প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
হাৰিয়ানাত ৰে’লৰ ডবা নিৰ্মাণ কাৰখানাৰ আধাৰশিলা স্থাপন অনুষ্ঠানত প্রধানমন্ত্রীৰ ভাষণ
09 OCT 2018 7:29PM by PIB Guwahati
মই ক’ম-ছাৰ চটুৰাম
আপোনালোকে দু’বাৰকৈ ক’ব-অমৰ হওঁক, অমৰ হওঁক।
ছাৰ চটুৰাম – অমৰ হওঁক, অমৰ হওঁক।
ছাৰ চটুৰাম – অমৰ হওঁক, অমৰ হওঁক।
ছাৰ চটুৰাম – অমৰ হওঁক, অমৰ হওঁক।
ছাৰ চটুৰাম – অমৰ হওঁক, অমৰ হওঁক।
সীমান্তত প্রহৰা দি থকা দেশৰ বীৰ সেনানী, দেশৰ কোটি কোটি জনতাৰ বাবে পৰিশ্রম কৰি শস্য উৎপাদনকাৰী কৃষক আৰু আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় ক্রীড়া ক্ষেত্রত দেশলৈ সর্বাধিক পদক আনিবলৈ সক্ষম হোৱা খেলুৱৈৰ জন্মস্থান হাৰিয়ানাৰ এই ভূমিক মই প্রণিপাত জনাইছো। দেশৰ নাম আৰু সন্মান বৃদ্ধিৰ ক্ষেত্ৰত অগ্ৰণী হাৰিয়ানাবাসীৰ তুলনা কোনো নাই।
মঞ্চত উপৱিষ্ট হাৰিয়ানাৰ ৰাজ্যপাল সত্যদেৱ নাৰায়ণ আর্য ডাঙৰীয়া, মোৰ কেন্দ্রীয় মন্ত্রী পৰিষদৰ সদস্য চৌধৰী বীৰেন্দ্র সিং ডাঙৰীয়া, কৃষ্ণপাল গুর্জৰ ডাঙৰী, হাৰিয়ানাৰ জনপ্রিয় মুখ্যমন্ত্রী মনোহৰ লাল ডাঙৰীয়া, জম্মু আৰু কাশ্মীৰৰ ৰাজ্যপাল সৎপাল মালিক ডাঙৰীয়া, হিমাচল প্রদেশৰ ৰাজ্যপাল তথা এই ধৰিত্ৰীৰ সন্তান আচার্য দেবব্রত ডাঙৰীয়া, হাৰিয়ানাৰ মন্ত্রী মোৰ পুৰণি বন্ধু তথা ভাই অ’. পি. ধনকড় ডাঙৰীয়া, বিধায়ক সুভাষ বৰালা ডাঙৰীয়া আৰু হাৰিয়ানাৰ লগতে পঞ্জাৱ আৰু ৰাজস্থানৰ পৰা অহা মোৰ মৰমৰ ভাই-ভনীসকল।
মই আপোনালোকৰ দীনবন্ধু চটুৰামৰ মমৰ মূর্তি উচৰ্গা কৰিবলৈ পাই অতিশয় আনন্দিত হৈছো। ইয়াতকৈ আনন্দৰ দিন মোৰ বাবে আৰু কি হ’ব পাৰে!
বন্ধুসকল, মোৰে সৌভাগ্য যে আজি সেই চাম্পলাৰ ভূমিত থিয় হৈ কৃষকসকলৰ সংবেদনশীল নেতা, কৃষকসকলৰ দেৱদূত, ৰহবৰে আজম দীনবন্ধু চৌধাৰী চটুৰাম ডাঙৰীয়াৰ ইমান বিশাল আৰু শিল্পখোদিত মমৰ মূর্তি উন্মোচন কৰিবলৈ পাইছো। এই সভালৈ অহাৰ পূৰ্বে মই চৌধাৰী চটুৰাম ডাঙৰীয়াৰ স্মৃতিত নির্মিত সংগ্রহালয়টিও চাই আহিলো। এতিয়া সংগ্রহালয়ৰ লগতে এই চাম্পলাৰ ভূমিত হাৰিয়ানাৰ সর্ববৃহৎ তথা সৰ্ব্বোচ্চ মূর্তি স্থাপনৰ ফলত ৰোহটকৰ আন এক পৰিচয় লাভ কৰিব। মোৰ সৌভাগ্য যে চলিত অক্টোবৰ মাহত কৃষকসকলৰ দেৱদূত ছাৰ চটুৰামৰ মূর্তি, হাৰিয়ানাৰ বৃহত্তম মূর্তি উন্মোচন কৰাৰ সৌভাগ্য হৈছে। ইফালে, অহা ৩১ অক্টোবৰত চর্দাৰ বল্লভ ভাই পেটেলৰ জন্মদিনত বিশ্বৰ সর্বোচ্চ মূর্তি উদ্বোধনৰ সৌভাগ্য হ’ব। এই দুই মহাপুৰুষ কৃষক আছিল। তেওঁলোকে দেশৰ কৃষকসকলক ঐক্যবদ্ধ কৰাৰ বাবে চেষ্টা কৰি গৈছে। উল্লেখযোগ্য যে এই বিশাল মূর্তিৰ নির্মাতা শিল্পী শ্রদ্ধাৰ সুতাৰ মহোদয়। বৰ্তমান তেওঁৰ বয়স ৯০ বছৰতকৈ অধিক। এই বয়সতো সদায় তৎপৰ এই মহান শিল্পীগৰাকীয়ে গুজৰাটত চর্দাৰ বল্লভ ভাই পেটেলৰ মূর্তি নিৰ্মাণ কৰিছে, যিটো বিশ্বৰ সর্বোচ্চ মূর্তি। মই হাৰিয়ানা, ৰাজস্থান আৰু পঞ্জাৱৰ লগতে সমগ্ৰ দেশৰ সচেতন লোকসকলক ইয়াৰ বাবে কৃতজ্ঞতা জনাইছো।
