Ministry of Commerce & Industry
2024 Year End Review for Department for Promotion of Industry and Internal Trade
PLI scheme clocks ₹1.46 lakh crores in investment,₹12.5 lakh crore in production, ₹4 lakh crore in exports and generates 9.5 lakh jobs
Over 1300 manufacturing units established across 14 sectors and 27 States/UTs under PLI Scheme
The Network Planning Group conducted 81 meetings, evaluated 213 projects with a project cost of ₹15.48 lakh crore.
Over 200 projects for improving logistics infrastructure, worth ₹5,496 crore, recommended by the States.
12 greenfield infrastructure projects worth ₹28,602 crore, unlocking ₹1.5 lakh crore investment potential and 9.4 lakh potential jobs under National Industrial Corridor Development Project
Patents surge 17-fold, trademarks 7-fold compared to 2014-15
FDI equity inflow in the manufacturing sector increased by 69%, rising from $98 billion in 2004-2014 to $165 billion in 2014-2024.
FDI inflows surge by 26% to $22.5 billion in Q1 FY 2024-25, as against $17.8 billion in FY 2023-24
1.49 lakh startups create 16 lakh direct jobs
48% startups with at least one woman director, 50% startups based out of tier 2 and 3 cities.
20 DEC 2024 11:44AM by PIB Delhi
From achieving milestones under the PLI scheme to boosting startup ecosystems, streamlining logistics, and enhancing FDI inflows, DPIIT has played a pivotal role in building a self-reliant and globally competitive India.
Some of the key initiatives and achievements of the Department in the year 2024 are:
Product-Linked Incentive (PLI) Schemes
Keeping in view India’s vision of becoming ‘Atmanirbhar’, PLI Schemes for 14 key sectors have been announced with an outlay of ₹1.97 lakh crore (over US$26 billion) to enhance India’s Manufacturing capabilities and Exports. Approved by Cabinet on 11.11.2020, the scheme has achieved significant milestones, including investments of ₹1.46 lakh crore (US$17.5 billion), production/sales of ₹12.50 lakh crore (US$150 billion), exports worth ₹4 lakh crore (US$48 billion), and direct and indirect employment for 9.5 lakh individuals. Incentives disbursed till FY 2023-24 stand at ₹9,721 crore. Over 1,300 manufacturing units across 14 sectors under 10 Ministries/Departments have been established in 27 States/UTs.
The 14 key sectors are: (1) Mobile Manufacturing and Specified Electronic Components, (2) Critical Key Starting materials/Drug Intermediaries & Active Pharmaceutical Ingredients, (3) Manufacturing of Medical Devices, (4) Automobiles and Auto Components, (5) Pharmaceuticals Drugs, (6) Specialty Steel, (7) Telecom & Networking Products, (8) Electronic/Technology Products, (9) White Goods (ACs and LEDs), (10) Food Products, (11) Textile Products: MMF segment and technical textiles, (12) High efficiency solar PV modules, (13) Advanced Chemistry Cell (ACC) Battery, and (14) Drones and Drone Components.
The PLI scheme is going to have a cascading effect on the country’s MSME ecosystem. The anchor units that will be built in every sector will require a new supplier base in the entire value chain. Most of these ancillary units will be built in the MSME sector.
PLI Scheme for White Goods (ACs and LED Lights) Scheme incentivizes manufacturing of components of ACs and LED Lights only. Outlay of ₹ 6,238 crore approved (FY 2021-22 to FY 2028-29). Domestic value addition to increase from 20-25% to 75-80% at the end of the Scheme. 47% of committed investment of ₹ 6,962 crore and 100% of envisaged direct employment of 48,000 generated up to September, 2024. Based on Industry appetite, the 3rd Round of online application window opened which attracted 38 applicants with likely investment of ₹ 4,121 crore.
PM (Pradhan Mantri) Gati Shakti National Master Plan
PM GatiShakti National Master Plan (NMP) was launched on 13th October 2021 by the Hon’ble Prime Minister, Shri Narendra Modi. It is a GIS-enabled platform that integrates data layers of infrastructure such as roads, railway lines, ports, inland waterways, telecom lines, power lines, and social sector assets, enabling comprehensive and integrated planning for multimodal logistics. An inter-ministerial institutional mechanism has been established at the Centre and State levels.
Progress under PM GatiShakti includes onboarding of 44 Central Ministries/Departments (8 Infrastructure, 16 Social, 15 Economic, and 5 others) and 36 States/UTs, with 1614 data layers comprising 726 layers from Central Ministries and 888 layers from States/UTs. Additionally, 22 Social Sector Ministries/Departments have been onboarded, with over 152 data layers(like Primary Healthcare Facilities, Post Offices, Hostels, and Colleges).
Standard Operating Procedures (SOP) for Data Quality Management have been notified for 8 infrastructure and 15 social Ministries/Departments. A model SOP has been shared with all 36 States/UTs, and Goa has notified its SOP.
The Network Planning Group has conducted 81 meetings, evaluating 213 projects with a project cost of ₹15.48 lakh crore. Over 200 projects aimed at improving logistics infrastructure, worth ₹5,496 crore, have been recommended by the States.
National Logistics Policy
To complement the PM Gati Shakti, National Logistics Policy (NLP), launched on 17th Sep. 2022, aims to drive economic growth and business competitiveness of the country through cost-effective logistics networks. It addresses the soft infrastructure and logistics sector development aspect, inter alia, including process reforms, improvement in logistics services, digitization, human resource development, and skilling.
There are three broad targets for achieving the vision of NLP: (i) Reduce cost of logistics in India to be comparable to global benchmarks by 2030; (ii) improve the Logistics Performance Index ranking—endeavour is to be among top 25 countries by 2030; and (iii) create data-driven decision support mechanism for an efficient logistics ecosystem. The Policy is implemented through a Comprehensive Logistics Action Plan (CLAP) which lays down a detailed plan for key action areas.
To streamline doing business in the logistics sector, 37 logistics-related digital systems/portals integrated across 10 Ministries/Departments. Tracking and tracing of India’s containerized EXIM cargo is being done.
Knowledge Upgradation: Logistics-related courses introduced in 115 Universities. MoU signed with Gati Shakti Vishwavidyalaya. Centre of Excellence (CoE) for City Logistics set up at SPA (School of Planning and Architecture), Bhopal on 8th May 2024; 100+ officials trained. 7 qualification packs validated for imparting skill development.
The 6th edition of Logistics Ease Across Different States (LEADS) report will be released in December 2024. 26 States/UTs notified their respective State Logistics policies.
Service Improvement Group (SIG): In line with National Logistics Policy 2022, an inter-ministerial consultative group constituted for resolving systemic issues related to the logistics sector.
Sectoral Plans for Efficient Logistics (SPEL): In terms of National Logistics Policy 2022, sector-specific plans to bring logistics efficiency are being prepared. SPEL for (coal) and (cement) sector have been finalized. SPEL for Food and Public Distribution, Food Processing Industry, Pharma, Fertilizers, and Steel sector are under preparation.
Make in India Initiative
The "Make in India" initiative was announced by Hon’ble PM on 15th August 2014 and formally launched by Hon’ble PM on 25th September 2014 to facilitate investment, foster innovation, build best-in-class infrastructure, and make India a hub for manufacturing, design, and innovation.
Post-launch of the Make in India (MII) initiative in September 2014, the Government has been working closely on 24 sub-sectors chosen based on Indian industries' strengths and competitive edge, the need for import substitution, potential for export, and increased employability.
Various initiatives under MII (NSWS, PDC, PMG, IILB, ODOP, IIG, etc.) are also covered under the ‘Scheme for Investment Promotion,’ a Central Sector Scheme for FY 2021-22 to 2025-26 with an outlay of Rs 970 crore. The objectives of SIP include investor targeting and facilitation, investment promotion, and project management activities.
National Industrial Corridor Development Programme
The objective is to create quality infrastructure ahead of demand and keep developed land parcels ready for immediate allotment, attracting investments into manufacturing and positioning India as a strong player in the Global Value Chain. The 5-year action plan focuses on developing 12 new industrial cities through the adoption of Industry 4.0 standards, in addition to 8 already approved projects. These initiatives align with the government's vision of "Atmanirbhar Bharat," aiming to build robust physical and economic infrastructure, address social and gender equity gaps, and create significant employment opportunities for locals and youth.
As of June 2024, 308 plots (1789 acres) have been allotted in four cities—Dholera, Shendra Bidkin, Greater Noida, and Vikram Udyogpuri. Currently, 2,104 acres of developed industrial land and 2,250 acres of commercial, residential, or other land use are available for immediate allotment. Commercial operations have commenced in 68 companies, and 83 projects are under construction in these cities.
Future expansion plans include the development of 12 new greenfield projects approved by the Union Cabinet on 28th August 2024, covering 25,975 acres with a project cost of ₹28,602 crore.The projects have an employment potential of 9,39,416 and an investment potential of ₹1.5 lakh crore. The 12 projects span less-served industrial areas across the country, requiring planned industrialization.These projects include trunk infrastructure development costs and land costs (equity of states), with land already in possession of the respective states.
The focus sectors, identified based on market demand assessments, include Semiconductors, Aerospace & Defence, IT & ITeS, Electronics & System Device Manufacturing (ESDM), Engineering & Logistics, Automobiles & Auto Components, Renewable Energy, Pharmaceuticals, Textiles & Apparels, Food & Beverages, Chemicals & Metals, and Machinery & Equipment. These industrial projects are envisioned as growth centres, driving the transformation of the entire region and fostering balanced regional development.
Intellectual Property Rights
Strengthening IP Administration: Administrative process and procedure streamlined to ensure ease of doing business around submission of Priority Documents. Facility of E-filing of documents & E-hearings - 10% rebate for E-filing of Patent, TM & Design. Introduced AI-ML-based TM search system & Gen AI based Public Chatbot (IP Saarthi). 770 Examiner of Patents & Designs have been newly recruited during 2019-2024 and a total of 470 officials have been promoted to the posts of Controllers from their respective feeder posts in the Patents office during 2022-23.
Building Strong Legislative Framework: Process reforms have expedited the examination of patents for startups, SMEs, female applicants, government departments, and academic institutions. Compliance has been reduced by simplifying Form 27 (Statement on the working of patents), waiving the fee for Form 8, and introducing Form 8A to boost the innovation ecosystem. In trademarks, 74 forms have been reduced to 8, and the procedure for registering GI authorized users has been simplified. Fee rebates include an 80% rebate for startups, MSMEs, and educational institutes for patent filings, a 75% rebate for startups in design filings, and a 50% discount for TM filings by startups.
Expand Knowledge Capacity & Skill Building: IPR Chairs have been established in 27 Central and State Universities. More than 1200 programs organized for awareness & outreach programs in schools, colleges, universities, M/o MSME and DPIIT covering more than 5 Lakhs students and faculties PAN India. 359 sensitization programs conducted for various law enforcement agencies- Police, Customs and Judicial Training institutes.
