Ministry of Food Processing Industries
PRODUCTION LINKED INCENTIVE SCHEME FOR FOOD PROCESSING INDUSTRIES
06 DEC 2024 11:33AM by PIB Delhi
The Production Linked Incentive Scheme for Food Processing Industry (PLISFPI) was approved by the Union Cabinet on 31st March 2021 with a budget of ₹10,900 crore, to be implemented from 2021-22 to 2026-27. 171 applicants have been enrolled under the scheme. The beneficiary selection process under PLISFPI was conducted as a one-time exercise, preceded by active stakeholder engagement and extensive publicity to ensure broad participation.
By mandating the use of domestically grown agricultural products (excluding additives, flavors, and edible oils) in the manufacturing process, the scheme has substantially increased local raw material procurement, benefiting underdeveloped and rural areas while supporting farmers' incomes. Furthermore, the emphasis on local production of raw materials for processed food has generated additional off-farm employment opportunities, significantly contributing to the economic development of rural regions.
The scheme has significantly contributed to the country's overall growth and development by scaling up domestic manufacturing, enhancing value addition, boosting the domestic production of raw materials, and creating employment opportunities. The scheme supports large companies, millet-based products, innovative and organic products, as well as small and medium enterprises, while also promoting Indian brands globally. According to data reported by the scheme's beneficiaries, an investment of ₹ 8,910 crore has been made across 213 locations. As of 31 October 2024, the scheme has reportedly generated employment of over 2.89 lakh.
The Government actively supports Small and Medium Enterprises (SMEs) in the food processing sector through schemes like Pradhan Mantri Kisan Sampada Yojana (PMKSY), Production Linked Incentive Scheme for Food Processing Industries (PLISFPI), and the Pradhan Mantri Formalization of Micro-food processing Enterprises (PMFME) scheme. These schemes provide financial, technical, and marketing support to SMEs, facilitating capacity expansion, innovation, and formalization. SMEs are also eligible to avail the benefits under various components of the PMKSY Scheme. PMFME scheme specifically targets formalization of unorganized units, improving their access to institutional credit, modern infrastructure, and enhanced food processing capacity. Under the PLI scheme, a significant proportion of beneficiaries are MSMEs, with 70 MSMEs directly enrolled and 40 others contributing as contract manufacturers for larger companies. Collectively, these initiatives have strengthened SMEs by fostering innovation, improving competitiveness, expanding market access, generating employment opportunities, and supporting the broader value chain in the food processing industry.
Under the Production Linked Incentive Scheme for Food Processing Industries (PLISFPI), the Government provides financial incentives to promote Indian food brands abroad, supporting branding and marketing activities for Indian-branded consumer food products in global markets. Beneficiaries are reimbursed 50% of their expenditure on branding and marketing abroad, capped at 3% of their annual food product sales or ₹50 crore per year, whichever is lower. Applicants are required to spend a minimum of ₹5 crore over five years to qualify. Currently, there are currently 73 beneficiaries under this component of the PLI scheme.
This information was given by Union Minister of state for Food Processing Industries
Shri Ravneet Singh Bhittu in a written reply in Lok Sabha yesterday.
Pattern of assistance under PLI scheme:
i. The beneficiary should achieve minimum year on year sales growth of 10% for claiming incentive under Category-I, Category-II and Millet-Based Products components of the Scheme. Under Category -I component, the companies have to make committed investments to increase their production capacities. If a company does not make the committed investment up to end of 2023-24, it is not eligible to receive incentives under the Scheme.
ii. Under Category-III, i.e., Branding and Marketing component, a company is eligible for financial incentives @ 50% of expenditure incurred on Branding & Marketing abroad subject to a maximum of 3% of Sales of food products or Rs 50 crore per year, whichever is less. The minimum expenditure should be Rs. 5 crore over a period of five years.

