Ministry of Defence
Ex-servicemen rallies & wreath laying ceremonies at multiple locations pan-India mark 9th Armed Forces Veterans’ Day
Raksha Mantri celebrates the day with 1,000 ex-servicemen in Akhnoor, Jammu
Govt stands with soldiers at every step; Will always work beyond its capacity for their welfare: Shri Rajnath Singh
“PoK is India’s crown jewel; It is nothing more than a foreign territory to Pakistan”
“Pakistan must put an end to its nefarious designs”
14 JAN 2025 3:38PM by PIB Delhi
The ninth Armed Forces Veterans’ Day was celebrated at multiple locations across the country on January 14, 2025. Veterans’ rallies and wreath laying ceremonies were organised at a number of places, including Jammu, Mumbai, New Delhi, Pune, Nagpur, Visakhapatnam, Bengaluru, Bareilly, Jaipur and Siliguri to pay respects to the ex-servicemen for their selfless duty and reinforce solidarity towards the Next of Kin of these bravehearts.
Raksha Mantri Shri Rajnath Singh led the celebrations by addressing around 1,000 ex-servicemen during an event at Tanda Artillery Brigade, Akhnoor in Jammu. He interacted with the ex-servicemen and expressed gratitude to the Armed Forces personnel, both retired & serving, for their selfless service towards protecting the borders with unmatched bravery, dedication, sacrifice and patriotism.
Raksha Mantri asserted that the nation will forever remain indebted to the Armed Forces, adding that every Indian holds deep respect for the gallant soldiers. This respect for the soldiers is ingrained in the values of the country, he said, pointing out that the conduct of multiple Veterans’ Day events is one such way to show that respect.
Shri Rajnath Singh also described the Veterans’ Day celebrations at Akhnoor as a testament to the fact that Jammu & Kashmir has been, is and will always remain an integral part of India. He reasserted Prime Minister Shri Narendra Modi-led Government’s unwavering resolve to bridge the distance between J&K and the rest of the country, describing the abrogation of Article 370 as a crucial step in this direction.
Raksha Mantri added that 2025 is the diamond jubilee year of the 1965 Indo-Pak war, and India’s victory was the result of the valour & sacrifice of the Armed Forces. “Pakistan has lost every war it fought with India, whether it was the attack in 1948, the war of 1965, the war of 1971 or the Kargil war of 1999. Pakistan has been promoting illegal infiltration and terrorism since 1965 and has tried to influence the local population in J&K. But the people here have always rejected their intentions. Pakistan still resorts to terrorism. Even today, over 80% of terrorists who come to India are from there. The terrorism would have ended in 1965 only, had the then government not turned the strategic advantages gained on the battlefield into disadvantages. The situation on ground has significantly improved since the abrogation of Article 370,” he said.
Shri Rajnath Singh described PoK as the crown jewel of India, which is nothing more than a foreign territory to Pakistan. He said: “J&K is incomplete without PoK. The people living there are being deprived of a dignified life. Efforts are being made by Pakistan to mislead and provoke them against India in the name of religion. PoK’s land is being used for terrorism. Training camps for terrorists are running and launch pads have been built in the areas adjacent to the border. The Indian government is well aware of the situation. Pakistan will have to put an end to its nefarious designs.”
Concluding the address, Raksha Mantri reiterated the Government’s commitment towards the welfare of the veterans, serving soldiers and their families. Terming it as a top priority, he assured that the Ministry of Defence (MoD) will always work beyond its capacity to ensure the well-being of its soldiers, who remain as the assets to the country even after retirement. He enumerated the steps taken by MoD and underlined that the Government stands with the soldiers of the country at every step.
As part of the event, Shri Rajnath Singh hoisted a 108-feet high National Flag and inaugurated ‘Akhnoor Heritage Museum’. The museum is a tribute to the rich history and culture of the region. Located on NH-144A connecting Jammu to Poonch, the museum showcases the rich history and legacy of the region.
Certain mobility equipment in terms of Motorised Wheelchairs, Tri Scooters, Scooters and Auto Rickshaws were handed over to the ex-servicemen on the occasion. More than 40 stalls/help desks of various Records Offices, Defence & Government Welfare Organisations, Banks & Employment Agencies were established at the venue for in-situ grievance redressal and awareness.
J&K Lieutenant Governor Shri Manoj Sinha; J&K Chief Minister Shri Omar Abdullah; Chief of Defence Staff General Anil Chauhan; General Officer Commanding-in-Chief, Northern Command Lieutenant General MV Suchindra Kumar; other senior civil & military officers; Director, War Wounded Foundation; Director, Directorate of Indian Army Veterans; veterans and representatives of various ex-servicemen organisations attended the event.
