Ministry of Railways
Railways Reduces Bulk Cement Freight Charges, Supports Affordable Housing for Poor & Middle Class Families
Customized Containers and New Bulk Cement Terminals for Seamless Door to Door Logistics Solution under New Policy
18 NOV 2025 5:54PM by PIB Delhi
The Union Minister for Railways, Information & Broadcasting, and Electronics & Information Technology, Shri Ashwini Vaishnaw unveiled the rationalization of rates for bulk cement in containers and policy for bulk cement terminals today. The policy is part of Railways Reforms for Cement Transportation.
Unveiling the Policy in Rail Bhawan in New Delhi, the Union Minister described this moment as a game changer. He said, these reforms will bring down the cost of cement for the middle and poor families as they build their dream home. As per the new policy, distance and weight slabs have been removed. The new rate has been rationalized to ₹0.90 per tonne per kilometre at flat Gross Tonne KM, the Union Minister said.
Shri Ashwini Vaishnaw said, tank containers will be an end to end pollution free logistics solution for bulk cement transportation. The Union Minister said, India is now the world’s second-largest freight carrier, having surpassed the USA. The rail network expansion has increased from 4 km per day (during 2004–14) to 12–14 km per day, making it over three times faster. The broad-gauge rail network is now almost 100% electrified. More than 1,300 Amrit Stations are currently being developed across the country, the Union Minister added.
Rationalization of Freight for Bulk Cement in Tank Containers
The new rate structure has been simplified and rationalized by introducing charges based on the actual tonnage, calculated as the Gross Tonne Kilometre (GTKM) of the train. To enhance Ease of Doing Business, the previous distance and weight slabs have been removed. Under the revised system, freight is charged at a flat rate of ₹0.90 per tonne per kilometre for the actual distance covered.
The policy promotes the use of tank containers to support efficient multimodal, end-to-end logistics for bulk cement. The Tank Container is an effective end-to-end logistics solution for bulk cement transportation and is a proud “Make in India” product. It is designed with standard dimensions of 20 ft × 8 ft × 8.5 ft, offering a payload capacity of 26 tonnes and a gross weight of 31 tonnes. Each container allows efficient operations with a loading and unloading time of just 25–30 minutes. Its design makes it ideal for seamless multimodal transportation—moving easily from train to trailer and back to train—enabling smooth delivery from the point of production to the point of consumption.
Policy for Bulk Cement Terminals
The transportation of bulk cement from manufacturing plants to terminals near consumption centers using specialized wagons is both cost-effective and environmentally friendly. To further support this shift toward efficient logistics, Indian Railways will facilitate the development of bulk cement terminals across the country under the “Bulk Cement Terminal” policy, enabling smoother handling, storage, and distribution of cement.
The bulk cement terminals will be constructed, operated, and maintained with direct connectivity to the railway network to ensure seamless logistics. These terminals will be equipped with essential facilities such as hoppers, silos, bagging plants, and other related infrastructure to support efficient handling, storage, and distribution of bulk cement.
The policy offers several key benefits, including a substantial reduction in cement transportation costs and a significantly smaller carbon footprint compared to road transport, thereby supporting environmental sustainability and reducing road congestion. It enables the movement of large volumes of cement in a single consignment and minimizes packaging requirements while reducing material losses from spillage. Additionally, the policy ensures faster turnaround times through mechanized loading and unloading, enhancing overall efficiency in cement logistics.

