Ministry of Youth Affairs and Sports
Union MoS Smt Raksha Khadse Charts Northeast’s Progress, concludes Sribhumi Visit Under Poorvottar Sampark Setu
Union MoS Smt Raksha Khadse Charts Northeast’s Progress, concludes Sribhumi Visit Under Poorvottar Sampark Setu
Development on Display: Raksha Khadse’s Sribhumi Visit Underscores Northeast’s Rapid Strides.
26 JUN 2025 4:46PM by PIB Delhi
Continuing her whirlwind tour of the Northeast, Union Minister of State for Youth Affairs and Sports Smt Raksha Nikhil Khadse arrived in Sribhumi today under the Centre’s Poorvottar Sampark Setu outreach initiative—an ambitious programme launched by Prime Minister Narendra Modi to deepen administrative ties and accelerate development across the region.
During a robust one-day engagement in Sribhumi, Smt Khadse chaired a review meeting with officials from 26 departments. The meeting brought into sharp focus the district’s recent strides in agriculture, health, education, fisheries, and welfare schemes. On agriculture, Sribhumi has notched a 103 percent saturation under PM-KISAN and surpassed the 126 percent target for Sali paddy insurance enrolment through PMFBY. Food security is equally robust: nearly 97.9 percent of allotted NFSA rice has reached more than one million beneficiaries. In health, 33,662 expectant mothers registered for antenatal care in 2024–25, with over 94 percent enrolling in their first trimester; departments are now tackling rising hypertension and anemia cases.
Smt Khadse stressed the need for field-level accountability and urged intensified coordination in border and tea-garden areas. She underlined youth and sports as key drivers of social upliftment and assured enhanced support for sports infrastructure and youth-centric initiatives.
Fresh from inspections in Unakoti and a surprise visit to Agartala’s SAI Sports Training Centre earlier this week, Smt Khadse’s Sribhumi visit brought into sharp focus the district’s recent strides.
Education officials reported 223,034 students enrolled across primary to higher secondary schools, with attendance holding steady at 72 percent. Teacher presence remains high at 88 percent an encouraging sign as authorities push to close learning gaps.
Fisheries underpin local livelihoods: last year’s production of 19,430 MT dominated by pond and tank yields sustains nearly the entire population’s dietary needs. Meanwhile, the Khel Maharan 2.0 programme has galvanized 246,500 youth registrations across eight disciplines, from kabaddi to road cycling, highlighting sports’ rising allure in rural Assam.
“Sribhumi exemplifies how committed governance and community energy can rewrite development narratives,” Smt Khadse told reporters. “From Unakoti’s model schools to Agartala’s athlete training and now Sribhumi’s agricultural and health successes, we are one step closer to realizing Modi ji’s vision of a truly Viksit Bharat in the Northeast.”
Looking ahead, the Minister urged district officials to fast-track pending household tap connections under Jal Jeevan Mission, shore up maternal-health infrastructure, and harness digital platforms for seamless Aadhaar-based payments which already stand at 96 percent coverage in rural livelihoods schemes.
Her day in Sribhumi concluded with grassroots interactions—meeting members of civil society organisations to gather firsthand feedback on service delivery. As the Poorvottar Sampark Setu caravan moves on, Assam’s northeastern hamlets remain firmly in the national spotlight.

