Vice President's Secretariat
Text of the Vice-President’s Address at the Valedictory Function of the 6th Rajya Sabha Internship Program, New Delhi (Excerpts)
17 APR 2025 5:09PM by PIB Delhi
Very good morning to all of you.
Well, you are privileged, now the group is 175. Very special group and this is Rajya Sabha interns 6th session. Now we have taken a decision to have a structured platform that will generate connectivity and this platform will cater to the people at large all information about legislation in Rajya Sabha and Lok Sabha.
I'll work out with the Hon'ble Speaker and in about two months time we will launch it. So people of the country will have the benefit to have authentic information from a sanctified platform about Members of Parliament and right from Constituent Assembly debates to the current ones. You will also have access to archives that are privy to Indian Parliament.
Therefore, as a very special group you will act as ambassadors. When this group during my tenure will reach a figure of 500 the geographical spread out the regional penetration inclusivity will be reflected in every facet of human life and this will help you, boys and girls to be in connect with one another. It will be nothing less than a batch of Indian Civil Service officers. Two of the people are present here PC Modi, Secretary General and Rajit Punhani, Secretary Rajya Sabha.
Boys and girls India was a nation in the world for thousands of years dominating culture civilisation values economy. We were a world power, we were known as Vishwa Guru. Our institutes of excellence Nalanda, Takshila to name just few attracted global talent, they learned from us, they gave to us. We were constituting at one point of time one-third of global economy.
Things went wrong somewhere but soothing parties gratifying parties the last decade or so has generated an ecosystem of hope and possibility. India has witnessed a growth in economy that is globally applauded by world institutions. India has had such massive phenomenal infrastructure jump that we are feeling it every day. People centric policies technological penetration has gone up to the villages and therefore, India today is the most aspirational nation in the world and this is good for planet Earth.
We are home to one-sixth of humanity, we are aspirational, it's a challenge to us. Boys and girls before me are the most vital stakeholders in governance and in democracy you are the future. Our youth demographic dividend is envy of the world. We are a vibrant democracy, mother of democracy. Democracy at all levels constitutionally structured but when things are going upward we are bound to face headwind. There will be forces inimical to the interest of Bharat. They will try to operationalise mechanisms give wings to wrong narratives invidious designing of sinister mechanisms to run down our national growth taint, tarnish and diminish our constitutional institutions. Therefore, every young mind in the country has to be alert has to be discerning has to question, because this questioning is vital because it is sublimity and vitality of democracy.
We must learn to challenge situations which we find are not in consonance with our rich culture our democratic principles and that is how we will contribute in the maintenance, sustaining of our growth trajectory. So all of you boys and girls will have to think and scratch your heads is everything alright? Am I worried? And today therefore, my focus singularly will be on the role of the citizen, role of the youth.
Let me take incidents that are most recent they are dominating our minds an event happened on the night of 14th and 15th of March in New Delhi at the residence of a judge, for seven days no one knew about it. We have to ask questions to ourselves. Is the delay explainable? Condonable! Does it not raise certain fundamental questions? Ordinary situations define rule of law things would have been different. It was only on 21st March disclosed by a newspaper that people of the country were shocked as never before.
They were in some kind of limbo deeply concerned and worried at this explosive, alarming explosive thereafter, fortunately in public domain we had input from authoritative source the Supreme Court of India and input indicated culpability. Input did not lead to doubt that something was amiss; something required to be investigated.
Now the nation waits with bated breath, the nation is resting because one of our institutions to which people have looked up always with highest respect and deference was put in the dock. It is now over a month even if it is can of worms, even if there are skeletons in the cupboard, time to blow up the can, time for its lid to go out and time for the cupboard to collapse. Let the worms and skeletons be in public domain so that cleansing takes place, not for a moment I will ever say that we must not give premium to innocence.
Democracy is nurtured, its core values blossom, human rights are taken at a high pedestal when we believe in innocence till the guilt is established. Therefore, I must not be misunderstood for casting aspersions on any individual but then in a democratic nation purity of its criminal justice system defines its direction investigation is required.
Boys and girls, no investigation under law is in progress at the moment because, for a criminal investigation the initiation has to be by an FIR ‘First Information Report’ it is not there. It is law of the land that every cognizable offence is required to be reported to the police and failure to do so, failure to report a cognizable offence is a crime. Therefore, you all will be wondering why there has been no FIR the answer is simple.
An FIR in this country can be registered against anyone, any constitutional functionary including the one before you. One has only to activate the rule of law no permission is required but if it is judges their category FIR cannot be state way registered it has to be approved by the concerned in judiciary but that is not given in the Constitution. Constitution of India has accorded immunity from prosecution only to the Hon'ble President and the Hon'ble Governors so how come a category beyond law has secured this immunity because the ill effects of this are being felt in the mind of one and all.
Every Indian young and old young and old is deeply concerned, if the event had taken place at his house the speed would have been electronic rocket. Now, it is not even a cattle cart. A question we must think, there is a committee of three judges investigating the matter but investigation is domain of the executive. Investigation is not the domain of judiciary. Is the committee under constitution of India? No. Is this committee of three judges having any sanction under any law emanating from Parliament? No. What can the committee do, committee can at the most make a recommendation. Recommendation to whom and for what the kind of mechanism we have for judges, the only action finally that can be taken is by the Parliament, when proceedings of removal are initiated a month has passed more than that and investigation requires speed, expedition, preservation of incriminating material. As a citizen of the country and holding position which I do, I am concerned. Are we not diluting rule of law? Are we not answerable to? ‘We the people’ who gave us the Constitution.
Therefore, I would strongly urge everyone concerned to examine this as a test case, what legitimacy and jurisdictional authority does this committee possess. Can we have separate law made by a category and the law made by that category dehors constitution, dehors Parliament.
The committee report according to me inherently lacks legal standing तो क्या हम ऐसे हालात में आ गए की समय के साथ यह बात चली जाएगी? लोगों के दिल पर इस घटना से गहरी चोट लगी है। लोगों का विश्वास डगमगा गया है।
There was a survey conducted recently and the survey indicated it was by a media house that public confidence in the institution of judiciary is dwindling. It is fundamental for success of democracy that is three fundamental pillars Legislature, Judiciary and Executive are above board, they are transparent, they are accountable, they exemplify to the people at large.
The highest standards to be emulated and therefore the principle of equality equality before law has been disregarded. It is fundamental to our democracy, it is nectar of our democracy time for us to enforce it.
This is in March, still we are groping in dark the tunnel is getting longer and longer and light is not visible as to what will happen. Normal human tendency to forget an event because other events overtake us, this is not one such incident.
I beseech everyone concerned to be highly alert proactive and restore authority of the constitution.
Boys and girls, let me take to you early this year on January 27, 2025 a seven member LOKPAL Bench headed by a former supreme court judge ruled it possesses jurisdiction to investigate corruption complaints against High Court judges. Suo Moto cognisance was taken and mind you, if you go to other judicial dispensations in other countries that have democracies thriving Suo Moto cognisance is unknown to me and then it was a stayed on one ground independence of judiciary. This independence कोई कवच नहीं है This independence is not some kind of impregnable cover against enquiry, investigation probe.
Institutions thrive with transparency with there being probe the surest way to degenerate an institution or an individual is to give total guarantee, there will be no enquiry, no scrutiny, no probe how can we take this situation. These are serious issues.
Let me tell you where it started. The Constitution framers were very wise people. People who deeply believed in national welfare. They debated for 18 sessions for a little less than 3 years. There was no confrontation, there was no disturbance, no disruption, there was dialogue, debate, discussion and deliberation. They had very contentious issues but they framed one rule, the judges will be appointed under article 124 and a consultation board was used.
Boys and girls, you know the word consultation lexicon defines it, consultation is not concurrence, consultation is consultation article 124 was very specific and with respect to article 124 we have a very important discourse by Dr. B.R. Ambedkar and B.R. Ambedkar who did a great job in giving us this constitution and I quoting him, this was with regard to the question of the concurrence of Chief Justice and Dr. B.R. Ambedkar says “I think, to allow the Chief Justice practically a veto upon the appointment of judges is really to transfer the authority to the Chief Justice which we are not prepared to vest in the President or the Government of the day. I therefore think that is also a dangerous proposition.” but in the second judge's case, in 1993, the court interpreted consultation will be read as concurrence. Can it be done?
The two words boys and girls are different, but the bench did not notice that the Indian constitution uses these words, consultation and concurrence in the same article, Article 370, with respect to the then state of Jammu and Kashmir. Article 370 has both expressions in the same sub-articles.
How can these two words used differently by the Supreme, by the constituent assembly members in the constitution can be read differently? It was done. Now, the situation is engaging attention of everyone and it is our obligation as citizens of this country to think about how things have to evolve. I have no doubt parliament cannot script a judgement of a court. I have no doubt about it.
Parliament can only legislate and hold institutions including Judiciary and Executive accountable, but judgement writing, adjudication is the sole prerogative of judiciary as much legislation is that of the parliament. But are we not finding this situation getting challenged? I am saying so because very frequently we are finding that executive governance is by judicial orders, when executive, the government is elected by people, the government is accountable to parliament, the government is accountable to the people at election.
There is a principle of accountability in operation. In parliament you can ask questions, critical questions, because the governance is by the executive but if this executive governance is by judiciary, how do you ask questions? Whom do you hold accountable in election? Time has come when our three institutions, Legislature, Judiciary and Executive must blossom, and they blossom best, and best for the nation, only when they operate in their own area. Any incursion by one in the domain of the other poses a challenge, which is not good. It can upset the upper card. The relationship between these three must be wholesome, soothing, one of deep understanding, coordination not to show authority.
Historically and also presently in many nations, judges speak through their judgments, and only through their judgments. Those good old days are gone now. We are having totally a different spectacle. A courtroom was the ultimate place from where a judge would pronounce his order but now the situation is judges are venturing out on public platforms, on media platforms. Even in terrain which is challenging and not their own, I only expect the legislature will operate from parliament theatre, judges will operate from their courtrooms, and executive will do its work as envisioned by the Constitution.
The problem started, I should come, because an event had taken place recently. I am dealing with only contemporary issues. An event had taken place recently on the release of a book, and the focus of the book by a former judge of the Supreme Court was on Basic Structure. The day was chosen as 14th April, associated with Dr. B.R. Ambedkar. The former judge of the Supreme Court, and illustrious author of the book referred to 13th April. He narrated an incident that had taken place on 13th April at Jallianwala Bagh before independence, where our people were killed, massacred, injured, and by our own people, led by General Dyer and then he came to the doctrine of basic structure, that this cannot happen now because of this doctrine. Examine for a moment the doctrine Keshvanand Bharti gave to us.
Thirteen judges of the Supreme Court assembled. The judgement was on 24th April, 1973 and this, according to the author, is our saviour. But after we had this basic structure doctrine, a Prime Minister to save a seat imposed emergency on 25th June, 1975. The judge has forgotten. The audience has forgotten. It was supposed to be engaging discourse, inquisitorial. No one asked a question. कि यह जो अवतार था, यह जो अमर था, जो ऐसी घटनाओं पर अंकुश लगा देगा और जिसका इतना महामंडन किया जा रहा था जलियांवाला बाग के रेफ़रेंस में वह भूल गए ताज़ा इतिहास को 24 अप्रैल, 1973 और आप देखिए, 2 साल पूरे होते ही emergency was clamped on 25th June. Lakhs of people were put behind the bars and there it was up to 21st March, 1977. Lakhs of people! With this basic structure Supreme Court ruled, you have no fundamental right in emergency. This is so much for your tribute to basic structure. The impregnability of basic structure was so demolished to pieces by the highest court of the land.
Reversing judgments of nine high courts, that in one voice held, fundamental rights cannot be on hold during emergency. There has to be access to judiciary. The highest court of land, a former judge, being author of the book, eulogising the doctrine, the complete bulwark against assault on citizen rights, was so oblivious of what happened during his lifetime.
Just imagine, we are being sold these narratives at a critical time, because we don't ask questions. I wish somebody in the audience should have asked the question, what happened to your basic structure doctrine in 1975? Then there should have been the next question. 1st June 1984, what happened in Delhi? Our freedom loving people, they were singled out in thousands. What happened at the Golden Temple? What I am saying is, don't take these narratives at face value. These narratives are dangerous narratives. These narratives must be exposed by discerning minds like young people. You must learn to question, because we have iconized people through mechanism which is not rational.
