Prime Minister's Office
Prime Minister Shri Narendra Modi’s address on Parakram Diwas
Netaji Subhas Chandra Bose's ideals and unwavering dedication to India's freedom continue to inspire us: PM
23 JAN 2025 1:31PM by PIB Delhi
The Prime Minister Shri Narendra Modi delivered his address on the occasion of jayanti of Netaji Subhas Chandra Bose, commemorated as Parakram Diwas via video message today. Greeting the people on the occasion, he said that the entire nation is remembering Netaji Subhas Chandra Bose, respectfully, on his birth anniversary today. Paying his respects to Netaji Subhas Bose, Shri Modi said that this year’s grand celebrations of Parakram Diwas was being held in his birth place in Odisha. He congratulated the people and the Government of Odisha on the occasion. The Prime Minister said that there was a huge exhibition, based on the legacy of Netaji’s life, held at Cuttack, Odisha. He further added that several artists have depicted the events related to Netaji’s life on canvas. He said that there were also many books based on Netaji collected. He expressed confidence that all these legacies of Netaji's life journey will give a new energy to Meri Yuva Bharat or MY Bharat.
“Today when we are engaged in achieving the resolution of Developed India (Viksit Bharat), the legacy of life of Netaji Subhas will constantly inspire us”, remarked the Prime Minister. He added that the foremost and important goal of Netaji Subhas Bose was Azad Hind. Shri Modi said that to achieve this resolve, he stood steadfast with his decision on one single criterion - Azad Hind. He added that Netaji was born in a prosperous family and having cleared the Civil Services Examination, he could have been a senior officer in the British Government and led a comfortable life. However, Shri Modi remarked that Netaji chose the path of difficulties and challenges in the quest for Independence along with wandering in India and other countries. “Netaji Subhas was not bound by the comforts of the comfort zone”, he added. The Prime Minister urged “Today, we all need to step out of our comfort zones to build a Viksit Bharat”. He emphasized the importance of becoming globally the best, choosing excellence, and focusing on efficiency.
Remarking that Netaji formed the Azad Hind Fauj for the country's independence, including brave men and women from every region and class, the Prime Minister highlighted that despite having different languages, their common sentiment was the country's freedom. He emphasized that this unity is a significant lesson for a Viksit Bharat today. He noted that just as unity was essential for Swaraj then, it is now crucial for a Viksit Bharat. The Prime Minister highlighted the favorable environment for India's progress globally and mentioned that the world is watching how India makes the 21st century its own. He stressed the importance of drawing inspiration from Netaji Subhas and focusing on India's unity. The Prime Minister also warned to stay vigilant against those who seek to weaken the country and disrupt its unity.
Shri Modi remarked that Netaji Subhas was very proud of India's heritage and often spoke about India's rich democratic history, encouraging people to draw inspiration from it. He highlighted that today, India is emerging from a colonial mindset and developing with pride in its heritage. The Prime Minister expressed his honor in hoisting the tricolor at the Red Fort on the 75th anniversary of the Azad Hind Government, an unforgettable historic occasion. He added that inspired by Netaji's legacy, the Government established a museum dedicated to Netaji Subhas at the Red Fort in Delhi in 2019, along with the initiation of the Subhas Chandra Bose Disaster Management Awards in the same year. “In 2021, the government decided to celebrate Netaji's birth anniversary as Parakram Diwas”, said Shri Modi and added that the installation of Netaji's grand statue near India Gate, naming the island in Andaman after Netaji, and saluting INA soldiers in the Republic Day parade symbolize the Government's commitment to honoring his legacy.
