বিত্ত মন্ত্ৰালয়
কেন্দ্ৰীয় বিত্ত আৰু ঔদ্যোগিক পৰিক্ৰমা বিভাগৰ মন্ত্ৰী শ্ৰী অৰুণ জেটলীয়ে লিখা প্ৰৱন্ধ ‘‘বিমূদ্ৰাকৰণৰ প্ৰভাৱ’’ৰ লিখিত ৰূপ
08 NOV 2018 12:19PM by PIB Guwahati
তলত কেন্দ্ৰীয় বিত্ত আৰু ঔদ্যোগিক পৰিক্ৰমা বিভাগৰ মন্ত্ৰী শ্ৰী অৰুণ জেটলীয়ে বিমূদ্ৰাকৰণৰ দুবছৰীয়া সমাপ্তি উপলক্ষে লিখা প্ৰৱন্ধ ‘‘বিমূদ্ৰাকৰণৰ প্ৰভাৱ’’ৰ লিখিত ৰূপ প্ৰদান কৰা হৈছেঃ
আজি আমি বিমুদ্ৰাকৰণৰ দুবছৰ সম্পূৰ্ণ কৰিলো৷
বিমুদ্ৰাকৰণ হ’লঅৰ্থনীতি সংশোধনৰ ক্ষেত্ৰত ভাৰত চৰকাৰে গ্ৰহণ কৰা পদক্ষেপসমূহৰ ভিতৰত এটা অন্যতম সিদ্ধান্ত৷
চৰকাৰে সৰ্বপ্ৰথমে ভাৰতৰ বাহিৰত থকা ক’লা ধনক লক্ষ্য কৰিছিল৷ ক’লা ধনৰ গৰাকীসকলক তেওঁলোকৰ সম্পত্তি দেশলৈ ঘূৰাই আনি কৰ পৰিশোধৰ বাবে আহ্বান কৰা হৈছিল৷ যিসকলে এই কাৰ্য সম্পাদন কৰাত ব্যৰ্থ হৈছিল তেওঁলোকৰ ওপৰত ক’লা ধন আইনৰ অধীনত শাস্তিমূলক ব্যৱস্থা গ্ৰহণ কৰা হৈছিল৷ দেশৰ বাহিৰত জমা থকা সম্পত্তিসমূহৰ যিবোৰ তথ্য চৰকাৰে পাইছিল, সেই আইনভংগকাৰীসকলৰ বিৰুদ্ধে ব্যৱস্থা গ্ৰহণ কৰা হৈছিল৷
প্ৰত্যক্ষ আৰু পৰোক্ষ কৰৰ বাবে ৰিটাৰ্ণ আৰু ফাইলিঙৰ ক্ষেত্ৰত প্ৰযুক্তিৰ ব্যৱহাৰ কৰা হৈছে৷
দেশৰ দুৰ্বল অংশই যাতে আনুষ্ঠানিক অৰ্থনীতিৰ অংশীদাৰ হ’ব পাৰে সেই নিশ্চয়তা প্ৰদানৰ বাবে বিত্তীয় সমাপনৰ ব্যৱস্থা গ্ৰহণ কৰা হৈছিল৷ জন ধন একাউণ্টৰ জৰিয়তে বুজন সংখ্যক জনসাধাৰণক বেংকিং ব্যৱস্থাৰ আওতালৈ অনা হৈছিল৷ আধাৰ আইনৰ জৰিয়তে চৰকাৰ সমৰ্থিত আঁচনিসমূহৰ ধন যাতে প্ৰত্যক্ষভাৱে হিতাধিকাৰীয়ে লাভ কৰে সেয়া নিশ্চিত কৰা হৈছিল৷ তাৰোপৰি জিএছটিৰ জৰিয়তে পৰোক্ষ কৰৰ ব্যৱস্থা সৰলীকৰণ কৰা হৈছিল৷ এতিয়া কৰ ব্যৱস্থাৰ পৰা অপসাৰণ ক্ৰমান্বয়ে কঠিন হৈ পৰিছে৷
নগদ ধনৰ ভূমিকা
ভাৰত এখন নগদ ধনৰ প্ৰভূত্বৰ দ্বাৰা চালিত অৰ্থনীতিৰ দেশ৷ লেনদেনসমূহত নগদ ধনৰ ব্যৱহাৰ সৰ্বাধিক হয়৷ ই বেংকিং ব্যৱস্থাক অতিক্ৰমি কৰ ফাঁকি দিয়া পৰিবেশৰ সৃষ্টি কৰে৷ বিমুদ্ৰাকৰণৰ ফলত সেই নগদসমূহ বেংকত জমা হ’ল৷ জমা কৰা নগদ ধনৰ ব্যাপকতা আৰু গৰাকীৰ সৈতে চিনাক্ত কৰাৰ পৰিণামস্বৰূপে সন্দেহযুক্ত ১৭.৪২ লাখটা একাউণ্ট চিনাক্ত হ’ল যি নন-ইনভেচিভ ব্যৱস্থাৰে অনলাইনযোগে প্ৰাপ্ত কৰা হ’ল৷ আইনভংগকাৰীসকলে শাস্তিমূলক ব্যৱস্থাৰ সন্মুখীন হ’ল৷ বৃহৎসংখ্যক ধন জমা হোৱাৰ ফলত বেংকৰ ঋণ ক্ষমতাও বৃদ্ধি হ’ল৷ বহু ধন মিউচুৱেল ফাণ্ড আৰু অন্য বিনিয়োগসমূহলৈ আৱণ্টন কৰা হ’ল৷ ই আনুষ্ঠানিক ব্যৱস্থাৰ অংশ হৈ পৰিল৷