Generation of IPRs: Patents (1,03,057) granted in 2023-24 increased by seventeen folds as compared to 2014-15. Trademark registrations increased seven times in 2023-24 as compared to 2014-15. Number of Geographical Indications registered increased to 635 in 2023-24. Continuous Efforts to increase IP awareness among students, academia and industry. India’s rank in Global Innovation Index (GII) increased to 39th position in 2024.
Foreign Direct Investment (FDI) Regulatory Framework
To promote Foreign Direct Investment (FDI), the Government has put in place an investor-friendly policy, wherein most sectors, except certain strategically important ones, are open for 100% FDI under the automatic route without government approval. Almost 90% of the FDI inflow is received under the automatic route.
DPIIT's Role: DPIIT is responsible for the formulation of FDI Policy, enforced through rules notified under the Foreign Exchange Management Act, 1999 (FEMA), which is administered by the Department of Economic Affairs (DEA) and regulated by the Reserve Bank of India (RBI). The Foreign Investment Facilitation Portal (FIFP) manages proposals received under the government route and forwards them to concerned ministries.
Permitted FDI: FDI is permitted through two entry routes;the Automatic Route and the Government Route. Under the Automatic Route, no prior approval is required from the Government or RBI, with most sectors open for 100% FDI. In FY 2023-24, over 98% of FDI equity inflow was received through this route. The Government Route requires prior approval from the respective sector ministries or departments via FIFP and applies to investments in notified sectors or activities, as well as investments from countries sharing land borders with India.
Prohibited FDI: FDI is prohibited in notified sectors or activities, including Lottery Business, Gambling and Betting, Real Estate, Manufacturing of Tobacco, Atomic Energy, and other sectors not open for private investment.
FDI Reforms in India: The Government has progressively liberalized FDI policies across sectors between 2019 and 2024. In 2019, 100% FDI under the automatic route was allowed in coal and contract manufacturing, while 26% FDI in digital media was allowed under the government route. In 2020, 100% FDI was permitted in insurance intermediaries under the automatic route, and revised limits were set for the Air Transport and Defence sectors. In 2021, FDI in the insurance sector was increased to 74%, Telecom was included under the automatic route, and PSUs in the petroleum and natural gas sector were opened for FDI. In 2022, 20% FDI in LIC was permitted under the automatic route. In 2024, the space sector was liberalized.
Trends of FDI Inflow:. From 2000 to 2024, a total FDI inflow of USD 991 billion was recorded, with 67% (USD 667 billion) received during the last ten financial years (2014-2024). FDI equity inflow in the manufacturing sector increased by 69%, rising from USD 98 billion in 2004-2014 to USD 165 billion in 2014-2024.
FDI Inflow in FY 2024-25 (up to June 2024): In the first quarter of FY 2024-25, FDI inflow reached USD 22.5 billion, a 26% increase compared to USD 17.8 billion in the first quarter of FY 2023-24.
Startup India
Launched by the Hon’ble Prime Minister on 16th January 2016, the Startup India Initiative has become a launchpad for innovative ideas across the country. Over the years, several programs have been implemented under the initiative to support entrepreneurs, build a robust startup ecosystem, and transform India into a nation of job creators rather than job seekers.
More than 1,49,000 startups have been recognized under the initiative, with around 48% having at least one woman director and about 50% based in tier 2 and tier 3 cities. Recognized startups are present in every State and Union Territory, covering over 95% of the districts. These startups have reported the creation of over 16 lakh direct jobs.(self-reported)
Key initiatives under the program include the States’ Startup Ranking Framework and National Startup Awards, which aim to recognize and promote the startup ecosystem. Efforts like the Bharat Startup Knowledge Access Registry (BHASKAR) and manufacturing incubation are driving product startups. Events such as Startup Mahakumbh have further strengthened the startup culture in the country.
Following the vision of the Hon’ble Prime Minister, "Don't just keep your dreams local, make them Global," Indian startups are increasingly venturing beyond India’s borders. These startups are making a mark in both emerging economies and the developed world, showcasing their scalability and affordability on the global stage.
Ease of Doing Business
As part of Reducing Compliance Burden exercise India has already reduced 42,028 compliances, with 2,875 under review and 7,204 retained compliances being monitored. Of the total identification, 93% was achieved in 2021-22, 5% in 2023, and 2% in 2024 (as of September 26, 2024).
A total of 3,765 provisions have been decriminalized by Ministries, Departments, and States/UTs. The Jan Vishwas Act, 2023, decriminalized 42 Central Acts administered by 19 Ministries/Departments. The Jan Vishwas 2.0 initiative has also been launched, incorporating learnings from its predecessors.
National Single Window System (NSWS): Currently, 32 Central Ministries/Departments are onboarded onto the NSWS platform, providing 277 G2B approvals. As of October 14, 2024, 7.10 lakh approvals have been applied for, and 4.81 lakh approvals have been granted through NSWS. The platform is integrated with 29 States/UTs’ Single Window Clearances (SWCs), and the Know Your Approvals (KYA) service is live for 33 States/UTs.
The Business Reforms Action Plan (BRAP) 2024 framework, consisting of 344 reforms (57 Central and 287 State), has been circulated to States and Ministries.
Following the discontinuation of the Doing Business Report in 2020, the World Bank developed the B-READY framework for assessing 184 economies globally. India's report (Part III)to be published in April 2026.
One District One Product (ODOP)
The One District One Product (ODOP) initiative aims to foster balanced regional development across India's districts by promoting indigenous products and supporting artisans. To achieve this, 1256 products from over 780 districts in all 36 states and union territories have been identified.
The mandate of the ODOP Programme includes identifying, understanding, and solving problems associated with each of the chosen products at all points in their respective supply chains, improving the market accessibility of the chosen products, and dedicated handholding of the producers to harness the potential of their products.
The Union Budget 2023-24 allocated funds for setting up PM Ekta Malls in all states under the "Scheme for Special Assistance to States for Capital Investment," with the aim of promoting ODOP products, enhancing market access for indigenous products, and generating employment. 28 states submitted development project reports (DPRs), of which 27 were approved by the DPIIT and the Department of Expenditure, resulting in the release of funds for 27 states. Nine states have already completed the foundation stone laying ceremonies for their PM Ekta Malls.
The 2nd edition of the National ODOP Awards in 2024 witnessed participation from 587 districts, 31 states, and 23 Indian Missions abroad, with a total of 641 applications received on the Rashtriya Puraskar Portal.
Ongoing capacity building programs for stakeholders are being conducted in collaboration with the National Institute of Design (NID) and other organizations. Additionally, 110+ brands have been tagged under the ODOP initiative.
To ensure a whole-of-government approach, coordination is maintained with various departments, including the Department of Post, Department of Personnel and Training, Ministry of Food Processing Industries, Ministry of Agriculture, Ministry of Textiles, Ministry of Rural Development, and NITI Aayog.
Open Network for Digital Commerce (ONDC)
Open Network for Digital Commerce (ONDC) is a Digital Public Infrastructure (DPI) initiative launched by DPIIT to democratize e-commerce in India. It is based on an open-source methodology, employing open specifications and open network protocols independent of any specific platform. ONDC protocols standardize various operations such as cataloguing, inventory management, order management, and order fulfillment. The core principles of ONDC are openness, unbundling, and interoperability.
Institutionalized as a Section-8 not-for-profit company in 2021, ONDC has grown rapidly, recording 12.8 million orders in September 2024, with total orders reaching 113.4 million to date. Currently, the network has 115 active Network Participants (NPs), including 26 Buyer NPs, 80 Seller NPs, and 18 Logistic Service Providers. ONDC is operational in over 1,100 cities, with a network of 7.01 lakh sellers and service providers.
Industrial Park Rating System (IPRS)
Industrial Park Rating System (IPRS) is an exercise which recognizes best performing parks, identifying interventions and serving as a decision support system for investors and policy makers. This exercise is being undertaken by DPIIT, Invest India and Asian Development Bank (ADB). DPIIT released a pilot phase report in 2018 on Industrial Park Rating System aimed at enhancing industrial competitiveness.
DPIIT developed ‘Industrial Park Rating System 2.0’ that widened its coverage and aimed to bring in qualitative assessment further to the pilot phase. 51 SEZs, including 29 Private, were nominated by the States/UTs for the IPRS 2.0. 24 Private Sector Industrial Parks were also nominated.
Ratings were undertaken for 449 out of 478 nominations received. The feedback survey involved responses from 5,700 tenants. 41 Industrial Parks have been assessed as “Leaders” in the Industrial Park Ratings System Report. 90 Industrial Parks have been rated as under “Challenger” category while 185 have been rated as under “Aspirers” category. These ratings have been assigned on the basis of key existing parameters and infrastructure facilities etc.
National Single Window System (NSWS)
The National portal integrates the existing clearance systems of the various Ministries/ Departments of Govt. of India and State Governments. Currently, approvals of 32 Ministries/ Departments and 29 States/UTs Single Window Systems have been integrated with the NSWS Portal. A total of 277 Central approvals and 2,977 state approvals can be applied through NSWS. Information pertaining to 660 central approvals and 6,294 state approvals are available to businesses via the Know Your Approval (KYA) module.
Till 14th Oct 2024, 7.10 Lakhs approvals have been applied and 4.81 Lakh approvals have been granted via NSWS, including FDI Approvals, Petroleum-related services, Hallmarking and Start-up Registration.
PAN as single business ID (SBID): NSWS infrastructure has been revamped to support PAN as a single unique identifier for all the departments. i.e., it is mandatory for each entity registering on NSWS to submit their PAN. An SOP for ministries/states and UTS to link their databases with PAN has been drafted and shared with all the Central Ministries/Departments and States. Reverse Integration of State SWS with NSWS using PAN as SBID is in progress and it has been completed for Andhra Pradesh, Tamil Nadu, Telangana and Odisha and went live.
Reducing Compliance Burden on Businesses and Citizens
The Reducing Compliance Burden on Businesses and Citizens initiative aims to simplify, rationalize, digitize, and decriminalize government-to-business and citizen interfaces across various ministries, states, and union territories. This program focuses on simplifying procedures, rationalizing legal provisions, digitizing government processes, and decriminalizing minor technical or procedural defaults. Significant progress has been made, with 42,028 compliances reduced by ministries, departments, and states/UTs, and 3,765 provisions decriminalized.
Jan Vishwas (Amendment of Provisions) Act, 2023
Jan Vishwas (Amendment of Provisions) Act was passed decriminalizing a total of 183 provisions in 42 Central Acts administered by 19 Ministries/Departments.
The Jan Vishwas Act, 2023 is a landmark step in rationalizing these laws, removing unnecessary barriers, and fostering business growth. Decriminalization reflects this Government’s move towards ‘trust-based governance’ where its citizens may not be imposed with criminal sanctions for minor or procedural defaults. Continued comprehensive review of Acts to segregate and decriminalize non-malicious offences and compliance defaults shall further enhance Ease of Living. This would also open a route for alternate means to ensure compliance rather than deterrence of imprisonment like notification system for reporting and penalties for non-compliance.
