Ministry of Skill Development and Entrepreneurship
MSDE Extends Special Intervention under PM-NAPS to Boost Apprenticeship Opportunities for Youth in the North-Eastern Region
17 JUL 2026 3:21PM by PIB Delhi
Reinforcing its commitment to expanding quality apprenticeship opportunities and strengthening youth employability in the North-Eastern Region (NER), the Ministry of Skill Development and Entrepreneurship (MSDE) launched the Extension of the Special Intervention for Promotion of Apprenticeship in the North-Eastern Region (NER) under the Prime Minister's National Apprenticeship Promotion Scheme (PM-NAPS) for FY 2026–27, to be implemented by the Indian Institute of Entrepreneurship (IIE), Guwahati. Building on the success of the pilot initiative launched in May 2025, the extended intervention aims to deepen apprenticeship penetration across all eight North-Eastern States, enhance participation of industry and government establishments, and create sustainable livelihood pathways for the region's youth under the Skill India Mission.
The Ministry has expanded the scope of the intervention for FY 2026–27 with a higher target of 30,000 apprentices, an increase of around 15 per cent over the pilot phase. Of these, 15,000 apprentices will be supported for opportunities outside the North-East, including Government Departments and Public Sector Undertakings (PSUs), while another 15,000 apprentices will be engaged within the region, including within their domicile States.
The Government has earmarked a financial outlay of ₹57.58 crore for the initiative during FY 2026–27. The allocation will be met through the North-Eastern Region component of PM-NAPS.
Shri Jayant Chaudhary, Minister of State (I/C) for Skill Development and Entrepreneurship and Minister of State for Education, Government of India, said, "The North-Eastern Region is one of India's greatest strengths, with a young, talented and aspirational population ready to contribute to the nation's growth story. The remarkable success of the pilot initiative demonstrates that with the right opportunities and support, our youth can unlock their full potential. By extending this intervention under PM-NAPS, we are expanding access to quality apprenticeship opportunities, strengthening local ecosystems, encouraging industry participation, and enabling young people from the region to gain valuable workplace experience both within the North-East and across the country."
The extended intervention also broadens the coverage of the additional financial incentive of ₹1,500 per month, over and above the support available under PM-NAPS. While the pilot primarily supported apprentices moving outside their domicile State, the revised initiative will now include apprentices engaged within their home States in the North-East.
In addition to financial assistance, the initiative will continue to focus on strengthening the apprenticeship ecosystem through workshops, awareness campaigns, employer engagement programmes and collaboration with educational institutions and industry stakeholders across the region.