ভ্ৰান্ত তৰ্ক
বিমুদ্ৰাকৰণ সম্পৰ্কে এক ভ্ৰান্ত তৰ্কৰ অৱতাৰণা হ’ল যে সমগ্ৰ নগদ ধন বেংকত জমা হ’ল৷ মুদ্ৰাৰ বাজেয়াপ্তকৰণ এই বিমুদ্ৰাকৰণৰ উদ্দেশ্য নাছিল৷ ইয়াক আনুষ্ঠানিক অৰ্থনীতিৰ আওতালৈ আনি ধনৰ গৰাকীসকলক কৰ প্ৰদান কৰিবলৈ আহ্বান কৰাই আছিল ইয়াৰ প্ৰধান উদ্দেশ্য৷ ভাৰতক নগদ ধনৰ লেনদেনৰ পৰা ডিজিটেল লেনদেনলৈ পৰিৱৰ্তন কৰাৰ বাবে প্ৰণালীটোক এটা জোঁকাৰণিৰ আৱশ্যক হৈছিল৷ ইয়াৰ দ্বাৰা অৱশ্যেই উচ্চ কৰ ৰাজহ আৰু উচ্চ কৰ ব্যৱস্থাত প্ৰভাৱ পৰিছিল৷
ডিজিটাইজেছনৰ প্ৰভাৱ
২০১৬ চনত দুটা ম’বাইল হেণ্ডছেটৰ মাজত বাস্তৱিকতে ধন লেনদেনৰ বাবে ইউনিফাইড পে’মেণ্ট ইণ্টাৰফে’চ (ইউপিআই)ৰ মুকলি কৰা হৈছিল৷ এই লেনদেন ২০১৬ চনৰ অক্টোবৰ মাহৰ ০.৫ বিলিয়নৰ পৰা বৃদ্ধি হৈ ২০১৮ চনৰ ছেপ্টেম্বৰ মাহত ৫৯৮ বিলিয়ন হৈছেগৈ৷ এনপিচিআইৰ দ্বাৰা নিৰ্মিত ভাৰত ইণ্টাৰফে’চ ফ’ৰ মানী (ভীম) এপ ইউপিআইৰ জৰিয়তে তাত্ক্ষণিক লেনদেনৰ বাবে ব্যৱহৃত হৈছে৷ বৰ্তমানে ইয়াক ১.২৫ কোটি লোকে ব্যৱহাৰ কৰি আছে৷ ভীম লেনদেনৰ পৰিমাণ ২০১৬ চনৰ ছেপ্টেম্বৰ মাহৰ ০.০২ বিলিয়ন টকাৰ পৰা ২০১৮ চনৰ ছেপ্টেম্বৰ মাহলৈ ৭০.৬ বিলিয়ন ডলাৰলৈ বৃদ্ধি হৈছে৷ ২০১৭ চনৰ জুন মাহত ইউপিআই লেনদেনত ভীমৰ অংশীদাৰীত্ব হৈছে প্ৰায় ৪৮%৷
ৰুপে’ কাৰ্ড পইণ্ট অব্ ছে’ল (পিঅ’এছ) আৰু ই-কমাৰ্চ দুয়োটাৰ বাবে ব্যৱহৃত হৈছে৷ ইয়াৰ লেনদেন বিমুদ্ৰাকৰণৰ পূৰ্বে ৮ বিলিয়ন টকা আছিল যি ২০১৮ বৰ্ষৰ ছেপ্টেম্বৰ মাহত ৫৭.৩ বিলিয়ন টকালৈ বৃদ্ধি হৈছে আৰু ই-কমাৰ্চ খণ্ডত ৩ বিলিয়নৰ পৰা ২৭ বিলিয়ন টকালৈ বৃদ্ধি হৈছে৷
আজি ভাৰতত ইউপিআই আৰু ৰুপে’ কাৰ্ডৰ জনপ্ৰিয়তাৰ ফলত ভিজা আৰু মাষ্টাৰকাৰ্ডৰ বজাৰ অংশীদাৰীত্ব হ্ৰাস হৈছে৷ আৰু ডেবিট তথা ক্ৰেডিট কাৰ্ডৰ জৰিয়তে ইয়াৰ অংশীদাৰীত্ব ৬৫%লৈ বৃদ্ধি পাইছে৷
প্ৰত্যক্ষ কৰত প্ৰভাৱ