ଖାଦ୍ୟ ପ୍ରକ୍ରିୟାକରଣ ଶିଳ୍ପ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ଖାଦ୍ୟ ପ୍ରକ୍ରିୟାକରଣ ଉଦ୍ୟୋଗ ପାଇଁ ଉତ୍ପାଦନ ଭିତ୍ତିକ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଯୋଜନା
06 DEC 2024 11:33AM by PIB Bhubaneswar
କେନ୍ଦ୍ର କ୍ୟାବିନେଟ୍ ୩୧ ମାର୍ଚ୍ଚ, ୨୦୨୧ରେ ଖାଦ୍ୟ ପ୍ରକ୍ରିୟାକରଣ ଶିଳ୍ପ ପାଇଁ ମୋଟ ୧୦,୯୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କା ବଜେଟ୍ ବିଶିଷ୍ଟ ଉତ୍ପାଦନ ଭିତ୍ତିକ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଯୋଜନା (ପିଏଲଆଇଏସଏଫସିଆଇ)କୁ ଅନୁମୋଦନ କରିଥିଲା । ୨୦୨୧-୨୨ରୁ ୨୦୨୬-୨୭ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଏହି ଯୋଜନା କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ ହେବ। ଏହି ଯୋଜନାରେ ମୋଟ ୧୭୧ ଜଣ ଆବେଦନକାରୀ ପଞ୍ଜୀକୃତ ହୋଇଛନ୍ତି। ପିଏଲଆଇଏସଏଫପିଆଇର ହିତାଧିକାରୀ ଚୟନ ପ୍ରକ୍ରିୟା ଏକ ଏକକାଳୀନ କାର୍ଯ୍ୟ ଭାବେ କରାଯାଇଥିଲା ଓ ତା’ପୂର୍ବରୁ ବ୍ୟାପକ ଅଂଶଗ୍ରହଣ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ ସକ୍ରିୟ ଅଂଶୀଦାର ସଂପର୍କ ଓ ବ୍ୟାପକ ପ୍ରଚାର ଅଭିଯାନ କରାଯାଇଥିଲା ।
ଉତ୍ପାଦନ ପ୍ରକ୍ରିୟାରେ ସ୍ୱଦେଶୀ ଉତ୍ପାଦିତ କୃଷି ଜାତ ଦ୍ରବ୍ୟ (ଆଡିଟିଭ୍, ଫ୍ଲେଭର୍ସ ଏବଂ ଖାଇବା ତେଲ ବ୍ୟତୀତ) ବ୍ୟବହାରକୁ ବାଧ୍ୟତାମୂଳକ କରି, ଏହି ଯୋଜନା ସ୍ଥାନୀୟ ସୁତ୍ରରୁ କଞ୍ଚାମାଲ କ୍ରୟକୁ ଯଥେଷ୍ଟ ବୃଦ୍ଧି କରିଛି ଓ ତଦ୍ବାରା ଗ୍ରାମୀଣ ଓ ଅନୁନ୍ନତ ଅଂଚଳଗୁଡ଼ିକୁ ଉପକୃତ କରିବା ସହିତ କୃଷକମାନଙ୍କ ଆୟ ବୃଦ୍ଧି କରିଛି । ଏହାବ୍ୟତୀତ, ପ୍ରକ୍ରିୟାକୃତ ଖାଦ୍ୟ ପାଇଁ ଉଦ୍ଦିଷ୍ଟ କଞ୍ଚାମାଲର ସ୍ଥାନୀୟ ଉତ୍ପାଦନ ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେବା ଦ୍ୱାରା ଅତିରିକ୍ତ ଅଣ-କୃଷି ନିଯୁକ୍ତି ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି ହୋଇଛି, ଯାହାକି ଗ୍ରାମୀଣ ଅଂଚଳର ଅର୍ଥନୈତିକ ବିକାଶରେ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଯୋଗଦାନ ଦେଉଛି ।
