ মহাত্মা গান্ধী আৰু তেওঁৰ ৮০ গৰাকী সহযোগীয়ে ১৯৩০ চনত ব্ৰিটিছ আইনৰ বিৰুদ্ধে লোণ আইন অমান্য আন্দোলনৰ সূচনা কৰি দাণ্ডীলৈ কৰা যাত্ৰাৰ মূৰ্তি মুকলি কৰে৷ এই স্মাৰকত ঐতিহাসিক ১৯৩০ লোণ যাত্ৰা তথা বিভিন্ন ঘটনাৰ ২৪খন ভিন্ন বৰ্ণনাত্মক চিত্ৰও সন্নিৱিষ্ট আছে৷ স্মাৰক ক্ষেত্ৰত বিদ্যুতৰ চাহিদা পূৰণ কৰিবলৈ সৌৰ বৃক্ষও স্থাপন কৰা হৈছে৷ প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে স্মাৰকৰ চৌপাশে ভ্ৰমণ কৰে৷
উপস্থিত জনতাক সম্বোধন কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে স্মাৰক নিৰ্মাণৰ সৈতে জড়িত প্ৰতিজন ব্যক্তিলৈ অভিনন্দন জনায়৷ প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয়, ‘‘এই স্মাৰকে দেশৰ স্বাধীনতাৰ বাবে জনসাধাৰণে কৰা সৰ্বোচ্চ ত্যাগৰ সোঁৱৰণ কৰাব৷’’ প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ইয়াকো কয় যে এই দাণ্ডী স্মাৰকে মহাত্মা গান্ধীৰ স্বদেশীৰ প্ৰতি আগ্ৰহ, স্বচ্ছগ্ৰহ আৰু সত্যাগ্ৰহক প্ৰতিফলিত কৰিব আৰু অনাগত দিনত ই পৰ্যটনৰ আকৰ্ষণৰ কেন্দ্ৰ হৈ পৰিব৷
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয়, ‘‘গান্ধীজীৰ আদৰ্শক আগুৱাই লৈ যোৱাৰ প্ৰয়াসৰ ফলস্বৰূপে আমাৰ চৰকাৰে খাদী সম্বন্ধীয় ২০০০টা প্ৰতিষ্ঠানৰ আধুনিকীকৰণ কৰিছে৷ ই লক্ষাধিক শিপিনী আৰু কৰ্মীক উপকৃত কৰিছে৷ খাদী এতিয়া কেৱল ফেশ্বনৰ বিষয় হোৱাই নহয়, ই মহিলা সৱলীকৰণৰো প্ৰতীক হৈ উঠিছে৷’’ স্বাধীনতাৰ যুঁজত স্বদেশীয়ে গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকা পালন কৰিছিল৷ ঠিক সেইদৰে হস্ততাঁতে দৰিদ্ৰতা বিমোচনত সহায় কৰিব৷ চৰকাৰে হস্ততাঁতৰ উত্তৰণৰ বাবে প্ৰতি বছৰে ৭ আগষ্টৰ দিনটো হস্ততাঁত দিৱস হিচাপে ঘোষণা কৰিছে, প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে এইদৰে কয়৷
স্বচ্ছতা সন্দৰ্ভত গান্ধীজীয়ে প্ৰদান কৰা গুৰুত্বক আলোকপাত কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় আমি স্বচ্ছ ভাৰতৰ মূল্য অনুধাৱন কৰিব পাৰিছো৷ স্বচ্ছ ভাৰত অভিযানৰ প্ৰভাৱত গ্ৰামীণ ভাৰতত পৰিচ্ছন্নতাৰ পৰিমাণ ২০১৪ চনৰ কেৱল ৩৮ শতাংশৰ পৰা এতিয়া এনডিএ চৰকাৰৰ আমোলত ৯৮ শতাংশলৈ বৃদ্ধি পাইছে৷
গাঁওসমূহলৈ প্ৰাথমিক সুবিধাসমূহ যেনে স্বচ্ছ ৰন্ধন ইন্ধনৰ পৰা বিদ্যুৎ আৰু স্বাস্থ্যসেৱাৰ পৰা বিত্তীয় সেৱা আদি উপলব্ধ কৰোৱা প্ৰয়াসৰ বিষয়ে উল্লেখ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে এয়া আমাৰ অভিযান গ্ৰামোদয়ৰ পৰা ভাৰতোদয়ৰ এটা অংশ৷
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে সমগ্ৰ দিনটো গুজৰাট পৰিভ্ৰমণ কৰে৷ দিনটোৰ আৰম্ভণিতে প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ছুৰাট বিমানন্দৰৰ টাৰ্মিনেল বিল্ডিঙৰ প্ৰসাৰণ অংশৰ আধাৰশিলা স্থাপন কৰাৰ লগতে বিভিন্ন উন্নয়নমূলক প্ৰকল্প মুকলি কৰে৷ ইয়াৰোপৰি তেওঁ ছুৰাটৰ ষ্টেট-অব্-দা-আৰ্ট ৰচিলাবেন সেৱন্তীলাল ভেনাছ চিকিৎসালয়ো ৰাষ্ট্ৰলৈ বুলি উচৰ্গা কৰে৷ ইয়াৰ পিছত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ছুৰাটৰ নিউ ইণ্ডিয়া ইয়ুথ সমাৰোহত ভাষণ প্ৰদান কৰে৷

Prime Minister's Office
National Salt Satyagraha Memorial in Dandi, Gujarat dedicated to the nation by PM