By introducing administrative adjudication mechanisms along with appellate mechanism, the Act reduces pressure on the justice system, helps in reducing case pendency, and facilitates a more efficient and effective justice dispensation. The direct impact of rationalizing business regulations is improving investor confidence, providing a conducive business environment, and promoting MSMEs to work without fear of imprisonment for minor offences. Minimizing compliances leads to efficient policy making, builds an overall ecosystem conducive for economic growth, encourages MSMEs in generating jobs, supports the start-up ecosystem and boosts investor confidence through transparency. Rationalized regulations are the goal as it enhances not only Ease of Doing Business but also Ease of Living. Decriminalization is a step towards creating a universe of voluntary compliances and ensuring continuous review of regulations.
New Central Sector Scheme, 2021 for Industrial Development of UT of Jammu & Kashmir
New Central Sector Scheme, 2021 for Industrial Development of UT of Jammu & Kashmir was launched as a flagship program for the duration of 2021-22 to 2036-37 with total financial outlay of Rs. 28,400 Cr. Under the Scheme, four types of incentives have been envisioned i.e. Capital investment incentive, Capital interest Subvention, GST Linked Incentive and Working Capital Interest Subvention. The scheme has received a significant response, with 1209 applications submitted through the JKNIS Portal as of March 31, 2024. Out of these applications, 787 units have been granted registration, and a total of 680 claims amounting to Rs. 204.30 crore have been released so far.
Uttar Poorva Transformative Industrialization (UNNATI) Scheme, 2024
The Uttar Purva Transformative Industrialization Scheme for the Northeast Region was notified on March 9, 2024, with a duration of 10 years from the date of notification, followed by an additional eight years for fulfilling committed liabilities. Under the Scheme, incentives will be provided to new/ existing industrial units under three categories Capital Investment Incentive, Central Capital Interest Subvention Incentive Manufacturing & Services linked incentive (MSLI) basis their eligibility under Zone A (industrially advanced districts) and Zone B (industrially backward districts). The scheme has a total outlay of Rs. 10,037 crore and consists of two parts. Part A provides incentives to eligible units and has a budget of Rs. 9,737 crore. Part B focuses on enabling activities and ecosystem development for industrialization with a budget of Rs. 300 crore.

কমর্স অমসুং ইন্দস্ত্রী মন্ত্রালয়
দিপার্তমেন্ত ফোর প্রমোসন ওফ ইন্দস্ত্রী এন্দ ইন্তর্নেল ত্রেদকী 2024গী চহি লোইবগী রিভ্যু
PLI স্কিমনা ইনভেস্তমেন্তদা লুপা করোর লাখ 1.46, প্রদক্সনদা লুপা করোর লাখ 12.5, এক্সপোর্তসতা লুপা করোর লাখ 4 য়ৌখি অমসুং থবক লাখ 9.5 পীবা ঙমখি
PLI স্কিমগী মখাদা সেক্তর 14 অমসুং রাজ্য/UT 27তা মেন্যুফেকচরিং য়ুনিৎ 1300 হেন্না লিংখৎখ্রে
নেৎৱার্ক প্লান্নিং গ্রুপনা মীফম 81 পাংথোকখ্রে, লুপা করোর লাখ 15.48কী প্রোজেক্তকী শেনফমগা লোয়ননা প্রোজেক্ত 213 ইভাল্যুএৎ তৌখ্রে
রাজ্যশিংনা লুপা করোর 5,496রোম ওইবা লোজিস্তিক ইনফ্রাস্ত্রকচর ফগৎহন্নবগীদমক প্রোজেক্ত 200 হেন্না রিকম্মেন্দ তৌখ্রে
নেস্নেল ইন্দস্ত্রিএল কোরিদোর দিবেলপমেন্ত প্রোজেক্তকী মখাদা লুপা করোর 28,602রোমগী গ্রীনফিল্দ ইনফ্রাস্ত্রকচর প্রোজেক্ত 12না লুপা লাখ 1.5গী ইনভেস্তমেন্ত পোতেন্সিএল পুথোক্লি অমসুং পোতেন্সিএল জোব লাখ 9.4 পীরি
2014-15গা চাংদম্নবদা পেতেন্তশিং শরুক 17, ত্রেদমার্কশিং শরুক 7 হেনগৎলকখি
2014-2024দা মেন্যুচরিং সেক্তরদা FDI ইক্বিতী ইনফ্লো অসি 2025-2024দা দোল্লর বিলিয়ন 98 ওইরম্বদগী 69% হেনগৎলক্তুনা দোল্লর বিলিয়ন 165 য়ৌখি
FDI ইনফ্লোশিং অসি FY 2023-24দা দোল্লর বিলিয়ন 17.8 ওইরম্বদগী Q1 FY 2024-25দা 26% হেনগৎলক্তুনা দোল্লর বিলিয়ন 22.5 য়ৌখি
স্তার্তঅপ লাখ 1.49না দাইরেক্ত জোব লাখ 16 ফংহনখি
য়ামদ্রবদা নুপী দিরেক্তর অমা ওইবা স্তার্তঅপ 48%, তায়র 2 অমসুং 3 শহরশিংদা বেজ তৌবা স্তার্তঅপ 50% লৈখি
20 DEC 2024 11:44AM by PIB Imphal
PLI স্কিমগী মখাদা মাইলস্তোনশিং ফংবদগী হৌরগা স্তার্তঅপ ইকোসিস্তেমশিং হেনগৎহনবা, লোজিস্তিক্স স্ত্রীমলাইন তৌবা অমসুং FDI ইনফ্লো হেনগৎহনবা ফাওবদা, DPIITনা মশা-মরোমদোম লেপচবা অমসুং মালেমগী থাক্তা চাংদম্নবা ঙম্বা ভারত অমা শেমগৎপদা মরু ওইবা থৌদাং লৌরি।
দিপার্তমেন্ত অসিনা 2024 ফাওবদা পায়খৎখিবা মরুওইবা থবক থৌরম অমসুং মাই পাকপা খরদি মখাদা পীরি:
প্রদক্সন লিঙ্ক ইনসেন্তিব (PLI) স্কিমশিং
ভারতনা 'আত্মনির্ভর' ওইনবা পান্দম থমদুনা, ভারতকী মেনুফেকচরিং কেপাসিতী অমসুং এক্সপোর্তশিং হেনগৎহন্নবা মরুওইবা সেক্তর 14গীদমক PLI স্কিমশিং লুপা করোর লাখ 1.97 (US দোল্লর বিল্লিয়ন 26 হেনবা)গী আউৎলে অমগা লোয়ননা লাউথোকখ্রে। মন্ত্রীমন্দলনা 11.11.2020দা অয়াবা পীরবা স্কিম অসিনা ইনভেস্তমেন্তদা লুপা করোর লাখ 1.46 (US দোল্লর বিল্লিয়ন 17.5), প্রদক্সন/সেল্সতা লুপা করোর লাখ 12.50 (USদোল্লর বিল্লিয়ন 150), এক্সপোর্তসতা লুপা করোর লাখ 4 (USদোল্লর বিল্লিয়ন 48), অমসুং মীওই লাখ 9.5দা হকথেংননা অমসুং নাকোইননা থবক পীবা য়াওনা মরুওইবা মাইলস্তোনশিং ফংলে। FY 2023-24 ফাওবদা পীখিবা ইন্সেন্তিব অসি লুপা করোর 9,721 ওইরি। রাজ্য/UT27তা মন্ত্রালয়/দিপার্তমেন্ত 10গী মখাদা সেক্তর 14দা মেনুফেকচরিং য়ুনিৎ 1300 হেন্না লিংখৎখ্রে।