ରେଳ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ବୃହତ୍ ସିମେଣ୍ଟ ପରିବହନ ଶୁଳ୍କ କମାଇ, ଗରିବ ଏବଂ ମଧ୍ୟବିତ୍ତଙ୍କ ପାଇଁ ସୁଲଭ ବାସଗୃହ ଯୋଗାଇ ଦେଉଛି ରେଳବାଇ
ନୂତନ ନୀତିରେ ଡୋର ଟୁ ଡୋର ଲଜିଷ୍ଟିକ୍ସ ସମାଧାନ ପାଇଁ କଷ୍ଟୋମାଇଜ୍ଡ କଣ୍ଟେନର ଏବଂ ନୂତନ ବଲକ୍‍ ସିମେଣ୍ଟ ଟର୍ମିନାଲ
18 NOV 2025 5:54PM by PIB Bhubaneswar
କେନ୍ଦ୍ର ରେଳ, ସୂଚନା ଏବଂ ପ୍ରସାରଣ ଏବଂ ଇଲେକ୍ଟ୍ରୋନିକ୍ସ ଏବଂ ସୂଚନା ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅଶ୍ୱିନୀ ବୈଷ୍ଣବ ଆଜି କଣ୍ଟେନରରେ ବଲ୍କ୍ ସିମେଣ୍ଟ ଦରର ଯୁକ୍ତିଯୁକ୍ତ ଏବଂ ବଲ୍କ୍ ସିମେଣ୍ଟ ଟର୍ମିନାଲ ପାଇଁ ନୀତି ଉନ୍ମୋଚନ କରିଛନ୍ତି। ଏହି ନୀତି ସିମେଣ୍ଟ ପରିବହନ ପାଇଁ ରେଳବାଇ ସଂସ୍କାରର ଅଂଶବିଶେଷ।
ନୂଆଦିଲ୍ଲୀର ରେଳ ଭବନରେ ଏହି ନୀତିର ଉନ୍ମୋଚନ କରି କେନ୍ଦ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ ଏହି ମୁହୂର୍ତ୍ତକୁ ଏକ ଗେମ ଚେଞ୍ଜର ଭାବେ ବର୍ଣ୍ଣନା କରିଥିଲେ। ସେ କହିଥିଲେ, ଏହି ସଂସ୍କାରଗୁଡ଼ିକ ମଧ୍ୟବିତ୍ତ ଏବଂ ଗରିବ ପରିବାରମାନଙ୍କ ପାଇଁ ସିମେଣ୍ଟ ମୂଲ୍ୟ ହ୍ରାସ କରିବ, କାରଣ ସେମାନେ ନିଜ ସ୍ୱପ୍ନର ଘର ନିର୍ମାଣ କରୁଛନ୍ତି। ନୂତନ ନୀତି ଅନୁଯାୟୀ, ଦୂରତା ଏବଂ ଓଜନ ସ୍ଲାବକୁ ହଟାଇ ଦିଆଯାଇଛି। ନୂତନ ଦରରେ ସିଧାସଳଭ ଭାବେ କିଲୋମିଟରରେ କିଲୋମିଟର ଟନ୍ ପିଛା ୦.୯୦ ଟଙ୍କାକୁ ଯୁକ୍ତିସଙ୍ଗତ କରାଯାଇଛି।
ଶ୍ରୀ ଅଶ୍ୱିନୀ ବୈଷ୍ଣବ କହିଥିଲେ, ବୃହତ୍ ପରିମାଣର ସିମେଣ୍ଟ ପରିବହନ ପାଇଁ ଟ୍ୟାଙ୍କ କଣ୍ଟେନରଗୁଡ଼ିକ ପ୍ରଦୂଷଣ ମୁକ୍ତ ଲଜିଷ୍ଟିକ୍ସ ସମାଧାନର ଏକ ଅନ୍ତିମ ପର୍ଯ୍ୟାୟ ହେବ। ଯୁକ୍ତରାଷ୍ଟ୍ର ଆମେରିକାକୁ ପଛରେ ପକାଇ ଭାରତ ଏବେ ବିଶ୍ୱର ଦ୍ୱିତୀୟ ସର୍ବବୃହତ୍ ମାଲ ପରିବହନକାରୀ ରାଷ୍ଟ୍ର ହୋଇପାରିଛି। ରେଳ ନେଟୱାର୍କ ସମ୍ପ୍ରସାରଣ ଦୈନିକ ୪ କି. ମି. ରୁ (୨୦୦୪-୧୪ ସମୟ) ରୁ ୧୨-୧୪ କି. ମି. କୁ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି, ଯାହା ଏହାକୁ ତିନି ଗୁଣରୁ ଅଧିକ କରିଛି। ବ୍ରଡ-ଗଜ୍ ରେଳ ନେଟୱାର୍କ ବର୍ତ୍ତମାନ ପ୍ରାୟ ୧୦୦ ପ୍ରତିଶତ ବିଦ୍ୟୁତକରଣ ହୋଇଛି। କେନ୍ଦ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ, ବର୍ତ୍ତମାନ ସାରା ଦେଶରେ ୧,୩୦୦ ରୁ ଅଧିକ ଅମୃତ ଷ୍ଟେସନ ବିକଶିତ କରାଯାଉଛି।
