কেবিনেট
মেট্ৰ’ সংযোগৰ সৱলীকৰণ কেবিনেটৰ দিল্লী মেট্ৰ’ কৰিডৰ উত্তৰ প্ৰদেশৰ নইডা চিটী চেণ্টাৰৰ পৰা ছেক্টৰ-৬২, নইডালৈ সম্প্ৰসাৰণৰ বাবে অনুমোদন
16 MAY 2018 3:35PM by PIB Guwahati
নইডাৰ ৰাজহুৱা পৰিবহণ আন্তঃগাঁথনিৰ বৃহৎ সৱলীকৰণৰ বাবে প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ পৌৰহিত্যত কেন্দ্ৰীয় কেবিনেটে দিল্লী মেট্ৰ’ কৰিডৰ উত্তৰ প্ৰদেশৰ নইডা চিটী চেণ্টাৰৰ পৰা ছেক্টৰ-৬২, নইডালৈ ১,৯৬৭ কোটি টকা ব্যয় সাপেক্ষে ৬.৬৭৫ কিলোমিটাৰৰ সম্প্ৰসাৰণৰ বাবে অনুমোদন জনাইছে৷ ইয়াৰ বাবে ভাৰত চৰকাৰৰ অনুদান আৰু অপ্ৰধান ঋণ (ছাবঅ’ৰ্ডিনেট)ৰ ৰূপত ৩৪০.৬০ কোটি টকা দিয়া হ’ব৷
বিৱৰণঃ
১. উত্তৰ প্ৰদেশৰ নইডা চিটী চেণ্টাৰৰ পৰা ছেক্টৰ ৬২, নইডা পৰ্যন্ত ৬.৬৭৫ কিলোমিটাৰৰ দূৰত্বৰ বাবে দিল্লী মেট্ৰ’ কৰিডৰৰ সম্প্ৰসাৰণৰ বাবে অনুমোদন প্ৰদান কৰে৷
২. যোজনাটোৰ মুঠ ব্যয় হ’ব ১,৯৬৭ কোটি টকা৷
৩. যোজনাটোৰ প্ৰণয়ন ভাৰত চৰকাৰৰ বৰ্তমান বিশেষ উদ্দেশ্য এজেন্সী (এছপিভি) দিল্লী মেট্ৰ’ কৰ্প’ৰেছন লিমিটেড (ডিএমআৰচি) আৰু ৰাষ্ট্ৰীয় ৰাজধানী ক্ষেত্ৰৰ চৰকাৰৰ দ্বাৰা কৰা হ’ব৷
৪. যোজনা সময় অনুসৰি সংশোধিত কৰা কেন্দ্ৰীয় মেট্ৰ’ অধিনিয়ম, মেট্ৰ’ ৰে’ল (নিৰ্মাণ কাৰ্য) অধিনিয়ম ১৯৭৮ আৰু মেট্ৰ’ ৰে’ল (পৰিচালন তথা কাৰ্য প্ৰণয়ন) অধিনিয়ম, ২০০২ৰ আইনী পৰিকাঠামোৰ অন্তৰ্গত হ’ব৷
ব্যাপক প্ৰভাৱঃ
নইডা চিটী চেণ্টাৰৰ পৰা নইডা ছেক্টৰ ৬২ পৰ্যন্ত দিল্লী মেট্ৰ’ৰ সম্প্ৰসাৰণ দিল্লী মেট্ৰ’ প্ৰণালীৰ দ্বাৰকা-নইডা চিটী চেণ্টাৰ লাইন পৰ্যন্ত বিস্তাৰিত হৈছে৷ ইয়াৰ পৰিণামস্বৰূপে অধিক সংখ্যাত জনসাধাৰণ দিল্লীৰ এই ছেটেলাইটৰ অধীনলৈ আহিব যাৰ দ্বাৰা দিল্লীৰ পথত ভিৰ হ্ৰাস হ’ব৷ ইয়াৰোপৰ এই ক্ষেত্ৰত অধিক আবাসী আৰু ব্যৱসায়িক পৰিসৰ বৃদ্ধি হ’ব৷ মেট্ৰ’ ৰে’লৰ ফলত পথত বাহনৰ সংখ্যা হ্ৰাস হ’ব, যাৰ দ্বাৰা পথত ভিৰ কম হ’ব আৰু কম সময়তে তথা কম খৰচতে যাত্ৰা সম্ভৱ হ’ব আৰু ইন্ধন হ্ৰাসৰ লগতে প্ৰদূষণো কম হ’ব৷
এই বিস্তাৰিত লাইনৰ সকলোতকৈ অধিক লাভ নইডা আৰু নইডাৰ নিকটৱৰ্তী জনসাধাৰণে প্ৰাপ্ত কৰিব৷ যোজনা স্থলত অভিযন্তা আৰু অন্য কৰ্মচাৰীসহিতে প্ৰায় ৮০০ কৰ্মচাৰীক এই কাৰ্যত নিয়োজিত কৰিছে৷ ডিএমআৰচিয়ে এই কৰিডৰৰ পৰিচালনা তথা কাৰ্য প্ৰণয়নৰ বাবে প্ৰায় ২০০ কৰ্মচাৰীৰ ভৰ্তিকৰণ প্ৰক্ৰিয়া আৰম্ভ কৰি দিছে৷
যোজনাৰ নিৰ্মাণ কাৰ্যত প্ৰায় ৮১ শতাংশ আৰু মুঠ ৫৫ শতাংশ বিত্তীয় প্ৰগতি সমাপন হৈছে৷
পৃষ্ঠভূমিঃ