বিমুদ্ৰাকৰণে ব্যক্তিগত আয়কৰ সংগ্ৰহত যথেষ্ট প্ৰভাৱ পেলাইছে৷ ২০১৮-১৯ বিত্তীয় বৰ্ষত ইয়াৰ সংগ্ৰহ (৩১-১০-২০১৮ তাৰিখলৈ) পূৰ্বৰ বৰ্ষৰ তুলনাত ২০.২% অধিক হৈছে৷ আনকি ঔদ্যোগিক কৰৰ সংগ্ৰহো ১৯.৫% অধিক আছিল৷ বিমুদ্ৰাকৰণৰ দুবছৰ পূৰ্বে প্ৰত্যক্ষ কৰৰ সংগ্ৰহ যথাক্ৰমে ৬.৬% আৰু ৯% আছিল৷ তাৰ পৰৱৰ্তী দুবছৰত অৰ্থাৎবিমুদ্ৰাকৰণৰ পিছত (২০১৬-১৭ বৰ্ষৰ বিমুদ্ৰাকৰণৰ প্ৰভাৱৰ পূৰ্বে)১৪.৬% আৰু ২০১৭-১৮ বৰ্ষত ১৮%লৈ বৃদ্ধি হৈছে৷
ঠিক সেইদৰে ২০১৭-১৮ বৰ্ষত পূৰ্বৰ বৰ্ষতকৈ ২৫% বৃদ্ধিৰে কৰৰ ফাইল দাখিলৰ সংখ্যা ৬.৮৬ কোটিলৈ বৃদ্ধি পাইছে৷ এই বৰ্ষত, ৩১-১০-২০১৮ তাৰিখ পৰ্যন্ত ইতিমধ্যেই ৫.৯৯ কোটি ফাইল দাখিল হৈছে যি পূৰ্বৰ বৰ্ষতকৈ ৫৪.৩৩% অধিক৷ এই বৰ্ষত নতুন ফাইল দাখিলকাৰীৰ সংখ্যা হৈছে ৮৬.৩৫ লাখ৷
২০১৪ চনৰ মে’ মাহত যেতিয়া এই বৰ্তমানৰ চৰকাৰখন নিৰ্বাচিত হৈছিল সেইসময়ত আয়কৰ দাখিলৰ মুঠ সংখ্যা আছিল ৩.৮ কোটি৷ এই চৰকাৰৰ চাৰিটা বছৰত ইয়াৰ ৬.৮৬ কোটিলৈ বৃদ্ধি হৈছে৷ এই চৰকাৰৰ প্ৰথম পাঁচটা বৰ্ষ সমাপ্ত হোৱাৰ পিছত আমি মূল্যায়িত মানৰ দুগুণত সমাপ্ত কৰিবলৈ সক্ষম হ’ম৷
পৰোক্ষ কৰত প্ৰভাৱ
বিমুদ্ৰাকৰণ আৰু জিএছটিৰ প্ৰণয়নে নগদ লেনদেনত বাৰুকৈয়ে প্ৰভাৱ পেলাইছে৷ ডিজিটেল লেনদেনৰ বৃদ্ধি পৰিলক্ষিত হৈছে৷ অৰ্থনীতিৰ আনুষ্ঠানিকতাৰ ফলত প্ৰাক্ জিএছটিৰ ৬.৪ মিলিয়ন কৰদাতাৰ তুলনাত পচ্ছাদ জিএছটিত এই সংখ্যা ১২ মিলিয়নলৈ বৃদ্ধি পাইছে৷ সামগ্ৰী আৰু সেৱাৰ উপযুক্ত পৰিমাণ বৰ্তমানে নথিভুক্ত হোৱাৰ ফলত কৰৰ পৰিমাণ বৃদ্ধি হৈছে৷ ই দেশৰ পৰোক্ষ কৰ বৃদ্ধিত অৰিহণা যোগাইছে৷ ই কেন্দ্ৰ আৰু ৰাজ্য উভয়কে লাভান্বিত কৰিছে৷ প্ৰতিখন ৰাজ্যত পচ্ছাদ জিএছটি বাধ্যতামূলক কৰাত প্ৰতিবৰ্ষতে ইয়াৰ পৰিমাণ ১৪% বৃদ্ধি পাইছে৷ সত্য কথাটো হ’ল কৰদাতাই ঘোষণা কৰা তেওঁলোকৰ ব্যৱসায়ৰ টাৰ্ণ অভাৰে কেৱল পৰোক্ষ কৰ গণনাক প্ৰভাৱান্বিত কৰাই নহয়, ই পৰোক্ষ কৰ বৃদ্ধিতো সহায় কৰিছে৷ ২০১৪-১৫ বৰ্ষত পৰোক্ষ কৰৰ জিডিপি অনুপাত আছিল ৪.৪%৷ জিএছটি প্ৰণয়নৰ পিছত ই ১% বাঢ়ি ৫.৪% হ’লগৈ৷
ক্ষুদ্ৰ কৰদাতাক বছৰি ৯৭,০০০ কোটি টকা আৰু জিএছটিৰ পঞ্জীকৃতসকললৈ ৮০,০০০ কোটি টকাৰ কৰ ৰেহাই দিয়া স্বত্বেও কৰ সংগ্ৰহৰ পৰিমাণ বৃদ্ধি হৈছে৷ প্ৰত্যক্ষ, পৰোক্ষ দুয়োটাতে কৰৰ হাৰ হ্ৰাস হৈছে কিন্তু কৰ সংগ্ৰহৰ পৰিমাণ বৃদ্ধি হৈছে৷ কৰৰ পৰিসৰ বৃদ্ধি কৰা হৈছে৷ ৩৩৪টা সামগ্ৰীৰ প্ৰাক জিএছটি মূল্য পূৰ্বৰ ৩১%ৰ পৰা হ্ৰাস হোৱা পৰিলক্ষিত হৈছে৷