In Mumbai, Rajya Raksha Mantri Shri Sanjay Seth laid a wreath at Gaurav Stambh (Victory at Sea Memorial), Naval Dockyard to mark the day. This was followed by a Tri-Services Veterans’ Rally at Indian Navy Sailors Institute (INSI Sagar), where Raksha Rajya Mantri interacted with the ex-servicemen. Around 400 veterans were present during the rally. In his address, Shri Sanjay Seth commended the veterans for their integrity, values and discipline, which serve as an inspiration to the people of the country. Chief of the Naval Staff Admiral Dinesh K Tripathi attended the event.
Chief of the Army Staff General Upendra Dwivedi presided over the Armed Forces Veterans’ Day event in Pune, while Chief of the Air Staff, along with Chief of Integrated Defence Staff Lt Gen JP Mathew and Vice Chiefs of Army and Navy, graced the event in New Delhi. Ex-servicemen from the three Services attended the events.
Armed Forces Veterans’ Day is celebrated on 14th January every year to recognise the service rendered by the First Commander-in-Chief of the Armed Forces Field Marshal KM Cariappa, who retired on this day in 1953. The day was first celebrated in 2016 and it is commemorated every year since by hosting interactive events in the honour of the Ex-Servicemen.

প্ৰতিৰক্ষা মন্ত্ৰালয়
নৱম সশস্ত্ৰ বাহিনীৰ প্ৰবীণ সৈনিক দিৱসত সমগ্ৰ দেশৰ কেইবাটাও স্থানত ৰেলীৰ আয়োজন কৰাৰ লগতে পুষ্পাঞ্জলি জ্ঞাপন অনুষ্ঠান
জম্মুৰ আখনুৰত ১০০০ প্ৰাক্তন সেনা জোৱানৰ সৈতে প্ৰবীণ সৈনিক দিৱস উদযাপন প্ৰতিৰক্ষা মন্ত্ৰী শ্ৰী ৰাজনাথ সিঙৰ
শ্ৰী ৰাজনাথ সিঙে কয় যে চৰকাৰে প্ৰতিটো পদক্ষেপতে জোৱানসকলৰ লগত আছে আৰু তেওঁলোকৰ কল্যাণৰ বাবে সদায় নিজৰ সামৰ্থ্যৰ ঊৰ্ধ্বত কাম কৰিব
“পাকিস্তান অধ্যুষিত কাশ্মীৰ ভাৰতৰ মুকুটামণি আৰু পাকিস্তানৰ বাবে বিদেশী ভূখণ্ডৰ বাহিৰে আন একো নহয়”
“পাকিস্তানে নিজৰ কু-অভিপ্ৰায় ত্যাগ কৰিব লাগিব”
14 JAN 2025 3:38PM by PIB Guwahati