We have given celebrated status to people without examining, we think what they say is right. No one asked the author, while he was judge of the Supreme Court, why the collegium system did not work. We must learn to ask questions, because in democracy, this is our most basic right. If you don't ask questions to me, you will not be doing your duty. Therefore, in 1975 the number will go to 500. It will be that square which will be asking questions also. We don't have to be overcritical. We don't have to be confrontationist but we have to believe in the nation under all situations.
My worries were at a very highest level. I never thought in my life I will have the occasion to see it. President of India is a very elevated person. President takes oath to preserve, protect and defend the constitution. This oath is taken only by president and her appointees, the governors.
Everyone, the Prime Minister, the Vice-President, the ministers, the parliamentarians, the judges, they take oath to abide by the constitution but to defend the constitution, to preserve the constitution, to protect the constitution, that is the oath of the president of India. The supreme commander of the armed forces, boys and girls, if you look at the Indian constitution, when parliament is defined, according to you parliament is Lok Sabha, Rajya Sabha - No.
Parliament, the first part is the president, second and third are Lok Sabha and Rajya Sabha. There is a direction to the president by a recent judgement. Where are we heading? What is happening in the country? We have to be extremely sensitive.
It is not a question of someone filing a review or not. We never bargained for democracy for this day. President being called upon to decide in a time-bound manner and if not, it becomes law. So we have judges who will legislate, who will perform executive functions, who will act as super Parliament and absolutely have no accountability because law of the land does not apply to them.
Let me tell you boys and girls, every parliamentarian, and why parliamentarian? Every candidate in any election to Assembly or Parliament is required to declare assets. They just don't do it. Some do, some don't. Time has come, that we reflect deeply. I am not here to join an issue. I am proud of Bharat that is rising as never before, the rise is unstoppable. I am proud of the ecosystem in the country of hope and possibility. Buoyant economy, infrastructure unbelievable, Global reputation of the Prime Minister, never heard. Indian Prime Minister will be a global leader of that level. India is respected all over. We therefore have to be extra cautious that these forces that are active, you have to analyse them.
I do not wish to take on an individual. I have respect for all but then we have to be analytical mind, discerning mind. We cannot have situation where you direct the President of India and on what basis the only right you have under the Constitution is to interpret the Constitution under Article 145(3). There it has to be five judges.
Boys and girls. When Article 145(3) was there, the number of judges in the Supreme Court was eight. Five out of eight, now five out of 30 and old. But forget about it. The judges who issued mandamus virtually to the President and presented a scenario it will be law of the land. Have forgotten the power of the Constitution.
How can that combination of judges deal with something under Article 145(3) is preserved? It was then for five out of eight. We need to make amends in that also now. Five out of eight would mean interpretation will be by majority. Five constitutes more than majority in eight but leave that aside.
Article 142 has become a nuclear missile against democratic forces. Available to judiciary 24x7. Boys and girls, why I am talking to you? You are the future. You are the stakeholders. I am not addressing only you, I am addressing the entire youth of the country. In IITs, in IIMs, institutes of excellence, colleges, universities, schools. We have to believe in the nation. We have to believe in the power of we the people. And the power is reflected only through representatives, we have lost track.
The good thing is the government policies are yielding results. People-centric policies are rewarding to the ordinary man. The ordinary man has a bank account today, a toilet in the house, an internet connection, a gas connection, an electric connection. Has health facilities and education facilities close by. Has connectivity by bus, by train, by air. He is getting the feel of development.
Let us resolve this day that our democracy is dependent only on constitution and constitution expects all its organs to optimally perform for larger good in concert and coordination, and in their respective domains. It is not a question of one institution being at a higher position but certain things are very clear.
Judges are appointed only and only by the president and parliament is the sole authority to take action against them. It is therefore time for us not to be in reaction mode. It is very easy to start a narrative, oh, the Vice-President of the country has said so.