ভাই-ভনীসকল,
আমাৰ দেশত বিভিন্ন যুগত, বিভিন্ন সময়ত এনে একাংশ মহাপুৰুষে জন্মগ্রহণ কৰিছে, যিসকলে নিজৰ সমগ্র জীৱন কেৱল সমাজৰ সেৱাত উচৰ্গা কৰি দেশক পথ দেখুওৱাৰ কাম কৰি গৈছে। কোনো ধৰণৰ দাৰিদ্র্য, অভাৱ, সমস্যা অথবা প্রতিকূল অৱস্থাই তেওঁৱোকৰ গতি ৰোধ কৰিব পৰা নাই। তেওঁলোকে সকলো প্রতিবন্ধকতাক নেওচি সমাজক শক্তিশালী কৰাৰ বাবে নিজকে সমর্পণ কৰিছে। আমাৰ প্রত্যেকৰ বাবে গৌৰৱৰ বিষয় যে হাৰিয়ানাৰ ভূমিতো এনে এগৰাকী মহাপুৰুষ চৌধাৰী চটুৰামে জন্ম গ্রহণ কৰিছিল।
চৌধাৰী চটুৰাম ডাঙৰীয়া দেশৰ সেই সমাজ সংস্কাৰকসকলৰ অন্যতম, যিসকলে ভাৰত নির্মাণত গুৰুত্বপূর্ণ ভূমিকা পালন কৰিছিল। তেওঁ কৃষক, শ্ৰমিক, বঞ্চিত আৰু শোষিতসকলৰ হৈ প্রতিবাদ মুখৰ হৈছিল। তেওঁ সমাজত বিভেদ সৃষ্টিকাৰী প্রত্যেক অপশক্তিৰ বিৰুদ্ধে বুক ফুলাই থিয় হৈছিল। কৃষি সম্পৰ্কীয় নানা সমস্যা, কৃষক আৰু ক্ষুদ্র ব্যবসায়ীসকলৰ জীৱনৰ বিভিন্ন বিপত্তিক তেওঁ অতি নিবিড়ভাৱে প্ৰত্যক্ষ কৰিছিল, হৃদয়ংগম কৰিছিল আৰু সেই সমস্যাসমূহৰ সমাধানৰ চেষ্টাও কৰিছিল।
বন্ধুসকল, ছাৰ চটুৰামজিৰ আত্মা য’তেই নাথাকক লাগিলে, আজি সোনেপটত এক আধুনিক প্রযুক্তিসমৃদ্ধ ৰে’লৰ ডবা নিৰ্মাণ কাৰখানাৰ আধাৰশিলা স্থাপন হোৱা দেখি নিশ্চয় আনন্দিত হ’ব।
এই কাৰখানাৰ বাবে প্রায় ৫০০ কোটি টকা বিনিয়োগ কৰা হ’ব। এই ৰে’লৰ ডবা নিৰ্মাণ কাৰখানাত প্রতি বছৰে ২৫০খন যাত্ৰী ৰে’লৰ ডবা মেৰামতি আৰু আধুনিকীকৰণ কৰা হ’ব। ফলত এই ক্ষেত্রত সেৱা প্ৰদান কৰি থকা ৰে’লৰ ডবাসমূহৰ মেৰামতি আৰু আধুনিকীকৰণৰ বাবে আৰু দূৰৱর্তী কোনো কাৰখানালৈ পঠিয়াব লগা নহয়।
ভাই-ভনীসকল, এই কাৰখানা কেৱল সোনেপটতে নহয়, হাৰিয়ানাৰ ঔদ্যোগীকৰণতো সহায় কৰিব। ডবা মেৰামতিৰ বাবে যিবোৰ সা-সৰঞ্জামৰ প্রয়োজন, সেইবোৰ উৎপাদন আৰু যোগানৰ বাবে বহু সৰু সৰু কাৰখানা আৰু ব্যৱসায়িক প্রতিষ্ঠান গঢ়ি উঠিব, বহুত নতুন নতুন কামৰ সুযোগ সৃষ্টি হ’ব, স্থানীয় যুৱক-যুবতীসকলৰ কর্মসংস্থান হ’ব। হাৰিয়ানাৰ ক্ষদ্ৰ উদ্যোগপতিসকলে ছিট কভাৰ, পাংখা, বিভিন্ন বৈদ্যুতিক সৰঞ্জাম, ডবাৰ আধুনিকীকৰণৰ বাবে প্রয়োজনীয় সৰঞ্জাম যোগানৰ সুযোগ লাভ কৰিব।
আপোনালোকে ভাৱকছোন, এই ডবা নিৰ্মাণ কাৰখানাক কেন্দ্র কৰি কিমান লোকে কর্মসংস্থাপন লাভ কৰিব। এই কাৰখানাত ইঞ্জিনিয়াৰ আৰু প্রযুক্তিবিদসকলৰ পৰা কাম শিকি স্থানীয় যুৱক-যুৱতীসকলৰ দক্ষতা বিকাশ হ’ব। অনাগত দিনত এই দক্ষতাৰ পৰা তেওঁলোক বিশেষজ্ঞ হিচাপে উন্নীত হ’লে, দেশেৰ অন্যান্য অঞ্চলত গৈ সেৱা আগবঢ়াব পাৰিব, ফলত দেশ লাভৱান হ’ব।