মরুওইবা সেক্তর 14দি মখাদা পীরি: (1) মোবাইল মেন্যুফেকচরিং অমসুং স্পেসিফাইদ ইলেক্ত্রোনিক কম্পোনেন্তশিং, (2) ক্রিতিকেল কী স্তার্তিং মেতরিএলশিং/ দ্রগ ইন্তরমিদিয়রীশিং অমসুং এক্তিব ফার্মাস্যুতিকল ইনগ্রিদিএন্তশিং, (3) মেদিকেল দিভাইসশিং, (4) ওতোমোবাইলশিং অমসুং ওতো কম্পোনেন্তশিং, (5) ফার্মাস্যুতিকল দ্রগশিং, (6) স্পেসিএলি স্তীল, (7) তেলিকোম অমসুং নেৎৱার্কিং প্রদক্তশিং, (8) ইলেক্ত্রোনিক/ তেক্নোলোজী প্রদক্তশিং, (9) ৱাইৎ গুদস (AC অমসুং LED), (10) ফুদ প্রদক্তশিং, (11) তেক্সতাইল প্রদক্তশিং: MMF সেগমেন্ত অমসুং তেক্নিকেল তেক্সতাইলশিং, (12) হাই ইফিসিএন্স সোলার PV মোদ্যুলশিং, (13) এদভান্স কেমিস্ত্রি সেল (ACC) বেত্তরী, অমসুং (14) দ্রোনশিং অমসুং দ্রোন কম্পোনেন্তশিং।
PLI স্কিম অসিনা লৈবাক অসিগী MSME ইকোসিস্তেমদা কান্নরবা ইফেক্ত লৈহল্লগনি। সেক্তর খুদিংমক্তা শাগদবা এঙ্কর য়ুনিৎশিং অসি ভেল্যু চেন পুম্বদা অনৌবা সপ্লাইয়র বেজ অমা মথৌ তাগনি। মসিগী এসিসিলরি য়ুনিৎ অয়াম্বসি MSME সেক্তরদা শাগনি।
ৱাইৎ গুদসকীদমক PLI স্কিম (AC অমসুং LED লাইৎশিং) স্কিম অসিনা AC অমসুং LED লাইৎশিংগী কম্পোনেন্তশিং পুথোকপদা ইন্সেন্তিব পীরি। লুপা করোর 6,238গী শেনফম (FY 2021-22দগী FY 2028-29 ফাওবা) অয়াবা পীখ্রে। স্কিম অসিগী অরোইবা মতমদা দোমেস্তিক ভেল্যু এদিসন 20.25%দগী 75.80%দা হেনগৎলগনি। লুপা করোর 6,962গী কম্মিতেদ ইনভেস্তমেন্তকী 47% অমসুং সেপ্তেম্বর, 2024 ফাওবদা দাইরেক্ত ইমপ্লোয়মেন্ত 48,000গী 100% পুথোক্লে। ইন্দস্ত্রীগী অপেতাইদতা য়ুম্ফম ওইদুনা, ওনলাইন এপ্লিকেসন ৱিন্দোগী 3শুবা রাউন্দ হাংদোকখি, মসিদা এপ্লিকান্ত 38না লুপা করোর 4,121গী ইনভেস্তমেন্ত তৌবগী ওইথোকপা লৈ।
পি.এম. (প্রধান মন্ত্রী) গতি শক্তি নেস্নেল মাস্তর প্লান
পি.এম. গতিশক্তি নেস্নেল মাস্তর প্লান (NMP) অসি 2021গী ওক্তোবর 13দা ইকাই খুম্নরবা প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা হৌদোকখ্রে। মসি GISনা মতেং পাংলিবা প্লেতফোর্ম অমনি। মসিনা লম্বীশিং, রেলৱে লাইনশিং, পোর্তশিং, ইন্তর্নেল ৱাতরৱেজশিং, তেলিকোম লাইনশিং, পাৱর লাইনশিং অমসুং সোসিএল সেক্তরগী এসেতশিংগুম্বা ইনফ্রাস্ত্রকচরগী দেতা লেয়রশিং পুনশিংল্লি। মসিনা মল্তিমোদেল লোজিস্তিক্সকীদমক মপুং ফানা অমসুং পুনশিনবা থৌরাং তৌবা ঙমহল্লি। কেন্দ্র অমসুং রাজ্যগী থাক্তা ইন্তর-মন্ত্রালয়এল ইন্সতিত্যুস্নেল মেকানিজম অমা লিংখৎখ্রে।
পি.এম. গাতি শক্তিগী মখাদা পায়খৎলিবা খোংজেল অসিদা কেন্দ্রগী মন্ত্রালয়/দিপার্তমেন্ত 44 (ইনফ্রাস্ত্রকচর 8, সোসিএল 16, ইকনোমিক 15 অমসুং অতোপ্পা 5) অমসুং রাজ্য/UT 36গী দেতা লেয়র 1614 য়াওরি। মসিগী মনুংদা কেন্দ্রগী মন্ত্রালয়শিংগী লেয়র 726 অমসুং রাজ্যশিং/UTশিংগী লেয়র 888 য়াওরি। মসিগী মথক্তা, সেক্তর সোসিএল মন্ত্রালয়/দিপার্তমেন্ত 22বু দেতা লেয়র 152 হেনবগা লোয়ননা ওনবোর্দ তৌখ্রে।
দেতা ক্বালিতী মেনেজমেন্তকীদমক স্তেন্দর্দ ওপরেতিং প্রোসিদ্যুরশিং (SOP) অসি ইনফ্রাস্ত্রকচর 8 অমসুং সোসিএল মন্ত্রালয়শিং/দিপার্তমেন্ত 15গীদমক নোতিফাই তৌখ্রে। রাজ্য/UT 36 পুম্নমক্তা মোদেল SOP অমা শেয়র তৌখ্রে অমসুং গোৱানা মাগী SOP নোতিফাই তৌখ্রে।
নেৎৱার্ক প্লান্নিং গ্রুপনা মীফম 81 পাঙথোকখ্রে, প্রোজেক্ত কোস্ত লুপা করোর লাখ 15.48গী প্রোজেক্ত 213 য়েংশিনখ্রে। লোজিস্তিক ইনফ্রাস্ত্রকচর ফগৎহন্নবা পান্দম থমদুনা লুপা করোর 5,496গী প্রোজেক্ত 200 হেন্না রাজ্যশিংনা রিকম্মেন্দ তৌখ্রে।
নেস্নেল লোজিস্তিক পোলিসী
পি.এম. গতি শক্তিগী মপুং ওইনা, সেপ্তেম্বর 17, 2022দা হৌদোকখিবা নেস্নেল লোজিস্তিক্স পোলিসী (NLP) না শেল চঙদবা লোজিস্তিক্স নেৎৱার্কশিংগী খুত্থাংদা লৈবাক অসিগী শেন্মিৎলোনগী খুমাং চাউশিনবা অমসুং বিজিনেস কম্পিতিতিবনেস ঙম্নবা পান্দম থম্লি। মসিনা অতোপ্পা হিরমশিং য়াওনা, প্রোসেস রিফোর্মশিং, লোজিতিক্স সর্ভিসশিং ফগৎহনবা, দিজিতেলাইজেসন, হ্যুমেন রিসোর্স দিবেলপমেন্ত, অমসুং স্কিলিং য়াওনা সোফত ইনফ্রাস্ত্রকচর অমসুং লোজিতিক্স সেক্তর দিবেলপমেন্তকী এস্পেক্তপু খন্নখি।
NLPগী মীৎয়েং অসি ফংনবগীদমক্তা চাউরাকপা পান্দম অহুম লৈরি: (i) 2030 ফাওবদা ভারতকী লোজিস্তিক্সকী মমল অসি মালেমগী বেঞ্চমার্কশিংগা চাংদম্ননবা হন্থহনবা; (ii) 2030 ফাওবদা খ্বাইদগী ফবা লৈবাক 25গী মরক্তা লৈনবা হোৎনরিবা লোজিস্তিক্স পর্ফোমেন্স ইন্দেক্স রেঙ্কিং ফগৎহনবা; অমসুং (iii) ইফিসিএন্ত লোজিস্তিক্স ইকোসিস্তেম অমগীদমক্তা দেতা-দ্রিভেন দিসিজন সপোর্ত মেকানিজম শেমগৎপা। পোলিসী অসি মরুওইবা এক্সন এরিয়াশিংদা অকুপ্পা থৌরাং অমা থম্লিবা কম্প্রিহেন্সিব লোজিস্তিক্স এক্সন প্লান (CLAP) অমগী খুত্থাংদা ইমপ্লিমেন্ত তৌরি।
লোজিস্তিক্স সেক্তরদা থবক পাংথোকপদা লায়থোকহন্নবগীদমক্তা, মন্ত্রালয়শিং/ দিপার্তমেন্ত 10দা লোজিস্তিক্সকা মরী লৈনবা দিজিতেল সিস্তেম/ পোর্তেল 37 পুনশিনখ্রে। ভারতকী কন্তেনরাইজ তৌরবা EXIM কার্গোগী ত্রেকিং অমসুং ত্রেসিং তৌরি।
নোলেজ অপগ্রেদেসন: য়ুনিভর্সিতী 115দা লোজিস্তিক্সকা মরী লৈনবা কোর্সশিং হৌদোক্লে। গাতি শক্তি বিশ্ববিদ্যালয়গা লোয়ননা MoU খুৎয়েক পীনখ্রে। 2024গী মে 8দা ভোপালগী SPA(স্কুল ওফ প্লান্নিং এন্দ আর্কিতেকচর) দা সিতী লোজিস্তিক্সকী সেন্তর ওফ এক্সিলেন্স (CoE) লিংখৎখ্রে; ওফিসিএল 100 হেনবদা ত্রেনিং পীখ্রে। স্কিল দিবেলপমেন্ত পীনবগীদমক ক্বালিফিকেসন পেক 7 ভেলিদেদ তৌখ্রে।
লোজিস্তিক্স ইজ এক্রোস দিফরেন্ত স্তেৎস (LEADS) গী 6শুবা ইদিসনগী রিপোর্ত অসি 2024গী দিসেম্বরদা ফোংগনি। রাজ্য/UTশিংদা মখোয় মশাগী স্তেৎ লোজিস্তিক্স পোলিসীশিং নোতিফাইদ তৌখ্রে।
সর্ভিস ইমপ্রুমেন্ত গ্রুপ (SIG): নেস্নেল লোজিস্তিক্স পোলিসী 2022গী মতুং ইন্না, লোজিস্তিক্স সেক্তরগা মরী লৈনবা সিস্তেমিক ইসুশিং কোকহন্নবা ইন্তর-মিনিস্ত্রিএল কন্সলতেতিব গ্রুপ অমা শেম্লে।
সেক্তোরেল প্লান্স ফোর ইফিসিএন্ত লোজিস্তিক্স (SPEL): নেস্নেল লোজিস্তিক পোলিসী 2022গী মতাংদা, লোজিস্তিক ইফিসিএন্সী পুরক্নবা সেক্তর-স্পেসিফিক ওইবা থৌরাংশিং শেমগৎলি। (কোইলা) অমসুং (সিমেন্ত) সেক্তরগী SPEL অসি ফাইনেলাইজ তৌখ্রে। ফুদ অমসুং পব্লিক দিস্ত্রিব্যুসন, ফুদ প্রোসেসিং ইন্দস্ত্রী, ফার্মা, ফর্তিলাইজর অমসুং স্তীল সেক্তরগী SPEL শেম-শারি।
মেক ইন ইন্দিয়া ইনিসিএতিব
