Prime Minister's Office
India-Mauritius Joint Vision for an Enhanced Strategic Partnership
12 MAR 2025 2:13PM by PIB Delhi
The Prime Minister of Mauritius, Dr. the Honourable Navinchandra Ramgoolam, GCSK, FRCP and the Prime Minister of India His Excellency Shri Narendra Modi had comprehensive and productive discussions on the entire gamut of bilateral relations between Mauritius and India during the latter’s State Visit to Mauritius from 11 to 12 March 2025.
During the bilateral meeting held on 11 March 2025, the two leaders reaffirmed that Mauritius and India enjoy a special and unique relationship that is unparalleled, given the shared bonds of history, language, culture, heritage, kinship, and values. They further acknowledged that Mauritius-India ties, anchored in people-to-people and cultural exchanges, have grown from strength to strength in the last several decades into a Comprehensive Strategic Partnership that cuts across various domains and benefits the two countries, their people and the wider Indian Ocean Region.
The Prime Minister of Mauritius underscored India’s role as a time-tested and trusted partner of Mauritius in its socio-economic development since the time of its independence. Noting that India has steadfastly supported Mauritius at all times, Prime Minister of Mauritius reaffirmed his firm commitment to further build upon the bilateral partnership that exists between the two countries to cater to future developments.
The Prime Minister of India, recollecting his earlier visit to Mauritius in March 2015, during which India’s Vision SAGAR, i.e., Security and Growth For All in the Region, was unveiled, emphasized that Mauritius remains a crucial partner for realising Vision SAGAR and lauded the extensive support extended by the Government of Mauritius in advancing bilateral relations. He further noted that Mauritius stands at the junction of India’s Vision SAGAR, its Neighbourhood First approach and its commitment to the Global South, and underlined the important role played by Mauritius in advancing these policies for the common benefit of both countries.
Underlining the strength and uniqueness of bilateral ties, both leaders agreed that it is time to provide further guidance and orientation to the relationship and transform it into an enhanced Strategic Partnership.
Political Exchanges
Both leaders acknowledged that their bilateral relations enjoy a high degree of trust and mutual understanding at various levels, complemented by regular high level exchanges and visits between the two countries. Noting that the participation of Mauritius as a Guest country under India’s G20 Presidency had deepened engagement across all sectors, both leaders reaffirmed their commitment to continue these engagements.
Welcoming the ongoing discussions between the Parliaments of the two countries, including in the field of capacity building, both leaders agreed to strengthen cooperation on sharing best practices on parliamentary proceedings. Further, they agreed to intensify interactions between Parliamentarians of the two countries.
Development Partnership
The two leaders noted that India has been the leading development partner for Mauritius since its independence and has contributed significantly towards its infrastructure and developmental needs. Highlighting India’s support in successfully implementing several high profile infrastructure projects, such as India-Mauritius Metro Express Project, New Supreme Court Building, New ENT Hospital, 956 Social Housing Units, and Educational Tablets, among others, the Prime Minister of Mauritius expressed gratitude for India-aided projects that form part of the Mauritian landscape across various sectors and have benefited all sections of Mauritius over the years.
Both leaders acknowledged the benefits of the new runway and jetty developed with Indian assistance at Agalega and its critical role towards provisioning of emergency humanitarian assistance in the aftermath of the recent Cyclone Chido for the Mauritian people in Agalega. The Prime Minister of Mauritius thanked the Government of India for its timely and swift assistance, including the deployment of transport aircraft and ships, to aid the efforts of the Government of Mauritius towards rehabilitation, thereby reaffirming India’s role as a ‘First Responder’ for Mauritius in times of need. The Prime Minister of Mauritius welcomed the assistance of the Prime Minister of India in the development of Agalega for the welfare and benefit of its inhabitants.
The leaders further underlined the significance of ongoing infrastructure projects such as Renal Transplant Unit, Forensic Science Laboratory, National Archives and Library and Civil Service College, as well as the High Impact Community Development Projects spread across Mauritius and reiterated their full support towards their timely completion.
Given that India-assisted people-centric developmental assistance brings tangible benefits to the friendly people of Mauritius and contributes towards the socio-economic development of Mauritius, both leaders agreed to:
i. Work towards timely delivery of 100-electric buses and the associated charging infrastructure;
ii. Implement Phase II of High Impact Community Development Projects;
iii. Initiate implementation of the replacement of 100 km water pipeline in Mauritius under the first INR denominated Line of Credit agreement concluded between the two sides;
iv. Finalise discussions on the new Parliament building on a site to be identified by Government of Mauritius, and conclude framework understanding to implement this project with India’s grant assistance; and
v. Finalise discussion on the redevelopment of the Ganga Talao Spiritual Sunctuary and conclude framework understanding to implement this project with India’s grant assistance;
vi. Explore new areas of development cooperation, as per the needs and priorities of the Government of Mauritius.
Human Resource Development and Capacity Building
12. Noting that India has always contributed towards capacity building and training needs of Mauritius and its constructive role towards human resource development needs of Mauritius, both leaders committed to:
i. Continue ongoing capacity building initiatives, both under Government of India’s ITEC framework and customized training programmes; Implement the customized training programme for 500 civil servants of Mauritius through the National Centre for Good Governance in India over a period of five years;
ii. Create institutional linkages between the Civil Service College, Forensic Science Laboratory, and National Archives and Library with relevant premier institutes in India for continued cooperation and sharing of best practices;
iii. Support continued deputation of Consultants and/or technical experts to assist the Government of Mauritius for its functional requirements;
iv. Enhance and strengthen the existing training collaboration for Mauritian diplomats by institutionalizing a capacity building programme at the Sushma Swaraj Institute of Foreign Service through a Memorandum of Understanding (MOU); and
v. Explore further training programmes for Mauritian officials in civil, police, parliamentary, customs, legal, health, and other domains, as per needs and requirements of Mauritius.
Space and Climate Change
The two leaders agreed that the ongoing space cooperation has immensely benefited both the countries and reflected the importance attached by India to its special ties with Mauritius. The Prime Minister of Mauritius conveyed his appreciation to the Government of India for its support towards the joint development of a satellite for Mauritius and acknowledged that this cooperation is a testament to India’s unwavering support to Mauritius on its developmental journey. In order to further deepen cooperation in the space domain, they agreed to:
i. Work closely towards successful development and launch of the India-Mauritius satellite, including requisite training for Mauritian scientists and experts at the Indian Space Research Organisation;
ii. Support implementation of weather and climate forecasting system at different temporal scales, Wave Rider Buoys and Multi-hazard Emergency System in Mauritius to help it build a resilient disaster preparedness and response system;
iii. Renew the ongoing cooperation between ISRO and Mauritius Research and Innovation Council (MRIC) on ISRO Telemetry and Tracking Centre in Mauritius; and
iv. Explore new avenues of cooperation in the space and climate change domain to cater to the needs of Mauritius, and associated capacity building support; and
v. Pursue the proposal of the Government of India for a development partnership project aimed at utilising an Earth Observation Application and an interactive computing framework to enable Mauritius to monitor extreme weather events and study climate impact effectively, which will be carried out by the Indian Space Research Organisation (ISRO) and the Ministry of Earth Sciences (MoES), under the umbrella of the QUAD.
Health and Education cooperation
Underscoring India’s support towards development of health and educational infrastructure including assistance for adoption and deployment of its health related DPIs and platforms and its positive contribution towards development of Mauritius, both leaders reaffirmed their commitment to provide quality, affordable, and accessible health care benefits to the people of Mauritius. They appreciated the launch of the first Jan Aushadhi Kendras by India abroad in Mauritius and agreed to expand the initiative to various parts of Mauritius.
