Prime Minister's Office
Prime Minister Shri Narendra Modi’s address on Parakram Diwas
Netaji Subhas Chandra Bose's ideals and unwavering dedication to India's freedom continue to inspire us: PM
23 JAN 2025 1:31PM by PIB Delhi
The Prime Minister Shri Narendra Modi delivered his address on the occasion of jayanti of Netaji Subhas Chandra Bose, commemorated as Parakram Diwas via video message today. Greeting the people on the occasion, he said that the entire nation is remembering Netaji Subhas Chandra Bose, respectfully, on his birth anniversary today. Paying his respects to Netaji Subhas Bose, Shri Modi said that this year’s grand celebrations of Parakram Diwas was being held in his birth place in Odisha. He congratulated the people and the Government of Odisha on the occasion. The Prime Minister said that there was a huge exhibition, based on the legacy of Netaji’s life, held at Cuttack, Odisha. He further added that several artists have depicted the events related to Netaji’s life on canvas. He said that there were also many books based on Netaji collected. He expressed confidence that all these legacies of Netaji's life journey will give a new energy to Meri Yuva Bharat or MY Bharat.
“Today when we are engaged in achieving the resolution of Developed India (Viksit Bharat), the legacy of life of Netaji Subhas will constantly inspire us”, remarked the Prime Minister. He added that the foremost and important goal of Netaji Subhas Bose was Azad Hind. Shri Modi said that to achieve this resolve, he stood steadfast with his decision on one single criterion - Azad Hind. He added that Netaji was born in a prosperous family and having cleared the Civil Services Examination, he could have been a senior officer in the British Government and led a comfortable life. However, Shri Modi remarked that Netaji chose the path of difficulties and challenges in the quest for Independence along with wandering in India and other countries. “Netaji Subhas was not bound by the comforts of the comfort zone”, he added. The Prime Minister urged “Today, we all need to step out of our comfort zones to build a Viksit Bharat”. He emphasized the importance of becoming globally the best, choosing excellence, and focusing on efficiency.
Remarking that Netaji formed the Azad Hind Fauj for the country's independence, including brave men and women from every region and class, the Prime Minister highlighted that despite having different languages, their common sentiment was the country's freedom. He emphasized that this unity is a significant lesson for a Viksit Bharat today. He noted that just as unity was essential for Swaraj then, it is now crucial for a Viksit Bharat. The Prime Minister highlighted the favorable environment for India's progress globally and mentioned that the world is watching how India makes the 21st century its own. He stressed the importance of drawing inspiration from Netaji Subhas and focusing on India's unity. The Prime Minister also warned to stay vigilant against those who seek to weaken the country and disrupt its unity.
Shri Modi remarked that Netaji Subhas was very proud of India's heritage and often spoke about India's rich democratic history, encouraging people to draw inspiration from it. He highlighted that today, India is emerging from a colonial mindset and developing with pride in its heritage. The Prime Minister expressed his honor in hoisting the tricolor at the Red Fort on the 75th anniversary of the Azad Hind Government, an unforgettable historic occasion. He added that inspired by Netaji's legacy, the Government established a museum dedicated to Netaji Subhas at the Red Fort in Delhi in 2019, along with the initiation of the Subhas Chandra Bose Disaster Management Awards in the same year. “In 2021, the government decided to celebrate Netaji's birth anniversary as Parakram Diwas”, said Shri Modi and added that the installation of Netaji's grand statue near India Gate, naming the island in Andaman after Netaji, and saluting INA soldiers in the Republic Day parade symbolize the Government's commitment to honoring his legacy.