বন্ধুসকল, বহু বছৰ ধৰি হাৰিয়ানাত মোৰ কাম কৰাৰ সৌভাগ্য হৈছে। ইয়াত দলৰ কাম কৰাৰ সময়ত প্রায়েই কাৰোবাৰ মুখত ছাৰ চটুৰাম ডাঙৰীয়া আৰু তেওঁৰ মহানতাৰ কথা শুনিছিলো। এই ৰোহটকৰ চৌধাৰী চটুৰামে কৈছিল যে ‘কৃষকসকলে যেনেকৈ দৰিদ্ৰতাৰ প্রতীক, সিমানেই ইংৰাজ সেনাৰ অত্যাচাৰৰ বিৰুদ্ধে পতাকা উত্তোলনকাৰী সৈনিকো আছিল’। চটুৰাম ডাঙৰীয়াই এনেকৈয়ে উদ্দীপ্ত বক্তব্য আগবঢ়াইছিল।
বন্ধুসকল, আজি হাৰিয়ানাত এনে কোনো গাওঁ নাই, যি গাঁৱৰ কোনোবা নহয় কোনো সদস্য সেনাবাহিনীত কাম কৰা নাই। দেশৰ সেনাবাহিনীত যোগদানৰ জৰিয়তে দেশ সেৱাৰ প্রতি জনমানসত সজাগতা বৃদ্ধিৰ কৃতিত্ব দীনবন্ধু চটুৰাম ডাঙৰীয়াৰে। তেওঁ এই ৰাজ্যৰ কৃষকসকলক সেনাবাহিনীত যোগদানৰ প্রেৰণা যোগাইছিল। প্রথম বিশ্ব যুদ্ধৰ সময়ত ইয়াৰ বহু সৈনিকে বিশ্ব শান্তি স্থাপনৰ স্বাৰ্থত যুঁজ দিছিল।
বন্ধুসকল, জীয়াই থকা অৱস্থাত তেওঁলোকে স্বাধীন ভাৰত দেখিবলৈ নাপালে, কিন্তু ভাৰতৰ সমস্যা সমাধানত তেওঁলোকে জনগণৰ আশা-আকাংক্ষা আৰু স্বাধীনতাৰ প্রয়োজনীয়তা থুব ভালদৰেই বুজি পাইছিল। তেওঁ সদায় ইংৰাজৰ ‘বিকেন্দ্ৰীকৰণেৰে শাসন কৰা’ নীতিৰ বিৰুদ্ধে মাত মাতিছিল। তেওঁৰ ব্যক্তিত্ব কিমান প্রখৰ আছিল, সেয়া চর্দাৰ বল্লভ ভাই পেটেলৰ এটি মন্তব্যৰ পৰাই বুজি পোৱা যায়। তেওঁ কৈছিল, ‘আজি চৌধাৰী চটুৰাম ডাঙৰীয়া জীয়াই থকা হ’লে বিভাজনৰ সময় আৰু তাৰ পাছত বিভাজিত পাঞ্জাৱলৈ আমি ভাবিবলগীয়া নহ’লহেতেন, চটুৰামজিয়ে একত্ৰীকৰণ কৰিলেহেতেন’! ছাৰ চটুৰামৰ সামর্থ্য আৰু শক্তিক লৈ চর্দাৰ পেটেলৰ এই আস্থাৰ বাবে প্রত্যেক হাৰিয়ানাবাসীৰ মনত তেওঁৰ সম্পর্কে গর্ব হোৱা উচিৎ।
পশ্চিম আৰু উত্তৰ ভাৰতৰ এটা বৃহৎ অংশত তেওঁৰ প্রভাৱ ইমান ব্যাপক আছিল যে ইংৰাজ প্রশাসকসকলে তেওঁৰ কোনো কথা মানিবলৈ অস্বীকাৰ কৰাৰ আগতে এশবাৰ ভাবিবলৈ বাধ্য হৈছিল। চৌধাৰী চটুৰামজি আৰু সেই সুদখোৰ ব্যৱসায়ীৰ গল্পটো মই অতি কমেও ১০০বাৰ কৈছো। আপোনালোক সকলোৱেই হয়তো শুনিছে। সেই ব্যৱসায়ীয়ে তেওঁক ধাৰ নিদি পাটোৱাকী হোৱাৰ পৰামর্শ দিছিল। কিন্তু সেই ব্যৱসায়ীয়ে জনা নাছিল যে যাক তেওঁ পাটোৱাৰী হোৱাৰ পৰামর্শ দিছিল, তেওঁ এদিন অবিভক্ত পাঞ্জাৱৰ হাজাৰ হাজাৰ পাটোৱাৰীৰ ভাগ্য নির্ণয় কৰিব। কেৱল সামর্থ্যৰ জোৰত সংগ্রাম কৰি চৌধাৰী চাহাব এদিন পাঞ্জাৱৰ বিত্তমন্ত্রী হৈছিল।
ভাই-ভনীসকল, বিত্তমন্ত্রী হিচাপে তেওঁ পাঞ্জাৱ তথা দেশৰ কৃষক আৰু কৃষিজীৱি শ্ৰমিকৰ স্বার্থ ৰক্ষাৰ বাবে যি ৰাজহ ব্যৱস্থা আৰু শস্য বিপণনৰ বাবে এনে আইন প্রণয়ন কৰিছিল যে সেয়া আজিলৈকেন্ত আমাৰ ব্যৱস্থাৰ অংগ হৈ আছে। চৌধাৰী চাহাবেই কৃষকসকলৰ ঋণ সম্পৰ্কীয় আইন, সমৰ্থন মূল্য সম্পৰ্কীয় আইন অথবা কৃষিভিত্তিক বজাৰ সম্পৰ্কীয় আইনৰ ভেঁটি স্থাপন কৰিছিল।