Noting the challenges faced by Mauritius on account of increase in drug-addiction and related social issues, the leaders agreed to work together in sharing expertise on drug de-addiction and rehabilitation, and to work closely with the National Drug Policy, Monitoring and Coordination Agency with expertise and support from the Narcotics Control Bureau of India.
Advancing the ongoing cooperation in health domain, the two leaders further agreed to work closely towards timely implementation of Digital Health Office system in Mauritius, along with deputation of a specialist from India, to aid the Government of Mauritius’s endeavour to digitise health care services in Mauritius.
The leaders also underlined the importance of cooperation in AYUSH. The Prime Minister of Mauritiusexpressed his appreciation for the support extended by India for the setting-up of an Ayush Centre of Excellence in Mauritius, and looked forward to the continued assistance of India to realise this ambitious Project. The Prime Minister of Mauritius thanked the Prime Minister of India for all the facilities extended by India to Mauritian patients undergoing treatment in India.
The leaders also welcomed ongoing discussions between National Council for Educational Research and Training (NCERT) and the Ministry of Higher Education of Mauritius on sharing of expertise in development of curriculum for school education and agreed that such cooperation initiatives will augur well for deepening of bilateral ties and strengthen institutional linkages in the field of school education. They also agreed to strengthen India Mauritius S&T cooperation which includes preparation of a roadmap for the implementation of the National Science and Technology Strategy and collaboration on establishment of Directorate of Science and Technology in Mauritius.
Economic and Trade Cooperation
Acknowledging that the conclusion of the Comprehensive Economic Cooperation and Partnership Agreement (CECPA), India’s first ever trade agreement with a country in African region, marked a major milestone in the economic and trade relations of both countries, the leaders underscored the need for exploiting the full potential of bilateral trade for the shared objective of economic growth and prosperity of Mauritius and India. Highlighting Mauritius’s locational advantage and cultural linkages, inter-alia, with Africa its being part of African Continental Free Trade Area (AfCFTA), The Prime Minister of Mauritius underlined the need for Indian companies and businesses to see Mauritius as a gateway to India’s engagements with Africa and benefit from trade and business opportunities offered by Africa.
Reiterating their firm commitment to diversify the trade and commercial linkages between the two countries, the leaders agreed to:
i. Hold the second session of High Power Joint Trade Committee under CECPA tofurther strengthen trade, economic cooperation and partnership between the two countries;
ii. Facilitate trade settlements in local currencies, viz.Indian Rupee and Mauritian Rupee, which will work towards derisking bilateral trade,pursuant to signing of an MoU on Local currency Settlement by the partner Central Banks;
iii. Ratify the Protocol on Amendment of Double Taxation Avoidance Agreement at the earliest to harmonise with International Standards on treaty abuse, after ongoing discussions are concluded; and
iv. Promote investments in sunrise sectors such as ocean economy, pharmaceuticals, IT and Fintech, among others, to support Mauritius in diversification of its economy for long term and sustainable economic growth.
Digital cooperation
Underscoring India’s achievements in rolling out of several people-centric digitization initiatives and their positive impact on governance and service delivery,the Prime Minister of Mauritius requested India’s support to the Government of Mauritius on its digitisation drive across sectors, to which the Prime Minister of India expressed full support. In line with this objective, the leaders agreed to:
i. Support implementation of e-judiciary system, and digitisation of archives and records at Mahatma Gandhi Institute;
ii. Strengthen cooperation in the field of ICT including cyber security, Digital Public Infrastructure, and capacity building for the same;and
iii. Explore implementation of successful digital tools developed by India, such as PM Gati Shakti digital platform, as per Mauritius’s requirements.
Defence and Maritime Security cooperation
The two leaders noted that defence and maritime security cooperation remains an important pillar of bilateral relations and close cooperation in this domain has achieved a strategic dimension and benefited both countries immensely. They further agreed that Mauritius and India, having a shared commitment to ensure a free, open, safe and secure Indian Ocean Region, are natural partners in the region and reiterated their resolve to work closely in countering maritime challenges and safeguarding the larger strategic interests in the region.
The Prime Minister of Mauritius conveyed his appreciation to India for its unwavering support to Mauritius in protecting its vast Exclusive Economic Zone through provisioning of defence and maritime assets, regular deployment of ships and aircraft, conducting joint maritime surveillance, hydrographic surveys and patrolling, bilateral exercises and information sharing and training support, thereby emerging as a significant security provider for Mauritius.
The Prime Minister of Mauritius further thanked India for its continued assistance towards refit of Coast Guard Ships Victory, Valiant and Barracuda, on grant basis. The Prime Minister of India noted that Mauritius is a special maritime partner for India and is an important partner under India’s Vision SAGAR. Given our shared objectives in the region, The Prime Minister of India reiterated India’s continued support and assistance to Mauritius in augmenting its defence and security needs.
Reiterating their collective desire to counter growing threats and challenges in the region, the leaders resolved to:
i. Continue cooperation on provisioning of defence and maritime assets and equipment, as per needs and priorities of Mauritius;
ii. Enhance maritime cooperation through increased deployment of ships and aircraft for joint maritime surveillance and hydrography surveys;
iii. Deepen cooperation towards securing EEZ of Mauritius, including through enhanced utilisation of newly built runway and jetty at Agalega;
iv. Assist setting up of National Maritime Information Sharing Centre to enhance maritime domain awareness;
v. Cooperate by providing expertise in the fields of Marine Operations and Marine Engineering; Port Safety Environment, Port Emergency and Port security to Mauritius Port Authority; and
vi. Conduct customized training programme and capacity building initiatives to meet growing needs of Mauritius Police Force.
Regional and Multilateral Cooperation
The two leaders welcomed the ongoing discussions between Mauritius and the United Kingdom on Chagos islands. The Prime Minister of India reiterated India’s firm support to Mauritius on the Chagos issue. The Prime Minister of Mauritius thanked the Prime Minister of India for his personal support and engagement with global leaders on this issue.
The leaders agreed to work closely in advancing cooperation under regional and multilateral frameworks, especially through the Indian Ocean Rim Association (IORA), Colombo Security Conclave, the Global Biofuels Alliance, International Solar Alliance, and Coalition for Disaster Resilient Infrastructure. They welcomed the recent signing of the Founding Documents of the Colombo Security Conclave and assumption of Chair of the IORA by India for the period 2025-26, and underlined the importance of these regional mechanisms for furthering cooperation on maritime security and addressing common challenges in the Indian Ocean Region.
Cultural and People-to-People ties
Noting that cultural heritage, historical bonds and people-to-people ties underpin Mauritius-India special ties, the leaders agreed to further deepen the close bonds of friendship between the two countries. In this regard, they agreed to:
i. Support the Mahatma Gandhi Institute in preserving the documented records of indentured workers from India, including through specialised training and institutional support through the National Archives of India;
ii. Strengthen diaspora engagement through Know India Programme, Connecting Roots, Pravasi Bhartiya Divas, and scholarships and cooperate on research related to Girmitya’s legacy and documentation of their contribution in strengthening people to people ties;
iii. Promote tourism and cultural exchanges through visits to Char Dham and Ramayana trail as well as ancient places of religious worship in India; and
iv. Further cooperate to expedite implementation of the MOU on labor recruitment to facilitate labor mobility between Mauritius and India.