চৰকাৰে এই সম্পদসমূহ উন্নত আন্তঃগাঁথনি সৃষ্টি, সামাজিক ক্ষেত্ৰ আৰু গ্ৰামীণ ভাৰতৰ উন্নয়নৰ বাবে ব্যৱহাৰ কৰিছে৷ আমি সকলোৱে গাঁও সমূহ পথেৰে সংযোগ হোৱা, ঘৰে ঘৰে বিদ্যুৎ, ৯২%ৰ গ্ৰামীণ অনাময়, সফল আৱাস যোজনা, ৮ কোটি দুখীয়া পৰিয়াললৈ ৰন্ধন গেছৰ সংযোগ আদি পৰিৱৰ্তনসমূহ দেখিবলৈ পাইছোঁ৷ দহ কোটি পৰিয়ালক আয়ুষ্মান ভাৰতৰ অধীনলৈ অনা হৈছে, সাহায্যপ্ৰদান খাদ্যত ১,৬২,০০০ কোটি টকা ব্যয় কৰা হৈছে, খেতিয়কসকলৰ বাবে ৫০% এমএছপি বৃদ্ধি কৰা হৈছে আৰু সফল কৃষি শস্য বীমা আঁচনি প্ৰণয়ন কৰা হৈছে৷ অৰ্থনীতিৰ এই আনুষ্ঠানিকতাৰ বাবে ১৩ কোটি উদ্যমীয়ে মুদ্ৰা ঋণ লাভ কৰিবলৈ সক্ষম হৈছে৷ সপ্তম দৰমহা আয়োগ কেই সপ্তাহ মানৰ ভিতৰতে প্ৰণয়ন কৰাৰ লগতে অ’আৰঅ’পিৰ প্ৰণয়নো কাৰ্যকৰী কৰা হৈছে৷
অধিক বিধিবদ্ধতা, অধিক ৰাজহ, দুখীয়াৰ বাবে অধিক উত্স, উন্নত আন্তঃগাঁথনি আৰু আমাৰ নাগৰিকসকলৰ বাবে উন্নত গুণগতমানৰ জীৱন প্ৰদানেই হ’ল আমাৰ লক্ষ্য৷

Ministry of Finance
Text of the Article written by the Union Minister of Finance and Corporate Affairs, Shri Arun Jaitley on “ Impact of Demonitisation”
08 NOV 2018 12:19PM by PIB Delhi
Following is the Text of the Article written by the Union Minister of Finance and Corporate Affairs, Shri Arun Jaitley on completion of two years of Demonetisation entitled “ Impact of Demonitisation”:
“Today we complete two years after demonitisation.
Demonitisation is a key step in a chain of important decisions taken by the Government to formalise the economy.
The Government first targeted the black money outside India. Asset holders were asked to bring this money back on payment of penal tax. Those who failed to do so are being prosecuted under the Black Money Act. Details of all accounts and assets abroad which have reached the Government, resulted in action against the violators.
Technology has been used for both Direct and indirect taxes to facilitate filing of returns and expanding the tax base.
Financial inclusion was another important step to ensure that even weaker sections became part of the formal economy. Jan Dhan Accounts have resulted in most people being connected to the banking system. The Aadhaar Law has ensured that Direct Benefit Transfer of Government support system reached directly into the bank accounts. The GST has further ensured that in the matter of Indirect taxes, the tax procedures become simple. It is now becoming increasingly difficult to evade the tax system.
THE ROLE OF CASH
India was a cash dominated economy. Cash involves anonymity in transactions. It bypasses the banking system and enables its possessors to evade tax. Demonitisation compelled holders of cash to deposit the same in the banks. The enormity of cash deposited and identified with the owner resulted in suspected 17.42 lakh account holders from whom the response has been received online through non-invasive method. The violators faced punitive actions. Larger deposits in banks improved lending capacity for the banks. A lot of this money was diverted to the Mutual Funds for further investments. It became a part of the formal system.
THE MISCONCEIVED ARGUMENT
An ill-informed criticism of the demonitisation is that almost the entire cash money got deposited in the banks. Confiscation of currency was not an objective of demonitisation. Getting it into the formal economy and making the holders pay tax was the broader objective. The system required to be shaken in order to make India move from cash to digital transactions. This would obviously have an impact on higher tax revenue and a higher tax base.