I appeal to you media in particular. I am saying it out of pure heart. I am a foot soldier of judiciary. I have given four decades of my precious life to judiciary. Three decades as senior advocate. Whenever it comes to challenge to judiciary, I am always on the side of judiciary. We are proud of our judiciary. It has global recognition. Our judges have gifted talent but something about it needs notice.
I have no doubt the wisdom of our judges will rise to the occasion and there will be evolution of self-regulation. I firmly believe, whether it is legislature or judiciary, self-regulation is the most effective regulation. Idea is not to join issue. Idea is never to engage into argumentation. Idea is not to have adversarial relationship. Idea is to have a meeting ground. Idea is to ensure that what our founding fathers visualised about constitution, our institutions, we bring that to lustre, to shine, to ultimate performance for larger good.
Boys and girls, I chose these events because they were recent but two events I must hint at you. When I reflected on book release function, author being a former Supreme Court judge, I brought emergency contextually because the rise was placed on doctrine of basic structure evolved in Keshwanand Bharti in 1973 but let me tell you two events that have taken place recently.
They are only to invite your attention from that perspective. One was Samvidhan Divas, because every Bharatiya must know why we celebrate Samvidhan Divas. We are celebrating it for last one decade and Samvidhan Hatya Divas because you boys and girls have no idea the kind of traumatic experience our citizens suffered during emergency.
The impressions on young boys and girls, children, when their parents nationalistic mind, many of them became Ministers, Chief Ministers, Cabinet Ministers, and Prime Ministers later on, were detained without any cause, with no access to judiciary. Therefore, on these two days you must devote yourself, think within and act accordingly.
Well I am sure you would have had rewarding experience being connected with one another. By end of the year or early next year, we will be having a get together in Delhi of all the participants till then. So you will have the occasion to intermingle also but on the platform that is being created, be in touch with one another. Whenever you travel to a place, where you find an intern from that place, try to connect with him or her. That will be rewarding experience.
Start sharing your ideas and thoughts because ideation alone is gift of democracy. You have to ideate. The power of ideation, the power of an idea, will define our progress trajectory.
I wish you well.
Thank you so much.

ଉପରାଷ୍ଟ୍ରପତିଙ୍କ ସଚିବାଳୟ
ନୂଆଦିଲ୍ଲୀର ଷଷ୍ଠ ରାଜ୍ୟସଭା ଇଣ୍ଟର୍ଣ୍ଣସିପ୍ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମର ଉଦଯାପନୀ ସମାରୋହରେ ଉପରାଷ୍ଟ୍ରପତିଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣ
17 APR 2025 5:09PM by PIB Bhubaneswar
ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଶୁଭ ସକାଳ। ଅତ୍ୟନ୍ତ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଗୋଷ୍ଠୀ ଏବଂ ରାଜ୍ୟସଭା ଇଣ୍ଟର୍ଣ୍ଣଙ୍କ ଏହା ଷଷ୍ଠ ଅଧିବେଶନ। ବର୍ତ୍ତମାନ ଆମେ ଏକ ସଂରଚିତ ପ୍ଲାଟଫର୍ମ ରଖିବାକୁ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେଇଛୁ ଯାହା ସଂଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି କରିବ ଏବଂ ଏହି ପ୍ଲାଟଫର୍ମ ରାଜ୍ୟସଭା ଏବଂ ଲୋକସଭାର ଆଇନ ବିଷୟରେ ସମସ୍ତ ସୂଚନା ଜନସାଧାରଣଙ୍କୁ ପ୍ରଦାନ କରିବ ।
ମୁଁ ମାନ୍ୟବର ବାଚସ୍ପତିଙ୍କ ସହ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବି ଏବଂ ପ୍ରାୟ ଦୁଇ ମାସ ମଧ୍ୟରେ ଆମେ ଏହାକୁ ଆରମ୍ଭ କରିବୁ | ତେଣୁ ଦେଶର ଲୋକମାନେ ସଂସଦର ସଦସ୍ୟମାନଙ୍କ ବିଷୟରେ ଏକ ପବିତ୍ର ମଞ୍ଚରୁ ଏବଂ ସମ୍ବିଧାନ ସଭାର ବିତର୍କ ଠାରୁ ଆରମ୍ଭ କରି ବର୍ତ୍ତମାନର ବିଷୟରେ ପ୍ରାମାଣିକ ସୂଚନା ପାଇବାର ଲାଭ ପାଇବେ। ଆପଣଙ୍କ ପାଖରେ ଭାରତୀୟ ସଂସଦର ଗୋପନୀୟ ଅଭିଲେଖାଗାର ମଧ୍ୟ ରହିବ | ତେଣୁ, ଏକ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଗୋଷ୍ଠୀ ଭାବରେ ଆପଣ ରାଷ୍ଟ୍ରଦୂତ ଭାବରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବେ | ଯେତେବେଳେ ମୋ କାର୍ଯ୍ୟକାଳରେ ଏହି ଗୋଷ୍ଠୀ ସଂଖ୍ୟା 500ରେ ପହଞ୍ଚିବ, ସେତେବେଳେ ଭୌଗୋଳିକ ବିସ୍ତାର ତଥା କ୍ଷେତ୍ରୀୟ ଅନ୍ତର୍ଭୂକ୍ତିକରଣ ମାନବ ଜୀବନର ପ୍ରତ୍ୟେକ କ୍ଷେତ୍ରରେ ପ୍ରତିଫଳିତ ହେବ ଏବଂ ଏହା ଆପଣଙ୍କୁ, ପୁଅ ଏବଂ ଝିଅମାନଙ୍କୁ ପରସ୍ପର ସହିତ ଯୋଡ଼ି ହେବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିବ। ଏହା ଭାରତୀୟ ସିଭିଲ୍ ସର୍ଭିସ୍ ଅଧିକାରୀଙ୍କ ଏକ ବ୍ୟାଚ୍ ଠାରୁ କିଛି କମ୍ ହେବ ନାହିଁ। ଦୁଇ ଜଣ ବ୍ୟକ୍ତି ଏଠାରେ ଉପସ୍ଥିତ ଅଛନ୍ତି-ପି. ସି. ମୋଦୀ, ମହାସଚିବ ଏବଂ ରଜିତ୍ ପୁନ୍ହାନୀ, ରାଜ୍ୟସଭା ସଚିବ। ଭାରତ ହଜାର ହଜାର ବର୍ଷ ଧରି ବିଶ୍ୱରେ ଏପରି ଏକ ରାଷ୍ଟ୍ର ଭାବେ ପରିଚିତ, ଯାହା ସଂସ୍କୃତି, ସଭ୍ୟତା ମୂଲ୍ୟବୋଧ ଓ ଅର୍ଥନୀତି କ୍ଷେତ୍ରରେ ପ୍ରାଧାନ୍ୟ ବିସ୍ତାର କରିଥିଲା। ଆମେ ଏକ ବିଶ୍ୱ ଶକ୍ତି ଥିଲୁ, ଆମେ ବିଶ୍ୱ ଗୁରୁ ଭାବେ ପରିଚିତ ଥିଲୁ। ଆମର ଉତ୍କର୍ଷ ପ୍ରତିଷ୍ଠାନ ନାଳନ୍ଦା, ତକ୍ଷଶୀଳା କେବଳ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ପ୍ରତିଭାମାନଙ୍କୁ ଆକର୍ଷିତ କରିନଥିଲେ, ବରଂ ସେମାନେ ଆମଠାରୁ ଅନେକ କିଛି ଶିଖିଥିଲେ । ଆମେ ଏକ ସମୟରେ ବିଶ୍ୱ ଅର୍ଥବ୍ୟବସ୍ଥାର ଏକ ତୃତୀୟାଂଶ ଗଠନ କରୁ ଥିଲୁ। କେଉଁଠି ନା କେଉଁଠି ଜିନିଷଗୁଡ଼ିକ ଭୁଲ୍ ହୋଇଗଲା, କିନ୍ତୁ ଗତ ଦଶନ୍ଧି କିମ୍ବା ତା 'ଠାରୁ ଅଧିକ ସମୟ ଧରି ପକ୍ଷମାନଙ୍କୁ ସନ୍ତୁଷ୍ଟ କରୁଥିବା ଶାନ୍ତିପୂର୍ଣ୍ଣ ଦଳଗୁଡ଼ିକ ଆଶା ଏବଂ ସମ୍ଭାବନାର ଏକ ପରିବେଶ ସୃଷ୍ଟି କରିଛନ୍ତି। ଭାରତ ଅର୍ଥବ୍ୟବସ୍ଥାରେ ଏପରି ଅଭିବୃଦ୍ଧି ଦେଖିଛି, ଯାହାକୁ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ଅନୁଷ୍ଠାନଗୁଡ଼ିକ ପ୍ରଶଂସା କରୁଛନ୍ତି। ଭାରତ ଭିତ୍ତିଭୂମି କ୍ଷେତ୍ରରେ ଏତେ ବଡ଼ ସଫଳତା ହାସଲ କରିଛି ଯେ ଆମେ ଏହାକୁ ପ୍ରତିଦିନ ଅନୁଭବ କରୁଛୁ। ଜନ କୈନ୍ଦ୍ରିକ ନୀତିର ପ୍ରଯୁକ୍ତିଗତ ପ୍ରସାର ଗାଁ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଯାଇଛି ଏବଂ ସେଥିପାଇଁ, ଭାରତ ଆଜି ବିଶ୍ୱର ସବୁଠାରୁ ଆକାଂକ୍ଷୀ ରାଷ୍ଟ୍ର ଏବଂ ଏହା ପୃଥିବୀ ଗ୍ରହ ପାଇଁ ଭଲ | ଆମେ ମାନବତାର ଏକ ଷଷ୍ଠାଂଶର ଘର, ଆମେ ଆକାଂକ୍ଷୀ, ଏହା ଆମ ପାଇଁ ଏକ ଆହ୍ୱାନ | ମୋ ଆଗରେ ପୁଅ ଏବଂ ଝିଅମାନେ ଶାସନରେ ସବୁଠାରୁ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଅଂଶୀଦାର ଏବଂ ଗଣତନ୍ତ୍ରରେ ଆପଣମାନେ ହେଉଛନ୍ତି ଭବିଷ୍ୟତ। ଆମର ଯୁବ ଜନସଂଖ୍ୟାଗତ ଲାଭ ହେଉଛି ବିଶ୍ୱ ପ୍ରତି ଈର୍ଷା। ଆମେ ଏକ ଜୀବନ୍ତ ଗଣତନ୍ତ୍ର, ଗଣତନ୍ତ୍ରର ଜନନୀ। ଗଣତନ୍ତ୍ରର ସମସ୍ତ ସ୍ତରରେ ସାମ୍ବିଧାନିକ ଢାଞ୍ଚା ରହିଛି, କିନ୍ତୁ ଯେତେବେଳେ ପରିସ୍ଥିତି ଉପର ଆଡ଼କୁ ଗତି କରୁଛି, ସେତେବେଳେ ଆମକୁ ପ୍ରତିକୂଳ ପରିସ୍ଥିତିର ସମ୍ମୁଖୀନ ହେବାକୁ ପଡ଼ିବ। ଭାରତର ସ୍ୱାର୍ଥ ବିରୋଧୀ ଶକ୍ତି ରହିବ। ସେମାନେ ଆମର ଜାତୀୟ ବିକାଶକୁ କଳଙ୍କିତ କରିବା, କଳଙ୍କିତ କରିବା ଏବଂ ଆମର ସାମ୍ବିଧାନିକ ଅନୁଷ୍ଠାନଗୁଡ଼ିକୁ ଦୁର୍ବଳ କରିବା ପାଇଁ ଅଶୁଭ ବ୍ୟବସ୍ଥାଗୁଡ଼ିକର କୁତ୍ସିତ ଡିଜାଇନିଂର ଭୁଲ ବର୍ଣ୍ଣନାକୁ ଡେଣା ଦେବା ପାଇଁ ପ୍ରଣାଳୀକୁ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ଷମ କରିବାକୁ ଚେଷ୍ଟା କରିବେ | ତେଣୁ, ଦେଶର ପ୍ରତ୍ୟେକ ଯୁବ ମସ୍ତିଷ୍କକୁ ସତର୍କ ରହିବାକୁ ପଡ଼ିବ, ବିଚକ୍ଷଣ ହେବାକୁ ପଡ଼ିବ, ପ୍ରଶ୍ନ କରିବାକୁ ପଡ଼ିବ, କାରଣ ଏହି ପ୍ରଶ୍ନ କରିବା ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ କାରଣ ଏହା ଗଣତନ୍ତ୍ରର ଉତ୍କୃଷ୍ଟତା ଏବଂ ଜୀବନ୍ତତା।
ତେଣୁ ଆପଣ ସମସ୍ତ ପୁଅ ଏବଂ ଝିଅମାନଙ୍କୁ ଚିନ୍ତା କରିବାକୁ ପଡିବ ଏବଂ ଆପଣଙ୍କ ମୁଣ୍ଡ ଖୋଳିବାକୁ ପଡିବ, ସବୁକିଛି ଠିକ୍ ଅଛି କି? ମୁଁ ଚିନ୍ତିତ କି? ଏବଂ ସେଥିପାଇଁ ଆଜି ମୋର ଧ୍ୟାନ କେବଳ ନାଗରିକଙ୍କ ଭୂମିକା, ଯୁବପିଢ଼ିଙ୍କ ଭୂମିକା ଉପରେ ରହିବ।
ଆମକୁ ନିଜକୁ ପ୍ରଶ୍ନ ପଚାରିବାକୁ ପଡ଼ିବ। ବିଳମ୍ବ ବ୍ୟାଖ୍ୟା ଯୋଗ୍ୟ କି? ନିନ୍ଦନୀୟ! ଏହା କ "ଣ କେତେକ ମୌଳିକ ପ୍ରଶ୍ନ ଉଠୁନାହିଁ? ସାଧାରଣ ପରିସ୍ଥିତି ଆଇନର ଶାସନକୁ ବ୍ୟାଖ୍ୟା କରେ ଯାହା ଭିନ୍ନ ହୋଇଥାନ୍ତା | ମାର୍ଚ୍ଚ 21 ତାରିଖରେ ହିଁ ଏକ ଖବରକାଗଜ ଦ୍ୱାରା ପ୍ରକାଶ ପାଇଥିଲା ଯେ ଦେଶର ଲୋକମାନେ ପୂର୍ବଭଳି ଆଶ୍ଚର୍ଯ୍ୟ ହୋଇଯାଇଛନ୍ତି।
ସେମାନେ ଏହି ବିସ୍ଫୋରକ, ବିପଜ୍ଜନକ ବିସ୍ଫୋରକକୁ ନେଇ ଗଭୀର ଚିନ୍ତିତ ଏବଂ ଚିନ୍ତିତ ଥିଲେ, ସୌଭାଗ୍ୟବଶତଃ ସାର୍ବଜନୀନ ଡୋମେନରେ ଆମେ ଭାରତର ସର୍ବୋଚ୍ଚ ନ୍ୟାୟାଳୟର ପ୍ରାମାଣିକ ଉତ୍ସରୁ ଇନପୁଟ ପାଇଲୁ ଏବଂ ଇନପୁଟ ଦୋଷୀତାକୁ ସୂଚିତ କଲା | ଇନ୍ପୁଟ୍ ସନ୍ଦେହ ସୃଷ୍ଟି କରିନଥିଲା ଯେ କିଛି ଭୁଲ ଥିଲା; ଏବେ ଦେଶ ନିଃଶ୍ୱାସ ପ୍ରଶ୍ୱାସ ନେଇ ଅପେକ୍ଷା କରିଛି, ଦେଶ ବିଶ୍ରାମ ନେଉଛି କାରଣ ଆମ ଅନୁଷ୍ଠାନଗୁଡ଼ିକ ମଧ୍ୟରୁ ଗୋଟିଏ ଯାହାକୁ ଲୋକମାନେ ସର୍ବଦା ସର୍ବୋଚ୍ଚ ସମ୍ମାନ ଏବଂ ସମ୍ମାନର ସହ ଦେଖୁଥିଲେ, ତାହାକୁ ବନ୍ଦ କରିଦିଆଯାଇଛି। ଏବେ ଏକ ମାସରୁ ଅଧିକ ସମୟ ବିତିଗଲାଣି, ଯଦିଓ ଏହା କୃମିର କ୍ୟାନ୍, ଆଲମାରୀରେ କଙ୍କାଳ ଥିଲେ ମଧ୍ୟ, କ୍ୟାନ୍ ଉଡ଼ାଇବାର ସମୟ, ଏହାର ଢାଙ୍କୁଣୀ ବାହାରିବାର ସମୟ ଏବଂ ଆଲମାରୀ ଭାଙ୍ଗିଯିବାର ସମୟ। କୃମି ଏବଂ କଙ୍କାଳ ସାର୍ବଜନୀନ ଡୋମେନରେ ରହିବା ଉଚିତ ଯାହା ଦ୍ୱାରା ସଫେଇ ହୁଏ, ଏକ ମୁହୂର୍ତ୍ତ ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ମୁଁ କଦାପି କହିବି ନାହିଁ ଯେ ଆମେ ନିର୍ଦ୍ଦୋଷତାକୁ ପ୍ରିମିୟମ୍ ଦେବା ଉଚିତ୍ ନୁହେଁ | ଗଣତନ୍ତ୍ରକୁ ପୋଷଣ କରାଯାଏ, ଏହାର ମୂଳ ମୂଲ୍ୟବୋଧ ବିକଶିତ ହୁଏ, ମାନବିକ ଅଧିକାର ଏକ ଉଚ୍ଚ ସ୍ତରରେ ନିଆଯାଏ ଯେତେବେଳେ ଆମେ ନିର୍ଦ୍ଦୋଷତାରେ ବିଶ୍ୱାସ କରୁ ଯେ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଅପରାଧ ପ୍ରତିଷ୍ଠିତ ହୁଏ | ତେଣୁ, କୌଣସି ବ୍ୟକ୍ତି ଉପରେ ଆକ୍ଷେପ କରିବା ପାଇଁ ମୋତେ ଭୁଲ ବୁଝିବା ଉଚିତ ନୁହେଁ, କିନ୍ତୁ ତା 'ପରେ ଏକ ଗଣତାନ୍ତ୍ରିକ ରାଷ୍ଟ୍ରରେ ଏହାର ଅପରାଧିକ ନ୍ୟାୟ ବ୍ୟବସ୍ଥାର ଶୁଦ୍ଧତା ଏହାର ଦିଗ ଅନୁସନ୍ଧାନ ଆବଶ୍ୟକ କରେ | ପୁଅ ଏବଂ ଝିଅମାନେ, ବର୍ତ୍ତମାନ ଆଇନ ଅନୁଯାୟୀ କୌଣସି ତଦନ୍ତ ଚାଲିଛି ନାହିଁ କାରଣ, ଏକ ଅପରାଧିକ ଅନୁସନ୍ଧାନ ପାଇଁ ଏଫ୍. ଆଇ. ଆର୍.' ପ୍ରଥମ ସୂଚନା ରିପୋର୍ଟ 'ଦ୍ୱାରା ଆରମ୍ଭ କରିବାକୁ ପଡିବ | ଏହା ଦେଶର ଆଇନ ଯେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ବିଚାରଯୋଗ୍ୟ ଅପରାଧ ପୋଲିସ ନିକଟରେ ରିପୋର୍ଟ କରାଯିବା ଆବଶ୍ୟକ ଏବଂ ଏପରି କରିବାରେ ବିଫଳତା, ଏକ ବିଚାରଯୋଗ୍ୟ ଅପରାଧ ରିପୋର୍ଟ କରିବାରେ ବିଫଳତା ଏକ ଅପରାଧ | ତେଣୁ, ଆପଣମାନେ ସମସ୍ତେ ଭାବୁଥିବେ ଯେ କାହିଁକି କୌଣସି ଏଫ୍. ଆଇ. ଆର୍. ହୋଇନାହିଁ, ଏହାର ଉତ୍ତର ସରଳ।
ଏହି ଦେଶରେ ଏଫ୍. ଆଇ. ଆର୍. ଯେକୌଣସି ବ୍ୟକ୍ତିଙ୍କ ବିରୋଧରେ ପଞ୍ଜିକୃତ ହୋଇପାରିବ, ଆପଣଙ୍କ ପୂର୍ବରୁ ଥିବା ବ୍ୟକ୍ତିଙ୍କ ସମେତ ଯେକୌଣସି ସାମ୍ବିଧାନିକ କାର୍ଯ୍ୟକର୍ତ୍ତାଙ୍କ ବିରୋଧରେ। ଜଣେ କେବଳ ଆଇନର ଶାସନକୁ ସକ୍ରିୟ କରିବାକୁ ପଡିବ କୌଣସି ଅନୁମତିର ଆବଶ୍ୟକତା ନାହିଁ କିନ୍ତୁ ଯଦି ଏହା ବିଚାରପତି, ସେମାନଙ୍କର ବର୍ଗ ଏଫ୍. ଆଇ. ଆର୍ ରାଜ୍ୟ ଉପାୟରେ ପଞ୍ଜୀକୃତ ହୋଇପାରିବ ନାହିଁ, ଏହାକୁ ନ୍ୟାୟପାଳିକାର ସମ୍ପୃକ୍ତ ବ୍ୟକ୍ତିଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଅନୁମୋଦନ କରିବାକୁ ପଡିବ କିନ୍ତୁ ତାହା ସମ୍ବିଧାନରେ ଦିଆଯାଇ ନାହିଁ। ଭାରତର ସମ୍ବିଧାନ କେବଳ ମାନ୍ୟବର ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ଏବଂ ମାନ୍ୟବର ରାଜ୍ୟପାଳମାନଙ୍କୁ ଅଭିଯୋଜନରୁ ମୁକ୍ତି ପ୍ରଦାନ କରିଛି, ତେଣୁ ଆଇନର ବାହାରେ ଥିବା ଏକ ବର୍ଗ କିପରି ଏହି ସୁରକ୍ଷାକୁ ସୁରକ୍ଷିତ କରିଛି କାରଣ ଏହାର ଖରାପ ପ୍ରଭାବ ସମସ୍ତଙ୍କ ମନରେ ଅନୁଭୂତ ହେଉଛି | ପ୍ରତ୍ୟେକ ଭାରତୀୟ ଯୁବକ ଏବଂ ବୃଦ୍ଧ ଯୁବକ ଏବଂ ବୃଦ୍ଧ ଗଭୀର ଚିନ୍ତିତ, ଯଦି ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ତାଙ୍କ ଘରେ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହୋଇଥାନ୍ତା ତେବେ ବେଗ ଇଲେକ୍ଟ୍ରୋନିକ୍ ରକେଟ୍ ହୋଇଥାନ୍ତା | ବର୍ତ୍ତମାନ, ଏହା ଏକ ଗୋରୁ ଗାଡି ମଧ୍ୟ ନୁହେଁ। ଏକ ପ୍ରଶ୍ନ ଯାହା ଆମେ ଚିନ୍ତା କରିବା ଉଚିତ, ତିନି ଜଣ ବିଚାରପତିଙ୍କୁ ନେଇ ଏକ କମିଟି ଏହି ମାମଲାର ତଦନ୍ତ କରୁଛି, କିନ୍ତୁ ତଦନ୍ତ କାର୍ଯ୍ୟନିର୍ବାହୀଙ୍କ ଅଧୀନରେ ରହିଛି। ତଦନ୍ତ ନ୍ୟାୟପାଳିକାର କ୍ଷେତ୍ର ନୁହେଁ। ଏହି କମିଟି ଭାରତର ସମ୍ବିଧାନ ଅଧୀନରେ ଅଛି କି? ନା। ତିନି ଜଣ ବିଚାରପତିଙ୍କୁ ନେଇ ଗଠିତ ଏହି କମିଟି ସଂସଦରୁ ପ୍ରବର୍ତ୍ତିତ କୌଣସି ଆଇନ ଅଧୀନରେ କୌଣସି ମଞ୍ଜୁରୀ ପାଇଛି କି? ନା। କମିଟି କ "ଣ କରିପାରିବ, କମିଟି ସର୍ବାଧିକ ସୁପାରିଶ କରିପାରିବ। କାହାକୁ ଏବଂ ବିଚାରପତିମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଆମ ପାଖରେ କେଉଁ ପ୍ରକାରର ବ୍ୟବସ୍ଥା ଅଛି, ଶେଷରେ ସଂସଦ ଦ୍ୱାରା ଏକମାତ୍ର କାର୍ଯ୍ୟାନୁଷ୍ଠାନ ଗ୍ରହଣ କରାଯାଇପାରିବ, ଯେତେବେଳେ ଅପସାରଣ କାର୍ଯ୍ୟାନୁଷ୍ଠାନ ଆରମ୍ଭ ହୁଏ, ତା 'ଠାରୁ ଏକ ମାସ ଅଧିକ ସମୟ ବିତିଗଲାଣି ଏବଂ ଅନୁସନ୍ଧାନ ପାଇଁ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ, ଅଭିଯାନ, ଅପରାଧିକ ସାମଗ୍ରୀର ସଂରକ୍ଷଣ ଆବଶ୍ୟକ | ଦେଶର ଜଣେ ନାଗରିକ ଭାବେ ଏବଂ ମୁଁ ଯେଉଁ ପଦବୀରେ ରହିଛି, ସେଥିପାଇଁ ମୁଁ ଚିନ୍ତିତ। ଆମେ ଆଇନର ଶାସନକୁ ଦୁର୍ବଳ କରୁନାହୁଁ କି? ଆମେ କ "ଣ ଏଥିପାଇଁ ଦାୟୀ ନୁହନ୍ତି? 