আমি এই কথা পাহৰিলে নহ’ব যে এইবোৰ কাম তেওঁ ভাৰতৰ পৰাধীন অৱস্থাতে কৰিব পাৰিছিল। তেওঁৰ সন্মুখত বিভিন্ন প্রতিবন্ধকতা আছিল, কিন্তু তেওঁ কেৱল কৃষকসকলৰ স্বার্থ ভাবি মনে মনে থকা নাছিল, কাৰ্যকৰীও কৰিছিল! তেওঁ কৃষিভিত্তিক উদ্যোগ সম্প্রসাৰণৰ সপক্ষে কাম কৰিছিল। সেই সময়ত তেওঁ কুটিৰ শিল্প, ক্ষুদ্র উদ্যোগক শক্তিশালী কৰাৰ দিশত জোৰ দিছিল। তেওঁ দেশৰ উদ্যোগপতিসলৰ প্রত্যেককে নিয়মিত কৃষিৰ লগত জড়িত উদ্যোগ স্থাপন কৰিবলৈ উৎসাহ যোগাইছিল।
বন্ধুসকল, চটুৰামৰ এই দূৰদৃষ্টি দেখি চক্রৱর্তী ৰাজা গোপালাচার্য ডাঙৰীয়াই কৈছিল যে চৌধাৰী চটুৰামজি কেৱল উচ্চ লক্ষ্য স্থিৰ কৰাটোৱেই নহয়, সেই লক্ষ্যসমূহ কিদৰে বাস্তবায়িত কৰিব পাৰি, তাৰ পথো তেওঁ ভালদৰে জানিছিল।
ভাই-ভনীসকল, দেশত বহুতেই হয়তো নাজানে যে এই ভাক্ৰা বান্ধৰ পৰিকল্পনাৰ প্রাথমিক চিন্তা-ভাবনা আছিল চৌধাৰীজিৰ মস্তিষ্কপ্রসূত। তেঁৱেই বিলাসপুৰৰ ৰজাৰ সৈতে ভাক্ৰা বান্ধৰ বাবে চুক্তিত হস্তাক্ষৰ কৰিছিল। আমি দেখিছো যে এই দূৰদর্শিতাৰ সুফল আজিও পাঞ্জাৱ, হাৰিয়ানা আৰু ৰাজস্থানৰ লোকসকলৰ লগতে তিনিওখন ৰাজ্যৰ কৃষকসকলে উপভোগ কৰিছে। ভাৱকছোন, কিমান দূৰদৃষ্টিসম্পন্ন আছিল তেওঁ।
বন্ধুসকল, যিসকলে দেশৰ বাবে ইমানবোৰ কাম কৰিছিল, ইমান ব্যাপক সংস্কাৰ কৰিছিল, এনেধৰণৰ দূৰদৃষ্টিৰ পোহৰেৰে সকলোকে পথ দেখুৱাইছিল, তেওঁৰ সম্পর্কে বিস্তাৰিতভাৱে জানি-বুজি লোৱাৰ অধিকাৰ প্রত্যেক দেশবাসীৰ আছে। কেতিয়াবা মই এই কথা ভাবি আচৰিত হওঁ যে ইমান মহান ব্যক্তিত্বক এক ক্ষেত্রৰ পৰিধিত কিয় সীমিত ৰখা হৈছে? মোৰ মতে ইয়া চৌধাৰী চাহাবৰ ব্যক্তিত্বত কোনো প্রভাৱ পৰা নাই, আৰু বহু প্রজন্ম তেওঁৰ জীৱনৰ পৰা শিক্ষা লোৱাৰ ক্ষেত্ৰত বঞ্চিত হৈ থাকিল।
ভাই-ভনীসকল, আমাৰ চৰকাৰে দেশৰ বাবে নিজৰ জীৱন উৎসর্গা কৰা প্রত্যেক ব্যক্তিৰ সন্মান বৃদ্ধিৰ কাম কৰি আহিছে। বিগত চাৰি বছৰত মহান ব্যক্তিত্বসম্পন্ন মহাপুৰুষসকলৰ সন্মান প্রদর্শনৰ সমান্তৰালভাৱে তেওঁলোকৰ প্রদর্শিত পথক বিস্তাৰ কৰাৰ চেষ্টা কৰিছে। কৃষক আৰু ক্ষুদ্র ব্যৱসায়ীসকলক সুদখোৰ মহাজনসকলৰ কবলৰ পৰা উদ্ধাৰ কৰিবলৈ তেওঁলোকৰ বাবে বেংকৰ জৰিয়তে ঋণৰ ব্যৱস্থা কৰা হৈছে। জন ধন যোজনাৰ জৰিয়তে হাৰিয়ানা প্রায় ৬.৫ লাখ ভাই-ভনীক বেংকৰ একাউণ্ট খোলাৰ ব্যৱস্থা কৰা হৈছে। চৰকাৰে সমবায় বেংকসমূহৰ ঋণ প্রদানৰ প্রক্রিয়াকে আৰু অধিক সহজ কৰি তুলিছে। বৰ্তমান ইণ্ডিয়া পোষ্ট পেমেণ্টছ বেংকো আৰম্ভ কৰা হৈছে। ফলত এতিয়া আপোনাৰ গাঁৱত বহিয়েই পিয়নৰ জৰিয়তে বেংকিং সেৱা সুনিশ্চিত হৈছে।