EFFECT ON DIGITISATION
The Unified Payment Interface (UPI) was launched in 2016 involving real time payments between two sets of mobile holders. Its transactions have grown from Rs. 0.5 billion in October, 2016 to Rs. 598 billion in September, 2018. The Bharat Interface for Money (BHIM) is an App developed by NPCI for quick payment transactions using UPI. It is currently used by 1.25 Crore people. The value of BHIM transactions has gone up from Rs. 0.02 billion in September, 2016 to Rs. 70.6 billion in September, 2018. The share of BHIM transactions in overall UPI transactions is at about 48% in June, 2017.
The RUPAY Card is used both at the Point of Sale (PoS) and for e-commerce. Its transactions have increased from Rs. 8 billion before demonitisation to Rs. 57.3 billion in September, 2018 for PoS and from Rs. 3 billion to Rs. 27 billion in e-commerce.
Today Visa and Mastercard are losing market share in India to indigenously developed payment system of UPI and RUPAY Card whose share have reached 65% of the payments done through debit and credit cards.
IMPACT ON DIRECT TAXES
The impact of demonitisation has been felt on collection of personal income tax. Its collections were higher in Financial Year 2018-19 (till 31-10-2018) compared to the previous year by 20.2%. Even in the corporate tax the collections are 19.5% higher. From two years prior to demonitisation, direct tax collections have increased 6.6% and 9% respectively. In the next two years, post demonitisation the increase by 14.6% (part of the year before impact of demonitisation in 2016-17) and an increase of 18% in the year 2017-18.
Similarly, in the year 2017-18, the tax returns filed reached 6.86 crore, an increase of 25% over the previous year. This year, as on 31-10-2018, already 5.99 crore returns have been filed which is an increase of 54.33% compared to the previous year till this date. The new filers added this year are 86.35 lakh.
In May, 2014, when the present Government was elected the total number of the filers of income tax returns was 3.8 crore. In the first four years of this Government, it has increased to 6.86 crore. By the time the first five years of this Government are over, we will be close to doubling the assessee base.
IMPACT ON INDIRECT TAX
Demonitisation and implementation of the GST curbed cash transactions in a big way. An increase in the digital transactions is visible. This formalisation of the economy has led to the tax payer base increase from 6.4 million in the pre-GST regime to 12 million tax payers in the post-GST regime. The actual consumption of goods and services being recorded as a part of the tax net has now increased. This has given a buoyancy to the indirect tax growth in the economy. This has benefited both the Centre and the States. Every State, post GST, is getting a mandatory 14% increase in the taxation each year. The fact that assessees have to now declare their business turnover not only impacts the indirect tax calculations, but also ensures that income tax arising out of them is disclosed in the tax assessments. In 2014-15, the indirect tax to GDP ratio was 4.4%. Post-GST it has climbed up by at least 1 percentage point to 5.4%.
Despite an annual income tax relief of Rs. 97,000 Crore given to the smaller tax payers and a Rs. 80,000 Crore relief given to the GST assesses, tax collections have gone up. Rates of taxes, both direct and indirect have been reduced, but tax collections have gone up. The tax base has been expanded. GST rates on 334 commodities which were paying an effective 31% tax pre-GST have witnessed a tax reduction.
Government has used these resources for better infrastructure creation, social sector and Rural India. How else could we visualise villages being connected by Road, electricity in every home, 92% coverage for rural sanitation, a successful Awas Yojana, a cooking gas connection in 8 crore poor homes. Ten crore families are covered under Ayushman Bharat, Rs. 1,62,000 Crore is being spent on subsidised food, 50% increase in MSP for farmers and a successful Crop Insurance Scheme. It is the formalisation of the economy which has led to 13 crore entrepreneurs getting Mudra Loans. The Seventh Pay Commission was implemented within weeks and the OROP was finally implemented.
More formalisation, more revenue, more resources for the poor, better Infrastructure, and a better quality of life for our citizens”.