'ଆମେ ଲୋକମାନେ' ଯିଏ ଆମକୁ ସମ୍ବିଧାନ ଦେଇଛୁ। ତେଣୁ, ମୁଁ ସମ୍ପୃକ୍ତ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଦୃଢ ଭାବରେ ଅନୁରୋଧ କରିବି ଯେ ଏହାକୁ ଏକ ପରୀକ୍ଷା ମାମଲା ଭାବରେ ଯାଞ୍ଚ କରନ୍ତୁ, ଏହି କମିଟିର ବୈଧତା ଏବଂ ନ୍ୟାୟିକ ଅଧିକାର କ '| ଆମେ କ "ଣ ଏକ ବର୍ଗ ଦ୍ୱାରା ତିଆରି ଅଲଗା ଆଇନ ରଖିପାରିବା ଏବଂ ସେହି ବର୍ଗ ଦ୍ୱାରା ତିଆରି ଆଇନ ସମ୍ବିଧାନକୁ ଅବମାନନା କରିଥାଏ, ସଂସଦକୁ ଅବମାନନା କରିଥାଏ। ମୋ ମତରେ କମିଟିର ରିପୋର୍ଟରେ ସ୍ୱାଭାବିକ ଭାବେ ଆଇନଗତ ସ୍ଥିତିର ଅଭାବ ରହିଛି, ଯାହା କ "ଣ ଆମ ପାଇଁ ସମାନ ଥିଲା, କ" ଣ ସତ, କ "ଣ ସତ, କ" ଣ ସତ, କ "ଣ ସତ, କ" ଣ ସତ, କ "ଣ ସତ? ଗଣତନ୍ତ୍ରର ସଫଳତା ପାଇଁ ଏହା ହେଉଛି ମୌଳିକ ଯେ ତିନୋଟି ମୌଳିକ ସ୍ତମ୍ଭ-ବିଧାନପାଳିକା, ନ୍ୟାୟପାଳିକା ଏବଂ କାର୍ଯ୍ୟପାଳିକା ବୋର୍ଡରୁ ଉର୍ଦ୍ଧ୍ବରେ, ସେମାନେ ସ୍ୱଚ୍ଛ, ସେମାନେ ଉତ୍ତରଦାୟୀ, ସେମାନେ ଜନସାଧାରଣଙ୍କ ସମ୍ମୁଖରେ ଉଦାହରଣ ସୃଷ୍ଟି କରନ୍ତି। ଅନୁକରଣ କରାଯିବାକୁ ଥିବା ସର୍ବୋଚ୍ଚ ମାନଦଣ୍ଡ ଏବଂ ତେଣୁ ଆଇନ ସମ୍ମୁଖରେ ସମାନତାର ନୀତିକୁ ଅଣଦେଖା କରାଯାଇଛି। ଏହା ଆମ ଗଣତନ୍ତ୍ର ପାଇଁ ମୌଳିକ, ଏହାକୁ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରିବା ଆମ ପାଇଁ ଆମ ଗଣତନ୍ତ୍ରର ଅମୃତ ସମୟ।
ଏହା ମାର୍ଚ୍ଚରେ, ତଥାପି ଆମେ ଅନ୍ଧାରରେ ଟଣାଓଟରା କରୁଛୁ ସୁଡ଼ଙ୍ଗ ଲମ୍ବା ଏବଂ ଲମ୍ବା ହେବାରେ ଲାଗିଛି ଏବଂ କ 'ଣ ଘଟିବ ସେ ବିଷୟରେ ଆଲୋକ ଦୃଶ୍ୟମାନ ହେଉନାହିଁ | କୌଣସି ଘଟଣାକୁ ଭୁଲିଯିବାର ସାଧାରଣ ମାନବୀୟ ପ୍ରବୃତ୍ତି କାରଣ ଅନ୍ୟ ଘଟଣାଗୁଡ଼ିକ ଆମକୁ କବଳିତ କରିନିଏ, ଏହା ଏପରି ଏକ ଘଟଣା ନୁହେଁ | ମୁଁ ସମ୍ପୃକ୍ତ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଅନୁରୋଧ କରୁଛି ଯେ ସେମାନେ ଅତ୍ୟନ୍ତ ସତର୍କ ରୁହନ୍ତୁ ଏବଂ ସମ୍ବିଧାନର କର୍ତ୍ତୃତ୍ୱକୁ ପୁନରୁଦ୍ଧାର କରନ୍ତୁ | ବାଳକ ଓ ବାଳିକାମାନେ, ମୁଁ ଏ ବର୍ଷ ପ୍ରାରମ୍ଭରେ, 2025 ମସିହା ଜାନୁଆରୀ 27 ତାରିଖରେ, ଆପଣମାନଙ୍କୁ ଜଣାଇବାକୁ ଚାହୁଁଛି, ସର୍ବୋଚ୍ଚ ନ୍ୟାୟାଳୟର ଜଣେ ପୂର୍ବତନ ବିଚାରପତିଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱରେ ଗଠିତ ସାତ ଜଣିଆ ଲୋକପାଳ ଖଣ୍ଡପୀଠ ରାୟ ଦେଇଥିଲେ ଯେ ଉଚ୍ଚ ନ୍ୟାୟାଳୟର ବିଚାରପତିମାନଙ୍କ ବିରୋଧରେ ଦୁର୍ନୀତି ଅଭିଯୋଗର ତଦନ୍ତ କରିବାର ଅଧିକାର ଏହାର ରହିଛି। ଯଦି ଆପଣ ଅନ୍ୟ ଦେଶର ଅନ୍ୟ ନ୍ୟାୟିକ ବ୍ୟବସ୍ଥାଗୁଡ଼ିକୁ ଯାଆନ୍ତି, ଯେଉଁଠାରେ ଗଣତନ୍ତ୍ର ସମୃଦ୍ଧ ହେଉଛି, ତେବେ ସ୍ୱତଃପ୍ରବୃତ୍ତ ସ୍ୱୀକୃତି ମୋ ପାଇଁ ଅଜଣା ଏବଂ ଏହା ନ୍ୟାୟପାଳିକାର ଏକ ମୂଳ ସ୍ୱାଧୀନତା ଉପରେ ସ୍ଥଗିତାଦେଶ ଥିଲା। ଏହି ସ୍ୱାଧୀନତା କ 'ଣ କ' ଣ କ 'ଣ ନୁହେଁ, ଏହି ସ୍ୱାଧୀନତା ଅନୁସନ୍ଧାନ, ଅନୁସନ୍ଧାନ ବିରୁଦ୍ଧରେ କୌଣସି ପ୍ରକାରର ଅଭେଦ୍ଯ ଆଚ୍ଛାଦନ ନୁହେଁ।
ସଂସ୍ଥାଗୁଡ଼ିକ ସ୍ୱଚ୍ଛତା ସହିତ ଉନ୍ନତି କରନ୍ତି ଏବଂ ଅନୁସନ୍ଧାନ କରିବା ଦ୍ୱାରା କୌଣସି ଅନୁଷ୍ଠାନ କିମ୍ବା ବ୍ୟକ୍ତିକୁ ଅବକ୍ଷୟ କରିବାର ନିଶ୍ଚିତ ଉପାୟ ହେଉଛି ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି ଦେବା, କୌଣସି ଅନୁସନ୍ଧାନ ହେବ ନାହିଁ, କୌଣସି ଯାଞ୍ଚ ହେବ ନାହିଁ, ଆମେ ଏହି ପରିସ୍ଥିତିକୁ କିପରି ଗ୍ରହଣ କରିପାରିବା। ଏଗୁଡ଼ିକ ଗମ୍ଭୀର ପ୍ରସଙ୍ଗ।
ମୁଁ ଆପଣଙ୍କୁ କହିବି ଏହା କେଉଁଠାରୁ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିଲା। ସମ୍ବିଧାନ ପ୍ରଣେତାମାନେ ଅତ୍ୟନ୍ତ ଜ୍ଞାନୀ ବ୍ୟକ୍ତି ଥିଲେ। ଯେଉଁମାନେ ଜାତୀୟ କଲ୍ୟାଣରେ ଗଭୀର ବିଶ୍ୱାସ କରୁଥିଲେ। ସେମାନେ 18ଟି ଅଧିବେଶନରେ 3 ବର୍ଷରୁ କିଛି କମ୍ ସମୟ ପାଇଁ ବିତର୍କ କରିଥିଲେ। କୌଣସି ସଂଘର୍ଷ ନଥିଲା, କୌଣସି ବିଶୃଙ୍ଖଳା ନଥିଲା, କୌଣସି ବ୍ୟାଘାତ ନଥିଲା, କଥାବାର୍ତ୍ତା, ବିତର୍କ, ଆଲୋଚନା ଏବଂ ବିଚାରବିମର୍ଶ ହୋଇଥିଲା। ସେମାନଙ୍କର ବହୁତ ବିବାଦୀୟ ପ୍ରସଙ୍ଗ ଥିଲା କିନ୍ତୁ ସେମାନେ ଗୋଟିଏ ନିୟମ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିଥିଲେ, ଧାରା 124 ଅନୁଯାୟୀ ବିଚାରପତିମାନଙ୍କୁ ନିଯୁକ୍ତି ଦିଆଯିବ ଏବଂ ଏକ ପରାମର୍ଶ ବୋର୍ଡ ବ୍ୟବହାର କରାଯାଇଥିଲା।
ତେଣୁ ମୁଁ ଭାବୁଛି ଏହା ମଧ୍ୟ ଏକ ବିପଜ୍ଜନକ ପ୍ରସ୍ତାବ। "କିନ୍ତୁ ଦ୍ୱିତୀୟ ବିଚାରପତିଙ୍କ ମାମଲାରେ, 1993 ରେ, କୋର୍ଟ ବ୍ୟାଖ୍ୟା କରିଥିବା ପରାମର୍ଶକୁ ସହମତି ଭାବରେ ପଢାଯିବ। ଏହା କରାଯାଇପାରିବ କି?. ଧାରା 370ର ଉଭୟ ଅଭିବ୍ୟକ୍ତି ସମାନ ଉପ-ଅନୁଚ୍ଛେଦରେ ରହିଛି।
ଏହା କରାଯାଇଥିଲା। ବର୍ତ୍ତମାନ, ପରିସ୍ଥିତି ସମସ୍ତଙ୍କ ଦୃଷ୍ଟି ଆକର୍ଷଣ କରୁଛି ଏବଂ ଏହି ଦେଶର ନାଗରିକ ଭାବରେ ଏହା ଆମର ଦାୟିତ୍ୱ ଯେ ଜିନିଷଗୁଡିକ କିପରି ବିକଶିତ ହେବ ସେ ବିଷୟରେ ଚିନ୍ତା କରିବା | ମୋର କୌଣସି ସନ୍ଦେହ ନାହିଁ ଯେ ସଂସଦ ନ୍ୟାୟାଳୟର ରାୟ ଲେଖିପାରିବ ନାହିଁ। ମୋର ଏଥିରେ କୌଣସି ସନ୍ଦେହ ନାହିଁ। ସଂସଦ କେବଳ ଆଇନ ପ୍ରଣୟନ କରିପାରିବ ଏବଂ ନ୍ୟାୟପାଳିକା ଏବଂ କାର୍ଯ୍ୟନିର୍ବାହୀ ସମେତ ସଂସ୍ଥାଗୁଡ଼ିକୁ ଉତ୍ତରଦାୟୀ କରିପାରିବ, କିନ୍ତୁ ରାୟ ଲେଖିବା, ନ୍ୟାୟ ନିର୍ଣ୍ଣୟ କରିବା ନ୍ୟାୟପାଳିକାର ଏକମାତ୍ର ବିଶେଷାଧିକାର | କିନ୍ତୁ ଆମେ କ "ଣ ଏହି ପରିସ୍ଥିତିକୁ ଆହ୍ୱାନପୂର୍ଣ୍ଣ ମନେ କରୁନାହୁଁ? ମୁଁ ଏହା କହୁଛି କାରଣ ଆମେ ବାରମ୍ବାର ଦେଖୁଛୁ ଯେ କାର୍ଯ୍ୟନିର୍ବାହୀ ଶାସନ ନ୍ୟାୟିକ ଆଦେଶ ଦ୍ୱାରା ହୋଇଥାଏ, ଯେତେବେଳେ କାର୍ଯ୍ୟପାଳିକା, ସରକାର ଲୋକଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ନିର୍ବାଚିତ ହୋଇଥାଏ, ସରକାର ସଂସଦ ପ୍ରତି ଉତ୍ତରଦାୟୀ ହୋଇଥାଏ, ସରକାର ନିର୍ବାଚନରେ ଲୋକଙ୍କ ପ୍ରତି ଉତ୍ତରଦାୟୀ ହୋଇଥାଏ। ସଂସଦରେ ଆପଣ ପ୍ରଶ୍ନ, ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପ୍ରଶ୍ନ ପଚାରିପାରିବେ, କାରଣ ଶାସନ କାର୍ଯ୍ୟପାଳିକା ଦ୍ୱାରା ହୋଇଥାଏ, କିନ୍ତୁ ଯଦି ଏହି କାର୍ଯ୍ୟପାଳିକା ଶାସନ ନ୍ୟାୟପାଳିକା ଦ୍ୱାରା ହୋଇଥାଏ, ତେବେ ଆପଣ କିପରି ପ୍ରଶ୍ନ ପଚାରିବେ? ନିର୍ବାଚନରେ ଆପଣ କାହାକୁ ଉତ୍ତରଦାୟୀ ମନେ କରନ୍ତି? ସମୟ ଆସିଛି ଯେତେବେଳେ ଆମର ତିନୋଟି ଅନୁଷ୍ଠାନ, ବିଧାନସଭା, ନ୍ୟାୟପାଳିକା ଏବଂ କାର୍ଯ୍ୟପାଳିକା ବିକଶିତ ହେବା ଆବଶ୍ୟକ, ଏବଂ ସେମାନେ ଦେଶ ପାଇଁ ସର୍ବୋତ୍ତମ ଏବଂ ସର୍ବୋତ୍ତମ ଭାବରେ ବିକଶିତ ହେବେ, ଯେତେବେଳେ ସେମାନେ ନିଜ ଅଞ୍ଚଳରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବେ | ଅନ୍ୟର ଡୋମେନରେ ଜଣଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଯେକୌଣସି ଆକ୍ରମଣ ଏକ ଆହ୍ୱାନ ସୃଷ୍ଟି କରେ, ଯାହା ଭଲ ନୁହେଁ | ଏହା ଉପର କାର୍ଡକୁ ବିଚଳିତ କରିପାରେ। ଏହି ତିନିଜଣଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ସମ୍ପର୍କ ସୁସ୍ଥ, ଶାନ୍ତିପୂର୍ଣ୍ଣ, ଏକ ଗଭୀର ବୁଝାମଣା, ସମନ୍ୱୟ ହେବା ଆବଶ୍ୟକ ଯାହା କର୍ତ୍ତୃପକ୍ଷ ଦର୍ଶାଇବ ନାହିଁ | ଐତିହାସିକ ଭାବରେ ଏବଂ ବର୍ତ୍ତମାନ ମଧ୍ୟ ଅନେକ ଦେଶରେ, ବିଚାରପତିମାନେ ସେମାନଙ୍କ ରାୟ ମାଧ୍ୟମରେ ଏବଂ କେବଳ ସେମାନଙ୍କ ରାୟ ମାଧ୍ୟମରେ କୁହନ୍ତି | ସେହି ଭଲ ପୁରୁଣା ଦିନଗୁଡ଼ିକ ଏବେ ଚାଲିଯାଇଛି। ଆମେ ଏକ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଭିନ୍ନ ଦୃଶ୍ୟ ଦେଖୁଛୁ। ଏକ ନ୍ୟାୟାଳୟ ହେଉଛି ଅନ୍ତିମ ସ୍ଥାନ ଯେଉଁଠାରେ ଜଣେ ବିଚାରପତି ତାଙ୍କ ଆଦେଶ ଶୁଣାଇବେ କିନ୍ତୁ ବର୍ତ୍ତମାନ ପରିସ୍ଥିତି ହେଉଛି ବିଚାରପତିମାନେ ସର୍ବସାଧାରଣ ମଞ୍ଚରେ, ଗଣମାଧ୍ୟମ ମଞ୍ଚରେ ବାହାରି ଯାଉଛନ୍ତି | ଏପରିକି ଯେଉଁ ଅଞ୍ଚଳ ଆହ୍ୱାନପୂର୍ଣ୍ଣ ଏବଂ ନିଜର ନୁହେଁ, ମୁଁ କେବଳ ଆଶା କରେ ଯେ ବିଧାନସଭା ସଂସଦ ଥିଏଟରରୁ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବ, ବିଚାରପତିମାନେ ସେମାନଙ୍କ କୋର୍ଟ ରୁମରୁ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବେ, ଏବଂ କାର୍ଯ୍ୟପାଳିକା ସମ୍ବିଧାନ ଦ୍ୱାରା ପରିକଳ୍ପିତ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବ |
ସମସ୍ୟା ଆରମ୍ଭ ହେଲା, ମୁଁ ଆସିବା ଉଚିତ, କାରଣ ନିକଟରେ ଏକ ଘଟଣା ଘଟିଥିଲା | ମୁଁ କେବଳ ସମସାମୟିକ ପ୍ରସଙ୍ଗଗୁଡ଼ିକ ଉପରେ ଧ୍ୟାନ ଦେଉଛି। ନିକଟରେ ଏକ ପୁସ୍ତକ ଉନ୍ମୋଚନ ଅବସରରେ ଏକ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହୋଇଥିଲା, ଏବଂ ସର୍ବୋଚ୍ଚ ନ୍ୟାୟାଳୟର ଜଣେ ପୂର୍ବତନ ବିଚାରପତିଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଲିଖିତ ପୁସ୍ତକର କେନ୍ଦ୍ରବିନ୍ଦୁ ଥିଲା ମୌଳିକ ଢାଞ୍ଚା। ଡ. ବି. ଆର. ଆମ୍ବେଦକରଙ୍କ ସହ ଜଡ଼ିତ ଏହି ଦିନକୁ 14 ଏପ୍ରିଲ ଭାବେ ଚୟନ କରାଯାଇଥିଲା। ସର୍ବୋଚ୍ଚ ନ୍ୟାୟାଳୟର ପୂର୍ବତନ ବିଚାରପତି ଏବଂ ପୁସ୍ତକର ବିଶିଷ୍ଟ ଲେଖକ 13 ଏପ୍ରିଲ ବିଷୟରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି। ସେ ସ୍ୱାଧୀନତା ପୂର୍ବରୁ ଏପ୍ରିଲ 13 ତାରିଖରେ ଜାଲିଆନାୱାଲା ବାଗରେ ଘଟିଥିବା ଏକ ଘଟଣାର ବର୍ଣ୍ଣନା କରିଥିଲେ, ଯେଉଁଠାରେ ଆମ ଲୋକମାନଙ୍କୁ ହତ୍ୟା କରାଯାଇଥିଲା, ଗଣହତ୍ୟା କରାଯାଇଥିଲା, ଆହତ କରାଯାଇଥିଲା, ଏବଂ ଆମ ନିଜ ଲୋକଙ୍କ ଦ୍ୱାରା, ଜେନେରାଲ ଡାୟାରଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱରେ ଏବଂ ତା 'ପରେ ସେ ମୌଳିକ ଢାଞ୍ଚାର ସିଦ୍ଧାନ୍ତକୁ ଆସିଥିଲେ, ଯେ ଏହି ସିଦ୍ଧାନ୍ତ କାରଣରୁ ବର୍ତ୍ତମାନ ଏହା ହୋଇପାରିବ ନାହିଁ। କେଶବାନନ୍ଦ ଭାରତୀ ଆମକୁ ଦେଇଥିବା ସିଦ୍ଧାନ୍ତକୁ କିଛି ସମୟ ପାଇଁ ଅନୁଧ୍ୟାନ କରନ୍ତୁ। ସୁପ୍ରିମକୋର୍ଟର 13 ଜଣ ବିଚାରପତି ଏକାଠି ହୋଇଥିଲେ। ଏହି ରାୟ 24 ଏପ୍ରିଲ, 1973 ରେ ହୋଇଥିଲା ଏବଂ ଲେଖକଙ୍କ ଅନୁଯାୟୀ ଏହା ଆମର ତ୍ରାଣକର୍ତ୍ତା | କିନ୍ତୁ ଆମ ପାଖରେ ଏହି ମୌଳିକ ଢାଞ୍ଚା ସିଦ୍ଧାନ୍ତ ରହିବା ପରେ, ଜଣେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଏକ ଆସନ ବଞ୍ଚାଇବା ପାଇଁ 25 ଜୁନ୍, 1975 ରେ ଜରୁରୀକାଳୀନ ପରିସ୍ଥିତି ଲାଗୁ କରିଥିଲେ। ବିଚାରପତି ଭୁଲିଯାଇଛନ୍ତି। ଦର୍ଶକମାନେ ଏହାକୁ ଭୁଲି ଯାଇଛନ୍ତି। ଏହା ଚିତ୍ତାକର୍ଷକ, ଅନୁସନ୍ଧାନୀ ବାର୍ତ୍ତାଳାପ ହେବାର ଥିଲା। କେହି ପ୍ରଶ୍ନ ପଚାରିଲେ ନାହିଁ। କିଏ କିଏ ଏ ପ୍ରଶ୍ନ ପଚାରେ, କିଏ ଏ ପ୍ରଶ୍ନ କରେ, କିଏ ଏ ପ୍ରଶ୍ନ କରେ, କିଏ ଏ ପ୍ରଶ୍ନ କରେ, କିଏ ଏ ପ୍ରଶ୍ନ କରେ, କିଏ ଏ ପ୍ରଶ୍ନ କରେ, କିଏ ଏ ପ୍ରଶ୍ନ କରେ, କିଏ ଏ ପ୍ରଶ୍ନ କରେ, କିଏ ଏ ପ୍ରଶ୍ନ କରେ, କିଏ ଏ ପ୍ରଶ୍ନ କରେ। ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ଲୋକଙ୍କୁ କାରାଗାରରେ ରଖାଯାଇଥିଲା ଏବଂ ସେଠାରେ ଏହା 21 ମାର୍ଚ୍ଚ, 1977 ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଥିଲା। ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ଲୋକ! ଏହି ମୌଳିକ ଢାଞ୍ଚା ସହିତ ସୁପ୍ରିମକୋର୍ଟ ରାୟ ଦେଇଛନ୍ତି, ଜରୁରୀକାଳୀନ ପରିସ୍ଥିତିରେ ଆପଣଙ୍କର କୌଣସି ମୌଳିକ ଅଧିକାର ନାହିଁ। ମୌଳିକ ଢାଞ୍ଚା ପ୍ରତି ଆପଣଙ୍କ ଶ୍ରଦ୍ଧାଞ୍ଜଳି ପାଇଁ ଏହା ବହୁତ କିଛି। ମୌଳିକ ସଂରଚନାର ଅଭେଦ୍ଯତାକୁ ଦେଶର ସର୍ବୋଚ୍ଚ ନ୍ୟାୟାଳୟ ଦ୍ୱାରା ଖଣ୍ଡ ଖଣ୍ଡ କରି ଭାଙ୍ଗି ଦିଆଯାଇଥିଲା। ନଅଟି ଉଚ୍ଚ ନ୍ୟାୟାଳୟର ରାୟକୁ ପ୍ରତ୍ୟାଖ୍ୟାନ କରି, ଯାହା ଗୋଟିଏ ସ୍ୱରରେ କୁହାଯାଇଥିଲା, ଜରୁରୀକାଳୀନ ପରିସ୍ଥିତିରେ ମୌଳିକ ଅଧିକାରକୁ ସ୍ଥଗିତ ରଖାଯାଇପାରିବ ନାହିଁ। ନ୍ୟାୟପାଳିକା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ପହଂଚିବାର ଆବଶ୍ୟକତା ରହିଛି। ଦେଶର ସର୍ବୋଚ୍ଚ ନ୍ୟାୟାଳୟ, ଜଣେ ପୂର୍ବତନ ବିଚାରପତି, ଏହି ପୁସ୍ତକର ରଚୟିତା ହୋଇଥିବାରୁ, ନାଗରିକ ଅଧିକାର ଉପରେ ଆକ୍ରମଣ ବିରୁଦ୍ଧରେ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ସୁରକ୍ଷା କବଚ, ଏହି ସିଦ୍ଧାନ୍ତର ପ୍ରଶଂସା କରି, ତାଙ୍କ ଜୀବନକାଳରେ କ 'ଣ ଘଟିଥିଲା ସେ ବିଷୟରେ ଏତେ ଅଜ୍ଞ ଥିଲେ। କେବଳ କଳ୍ପନା କରନ୍ତୁ, ଆମକୁ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ସମୟରେ ଏହି ବିବରଣୀ ବିକ୍ରି କରାଯାଉଛି, କାରଣ ଆମେ ପ୍ରଶ୍ନ ପଚାରୁ ନାହୁଁ। ମୁଁ ଆଶା କରୁଛି ଯେ ଦର୍ଶକଙ୍କ ମଧ୍ୟରୁ କେହି ଏହି ପ୍ରଶ୍ନ ପଚାରିଥିବେ, 1975 ରେ ଆପଣଙ୍କର ମୌଳିକ ସଂରଚନା ତତ୍ତ୍ୱର କ 'ଣ ହେଲା? ତା 'ପରେ ପରବର୍ତ୍ତୀ ପ୍ରଶ୍ନଟି ରହିବା ଉଚିତ ଥିଲା। 1984 ମସିହା ଜୁନ୍ 1 ତାରିଖରେ ଦିଲ୍ଲୀରେ କ "ଣ ଘଟିଥିଲା? ଆମର ସ୍ୱାଧୀନତାକୁ ଭଲ ପାଉଥିବା ଲୋକମାନେ, ସେମାନଙ୍କୁ ହଜାର ହଜାର ସଂଖ୍ୟାରେ ଅଲଗା କରିଦିଆଯାଇଥିଲା। ସ୍ୱର୍ଣ୍ଣ ମନ୍ଦିରରେ କ "ଣ ହେଲା? ମୁଁ ଯାହା କହୁଛି ତାହା ହେଉଛି, ଏହି ବର୍ଣ୍ଣନାଗୁଡ଼ିକୁ ମୁଖ ମୂଲ୍ୟରେ ନିଅନ୍ତୁ ନାହିଁ। ଏହି ବର୍ଣ୍ଣନାଗୁଡ଼ିକ ବିପଜ୍ଜନକ ବର୍ଣ୍ଣନା। ଯୁବକମାନଙ୍କ ପରି ବିଚକ୍ଷଣ ମସ୍ତିଷ୍କ ଦ୍ୱାରା ଏହି ବର୍ଣ୍ଣନାଗୁଡ଼ିକ ଉନ୍ମୋଚିତ ହେବା ଆବଶ୍ୟକ | ଆପଣଙ୍କୁ ପ୍ରଶ୍ନ ପଚାରିବା ଶିଖିବାକୁ ହେବ, କାରଣ ଆମେ ଲୋକମାନଙ୍କୁ ଏପରି ବ୍ୟବସ୍ଥା ମାଧ୍ୟମରେ ପ୍ରତିମାନିତ କରିଛୁ, ଯାହା ଯୁକ୍ତିସଙ୍ଗତ ନୁହେଁ।
ସୁପ୍ରିମକୋର୍ଟର ବିଚାରପତି ଥିବା ସମୟରେ କେହି ଲେଖକଙ୍କୁ ପଚାରି ନଥିଲେ ଯେ କଲେଜିୟମ ବ୍ୟବସ୍ଥା କାହିଁକି କାମ କଲା ନାହିଁ। ଆମକୁ ପ୍ରଶ୍ନ ପଚାରିବା ଶିଖିବାକୁ ହେବ, କାରଣ ଗଣତନ୍ତ୍ରରେ ଏହା ଆମର ସବୁଠାରୁ ମୌଳିକ ଅଧିକାର। ଯଦି ଆପଣ ମୋତେ ପ୍ରଶ୍ନ ପଚାରିବେ ନାହିଁ, ତେବେ ଆପଣ ନିଜର କର୍ତ୍ତବ୍ୟ ପାଳନ କରିବେ ନାହିଁ। ତେଣୁ 1975 ମସିହାରେ ଏହି ସଂଖ୍ୟା 500କୁ ଚାଲିଯିବ। ଏହା ସେହି ବର୍ଗ ହେବ ଯେଉଁଥିରେ ପ୍ରଶ୍ନ ମଧ୍ୟ ପଚରାଯିବ। ଆମକୁ ଅତ୍ୟଧିକ ସମାଲୋଚନା କରିବାର ଆବଶ୍ୟକତା ନାହିଁ। ଆମକୁ ସଂଘର୍ଷବାଦୀ ହେବାର ଆବଶ୍ୟକତା ନାହିଁ କିନ୍ତୁ ଆମକୁ ସମସ୍ତ ପରିସ୍ଥିତିରେ ରାଷ୍ଟ୍ରରେ ବିଶ୍ୱାସ କରିବାକୁ ପଡିବ | ମୋର ଚିନ୍ତା ଅତ୍ୟନ୍ତ ସର୍ବୋଚ୍ଚ ସ୍ତରରେ ଥିଲା | ମୁଁ ମୋ ଜୀବନରେ କେବେ ଭାବିନଥିଲି ଯେ ମୋତେ ଏହା ଦେଖିବାର ସୁଯୋଗ ମିଳିବ। ଭାରତର ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ଜଣେ ଉଚ୍ଚକୋଟୀର ବ୍ୟକ୍ତି। ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ସମ୍ବିଧାନର ସଂରକ୍ଷଣ, ସୁରକ୍ଷା ଏବଂ ସୁରକ୍ଷା ପାଇଁ ଶପଥ ଗ୍ରହଣ କରନ୍ତି। ଏହି ଶପଥ କେବଳ ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ଏବଂ ତାଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ନିଯୁକ୍ତ ରାଜ୍ୟପାଳମାନଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ନିଆଯାଏ। ସମସ୍ତେ, ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ, ଉପରାଷ୍ଟ୍ରପତି, ମନ୍ତ୍ରୀ, ସାଂସଦ, ବିଚାରପତି, ସେମାନେ ସମ୍ବିଧାନକୁ ପାଳନ କରିବା ପାଇଁ ଶପଥ ନିଅନ୍ତି, କିନ୍ତୁ ସମ୍ବିଧାନର ସୁରକ୍ଷା ପାଇଁ, ସମ୍ବିଧାନର ସୁରକ୍ଷା ପାଇଁ, ସମ୍ବିଧାନର ସୁରକ୍ଷା ପାଇଁ, ଯାହା ଭାରତର ରାଷ୍ଟ୍ରପତିଙ୍କ ଶପଥ। ସଶସ୍ତ୍ର ବାହିନୀର ସର୍ବୋଚ୍ଚ କମାଣ୍ଡର, ପୁଅ ଏବଂ ଝିଅମାନେ, ଯଦି ଆପଣ ଭାରତୀୟ ସମ୍ବିଧାନକୁ ଦେଖନ୍ତି, ଯେତେବେଳେ ସଂସଦ ପରିଭାଷିତ ହୁଏ, ଆପଣଙ୍କ ଅନୁଯାୟୀ ସଂସଦ ହେଉଛି ଲୋକସଭା, ରାଜ୍ୟସଭା-ନଂ.