বন্ধুসকল, চৌধাৰী চাহাবে যিদৰে কৃষক আৰু কৃষি শ্ৰমিকসকলৰ উন্নয়নৰ সম্পূর্ণতাক লৈ ভাবিছিল, সিমানেই আমাৰ চৰকাৰেও বীজ যোগানৰ পৰা শস্যৰ বিপণন পর্যন্ত একটি শক্তিশালী ব্যৱস্থা গঢ়ি তোলাৰ চেষ্টা কৰিছে। কৃষকসকলে যাতে তেওঁলোকৰ উৎপাদিত শস্যৰ সঠিক মূল্য লাভ কৰে, প্রাকৃতিক দুৰ্যোগৰ ফলত যাতে তেওঁলোকৰ নিৰাপত্তা সুনিশ্চিত হয়, যথা সময়ত আধুনিক বীজ পর্যাপ্ত পৰিমাণৰ ইউৰিয়া আৰু জলসিঞ্চনৰ উপযুক্ত সুবিধা লাভ কৰে আৰু ভূমিৰ স্বাস্থ্য সম্পর্কে জানে সেই অনুসৰি অনুকূল শস্যৰ বাবে খোজ দিব পাৰে সেই দিশৰ পৰা লক্ষ্য ৰাখি ইতিমধ্যে দেশৰ প্রায় ৫০ লাখ কৃষক পৰিয়ালক ‘ভূমি স্বাস্থ্য কার্ড’ প্রদান কৰা হৈছে। প্রায় ৬.৫ লাখ কৃষকে ইতিমধ্যে ‘কিষাণ বীমা’ প্রকল্পৰ সৈতে যুক্ত হৈছে। যিবোৰ স্থানত বিগত ৩০-৪০ বছৰ ধৰি পানী লাভ কৰা নাছিল, আজি সেইবোৰ অঞ্চলৰ শস্য পথাৰত পানী প্ৰদানৰ চেষ্টা কৰা হৈছে, বহু ক্ষেত্রত আমি সফলতা লাভ কৰিছো। সম্প্রতি লখবাৰ বান্ধ নির্মাণৰ বাবে ৬খন ৰাজ্যৰ মাজত ঐতিহাসিক চুক্তি সম্পাদিত হৈছে। ইয়াৰ ফলত হাৰিয়ানাও যথেষ্ট লাভান্বিত হ’ব।
বন্ধুসকল, আঠ-ন দশকৰ পূৰ্বে চৌধাৰী চাহাবে কৃষকসকলৰ শস্যৰ ন্যায্য মূল্য সুনিশ্চিত কৰিবলৈ ‘কৃষি উৎপাদন মাণ্ডি অধিনিয়ম’ প্রণয়ন কৰিছিল। আমাৰ চৰকাৰেও ‘পি এম আশা’ অর্থাৎ ‘প্রধানমন্ত্রী অন্নদাতা আয় সংৰক্ষণ অভিযান’ আৰম্ভ কৰিছে। ইয়াৰ জৰিয়তে এনে ব্যৱস্থা কৰা হৈছে, যাতে কৃষকসকলে বজাৰত শস্যৰ দামৰ ক্ষেত্রে সমৰ্থন মূল্যতকৈ কম পালে ৰাজ্য চৰকাৰৰ পৰা তাৰ ক্ষতি পূৰণ লাভ কৰিব। কেৱল ইমানেই নহয়, আমি প্রতিশ্রুতি দিছিলো যে কৃষকসকলৰ বিনিয়োগৰ ওপৰত ন্যূনতম ৫০ শতাংশ লাভ সুনিশ্চিত কৰা হ’ব। বৰ্তমান সেই প্রতিশ্রুতি পূৰণ কৰা হৈছে।
বন্ধুসকল, চৰকাৰে ধান, গম, কুঁহিয়াৰকৈ ধৰি ২১বিধ গুৰুত্বপূর্ণ শস্যৰ সমৰ্থন মূল্য বৃদ্ধি কৰিছে। ধানৰ সমৰ্থন মূল্য প্রতি কুইণ্টলত ২০০ টকা বৃদ্ধি কৰা হৈছে। বৰ্তমান ইয়াৰ দাম ১,৫৫০ টকাৰ পৰা বৃদ্ধি কৰি ১,৭৫০ টকা কৰা হৈছে। একেদৰে ভুট্টাৰ ক্ষেত্রত ২৭৫ টকা, সূর্যমুখীৰ ১,৩০০ টকা আৰ বাজৰাৰ সমৰ্থন মূল্য প্রতি কুইণ্টলে ৫২৫ টকা বৃদ্ধি কৰা হৈছে।
ভাই-ভনীসকল, ভাৱকছোন-কিমান বছৰ ধৰি আমাৰ কৃষকসকে এই দাবী কৰী আহিছিল। আমি চৰকাৰৰ দায়িত্ব লাভ কৰিয়েই তেওঁলোকৰ এই দীর্ঘদিনীয়া দাবী পূৰণ কৰিলো।
বন্ধুসকল, হাৰিয়ানাৰ কৃষকসকলৰ আয় বৃদ্ধি সুনিশ্চিত কৰাৰ লগতে তেওঁলোকৰ এই বৰ্ধিত আয় যাতে ৰোগীৰ চিকিৎসায় খৰচ নহয়, সেই দিশতো লক্ষ্য ৰখা হৈছে।
মই হাৰিয়ানাবাসীক অভিনন্দন জনাইছো। আপোনালোকৰ ৰাজ্যৰে এগৰাকী কন্যা ‘আয়ুষ্মান ভাৰত’ আঁচনিৰ জৰিয়তে প্রথমে উপকৃত হৈছে। মই অতিশয় আনন্দিত যে বিগত দুসপ্তাহৰ ভিতৰত দেশত ৫০হাজাৰতকৈও অধিক লোকে ‘আয়ুষ্মান ভাৰত’ আঁচনিৰ জৰিয়তে চিকিৎসা লাভ কৰিছে।