The leaders expressed satisfaction over their comprehensive discussions on the entire gamut of bilateral relations and agreed that their special and close bilateral partnership has acquired significant strategic depth. They further noted that the Mauritius-India bilateral partnership in the domains of development partnership, defence and maritime security and people-to-people ties is a shining example of cooperation and sets a standard for bilateral partnership in the region. Both leaders agreed to continue providing orientation and guidance towards elevating the relationship into anenhanced Strategic Partnership, which is mutually beneficial, catering to the developmental needs of Mauritius, and contributing to shared objectives in the region.
The Prime Minister of Mauritius thanked the Prime Minister of India for his presence, as the Guest of Honour, at the National Day celebrations marking the 57th Anniversary of the Independence of Mauritius and the 33rd Anniversary of the Republic of Mauritius.
The Prime Minister of India invited the Prime Minister of Mauritius to pay an official visit to India at his earliest convenience.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
ভারত-মৌরিসিয়সকী হেন্না মপাঙ্গল লৈরবা স্ত্রেতেজিক পার্তনরশিপকী অপুনবা মঙলান
12 MAR 2025 2:13PM by PIB Imphal
মৌরিসিয়সকী প্রধান মন্ত্রী ইকাইখুম্নজরবা দাঃ নবিনচন্দ্র রামগুলাম, জি.সি.এস.কে., এফ.আর.সি.পি. অমসুং ভারতকী প্রধান মন্ত্রী, শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা মৌরিসিয়স অমসুং ভারতকী মরক্তা লৈরিবা নাকল অনিগী ওইবা মরীশিংগী মতাংদা ২০২৫গী মার্চ ১১-১২দা মৌরিসিয়সতা চৎখিবা মহাক্কী রাজ্যগী খোংচৎ মনুংদা মপুং ওইবা অমসুং কান্ননিংঙাই ওইরবা হীরম কয়াদা ৱারী শানখি।
২০২৫গী মার্চ ১১দা পাংথোকখিবা লৈবাক অনিগী ওইবা মীফম অদুদা লুচিংবা অনিনা মৌরিসিয়স অমসুং ভারতকী মরক্তা মান্নবা পুৱারী, লোল, চৎনবী, হেরিতেজকা মরী লৈনবশিং অমসুং ভেল্যুশিংগী ওইবা অখন্নবা অমসুং তোপ তোপ্পা মরী অমা লৈনরি হায়না ফোংদোক্নখি। মখোয়না মখা তানা পনখি মদুদি মৌরিসিয়স-ভারতকী মরী অসি মীয়ামগী মরক্তা লৈনবা অমসুং নাৎ লান্নবদা য়ুম্ফম ওইদুনা হৌখিবা চহি কয়াদগী হেন্না মপাঙ্গল কনখৎলক্তুনা তোঙান তোঙানবা হীরমশিংদা কম্প্রিহেন্সিব স্ত্রেতেজিক পার্তনরশিপ অমা ওইরক্লি অমসুং মসিনা লৈবাক অনিনা, মখোয়গী মীয়াম অমসুং ভারত মহাসাগরগী লমদমদা কান্নবা ফংহল্লি।
মৌরিসিয়সকী প্রধান মন্ত্রীনা লৈবাক অসিনা নীংতম্বা ফংলবা মতুংদগী হৌনা মসিগী সোসিও-ইকোনোমিক দিবেলপমেন্ততা মতমগী মতুং ইন্না হোংবা নাইদ্রবা অমসুং থাজবা য়াবা মপাং অমা ওইনা লৌরিবা ভারতকী থৌদাং পনখি। ভারতনা মতম পুম্নমক্তা মৌরিসিয়সপু লেপ্পা লৈতনা মতেং পাংলি হায়না পল্লদুনা, মৌরিসিয়সকী প্রধান মন্ত্রীনা লৈবাক অনিগী মরক্তা লৈরিবা নাকল অনিগী ওইবা মপাং অসি মখা তানা শেমগৎনবা মহাক্কী অচেৎপা ফিরেপ অমুক হন্না ফোংদোকখি।
ভারতকী প্রধান মন্ত্রীনা মার্চ ২০১৫দা মহাক্না মৌরিসিয়সতা চৎখিবা অদু নীংশিংখি। মদুদা ভারতকী ভিজন সাগর, হায়বদি রিজন অসিদা পুম্নমক্কীদমক সেক্যুরিতী অমসুং গ্রোথ উরেপ উয়ুং তমখি। ভিজন সাগর অসি মংফাওনহন্নবা মৌরিসিয়স অসি মরুওইবা পার্তনর অমা ওইরি হায়না মহাক্না ফোংদোকখি। মহাক্না মখা তানা পনখি মদুদি মৌরিসিয়স অসি ভারতকী ভিজন সাগর, মসিগী নেবরহুদ ফার্ষ্ট এপ্রোচ অমসুং গ্লোবেল সাউথকীদমক লেপ্লিবা ফিরেপ অসিগী মাংদা লৈরি। লৈবাক অনিমক্কী কান্ননবগীদমক পোলিসীশিং অসিবু মাংলোমদা পুখৎপদা মৌরিসিয়সনা লৌরিবা মরুওইবা থৌদাং অদু মহাক্না ফোংদোকখি।
নাকল অনিগী মরীগী মপাঙ্গল অমসুং অখন্নবা মশক অসিবু পল্লদুনা লুচিংবা অনিমক্না মরি অসিদা মখা তানা লমজিং-লমতাকপীবা অমসুং ওরিএন্তেসন পীনবা অমসুং মসিবু হেন্না মপাঙ্গল লৈহল্লবা স্ত্রেতেজিক পার্তনরশিপ অমদা ওন্থোকপগী মতম ওইরে হায়না য়ানখি।
পোলিতিকেল একচেঞ্জশিং
