Ministry of Panchayati Raj
Gram Panchayats Bag National e-Governance Awards 2025 for Pioneering Digital Service Delivery
From Paperless Offices to QR Tax Payments: Panchayats Lead India’s Digital Governance Revolution
22 SEP 2025 5:51PM by PIB Delhi
In a significant move marking a pioneering step in grassroots digital governance, Gram Panchayats were today conferred with the National Awards for e-Governance (NAeG) 2025 under a newly instituted category dedicated to grassroots-level initiatives in digital service delivery. The Awards were conferred during the 28th National Conference on e-Governance (NCeG) in Visakhapatnam, Andhra Pradesh by Dr. Jitendra Singh, Minister of State, Prime Minister’s Office & MoS (Personnel, Public Grievances and Pensions). Earlier in the day, Shri N. Chandrababu Naidu, Chief Minister of Andhra Pradesh, inaugurated the Conference and delivered the inaugural address.
After a rigorous multi-tier evaluation of more than 1.45 lakh entries nationwide, the following Gram Panchayats were awarded under the newly introduced category, “Grassroots-level initiatives in Gram Panchayats for deepening service delivery” :
• Gold Award: Rohini Gram Panchayat, Dhule District, Maharashtra – Sarpanch Dr. Anandrao Pawara
• Silver Award: West Majlishpur Gram Panchayat, West Tripura District, Tripura – Sarpanch Smt. Anita Deb Das
• Jury Award: Palsana Gram Panchayat, Surat District, Gujarat – Sarpanch Shri Pravinbhai Parshottambhai Ahir
• Jury Award: Suakati Gram Panchayat, Kendujhar District, Odisha – Sarpanch Smt. Kautuka Naik
Each award includes a trophy, certificate, and financial incentives of Rs.10 lakh (Gold) and Rs.5 lakh (Silver), to be reinvested in strengthening citizen-centric initiatives.
These award-winning Panchayats have set new benchmarks in digital governance, transparency, and participatory service delivery:
• Rohini Gram Panchayat, Maharashtra has become the first Gram Panchayat in the State to adopt a fully paperless e-Office system, offering 1,027 online services and ensuring 100% household digital literacy. Real-time grievance redressal and bulk SMS outreach ensure that every citizen is connected to governance decisions.
• West Majlishpur Gram Panchayat, Tripura has transformed into a model of Citizen Charter–driven Panchayat governance. With services such as birth, death, marriage certificates, trade licenses, property records, and MGNREGS job cards available online, and every request monitored digitally, it ensures accountability, timeliness, and transparency.
• Palsana Gram Panchayat, Gujarat has integrated portals like Digital Gujarat and Gram Suvidha to enable QR/UPI-based property tax payments, online grievance redressal, and transparent welfare delivery. With 10,000+ citizens availing online services annually, it demonstrates how technology directly improves ease of living.
• Suakati Gram Panchayat, Odisha has digitized essential services via OdishaOne and Seva Odisha platforms, providing 24/7 citizen access with real-time tracking. By ensuring women’s leadership and inclusive service delivery, it exemplifies how technology bridges the last mile between government and citizens.
This first-of-its-kind recognition, instituted by DARPG in collaboration with the Ministry of Panchayati Raj (MoPR), highlights the Government’s vision that Good Governance is best delivered through Digital Governance. The two-day National Conference, jointly organized by DARPG, MeitY, and the Government of Andhra Pradesh with IIM Visakhapatnam as knowledge partner, is themed “Viksit Bharat: Civil Service and Digital Transformation”. On 23rd September 2025, a dedicated plenary session on “Gram Panchayats and Grassroots Innovations in e-Governance”, chaired by Shri Vivek Bharadwaj, Secretary, Ministry of Panchayati Raj, will showcase these success stories as replicable models for Panchayats nationwide.