ଟ୍ୟାଙ୍କ କଣ୍ଟେନରରେ ବୃହତ୍ ପରିମାଣର ସିମେଣ୍ଟ ପାଇଁ ମାଲ ପରିବହନର ଯୁକ୍ତିସଙ୍ଗତକରଣ
ଟ୍ରେନର ମୋଟ ଟନ କିଲୋମିଟର (ଜିଟିକେଏମ) ଭାବରେ ଗଣନା କରାଯାଇଥିବା ପ୍ରକୃତ ଟନ ଉପରେ ଆଧାର କରି ଦର ପ୍ରବର୍ତ୍ତନ କରି ନୂତନ ହାର ଢାଞ୍ଚାକୁ ସରଳ ଏବଂ ଯୁକ୍ତିସଙ୍ଗତ କରାଯାଇଛି। ବ୍ୟବସାୟିକ ସୁଗମତାକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିବା ପାଇଁ, ପୂର୍ବବର୍ତ୍ତୀ ଦୂରତା ଏବଂ ଓଜନ ସ୍ଲାବଗୁଡ଼ିକୁ ହଟାଇ ଦିଆଯାଇଛି। ସଂଶୋଧିତ ବ୍ୟବସ୍ଥା ଅନୁଯାୟୀ, କଭର କରାଯାଇଥିବା ପ୍ରକୃତ ଦୂରତା ପାଇଁ କିଲୋମିଟର ପିଛା ଟନ୍ ପିଛା ୦.୯୦ ଟଙ୍କା ସ୍ଥିର ହାରରେ ମାଲ ପରିବହନ ଶୁଳ୍କ ଆଦାୟ କରାଯାଇଥାଏ।
ଏହି ନୀତି ବୃହତ୍ ସିମେଣ୍ଟ ପାଇଁ ଦକ୍ଷ ବହୁମୁଖୀ, ଶେଷ ସ୍ଥାନ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଲଜିଷ୍ଟିକ୍ସକୁ ସମର୍ଥନ କରିବା ପାଇଁ ଟ୍ୟାଙ୍କ କଣ୍ଟେନରଗୁଡ଼ିକର ବ୍ୟବହାରକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରେ। ଟ୍ୟାଙ୍କ କଣ୍ଟେନର୍ ହେଉଛି ବୃହତ୍ ପରିମାଣର ସିମେଣ୍ଟ ପରିବହନ ପାଇଁ ଏକ ପ୍ରଭାବଶାଳୀ ଏଣ୍ଡ-ଟୁ-ଏଣ୍ଡ ଲଜିଷ୍ଟିକ୍ସ ସମାଧାନ ଏବଂ ଏହା ଏକ ଗର୍ବିତ "ମେକ୍ ଇନ୍ ଇଣ୍ଡିଆ" ଉତ୍ପାଦ। ଏହା ୨୦ ଫୁଟ × ୮ ଫୁଟ × ୮.୫ ଫୁଟ ମାନକ ଆକାର ସହିତ ଡିଜାଇନ୍ ହୋଇଛି, ଯାହା ୨୬ ଟନର ଭର୍ତ୍ତି କ୍ଷମତା ଏବଂ ୩୧ ଟନର ମୋଟ ଓଜନ ପ୍ରଦାନ କରେ । ପ୍ରତ୍ୟେକ କଣ୍ଟେନର୍ କେବଳ ୨୫-୩୦ ମିନିଟର ଲୋଡିଂ ଏବଂ ଅନଲୋଡିଂ ସମୟ ସହିତ ଦକ୍ଷ ପରିଚାଳନାକୁ ଅନୁମତି ଦିଏ । ଏହାର ଡିଜାଇନ୍ ଏହାକୁ ନିରବଚ୍ଛିନ୍ନ ବହୁମୁଖୀ ପରିବହନ ପାଇଁ ସହଜ କରିଥାଏ-ଟ୍ରେନରୁ ଟ୍ରେଲରକୁ ସହଜରେ ଯିବା ଏବଂ ଟ୍ରେନକୁ ଫେରିବା-ଉତ୍ପାଦନ ସ୍ଥାନରୁ ଉପଯୋଗ ସ୍ଥାନ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ସହଜ ବିତରଣକୁ ସକ୍ଷମ କରିଥାଏ ।
ବଲକ୍‍ ସିମେଣ୍ଟ ଟର୍ମିନାଲ ପାଇଁ ନୀତି
ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ୱାଗନ ବ୍ୟବହାର କରି ଉତ୍ପାଦନ କାରଖାନାରୁ ଉପଭୋକ୍ତା କେନ୍ଦ୍ର ନିକଟରେ ଥିବା ଟର୍ମିନାଲକୁ ବୃହତ୍ ପରିମାଣର ସିମେଣ୍ଟ ପରିବହନ ଉଭୟ ବ୍ୟୟବହୁଳ ଏବଂ ପରିବେଶ ଅନୁକୂଳ। ଦକ୍ଷ ଲଜିଷ୍ଟିକ୍ସ ଦିଗରେ ଏହି ପରିବର୍ତ୍ତନକୁ ଆହୁରି ସମର୍ଥନ କରିବା ପାଇଁ, ଭାରତୀୟ ରେଳବାଇ "ବଲ୍କ୍ ସିମେଣ୍ଟ ଟର୍ମିନାଲ୍" ନୀତି ଅଧୀନରେ ସାରା ଦେଶରେ ବଲ୍କ୍ ସିମେଣ୍ଟ ଟର୍ମିନାଲର ବିକାଶକୁ ସୁଗମ କରିବ, ଯାହା ସିମେଣ୍ଟର ସହଜ ପରିଚାଳନା, ସଂରକ୍ଷଣ ଏବଂ ବିତରଣକୁ ସକ୍ଷମ କରିବ।
ନିରବଚ୍ଛିନ୍ନ ଲଜିଷ୍ଟିକ୍ସ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ ରେଳ ନେଟୱାର୍କ ସହିତ ସିଧାସଳଖ ସଂଯୋଗ ସହିତ ବଲ୍କ୍ ସିମେଣ୍ଟ ଟର୍ମିନାଲ୍ ନିର୍ମାଣ, ପରିଚାଳିତ ଏବଂ ରକ୍ଷଣାବେକ୍ଷଣ କରାଯିବ। ଏହି ଟର୍ମିନାଲଗୁଡ଼ିକରେ ହପର, ସାଇଲୋ, ବ୍ୟାଗିଂ ପ୍ଲାଣ୍ଟ ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ଆନୁସଙ୍ଗିକ ଭିତ୍ତିଭୂମି ଭଳି ଅତ୍ୟାବଶ୍ୟକ ସୁବିଧା ରହିବ, ଯାହାଦ୍ୱାରା ବୃହତ୍ ପରିମାଣର ସିମେଣ୍ଟର ଦକ୍ଷ ପରିଚାଳନା, ସଂରକ୍ଷଣ ଏବଂ ବିତରଣରେ ସହାୟତା ମିଳିପାରିବ।
ଏହି ନୀତି ଅନେକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଲାଭ ପ୍ରଦାନ କରିଥାଏ, ଯେଉଁଥିରେ ସିମେଣ୍ଟ ପରିବହନ ଖର୍ଚ୍ଚରେ ଯଥେଷ୍ଟ ହ୍ରାସ ଏବଂ ସଡ଼କ ପରିବହନ ତୁଳନାରେ କାର୍ବନ ନିର୍ଗମନ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ଭାବେ କମ୍, ଯାହାଦ୍ୱାରା ପରିବେଶ ସ୍ଥିରତା ଏବଂ ସଡ଼କ ଭିଡ଼ ହ୍ରାସ କରିବାରେ ସହାୟତା ମିଳିଥାଏ। ଏହା ଗୋଟିଏ ମାଲରେ ବଡ଼ ପରିମାଣର ସିମେଣ୍ଟର ଗତିବିଧିକୁ ସକ୍ଷମ କରିଥାଏ ଏବଂ ସ୍ପିଲେଜ୍ ଦ୍ୱାରା ସାମଗ୍ରୀର କ୍ଷତିକୁ ହ୍ରାସ କରିବା ସହିତ ପ୍ୟାକେଜିଂ ଆବଶ୍ୟକତାକୁ ସର୍ବନିମ୍ନ କରିଥାଏ। ଏହାବ୍ୟତୀତ, ଏହି ନୀତି ଯାନ୍ତ୍ରିକ ଲୋଡିଂ ଏବଂ ଅନଲୋଡିଂ ମାଧ୍ୟମରେ ଦ୍ରୁତ ପରିବର୍ତ୍ତନ ସମୟ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିଥାଏ, ଯାହା ସିମେଣ୍ଟ ପରିବହନରେ ସାମଗ୍ରିକ ଦକ୍ଷତା ବୃଦ୍ଧି କରିଥାଏ।