মই অতিকে আনন্দিত যে হাৰিয়ানাই ইতিমধ্যে নিজকে মুকলি স্থানত মলত্যাগ মুক্ত ৰাজ্য হিচাপে ঘোষণা কৰিছে। মই ৰোহটকক বিশেষভাৱে অভিনন্দন জনাইছো। কাৰণ, ইয়াৰে মহর্ষি দয়ানন্দ বিশ্ববিদ্যালয়ে দেশত পৰিচ্ছন্নতাৰ বেংকিঙত শীৰ্ষস্থান দখল কৰিছে।
বন্ধুসকল, আজি চৌধাৰী চাহাবৰ আত্মা য’তেই নাথাকক লাগিলে, তেওঁ হাৰিয়ানাত ‘বেটি বচাওঁ, বেটি পঢ়াওঁ’ অভিযানৰ সফলতা দেখি আনন্দিত হ’ব। তেওঁ কেৱল পৰিৱর্তনৰ বাবে মাত মতা নাছিল, সমাজৰ মানসিকতা পৰিৱর্তনৰ বাবে নিজৰ ঘৰৰ পৰাই সূত্রপাত কৰিছিল। কন্যাসকলৰ ক্ষেত্ৰত সমাজত চলিত বিভিন্ন কুসংস্কাৰৰ বিৰুদ্ধে দৃষ্টান্ত প্ৰতিষ্ঠা কৰিবলৈ তেওঁ নানা সামাজিক চাপৰ বিৰুদ্ধে নিজৰ দুই কন্যাৰ কাষত শক্তিশালী ৰূপত থিয় দিছিল।
ভাই-ভনীসকল, আজি যেতিয়া হাৰিয়ানাৰ সৰু সৰু গাঁৱত জন্মগ্ৰহণ কৰা কন্যাই বিভিন্ন আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় ক্রীড়া মঞ্চত দেশৰ গৌৰৱ বৃদ্ধি কৰিছে, হাৰিয়ানাৰ ল’ৰা-ছোৱালীয়ে ক্রীড়া ক্ষেত্রত ভাৰতক বিশ্ব শক্তি কৰি তোলাৰ বাবে আপ্রাণ চেষ্টা কৰিছে, ইয়াৰ অৰ্থ এই যে আমি চৌধাৰী চাহাবৰ সপোন বাস্তৱ কৰাৰ লক্ষ্যত দ্রুতগতিতে আগুৱাই গৈছো।
বন্ধুসকল, আজি হাৰিয়ানা দেশৰ উন্নয়নত গতি প্রদান কৰিছে। এই গতি নিৰন্তৰ ত্বৰান্বিত কৰাৰ প্রক্রিয়া অব্যাহত ৰাখিবলৈ আমি সকলোৱে কাম কৰিব লাগিব। এয়াই আমাৰ বাবে চৌধাৰী চটুৰামৰ বার্তা। সামাজিক সমতা আৰু জাতীয় সংহতিৰ বাবে সমর্পিত ৰাষ্ট্রপুৰুষক আমি তেতিয়াহে প্ৰকৃতাৰ্থত শ্রদ্ধাঞ্জলি দিব পাৰিম, যেতিয়া আমি সকলোৱে মিলি তেওঁৰ সপোনৰ ভাৰত গঢ়ি তুলিম, নতুন ভাৰত গঢ়িম।
কেইদিনমানৰ পাছতে আপোনালোকে হাৰিয়ানা দিৱস পালন কৰিব। সেইবাবে মই হাৰিয়ানাবাসীক আগতীয়াকৈ শুভেচ্ছা জনাইছো। আৰু আপোনালোকে বিপুল হাৰত ইয়াত ছাৰ চটুৰাম ডাঙৰীয়াক শ্রদ্ধাঞ্জলি অর্পণ কৰিবলৈ অহাৰ বাবে আপোনালোক সকলোকে আন্তৰিক ধন্যবাদ জনাইছো।
বহুত বহুত ধন্যবাদ।

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s speech at foundation-stone laying ceremony of railway coach factory in Haryana
09 OCT 2018 7:29PM by PIB Delhi
I will say - Sir Chhotu Ram
You all will say twice - Amar Rahe! Amar Rahe!
Sir Chhotu Ram! Amar Rahe! Amar Rahe!
Sir Chhotu Ram! Amar Rahe! Amar Rahe!
Sir Chhotu Ram! Amar Rahe! Amar Rahe!
Sir Chhotu Ram! Amar Rahe! Amar Rahe!
I salute the soil of Haryana that pioneers in producing the soldiers who are defending the country's borders; that has the farmers who feed crores of people of the country and has the best players who win maximum number of medals in sports. There is no match for the people of Haryana in carrying the name and the honour of the country forward.