২০২৫ চনৰ ১৪ জানুৱাৰীত দেশৰ বহু ঠাইত নৱম সশস্ত্ৰ বাহিনীৰ প্ৰবীণ সৈনিক দিৱস পালন কৰা হয়। জম্মু, মুম্বাই, নতুন দিল্লী, পুনে, নাগপুৰ, বিশাখাপট্টনম, বেংগালুৰু, বেৰেইলী, জয়পুৰ, শিলিগুৰিকে ধৰি কেইবাটাও স্থানত প্ৰাক্তন সেনাবাহিনীৰ নিস্বাৰ্থ কৰ্তব্যৰ বাবে সন্মান জনোৱাৰ লগতে এই সাহসী হৃদয়ৰ পৰিয়ালসমূহৰ সৈতে সংহতি বৃদ্ধিৰ বাবে প্ৰবীণ সমাৱেশ আৰু মাল্যাৰ্পণ অনুষ্ঠানৰ আয়োজন কৰা হয়।
জম্মুৰ আখনুৰৰ টাণ্ডা আৰ্টিলাৰী ব্ৰিগেডত আয়োজিত এক অনুষ্ঠানত প্ৰায় ১০০০ প্ৰাক্তন সেনা জোৱানক সম্বোধন কৰি প্ৰতিৰক্ষা মন্ত্ৰী শ্ৰী ৰাজনাথ সিঙে উদযাপনৰ নেতৃত্ব দিয়ে। তেওঁ প্ৰাক্তন সেনাবাহিনীৰ সৈতে মত বিনিময় কৰি সীমান্ত পহৰাত অদম্য সাহস, নিষ্ঠা, ত্যাগ আৰু দেশপ্ৰেমৰ সৈতে নিস্বাৰ্থভাৱে সেৱা আগবঢ়োৱা অৱসৰপ্ৰাপ্ত আৰু সেৱা আগবঢ়োৱা সশস্ত্ৰ বাহিনীৰ জোৱানসকলৰ প্ৰতি কৃতজ্ঞতা প্ৰকাশ কৰে।
সশস্ত্ৰ বাহিনীৰ ওচৰত জাতিটো সদায় ঋণী হৈ থাকিব বুলি কয় প্ৰতিৰক্ষা মন্ত্ৰীগৰাকীয়ে। তেওঁ কয় যে প্ৰতিজন ভাৰতীয়ই সাহসী জোৱানৰ প্ৰতি গভীৰ শ্ৰদ্ধা আগবঢ়ায় আৰু জোৱানৰ প্ৰতি এই সন্মান দেশৰ মূল্যবোধত নিহিত হৈ আছে। তেওঁ কয় যে এনে কেইবাদিনীয়া কাৰ্যসূচী আয়োজন কৰাটো সেই সন্মান প্ৰদৰ্শনৰ এক উপায়।
শ্ৰী ৰাজনাথ সিঙে আখনূৰত অনুষ্ঠিত ‘প্ৰবীন সৈনিক দিৱস’ অনুষ্ঠানক জম্মু-কাশ্মীৰ সদায় ভাৰতৰ অবিচ্ছেদ্য অংগ হৈ থকাৰ সাক্ষ্য হিচাপে অভিহিত কৰে। তেওঁ জম্মু-কাশ্মীৰ আৰু দেশৰ বাকী অংশৰ মাজৰ ব্যৱধান দূৰ কৰাৰ বাবে প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ নেতৃত্বত চৰকাৰৰ দৃঢ়তা পুনৰাবৃত্তি কৰি ৩৭০নং অনুচ্ছেদ প্ৰত্যাহাৰক এই দিশত এক গুৰুত্বপূৰ্ণ পদক্ষেপ বুলি অভিহিত কৰে।
প্ৰতিৰক্ষা মন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয় যে ২০২৫ বৰ্ষটো ১৯৬৫ চনৰ ভাৰত-পাকিস্তান যুদ্ধৰ হীৰক জয়ন্তী বৰ্ষ আৰু ভাৰতৰ এই বিজয় সশস্ত্ৰ বাহিনীৰ বীৰত্ব আৰু ত্যাগৰ ফল। তেওঁ কয়, ‘১৯৪৮ চনৰ আক্ৰমণেই হওক, ১৯৬৫ চনৰ যুদ্ধই হওক, ১৯৭১ চনৰ যুদ্ধই হওক বা ১৯৯৯ চনৰ কাৰ্গিল যুদ্ধই হওক, ভাৰতৰ সৈতে হোৱা প্ৰতিখন যুদ্ধতে পাকিস্তানে পৰাজয়ৰ সন্মুখীন হৈছে। ১৯৬৫ চনৰ পৰা পাকিস্তানে অবৈধ অনুপ্ৰৱেশ আৰু সন্ত্ৰাসবাদক প্ৰচাৰ কৰি জম্মু-কাশ্মীৰৰ স্থানীয় জনসাধাৰণক প্ৰভাৱিত কৰাৰ চেষ্টা চলাই