ইনভেস্তমেন্ত লায়থোকহন্নবা, ইন্নোভেসন পুক্নিং থৌগৎনবা, খ্বাইদগী ফবা ইনফ্রাস্ত্রকচর শেমগৎনবা অমসুং ভারতপু মেন্যুফেকচরিং, দিজাইন অমসুং ইন্নোভেসনগী হব অমা ওইহন্নবগীদমক ইকাই খুম্নরবা পি.এম.না ওগস্ত 15, 2014দা "মেক ইন ইন্দিয়া" ইনিসিএতিব লাউথোকখি অমসুং ওফিসেল ওইনা সেপ্তেম্বর 25, 2014দা প্রধান মন্ত্রীনা হৌদোকখি।
সেপ্তেম্বর, 2014দা মেক ইন ইন্দিয়া (MII) ইনিসিএতিব হৌদোক্লবা মতুংদা, সরকারনা ভারতকী ইন্দস্ত্রীশিংগী মপাঙ্গল অমসুং কম্পিতিতিব ইদজ, ইম্পোর্ত সবতিত্যুসনগী মথৌ তাবা, এক্সপোর্তকী ওইথোকপা য়াবা, অমসুং থবক পীবগী চাং হেনগৎলকপগী মতুং ইন্না খনগৎলবা সব-সেক্তর 24দা খুৎশম্নদুনা থবক তৌরি।
MII (NSWS, PDC, PMG, IILB, ODOP, IIG, অসিনচিংবা) গী মখাদা পায়খৎলিবা তোঙান তোঙানবা খোঙথাংশিং অসিসু লুপা করোর 970গী শেনফমগা লোয়ননা FY 2021-22দগী 2025-26 ফাওবগী সেন্ত্রেল সেক্তর স্কিম অমা ওইরিবা 'স্কিম ফোর ইনভেস্তমেন্ত প্রমোসন'গী মখাদা কোনশিল্লি। SIPগী পান্দমশিংগী মনুংদা ইনভেস্তরশিংদা মীৎয়েং থম্বা অমসুং খুদোংচাবা পীবা, ইনভেস্তমেন্ত প্রমোসন অমসুং প্রোজেক্ত মেনেজমেন্তকী থবক থৌরমশিং য়াওরি।
নেস্নেল ইন্দস্ত্রিএল কোরিদোর দিবেলপমেন্ত প্রোগ্রাম
দিমান্দগী মমাংদা ক্বালিতী ইনফ্রাস্ত্রকচর শেমগৎপা অমসুং দিবেলপ তৌরবা লমগী পার্সেলশিং খুদক্তা পীনবগীদমক শেম-শাদুনা থম্বা, মেন্যুফেকচরিংদা ইনভেস্তমেন্ত লাকহনবা অমসুং গ্লোবেল ভেল্যু চেনদা ভারতপু মপাঙ্গল লৈবা প্লেয়র অমা ওইহন্নবা পান্দম থম্লি। চহি মঙাগী এক্সন প্লান অসিনা হান্ননা অয়াবা পীরবা প্রোজেক্ত 8গী মথক্তা ইন্দস্ত্রী 4.0গী স্তেন্দর্দশিং শিজিন্নদুনা অনৌবা ইন্দস্ত্রীএল সিতী 12 শেমগৎপদা মীৎয়েং থম্লি। মসিগী খোঙথাংশিং অসি সরকারগী 'আত্মানির্ভর ভারত'কী মীৎয়েংগা চান্নৈ। মসিগী পান্দমদি মপাঙ্গল কনবা ফিজিকেল অমসুং ইকোনোমিক ইনফ্রাস্ত্রকচর শেমগৎপা, সোসিএল অমসুং জেন্দর ইক্বিতীগী অৱাৎপা কোকহনবা অমসুং লোকেল অমসুং নহারোলশিংগীদমক্তা থবক ফংহন্নবা অচৌবা খুদোংচাবশিং শেমগৎপনি।
জুন 2024 ফাওবদা, শহর মরিদা (ধোলেরা, শেন্দ্রা বিদকিন, গ্রেতর নোইদা অমসুং বিক্রম উদয়োগপুরী) প্লোৎ 308 (একর 1789) পীখ্রে। হৌজিক্কী ওইনা, চাউখৎলবা ইন্দস্ত্রীএল লম একর 2,104 অমসুং কম্মর্সিএল, রেসিদেন্সিএল, নৎত্রগা অতোপ্পা লম শীজিন্নবগী একর 2,250 অসি খুদক্তা এলোৎ তৌনবগীদমক ফংলি। কম্পনী 68দা কম্মর্সিএল ওপরেসনশিং হৌখ্রে, অমসুং শহরশিং অসিদা প্রোজেক্ত 83 শাগৎলি।
তুংলমচৎকী পাকথোক চাউথোকহনবগী থৌরাংশিংদা 2024গী ওগস্ত 28দা কেন্দ্রগী মন্ত্রীমন্দলনা অয়াবা পীখিবা গ্রীনফিল্দ প্রোজেক্ত 12 শেমগৎপা য়াওরি। প্রোজেক্ত অসি একর 25,975 কোশিল্লগা প্রোজেক্ত কোস্তনা লুপা করোর 28,602 ওইগনি। প্রোজেক্তশিং অসিদা থবক পীবগী ওইথোকপা 9,39,416 লৈগনি অমসুং লুপা করোর লাখ 1.5গী ইনভেস্তমেন্ত পোতেন্সিএল লৈগনি। প্রোজেক্ত 12 অসিনা লৈবাক শীনবা থুংনা ইন্দস্ত্রীগী লমদা থবক পায়খৎপা ঙমদ্রিবা অমসুং থৌরাং তৌরবা ইন্দস্ত্রীলাইজেসন মথৌ তাবা মফমশিং কোনশিল্লি। প্রোজেক্তশিং অসিদা মরী লৈনবা রাজ্যশিংদা হান্ননা লম লৈরবা ত্রেঙ্ক ইনফ্রাস্ত্রকচর দিবেলপমেন্ত কোস্তশিং অমসুং লমগী কোস্তশিং (স্তেৎশিংগী ইক্বিতী) য়াওরি।
মার্কেত দিমান্দ এসেসমেন্তশিংদা য়ুম্ফম ওইদুনা ফোকস সেক্তরশিং অসি সেমিকন্দক্তরশিং, এরোস্পেস অমসুং দিফেন্স, IT অমসুং ITES, ইলেক্ত্রোনিক্স অমসুং সিস্তেম দিভাইস মেন্যুফেকচরিং (ESDM), ইঞ্জিনীয়রিং অমসুং লোজিস্তিক্স, ওতোমোবাইল অমসুং ওতো কম্পোনেন্তশিং, রিন্যুএবল ইনর্জী, ফার্মাস্যুতিকল্স, তেক্সতাইল অমসুং এপরেল্স, ফুদ অমসুং বেভরেজ, কেমিকেল অমসুং মেতল্স, অমসুং মেছিনরী অমসুং ইক্বিপমেন্ত য়াওরি। হায়রিবা ইন্দস্ত্রিএল প্রোজেক্তশিং অসি গ্রোথ সেন্তরশিং ওইনা উবা ফংই, মসিনা লমদম পুম্নমক্কী ত্রান্সফোর্মেসন পুরকই অমসুং বেলেন্স ওইবা রিজনেল দিবেলপমেন্ত লৈহল্লি।
ইন্তেলেকচুএল প্রোপর্তী রাইৎস
IP এদমিনিস্ত্রেসন মপাঙ্গল কনখৎহল্লি: প্রাইওরিতী দোক্যুমেন্তশিং সবমিৎ তৌবগী মতাংদা ইজ ওফ দুয়িং বিজিনেস লৈহন্নবগীদমক্তা এদমিনিস্ত্রেতিব প্রোসেস অমসুং প্রোসিদ্যুওর অসি স্ত্রীমলাইন তৌখ্রে। দোক্যুমেন্তশিং ই-ফাইল অমসুং ই-হিয়রিংশিং - পেতেন্ত, TM অমসুং দিজাইনগী ই-ফাইল তৌবদা চাদা 10গী রিবেৎ তৌবগী খুদোংচাবা ফংহল্লি। AI-MLদা য়ুম্ফম ওইবা TM সর্চ সিস্তেম অমসুং জেন AIদা য়ুম্ফম ওইবা পব্লিক চেতবোৎ (IP সার্থি) পুথোকখ্রে। 2019-2024গী মনুংদা পেতেন্ত অমসুং দিজাইনগী একজামিনর 770 নৌনা লৌশিনখ্রে অমসুং অপুনবা ওফিসিএল 470বু 2022-23গী মনুংদা পেতেন্ত ওফিসতা মখোয়গী ফিদর পোস্তশিংদগী কন্ত্রোলরগী পোস্তশিংদা প্রমোৎ তৌখ্রে।
মপাঙ্গল কনবা লেজিস্লেতিব ফ্রেমৱার্ক শেম্বা: প্রোসেস রিফোর্মশিংনা স্তার্ত-অপশিং, SMEশিং, নুপী এপ্লিকান্তশিং, সরকারগী দিপার্তমেন্তশিং, অমসুং একাদেমিক ইন্সতিত্যুসনশিংগীদমক পেতেন্তশিং য়েংশিনবগী থবক য়াঙখৎহল্লে। ফোর্ম 27 (দিস্ত্রেমেন্ত ওন ৱর্কিং ওফ পেতেন্ত) অসি লাইথোকহন্দুনা, ফোর্ম 8গী ফি লৌথোক্তুনা অমসুং ইন্নোবেসন ইকোসিস্তেম হেনগৎহন্নবা ফোর্ম 8A হৌদোক্তুনা কমপ্লাইএন্স হন্থহনখ্রে। ত্রেদ মার্কশিংদা, ফোর্ম 74 অসি 8দা হন্থহনখ্রে অমসুং GIগী অয়াবা পীরবা য়ুজরশিং রেজিস্তর তৌনবগী থৌওংসু লাইথোকহনখ্রে। ফী রিবেৎশিংগী মনুংদা স্তার্ত-অপশিং, MSMEশিং অমসুং এজুকেসনেল ইন্সতিত্যুৎশিংদা পেতেন্ত ফাইল তৌবদা চাদা 80গী রিবেৎ, স্তার্ত-অপশিংদা দিজাইন ফাইল তৌবদা চাদা 75গী রিবেৎ অমসুং স্তার্ত-অপশিংনা MT ফাইল তৌবদা চাদা 50গী দিসকাউন্ত য়াওরি।
নোলেজ কেপাসিতী অমসুং স্কিল বিল্দিং পাকথোক চাউথোকহনবা: সেন্ত্রেল অমসুং স্তেৎ য়ুনিভর্সিতী 27তা IOR চেয়রশিং লিংখৎলে। স্কুলশিং, কোলেজশিং, য়ুনিভর্সিতীশিং, M/o MSME অমসুং DPIITশিংদা এৱারনেস অমসুং আউতরিচ প্রোগ্রাম 1200 হেন্না পাংথোকখ্রে। মসিদা মহৈরোয় লাখ 5 হেনবা অমসুং ফেকল্তীশিং পেন ইন্দিয়াদা য়াওরি। তোঙান তোঙানবা লো এনফোর্সমেন্ত এজেন্সীশিং-পুলিস, কস্তমস অমসুং জুদিসিএল ত্রেনিং ইন্সতিত্যুৎশিংগীদমক সেন্সিতাইজেসন প্রোগ্রাম 359 পাংথোকখ্রে।
IPRশিং জেনরেৎ তৌবা: 2023-24দা পীখিবা পেতেন্ত 1,03,057 অসি 2014-15গা চাংদম্নবদা শরুক 17 হেনগৎলে। ত্রেদ মার্ক রেজিস্ত্রেসন অসি 2023-24গা 2014-15গা চাংদম্নবদা শরুক তরেৎ হেনগৎলে। 2023-24দা রেজিস্তর তৌরবা জিওগ্রাফিকেল ইন্দিকেসন মশিং 635দা হেনগৎলে। মহৈরোয়শিং, একাদেমিক অমসুং ইন্দস্ত্রীগী মরক্তা IPগী মতাংদা হেন্না খঙহন্নবা লেপ্তনা হোৎনরি। গ্লোবেল ইন্নোভেসন ইন্দেক্স (GII) দা ভারতকী রেঙ্ক অসি 2024দা 39শুবা মফমদা হেনগৎলে।