ସଂସଦ, ପ୍ରଥମ ଭାଗ ହେଉଛି ରାଷ୍ଟ୍ରପତି, ଦ୍ୱିତୀୟ ଏବଂ ତୃତୀୟ ହେଉଛି ଲୋକସଭା ଏବଂ ରାଜ୍ୟସଭା | ନିକଟରେ ଏକ ରାୟ ଦ୍ୱାରା ରାଷ୍ଟ୍ରପତିଙ୍କୁ ଏକ ନିର୍ଦ୍ଦେଶ ଦିଆଯାଇଛି। ଆମେ କୁଆଡ଼େ ଯାଉଛୁ? ଦେଶରେ କ "ଣ ଘଟୁଛି? ଆମକୁ ଅତ୍ୟନ୍ତ ସମ୍ବେଦନଶୀଳ ହେବାକୁ ପଡିବ
ଏହା କେହି ସମୀକ୍ଷା ଦାଖଲ କରିବା କିମ୍ବା ନ କରିବାର ପ୍ରଶ୍ନ ନୁହେଁ | ଏହି ଦିନ ପାଇଁ ଆମେ କେବେ ଗଣତନ୍ତ୍ର ପାଇଁ ଦର କଷାକଷି କରିନାହୁଁ। ଏକ ସମୟସୀମା ମଧ୍ୟରେ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେବାକୁ ରାଷ୍ଟ୍ରପତିଙ୍କୁ ଡକାଯାଉଛି ଏବଂ ଯଦି ନୁହେଁ, ତେବେ ଏହା ଆଇନରେ ପରିଣତ ହୁଏ। ତେଣୁ ଆମ ପାଖରେ ବିଚାରପତି ଅଛନ୍ତି ଯେଉଁମାନେ ଆଇନ ପ୍ରଣୟନ କରିବେ, ଯେଉଁମାନେ କାର୍ଯ୍ୟନିର୍ବାହୀ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବେ, ଯେଉଁମାନେ ସୁପର ପାର୍ଲାମେଣ୍ଟ ଭାବରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବେ ଏବଂ ସେମାନଙ୍କର କୌଣସି ଉତ୍ତରଦାୟିତ୍ୱ ନାହିଁ କାରଣ ଦେଶର ଆଇନ ସେମାନଙ୍କ ପାଇଁ ପ୍ରଯୁଜ୍ୟ ନୁହେଁ। ବିଧାନସଭା କିମ୍ବା ସଂସଦକୁ ଯେକୌଣସି ନିର୍ବାଚନରେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ପ୍ରାର୍ଥୀ ସମ୍ପତ୍ତି ଘୋଷଣା କରିବା ଆବଶ୍ୟକ | କେବଳ ସେମାନେ ତାହା କରନ୍ତି ନାହିଁ। କିଛି ଲୋକ କରନ୍ତି, କିଛି କରନ୍ତି ନାହିଁ। ସମୟ ଆସିଛି, ଆମେ ଗଭୀର ଭାବେ ଚିନ୍ତା କରିବା। ମୁଁ ଏଠାରେ କୌଣସି ପ୍ରସଙ୍ଗରେ ଯୋଗଦେବାକୁ ଆସିନାହିଁ। ମୁଁ ଭାରତ ପାଇଁ ଗର୍ବିତ, ଯାହା ପୂର୍ବଭଳି ଉଦୀୟମାନ, ଉର୍ଦ୍ଧ୍ବଗାମୀ ହେଉଛି ଅବିରାମ। ଆଶା ଏବଂ ସମ୍ଭାବନାର ଦେଶରେ ଥିବା ପରିସଂସ୍ଥାକୁ ନେଇ ମୁଁ ଗର୍ବିତ। ଉଜ୍ଜ୍ୱଳ ଅର୍ଥନୀତି, ଅବିଶ୍ୱସନୀୟ ଭିତ୍ତିଭୂମି, ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ଖ୍ୟାତି, ଏହା କେବେ ଶୁଣିବାକୁ ମିଳିନାହିଁ। ଭାରତର ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସେହି ସ୍ତରର ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ନେତା ହେବେ। ଭାରତ ସର୍ବତ୍ର ସମ୍ମାନିତ। ତେଣୁ ଆମକୁ ଅତିରିକ୍ତ ସତର୍କ ରହିବାକୁ ପଡିବ ଯେ ଏହି ସକ୍ରିୟ ଶକ୍ତିଗୁଡିକ, ଆପଣଙ୍କୁ ସେଗୁଡ଼ିକର ବିଶ୍ଳେଷଣ କରିବାକୁ ପଡିବ
ଜଣେ ବ୍ୟକ୍ତିକୁ ନେବାକୁ ଚାହୁଁ ନାହିଁ। ସମସ୍ତଙ୍କ ପ୍ରତି ମୋର ସମ୍ମାନ ରହିଛି, କିନ୍ତୁ ତା "ହେଲେ ଆମକୁ ବିଶ୍ଳେଷଣାତ୍ମକ ମନ, ବିଚକ୍ଷଣ ମନ ହେବାକୁ ପଡ଼ିବ। ଆପଣ ଭାରତର ରାଷ୍ଟ୍ରପତିଙ୍କୁ କେଉଁ ଆଧାରରେ ନିର୍ଦ୍ଦେଶ ଦେବେ ଏବଂ କେଉଁ ଆଧାରରେ ସମ୍ବିଧାନ ଅଧୀନରେ ଆପଣଙ୍କର ଏକମାତ୍ର ଅଧିକାର ରହିଛି ତାହା ହେଉଛି ଧାରା 145 (3) ଅନୁଯାୟୀ ସମ୍ବିଧାନର ବ୍ୟାଖ୍ୟା କରିବା। ସେଠାରେ ପାଞ୍ଚ ଜଣ ବିଚାରପତି ରହିବା ଆବଶ୍ୟକ | ପୁଅ ଏବଂ ଝିଅ | ଯେତେବେଳେ ଧାରା 145 (3) ଥିଲା, ସେତେବେଳେ ସୁପ୍ରିମକୋର୍ଟରେ ବିଚାରପତିଙ୍କ ସଂଖ୍ୟା ଆଠ ଥିଲା। ଆଠ ଜଣଙ୍କ ମଧ୍ୟରୁ ପାଞ୍ଚ ଜଣ, ଏବେ 30 ଜଣଙ୍କ ମଧ୍ୟରୁ ପାଞ୍ଚ ଜଣ ଏବଂ ବୃଦ୍ଧ। କିନ୍ତୁ ଏହାକୁ ଅଣଦେଖା କରିଦିଅନ୍ତୁ। ଯେଉଁ ବିଚାରପତିମାନେ ରାଷ୍ଟ୍ରପତିଙ୍କୁ ଭର୍ଚୁଆଲ୍ ଭାବରେ ନିର୍ଦ୍ଦେଶନାମା ଜାରି କରିଥିଲେ ଏବଂ ଏକ ଦୃଶ୍ୟ ଉପସ୍ଥାପନ କରିଥିଲେ ଏହା ଦେଶର ଆଇନ ହେବ | ସମ୍ବିଧାନର କ୍ଷମତାକୁ ଭୁଲି ଯାଇଛନ୍ତି। ଧାରା 145 (3) ଅନୁଯାୟୀ କୌଣସି ବିଷୟକୁ ବିଚାର କରୁଥିବା ବିଚାରପତିଙ୍କ ମିଶ୍ରଣକୁ କିପରି ସୁରକ୍ଷିତ ରଖାଯାଇପାରିବ? ସେତେବେଳେ ଏହା ଆଠଟି ମଧ୍ୟରୁ ପାଞ୍ଚଟି ଥିଲା। ଏବେ ଆମକୁ ସେଥିରେ ମଧ୍ୟ ସଂଶୋଧନ କରିବାର ଆବଶ୍ୟକତା ରହିଛି। ଆଠଟି ମଧ୍ୟରୁ ପାଞ୍ଚଟିର ଅର୍ଥ ହେଉଛି ବ୍ୟାଖ୍ୟା ସଂଖ୍ୟାଗରିଷ୍ଠତା ଦ୍ୱାରା ହେବ। ପାଞ୍ଚଟି ଆଠଟିରେ ସଂଖ୍ୟାଗରିଷ୍ଠତା ଠାରୁ ଅଧିକ ଗଠନ କରେ କିନ୍ତୁ ଏହାକୁ ଏକପାଖରେ ଛାଡିଦିଅନ୍ତୁ |
ଧାରା 142 ଗଣତାନ୍ତ୍ରିକ ଶକ୍ତି ବିରୁଦ୍ଧରେ ଏକ ଆଣବିକ କ୍ଷେପଣାସ୍ତ୍ରରେ ପରିଣତ ହୋଇଛି | ନ୍ୟାୟପାଳିକା ପାଇଁ 24x7 ଉପଲବ୍ଧ। ପୁଅ ଏବଂ ଝିଅମାନେ, ମୁଁ କାହିଁକି ଆପଣଙ୍କ ସହିତ କଥା ହେଉଛି? ଆପଣମାନେ ହେଉଛନ୍ତି ଭବିଷ୍ୟତ। ଆପଣମାନେ ହେଉଛନ୍ତି ଅଂଶୀଦାର। ମୁଁ କେବଳ ଆପଣଙ୍କୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରୁନାହିଁ, ମୁଁ ଦେଶର ସମଗ୍ର ଯୁବକମାନଙ୍କୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରୁଛି। ଆଇ. ଆଇ. ଟି. ରେ, ଆଇ. ଆଇ. ଏମ୍. ରେ, ଉତ୍କର୍ଷ ପ୍ରତିଷ୍ଠାନରେ, ମହାବିଦ୍ୟାଳୟରେ, ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟରେ, ବିଦ୍ୟାଳୟରେ। ଆମକୁ ଦେଶ ଉପରେ ବିଶ୍ୱାସ ରଖିବାକୁ ହେବ। ଆମକୁ ଆମ ଲୋକମାନଙ୍କର ଶକ୍ତି ଉପରେ ବିଶ୍ୱାସ ରଖିବାକୁ ହେବ। ଏବଂ କ୍ଷମତା କେବଳ ପ୍ରତିନିଧିମାନଙ୍କ ମାଧ୍ୟମରେ ପ୍ରତିଫଳିତ ହୁଏ, ଆମେ ପଥ ହରାଇଛୁ। ଭଲ କଥା ହେଉଛି ସରକାରୀ ନୀତିଗୁଡ଼ିକ ଫଳପ୍ରଦ ହେଉଛି। ଜନ କୈନ୍ଦ୍ରିକ ନୀତିଗୁଡ଼ିକ ସାଧାରଣ ଲୋକଙ୍କ ପାଇଁ ଲାଭଦାୟକ। ଆଜି ସାଧାରଣ ମଣିଷର ବ୍ୟାଙ୍କ ଆକାଉଣ୍ଟ ଅଛି, ଘରେ ଶୌଚାଳୟ ଅଛି, ଇଣ୍ଟରନେଟ୍ ସଂଯୋଗ ଅଛି, ଗ୍ୟାସ୍ ସଂଯୋଗ ଅଛି, ବିଦ୍ୟୁତ୍ ସଂଯୋଗ ଅଛି। ନିକଟରେ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସୁବିଧା ଏବଂ ଶିକ୍ଷା ସୁବିଧା ରହିଛି। ବସ୍, ଟ୍ରେନ୍, ବିମାନ ଦ୍ୱାରା ସଂଯୋଗ ଅଛି | ତାଙ୍କୁ ବିକାଶର ଅନୁଭବ ହେଉଛି। ଆସନ୍ତୁ ଆଜି ଆମେ ସଂକଳ୍ପ ନେବା ଯେ ଆମର ଗଣତନ୍ତ୍ର କେବଳ ସମ୍ବିଧାନ ଉପରେ ନିର୍ଭରଶୀଳ ଏବଂ ସମ୍ବିଧାନ ଆଶା କରେ ଯେ ଏହାର ସମସ୍ତ ଅଙ୍ଗ ମିଳିତ ଭାବରେ ଏବଂ ସମନ୍ୱୟରେ ଏବଂ ନିଜ ନିଜ କ୍ଷେତ୍ରରେ ବୃହତ୍ତର ମଙ୍ଗଳ ପାଇଁ ସର୍ବୋତ୍ତମ ପ୍ରଦର୍ଶନ କରିବେ। ଗୋଟିଏ ଅନୁଷ୍ଠାନ ଉଚ୍ଚତର ପଦବୀରେ ରହିବା ପ୍ରଶ୍ନ ନୁହେଁ, କିନ୍ତୁ କେତେକ ବିଷୟ ଅତ୍ୟନ୍ତ ସ୍ପଷ୍ଟ। ବିଚାରପତିମାନେ କେବଳ ରାଷ୍ଟ୍ରପତିଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ନିଯୁକ୍ତ ହୁଅନ୍ତି ଏବଂ ସେମାନଙ୍କ ବିରୋଧରେ କାର୍ଯ୍ୟାନୁଷ୍ଠାନ ଗ୍ରହଣ କରିବାର ଏକମାତ୍ର କର୍ତ୍ତୃତ୍ୱ ହେଉଛି ସଂସଦ। ତେଣୁ ଏହା ଆମ ପାଇଁ ପ୍ରତିକ୍ରିୟା ମୋଡରେ ନ ରହିବାର ସମୟ। ଏକ କାହାଣୀ ଆରମ୍ଭ କରିବା ଅତ୍ୟନ୍ତ ସହଜ, ଓଃ, ଦେଶର ଉପରାଷ୍ଟ୍ରପତି ଏହା କହିଛନ୍ତି |