ପଞ୍ଚାୟତିରାଜ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
କେନ୍ଦୁଝରର ଶୁଆକାଟି ଗ୍ରାମ ପଞ୍ଚାୟତକୁ ଜାତୀୟ ଇ-ଗଭର୍ଣ୍ଣାନ୍ସ ପୁରସ୍କାର ୨୦୨୫
22 SEP 2025 5:51PM by PIB Bhubaneswar
ମହାରାଷ୍ଟ୍ରର ରୋହିଣୀ ଗ୍ରାମ ପଞ୍ଚାୟତକୁ ସ୍ବର୍ଣ୍ଣ ଓ ତ୍ରିପୁରାର ପଶ୍ଚିମ ମଜଲିଶପୁର ଗ୍ରାମ ପଞ୍ଚାୟତକୁ ରୌପ୍ୟ ପୁରସ୍କାର
ତୃଣମୂଳ ସ୍ତରରେ ଡିଜିଟାଲ୍ ଶାସନ ଦିଗରେ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପଦକ୍ଷେପ ନେଇ, ଗ୍ରାମ ପଞ୍ଚାୟତଗୁଡ଼ିକୁ ଆଜି ଜାତୀୟ ଇ-ଗଭର୍ଣ୍ଣାନ୍ସ ପୁରସ୍କାର (ଏନଏଇଜି) ୨୦୨୫ ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଛି। ତୃଣମୂଳ ସ୍ତରରେ ଡିଜିଟାଲ୍ ସେବାରେ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ପଦକ୍ଷେପ ପାଇଁ ଉତ୍ସର୍ଗୀକୃତ ଏକ ନୂତନ ବର୍ଗ ଅଧୀନରେ ଏସବୁ ପୁରସ୍କାର ଦିଆଯାଇଛି ।
ମହାରାଷ୍ଟ୍ରର ଧୁଲେ ଜିଲ୍ଲା ରୋହିଣୀ ଗ୍ରାମ ପଞ୍ଚାୟତକୁ ସ୍ବର୍ଣ୍ଣ ପୁରସ୍କାର ମିଳିଥିବାବେଳେ ତ୍ରିପୁରାର ପଶ୍ଚିମ ମଜଲିଶପୁର ଗ୍ରାମ ପଞ୍ଚାୟତ ରୌପ୍ୟ ପୁରସ୍କାର ପାଇଛନ୍ତି । ଓଡ଼ିଶାର କେନ୍ଦୁଝର ଜିଲ୍ଲା ଶୁଆକାଟୀ ଗ୍ରାମ ପଞ୍ଚାୟତ ଓ ଗୁଜରାଟର ପଲସାନା ଗ୍ରାମ ପଞ୍ଚାୟତକୁ ଜୁରି ପୁରସ୍କାର ମିଳିଛି । ଶୁଆକାଟୀ ଗ୍ରାମ ପଞ୍ଚାୟତର ସରପଞ୍ଚ ଶ୍ରୀମତି କୌତୁକ ନାୟକ ଏହି ପୁରସ୍କାର ଗ୍ରହଣ କରିଥିଲେ । ଦେଶ ସାରାରୁ ୧.୪୫ ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ପ୍ରବେଶର ଏକ ଜଟିଳ ବହୁସ୍ତରୀୟ ମୂଲ୍ୟାଙ୍କନ ପରେ, ନୂତନ ଭାବରେ ପ୍ରଚଳିତ ବର୍ଗ, "ଗ୍ରାମ ପଞ୍ଚାୟତରେ ଗ୍ରାସରୁଟ୍ସ ଇନିସିଏଟିଭ୍ସ ଅଧିନରେ ଏହି ଗ୍ରାମ ପଞ୍ଚାୟତମାନଙ୍କୁ ଚୟନ କରାଯାଇଥିଲା । ଏହି ପୁରସ୍କାରପ୍ରାପ୍ତ ପଞ୍ଚାୟତଗୁଡ଼ିକ ଡିଜିଟାଲ୍ ଶାସନ, ସ୍ୱଚ୍ଛତା ଏବଂ ଅଂଶଗ୍ରହଣମୂଳକ ସେବା ପ୍ରଦାନରେ ନୂତନ ମାନଦଣ୍ଡ ସ୍ଥାପନ କରିଛନ୍ତି । ପ୍ରତ୍ୟେକ ପୁରସ୍କାରରେ ଏକ ଟ୍ରଫି, ପ୍ରମାଣପତ୍ର ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଛି । ସ୍ବର୍ଣ୍ଣ ପୁରସ୍କାର ପାଇଁ ୧୦ ଲକ୍ଷ ଟଙ୍କା ଏବଂ ରୌପ୍ୟ ପୁରସ୍କାର ପାଇଁ ୫ ଲକ୍ଷ ଟଙ୍କାର ଆର୍ଥିକ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଛି, ଯାହାକୁ ନାଗରିକ-କୈନ୍ଦ୍ରିକ ପଦକ୍ଷେପଗୁଡ଼ିକୁ ସୁଦୃଢ଼ ​​କରିବା ପାଇଁ ପୁନଃବିନିଯୋଗ କରାଯିବ।