ফোরেন দাইরেক্ত ইনভেস্তমেন্ত (FDI) রিগ্যুলেতরী ফ্রেমৱার্ক
ফোরেন দাইরেক্ত ইনভেস্তমেন্ত (FDI) প্রমোৎ তৌনবা, সরকারনা ইনভেস্তর-ফ্রেন্দলী পোলিসী অমা পায়খৎলে, মসিদা স্ত্রেতেজিক ওইনা মরুওইবা খরা নত্তনা সেক্তর অয়াম্বদা সরকারগী অয়াবা য়াওদনা ওতোমেতিক রুতকী মখাদা 100% FDIগী ইনফ্লোগী চাদা 90দি ওতোমেতিক রুতকী মখাদা ফংহনখি।
DPIITগী থৌদাং: DPIITনা ফোরেন এক্সচেঞ্জ মেনেজমেন্ত এক্ত, 1999 (FEMA) গী মখাদা নোতিফাই তৌরবা কাংলোনশিংগী খুত্থাংদা চৎনহনগদবা FDIগী পোলিসী শেম্বা অদুগী থৌদাং লৌরি। মসি দিপার্তমেন্ত ওফ ইকোনোমিক এফিয়র্স (DEA) না এদমিনিস্তর তৌরি অমসুং রিজর্ব বেঙ্ক ওফ ইন্দিয়ানা (RBI)না রিগ্যুলেৎ তৌরি। ফোরেন ইনভেস্তমেন্ত ফেসিলিতেসন পোর্তেল (FIFP) না গবর্নমেন্ত রুতকী মখাদা ফংবা প্রোপোজেলশিং মেনেজ তৌই অমসুং মখোয়শিং অদু মরি লৈনবা মন্ত্রালয়শিংদা ফোরৱার্দ তৌই।
পর্মিৎ তৌরবা FDI: FDI অসি এন্ত্রি রুত অনিগী খুত্থাংদা অয়াবা পীরি। ওতোমেতিক রুৎ অমসুং গবর্নমেন্ত রুৎনি। ওতোমেতিক রুৎকী মখাদা, সেক্তর অয়াম্বদা 100% FDIগীদমক হাংদোক্তুনা লৈঙাক নৎত্রগা RBIদগী অহানবা অয়াবা লৌবগী মথৌ তাদে। FY 2023-24দা FDI ইক্বিতী ইনফ্লোগী 98% হেনবনা হায়রিবা লম্বী অসিগী খুত্থাংদা ফংখি। গবর্নমেন্ত রুৎ অসি FIFPগী খুত্থাংদা মরী লৈনবা সেক্তর মন্ত্রালয়শিং নৎত্রগা দিপার্তমেন্তশিংদগী মমাংদা অয়াবা লৌবা মথৌ তাই অমসুং মসি নোতিফাই তৌরবা সেক্তরশিং নৎত্রগা থবকশিং অমসুং ভারতকা কংফালগী ঙমখৈ শম্নরিবা লৈবাকশিংদগী লাকপা ইনভেস্তমেন্তশিংদা চৎনগনি।
অথিংবা থম্বা FDI: নোতিফাই তৌরবা সেক্তরশিং নৎত্রগা থবক থৌরমশিংদা FDI অসি অথিংবা থম্লি। মসিদা লোতরী বিজিনেস, জুৱার অমসুং বেৎতিং, রিএল ইস্তেৎ, তোবাকো মেন্যুফেকচরিং, এতোমিক ইনর্জী অমসুং প্রাইবেৎ ইনভেস্তমেন্তকীদমক হাংদোক্ত্রিবা অতোপ্পা সেক্তরশিং য়াওরি।
ভারত্তা তৌরিবা FDI ফিফোর্মশিং: সরকারনা সেক্তর পুম্নমক্তা FDI পোলিসীশিং 2019 অমসুং 2024গী মরক্তা তপ্না তপ্না লিবরেলাইজ তৌখ্রে। 2019দা, ওতোমেতিক রুৎকী মখাদা কোল অমসুং কন্ত্রেক্ত মেনুফেকচরিংদা 100% FDIগী অয়াবা পীখি, অদুগা দিজিতেল মীদিয়াদা সরকারগী রুৎকী মখাদা 26% FDIগী অয়াবা পীখি। 2020দা, ইন্সুরেন্স ইন্তরমিদিয়রীশিংদা ওতোমেতিক রুৎকী মখাদা 100% FDIগী অয়াবা পীখি, অমসুং এয়র ত্রান্সপোর্ত অমসুং দিফেন্স সেক্তরশিংগীদমক রিভাইস তৌরবা লিমিৎশিং থমখি। 2021দা ইন্সুরেন্স সেক্তরদা FDI 74%দা হেনগৎখি। তেলিকোম অসি ওতোমেতিক রুৎকী মখাদা য়াওখি। অমসুং পেত্রোলিয়ম অমসুং নেচরেল গ্যাস সেক্তরদা PSUশিং FDIগীদমক হাংদোকখি। 2022দা, LICদা 20% FDI অয়া পীখি। 2024দা, স্পেস সেক্তর অসি লিবরেলাইজ তৌখি।
FDI ইনফ্লোদা লৈরিবা ত্রেন্দশিং: 2000দগী 2024 ফাওবগী মনুংদা, অপুনবা FDI ইনফ্লো দোল্লর বিল্লিয়ন 991 রেকোর্দ তৌখি, মসিগী মনুংদা 67% (দোল্লর বিল্লিয়ন 667) অসি হৌখিবা শেনবা চহি 10 (2014-2024) দা ফংখি। মেন্যুফেকচরিং সেক্তরদা FDI ইক্বিতী ইনফ্লো অসি চাদা 69 হেনগৎতুনা 2004-2014দা দোল্লর বিল্লিয়ন 98দগী 2014-2024দা দোল্লর বিল্লিয়ন 165দা হেনগৎখি।
FY 2024-25দা লাকপা FDI ইনফ্লো (জুন 2024 ফাওবা): FY 2024-25দা FDI ইনফ্লো অসি দোল্লর বিল্লিয়ন 22.5 য়ৌখি, মসি FY 2023-24দা দোল্লর বিল্লিয়ন 17.8গা চাংদম্নবদা চাদা 26 হেনগৎখি।
স্তার্তঅপ ইন্দিয়া
ইকাই খুম্নরবা প্রধান মন্ত্রীনা জনুৱারী 16, 2016তা হৌদোকখিবা স্তার্ত-অপ ইন্দিয়া ইনিসিএতিব অসি লৈবাক শিনবা থুংনা ইন্নোভেতিব আইদিয়াশিং পুথোক্নবগী লোঞ্চপেদ অমা ওইরক্লি। চহি কয়া অসিদা, ইনিসিএতিব অসিগী মখাদা ওন্তপ্রিনোরশিং মতেং পাংনবা, মপাঙ্গল লৈরবা স্তার্তঅপ ইকোসিস্তেম অমা শেমগৎনবা অমসুং ভারতপু থবক থিবা নত্তনা থবক পুথোকপা লৈবাক অমা ওইহন্নবা প্রোগ্রাম কয়া অমা পায়খৎখ্রে।
ইনিসিএতিব অসিগী মখাদা স্তার্তঅপ 1,49,000 হেন্না শকখঙখ্রে। মসিগী মনুংদা চাউরাক্না 48%দা য়ামদ্রবদা অমদি নুপীনা দাইরেক্তর ওইরি অমসুং চাউরাক্না 50%দি তাইয়র 2 অমসুং তাইয়র 3গী শহরশিংদা লৈরি। রাজ্য অমসুং য়ুনিয়ন তেরিতোরী খুদিংমক্তা মশক খঙলবা স্তার্তঅপশিং লৈরি অমসুং দিস্ত্রিক্তশিংগী 95% হেন্না কোনশিল্লি। হায়রিবা স্তার্ত-অপশিং অসিনা দাইরেক্ত ওইবা থবক লাখ 16 হেনবগী থবক্কী খুদোংচাবা ফংহনখ্রে।
প্রোগ্রাম অসিগী মখাদা পায়খৎলিবা মরুওইবা খোঙথাংশিংগী মনুংদা স্তেতস স্তার্তঅপ রেঙ্কিং ফ্রেমৱার্ক অমসুং স্তার্তঅপ ইকোসিস্তেমবু শকখঙনবা অমসুং প্রমোৎ তৌনবা পান্দম থম্লিবা নেস্নেল স্তার্তঅপ এৱার্দশিং য়াওরি। ভারত স্তার্ত-অপ নোলেজ এক্সেস রেজিস্ত্রি (ভাসকর) অমসুং মেন্যুফেকচরিং ইনক্যুবেসনগুম্বা থবকশিং অসিনা প্রদক্ত স্তার্ত-অপশিংবু থৌগৎলি। স্তার্ত-অপ মহকুম্ব অসিগুম্বা থৌরমশিংনা লৈবাক অসিদা স্তার্ত-অপ কলচরবু হেন্না মপাঙ্গল কনখৎহল্লে।
"অদোমগী মঙলানশিং অসি লোকেল ওইনা লৈহনগনু, মখোয়বু গ্লোবেল ওইহল্লো" ইকাই খুম্নরবা প্রধান মন্ত্রীগী ভিজনগী মতুং ইন্না, ভারতকী স্তার্ত-অপশিংনা ভারতকী ঙমখৈ ৱাংমদা হেনগৎলক্লি। হায়রিবা স্তার্ত-অপশিং অসি ইর্মজিং ইকোনোমীশিং অমসুং চাউখৎলবা মালেম অনিমক্তা মখোয়গী স্কেলেবিলিতী অমসুং মালেমগী থাক্তা শেল চংদবা ঙম্বগী মতিক অদু উৎলি।
ইজ ওফ দুইং বিজিনেস
কমপ্লাইএন্স বর্দন হন্থহন্নবা থবক পায়খৎপগী শরুক অমা ওইনা, ভারতনা হৌজিক ফাওবদা কমপ্লাইএন্স 42,028 হন্থহনখ্রে। মসিগী মনুংদা 2,875দি রিভিয়ু তৌরি অমসুং 7,204দি মোনিতর তৌরি। অপুনবা আইদেন্তিফিকেসনগী 93%দি 2021-22দা, 5%দি 2023দা, অমসুং 2%দি 2024দা (সেপ্তেম্বর 26, 2024 ফাওবদা) ফংবা ঙমখি।
মন্ত্রালয়শিং, দিপার্তমেন্তশিং অমসুং রাজ্যশিং/UTশিংনা পুন্না প্রোভিজন 3765 দিক্রাইমিনেলাইজ তৌখ্রে। জন বিশ্বাস এক্ত, 2023না মন্ত্রালয়শিং/ দিপার্তমেন্ত 19না চলাইরিবা সেন্ত্রেল এক্ত 42 দি-ক্রিমিনেলাইজ তৌখি। মমাংগী থবকশিংদগী তম্লকপশিং য়াওনা জন বিশ্বাস 2.0 ইনিসিএতিবসু হৌদোকখ্রে।