লুচিংবা অনিমক্না লৈবাক অনিগী মরক্তা চাং নাইনা অৱাংবা থাক্কী এক্সচেঞ্জ অমসুং খোঙচৎশিংনা মপুং ফাহনরিবা, তোঙান তোঙানবা থাকশিংদা মখোয়গী লৈবাক অনিগী মরক্তা অৱাংবা থাক্কী মরীদা থাজবা অমসুং অমগা অমগা খঙমিন্নবগী অৱাংবা থাক অমা লৈ হায়না য়ানখি। ভারতকী জি.২০ প্রসিদেন্সীগী মখাদা গেস্ত লৈবাক অমা ওইনা মৌরিসিয়সনা শরুক য়াখিবনা সেক্তর খুদিংমক্তা মরী হেন্না চেৎশিলহনখ্রে হায়না পল্লদুনা লুচিংবা অনিমক্না মসিগী মরী অসি মখা তানা লৈহন্নবা মখোয়গী ফিরেপ অদু অমুক হন্না ফোংদোক্নখি।
লৈবাক অনিগী পার্লিয়ামেন্তশিংগী মরক্তা হৌজিক চত্থরিবা খন্ন-নৈনবশিং, কেপাসিতী বিল্দিংগী লমদা য়াওনা, লুচিংবা অনিমক্না পার্লিয়ামেন্তরী প্রোসেসশিংদা খ্বাইদগী ফবা থৌওংশিং শেয়র তৌনবগী মতাংদা মতেং পীনবা হেনগৎনবা য়ানখি। মখা তানা, মখোয়না লৈবাক অনিগী পার্লিয়ামেন্তরশিংগী মরক্তা মরী হেন্না চেৎশিলহন্নবা য়ানখি।
দিবেলপমেন্ত পার্তনরশিপ
লুচিংবা অনিমক্না ভারতনা মৌরিসিয়সকী নীংতম্বা ফংলবা মতুংদগী মৌরিসিয়সকী মরুওইবা দিবেলপমেন্ত পার্তনর অমা ওইদুনা লাক্লি অমসুং মসিগী ইনফ্রাস্ত্রকচর অমসুং দিবেলপমেন্তকী মথৌ তাবশিংদা চাউনা মতেং পাংলি হায়না পনখি। ইন্দিয়া-মৌরিসিয়স মেত্রো এক্সপ্রেস প্রোজেক্ত, অনৌবা সুপ্রিম কোর্ত বিল্দিং, অনৌবা ই.এন.তি. হোস্পিতাল, সোসিএল হাউজিং য়ুনিত ৯৫৬ অমসুং এজুকেস্নেল তেব্লেৎশিং অসিনচিংবা হাইপ্রোফাইল ইনফ্রাস্ত্রকচর প্রোজেক্ত কয়া মায় পাক্না পায়খৎপদা ভারতনা মতেং পাংলিবা অসিবু পল্লদুনা, মৌরিসিয়সকী প্রধান মন্ত্রীনা তোঙান তোঙানবা সেক্তরশিংদা ভারতনা মতেং পাংলিবা প্রোজেক্তশিংগীদমক থাগৎপা ফোংদোকখি।
লুচিংবা অনিনা আগলেগাদা ভারতকী তেংবাংগা লোয়ননা শেমগৎখিবা অনৌবা রনৱে অমসুং জেৎকী কান্নবশিং অদু খঙখি অমসুং ইকুই কুইদ্রিঙৈদা থোকখিবা সাইক্লোন চিদোগী মতুংদা আগলেগাদা লৈবা মৌরিসিয়স মীয়ামগীদমক এমর্জেন্সী হ্যুমেনিতরিয়ান এসিস্তেন্স পীনবগীদমক মসিগী মরুওইবা থৌদাং অদু খঙখি। মৌরিসিয়সকী প্রধান মন্ত্রীনা মৌরিসিয়সকী সরকারবু নৌনা শেমগৎনবা হোৎনবদা মতেং পাংনবা ত্রান্সপোর্ত এয়রক্রাফ অমসুং জহাজশিং থাগৎপা য়াওনা মতম চানা অমসুং থুনা মতেং পাংবগীদমক ভারত সরকারদা থাগৎপা ফোংদোকখি। মসিনা মথৌ তাবা মতমদা মৌরিসিয়সকীদমক 'ফার্স্ত রেস্পোন্দর' অমা ওইনা ভারতকী থৌদাং অদু অমুক হন্না ফোংদোকখি। মৌরিসিয়সকী প্রধান মন্ত্রীনা অগলেগাগী মীয়ামগী য়াইফনবা অমসুং কান্ননবগীদমক মফম অসি চাউখৎহনবদা ভারতকী প্রধান মন্ত্রীনা মতেং পাংলিবা অদু তরাম্না ওকখি।
লুচিংবশিংনা হৌজিক পায়খৎলিবা ইনফ্রাস্ত্রকচর প্রোজেক্তশিং হায়বদি রিনাল ত্রান্সপ্লান্ত য়ুনিত, ফোরেন্সিক সাইন্স লেবোরেতরী, নেস্নেল আর্কাইব অমসুং লাইব্রেরী অমসুং সিবিল সর্বিস কোলেজ, লোয়ননা মৌরিসিয়স শিনবা থুংনা লৈরিবা হাই ইম্পেক্ত কম্ম্যুনিতী দিবেলপমেন্ত প্রোজেক্তশিং অসিগী মরুওইবা অদু মখা তানা পনখি অমসুং মখোয়শিং অসি মতম চানা লোইশিন্নবা মখোয়গী মপুং ফানা মতেং পাংগনি হায়না অমুক হন্না থাজবা পীখি।
ভারতনা মতেং পাংলিবা মীচম মীয়ামগী ওইবা চাউখৎ-থৌরাংগী তেংবাং অসিনা মৌরিসিয়সকী মরূপ ওইরিবা মীয়ামদা কান্নবা ফংহল্লি অমসুং মৌরিসিয়সকী সোসিও-ইকোনোমিক দিবেলপমেন্তদা মতেং পাংলি। লুচিংবা অনিনা মখাদা পীরিবশিং অসিদা য়ানখি:
i. ইলেক্ত্রিক বস ১০০ অমসুং মসিগা মরী লৈনবা চার্জিং ইনফ্রাস্ত্রকচর মতম চানা পীনবা থবক পায়খৎপা,
ii. হাই ইম্পেক্ত কম্ম্যুনিতী দিবেলপমেন্ত প্রোজেক্তশিংগী ফেজ II পায়খৎপা;
iii. মৌরিসিয়সতা কিলোমীতর ১০০ শাংবা ঈশিং পাইপলাইন হোংদোক্নবা নাকল অনিগী মরক্তা ইহান হানবা আই.এন.আর.দা লেম্না পীবা লাইন ওফ ক্রেদিৎ এগ্রীমেন্তকী মখাদা থবক পায়খৎপা হৌবা;
iv. মৌরিসিয়স সরকারনা মশক খংদোক্কদবা মফম অমদা অনৌবা পার্লিয়ামেন্ত বিল্দিং অদুগী মতাংদা খন্ন-নৈনবশিং মপুং ফাহনবা অমসুং ভারতকী গ্রান্ত এসিস্তেন্সকা লোয়ননা প্রোজেক্ত অসি ইমপ্লিমেন্ত তৌনবা ফ্রেমৱার্ক এগ্রিমেন্ত অমা লোইশিনবা; অমসুং
v. গঙ্গা তালাও স্পিরিচুএল সেঙ্কচুয়রী অমুক হন্না শেমগৎনবা খন্ন-নৈনবা লোইশিনবা অমসুং ভারতকী গ্রান্ত এসিস্তেন্সকা লোয়ননা প্রোজেক্ত অসি ইমপ্লিমেন্ত তৌনবা ফ্রেমৱার্ক এগ্রিমেন্ত অমা লোইশিনবা;
vi. মৌরিসিয়স সরকারগী মথৌ তাবশিং অমসুং মরুওইবশিংগী মতুং ইন্না শেমগৎ শাগৎনবা অনৌবা লমশিং থিজিনবা।
হ্যুমেন রিসোর্স দিবেলপমেন্ত অমসুং কেপাসিতী বিল্দিং
১২. ভারতনা মতম পুম্নমক্তা মৌরিসিয়সকী কেপাসিতী বিল্ দিং অমসুং ত্রেনিংগী মথৌ তাবশিংদা মতেং পাংদুনা লাক্লি অমসুং মৌরিসিয়সকী হ্যুমেন রিসোর্স দিবেলপমেন্তকী মথৌ তাবশিংদা ভারতনা কন্সত্রক্তিব ওইবা থৌদাং লৌরি হায়না পল্লদুনা লুচিংবা অনিমক্না মখাদা পীরিবশিংসি পাংথোক্নবা ৱাশক লৌখি:
i. ভারত সরকারগী আই.তি.ই.সি. ফ্রেমৱার্ক অমসুং কাস্তমাইজ তৌরবা ত্রেনিং প্রোগ্রাম অনিমক্কী মখাদা হৌজিক চত্থরিবা কেপাসিতী বিল্ দিং ইনিসিয়েতিবশিং মখা চত্থবা। চহি মঙাগী মতমগী মনুংদা নেস্নেল সেন্তর ফোর গুদ গবর্নান্স ওফ ইন্দিয়াগী খুত্থাংদা মোরিসসকী সিভিল সর্ভেন্ত ৫০০গীদমক্তা কাস্তমাইজ তৌরবা ত্রেনিং প্রোগ্রাম পায়খৎপা।
ii. সিবিল সর্ভিস কোলেজ, ফোরেন্সিক সাইন্স লেবোরেতরী অমসুং নেস্নেল আর্কাইব অমসুং লাইব্রেরীগা ভারতকী মরী লৈনবা প্রিমিয়র ইন্সতিত্যুৎশিংগা লেপ্তনা মতেং পাংনবা অমসুং খ্বাইদগী ফবা থবকশিং শেয়র তৌনবগীদমক ইন্সতিত্যুস্নেল লিঙ্কশিং শেম্বা;
iii. মৌরিসিয়স সরকারগী মথৌ তাবশিংদা মতেং পাংনবা কন্সল্তেন্তশিং অমসুং/নত্ত্রগা তেক্নিকেল এক্সপর্তশিং লেপ্তনা থাগৎপা;
iv. মেমোরেন্দম ওফ অন্দর্স্তেন্দিং (এম.ও.য়ু.) অমগী খুত্থাংদা সুশ্মা স্বরাজ ইন্সতিত্যুৎ ওফ ফোরেন সর্ভিসতা কেপাসিতী বিল্ দিং প্রোগ্রাম অমা ইন্সতিত্যুস্নেল ওইনা শেমগৎতুনা মোরিসিয়ন দিপ্লোমেতশিংগীদমক হৌজিক লৈরিবা ত্রেনিং কোলাবোরেসন অসি হেনগৎহনবা অমসুং মপাঙ্গল কনখৎহনবা; অমসুং
v. মৌরিসিয়সকী মথৌ তাবশিংগী মতুং ইন্না সিভিল, পুলিস, পার্লিয়ামেন্তরী, কস্তম, লিগেল, হেল্থ অমসুং অতোপ্পা লমশিংদা মৌরিসিয়সকী ওফিসিএলশিংগীদমক মখা তানা ত্রেনিং প্রোগ্রামশিং থিজিনবা।
স্পেস অমসুং ক্লাইমেৎ চেঞ্জ
লুচিংবা অনিমক্না হৌজিক চত্থরিবা স্পেস কোওপরেসন অসিনা লৈবাক অনিমক্তা য়াম্না কান্নবা ফংহল্লে অমসুং মসিনা মৌরিসিয়সকা লৈনরিবা অখন্নবা মরীদা ভারতনা মরুওইবা থম্লিবা অসি উৎলি হায়না য়ানখি। মৌরিসিয়সকী প্রধান মন্ত্রীনা মৌরিসিয়সকীদমক সেতেলাইত অমা পুন্না শেমগৎপদা ভারত সরকারনা মতেং পাংবগীদমক মহাক্কী থাগৎপা ফোংদোকখি অমসুং মসিগী তেংবাং অসি মৌরিসিয়সকী চাউখৎ থৌরাংগী খোঙচৎতা ভারতনা লেপ্পা লৈতনা মতেং পাংবগী খুদম অমনি হায়না য়াখি। স্পেস দোমেনদা মতেং পীনবা হেন্না চেৎশিলহন্নবা মখোয়না মখাদা পীরিবসি য়ানখি:
i. ইন্দিয়ন স্পেস রিসর্স ওর্গনাইজেসনদা মৌরিসিয়সকী সাইন্তিস্তশিং অমসুং এক্সপর্তশিংগী ত্রেনিং য়াওনা ইন্দিয়া-মৌরিসিয়স সেতেলাইত মায় পাক্না শেমগৎনবা অমসুং থাগৎনবা থবক পায়খৎপা।
ii. তোঙান-তোঙানবা মতমগী স্কেলশিংদা ৱেদর অমসুং ক্লাইমেৎ প্রোব্লেক্সন সিস্তেম, ৱেব রাইদর বোয়শিং অমসুং মল্তি-হারদ ইমর্জেন্সী সিস্তেম অসি মৌরিসিয়সতা রেসিলিয়েন্ত দিজাস্তর প্রিপারেন্স অমসুং রেস্পোন্স সিস্তেম অমা শেমগৎপদা মতেং পাংনবা ইমপ্লিমেন্ত তৌবা;
iii. মৌরিসিয়সতা লৈবা ইসরোগী তেলেমেত্রী অমসুং ত্রেকিং সেন্তরদা ইসরো অমসুং মৌরিসিয়স রিসর্স অমসুং ইন্নোবেসন কাউন্সিল (এম.আর.আই.সি.) গী মরক্তা হৌজিক চৎথরিবা তেংবাং পীনবা নৌনা হৌদোকপা; অমসুং
iv. মহাকাশ অমসুং ক্লাইমেৎ চেঞ্জগী লমদা মৌরিসিয়সকী মথৌ তাবশিং ফংহন্নবা অমসুং মসিগা মরী লৈনবা কেপাসিতী বিল্দিং সপোর্ত ফংহন্নবা মতেং পীনবগী অনৌবা লম্বীশিং থিজিনবা; অমসুং
v. ভারত সরকারনা দিবেলপমেন্ত পার্তনরশিপ প্রোজেক্ত অমগীদমক থম্লিবা ৱাফম অদু মখা তানা পায়খৎকনি। মসিগী পান্দমদি মওরিসিয়সনা এক্সত্রিম ৱেদর ইভেন্তশিং য়েংশিনবা অমসুং ক্লাইমেৎ ইম্পেক্তপু কান্নবা মওংদা নৈনবগীদমক আর্থ ওবজর্বেসন এপ্লিকেসন অমসুং ইন্তরেক্তিব কম্প্যুতিং ফ্রেমৱার্ক অমা শীজিন্নবনি। মসিগী থবক অসি ইন্দিয়ন স্পেস রিসর্স ওর্গনাইজেসন (আইএসআরও) অমসুং ক্বাদকী মখাদা আর্থ সাইন্স মন্ত্রালয় (এম.ও.ই.এস.) না পায়খৎকনি।
হেল্থ অমসুং এজুকেসন কোওপরেসন
হেল্থ অমসুং এজুকেসনেল ইনফ্রাস্ত্রকচর শেমগৎপদা ভারতনা মতেং পাংলি হায়না পল্লদুনা, মসিগী হেল্থকা মরী লৈনবা দি.পি.আই.শিং অমসুং প্লেৎফোর্মশিং লৌখৎপা অমসুং শিজিন্নবদা মতেং পাংলিবা অমসুং মৌরিসিয়সকী চাউখৎ থৌরাংদা মসিগী পোজিতিব ওইবা মতেং পাংলিবা অদু পল্লদুনা লুচিংবা অনিমক্না মৌরিসিয়সকী মীয়ামদা ক্বালিতী লৈবা, শেল চঙদবা অমসুং খুদোংচাবা লৈবা হেল্থ কেয়র বেনিফিৎশিং ফংহন্নবা মখোয়গী ফিরেপ অদু অমুক হন্না ফোংদোকখি। মখোয়না মওরিসিয়সতা ভারতনা অহানবা জন ঔশধী কেন্দ্র হৌদোকপগীদমক থাগৎপা ফোংদোকখি অমসুং ইনিসিয়েতিব অসি মওরিসিয়সকী তোঙান তোঙানবা মফমশিংদা পাকথোক চাউথোকহন্নবা য়ানখি।