যুৱ পৰিক্ৰমা আৰু ক্ৰীড়া মন্ত্ৰালয়
কেন্দ্ৰীয় ৰাজ্যমন্ত্ৰী শ্ৰীমতী ৰক্সা খাড়ছে পূৰ্বোত্তৰ সম্পৰ্ক সেতুৰ অধীনত শ্ৰীভূমি ভ্ৰমণ সমাপ্ত কৰি উত্তৰ-পূবৰ উন্নয়নৰ তালিকা প্ৰস্তুত কৰে
প্ৰদৰ্শিত উন্নয়নঃ ৰক্সা খাড়ছেৰ শ্ৰীভূমি ভ্ৰমণে উত্তৰ-পূবৰ দ্ৰুত অগ্ৰগতিৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে
26 JUN 2025 4:46PM by PIB Guwahati
যুৱ পৰিক্ৰমা আৰু ক্ৰীড়াৰ কেন্দ্ৰীয় ৰাজ্যমন্ত্ৰী শ্ৰীমতী ৰক্সা নিখিল খাড়ছে উত্তৰ-পূবত তেওঁৰ ভ্ৰমণৰ অংশ স্বৰূপে আজি কেন্দ্ৰৰ পূৰ্বোত্তৰ সম্পৰ্ক সেতু প্ৰচাৰ পদক্ষেপৰ অধীনত শ্ৰীভূমিত উপস্থিত হয়। ই হৈছে প্ৰধানমন্ত্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে প্ৰশাসনিক সম্পৰ্ক গভীৰ কৰিবলৈ আৰু সমগ্ৰ অঞ্চলটোত উন্নয়ন ত্বৰান্বিত কৰিবলৈ আৰম্ভ কৰা এক উচ্চাভিলাষী কাৰ্যসূচী।
শ্ৰীভূমিত শ্ৰীমতী খাড়ছেই ২৬টা বিভাগৰ বিষয়াসকলৰ সৈতে এখন পৰ্যালোচনা বৈঠকত সভাপতিত্ব কৰে। এই বৈঠকত কৃষি, স্বাস্থ্য, শিক্ষা, মীন পালন আৰু কল্যাণমূলক আঁচনিৰ ক্ষেত্ৰত জিলাখনৰ শেহতীয়া অগ্ৰগতিৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰা হয়। কৃষিৰ ক্ষেত্ৰত, শ্ৰীভূমিয়ে পিএম-কিষাণৰ অধীনত ১০৩শতাংশ সংপৃক্ততা লাভ কৰিছে আৰু পিএমএফবিৱাইৰ জৰিয়তে শালি ধান বীমা পঞ্জীয়নৰ বাবে ১২৬ শতাংশ লক্ষ্য অতিক্ৰম কৰিছে। খাদ্য সুৰক্ষা সমানেই শক্তিশালীঃ আৱণ্টিত এন এফ এছ এ চাউলৰ প্ৰায় ৯৭.৯শতাংশ এক মিলিয়নতকৈও অধিক হিতাধিকাৰীৰ ওচৰলৈ গৈছে। স্বাস্থ্যৰ ক্ষেত্ৰত,৩৩,৬৬২ গৰ্ভৱতী মাতৃয়ে ২০২৪-২৫ত প্ৰসৱৰ পূৰ্বে যত্নৰ বাবে পঞ্জীয়ন কৰিছিল, যাৰ ভিতৰত ৯৪শতাংশতকৈ অধিকে তেওঁলোকৰ প্ৰথম ত্ৰিমাসিকত নামভৰ্তি কৰিছিল; বিভাগসমূহে এতিয়া বৰ্ধিত উচ্চ ৰক্তচাপ আৰু ৰক্তহীনতাৰ ঘটনাৰ সৈতে মোকাবিলা কৰি আছে।
শ্ৰীমতী খাড়ছে ক্ষেত্ৰ-পৰ্যায়ৰ দায়বদ্ধতাৰ প্ৰয়োজনীয়তাৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে আৰু সীমান্ত তথা চাহ বাগিচা অঞ্চলত সমন্বয় বৃদ্ধি কৰিবলৈ আহ্বান জনায়। তেওঁ যুৱ আৰু ক্ৰীড়াক সামাজিক উত্থানৰ মূল চালিকা শক্তি হিচাপে উল্লেখ কৰাৰ লগতে ক্ৰীড়া আন্তঃগাঁথনি আৰু যুৱকেন্দ্ৰিক পদক্ষেপৰ বাবে বৰ্ধিত সমৰ্থনৰ আশ্বাস দিয়ে।