নেস্নেল সিঙ্গল ৱিন্দো সিস্তেম (NSWS): হৌজিক্কী ওইনা, সেন্ত্রেল মন্ত্রালয়/দিপার্তমেন্ত 32না NSWS প্লেৎফোর্মদা য়াওরি, অমসুং G2B ওক্তোবর 14, 2024 ফাওবদা এপ্রুবেল লাখ 7.10গীদমক এপ্লাই তৌখ্রে অমসুং এপ্রুবেল লাখ 4.81দি NSWS প্লেৎফোর্মগী খুত্থাংদা অয়া পীখ্রে। প্লেৎফোর্ম অসি রাজ্য/UT 29গী সিঙ্গল ৱিন্দো ক্লিয়রেন্স (SWC) গা পুনশিনখ্রে অমসুং রাজ্য/UT 33দা নো য়োর এপ্রুবেলস (KYA) সর্ভিস ফংহনখ্রে।
বিজিনেস রিফোর্মস এক্সন প্লান (BRAP) 2024 ফ্রেমৱার্ক অসিদা রিফোর্ম 344 (সেন্ত্রেল 57 অমসুং স্তেৎ 287) য়াওরি অমসুং রাজ্যশিং অমসুং মন্ত্রালয়শিংদা পীরক্লে।
2020দা দুইং বিজিনেস রিপোর্ত থিংখিবগী মতুং ইন্না, মালেমগী ওইনা ইকোনোমী 184গী এসেসমেন্ত তৌনবগীদমক ৱার্ল্দ বেঙ্কনা B-READY ফ্রেমৱার্ক শেমগৎখি। ভারতকী রিপোর্ত (পার্ত III) অসি 2026গী এপ্রিলদা ফোংগনি।
ৱান দিস্ত্রিক্ত ৱান প্রদক্ত (ODOP)
ৱান দিস্ত্রিক্ত ৱান প্রদক্ত (ODOP) ইনিসিয়েএতিব অসিনা লমদমসিগী পোত্থোকশিং য়োকখৎতুনা অমসুং আর্তিসানশিং মতেং পাংদুনা ভারতকী দিস্ত্রিক্ত পুম্নমক্তা রিজনেল দিবেলপমেন্তবু মওং তানা খুমাং চাউশিলহন্নবা পান্দম থম্লি। মসি ফংনবগীদমক, রাজ্য অমসুং য়ুনিয়ন তেরিতোরী 36কী জিলা 780দগী পোৎথোক 1256 মশক খঙদোক্লে।
ODOP প্রোগ্রামগী মেন্দেত অসিদা খনগৎলবা পোত্থোক খুদিংমক্তা মখোয়গী সপ্লাই চেনগী পোৎলম খুদিংমক্তা মরী লৈনবা প্রোব্লেমশিং মশক খঙদোকপা, অন্দরস্তেন্দ তৌবা অমসুং ৱারোইশিন পুরকপা, খনগৎলবা পোত্থোকশিং অদুগী মার্কেত এক্সেসিবিলিতী ফগৎহনবা, অমসুং মখোয়গী পোত্থোকশিংগী পোতেন্সিএল শীজিন্ননবা প্রদক্তরশিংবু পুক্নিং চিংশিন্দুনা মতেং পাংবা য়াওরি।
কেন্দ্রগী বজেৎ 2023-24না ODOP গী পোত্থোকশিং প্রমোৎ তৌনবা, লমদমসিগী পোত্থোকশিংগী কৈথেলগী খুদোংচাবা হেনগৎহন্নবা অমসুং থবক ফংহন্নবা পান্দমদা "কেপিতেল ইনভেস্তমেন্তকীদমক রাজ্যশিংদা অখন্নবা মতেং পীনবা স্কিম"গী মখাদা রাজ্য পুম্নমক্তা পি.এম. একতা মোলশিং লিংখৎনবা শেনফম পীখি। রাজ্য 28না দিবেলপমেন্ত প্রোজেক্ত রিপোর্ত (DPR) সবমিৎ তৌখি, মসিগী মনুংদা 27দি DPIIT অমসুং দিপার্তমেন্ত ওফ এক্সপেন্দিচরনা অয়াবা পীখি, মসিনা রাজ্য 27গীদমক শেনফম থাদোকখি। রাজ্য 9না মখোয়গী পি.এম. একতা মোলশিংগীদমক উরেপ উয়ুং তম্বগী থৌরম লোইশিনখ্রে।
2024দা পাংথোক্কদৌরিবা নেস্নেল ODOP এৱার্দকী অনিশুবা ইদিসন অসিদা জিলা 587, রাজ্য 31 অমসুং মপান্দা লৈবা ভারতকী মিসন 23না শরুক য়াখি। রাস্ত্রীয় পুরস্কার পোর্তেলদা অপুনবা এপ্লিকেসন 641 ফংখি।
স্তেকহোল্দরশিংগীদমক নেস্নেল ইন্সতিত্যুৎ ওফ দিজাইন (NID) অমসুং অতোপ্পা ওর্গানাইজেসনশিংগা খুৎশম্নদুনা কেপাসিতী বিল্দিং প্রোগ্রামশিং চত্থরি। মসিগী মথক্তা, ODOPগী খোঙথাং অসিগী মখাদা ব্রান্দ 110+ তেগ তৌখ্রে।
সরকার পুম্নমক্কী ওইবা থৌওং অমা লৈহন্নবা, পোস্ত দিপার্তমেন্ত, পর্সনেল অমসুং ত্রেনিং দিপার্তমেন্ত, ফুদ প্রোসেসিং ইন্দস্ত্রীজ মন্ত্রালয়, এগ্রিকলচর মন্ত্রালয়, তেক্সতাইল মন্ত্রালয়, রুরেল দিবেলপমেন্ত মন্ত্রালয় অমসুং নিতি আয়োগ য়াওনা তোঙান তোঙানবা দিপার্তমেন্তশিংগা লোয়ননা কোওর্দিনেসন তৌরি।
ওপন নেৎৱার্ক ফোর দিজিতেল কম্মর্স (ONDC)
ওপন নেৎৱার্ক ফোর দিজিতেল কম্মর্স (ONDC) অসি DPIITনা ভারত্তা ই-কম্মর্স দেমোক্রেতাইজ তৌনবা হৌদোকপা দিজিতেল পব্লিক ইনফ্রাস্ত্রকচর (DPI) ইনিসিএতিব অমনি। মসি ওপন-সোর্স মেথোদোলোজিদা য়ুম্ফম ওই, ওপন স্পেসিফিকেসনশিং অমসুং অখন্নবা প্লেৎফোর্ম অমহেক্তদগী মনিংতম্বা ওপন নেৎৱার্ক প্রোতোকোলশিং শীজিন্নৈ। ONDC প্রোতোকোলশিংনা কেতলোগিং, ইনভেন্তরি মেনেজমেন্ত, ওর্দর মেনেজমেন্ত, অমসুং ওর্দর ফুলফিলমেন্তকুম্বা তোঙান-তোঙানবা ওপরেসনশিং স্তেন্দর্দাইজ তৌই। ONDCগী মরুওইবা কাংলোনশিংদি ওপননেস, অনবান্দলিং, অমসুং ইন্তরওপরেবিলিতীনি।
2021দা সেক্সন-8গী নোত-ফোর-প্রোফিৎ কম্পেনী অমা ওইনা ইন্সতিত্যুস্নেল ওইনা শেমখিবা, ONDCনা খোংজেল য়াংনা চাউখৎলকখি। সেপ্তেম্বর 2024দা ওর্দর মিলিয়ন 12.8 রেকোর্দ তৌখি অমসুং হৌজিক ফাওবদা অপুনবা ওর্দর মিলিয়ন 113.4 য়ৌরে। হৌজিক্কী ওইনা, নেৎৱার্ক অসিদা বায়রগী NP 26, সেলরগী NP 80 অমসুং লোজিতিক সর্ভিস প্রোভাইদর 18 য়াওনা এক্তিব নেৎৱার্ক পার্তিসিপেন্ত (NP) 115 লৈরি। ONDCনা শহর 1,100 হেনবগী সেল্লরশিং অমসুং সর্বিস প্রোভাইদর লাখ 7.01গী নেৎৱার্কগা লোইননা থবক তৌরি।
ইন্দস্ত্রিএল পার্ক রেতিং সিস্তেম (IPRS)
ইন্দস্ত্রিএল পার্ক রেতিং সিস্তেম (IPRS) অসি ইনভেস্তরশিং অমসুং পোলিসী মেকরশিংগীদমক্তা ৱারেপ লৌবদা মতেং পাংনবা সিস্তেম অমা ওইনা থবক পায়খৎলিবা ইন্তর্ভেন্সনশিং মশক খঙদোক্তুনা খ্বাইদগী ফবা পার্কশিংবু মশক খঙদোক্লিবা থৌওং অমনি। মসিগী থবক অসি DPIIT, ইনভেস্ত ইন্দিয়া অমসুং এসিয়ন দিবেলপমেন্ত বেঙ্ক (ADB) না পায়খৎলি। DPIITনা ইন্দস্ত্রিএল কম্পিতিতিবনেস হেনগৎহন্নবা পান্দম থমদুনা ইন্দস্ত্রীএল পার্ক রেতিং সিস্তেমগী পাইলোৎ ফেজ রিপোর্ত অমা 2018দা ফোংখি।
DPIITনা ইন্দস্ত্রিএল পার্ক রেতিং সিস্তেম 2.0 শেমগৎখি। মসিনা মাগী কভরেজ পাকথোক চাউথোকহনখি অমসুং পাইলোৎ ফেজগী মখাদা ক্বালিতেতিব এসেসমেন্ত পুরক্নবা পান্দম থমখি। IPRS 2.0গীদমক্তা প্রাইবেৎ 29 য়াওনা SEZ 51 রাজ্য/UTশিংনা নোমিনেৎ তৌখি। প্রাইবেৎ সেক্তর ইন্দস্ত্রiএল পার্ক 24সু নোমিনেৎ তৌখি।
ফংখিবা নোমিনেসন 478গী মনুংদা 449গী রেতিংশিং লৌখৎখি। ফীদবেক সর্ভে অদুদা তেনেন্ত 5700গী পাউখুম য়াওখি। ইন্দস্ত্রিএল পার্ক রেতিং সিস্তেম রিপোর্ততা ইন্দস্ত্রিএল পার্ক 41বু 'লিদরশিং' ওইনা এসেস তৌখি। ইন্দস্ত্রিএল পার্ক 90বু "চেলেঞ্জর" কাংলুপকী মখাদা রেতিং পীখ্রে অদুগা 185বু "এস্পিরেস" কাংলুপকী মখাদা রেতিং পীখ্রে। হায়রিবা রেতিংশিং অসি হৌজিক লৈরিবা মরুওইবা পেরামিতরশিং অমসুং ইনফ্রাস্ত্রকচরগী খুদোংচাবশিং অসিনচিংবগী মতুং ইন্না পীরি।
নেস্নেল সিঙ্গল ৱিন্দো সিস্তেম (NSWS)
নেস্নেল পোর্তেল অসিনা ভারত সরকার অমসুং রাজ্য সরকারশিংগী তোঙান তোঙানবা মন্ত্রালয়শিং/ দিপার্তমেন্তশিংগী লৈরিবা ক্লিয়রেন্স সিস্তেমশিং পুনশিল্লি। হৌজিক্কী ওইনা, মন্ত্রালয়/ দিপার্তমেন্ত 32 অমসুং রাজ্য/UT 29গী সিঙ্গল ৱিন্দো সিস্তেমশিংগী অয়াবা অসি NSWS পোর্তেলগা পুনশিন্নখ্রে। NSWSগী খুত্থাংদা অপুনবা সেন্ত্রেল এপ্রুবেল 277 অমসুং স্তেত এপ্রুবেল 2977 এপ্লাই তৌবা য়াগনি। সেন্ত্রেল এপ্রুভেল 660 অমসুং স্তেত এপ্রুভেল 6294গা মরী লৈনবা ইনফোর্মেসন অসি নো য়োর এপ্রুভেল (KYA) মোদ্যুলগী খুত্থাংদা বিজিনেসশিংদা ফংহল্লি।