দ্রগ শিজিন্নবগী চাং হেনগৎলকপা অমসুং মসিগা মরী লৈনবা খুন্নাইগী ওইবা ৱাফমশিংগী মতুং ইন্না মৌরিসিয়সনা মায়োক্নরিবা শিংনবশিং অদু পল্লদুনা লুচিংবশিংনা দ্রগ শিজিন্নবগী চাং হন্থহনবা অমসুং রিহেবিলিতেসনগী মতাংদা এক্সপর্সিতী শেয়র তৌনবা পুন্না থবক তৌমিন্ননবা অমসুং ভারতকী নারকোতিক্স কন্ত্রোল ব্যুরোগী এক্সপর্সিতী অমসুং সপোর্ত য়াওনা নেস্নেল দ্রগ পোলিসী, মোনিতরিং অমসুং কোওর্দিনেসন এজেন্সীগা নক্না থবক তৌমিন্ননবা য়ানখি।
হকশেলগী লমদা হৌজিক চত্থরিবা তেংবাং পীনবা অসি খুমাং চাউশিলহন্দুনা লুচিংবা অনিনা মৌরিসিয়সতা দিজিতেল হেল্থ ওফিস সিস্তেম মতম চানা ইমপ্লিমেন্ত তৌনবা পুন্না থবক তৌমিন্ননবা য়ানখি। মৌরিসিয়সতা হেল্থ কেয়র সর্বিসশিং দিজিতেল তৌনবা মৌরিসিয়স সরকারনা হোৎনরিবা অসিদা মতেং পাংনবা ভারতকী স্পেসিয়েলিস্ত অমা দিপুতেৎ তৌখি।
লুচিংবশিংনা আয়ুশতা মতেং পীনবগী মরুওইবা অদুসু পনখি। মৌরিসিয়সতা আয়ুশ সেন্তর ওফ এক্সিলেন্স অমা লিংখৎনবগীদমক ভারতনা মতেং পীরকপগীদমক মৌরিসিয়সকী প্রধান মন্ত্রীনা থাগৎপা ফোংদোকখি। মসিগী এম্বিসিয়স প্রোজেক্ত অসি মপুং ফাহন্নবগীদমক ভারতনা মখা তানা মতেং পাংগনি হায়না মহাক্না থাজবা ফোংদোকখি। ভারত্তা লায়েংলিবা মৌরিসিয়সকী অনাবশিংদা ভারতনা পীরিবা খুদোংচাবশিংগীদমক মৌরিসিয়সকী প্রধান মন্ত্রীনা ভারতকী প্রধান মন্ত্রীদা থাগৎপা ফোংদোকখি।
লুচিংবশিংনা নেস্নেল কাউন্সিল ফোর এজুকেস্নেল রিসর্স এন্দ ত্রেনিং (এন.সি.ই.আর.তি.) অমসুং মোরিসসকী হায়র এজুকেসন মিনিস্ত্রীগী মরক্তা স্কুল এজুকেসনগী করিকুলম শেমগৎপদা এক্সপর্সিতী শেয়র তৌনবগী মতাংদা চত্থরিবা খন্ন-নৈনবশিংবু তরাম্না ওকখি অমসুং অসিগুম্বা কোওপরেসন ইনিসিয়েতিবশিংনা লৈবাক অনিগী মরক্তা মরী হেন্না চেৎশিলহন্নবা অমসুং স্কুল এজুকেসনগী লমদা ইন্সতিত্যুস্নেল লিঙ্কশিং মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা হোৎনগনি হায়না য়ানখি। মখোয়না নেস্নেল সাইন্স অমসুং তেক্নোলোজী স্ত্রেতেজী ইমপ্লিমেন্ত তৌনবা রোদমেপ অমা শেম্বা অমসুং মৌরিসিয়সতা সাইন্স অমসুং তেক্নোলোজীগী দাইরেক্তোরেৎ অমা লিংখৎনবা হোৎনবদা মতেং পাংনবা য়াওনা ভারত অমসুং মৌরিসিয়সকী সাইন্স অমসুং তেক্নোলোজী কোওপরেসন মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা য়ানখি।
ইকোনোমিক অমসুং ত্রেদ কোওপরেসন
কম্প্রিহেন্সিব ইকোনোমিক কোওপরেসন এন্দ পার্তনরশিপ এগ্রীমেন্ত (সি.ই.সি.পি.এ.) গী ৱারোইশিন, অফ্রিকা লমদমগী লৈবাক অমগা লোয়ননা ভারতকী অহানবা ত্রেদ এগ্রীমেন্ত অসি লৈবাক অনিগী ইকোনোমিক অমসুং ত্রেদ রিলেসনশিপকী মরুওইবা মাইলস্তোন অমা ওইরি হায়না শকখঙলদুনা লুচিংবশিংনা মৌরিসিয়স অমসুং ভারতকী শেন্মিৎলোন চাউখৎপা অমসুং চাউখৎপগী অপুনবা পান্দমগীদমক নাকল অনিগী ওইবা ত্রেদকী অপুনবা পোতেন্সিএল শীজিন্নবগী তঙাই ফদবা অদু পনখি। মওরিসিয়সকী লোকেসনেল এদভান্তেজ অমসুং কলচরেল লিঙ্কেজ, অতোপ্পা ৱাফমশিংগী মরক্তা, আফ্রিকাগী কন্তিনেন্তেল ফ্রী ত্রেদ এরিয়া (এফ.সি.এফ.তি.এ.) গী শরুক অমা ওইরিবা অসি পল্লদুনা, মওরিসিয়সকী প্রধান মন্ত্রীনা ভারতকী কম্পেনীশিং অমসুং বিজিনেসশিংনা মওরিসিয়স অসি অফ্রিকাগা লোয়ননা ভারতকী এঙ্গেজমেন্তশিংগী গেৎৱে অমা ওইনা উবা অমসুং অফ্রিকাদা পীরিবা ত্রেদ অমসুং বিজিনেসকী খুদোংচাবশিংদগী কান্নবা লৌবগী তঙাই ফদবা অদু পনখি।
লৈবাক অনিগী মরক্তা ললোন-ইতিক অমসুং কম্মর্সিএল লিঙ্কশিং অসি দাইভর্সিফাই তৌনবা মখোয়গী অচেৎপা ফিরেপ অমুক হন্না ফোংদোক্লদুনা লুচিংবশিংনা মখাদা পীরিবশিং অসিদা য়ানখি:
i. লৈবাক অনিগী মরক্তা ত্রেদ, ইকোনোমিক কোওপরেসন অমসুং পার্তনরশিপ মখা তানা মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা সি.ই.সি.সি.পি.এ.গী মখাদা হাই পৱার জোইন্ত ত্রেদ কম্মিতীগী অনিশুবা মীফম পাংথোকপা;
ii. পার্তনর সেন্ত্রেল বেঙ্কশিংনা লোকেল করেন্সি সেতলমেন্তকী মতাংদা মেমোরেন্দম অমা খুৎয়েক পীনবগী মতুং ইন্না, লৈবাক অনিগী ত্রেদকী রিস্ক হন্থহন্নবা থবক পায়খৎকদবা ভারতকী রুপি অমসুং মৌরিসিয়ন রুপিদা ললোন-ইতিক্কী সেতলমেন্ত লাইথোকহনবা।