“In the last 10 years, the country has demonstrated that rapid development makes the life of the common man easier and also increases military strength”, underscored Shri Modi. He highlighted that in the last decade, 25 crore Indians were lifted out of poverty, which is a huge success. The Prime Minister noted that modern infrastructure was being built everywhere, be it village or city. He emphasized the unprecedented increase in the strength of the Indian Army and India's growing role on the world stage. The Prime Minister expressed confidence that the day is not far when India will become the third largest economic power in the world. He urged everyone to keep working continuously for Viksit Bharat with one goal, one objective, inspired by Netaji Subhas, and stated that this will be the true tribute to Netaji. The Prime Minister extended his best wishes to all.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা পরাক্রম দিবসতা ৱা ঙাংখ্রে
নেতাজি সুভাস চন্দ্র বোসকী অচুম্বা ফিদমশিং অমসুং ভারতকী নিংতম্বা পুরক্নবা কৎথোকখিবা অদুনা মখা তানা ঐখোয়দা ইথিল পীগনি: প্রধান মন্ত্রী
23 JAN 2025 1:31PM by PIB Imphal
ঙসি নেতাজি সুভাস চন্দ্র বোসকী মপোক নুমিৎ, পরাক্রম দিবস থৌরমদা ভিদিও মেসেজ অমগী খুৎথাংদা প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা মীয়ামদা ৱা ঙাংখ্রে। থৌরম অসিদা মীয়ামদা য়াইফ পাউজেল পীরদুনা, প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা হায়খি ঙসি মহাক্কী মপোক নুমিত্ত লৈবাক শীনবা থুংনা নেতাজি সুভাস চন্দ্র বোস নিংশিংলি। চহি অসিগী অচৌবা পরাক্রম দিবস মহাক্কী পোক্নফম লমদম ওরিসাদা পাংথোক্লি। থৌরম অসিদগীদমক ওরিসাগী মীয়াম অমসুং ওরিসা সরকার থাগৎপা ফোঙদোকচরি। ওরিসাগী কত্তক্ত নেতাজিগী পুন্সিদা য়ুম্ফম ওইবা অচৌবা একজিবিসন অমা পাংথোক্লি। নেতাজিদা য়ুম্ফম ওইবা লাইরিক কয়া খোমজিল্লে। নেতাজিগী পুন্সি খোঙচৎকী ৱারিশিং অসিনা মেরি যুব ভারত নত্ত্রগা মাই ভারত্ত অনৌবা থৌনা অমা হাপ্লগনি।
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা হায়খি ঙসি ঐখোয়না বিকিসিত ভারত অমগী পান্দম ফংনবা থবক তৌবা মতমদা নেতাজি সুভাসকী পুন্সিগী থবকশিংনা মখা তানা ঐখোয়দা ইথিল পীগনি। নেতাজি সুভাস বোসকী খ্বাইদগী মরুওইবা পান্দমদি অজাদ হিন্দ অসিনি। মসি ফংনবগীদমক, মহাক্না অমতা ঙাইরবা পাম্বৈ-অজাদ হিন্দগী ৱারেপগা লোয়ননা মহাক চেৎনা লেপকখি। নেতাজি য়াম্না ইনাকখুনবা ইমুং অমদা পোকখি অমসুং সিবিল সর্বিসেস একজামিনেসন পাস তৌখি, মহাক বৃতিস সরকারদা সেনিয়র ওফিসার অমা ওইবা অমসুং নুংঙাইবা পুন্সি অমদা হিংবা য়ারমখি। অদুবু ভারত অমসুং অতোপ্পা লৈবাকশিং নিংতম্বা ফংনবা মহাক্না খুদোংথিবশিংগী লম্বীদা চৎখি অমসুং শিংনবা কয়া মায়োক্নখি। ইনাকখুনবগী নুংঙাইবশিং অদুনা নেতাজি সুভাস ফাজিন্দুনা থম্বা ঙমখিদে। ঙসি ঐখোয়না বিকসিত ভারত অমা শেমগৎনবা ঐখোয়গী নুংঙাইবশিংদগী ঐখোয় খোঙ থাংদোকপা দরকার ওইরে। মালেমগী ওইনা খ্বাইদগী ফবা ওইবা, অফবা থবকশিং খনবা অমসুং মতিক চানা থবক তৌনবা মীৎয়েং চঙবা অসি য়াম্না মরুওই।