প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ আন্তৰ্জাতিক সৌৰ সহযোগিতাৰ প্ৰথম অধিৱেশন মুকলি
02 OCT 2018 8:39PM by PIB Guwahati
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে আজি বিজ্ঞান ভৱনত আন্তৰ্জাতিক সৌৰ সহযোগিতাৰ প্ৰথমখন অধিৱেশন মুকলি কৰে৷ এই একেটা অনুষ্ঠানতে দ্বিতীয় আইঅ’আৰএ পুনৰ নৱীকৰণ শক্তি মন্ত্ৰীবৰ্গৰ সন্মিলন আৰু দ্বিতীয় বিশ্বজনীন আৰই-ইনভেষ্ট (পুনৰ নৱীকৰণ শক্তি বিনিয়োগকাৰী সন্মিলন আৰু প্ৰদৰ্শনী)ৰো মুকলি কৰা হয়৷ এই অনুষ্ঠানত ৰাষ্ট্ৰসংঘৰ সচিব প্ৰধান এণ্টনিঅ’ গুটেৰেছো উপস্থিত আছিল৷
উপস্থিত ব্যক্তিসকলক সম্বোধি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে বিগত ১৫০ৰ পৰা ২০০ বছৰ ধৰি মানৱ জাতিয়ে প্ৰয়োজনীয় শক্তিৰ বাবে জীৱাশ্ম ইন্ধনৰ ওপৰত নিৰ্ভৰ কৰি আহিছে৷ তেওঁ কয় যে প্ৰকৃতিয়ে এতিয়া শক্তিৰ অন্য বিকল্প যেনে সৌৰ, বতাহ আৰু পানীৰ দৰে বহনক্ষম শক্তি সন্ধানৰ প্ৰতি সংকেত প্ৰদান কৰিছে৷ এই সংক্ৰান্তত তেওঁ ভৱিষ্যতে যেতিয়া মানুহে একবিংশ শতিকাত মানৱ কল্যাণৰ বাবে স্থাপিত কোনো সংস্থাৰ বিষয়ে উল্লেখ কৰিব তেতিয়া এই আন্তৰ্জাতিক সৌৰ সহযোগিতাৰ নাম তালিকাৰ শীৰ্ষত থাকিব বুলি আশা প্ৰকাশ কৰে৷ তেওঁ কয় যে জলবায়ু নায্যতা নিশ্চিতিৰ ক্ষেত্ৰত এইখন এখন উল্লেখযোগ্য মঞ্চ৷ তেওঁ কয় যে আন্তৰ্জাতিক সৌৰ সহযোগিতাই ভৱিষ্যতে অ’পেকক প্ৰতিষ্ঠাপিত কৰি শক্তিৰ প্ৰধান যোগানকৰ্তা হিচাবে বিবেচিত হ’ব৷
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে ভাৰতত পুনৰ নৱীকৰণ শক্তিৰ ব্যৱহাৰ বৃদ্ধি হোৱাটো পৰিলক্ষিত হৈছে৷ তেওঁ কয় যে ভাৰতে পেৰিচ চুক্তিৰ কাৰ্যকৰী পৰিকল্পনা ৰূপায়ণ কৰাৰ দিশত অগ্ৰসৰ হৈছে৷ ২০৩০ চনৰ ভিতৰত ভাৰতৰ মুঠ প্ৰয়োজনীয় শক্তি অ-জীৱাশ্ম উৎসৰ পৰা ৪০ শতাংশ পৰ্যন্ত সৃষ্টি কৰাৰ লক্ষ্য নিৰ্ধাৰণ কৰা হৈছে বুলি তেওঁ জানিবলৈ দিয়ে৷ তেওঁ কয় যে ভাৰতে এক নতুন আত্মবিশ্বাসৰ ‘‘দৰিদ্ৰতাৰ পৰা শক্তি’’লৈ উত্তৰণ কৰাত সমৰ্থ হৈছে৷
ভাষণ প্ৰসংগত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে শক্তি সৃষ্টিৰ লগতে শক্তিৰ সংৰক্ষণৰ ওপৰতো গুৰুত্ব আৰোপ কৰে৷ এই প্ৰসংগত তেওঁ ৰাষ্ট্ৰীয় শক্তি ভাণ্ডাৰ অভিযানৰ কথা উল্লেখ কৰে৷ তেওঁ কয় যে এই অভিযানৰ অধীনত চৰকাৰে চাহিদা সৃষ্টি, স্থানীয় পৰ্যায়ত নিৰ্মাণ, উদ্ভাৱন আৰু শক্তি সঞ্চয়ৰ দিশত লক্ষ্য নিৰ্ধাৰণ কৰিছে৷
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে সৌৰ আৰু বায়ু শক্তিৰ উপৰিও ভাৰতে বায়’মাচ, বায়’ফুৱেল আৰু বায়’-এনাৰ্জীৰ ওপৰতো কাম কৰি আছে৷ ভাৰতৰ পৰিবহণ খণ্ড স্বচ্ছ ইন্ধন যুক্ত হোৱাৰ প্ৰয়াস কৰা হৈছে বুলি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে জানিবলৈ দিয়ে৷ তেওঁ কয় যে জৈৱিক পেলনীয়া দ্ৰব্যৰ পৰা বায়’ফুৱেল ৰূপান্তৰণৰ জৰিয়তে ভাৰতে প্ৰত্যাহ্বানক সুযোগলৈ ৰূপান্তৰিত কৰি আছে৷

Prime Minister's Office
PM inaugurates first Assembly of the International Solar Alliance
02 OCT 2018 8:39PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi, today inaugurated the first Assembly of the International Solar Alliance at Vigyan Bhawan. The same event also marked the inauguration of the second IORA Renewable Energy Ministerial Meeting, and the 2nd Global RE-Invest (Renewable Energy Investors’ Meet and Expo). The Secretary General of the United Nations, Mr. Antonio Guterres, was present on the occasion.
Addressing the gathering, the Prime Minister said that in the last 150 to 200 years, mankind has depended on fossil fuels for energy needs. He said nature is now indicating that options such as solar, wind and water, offer more sustainable energy solutions. In this context, he expressed confidence that in future, when people talk of organisations for the welfare of mankind established in the 21st century, the International Solar Alliance will be at the top of the list. He said this is a great forum to work towards ensuring climate justice. He said the International Solar Alliance could replace OPEC as the key global energy supplier in the future.
The Prime Minister said that the effect of increased use of renewable energy is now visible in India. He added that India is working towards the goals of the Paris Agreement through an action plan. He said that the target is to generate 40 percent of India's total energy requirements in 2030, by non fossil fuel based sources. He said India is developing with a new self-confidence of "Poverty to Power."
The Prime Minister said that along with power generation, power storage is also important. In this context, he mentioned the National Energy Storage Mission. He said that under this Mission, the Government is focusing on demand creation, indigenous manufacturing, innovation and energy storage.
The Prime Minister said that besides solar and wind power, India is working on biomass, biofuel and bio-energy. He said efforts are being made to make India's transport system clean fuel based. He said that by converting bio-waste to biofuel, India is converting a challenge into an opportunity.