The pilot initiative has delivered encouraging results within its first year. Against a target of 26,000 apprentices, the programme facilitated the engagement of 23,470 apprentices, achieving over 90 per cent of its target. Apprenticeship engagement in the region grew by 51 per cent, increasing from 15,562 in FY 2024–25 to 23,470 in FY 2025–26. The initiative also successfully promoted mobility, with 13,673 apprentices securing opportunities outside their domicile State while 9,797 apprentices were engaged within the North-East.
The pilot intervention witnessed encouraging growth in apprenticeship participation across the North-Eastern Region, with Meghalaya recording the highest increase of 95 percent. Women emerged as key beneficiaries, with a notable rise in female apprenticeship engagement. Employer participation also expanded significantly, with apprenticeship engagement through Government establishments doubling and private sector participation witnessing substantial growth.
By expanding access to industry-relevant training and employment opportunities, the initiative reaffirms the Government's commitment to empowering the youth of the North-Eastern Region and accelerating inclusive growth through the Skill India Mission.

দক্ষতা উন্নয়ন আৰু উদ্যোগশীলতা মন্ত্ৰালয়
উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলৰ যুৱক-যুৱতীসকলৰ বাবে এপ্ৰেণ্টিচশ্বিপৰ সুযোগ বৃদ্ধি কৰাৰ উদ্দেশ্যে পি এম-নাপছৰ (PM-NAPS) অধীনত এম এছ ডি ইৰ (MSDE) বিশেষ পদক্ষেপ সম্প্ৰসাৰণ
17 JUL 2026 3:21PM by PIB Guwahati
উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলত মানসম্পন্ন এপ্ৰেণ্টিচশ্বিপৰ সুযোগ সম্প্ৰসাৰণ আৰু যুৱক-যুৱতীসকলৰ নিয়োগযোগ্যতা শক্তিশালী কৰাৰ প্ৰতিশ্ৰুতি সুদৃঢ় কৰি, দক্ষতা বিকাশ আৰু উদ্যোগ মন্ত্ৰালয়ে ২০২৬-২৭ বিত্তীয় বৰ্ষৰ বাবে প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ ৰাষ্ট্ৰীয় এপ্ৰেণ্টিচশ্বিপ প্ৰচাৰ আঁচনিৰ (PM-NAPS) অধীনত 'উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলত এপ্ৰেণ্টিচশ্বিপৰ প্ৰসাৰৰ বাবে বিশেষ পদক্ষেপৰ সম্প্ৰসাৰণ' কাৰ্যসূচী মুকলি কৰিছে, যিটো গুৱাহাটীৰ ইণ্ডিয়ান ইনষ্টিটিউট অৱ এণ্ট্ৰপ্ৰিনিয়ৰশ্বিপৰ (IIE) দ্বাৰা ৰূপায়ণ কৰা হ'ব। ২০২৫ চনৰ মে' মাহত আৰম্ভ কৰা পাইলট প্ৰকল্পটোৰ সফলতাৰ আধাৰত গ্ৰহণ কৰা এই সম্প্ৰসাৰিত পদক্ষেপৰ লক্ষ্য হৈছে উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলৰ আঠখন ৰাজ্যতে এপ্ৰেণ্টিচশ্বিপৰ প্ৰসাৰ বৃদ্ধি কৰা, উদ্যোগ আৰু চৰকাৰী প্ৰতিষ্ঠানসমূহৰ অংশগ্ৰহণ বৃদ্ধি কৰা আৰু স্কিল ইণ্ডিয়া মিছনৰ অধীনত এই অঞ্চলৰ যুৱক-যুৱতীসকলৰ বাবে বহনক্ষম জীৱিকাৰ পথ সৃষ্টি কৰা।
মন্ত্ৰালয়ে ২০২৬-২৭ বিত্তীয় বৰ্ষৰ বাবে ৩০,০০০ এপ্ৰেণ্টিচৰ এক উচ্চ লক্ষ্যৰে এই পদক্ষেপৰ পৰিসৰ সম্প্ৰসাৰণ কৰিছে, যিটো পাইলট পৰ্যায়ৰ তুলনাত প্ৰায় ১৫ শতাংশ অধিক। ইয়াৰে ১৫,০০০ এপ্ৰেণ্টিচক চৰকাৰী বিভাগ আৰু ৰাজহুৱা খণ্ডৰ প্ৰতিষ্ঠানসমূহকে (PSU) ধৰি উত্তৰ-পূবৰ বাহিৰত সুযোগ লাভৰ বাবে সাহায্য প্ৰদান কৰা হ'ব, আনহাতে আন ১৫,০০০ এপ্ৰেণ্টিচক তেওঁলোকৰ নিজা গৃহ ৰাজ্যকে ধৰি এই অঞ্চলৰ ভিতৰতে নিয়োজিত কৰা হ'ব।