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি ভারত নিংতম্নবা লৈবাক অসিগী থৌনা ফরবা নুপীশিং অমসুং নুপাশিং অমসুং ফুরুপ খুদিংমক শরুক য়াদুনা নেতাজিনা অজাদ হিন্দ ফৌজ লিংখৎখি। তোঙান তোঙানবা লোলশিং ঙাংলবসু, মখোয়গী অমতা ঙাইরবা পান্দমদি লৈবাক অসিগী নিংতম্বা পুরকপনি। মসিগী অপুনবা অসি ঙসি বিকসিত ভারত অমগী মরুওইবা পারা অমা ওইরে। মতম অদুদা নিংতম্বা ফংনবগীদমক অপুনবা অসি তঙাইফদনা দরকার ওইখি, হৌজিক বিকসিত ভারতকীদমক মসি দরকার ওইরে। মালেমগী থাক্ত ভারত চাউখৎনবা খুদোংচাবা ফিবম কয়া লৈরে অমসুং কমদৌনা ভারতনা ২১শুবা চহিচা অসি মখোয়গী ওইনবা হোৎনবগে হায়বগী মতাংদা মালেম্না য়েংলি। নেতাজি সুভাসকী ইথিল লৌবা অমসুং ভারতকী অপুনবগী শক্তমদা মীৎয়েং চঙবা অসি য়াম্না মরুওই। লৈবাক অসি মপাঙ্গল শোন্থহন্নবা অমসুং লৈবাক অসিগী অপুনবগী শক্তমদা অকায়বা পীনবা হোৎনরিবা মীওইশিংদগী মিকুপ নাহুম শিংনা লৈগদবনি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খ মদুদি ভারতকী নাৎ অমসুং চৎনবীগীদমক নেতাজিনা য়াম্না চাউথোকচখি অমসুং ইনাকখুল্লবা ভারতকী গনতন্ত্রগী পুৱারিগী মরমদা য়াম্না তোইনা ৱা ঙাংখি অমসুং মসিদগী ইথিল লৌনবা মীয়ামগী পুক্নিং থৌগৎখি। ঙসিদি ভারত লোয়লম লৈঙাক্কী ৱাখল্লোনদগী মনিংতম্লে অমসুং লৈবাক অসিগী নাৎ অমসুং চৎনবীগী চাউথোকচবগা লোয়ননা চাউখৎলক্লি। অজাদ হিন্দ সরকার চহি ৭৫ মপুংফারকপদা লাল কিলাদা মহাক্না মচু অহুমগী ফিরাল চিংখৎখিবা অদু কাউবা ঙম্লরোইদবা পুৱারিগী থৌরম অমনি। নেতাজিগী ৱারিশিংনা ইথিল পীদুনা, ২০১৯ দা ন্যু দিল্লিদা লাল কিলাদা নেতাজি সুভাসতা কৎথোক্লবা ম্যুজিয়ম অমা লিংখৎলে অমসুং হায়রিবা চহি অদুদগী সুভাস চন্দ্র বোস দিজাস্তর মেনেজমেন্ত এৱার্দশিং হৌদোক্লে। ২০২১ দা, নেতাজিগী মপোক নুমিৎ অসি পরাক্রম দিবস হায়না পাংথোক্নবা সরকারনা ৱারেপ লৌখি। নেতাজিগী অচৌবা মীতম অমা ইন্দিয়া গেত ময়াদা থম্লে, অন্দমান্দা ইথৎ অমা নেতাজিগী মিং থোল্লে অমসুং গনতন্ত্র দিবস পেরেদতা আই.এন.এগী লান্মীশিং ইকায়খুম্নবা উৎলে।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি হৌখিবা চহি ১০ দা, লৈবাক অসি য়াংনা চাউখৎলক্তুনা মীচম মীয়ামগী পুন্সি হিংবদা লাইরে অমসুং লান্মীগী মপাঙ্গলশু কনখৎলে। হৌখিবা চহি ১০ দা, ভারতমচা করোর ২৫ লায়রবা কোক্লে। খুঙ্গং নত্ত্রগা সহর য়াওনা মফম খুদিংমক্ত অনৌবা ইনফ্রাস্ত্রকচরশিং শেমগৎলে। মমাঙদা অমুক্ত ওইখিদ্রিবা মওংদা ভারত লান্মীগী মপাঙ্গল কনখৎলে অমসুং মালেমগী ফম্বাক্ত ভারতকী থৌদাং হেনগৎলক্লি। মালেমদা ভারতনা অহুমশুবা খ্বাইদগী চাউবা ইকোনোমি ওইগদবা নুমিৎ অদু কুইদ্রে। নেতাজি সুভাসনা ইথিল পীদুনা, পান্দম অমগা লোয়ননা, বিকসিত ভারতকীদমক মীওই খুদিংমক লেপ্তনা থবক তৌগদবনি অমসুং মসিনা নেতাজিগী মফমদা উৎপা অশেংবা ইকায়খুম্নবা ওইগনি। প্রধান মন্ত্রীনা মীয়ামদা মহাক্কী য়াইফ পাউজেল পীখি।