উনাকোটিত পৰিদৰ্শন আৰু এই সপ্তাহৰ আৰম্ভণিতে আগৰতলাৰ ভাৰতীয় ক্ৰীড়া প্ৰাধিকৰণৰ (SAI) প্ৰশিক্ষণ কেন্দ্ৰলৈ আকস্মিক ভ্ৰমণৰ পাছত শ্ৰীমতী খাড়ছেৰ শ্ৰীভূমি ভ্ৰমণে জিলাখনৰ শেহতীয়া অগ্ৰগতিৰ বিষয়ে তীক্ষ্ণ দৃষ্টি আকৰ্ষণ কৰে। কৃষিৰ ক্ষেত্ৰত, শ্ৰীভূমিয়ে পিএম-কিষাণৰ অধীনত ১০৩শতাংশ সংপৃক্ততা লাভ কৰিছে আৰু পিএমএফবিৱাইৰ অধীনত শালি ধান বীমাৰ বাবে ১২৬শতাংশ পঞ্জীয়ন অতিক্ৰম কৰিছে। খাদ্য সুৰক্ষা সমানেই শক্তিশালীঃ আৱণ্টিত এন এফ এছ এ চাউলৰ প্ৰায় ৯৭.৯শতাংশ এক মিলিয়নতকৈও অধিক হিতাধিকাৰীৰ ওচৰলৈ গৈছে। স্বাস্থ্যৰ ক্ষেত্ৰত, ৩৩,৬৬২গৰ্ভৱতী মাতৃয়ে ২০২৪-২৫ত প্ৰসৱৰ পূৰ্বে যত্নৰ বাবে পঞ্জীয়ন কৰিছিল, যাৰ ভিতৰত ৯৪ শতাংশতকৈ অধিকে তেওঁলোকৰ প্ৰথম ত্ৰিমাসিকত নামভৰ্তি কৰিছিল; বিভাগসমূহে এতিয়া বৰ্ধিত উচ্চ ৰক্তচাপ আৰু ৰক্তহীনতাৰ ঘটনাৰ সৈতে মোকাবিলা কৰি আছে।
শিক্ষা বিষয়াসকলে প্ৰাথমিকৰ পৰা উচ্চতৰ মাধ্যমিক বিদ্যালয়সমূহত ২২৩,০৩৪ জন ছাত্ৰ-ছাত্ৰী নামভৰ্তি কৰাৰ কথা প্ৰকাশ কৰিছে, যাৰ উপস্থিতি ৭২শতাংশ। শিক্ষকৰ উপস্থিতি ৪৪শতাংশ, যি এক উৎসাহজনক লক্ষণ যিহেতু কৰ্তৃপক্ষই শিক্ষণৰ ব্যৱধান বন্ধ কৰাৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে।
মীনপালন স্থানীয় জীৱিকাৰ আধাৰঃ যোৱা বছৰ পুখুৰী আৰু টেংকৰ উৎপাদনৰ দ্বাৰা প্ৰভাৱিত ১৯,৪৩০ মেট্ৰিক টন উৎপাদনে প্ৰায় সমগ্ৰ জনসংখ্যাৰ খাদ্যৰ প্ৰয়োজনীয়তা বহন কৰে। ইফালে, খেল মহাৰণ ২কাৰ্যসূচীয়ে কাবাডীৰ পৰা ৰোড চাইক্লিংলৈকে আঠটা শাখাত ২৪৬,৫০০জন যুৱক-যুৱতীয়ে পঞ্জীকৰণ কৰিছে, যিয়ে গ্ৰাম্য অসমত ক্ৰীড়াৰ বৰ্ধিত আকৰ্ষণৰ ওপৰত আলোকপাত কৰে।
প্ৰতিশ্ৰুতিবদ্ধ প্ৰশাসন আৰু সামূহিক শক্তিয়ে উন্নয়নৰ বৰ্ণনা কেনেদৰে পুনৰ লিখিব পাৰে শ্ৰীভূমিয়ে তাৰেই উদাহৰণ দিয়ে", শ্ৰীমতী খাড়ছে সংবাদদাতাসকলক কয়। "উনাকোটীৰ মডেল স্কুলৰ পৰা আগৰতলাৰ খেলুৱৈ প্ৰশিক্ষণ আৰু এতিয়া শ্ৰীভূমিৰ কৃষি আৰু স্বাস্থ্যৰ সফলতাৰ পৰা আৰম্ভ কৰি আমি উত্তৰ-পূবত প্ৰকৃত বিকশিত ভাৰতৰ বাবে মোদী জীৰ দৃষ্টিভংগী বাস্তৱায়িত কৰাৰ ক্ষেত্ৰত এখোজ আগুৱাই গৈছো।"
মন্ত্ৰীগৰাকীয়ে জিলা বিষয়াসকলক জল জীৱন মিছনৰ অধীনত বাকী থকা ঘৰুৱা নল সংযোগসমূহ দ্ৰুতভাৱে সম্পন্ন কৰিবলৈ, মাতৃ-স্বাস্থ্য আন্তঃগাঁথনি বৃদ্ধি কৰিবলৈ, আৰু নিৰবিচ্ছিন্ন আধাৰ ভিত্তিক পৰিশোধৰ বাবে ডিজিটেল প্লেটফৰ্ম ব্যৱহাৰ কৰিবলৈ আহ্বান জনায় যি ইতিমধ্যে গ্ৰাম্য জীৱিকা আঁচনিসমূহত ৯৬শতাংশ পৰিসৰত আছে।
শ্ৰীভূমিত তেওঁৰ দিনটো সেৱা প্ৰদানৰ ওপৰত প্ৰত্যক্ষ মতামত সংগ্ৰহ কৰিবলৈ নাগৰিক সমাজ সংগঠনৰ তৃণমূল পৰ্যায়ৰ সদস্যসকলৰ সৈতে মত বিনিময়ৰে সমাপ্ত হয়।