ଶୁଆକାଟି ଗ୍ରାମ ପଞ୍ଚାୟତ ଓଡ଼ିଶା ୱାନ୍ ଏବଂ ସେବା ଓଡ଼ିଶା ପ୍ଲାଟଫର୍ମ ମାଧ୍ୟମରେ ଅତ୍ୟାବଶ୍ୟକ ସେବାଗୁଡ଼ିକୁ ଡିଜିଟାଇଜ୍ କରିଛି, ଯାହା ନାଗରିକମାନଙ୍କୁ ତୁରନ୍ତ ଟ୍ରାକିଂ ସହିତ ୨୪ ଘଣ୍ଟିଆ ଉପଲବ୍ଧତା ପ୍ରଦାନ କରୁଛି। ମହିଳା ନେତୃତ୍ୱ ଏବଂ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତିମୂଳକ ସେବା ପ୍ରଦାନକୁ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରି, ଏହା ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା କିପରି ସରକାର ଏବଂ ନାଗରିକଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ସେତୁ ସ୍ଥାପନ କରେ ତାହାର ଉଦାହରଣ ହୋଇଛି।
ମହାରାଷ୍ଟ୍ରର ରୋହିଣୀ ଗ୍ରାମ ପଞ୍ଚାୟତ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ କାଗଜବିହୀନ ଇ-ଅଫିସ୍ ବ୍ୟବସ୍ଥା ଗ୍ରହଣ କରିବାରେ ରାଜ୍ୟର ପ୍ରଥମ ଗ୍ରାମ ପଞ୍ଚାୟତ ହୋଇଛି। ଏହା ଅନଲାଇନରେ ୧୦୨୭ ସେବା ପ୍ରଦାନ କରେ ଏବଂ ୧୦୦% ପରିବାର ଡିଜିଟାଲ୍ ସାକ୍ଷରତା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିଛି। ତୁରନ୍ତ ଅଭିଯୋଗ ସମାଧାନ ଏବଂ ବଲ୍କ ଏସଏମଏସ ପ୍ରସାର ପ୍ରତ୍ୟେକ ନାଗରିକଙ୍କୁ ଶାସନ ନିଷ୍ପତ୍ତି ସହିତ ଯୋଡ଼ିବା ନିଶ୍ଚିତ କରେ।
ତ୍ରିପୁରାର ପଶ୍ଚିମ ମଜଲିଶପୁର ଗ୍ରାମ ପଞ୍ଚାୟତ ନାଗରିକ ଚାର୍ଟର-ଆଧାରିତ ପଞ୍ଚାୟତ ଶାସନର ଏକ ମଡେଲରେ ପରିଣତ ହୋଇଛି। ଜନ୍ମ, ମୃତ୍ୟୁ, ବିବାହ ପ୍ରମାଣପତ୍ର, ବ୍ୟବସାୟ ଲାଇସେନ୍ସ, ସମ୍ପତ୍ତି ରେକର୍ଡ ଏବଂ ଏମଏନଆରଇଜିଏ ଜବ୍ କାର୍ଡ ଭଳି ସେବା ଅନଲାଇନରେ ଉପଲବ୍ଧ, ଏବଂ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଅନୁରୋଧକୁ ଡିଜିଟାଲ୍ ଭାବରେ ତଦାରଖ କରାଯାଏ, ଯାହା ଉତ୍ତରଦାୟିତ୍ୱ, ସମୟାନୁବର୍ତ୍ତୀତା ଏବଂ ସ୍ୱଚ୍ଛତା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରେ।
ଗୁଜୁରାଟର ପଲସାନା ଗ୍ରାମ ପଞ୍ଚାୟତରେ କ୍ୟୁଆର-ୟୁପିଆଇ-ଆଧାରିତ ସମ୍ପତ୍ତି କର ଦେୟ, ଅନଲାଇନ୍ ଅଭିଯୋଗ ସମାଧାନ ଏବଂ ସ୍ୱଚ୍ଛ କଲ୍ୟାଣ ପ୍ରଦାନକୁ ସକ୍ଷମ କରିବା ପାଇଁ ଡିଜିଟାଲ୍ ଗୁଜରାଟ ଏବଂ ଗ୍ରାମ ସୁବିଧା ଭଳି ସମନ୍ୱିତ ପୋର୍ଟାଲ୍ ଅଛି। ପ୍ରତିବର୍ଷ ୧୦,୦୦୦ରୁ ଅଧିକ ନାଗରିକଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଅନଲାଇନ୍ ସେବାର ଉପଲବ୍ଧତା ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା କିପରି ସିଧାସଳଖ ଜୀବନକୁ ସହଜ କରିଥାଏ ତାହା ଦର୍ଶାଏ।