The Governor of Haryana, Shri Satyadev Narayan Arya ji, my cabinet colleagues Chaudhary Birendra Singh ji and Shri Krishna pal Gurjar ji, the popular Chief Minister of Haryana Shri Manohar Lal ji, the Governor of Jammu and Kashmir Shri Satpal Malik ji, the Governor of Himachal Pradesh and the son of this soil Shri Acharya Devvrat ji, Minister in the Government of Haryana and my old colleague, brother O.P Dhankad ji, MLA Shri Subhash Barala ji and my dear brothers and sisters from Haryana, Punjab and Rajasthan.
Today I have come here to hand over the statue of Deenbandhu Chhotu Ram to you. What could be more delightful than this for me?
Friends,
I am really fortunate that today I have got the opportunity to unveil the magnificent statue of Rahbare Azam Deenbandhu Chaudhary Chhotu Ram ji who was the voice and the Messiah of the farmers in Sampla. Before attending this programme, I had visited the Museum built in the memory of Chaudhary Chhotu Ram ji. The tallest statue of Haryana along with the museum has become yet another identity of Sampla, Rohtak. I am extremely fortunate that I have got the opportunity to launch the tallest statue of the Messiah of the farmers Sir Chhotu Ram ji in Haryana in the month of October and I will get the opportunity to launch the tallest statue of the world on 31st October i.e. on the birth anniversary of Sardar Vallabh Bhai Patel. Both of the great personalities were farmers; they worked for farmers and worked for connecting the farmers to the nation. The second characteristic feature is that the statue is built by Shri Sutar ji. He is more than 90 years of age but still continues to work. The same Sutar ji has also built the world's largest statue of Sardar Vallabh Bhai Patel. I congratulate the people of Haryana, Rajasthan, Punjab and the entire country.
Brothers and sisters,
From time to time, such great men take birth in our country and dedicate their entire life to the service of the society and to show the direction to the country. There is a lot of poverty, scarcity, problems and conflicts; but such people have been able to strengthen the society by crossing every challenge and sacrificing their lives. It is a matter of pride for all of us that Chaudhari Chhotu Ram ji was born in this land of Haryana.
Chaudhary Chhotu Ram ji was one of those social reformers in the country who played a key role in rebuilding India. He was a robust voice of the farmers, labourers, the deprived and the oppressed section of the society. He valiantly fought against every powerful force that divided the society or created any kind of discrimination. He closely observed and understood the issues related to agriculture, farmers and the challenges faced by the small businessmen and tried to address those challenges.
Friends,
The soul of Chhotu Ram ji will be glad that on this very day the foundation-stone of a railway coach factory equipped with modern technology will be laid in Sonepat.
This factory will be established with a cost of about Rs.500 crores. Every year 250 coaches of passenger trains will be repaired and modernized in this railway coach factory. After the construction of this railway coach factory, the compulsion of taking these passenger coaches to distant factories for maintenance will end. This will increase the number of passenger coaches in the trains running in this area and the people will get the facility of comfortable coaches.
Brothers and sisters,
This factory will help in industrial development of not only Sonepat but also the entire Haryana. The requirement of tools for repair can be fulfilled by small businessmen who in turn will get new opportunities. These requirements will range from seat covers to fans to electric fittings or other tools for coaches. The small businesses will get new opportunities for work.
Just imagine, the coach factory will provide job opportunities to several youngsters here. There will be another advantage of this factory - due to this factory engineers and technicians will also develop local expertise in the field of repair of rail coaches. That means that the engineers and technicians here will develop a different type of expertise. In the future, the experts of this place will be able to benefit the nation by offering their expertise in other parts of the country as well.
Friends,
I am fortunate that I have got the opportunity to work in Haryana for several years. When I was engaged with party work here, almost every day I used to hear about the greatness of Sir Chhotu Ram from someone or the other. Whatever I have read and heard about him is indeed inspiring for someone who wants to fight against all the challenges and work for the welfare of the society. Chaudhary Saheb had once said in Rohtak - for me a farmer is not only the symbol of poverty but also a soldier who stands with the flag held high against the atrocities of the English army. These were the words of Sir Chhotu Ram.
Friends,
There is not a single village in Haryana whose members are not in the Indian army. The credit for developing this feeling of service to the nation and joining the Indian army goes to Deenbandhu Chhotu Ram ji to a great extent. It was him who had encouraged such a large number of farmers to join the army. During the World War I, many of the soldiers from this region had fought for world peace.
Friends,
He couldn't see an independent India during his lifetime but he had very well understood the challenges, hopes, aspirations and requirements of India. He had always raised his voice against the Britishers' 'divide and rule' policy. In every stream of politics, Sir Chhotu Ram ji was honoured because of these ideas. One can gauge the greatness of his personality from the fact that once Sardar Patel had said something for Sir Chhotu Ram and I believe that every person of Haryana would feel proud of it. Sardar Vallabh Bhai Patel had said - if Chaudhary Chhotu Ram ji was alive today, I wouldn't have had to worry about Punjab after the partition of India. He would have taken care of it. In this way, Sardar Vallabh Bhai Patel had narrated the strength and ability of Sir Chhotu Ram.
His influence was spread across a vast part of the western and the northern India so much so that even the English rulers were forced to think hundred times before disobeying him. I must have heard about the incident related to Chaudhary Chhotu Ram ji and Sahukar at least 100 times. You all too must be aware of it. The Sahukar had suggested him to be the Patwari instead of paying the loan. But even the Sahukar had no idea that the person he was asking to become the Patwari was to decide the fate of thousands of Patwaris of Punjab one day. Just on the basis of his merit and with a lot of struggle, Chaudhary Saheb had become the Revenue Minister of Punjab.