iii. হৌজিক চত্থরিবা খন্ন-নৈনবশিং লোইরবা মতুংদা, ত্রেৎকী লান্না শীজিন্নবগী মতাংদা ইন্তর্নেস্নেল স্তেন্দর্দশিংগা চান্নহন্নবা দবল তেক্সেসন এভোইদ তৌনবা এগ্রীমেন্ত শেমদোক-শাদোকপগী প্রোতোকোল অদু অথুবা মতমদা রেতিফাই তৌনবা; অমসুং
iv. মহাসাগরগী শেন্মিৎলোন, ফার্মাসিউটিকলস, আই.তি. অমসুং ফিনতেক অসিনচিংবা অতোপ্পা সেক্তরশিংদা ইনবেস্তমেন্তশিং প্রমোৎ তৌদুনা মওরিসিয়সকী শেন্মিৎলোনবু মতম শাংনা অমসুং তুং কোইনা চাউখৎহন্নবগীদমক মখল কয়াগী শেন্মিৎলোন পুথোকপদা মতেং পাংবা।
দিজিতেল কোওপরেসন
মীওই কয়াদা মীৎয়েং চঙবা দিজিতেলাইজেসনগী খোংথাং কয়া পায়খৎপদা ভারতনা মায় পাকপা অমসুং লৈঙাক অমসুং সর্বিস দেলিভরীদা মখোয়না পীরিবা পোজিতিব ইম্পেক্ত অদু পল্লদুনা, মৌরিসিয়সকী প্রধান মন্ত্রীনা সেক্তর কয়াদা দিজিতেলাইজেসনগী খোঙথাং অসিদা মৌরিসিয়স সরকারদা ভারতনা মতেং পাংনবা হায়খি। পান্দম অসিগী মতুং ইন্না লুচিংবশিংনা মখাদা পীরিবশিং অসিদা য়ানখি:
i. মহাত্মা গান্ধী ইন্সতিত্যুৎতা ই-জুদিসিয়রী সিস্তেম ইমপ্লিমেন্ত তৌবা অমসুং আর্কাইব অমসুং রেকোর্দশিং দিজিতেলাইজ তৌবা;
ii. সাইবর সেক্যুরিতী, দিজিতেল পব্লিক ইনফ্রাস্ত্রকচর অমসুং মসিগা মরি লৈনবা কেপাসিতী বিল্দিং য়াওনা আই.সি.তি.গী লমদা মতেং পীনবা হেনগৎহনবা; অমসুং
iii. মৌরিসিয়সকী মথৌ তাবশিংগী মতুং ইন্না পি.এম. গতী শক্তি দিজিতেল প্লেৎফোর্মগুম্বা ভারতনা শেমগৎপা মায় পাক্লবা দিজিতেল তুলশিং ইমপ্লিমেন্ত তৌবগী মতাংদা থিজিনবা।
দিফেন্স অমসুং মেরিতাইম সেক্যুরিতী কোওপরেসন
দিফেন্স অমসুং মেরিতাইম সেক্যুরিতী কোওপরেসন অসি নাকল অনিগী মরীশিংগী মরুওইবা য়ুম্বী অমা ওইরি অমসুং লম অসিদা নক্নবা কোওপরেসন অসিনা স্ত্রেতেজিক দিমেন্সন অমা ফংলে অমসুং লৈবাক অনিমক্তা য়াম্না কান্নবা ফংলে হায়না লুচিংবা অনিনা পনখি। মখোয়না মখা তানা য়ানখি মদুদি মৌরিসিয়স অমসুং ভারতনা ইন্দিয়ন ওসিন রিজনদা নীংতম্বা, থোঙ হাংবা, সেফ অমসুং সেক্যুর অমা লৈহন্নবা পুন্না হোৎনমিন্নরি। মখোয়না লমদম অসিদা মহৌশাগী ওইবা পার্তনরশিংনি। মখোয়না মেরিতাইম চেলেঞ্জশিং থেংননবা অমসুং লমদম অসিদা স্ত্রেতেজিক ওইবা ইন্তরেস্তশিং ঙাকথোক্নবা পুন্না থবক তৌমিন্ননবা মখোয়গী ৱারেপ অদু অমুক হন্না ফোংদোকখি।
দিফেন্স অমসুং মেরিতাইম এসেতশিং পীনবা, জহাজশিং অমসুং এয়রক্রাফশিং চাং নাইনা থাগৎপা, অপুনবা মেরিতাইম সর্ভিলেন্স, হায়দ্রোগ্রাফিক সর্ভে অমসুং পেত্রোলিং, বাইলেতরেল এক্সরসাইজ অমসুং ইনফোর্মেসন শেয়র তৌবা অমসুং ত্রেনিং সপোর্তকী খুত্থাংদা মেরিতাইসকী পাক চাউরবা এক্সক্লুসিব ইকোনোমিক জোন ঙাক শেন্নবা ভারতনা লেপ্পা লৈতনা মতেং পাংলিবা অসিগীদমক মৌরিসিয়সকী প্রধান মন্ত্রীনা ভারতকী থাগৎপা ফোংদোকখি।
মৌরিসিয়সকী প্রধান মন্ত্রীনা কোস্ত গার্দ শিপ ভিক্তরী, ভেলিয়েন্ত অমসুং বারাকুদা, গ্রান্ত বেসিসতা নৌনা শেমগৎ শাগৎপদা ভারতনা লেপ্তনা মতেং পাংলিবা অদুগীদমক থাগৎপা ফোংদোকখি। ভারতকী প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি মোরিসস অসি ভারতকী অখন্নবা মেরিতাইম পার্তনর অমনি অমসুং ভারতকী ভিজন সাগরগী মখাদা মরুওইবা পার্তনর অমনি। লমদম অসিদা ঐখোয়গী অপুনবা পান্দমশিং অসি য়েংলগা, ভারতকী প্রধান মন্ত্রীনা মৌরিসিয়সকী ঙাকশেল অমসুং ঙাকশেলগী মথৌ তাবশিং হেনগৎহনবদা ভারতনা মখা তানা মতেং পাংগনি হায়না অমুক হন্না ফোংদোকখি।
লমদম অসিদা হেনগৎলক্লিবা খুদোংচাদবশিং অমসুং শিংনবশিং থেংননবা মখোয়গী অপুনবা অপাম্বা অদু অমুক হন্না ফোংদোক্লদুনা লুচিংবশিংনা মখাগীশিং অসি পাংথোক্নবা ৱারেপ লৌখি:
i. মৌরিসিয়সকী মথৌ তাবশিং অমসুং মরুওইবশিংগী মতুং ইন্না দিফেন্স অমসুং মেরিতাইম এসেতশিং অমসুং ইক্বিপমেন্ত পীনবগী মতাংদা মতেং পাংনবা মখা চত্থবা।
ii. মেরিতাইম সর্ভিলেন্স অমসুং হায়দ্রোগ্রাফী সর্ভেজ তৌনবা পুন্না শিপ অমসুং এয়রক্রাফী থাদোকপা হেনগৎহন্দুনা মেরিতাইম কোওপরেসন হেঙ্গৎহনবা।
iii. অগালেগাদা নৌনা শাবা রনৱে অমসুং জেৎপু হেন্না শীজিন্নবগী খুত্থাংদা মৌরিসিয়সকী ই.ই.জে.দ. ঙাকথোক্নবা মতেং পীনবা হেনগৎহনবা।
iv. মেরিতাইম দোমেনগী এৱারনেস হেনগৎহন্নবা নেস্নেল মেরিতাইম ইনফোর্মেসন শেয়রিং সেন্তর লিংখৎপদা মতেং পাংগনি;
v. মোরিতস পোর্ত ওথোরিতীদা মেরিন ওপরেসনশিং অমসুং মেরিন ইঞ্জিনীয়রিং, পোর্ত সেফতী এনভাইরনমেন্ত, পোর্ত ইমর্জেন্সী অমসুং পোর্ত সেক্যুরিতীগী লমশিংদা এক্সপরিসন্স পীদুনা মতেং পাংমিন্নবা; অমসুং