উত্তৰ প্ৰদেশৰ ঔদ্যোগিক ক্ষেত্ৰ বিকাশ অধিনিয়মৰ অন্তৰ্গত উল্লিখিত নইডা চহৰ উত্তৰ প্ৰদেশৰ গৌতম বুদ্ধ নগৰ জিলাত অৱস্থিত৷ ইয়াত সকলো আধুনিক সা-সুবিধা বিদ্যমান আৰু ইয়াক ৰাষ্ট্ৰীয় ৰাজধানীৰ ক্ষেত্ৰ (এনচিআৰ)ত দিল্লীৰ সকলোতকৈ আধুনিক উপ-নগৰ বুলি জনা যায়৷ ২০১১ৰ জনগণনা অনুসৰি নইডাৰ জনসংখ্যা ৬.৪২ লাখ৷ চহৰখনৰ সেউজীয়া প্ৰকৃতি আৰু মুকলি ক্ষেত্ৰৰ বাবে দিল্লী আৰু নিকটৱৰ্তী স্থানৰ অধিক সংখ্যক লোকে নইডাত বাস কৰিব ইচ্ছা কৰে৷ নইডাৰ চহৰীকৰণ বৃদ্ধি হৈ আছে৷ এই চহৰত বহুতো ঔদ্যোগিক সংস্থা স্থাপিত কৰা হৈছে৷ নইডা দিল্লী আৰু উত্তৰ প্ৰদেশৰ নিকটৱৰ্তী স্থান তথা হাৰিয়ানাৰ পথৰ সৈতে জড়িত৷ অন্য স্থানৰ পৰা কাম কৰিবলৈ লোক ইয়ালৈ আহে আৰু যায়৷ এই কাৰণত যাতায়াতৰ পৰিসৰ বৃদ্ধি হ’ব আৰু প্ৰদূষণমুক্ত তীব্ৰ গতিৰ ৰাজহুৱা পৰিবহণ ব্যৱস্থাৰ আৱশ্যক হ’ব৷ নইডা মেট্ৰ’ ৰে’লৰ সৈতে সংযুক্ত আৰু মেট্ৰ’ ৰে’ল নইডা চিটী চেণ্টাৰ (ছেক্টৰ ৩২, নইডা)লৈ অহা-যোৱা কৰে৷ ৬.৬৭৫ কিলোমিটাৰৰ দূৰত্ব ৬ টা ষ্টেচনৰ সৈতে নইডা চিটী চেণ্টাৰৰ পৰা নইডা চিটী চেণ্টাৰৰ পৰা নইডা ছেক্টৰ ৬২লৈ মেট্ৰ’ কৰিডৰৰ বিস্তাৰৰ প্ৰস্তাৱ প্ৰদান কৰা হৈছিল৷ নইডাত ৰে’লৱে ষ্টেচন নাই আৰু সকলোতকৈ নিকটৱৰ্তী ৰে’লৱে ষ্টেচন ১৫ কিলোমিটাৰৰ দূৰৈত নতুন দিল্লীৰ হজৰত নিজামুদ্দিন হয়৷ দিল্লীৰ সকলোতকৈ নিকটৱৰ্তী বিমান বন্দৰ নইডাৰ পৰা প্ৰায় ৩৫ কিলোমিটাৰ দূৰৈত৷ অনাগত বৰ্ষসমূহত নইডাত জনসংখ্যা তীব্ৰ গতিত বৃদ্ধি হোৱাৰ সম্ভাৱনা আছে৷

Cabinet
Boost to Metro connectivity
Cabinet approves extension of Delhi Metro corridor from Noida City Centre to Sector-62, Noida Uttar Pradesh
16 MAY 2018 3:35PM by PIB Delhi
In a major boost to public transport infrastructure in NOIDA, the Union Cabinet Chaired by Prime Minister Shri Narendra Modi has approved extension of Delhi Metro corridor from Noida City Centre to Sector-62, Noida Uttar Pradesh covering a length of 6.675 k.m. at the total completion cost of Rs.1,967 crores. Gol liability will be Rs. 340.60 crore on account of Grant and Subordinate Debt.
Details:
1. Approval for Extension of Delhi Metro corridor from Noida City Centre to Sector-62, Noida, Uttar Pradesh covering a length of 6.675 k.m.
1. Total completion cost of the project is Rs.1,967 crore.
2. Project will be implemented by Delhi Metro Rail Corporation Limited (DMRC), the existing Special Purpose Vehicle (SPV) of the Government of India and Government of National Capital Territory of Delhi.
3. Project will be covered under the legal framework of Central Metro Acts, Metro Railways (Construction of Works) Act, 1978 and the Metro Railways (Operation and Maintenance) Act, 2002, as amended from time to time.
Major Impact:
The extension of Delhi Metro corridor from Noida City Centre to Noida Sector 62 is the extension to Dwarka-Noida City Centre line of Delhi Metro system which will result into people being assured about their mobility and thus more people will like to move to this satellite town of Delhi, thus decongesting Delhi. As a result, more residential and commercial complexes will develop in this region. With metro rail in place, there will be less vehicular traffic on roads leading to less congestion, less time and cost of journey, less consumption of fossil fuel and less environmental pollution.
The population of Noida and people of surrounding areas will be greatly benefitted by the extended line. At the project site, approximately 800 staff including Engineers and other staff have been engaged. Further, DMRC has started the procedure for recruitment of around 200 employees for Operation & Maintenance of this corridor.
About 81% progress of civil work and 55% of overall financial progress of the project have been achieved.
Background:
The Noida city, located in Gautam Buddha Nagar District of Uttar Pradesh State, was created under the Uttar Pradesh Industrial Area Development Act. It possess all modern amenities and is considered to be one of the most modern suburbs of Delhi in the National Capital Region (NCR). The population of Noida as per 2011 Census of India is about 6.42 lakhs. Due to lush green and open area in the city, more and more people from Delhi and surrounding area are preferring NOIDA as their settling place.
The trend of urbanization of Noida is upward. Number of Industrial and Institutional units is also being established in this city. Noida mainly has road linkages with Delhi and the adjoining areas of Uttar Pradesh and Haryana State. People come for work to Noida from other places and vice versa. These factors will lead to increment of traffic demand and need for an efficient pollution-free mass rapid transport system. Noida is connected by Metro rail and trains are running upto Noida City Centre (Sector 32 Noida). It is proposed to extend the Metro Corridor from Noida City Centre to Noida Sector 62 by a length of 6.675 Km with six stations. Noida does not have railway station and the nearest railway station is Hazarat Nizamuddin, New Delhi which is at a distance of about 15 km. The nearest airport Delhi is at about 35 km from NOIDA. The population is expected to grow exponentially in Noida region in the coming years.