ମୁଁ ଆପଣଙ୍କୁ ବିଶେଷ କରି ମିଡିଆକୁ ନିବେଦନ କରୁଛି | ମୁଁ ଏହା ଶୁଦ୍ଧ ହୃଦୟରୁ କହୁଛି। ମୁଁ ନ୍ୟାୟପାଳିକାର ଜଣେ ପାଦଚଲା ସୈନିକ। ମୁଁ ମୋର ମୂଲ୍ୟବାନ ଜୀବନର ଚାରି ଦଶନ୍ଧି ନ୍ୟାୟପାଳିକା ପାଇଁ ଉତ୍ସର୍ଗ କରିଛି। ତିନି ଦଶନ୍ଧି ଧରି ବରିଷ୍ଠ ଓକିଲ ଭାବେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିଥିଲେ। ଯେତେବେଳେ ନ୍ୟାୟପାଳିକାକୁ ଚ୍ୟାଲେଞ୍ଜ କରିବାର କଥା ଆସେ, ମୁଁ ସବୁବେଳେ ନ୍ୟାୟପାଳିକାର ପକ୍ଷରେ ଥାଏ। ଆମେ ଆମର ନ୍ୟାୟପାଳିକା ପାଇଁ ଗର୍ବିତ। ଏହାର ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ସ୍ୱୀକୃତି ରହିଛି। ଆମର ବିଚାରପତିମାନେ ପ୍ରତିଭା ଦାନ କରିଛନ୍ତି କିନ୍ତୁ ଏହା ବିଷୟରେ କିଛି ଧ୍ୟାନ ଦେବା ଆବଶ୍ୟକ | _ _ _ _ ମୋର କୌଣସି ସନ୍ଦେହ ନାହିଁ ଯେ ଆମର ବିଚାରପତିମାନଙ୍କ ଜ୍ଞାନ ଏହି ଅବସରରେ ବୃଦ୍ଧି ପାଇବ ଏବଂ ଆତ୍ମ-ନିୟନ୍ତ୍ରଣର ବିବର୍ତ୍ତନ ହେବ | ମୁଁ ଦୃଢ଼ ଭାବରେ ବିଶ୍ୱାସ କରେ, ଏହା ବିଧାନସଭା ହେଉ କିମ୍ବା ନ୍ୟାୟପାଳିକା, ସ୍ୱ-ନିୟନ୍ତ୍ରଣ ହେଉଛି ସବୁଠାରୁ ପ୍ରଭାବଶାଳୀ ନିୟାମକ | ବିଚାର ହେଉଛି ପ୍ରସଙ୍ଗରେ ଯୋଗଦେବା ନୁହେଁ। ବିଚାର କଦାପି ଯୁକ୍ତିତର୍କରେ ଲିପ୍ତ ହେବା ନୁହେଁ। ବିଚାର ହେଉଛି ପ୍ରତିକୂଳ ସମ୍ପର୍କ ରଖିବା ନୁହେଁ। ଧାରଣା ହେଉଛି ଏକ ବୈଠକ ପଡ଼ିଆ ରହିବା। ବିଚାର ହେଉଛି ଏହା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ଯେ ଆମ ପ୍ରତିଷ୍ଠାତା ପିତା ସମ୍ବିଧାନ, ଆମର ଅନୁଷ୍ଠାନଗୁଡ଼ିକ ବିଷୟରେ ଯାହା କଳ୍ପନା କରିଥିଲେ, ଆମେ ତାହାକୁ ଉଜ୍ଜ୍ୱଳ କରିବା ପାଇଁ, ଉଜ୍ଜ୍ୱଳ କରିବା ପାଇଁ, ବୃହତ୍ତର ମଙ୍ଗଳ ପାଇଁ ଅନ୍ତିମ ପ୍ରଦର୍ଶନ ପାଇଁ ଆଣିଥାଉ |
ବାଳକ ଏବଂ ବାଳିକାମାନେ, ମୁଁ ଏହି ଇଭେଣ୍ଟଗୁଡ଼ିକୁ ବାଛିଥିଲି କାରଣ ସେଗୁଡ଼ିକ ସାମ୍ପ୍ରତିକ ଥିଲା କିନ୍ତୁ ଦୁଇଟି ଘଟଣା ମୁଁ ଆପଣଙ୍କୁ ସଙ୍କେତ ଦେବା ଆବଶ୍ୟକ | ଯେତେବେଳେ ମୁଁ ପୁସ୍ତକ ଉନ୍ମୋଚନ ସମାରୋହ ବିଷୟରେ ଚିନ୍ତା କଲି, ଲେଖକ ସୁପ୍ରିମକୋର୍ଟର ଜଣେ ପୂର୍ବତନ ବିଚାରପତି ହୋଇଥିବାରୁ, ମୁଁ ଜରୁରୀକାଳୀନ ପରିସ୍ଥିତିକୁ ପ୍ରାସଙ୍ଗିକ ଭାବରେ ଆଣିଥିଲି କାରଣ 1973 ରେ କେଶୱାନନ୍ଦ ଭାରତୀରେ ବିକଶିତ ହୋଇଥିବା ମୌଳିକ ଢାଞ୍ଚାର ସିଦ୍ଧାନ୍ତ ଉପରେ ଉତ୍ଥାନ କରାଯାଇଥିଲା, କିନ୍ତୁ ମୁଁ ଆପଣଙ୍କୁ ଦୁଇଟି ଘଟଣା କହିବି ଯାହା ନିକଟରେ ଘଟିଛି |
ସେଗୁଡ଼ିକ କେବଳ ସେହି ଦୃଷ୍ଟିକୋଣରୁ ଆପଣଙ୍କ ଧ୍ୟାନ ଆକର୍ଷଣ କରିବା ପାଇଁ | ଗୋଟିଏ ଥିଲା 'ସମ୍ବିଧାନ ଦିବସ ", କାରଣ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଭାରତୀୟ ଜାଣିବା ଉଚିତ ଯେ ଆମେ କାହିଁକି' ସମ୍ବିଧାନ ଦିବସ" ପାଳନ କରୁଛୁ। ଆମେ ଗତ ଏକ ଦଶନ୍ଧି ଧରି ଏହାକୁ ପାଳନ କରୁଛୁ ଏବଂ ସମ୍ବିଧାନ ହାତ୍ୟ ଦିବସ ପାଳନ କରୁଛୁ କାରଣ ଆପଣ ପୁଅ ଏବଂ ଝିଅମାନେ ଜାଣି ନାହାଁନ୍ତି ଯେ ଜରୁରୀକାଳୀନ ପରିସ୍ଥିତି ସମୟରେ ଆମର ନାଗରିକମାନେ କେଉଁ ପ୍ରକାରର ଯନ୍ତ୍ରଣାଦାୟକ ଅନୁଭୂତି ଭୋଗିଥିଲେ | ଯୁବକ ପୁଅ ଏବଂ ଝିଅ, ପିଲାମାନଙ୍କ ଉପରେ ପ୍ରଭାବ, ଯେତେବେଳେ ସେମାନଙ୍କ ପିତାମାତା ଜାତୀୟତାବାଦୀ ମନ, ସେମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରୁ ଅନେକ ପରେ ମନ୍ତ୍ରୀ, ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ, କ୍ୟାବିନେଟ ମନ୍ତ୍ରୀ ଏବଂ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ହୋଇଥିଲେ, ବିନା କୌଣସି କାରଣରେ ଅଟକ ରଖାଯାଇଥିଲା, ନ୍ୟାୟପାଳିକା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ କୌଣସି ପ୍ରବେଶ ନଥିଲା | ତେଣୁ, ଏହି ଦୁଇ ଦିନରେ ଆପଣଙ୍କୁ ନିଜକୁ ଉତ୍ସର୍ଗ କରିବାକୁ ପଡିବ, ନିଜ ଭିତରେ ଚିନ୍ତା କରିବାକୁ ପଡିବ ଏବଂ ସେହି ଅନୁଯାୟୀ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବାକୁ ପଡିବ |
ମୁଁ ନିଶ୍ଚିତ ଯେ ଆପଣ ପରସ୍ପର ସହିତ ସଂଯୁକ୍ତ ହେବାର ଲାଭଦାୟକ ଅଭିଜ୍ଞତା ପାଇଥିବେ | ବର୍ଷ ଶେଷ ସୁଦ୍ଧା କିମ୍ବା ଆସନ୍ତା ବର୍ଷ ପ୍ରାରମ୍ଭରେ, ଆମେ ସେତେବେଳ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ସମସ୍ତ ଅଂଶଗ୍ରହଣକାରୀଙ୍କ ସହିତ ଦିଲ୍ଲୀରେ ଏକ ବୈଠକ ଆୟୋଜନ କରିବୁ। ତେଣୁ ଆପଣଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ପରସ୍ପର ମଧ୍ୟରେ ମିଶିବାର ସୁଯୋଗ ମିଳିବ, କିନ୍ତୁ ଯେଉଁ ମଞ୍ଚ ପ୍ରସ୍ତୁତ ହେଉଛି, ସେଥିରେ ପରସ୍ପର ସହିତ ଯୋଗାଯୋଗରେ ରୁହନ୍ତୁ। ଯେତେବେଳେ ବି ଆପଣ କୌଣସି ସ୍ଥାନକୁ ଯାତ୍ରା କରନ୍ତି, ଯେଉଁଠାରେ ଆପଣ ସେହି ସ୍ଥାନରୁ ଜଣେ ଇଣ୍ଟର୍ଣ୍ଣ ପାଇବେ, ତାଙ୍କ ସହିତ ଯୋଗାଯୋଗ କରିବାକୁ ଚେଷ୍ଟା କରନ୍ତୁ। ତାହା ଏକ ଲାଭପ୍ରଦ ଅନୁଭୂତି ହେବ।
ଆପଣଙ୍କର ବିଚାର ଏବଂ ଚିନ୍ତାଧାରା ବାଣ୍ଟିବା ଆରମ୍ଭ କରନ୍ତୁ କାରଣ କେବଳ ବିଚାର ହିଁ ଗଣତନ୍ତ୍ରର ଉପହାର। ଆପଣଙ୍କୁ ବିଚାର କରିବାକୁ ପଡ଼ିବ। ବିଚାରର ଶକ୍ତି, ବିଚାରର ଶକ୍ତି, ଆମର ପ୍ରଗତି ପଥ ନିର୍ଦ୍ଧାରଣ କରିବ। ମୁଁ ଆପଣଙ୍କୁ ଶୁଭେଚ୍ଛା ଜଣାଉଛି। ଆପଣଙ୍କୁ ବହୁତ ବହୁତ ଧନ୍ୟବାଦ।