2024গী ওক্তোবর 14 ফাওবদা, FDIগী অয়াবা, পেত্রোলিয়মগা মরী লৈনবা সর্ভিসশিং, হোলমার্কিং অমসুং স্তার্ত-অপ রেজিস্ত্রেসন য়াওনা NSWSগী খুত্থাংদা এপ্রুবেল লাখ 7.10 এপ্লাই তৌখ্রে অমসুং এপ্রুবেল লাখ 4.81 পীখ্রে।
সিঙ্গল বিজিনেস ID (SBID) ওইনা PAN: দিপার্তমেন্ত খুদিংমক্কী PAN অমখক ওইবা আইদেন্তিফায়র অমা ওইনা সপোর্ত তৌনবা NSWS ইনফ্রাস্ত্রকচর অসি নৌনা শেমদোকখ্রে। হায়বদি, NSWSদা রেজিস্তর তৌবা এন্তিতী খুদিংমক্না মখোয়গী PAN অদু সবমিৎ তৌবা মথৌ তাই। মন্ত্রালয়শিং/রাজ্যশিং অমসুং UTশিংনা মখোয়গী দেতাবেজশিং অসি PANগা শম্নহন্নবা SOP অমা শেমখ্রে অমসুং সেন্ত্রেল মন্ত্রালয়শিং/দিপার্তমেন্তশিং অমসুং রাজ্য পুম্নমক্তা শিন্নখ্রে। SBID ওইনা PAN শীজিন্নদুনা রাজ্যগী SWSশিংগা NSWSশিংগা রিভর্স ইন্তিগ্রেসন তৌবগী থবক চত্থরি। মসি অন্ধ্র প্রদেশ, তামিল নাদু, তেলঙ্গনা অমসুং ওদিশাগী ওইনা লোইশিনখ্রে অমসুং চৎনবা হৌখ্রে।
বিজিনেসশিং অমসুং প্রজাশিংদা কমপ্লাইন্স বর্দন হন্থহনবা
বিজিনেস অমসুং সিতিজেনশিংদা কমপ্লাইএন্স বর্দন হন্থহন্নবা খোঙথাং অসিনা তোঙান তোঙানবা মন্ত্রালয়শিং, রাজ্যশিং অমসুং য়ুনিয়ন তেরিতোরীশিংদা লৈঙাক-বিজিনেস অমসুং সিতিজেন ইন্তর্ফেসশিংবু লাইথোকহন্নবা, রেস্নেল ওইহন্নবা, দিজিতেলাইজ তৌনবা অমসুং দিক্রিমিনেল ওইহন্নবা পান্দম থম্লি। প্রোগ্রাম অসিনা প্রোসিজরশিং লাইথোকহনবদা, আইনগী প্রোভিজনশিং রেস্নেলাইজ তৌবদা, সরকারগী থৌওংশিং দিজিতেলাইজ তৌবদা, অমসুং অপীকপা তেক্নিকেল নৎত্রগা প্রোসিদ্যুওর দিফোল্তশিং দি-ক্রিমিনেলাইজ তৌবদা মীৎয়েং থম্লি। মন্ত্রালয়শিং, দিপার্তমেন্তশিং অমসুং রাজ্যশিং/UTশিংনা কমপ্লাইএন্স 42,028 হন্থহনখিবগা লোয়ননা অমসুং প্রোভিজন 3,765 দিক্রাইমিনেলাইজ তৌখিবগা লোয়ননা মশক থোকপা খুমাং চাউশিনবা অমা ফংলে।
জন বিশ্বাস (অমেন্দমেন্ত ওফ প্রোভিজনস) এক্ত, 2023
জন বিশ্বাস (অমেন্দমেন্ত ওফ প্রোভিজনস) এক্ত অসি মন্ত্রালয়শিং/ দিপার্তমেন্ত 19না চলাইরিবা সেন্ত্রেল এক্ত 42দা লৈরিবা প্রোভিজন 183 দি-ক্রিমিনেল ওইহন্দুনা পাস তৌখি।
জন বিশ্বাস এক্ত, 2023 অসি আইনশিং অসিবু তঙাইফদনা চৎনহন্নবা, দরকার লৈতবা অথিংবশিং লৌথোক্নবা অমসুং ললোন-ইতিক্কী চাউখৎপা হেনগৎহন্নবা মরুওইবা খোঙথাং অমনি। দিক্রিমিনেলাইজেসন অসিনা মসিগী সরকার অসিনা "থাজবদা য়ুম্ফম ওইবা গবর্নান্স"কী মায়কৈদা চংশিল্লিবা অদু উৎলি। মসিদা মাগী প্রজাশিংনা অপীকপা নৎত্রগা প্রোসিদ্যুরেল দিফোল্তশিংগীদমক ক্রিমিনেল সেঙ্কসনশিং লৌবা য়ারোই। অৱাৎপা লৈতবা ক্রাইমশিং অমসুং কমপ্লাইএন্স দিফোল্তশিংবু তোখাইনা থম্নবা অমসুং দিক্রাইমিনেলাইজ তৌনবা এক্তশিংবু কন্না কুপ্না য়েংশিনবনা হিংবদা লাইথোকহনগনি। মসিনা রিপোর্ত তৌনবগী নোতিফিকেসন সিস্তেম অমসুং চৎনদবা য়াদবগী পেনালতীশিংগুম্বা জেলদা থম্বগী থৌওংদগী থিংনবা নত্তনা কমপ্লাইএন্স ফংহন্নবা অতোপ্পা পাম্বৈশিং পুথোক্নবগী লম্বী অমসু হাংদোক্কনি।
এদমিনিস্ত্রেতিব এজুজিক্সন মেকানিজমগা লোয়ননা এপিলেৎ মেকানিজম হৌদোক্তুনা, এক্ত অসিনা জস্তিস সিস্তেমদা প্রেসর হন্থহল্লি, কেস পেন্দেন্সী হন্থহনবদা মতেং পাংই, অমসুং হেন্না ইফিসিএন্ত অমসুং ইফেক্তিব জস্তিস দিস্পেন্সন অমা লায়থোকহল্লি। বিজিনেস রেগ্যুলেসনশিংবু রেস্নেলাইজ তৌবনা ইনভেস্তরশিংগী থাজবা হেনগৎহল্লি, ললোন-ইতিক তৌবদা নুংঙাইবা ফীভম অমা পীরি, অমসুং MSMEশিংবু অপীকপা ওফেন্সশিংগীদমক্তা জেলদা লৈগনি হায়বগী অকিবা লৈতনা থবক তৌবদা মতেং পাংলি। কমপ্লাইএন্স হন্থহন্দুনা পোলিসী শেমগৎপদা কান্নবা ফংহল্লি। মসিনা ইকোনোমিক গ্রোথকীদমক্তা অপুনবা ইকোসিস্তেম অমা শেমগৎলি। মসিনা MSMEশিংবু থবক ফংহন্নবা পুক্নিং থৌগৎলি। মসিনা স্তার্ত-অপ ইকোসিস্তেমবু মতেং পাংলি। ইজ ওফ দুইং বিজিনেসতা নত্তনা ইজ ওফ লিভিংসু হেনগৎহন্নবগীদমক্তা রেস্নেলাইজ তৌরবা রেগুলেসনশিং অসি পান্দমনি। দিক্রিমিনেলাইজেসন অসি ভোলুন্তরি কমপ্লাইন্সকী য়ুনিভর্স অমা শেমগৎনবা অমসুং রিগুলেসনশিং লেপ্তনা য়েংশিন্নবা খোঙথাং অমনি।
জম্মু অমসুং কাশ্মিরগী UTগী ইন্দস্ত্রিএক দিবেলপমেন্তগীদমক ন্যু সেন্ত্রেল সেক্তর স্কিম, 2021
জম্মু অমসুং কাশ্মিরগী UTগী ইন্দস্ত্রিএক দিবেলপমেন্তগীদমক ন্যু সেন্ত্রেল সেক্তর স্কিম, 2021 অসি 2021-22দগী 2036-37 ফাওবগী মতমগীদমক লুপা করোর 28,400গা লোয়ননা ফ্লেগশিপ প্রোগ্রাম অমা ওইনা হৌদোকখি। স্কিম অসিগী মখাদা, ইন্সেন্তিব মখল মরিগী থৌরাং তৌরি মদুদি কেপিতেল ইনভেস্তমেন্ত ইন্সেন্তিব, কেপিতেল ইন্তরেস্ত সবভেন্সন, GSTগা মরী লৈনবা ইন্সেন্তিব অমসুং ৱার্কিং কেপিতেল ইন্তরেস্ত সবভেন্সন। 2024গী মার্চ 31 ফাওবদা JKNIS পোর্তেলগী খুত্থাংদা এপ্লিকেসন 1,209 সবমিৎ তৌবগা লোয়ননা স্কিম অসিনা মরুওইবা রেস্পোন্স অমা ফংখ্রে। অসিগুম্বা এপ্লিকেসনশিং অসিগী মনুংদা য়ুনিৎ 787 রেজিস্ত্রেসন তৌখ্রে অমসুং অপুনবা ক্লেম 680গী শেনফম লুপা করোর 1,000 ওইখ্রে। হৌজিক ফাওবদা লুপা করোর 204.30 রোমগী ক্লেম রিজিজ তৌখ্রে।
উত্তর পুর্বা ত্রান্সফোর্মেতিব ইন্দস্ত্রিএলাইজেসন (UNNATI) স্কিম, 2024
অৱাং-নোংপোক লমদমগীদমক উত্তর পুর্বা ত্রান্সফোর্মেতিব ইন্দস্ত্রিএলাইজেসন স্কিম অসি নোতিফিকেসনগী তাংদগী চহি 10গী মতমগীদমক মার্চ 9, 2024দা নোতিফিকেসন তৌখি। মসিগী মতুংদা কম্মিত তৌরবা লাইএবিলিতিবশিং মপুং ফাহন্নবগীদমক অহেনবা চহি 8গী মতম পীখি। স্কিম অসিগী মখাদা, কেপিতেল ইনবেস্তমেন্ত ইন্সেন্তিব, সেন্ত্রেল কেপিতেল ইন্তরেস্ত সবভেন্সন ইন্সেন্তিব মেন্যুফেকচরিং এন্দ সর্ভিসেস লিঙ্ক ইন্সেন্তিব (MSLI) কাংলুপ অহুমগী মখাদা অনৌবা/ হৌজিক লৈরিবা ইন্দস্ত্রিএল য়ুনিৎশিংদা ইন্সেন্তিবশিং পীরগনি। মখোয়শিং অসি জোন A (ইন্দস্ত্রীগী ওইনা খুমাং চাউশিল্লবা দিস্ত্রিক্তশিং) অমসুং জোন B (ইন্দস্ত্রীগী ওইনা খুমাং চাউশিল্লবা দিস্ত্রিক্তশিং) গী মখাদা ইলিজিবিলিতীগী মতুং ইন্না পীগনি। স্কিম অসিগী অপুনবা শেনফম লুপা করোর 10,037 ওইগনি অমসুং শরুক অনি লৈগনি। পার্ত Aনা ইলিজিবল ওইরবা য়ুনিৎশিংদা ইন্সেন্তিবশিং পীরি অমসুং মসিগী বজেৎ অসি লুপা করোর 9,737নি। পার্ত Bদা লুপা করোর 300গী বজেৎ অমগা লোয়ননা ইন্দস্ত্রিএলাইজেসনগীদমক ইনেবলিং এক্তিবিতীশিং অমসুং ইকোসিস্তেম দিবেলপমেন্তদা মীৎয়েং চংলি।