আহিছে। কিন্তু স্থানীয় ৰাইজে তেওঁলোকৰ উদ্দেশ্য সদায় নাকচ কৰি আহিছে। পাকিস্তানে এতিয়াও সন্ত্ৰাসবাদৰ আশ্ৰয় লৈ আহিছে। আজিও ভাৰতত অনুপ্ৰৱেশ কৰা ৮০ শতাংশতকৈও অধিক সন্ত্ৰাসবাদী তাৰ পৰাই আহে। যুদ্ধক্ষেত্ৰত লাভ কৰা কৌশলগত সুবিধাৰ সঠিক সুযোগ তেতিয়াৰ চৰকাৰে লোৱা হ’লে ১৯৬৫ চনতেই সন্ত্ৰাসবাদৰ অন্ত পৰিলহেঁতেন। ৩৭০নং অনুচ্ছেদ বাতিল হোৱাৰ পিছত স্থলভাগৰ পৰিস্থিতি বহুখিনি উন্নত হৈছে।”
শ্ৰী ৰাজনাথ সিঙে পাকিস্তান অধ্যুষিত কাশ্মীৰক ভাৰতৰ মুকুটামণি বুলি অভিহিত কৰি কয় যে পাকিস্তানৰ বাবে ই বিদেশী ভূখণ্ডৰ বাহিৰে আন একো নহয়। তেওঁ কয়, "পিঅ’কে অবিহনে জম্মু-কাশ্মীৰ অসম্পূৰ্ণ। তাত বসবাস কৰা লোকসকলক এক মৰ্যাদাপূৰ্ণ জীৱনৰ পৰা বঞ্চিত কৰা হৈছে। ধৰ্মৰ নামত তেওঁলোকক বিপথে পৰিচালিত কৰি ভাৰতৰ বিৰুদ্ধে উচটনি দিবলৈ পাকিস্তানে চেষ্টা চলাইছে। পিঅ’কে ভূমি সন্ত্ৰাসবাদৰ বাবে ব্যৱহাৰ কৰা হৈছে। সীমান্ত অঞ্চলত সন্ত্ৰাসবাদী প্ৰশিক্ষণ শিবিৰ চলি আছে আৰু এই পৰিস্থিতিৰ বিষয়ে ভাৰত চৰকাৰে ভালদৰে জ্ঞাত হ'ব।" পাকিস্তানে নিজৰ কুৎসিত উদ্দেশ্যক নিয়ন্ত্ৰণ কৰিবই লাগিব।"
ভাষণৰ সামৰণিত প্ৰতিৰক্ষা মন্ত্ৰীগৰাকীয়ে প্ৰাক্তন সেনাবাহিনীৰ কল্যাণৰ প্ৰতি চৰকাৰৰ দায়বদ্ধতা, সৈনিক আৰু তেওঁলোকৰ পৰিয়ালৰ সেৱাৰ প্ৰতি পুনৰ দোঁহাৰে। ইয়াক শীৰ্ষ অগ্ৰাধিকাৰ বুলি অভিহিত কৰি তেওঁ আশ্বাস দিয়ে যে প্ৰতিৰক্ষা মন্ত্ৰালয়ে নিজৰ সৈনিকসকলৰ মংগল নিশ্চিত কৰাৰ বাবে সদায় নিজৰ সামৰ্থ্যৰ ঊৰ্ধ্বত কাম কৰিব। অৱসৰৰ পাছতো জোৱানসকল দেশৰ বাবে গৌৰৱৰ প্ৰতীক। প্ৰতিৰক্ষা মন্ত্ৰালয়ে গ্ৰহণ কৰা পদক্ষেপসমূহৰ সবিশেষ উল্লেখ কৰি তেওঁ সজোৰে কয় যে চৰকাৰখন প্ৰতিটো পদক্ষেপতে দেশৰ জোৱানসকলৰ সৈতে আছে।
অনুষ্ঠানৰ অংশ হিচাপে শ্ৰী ৰাজনাথ সিঙে ১০৮ ফুট উচ্চতাৰ ৰাষ্ট্ৰীয় পতাকা উত্তোলন কৰাৰ লগতে ‘আখনূৰ ঐতিহ্য সংগ্ৰহালয়’ উদ্বোধন কৰে। এই সংগ্ৰহালয়টো অঞ্চলটোৰ চহকী ইতিহাস আৰু সংস্কৃতিৰ প্ৰতি উৎসৰ্গিত। জম্মু আৰু পুঞ্চ সংযোগী ৰাষ্ট্ৰীয় ঘাইপথ-১৪৪এত অৱস্থিত এই সংগ্ৰহালয়টোৱে অঞ্চলটোৰ চহকী ইতিহাস আৰু ঐতিহ্য প্ৰদৰ্শন কৰে।