Brothers and sisters,
During his tenure as a minister, he had worked for the welfare of the farmers of not only Punjab but the entire nation as well as the agricultural labourers. Chaudhary Saheb had pioneered the work in the field of revenue system, had made laws for marketing of crops that are still part of our system, had made laws for ensuring easy access of loans to the farmers and laws related to Minimum Support Price and Mandis.
We should not forget that this work had been accomplished at a time when we were still under the British rule. Despite the plethora of limitations, Chaudhary Saheb had not only thought of the welfare of the farmers but had also taken steps in that direction. He was also in favour of promoting Agro-industries. During that period, he had emphasized upon strengthening cottage and small industries. He had ceaselessly motivated the industrialists to connect with the farmers. Everyone should associate with the agricultural sector.
Friends,
In view of this vision of Chhotu Ram ji, Chakravarty Rajagopalachari ji had said - Chaudhary Chhotu Ram ji not only sets the goals high but also knows very well to accomplish those goals.
Brothers and sisters,
Probably many people are not aware of the fact that the idea of this Bhakra Nangal dam was first envisaged by Chaudhary Saheb. He along with the Raja of Bilaspur had signed the papers for Bhakra dam. We can clearly see the benefits that the people of Punjab, Haryana and Rajasthan are reaping as a result of this decision. Just think of the grand vision that he had.
Friends,
It is the right of everyone to know about the person who had brought so many reforms and had placed such a distant vision before everyone. Often I am surprised and I wonder why is the knowledge about such a great personality limited to just one region? I believe that although it has not impacted the greatness of Chaudhary Saheb but several generations of the country was deprived of the lessons from his life.
Brothers and sisters,
Our government is working towards reviving the glory of every person who has dedicated his life for the country. For the last four years, we are not only glorifying the great personalities but also being guided by the path shown by them. The banks have been made easily accessible to the farmers and the small entrepreneurs so that they don't have to depend upon the money lenders. Under the Jan Dhan Yojana, bank accounts of almost 66.5 lakh brothers and sisters have been created in Haryana. Raising loans from cooperative banks has been made easier by the government. Recently, India Post Payment Bank has been started that has ensured banking services at your doorstep with the help of postman.
Friends,
Just as Chaudhary Saheb had holistically thought of the welfare of the farmers and the labourers, our government too is making efforts to create a strong system from the seeds to the market. We are relentlessly working so as to ensure that the farmers get fair price for their crops; the farmers are protected against the atrocities of the weather; they receive modern seeds, adequate urea and proper irrigation facility along with a good soil health. I am happy that Haryana is getting benefitted. About 50 lakh farmer families have got Soil Health Cards. About 6.5 lakh farmers are currently associated with the crop insurance and they have already received their claim amount of more than Rs.350 crores. Water has reached the areas that were dry for about 30-40 years. A historic agreement has been signed between 6 states for Lakhwar dam. This will benefit Haryana to a great extent. About 8-10 decades ago, Chaudhary Saheb had formulated the Agricultural Produce Market Act to give the farmers fair price for their crops. Our government too has started the PM-AASHA i.e. Pradhan Mantri Annadata Aay Sanrakshan Abhiyan. Under the scheme, the government has ensured that even if the farmers get below the minimum support price for their produce in the market, the state government will be able to pay the balance to them. Moreover, our promise of providing at least 50% more than the production cost to the farmers has also been fulfilled.
Friends,
The government has increased the Minimum Support Price of 21 important crops including paddy, wheat and sugarcane. The Minimum Support Price of paddy has been increased by Rs.200 per quintal. Now its price has increased from Rs.1550 to Rs.1750 per quintal. Likewise, the MSP of maize has been increased by Rs.275, Sunflower by Rs.1300 and of bajra by Rs.500 per quintal.
Brothers and sisters,
Recall, for how long our farmers have been demanding this. Now, that demand has been fulfilled by our government.
Friends,
On one hand, it is being ensured that the income of the villages and farmers of Haryana increases, while at the same time steps are being taken to ensure that the income doesn't get diverted to medical expenses.
I would like to congratulate the people of Haryana as the first beneficiary of Ayushman Bharat Yojana is a daughter of your state. It is satisfying to know that within two weeks of launching this scheme, more than 50 thousand poor brothers and sisters have either been treated or are in the process of getting treated.
I am extremely glad that Haryana has declared itself Open Defection Free. I want to especially thank Rohtak because its Maharishi Dayanand University has been ranked first in Swachhta rankings.
Friends,
The soul of Chaudhary Saheb would be extremely delighted to see the success of 'Beti Bachao Beti Padhao'campaign in Haryana. He had not only voiced for reforms but had also started the campaign for changing the mindset right from his home. He had always opposed the kind of attitude that we had towards the daughters in our society. That is why despite all the pressures from the society, he had always stood firmly for his two daughters.
Brothers and sisters,
Today, When we see that the daughters from small villages of Haryana are raising the honour of the country on international platforms; the youngsters from Haryana are relentlessly trying to make India a world power in sports and when the youngsters from the country's poorest of the poor families are moving ahead, we realize that we are rapidly moving forward to fulfil the dreams of Chaudhary Saheb.
Friends,
Haryana is giving impetus to the country's development. We have to work to ensure that this pace continues to increase. This is the message from Chaudhary Chhotu Ram ji to all of us. We will be able to pay true obeisance to the national personality dedicated to social harmony and national unity only when we will create the India of his dreams, a New India.
In a few days we will be celebrating Haryana Day. I offer my best wishes in advance to the people of Haryana. I thank you all from the bottom of my heart for coming here in large numbers and paying homage to Sir Chhotu Ram ji.
Thanks a lot!