“In the last 10 years, the country has demonstrated that rapid development makes the life of the common man easier and also increases military strength”, underscored Shri Modi. He highlighted that in the last decade, 25 crore Indians were lifted out of poverty, which is a huge success. The Prime Minister noted that modern infrastructure was being built everywhere, be it village or city. He emphasized the unprecedented increase in the strength of the Indian Army and India's growing role on the world stage. The Prime Minister expressed confidence that the day is not far when India will become the third largest economic power in the world. He urged everyone to keep working continuously for Viksit Bharat with one goal, one objective, inspired by Netaji Subhas, and stated that this will be the true tribute to Netaji. The Prime Minister extended his best wishes to all.

ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ପରାକ୍ରମ ଦିବସରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣ
23 JAN 2025 1:31PM by PIB Bhubaneswar
ନେତାଜୀ ସୁଭାଷ ଚନ୍ଦ୍ର ବୋଷଙ୍କ ଆଦର୍ଶ ଏବଂ ଭାରତର ସ୍ୱାଧୀନତା ପ୍ରତି ତାଙ୍କର ଅଟଳ ସମର୍ପଣ ଆମକୁ ପ୍ରେରଣା ଦେଇ ଆସୁଛି: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଆଜି ନେତାଜୀ ସୁଭାଷ ଚନ୍ଦ୍ର ବୋଷଙ୍କ ଜନ୍ମବାର୍ଷିକୀ ଅବସରରେ ଏକ ଭିଡିଓ ବାର୍ତ୍ତା ମାଧ୍ୟମରେ ଦେଶକୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରିଛନ୍ତି। ନେତାଜୀଙ୍କ ଜନ୍ମବାର୍ଷିକୀକୁ ପରାକ୍ରମ ଦିବସ ଭାବରେ ପାଳନ କରାଯାଉଛି। ଏହି ଅବସରରେ ଦେଶବାସୀଙ୍କୁ ଶୁଭେଚ୍ଛା ଜଣାଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଆଜି ସମଗ୍ର ଦେଶ ନେତାଜୀ ସୁଭାଷ ଚନ୍ଦ୍ର ବୋଷଙ୍କ ଜନ୍ମବାର୍ଷିକୀରେ ସମ୍ମାନର ସହିତ ମନେ ପକାଉଛି। ନେତାଜୀ ସୁଭାଷ ବୋଷଙ୍କୁ ଶ୍ରଦ୍ଧାଞ୍ଜଳି ଅର୍ପଣ କରି ମୋଦୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଏହି ବର୍ଷ ତାଙ୍କ ଜନ୍ମସ୍ଥାନ ଓଡ଼ିଶାରେ ପରାକ୍ରମ ଦିବସର ଏକ ମହାନ ଉତ୍ସବ ଆୟୋଜନ କରାଯାଉଛି। ଏହି ଅବସରରେ ସେ ଓଡ଼ିଶାବାସୀ ଏବଂ ସରକାରଙ୍କୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଇଥିଲେ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ନେତାଜୀଙ୍କ ଜୀବନର ଐତିହ୍ୟ ଉପରେ ଆଧାରିତ ଏକ ବିଶାଳ ପ୍ରଦର୍ଶନୀ ଓଡ଼ିଶାର କଟକରେ ସ୍ଥାପନ କରାଯାଇଛି। ସେ ଏହା ମଧ୍ୟ ସୂଚନା ଦେଇଥିଲେ ଯେ ଅନେକ କଳାକାର ନେତାଜୀଙ୍କ ଜୀବନ ସହିତ ଜଡିତ ଘଟଣାଗୁଡ଼ିକୁ କାନଭାସରେ ଆଙ୍କିଛନ୍ତି। ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ନେତାଜୀଙ୍କ ଉପରେ ଆଧାରିତ ଅନେକ ପୁସ୍ତକ ମଧ୍ୟ ସଂଗ୍ରହ କରାଯାଇଛି। ମୋଦୀ ବିଶ୍ୱାସ ପ୍ରକାଶ କରିଛନ୍ତି ଯେ ନେତାଜୀଙ୍କ ଜୀବନ ଯାତ୍ରାର ଏହି ସମସ୍ତ ଐତିହ୍ୟ ମୋର ଯୁବ ଭାରତକୁ ଏକ ନୂତନ ଶକ୍ତି ପ୍ରଦାନ କରିବ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ, "ଆଜି, ଯେତେବେଳେ ଆମେ ଏକ ବିକଶିତ ଭାରତର ସଂକଳ୍ପ ହାସଲ କରିବାରେ ନିୟୋଜିତ, ନେତାଜୀ ସୁଭାଷ ଚନ୍ଦ୍ର ବୋଷଙ୍କ ଜୀବନର ଐତିହ୍ୟ ଆମକୁ ପ୍ରେରଣା ଦେଇ ଚାଲିବ।" ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ନେତାଜୀ ସୁଭାଷ ବୋଷଙ୍କର ସବୁଠାରୁ ବଡ଼ ଏବଂ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଲକ୍ଷ୍ୟ ଥିଲା ଆଜାଦ ହିନ୍ଦ। ମୋଦୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଏହି ସଂକଳ୍ପ ହାସଲ କରିବା ପାଇଁ, ସେ ଏକ ମାନଦଣ୍ଡ - ଆଜାଦ ହିନ୍ଦ ଉପରେ ତାଙ୍କର ନିଷ୍ପତ୍ତିରେ ଦୃଢ଼ ରହିଥିଲେ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ନେତାଜୀ ଏକ ଧନୀ ପରିବାରରେ ଜନ୍ମଗ୍ରହଣ କରିଥିଲେ ଏବଂ ସିଭିଲ ସର୍ଭିସ୍ ପରୀକ୍ଷା ପାସ୍ କରିବା ପରେ, ସେ ବ୍ରିଟିଶ ସରକାରଙ୍କର ଜଣେ ବରିଷ୍ଠ ଅଧିକାରୀ ହୋଇ ଏକ ଆରାମଦାୟକ ଜୀବନଯାପନ କରିପାରିଥାନ୍ତେ। କିନ୍ତୁ, ନେତାଜୀ ଭାରତ ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ଦେଶଗୁଡ଼ିକରେ ଭ୍ରମଣ କରି ସ୍ୱାଧୀନତା ସନ୍ଧାନରେ କଷ୍ଟ ଏବଂ ସମସ୍ୟାର ପଥ ବାଛିଥିଲେ। ସେ କହିଥିଲେ, "ନେତାଜୀ ସୁଭାଷ ଆରାମ ଦାୟକ ଜୀବନ ଯାପନ ମଧ୍ୟରେ ଆବଦ୍ଧ ନଥିଲେ।" ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆହ୍ୱାନ କରିଥିଲେ, "ଆଜି, ଏକ ବିକଶିତ ଭାରତ ନିର୍ମାଣ କରିବା ପାଇଁ ଆମ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଆମର ଆରାମ କ୍ଷେତ୍ରରୁ ବାହାରକୁ ଯିବାକୁ ପଡିବ।" ସେ ବିଶ୍ୱ ସ୍ତରରେ ସର୍ବୋତ୍ତମ ହେବା, ଉତ୍କର୍ଷତା ବାଛିବା ଏବଂ ଦକ୍ଷତା ଉପରେ ଧ୍ୟାନ ଦେବା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସୂଚାଇଥିଲେ ଯେ ନେତାଜୀ ଦେଶର ସ୍ୱାଧୀନତା ପାଇଁ ଆଜାଦ ହିନ୍ଦ ଫୌଜ ଗଠନ କରିଥିଲେ, ଯେଉଁଥିରେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଅଞ୍ଚଳ ଏବଂ ବର୍ଗର ସାହସୀ ପୁରୁଷ ଏବଂ ମହିଳା ସାମିଲ ଥିଲେ। ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ ଭିନ୍ନ ଭିନ୍ନ ଭାଷା ଥିବା ସତ୍ତ୍ୱେ, ସେମାନଙ୍କର ଭାବନା ଦେଶର ସ୍ୱାଧୀନତା ଥିଲା। ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ ଏହି ଏକତା ଆଜିର ବିକଶିତ ଭାରତ ପାଇଁ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଶିକ୍ଷା। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ସ୍ୱରାଜ ପାଇଁ ଯେପରି ଏକତା ଆବଶ୍ୟକ, ସେହିପରି ଆଜିର ବିକଶିତ ଭାରତ ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ଏକତା ଆବଶ୍ୟକ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ବିଶ୍ୱ ସ୍ତରରେ ଭାରତର ପ୍ରଗତି ପାଇଁ ଅନୁକୂଳ ପରିବେଶ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ ଏବଂ କହିଥିଲେ ଯେ ବିଶ୍ୱ ଦେଖୁଛି ଯେ ଭାରତ କିପରି ଏକବିଂଶ ଶତାବ୍ଦୀକୁ ନିଜର କରୁଛି। ସେ ନେତାଜୀ ସୁଭାଷଙ୍କଠାରୁ ପ୍ରେରଣା ନେବା ଏବଂ ଭାରତର ଏକତା ଉପରେ ଧ୍ୟାନ ଦେବାର ଗୁରୁତ୍ୱ ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଦେଶକୁ ଦୁର୍ବଳ କରିବାକୁ ଏବଂ ଏହାର ଏକତାକୁ ଭାଙ୍ଗିବାକୁ ଚେଷ୍ଟା କରୁଥିବା ଲୋକଙ୍କ ପ୍ରତି ସତର୍କ ରହିବାକୁ ମଧ୍ୟ ଚେତାବନୀ ଦେଇଥିଲେ।
ମୋଦୀ କହିଥିଲେ ଯେ ନେତାଜୀ ସୁଭାଷ ଭାରତର ଐତିହ୍ୟ ଉପରେ ବହୁତ ଗର୍ବ କରୁଥିଲେ ଏବଂ ପ୍ରାୟତଃ ଭାରତର ସମୃଦ୍ଧ ଗଣତାନ୍ତ୍ରିକ ଇତିହାସ ବିଷୟରେ କହୁଥିଲେ ଏବଂ ଏଥିରୁ ପ୍ରେରଣା ନେବାକୁ ଲୋକମାନଙ୍କୁ ଉତ୍ସାହିତ କରୁଥିଲେ। ସେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ ଯେ ଆଜି ଭାରତ ଉପନିବେଶବାଦୀ ମାନସିକତାରୁ ଉଭା ହେଉଛି ଏବଂ ଏହାର ଐତିହ୍ୟରେ ଗର୍ବ କରିବା ସହିତ ବିକାଶ କରୁଛି। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆଜାଦ ହିନ୍ଦ ସରକାରଙ୍କ ୭୫ ତମ ବାର୍ଷିକୀରେ ଲାଲକିଲ୍ଲାରେ ତ୍ରିରଙ୍ଗା ଉତ୍ତୋଳନ କରି ଗର୍ବ ପ୍ରକାଶ କରିଥିଲେ, ଯାହା ଏକ ଅବିସ୍ମରଣୀୟ ଐତିହାସିକ ଅବସର। ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ, ନେତାଜୀଙ୍କ ଐତିହ୍ୟରୁ ଅନୁପ୍ରାଣିତ ହୋଇ ସରକାର୨୦୧୯ ମସିହାରେ ଦିଲ୍ଲୀର ଲାଲକିଲ୍ଲାରେ ନେତାଜୀ ସୁଭାଷଙ୍କ ପାଇଁ ଉତ୍ସର୍ଗୀକୃତ ଏକ ସଂଗ୍ରହାଳୟ ସ୍ଥାପନ କରିଥିଲେ ଏବଂ ସେହି ବର୍ଷ ସୁଭାଷ ଚନ୍ଦ୍ର ବୋଷ ବିପର୍ଯ୍ୟୟ ପରିଚାଳନା ପୁରସ୍କାର ମଧ୍ୟ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରିଥିଲେ। ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଛନ୍ତି, "୨୦୧୧ ମସିହାରେ, ସରକାର ନେତାଜୀଙ୍କ ଜନ୍ମବାର୍ଷିକୀକୁ ପରାକ୍ରମ ଦିବସ ଭାବରେ ପାଳନ କରିବାକୁ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେଇଛନ୍ତି।" ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଇଣ୍ଡିଆ ଗେଟ୍ ନିକଟରେ ନେତାଜୀଙ୍କ ଏକ ବିଶାଳ ପ୍ରତିମୂର୍ତ୍ତି ସ୍ଥାପନ, ନେତାଜୀଙ୍କ ନାମରେ ଆଣ୍ଡାମାନରେ ଏକ ଦ୍ୱୀପକୁ ନାମିତ କରିବା ଏବଂ ଗଣତନ୍ତ୍ର ଦିବସ ପରେଡରେ ଆଇଏନଏସ ସୈନିକମାନଙ୍କୁ ଅଭିବାଦନ ଜଣାଇବା ତାଙ୍କ ଐତିହ୍ୟକୁ ସମ୍ମାନ ଦେବା ପାଇଁ ସରକାରଙ୍କ ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାର ପ୍ରତୀକ।
ମୋଦୀ କହିଛନ୍ତି, "ଗତ ୧୦ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ, ଦେଶ ଦେଖାଇଛି ଯେ ଦ୍ରୁତ ବିକାଶ ସାଧାରଣ ଲୋକଙ୍କ ଜୀବନକୁ ସହଜ କରିଥାଏ ଏବଂ ସାମରିକ ଶକ୍ତି ମଧ୍ୟ ବୃଦ୍ଧି କରିଥାଏ।" ସେ ଜୋର ଦେଇ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଗତ ଦଶନ୍ଧିରେ ୨୫ କୋଟି ଭାରତୀୟଙ୍କୁ ଦାରିଦ୍ର୍ୟରୁ ମୁକ୍ତ କରାଯାଇଥିଲା, ଯାହା ଏକ ମହାନ ସଫଳତା। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଗାଁ ହେଉ କି ସହର ସବୁଠି ଆଧୁନିକ ଭିତ୍ତିଭୂମି ନିର୍ମାଣ କରାଯାଉଛି। ସେ ଭାରତୀୟ ସେନାର ଶକ୍ତିରେ ଅଭୂତପୂର୍ବ ବୃଦ୍ଧି ଏବଂ ବିଶ୍ୱ ସ୍ତରରେ ଭାରତର ବଢ଼ୁଥିବା ଭୂମିକା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ବିଶ୍ୱାସ ପ୍ରକାଶ କରିଥିଲେ ଯେ ସେହି ଦିନ ଦୂର ନୁହେଁ ଯେତେବେଳେ ଭାରତ ବିଶ୍ୱର ତୃତୀୟ ବୃହତ୍ତମ ଅର୍ଥନୈତିକ ଶକ୍ତି ହେବ। ନେତାଜୀ ସୁଭାଷଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଅନୁପ୍ରାଣିତ ହେବା, ଗୋଟିଏ ଲକ୍ଷ୍ୟ, ଗୋଟିଏ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ସହିତ ଏକ ବିକଶିତ ଭାରତ ପାଇଁ କାମ କରିବାକୁ ସେ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଆହ୍ୱାନ କରିଥିଲେ ଏବଂ କହିଥିଲେ ଯେ ଏହା ନେତାଜୀଙ୍କ ପ୍ରତି ପ୍ରକୃତ ଶ୍ରଦ୍ଧାଞ୍ଜଳି ହେବ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଶୁଭକାମନା ଜଣାଇଥିଲେ।