এই উপলক্ষে মটৰচালিত হুইলচেয়াৰ, ট্ৰাই স্কুটাৰ, স্কুটাৰ, অ’টো ৰিক্সা আদি কেতবোৰ চলমান সঁজুলি প্ৰাক্তন সেনাবাহিনীৰ হাতত অৰ্পণ কৰা হয়। সভাস্থলীত বিভিন্ন অভিলেখ কাৰ্যালয়, প্ৰতিৰক্ষা আৰু চৰকাৰী কল্যাণ সংস্থা, বেংক আৰু নিয়োগ সংস্থাৰ ৪০খনতকৈও অধিক বিপনী/হেল্প ডেস্ক অভিযোগ নিষ্পত্তি আৰু সজাগতাৰ বাবে স্থাপন কৰা হয়।
এই উপলক্ষে অনুষ্ঠানত জম্মু-কাশ্মীৰৰ উপ-ৰাজ্যপাল শ্ৰী মনোজ সিনহা; জম্মু-কাশ্মীৰৰ মুখ্যমন্ত্ৰী শ্ৰী ওমৰ আব্দুল্লা; চীফ অফ ডিফেন্স ষ্টাফ জেনেৰেল অনিল চৌহান; জেনেৰেল অফিচাৰ কমাণ্ডিং ইন চিফ, উত্তৰ কমাণ্ড লেফটেনেণ্ট জেনেৰেল এম ভি সুচিন্দ্ৰ কুমাৰ; যুদ্ধ আহত ফাউণ্ডেশ্যনৰ সঞ্চালক, ভাৰতীয় সেনাৰ প্ৰবীণ সঞ্চালকালয়ৰ সঞ্চালক; প্ৰাক্তন সৈনিক আৰু বিভিন্ন প্ৰাক্তন সেনা সংগঠনৰ প্ৰতিনিধি আৰু অন্যান্য উচ্চ অসামৰিক আৰু সামৰিক বিষয়াসকলে অংশগ্ৰহণ কৰে।
প্ৰতিৰক্ষা ৰাজ্যিক মন্ত্ৰী শ্ৰী সঞ্জয় শেঠে মুম্বাইৰ দিনটোত নৌ বহৰত গৌৰৱ স্তম্ভ (সাগৰত বিজয় স্মাৰক)ত পুষ্পাঞ্জলি অৰ্পণ কৰে। ইয়াৰ পিছতে ভাৰতীয় নৌসেনাৰ নাৱিক প্ৰতিষ্ঠান (আইএনএছআই সাগৰ)ত তিনিওটা সেৱাৰ প্ৰাক্তন সেনা জোৱানৰ ৰেলী (পেৰেড) অনুষ্ঠিত হয়, য’ত প্ৰতিৰক্ষা বিভাগৰ ৰাজ্যিক মন্ত্ৰীয়ে প্ৰাক্তন সেনাবাহিনীৰ সৈতে মত বিনিময় কৰে। অনুষ্ঠানত প্ৰায় ৪০০ প্ৰবীণ প্ৰাক্তন সৈনিক উপস্থিত আছিল। শ্ৰী সঞ্জয় শেঠে তেওঁৰ ভাষণত এই জোৱানসকলৰ আন্তৰিকতা, মূল্যবোধ আৰু অনুশাসনৰ শলাগ লয়, যিটো দেশবাসীৰ বাবে প্ৰেৰণাৰ উৎস। অনুষ্ঠানত নৌসেনাৰ মুৰব্বী এডমিৰেল দীনেশ কে ত্ৰিপাঠীয়ে অংশগ্ৰহণ কৰে।
পুনেত সশস্ত্ৰ বাহিনীৰ প্ৰবীণ সৈনিক দিৱস উদযাপনৰ সভাপতিত্ব কৰে স্থল সেনাৰ মুৰব্বী জেনেৰেল উপেন্দ্ৰ দ্বিবেদীয়ে। নতুন দিল্লীত অনুষ্ঠিত এই অনুষ্ঠানত বায়ুসেনাৰ মুৰব্বী, সংহত প্ৰতিৰক্ষা কৰ্মচাৰীৰ মুৰব্বী লেফটেনেণ্ট জেনেৰেল জে পি মেথিউ আৰু সেনা আৰু নৌসেনাৰ ভাইচ চীফসকলে অংশগ্ৰহণ কৰে। তিনিওটা বাহিনীৰ একাংশ প্ৰাক্তন সেনা জোৱানে এই কাৰ্যসূচীত অংশগ্ৰহণ কৰে।
সশস্ত্ৰ বাহিনীৰ প্ৰথম সেনাধ্যক্ষ ফিল্ড মাৰ্শ্বাল কে.এম. ১৯৫৩ চনৰ আজিৰ দিনটোতে অৱসৰ লোৱা কাৰিয়াপ্পাই দেশৰ প্ৰতি আগবঢ়োৱা সেৱাৰ প্ৰতীক হিচাপে ইয়াক উদযাপন কৰা হয়। ২০১৬ চনত প্ৰথমবাৰৰ বাবে এই দিৱস উদযাপন কৰা হৈছিল আৰু তেতিয়াৰ পৰাই প্ৰতি বছৰে প্ৰবীণ সৈনিকসকলক সন্মান জনোৱাৰ বাবে মত বিনিময় অনুষ্ঠান আয়োজন কৰি উদযাপন কৰি আহিছে।