ভি. মৌরিসিয়স পুলিস ফোর্সকী হেনগৎলক্লিবা মথৌ তাবশিং ফংহন্নবা মশাগী ওইবা ত্রেনিং প্রোগ্রাম অমসুং কেপাসিতী বিল্ দিং ইনিসিয়েতিবশিং পাংথোকপা।
রিজনেল অমসুং মলতিলেতরেল কোওপরেসন
লুচিংবা অনিনা চাওগোস ইথৎশিংদা মৌরিসিয়স অমসুং য়ুনাইতেদ কিংদমগী মরক্তা হৌজিক চত্থরিবা খন্ন-নৈনবশিংবু তরাম্না ওকখি। ভারতকী প্রধান মন্ত্রীনা চাগোস ইসুগী মতাংদা মৌরিসিয়সতা ভারতনা অচেৎপা মতেং পাংলি হায়না অমুক হন্না ফোংদোকখি। মৌরিসিয়সকী প্রধান মন্ত্রীনা ইন্দিয়াগী প্রধান মন্ত্রীবু ইসু অসিগী মতাংদা মালেমগী লুচিংবশিংগা ৱারী শানবগীদমক থাগৎপা ফোংদোকখি।
লুচিংবা অনিনা রিজনেল অমসুং মল্তিলেতরেল ফ্রেমৱার্কশিংগী মখাদা, মরু ওইনা ইন্দিয়ন ওসিন রিম এসোসিয়েসন (আই.ও.আর.এ.), কলম্বো সেক্যুরিতী কনক্লেব, গ্লোবেল বাইওফ্যুএলস এলাইন্স, ইন্তরনেস্নেল সোলর এলাইন্স, অমসুং কোলিসন ফোর দিজাস্তর রেসিলিয়েন্ত ইনফ্রাস্ত্রকচরগী খুত্থাংদা মতেং পীননবা য়ানখি। কোলম্বো সিক্যুরিতী কনক্লেবকী ফাউন্দিং দোক্যুমেন্তশিংদা খুৎয়েক পীনখিবা অমসুং ২০২৫-২৬ ফাওবগী মতমগীদমক ভারতনা আই.ও.আর.এ.গী চেয়র লৌখিবা অদু মখোয়না তরাম্না ওকখি অমসুং মেরিতাইম সেক্যুরিতীদা মতেং পীনবা অমসুং ইন্দিয়ন ওসিন রিজনদা লৈরিবা অপুনবা শিংনবশিং কোকহন্নবা রিজনেল মেকানিজমশিং অসিগী মরুওইবা অদু মখোয়না ফোংদোকখি।
কলচরেল অমসুং পিপল-তু-পিপল বোন্দশিং
কলচরেল হেরিতেজ, হিস্তোরিক বোন্দশিং অমসুং মীয়ামগী মরক্তা লৈনরিবা মরীশিং অসিনা মৌরিসিয়স-ভারতকী অখন্নবা মরীশিংগী য়ুম্ফম ওইরি হায়না পল্লদুনা লুচিংবশিংনা লৈবাক অনিগী মরক্তা লৈনরিবা মরুপ-মপাং ওইবগী মরী অসি হেন্না চেৎশিলহন্নবা য়ানখি। মতাং অসিদা মখোয়না য়ানখি মদুদি:
i. নেস্নেল আর্কাইব ওফ ইন্দিয়াগী খুত্থাংদা অখন্নবা ত্রেনিং অমসুং ইন্সতিত্যুস্নেল সপোর্তকী খুত্থাংদা ভারতকী কন্ত্রেক্ত তৌরবা শিন্মীশিংগী দোকুমেন্ত তৌরবা রেকোর্দশিং ঙাক-শেন্দুনা থম্নবা মহাত্মা গান্ধী ইন্সতিত্যুৎতা মতেং পীবা;
ii. নো ইন্দিয়া প্রোগ্রাম, কনেক্তিং রুতস, প্রভাসী ভারতী দিবস অমসুং স্কোলারশিপকী খুত্থাংদা দাইএস্পোরাগী থৌদাং মপাঙ্গল কনখৎহনবা অমসুং গিরমিত্যগী লিগেসিগা মরী লৈনবা রিসর্চ অমসুং মীয়ামগা মীয়ামগা লৈনরিবা মরী মপাঙ্গল কনখৎহনবদা মখোয়গী থৌদাং দোকুমেন্ত তৌবদা মতেং পাংবা।
iii. ভারতকী চার ধাম অমসুং রামায়ন ত্রেল অমসুং অরিবা ধমগী লাইনিং লাইশোনগী মফমশিংদা চৎতুনা তুরিজম অমসুং কলচরেল একচেঞ্জ প্রমোৎ তৌবা; অমসুং
iv. মৌরিসিয়স অমসুং ভারতকী মরক্তা লেবর মোবিলিতীগী খুদোংচাবা ফংহন্নবা লেবর রিক্রুতমেন্তকী এম.ও.য়ু.
লুচিংবশিংনা নাকল অনিগী মরীশিংগী মতাংদা মখোয়না পাক শন্না খন্ন-নৈনখিবা অদুদা নুংঙাইবা ফোংদোকখি অমসুং মখোয়গী অখন্নবা অমসুং নক্নবা নাকল অনিগী ওইবা পার্তনরশিপ অসিনা মরুওইবা স্ত্রেতেজিক ওইবা অচেৎপা অমা ফংলে হায়না য়ানখি। মখোয়না মখা তানা পনখি মদুদি দিবেলপমেন্ত পার্তনরশিপ, দিফেন্স অমসুং মেরিতাইম সেক্যুরিতী অমসুং মীয়ামগী মরক্তা লৈনরিবা মরীশিংদা মোরিসস-ইন্দিয়াগী বাইলেতরেল পার্তনরশিপ অসি কোওপরেসনগী মশক থোকপা খুদম অমনি অমসুং লমদম অসিদা বাইলেতরেল পার্তনরশিপকী স্তেন্দর্দ অমা শেম্লি। লুচিংবা অনিনা মৌরিসিয়সকী চাউখৎ-থৌরাংগী মথৌ তাবশিং ফংহন্নবা অমসুং লমদম অসিদা মান্নবা পান্দমশিং ফংনবা হোৎনবদা মতেং পাংনবা, ম্যুচ্যুএল ওইনা কান্নগদবা, হেন্না ফবা স্ত্রাতেজিক পার্তনরশিপ অমা ওইহন্নবগীদমক মরী অসি হেন্না মপাঙ্গল কনখৎহন্নবগীদমক মখা তানা লমজিং-লমতাক পীবদা য়ানখি।
মৌরিসিয়সকী প্রধান মন্ত্রীনা মৌরিসিয়সকী নীংতম্বা চহি ৫৭শুবা অমসুং মৌরিসিয়স রিপব্লিক্কী চহি ৩৩শুবা নুমিৎতা পাংথোকপা নেস্নেল দেগী থৌরমদা অথোইবা মীথুংলেন ওইনা শরুক য়াবগীদমক ভারতকী প্রধান মন্ত্রীদা থাগৎপা ফোংদোকখি।
মৌরিসিয়সকী প্রধান মন্ত্রীনা মৌরিসিয়সকী নীংতম্বা চহি ৫৭শুবা অমসুং মৌরিসিয়স রিপব্লিক্কী চহি ৩৩শুবা নুমিৎতা পাংথোকপা নেস্নেল দেগী থৌরমদা অথোইবা মীথুংলেন ওইনা শরুক য়াবগীদমক ভারতকী প্রধান মন্ত্রীদা থাগৎপা ফোংদোকখি।
ভারতকী প্রধান মন্ত্রীনা মৌরিসিয়সকী প্রধান মন্ত্রীবু মহাক্কী খুদোংচাবা মতুং ইন্না অথুবা মতমদা ভারত্তা ওফিসিয়েল ওইবা খোংচৎ অমদা লাক্নবা কৌখি।