২০২৬-২৭ বিত্তীয় বৰ্ষত এই পদক্ষেপৰ বাবে চৰকাৰে ৫৭.৫৮ কোটি টকাৰ বিত্তীয় আৱণ্টন ধাৰ্য কৰিছে। পি এম-নাপছৰ (PM-NAPS) উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলৰ অংশৰ জৰিয়তে এই আৱণ্টন পূৰণ কৰা হ'ব।
দক্ষতা বিকাশ আৰু উদ্যোগ মন্ত্ৰালয়ৰ ৰাজ্যিক মন্ত্ৰী (স্বতন্ত্ৰ দায়িত্ব) তথা ভাৰত চৰকাৰৰ শিক্ষা মন্ত্ৰালয়ৰ ৰাজ্যিক মন্ত্ৰী শ্ৰী জয়ন্ত চৌধুৰীয়ে কয়, "উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চল হৈছে ভাৰতৰ অন্যতম বৃহৎ শক্তি, য'ত দেশৰ বিকাশৰ যাত্ৰাত অৱদান আগবঢ়াবলৈ সাজু থকা এক যুৱ, প্ৰতিভাৱান আৰু উচ্চাকাংক্ষী জনসংখ্যা আছে। পাইলট পদক্ষেপটোৰ লেখত ল'বলগীয়া সফলতাই প্ৰমাণ কৰে যে সঠিক সুযোগ আৰু সমৰ্থন লাভ কৰিলে আমাৰ যুৱপ্ৰজন্মই তেওঁলোকৰ সম্পূৰ্ণ সম্ভাৱনা মুকলি কৰিব পাৰে। পি এম-নাপছৰ (PM-NAPS) অধীনত এই পদক্ষেপৰ সম্প্ৰসাৰণৰ জৰিয়তে, আমি মানদণ্ডসম্পন্ন এপ্ৰেণ্টিচশ্বিপৰ সুযোগসমূহলৈ প্ৰৱেশাধিকাৰ বৃদ্ধি কৰিছোঁ, স্থানীয় পৰিৱেশ তন্ত্ৰক শক্তিশালী কৰিছোঁ, উদ্যোগৰ অংশগ্ৰহণক উৎসাহিত কৰিছোঁ, আৰু এই অঞ্চলৰ যুৱক-যুৱতীসকলক উত্তৰ-পূবৰ ভিতৰতে আৰু সমগ্ৰ দেশজুৰি কৰ্মক্ষেত্ৰৰ মূল্যৱান অভিজ্ঞতা অৰ্জন কৰিবলৈ সক্ষম কৰি তুলিছোঁ।"
সম্প্ৰসাৰিত পদক্ষেপটোৱে পি এম-নাপছৰ (PM-NAPS) অধীনত উপলব্ধ সাহায্যৰ উপৰিও প্ৰতিমাহে ১,৫০০ টকাৰ অতিৰিক্ত বিত্তীয় উদগনিৰ পৰিসৰো বহল কৰিছে। পাইলট প্ৰকল্পটোৱে প্ৰধানকৈ নিজা গৃহ ৰাজ্যৰ বাহিৰলৈ যোৱা এপ্ৰেণ্টিচসকলক সহায় কৰিছিল যদিও, সংশোধিত পদক্ষেপত এতিয়া উত্তৰ-পূবৰ নিজা গৃহ ৰাজ্যৰ ভিতৰতে নিয়োজিত এপ্ৰেণ্টিচসকলকো অন্তৰ্ভুক্ত কৰা হ'ব।
বিত্তীয় সাহায্যৰ লগতে, এই পদক্ষেপে সমগ্ৰ অঞ্চলটোত কৰ্মশালা, সজাগতা অভিযান, নিয়োগকৰ্তাৰ অংশগ্ৰহণ কাৰ্যসূচী আৰু শিক্ষানুষ্ঠান তথা উদ্যোগৰ অংশীদাৰসকলৰ সৈতে সহযোগিতাৰ জৰিয়তে এপ্ৰেণ্টিচশ্বিপ পৰিৱেশ তন্ত্ৰক শক্তিশালী কৰাৰ ওপৰত গুৰুত্ব প্ৰদান অব্যাহত ৰাখিব।
পাইলট পদক্ষেপটোৱে ইয়াৰ প্ৰথম বছৰৰ ভিতৰতে উৎসাহজনক ফলাফল প্ৰদান কৰিছে। ২৬,০০০ এপ্ৰেণ্টিচৰ লক্ষ্যৰ বিপৰীতে, কাৰ্যসূচীটোৱে ২৩,৪৭০ গৰাকী এপ্ৰেণ্টিচক নিয়োজিত কৰাত সহায় কৰিছে, যিটো ইয়াৰ নিৰ্ধাৰিত লক্ষ্যৰ ৯০ শতাংশতকৈয়ো অধিক। অঞ্চলটোত এপ্ৰেণ্টিচশ্বিপৰ নিযুক্তি ৫১ শতাংশ বৃদ্ধি পাইছে, যিটো ২০২৪-২৫ বিত্তীয় বৰ্ষৰ ১৫,৫৬২ গৰাকীৰ পৰা ২০২৫-২৬ বিত্তীয় বৰ্ষত ২৩,৪৭০ গৰাকীলৈ বৃদ্ধি পাইছে। এই পদক্ষেপটোৱে গতিশীলতাকো সফলতাৰে প্ৰসাৰিত কৰিছে, য'ত ১৩,৬৭৩ গৰাকী এপ্ৰেণ্টিচে তেওঁলোকৰ গৃহ ৰাজ্যৰ বাহিৰত সুযোগ লাভ কৰাৰ বিপৰীতে ৯,৭৯৭ গৰাকী এপ্ৰেণ্টিচ উত্তৰ-পূবৰ ভিতৰতে নিয়োজিত হৈছে।
পাইলট পদক্ষেপটোৱে সমগ্ৰ উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলতে এপ্ৰেণ্টিচশ্বিপৰ অংশগ্ৰহণৰ ক্ষেত্ৰত উৎসাহজনক বৃদ্ধি দেখিবলৈ পাইছে, য'ত মেঘালয়ত সৰ্বাধিক ৯৫ শতাংশ বৃদ্ধি লিপিবদ্ধ হৈছে। মহিলাসকলৰ এপ্ৰেণ্টিচশ্বিপৰ অংশগ্ৰহণ উল্লেখনীয়ভাৱে বৃদ্ধি পোৱাৰ লগে লগে তেওঁলোক ইয়াৰ মুখ্য হিতাধিকাৰী হিচাপে পৰিগণিত হৈছে। নিয়োগকৰ্তাৰ অংশগ্ৰহণো যথেষ্ট পৰিমাণে বৃদ্ধি পাইছে, য'ত চৰকাৰী প্ৰতিষ্ঠানসমূহৰ জৰিয়তে হোৱা এপ্ৰেণ্টিচশ্বিপ নিযুক্তি দুগুণলৈ বৃদ্ধি পোৱাৰ লগতে ব্যক্তিগত খণ্ডৰ অংশগ্ৰহণতো পৰ্যাপ্ত বৃদ্ধি দেখা গৈছে।
উদ্যোগৰ বাবে প্ৰাসংগিক প্ৰশিক্ষণ আৰু কৰ্মসংস্থাপনৰ সুযোগসমূহৰ প্ৰসাৰ ঘটাই, এই পদক্ষেপে উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলৰ যুৱপ্ৰজন্মক সৱলীকৰণ কৰা আৰু স্কিল ইণ্ডিয়া মিছনৰ জৰিয়তে সৰ্বব্যাপী বিকাশ ত্বৰান্বিত কৰাৰ ক্ষেত্ৰত চৰকাৰৰ প্ৰতিশ্ৰুতিক পুনৰ সুদৃঢ় কৰিছে।