ଆନ୍ଧ୍ର ପ୍ରଦେଶର ବିଶାଖାପାଟନମରେ ଇ-ଗଭର୍ଣ୍ଣାନ୍ସ ଉପରେ ୨୮ତମ ଜାତୀୟ ସମ୍ମିଳନୀ (ଏନଏଇଜି) ସମୟରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟର ରାଷ୍ଟ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ ଏବଂ କାର୍ମିକ, ସାଧାରଣ ଅଭିଯୋଗ ଏବଂ ପେନସନ୍ ରାଷ୍ଟ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ ଡକ୍ଟର ଜିତେନ୍ଦ୍ର ସିଂହ ଏହି ପୁରସ୍କାର ପ୍ରଦାନ କରିଥିଲେ। ଏହା ପୂର୍ବରୁ, ଆନ୍ଧ୍ର ପ୍ରଦେଶର ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଏନ. ଚନ୍ଦ୍ରବାବୁ ନାଇଡୁ ସମ୍ମିଳନୀର ଉଦଘାଟନ କରିଥିଲେ ଏବଂ ଉଦଘାଟନୀ ଭାଷଣ ଦେଇଥିଲେ।
ପ୍ରଶାସନିକ ସଂସ୍କାର ଏବଂ ସାଧାରଣ ଅଭିଯୋଗ ବିଭାଗ (ଡିଏଆରପିଜି) ଦ୍ୱାରା ପଞ୍ଚାୟତିରାଜ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ସହଯୋଗରେ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରାଯାଇଥିବା ଏହି ପୁରସ୍କାର, ସରକାରଙ୍କ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣକୁ ଉଜ୍ଜ୍ୱଳ କରିଥାଏ ଯେ ଡିଜିଟାଲ ଶାସନ ମାଧ୍ୟମରେ ଉତ୍ତମ ଶାସନ ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇପାରିବ। ଡିଏଆରପିଜି, ଇଲେକ୍ଟ୍ରୋନିକ୍ସ ଏବଂ ସୂଚନା ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଏବଂ ଆନ୍ଧ୍ର ପ୍ରଦେଶ ସରକାରଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ମିଳିତ ଭାବରେ ଆୟୋଜିତ ଏହି ଦୁଇ ଦିନିଆ ଜାତୀୟ ସମ୍ମିଳନୀର ବିଷୟବସ୍ତୁ ଥିଲା "ବିକଶିତ ଭାରତ: ନାଗରିକ ସେବା ଏବଂ ଡିଜିଟାଲ ପରିବର୍ତ୍ତନ"। ଆଇଆଇଏମ ବିଶାଖାପାଟଣା ଏହାର ଜ୍ଞାନ ସହଯୋଗୀ ଥିଲା ।
୨୩ ସେପ୍ଟେମ୍ବର, ୨୦୨୫ରେ, "ଇ-ଗଭର୍ଣ୍ଣାନ୍ସରେ ଗ୍ରାମ ପଞ୍ଚାୟତ ଏବଂ ତୃଣମୂଳସ୍ତରରେ ନବସୃଜନ" ବିଷୟକ ଏକ ସମର୍ପିତ ପୂର୍ଣ୍ଣାଙ୍ଗ ଅଧିବେଶନ ପଞ୍ଚାୟତିରାଜ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ସଚିବ ଶ୍ରୀ ବିବେକ ଭାରଦ୍ୱାଜଙ୍କ ଅଧ୍ୟକ୍ଷତାରେ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହେବ, ଯେଉଁଥିରେ ଏହି ସଫଳତା କାହାଣୀଗୁଡ଼ିକୁ ଦେଶବ୍ୟାପୀ ପଞ୍ଚାୟତ ପାଇଁ ପ୍ରତିକୃତିଯୋଗ୍ୟ ମଡେଲ ଭାବରେ ପ୍ରଦର୍ଶିତ କରାଯିବ।