Dandi memorial encapsulates the ideals of Mahatma Gandhi’s Agrah, Swatchagrah and Satyagraha, says the PM.
Gramuday to Bharatuday is the mission and idea:PM
30 JAN 2019 8:53PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi dedicated the National Salt Satyagraha Memorial at Dandi in Navsari district, Gujarat to the nation today on Mahatma Gandhi’s death anniversary.
At the memorial site, he also unveiled statues of Mahatma Gandhi and 80 Satyagrahis who had marched with him during the historic Dandi Salt March in 1930 to make salt from sea water against the British law. The memorial also has 24-narrative murals depicting various events and stories from the historic 1930 Salt March. Solar trees are installed to meet the energy requirements of the memorial complex. The PM took a round through the memorial.
Addressing a public meeting, the PM congratulated everyone who has worked for the memorial. PM said “this memorial reminds us of the great sacrifices of the people of our country for the cause of freedom”. The PM added, the Dandi memorial encapsulates the ideals of Mahatma Gandhi- Agrah for Swadeshi, Swatchagrah and Satyagraha and it will be a major attraction for the tourists in the coming days.
The PM said, “ In an effort to carry forward the legacy of Gandhiji, our government has modernised around 2000 institutions related to khadi. It has benefitted lakhs of craftsmen and workers. Khadi is now not only a fashion statement but a symbol of women empowerment as well”. Swadeshi played an immensely important role in freedom struggle, likewise, handlooms will be instrumental in overcoming poverty. The government has declared 7th of August to be celebrated as Handlooms Day, every year to promote handlooms, the PM added.
Underlining the importance laid by Gandhi jee for Swachchata, PM said we have imbibed those values fro a clean India. The impact of Swachcha Bharat Abhiyan is that the cleanliness in rural area has increased from just 38 per cent in 2014 to 98 per cent now with the NDA Government in power.
Reiterating his endeavour to bring basic amenities to the villages from clean cooking fuel to electricity and healthcare to financial services, PM said it is in line with our mission and the idea of ‘Gramuday to Bharatuday’.
The PM is on a day-long visit to Gujarat. Earlier in the day, PM laid the foundation stone for extension of Terminal Building of Surat Airport and inaugurated various developmental projects in Surat. He has also dedicated state of the art Rasilaben Sevantilal Venus Hospital, Surat to the nation. PM also addressed New India Youth Conclave in Surat.