ଏହି ସ୍କିମ ଘରୋଇ ଉତ୍ପାଦନ ବୃଦ୍ଧିକରି, ମୂଲ୍ୟ ସଂଯୁକ୍ତ କରି ଓ ଘରୋଇ କଞ୍ଚାମାଲର ଉତ୍ପାଦନ ବୃଦ୍ଧି ସମେତ ରୋଜଗାର ବୃଦ୍ଧି କରି ସାମଗ୍ରୀକ ଭାବେ ଦେଶର ଆର୍ଥିକ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ଓ ବିକାଶ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଯୋଗଦାନ ଦେଇଛି । ଏହି ଯୋଜନା ବଡ଼ କଂପାନି, ମିଲେଟ୍-ଭିତ୍ତିକ ଉତ୍ପାଦ, ଅଭିନବ ଏବଂ ଜୈବିକ ଉତ୍ପାଦ ତଥା କ୍ଷୁଦ୍ର ଓ ମଧ୍ୟମ ଉଦ୍ୟୋଗକୁ ସହାୟତା କରିବା ସହିତ ବିଶ୍ୱସ୍ତରରେ ଭାରତୀୟ ବ୍ରାଣ୍ଡଗୁଡ଼ିକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରୁଛି। ଏହି ଯୋଜନାର ହିତାଧିକାରୀଙ୍କ ଦ୍ବାରା ପ୍ରଦତ୍ତ ତଥ୍ୟ ଅନୁଯାୟୀ ୨୧୩ଟି ସ୍ଥାନରେ ପ୍ରାୟ ୮୯୧୦ କୋଟି ଟଙ୍କା ନିବେଶ କରାଯାଇଛି। ୨୦୨୪ ଅକ୍ଟୋବର ୩୧ ତାରିଖ ସୁଦ୍ଧା ଏହି ଯୋଜନା ମାଧ୍ୟମରେ ୨.୮୯ ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ନିଯୁକ୍ତି ସୃଷ୍ଟି ହୋଇଛି।
ସରକାର ନିଜର ବିଭିନ୍ନ ସ୍କିମ ଯେପରିକି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କିଷାନ ସମ୍ପଦ ଯୋଜନା (ପିଏମକେଏସୱାଇ), ଖାଦ୍ୟ ପ୍ରକ୍ରିୟାକରଣ ଶିଳ୍ପ ପାଇଁ ଉତ୍ପାଦନ ଭିତ୍ତିକ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଯୋଜନା (ପିଏଲଆଇଏସଏଫସିଆଇ) ଏବଂ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଲଘୁ ଖାଦ୍ୟ ପ୍ରକ୍ରିୟାକରଣ ଉଦ୍ୟୋଗ ସଂଗଠିକରଣ ଯୋଜନା (ପିଏମଏଫଏମଇ) ମାଧ୍ୟମରେ ଖାଦ୍ୟ ପ୍ରକ୍ରିୟାକରଣ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଥିବା କ୍ଷୁଦ୍ର ଓ ମଧ୍ୟମ ଶିଳ୍ପସଂସ୍ଥା (ଏସଏମଇ)ଗୁଡ଼ିକୁ ସକ୍ରିୟଭାବେ ସହାୟତା କରୁଛନ୍ତି । ଏସବୁ ସ୍କିମ ଏସଏମଇଗୁଡ଼ିକୁ ଆର୍ଥିକ, ବୈଷୟିକ ଓ ବିପଣନ ସହାୟତା ଯୋଗାଉଛି ଓ କ୍ଷମତା ସଂପ୍ରସାରଣ, ଉଦ୍ଭାବନ ଓ ସଂଗଠିକରଣକୁ ପ୍ରେତ୍ସାହିତ କରୁଛି । ଏସଏମଇଗୁଡ଼ିକ ମଧ୍ୟ ପିଏମକେଏସଓ୍ବାଇ ସ୍କିମର ବିଭିନ୍ନ ଅଂଶ ଅଧିନରେ ବି ଲାଭ ପାଇପାରିବେ । ପିଏମଏଫଏମଇ ଅଂସଗଠିତ ସଂସ୍ଥାଗୁଡ଼ିକର ସଂଗଠିକରଣ, ବ୍ୟାଙ୍କ ଋଣ ସୁବିଧା, ଆଧୁନିକ ଭିତ୍ତିଭୂମି ଓ ବର୍ଦ୍ଧିତ ଖାଦ୍ୟ ପ୍ରକ୍ରିୟାକରଣ କ୍ଷମତା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ବ ଦିଏ । ପିଏଲଆଇ ସ୍କିମ ଅଧିନରେ, ହିତାଧିକାରୀମାନଙ୍କ ଏକ ବଡ଼ ଅଂଶ ହେଉଛନ୍ତି ଲଘୁ, କ୍ଷୁଦ୍ର ଓ ମଧ୍ୟମ ଶିଳ୍ପସଂସ୍ଥା (ଏମଏସଏମଇ), ଯେଉଁମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରୁ ୭୦ଟି ଏଏସଏମଉ ସିଧାସଳଖ ପଂଜୀକୃତ ହୋଇଥିବାବେଳେ ଅନ୍ୟ ୪୦ଟି ବୃହତ କମ୍ପାନିମାନଙ୍କ ଲାଗି ଠିକା ଉତ୍ପାଦକ ଭାବେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛନ୍ତି । ସାମୂହିକ ଭାବରେ, ଏହି ପଦକ୍ଷେପଗୁଡିକ ଉଦ୍ଭାବନକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରି, ପ୍ରତିଯୋଗିତାରେ ଉନ୍ନତି ଆଣି, ବଜାର ପ୍ରବେଶକୁ ସମ୍ପ୍ରସାରଣ କରି, ନିଯୁକ୍ତି ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି କରି ଏବଂ ଖାଦ୍ୟ ପ୍ରକ୍ରିୟାକରଣ ଶିଳ୍ପରେ ବ୍ୟାପକ ମୂଲ୍ୟ ଶୃଙ୍ଖଳାକୁ ସମର୍ଥନ କରି ଏସଏମଇଗୁଡ଼ିକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରୁଛି ।
ଖାଦ୍ୟ ପ୍ରକ୍ରିୟାକରଣ ଶିଳ୍ପ ପାଇଁ ଉତ୍ପାଦନ ଭିତ୍ତିକ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଯୋଜନା (ପିଏଲଆଇଏସଏଫସିଆଇ) ଅଧୀନରେ, ଭାରତ ସରକାର ବିଦେଶରେ ଭାରତୀୟ ଖାଦ୍ୟ ବ୍ରାଣ୍ଡଗୁଡିକର ପ୍ରସାର ପାଇଁ ଆର୍ଥିକ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ପ୍ରଦାନ କରୁଛନ୍ତି ଏବଂ ବିଶ୍ୱ ବଜାରରେ ଭାରତୀୟ ବ୍ରାଣ୍ଡର ଉପଭୋକ୍ତା ଖାଦ୍ୟ ଉତ୍ପାଦଗୁଡ଼ିକର ବ୍ରାଣ୍ଡିଂ ଏବଂ ମାର୍କେଟିଂ କାର୍ଯ୍ୟକୁ ସହାୟତା କରନ୍ତି । ହିତାଧିକାରୀଙ୍କୁ ବିଦେଶରେ ବ୍ରାଣ୍ଡିଂ ଏବଂ ମାର୍କେଟିଂ ବାବଦରେ ସେମାନଙ୍କ ଖର୍ଚ୍ଚର ୫୦ ପ୍ରତିଶତ ଫେରସ୍ତ କରାଯାଏ, ଯାହାକି ସେମାନଙ୍କ ବାର୍ଷିକ ଖାଦ୍ୟ ଉତ୍ପାଦ ବିକ୍ରିର ୩ ପ୍ରତିଶତ କିମ୍ବା ବାର୍ଷିକ ୫୦ କୋଟି ଟଙ୍କା, ଯେଉଁଟି କମ, ରେ ସୀମାବଦ୍ଧ । ଏଥି ନିମନ୍ତେ ଯୋଗ୍ୟତା ଅର୍ଜନ କରିବା ପାଇଁ ଆବେଦନକାରୀଙ୍କୁ ୫ ବର୍ଷରେ ସର୍ବନିମ୍ନ ୫ କୋଟି ଟଙ୍କା ଖର୍ଚ୍ଚ କରିବାକୁ ପଡ଼ିବ। ବର୍ତ୍ତମାନ ପିଏଲ୍ଆଇ ଯୋଜନାରେ ୭୩ ଜଣ ହିତାଧିକାରୀ ଅଛନ୍ତି।
ଗତକାଲି ଲୋକସଭାରେ ଏକ ଲିଖିତ ଉତ୍ତରରେ କେନ୍ଦ୍ର ଖାଦ୍ୟ ପ୍ରକ୍ରିୟାକରଣ ଶିଳ୍ପ ରାଷ୍ଟ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ରବନୀତ ସିଂ ବିଟ୍ଟୁ ଏହି ସୂଚନା ଦେଇଛନ୍ତି।
ପିଏଲଆଇ ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ ପ୍ରଦତ୍ତ ସହାୟତାର ଢାଞ୍ଚା :
କ. ହିତାଧିକାରୀ ଏହି ଯୋଜନାର ବର୍ଗ-୧, ବର୍ଗ-୨ ଏବଂ ମିଲେଟ୍ ଭିତ୍ତିକ ଉତ୍ପାଦ ବର୍ଗ ଅଧୀନରେ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଦାବି କରିବା ପାଇଁ ସର୍ବନିମ୍ନ ବାର୍ଷିକ ବିକ୍ରି ଅଭିବୃଦ୍ଧି ୧୦% ହାସଲ କରିବା ଆବଶ୍ୟକ । ବର୍ଗ-୧ ଅଧୀନରେ କମ୍ପାନିଗୁଡ଼ିକୁ ସେମାନଙ୍କ ଉତ୍ପାଦନ କ୍ଷମତା ବୃଦ୍ଧି ପାଇଁ ଅଙ୍ଗୀକୃତ ପୁଞ୍ଜିନିବେଶ କରିବାକୁ ପଡ଼ିବ। ଯଦି କୌଣସି କମ୍ପାନୀ ୨୦୨୩-୨୪ ଶେଷ ସୁଦ୍ଧା ପୁଞ୍ଜିନିବେଶ ନ କରେ, ତେବେ ସେ ଏହି ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ପାଇବାକୁ ଯୋଗ୍ୟ ହେବ ନାହିଁ।
ଖ. ବର୍ଗ-୩, ଅର୍ଥାତ୍ ବ୍ରାଣ୍ଡିଂ ଏବଂ ମାର୍କେଟିଂ ଅଧୀନରେ, କୌଣସି କମ୍ପାନୀ ବିଦେଶରେ ବ୍ରାଣ୍ଡିଂ ଏବଂ ମାର୍କେଟିଂ ପାଇଁ ହୋଇଥିବା ଖର୍ଚ୍ଚର ୫୦% ହାରରେ ଆର୍ଥିକ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ପାଇବାକୁ ଯୋଗ୍ୟ ଅଟେ, ଯାହା କି ଖାଦ୍ୟ ଉତ୍ପାଦ ବିକ୍ରିର ସର୍ବାଧିକ ୩% କିମ୍ବା ବାର୍ଷିକ ୫୦ କୋଟି ଟଙ୍କା, ଯେଉଁଟି କମ ହୋଇଥିବ । ପାଞ୍ଚ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ସର୍ବନିମ୍ନ ଖର୍ଚ୍ଚ ୫ କୋଟି ଟଙ୍କା ହେବା ଉଚିତ୍ ।
ରିଲିଜ ଆଇଡି : ୨୦୮୧୩୯୩