Ministry of Rural Development
Automatic exclusion criteria for Pradhan Mantri Awas Yojana-Gramin Scheme beneficiaries
03 DEC 2024 3:52PM by PIB Delhi
The Pradhan Mantri Awaas Yojana- Gramin (PMAY-G), is a flagship scheme of the Government of India and it is being implemented by the Ministry of Rural Development since 1stApril 2016. The Cabinet approved the construction of 2.95 crore houses under PMAY-G by March 2024 with basic amenities along with the use of SECC 2011 data for identification of beneficiaries. A committee was constituted to finalize the Guidelines i.e. Framework for implementation (FFI) of the PMAY-G comprising members from State/UT Governments.
The Union Cabinet in its meeting held on 09.08.2024 approved 2 crore additional houses to be constructed during FY 2024-25 to FY 2028-29 under PMAY-G. The Union Cabinet had also approved the modified exclusion criteria for identification of additional eligible households. As per the Union Cabinet approval, the provisions with regard to mechanised two wheelers, mechanised fishing boat, landline phone and refrigerator have been deleted. Further, the income criteria has also been enhanced from Rs 10000 per month to Rs 15000 and the land related criteria have been simplified.
The details of revised automatic exclusion criteria under the new phase of the PMAY-G are as under:
Step 1: Exclusion of pucca houses- All households living in houses with pucca roof and/or pucca wall and households living in houses with more than 2 rooms are filtered out.
Step 2: Automatic Exclusion criteria– From the remaining set of households, all households fulfilling any one of the 10 parameters listed below are automatically excluded: -
1. Motorised three/four-wheeler
2. Mechanised three/ four-wheeler agricultural equipment
3. Kisan Credit Card with credit limit of Rs. 50,000 or above
4. Household with any member as a Government employee
5. Households with non-agricultural enterprises registered with the Government
6. Any member of the family earning more than Rs.15,000 per month
7. Paying income tax
8. Paying professional tax
9. Own 2.5 acres or more of irrigated land
10. Own 5 acres or more of unirrigated land.
Under the Scheme, as on date, out of a cumulative target of PMAY-G, 3.33 crore houses have been allocated to the States/UTs and out of which 3.21 crore houses have been sanctioned and more than 2.67 crore houses have been completed. The State-wise details of funds allocated and utilized under PMAY-G is given in Annexure -I and State-wise number of beneficiaries in last five years is given in Annexure-II.
This information was given by the Minister of State for Rural Development, Dr. Chandra Sekhar Pemmasani in a written reply in Lok Sabha today.
*****
SS/1289
Annexure-I
State-wise details of funds allocated and utilized under PMAY-G from 2019-20 to 2023-24
(Rs. in crore.)
S. No.
State/UTs
FY 2019-20
FY 2020-21
FY 2021-22
FY 2022-23
FY 2023-24
Release
Expenditure
Release
Expenditure
Release
Expenditure
Release
Expenditure
Release
Expenditure
1
Arunachal Pradesh
0
0.4
0
5.97
104.85
16.7
69.58
127.27
200.61
239.84
2
Assam
1433.97
2046.75
1503.43
1269.44
5771.11
2195.33
9141.75
10913.3
2934.45
6356.77
3
Bihar
4902.97
8265.94
6683.93
10004.4
3082.22
5954.44
7497.21
11718.1
29.66
1098.1
4
Chhattisgarh
562.55
989.82
307.12
983.99
0
31.32
344.23
822.15
1730.76
2201.83
5
Goa
0
0.8
0
0.53
0
0.37
0
0.49
0
0.58
6
Gujarat
385.56
798.1
192.78
495.64
687.29
893.09
911.75
1004.66
559.25
1540.85
7
Haryana
34.55
63.35
0
13.27
0
17.26
44.33
62.35
3.23
32.44
8
Himachal Pradesh
0
11.1
10.62
23.4
32.97
44.04
37.86
33.24
99.46
92.4
9
Jammu And Kashmir
67.69
221.42
795.86
599.35
123.43
419.37
1031.58
709.95
1234.69
1363.33
10
Jharkhand
2442.76
3396.56
3348.51
3750.22
1207.91
4237.82
1236.02
2127.4
28.09
523.34
11
Kerala
0
11.8
0
25.05
0
66.87
70.29
94.63
2.11
22.86
12
Madhya Pradesh
2291.98
4176.03
4565.8
4068.96
4509.58
8046.72
6374.91
11171.3
241.64
1258.46
13
Maharashtra
1815.33
1924.76
1310.1
2433.5
1249.8
2003.81
1676.07
3098.13
785.21
1820.27
14
Manipur
10.3
12.83
84.89
93.49
21.01
26.86
161.14
128.8
216.45
157.32
15
Meghalaya
22.6
57.97
191.08
185.54
90.13
72.51
106.44
88.26
1591.26
1498.37
16
Mizoram
0
31.8
16.16
13.82
41.92
5.83
29.58
55.52
157.9
140.3
17
Nagaland
0
15.25
17.4
2.12
17.41
20.44
52.5
28.68
334.17
322.57
18
Odisha
2197.33
5460.06
2821.87
4556.46
1011.87
1122.73
1723.28
310.83
4310.71
7643.52
19
Punjab
0
36.01
49.22
59.1
18.31
60.73
71.68
100.86
32.64
48.16
20
Rajasthan
2933.34
2923.07
1108.59
3679.45
1405.46
2332.48
2157.52
3036.53
67.57
661.99
21
Sikkim
0.65
0.37
0
0.28
0.57
0.06
0.97
1.67
1.58
2.12
22
Tamil Nadu
487.52
996.93
78.62
672.61
928.93
668.86
2004.39
2290.47
28.23
975.55
23
Tripura
229.52
210.5
113.62
98.3
1368.48
1111.18
1264.2
1325.14
1276.9
1664.60
24
Uttar Pradesh
1145.64
2207.35
4830.9
5990.29
3727
7869.83
4777.03
7317.5
2620.93
5014.91
25
Uttarakhand
0
5.71
0
1.31
149.18
138.33
128.08
172.55
388.19
353.88
26
West Bengal
5976
8854.36
8810.54
10037.26
687.84
5423.18
0
1108.3
0
80.63
27
Andaman And Nicobar
0
1.12
16.88
8.53
0
1.87
0
0.42
5.45
2.19
28
Dadra And Nagar Haveli & Daman And Diu
55.98
23.33
0
33.46
0
21.85
0
13.55
0
16.89
29
Lakshadweep
0
0.35
0
0.01
0
0
0
0
0
0
30
Puducherry*
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
31
Andhra Pradesh
0
0
0
0
0
0
0
87.65
312.25
503.66
32
Karnataka
309.6
0
0
0
0
0
214.92
0
3.61
468.67
33
Telangana*
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
34
Ladakh
0
0
0
0
0
0
3.09
2.94
18.9
17.6
Total
27305.84
42743.9
36857.93
49105.75
26237.2
42803.87
41130.36
57952.50
19215.9
36124.05
*Telangana and Puducherry are not implementing PMAY-G.
Annexure-II
State-wise number of beneficiaries constructed house under PMAY-G from 2019-20 to 2023-24
(units in no.)
S. No
State Name
2019-2020
2020-2021
2021-2022
2022-2023
2023-2024
Houses Completed
Houses Completed
Houses Completed
Houses Completed
Houses Completed
1
Arunachal Pradesh
747
2417
992
9344
21373
2
Assam
84404
131281
117741
1009168
390292
3
Bihar
415056
1048588
614795
1237477
190671
4
Chhattisgarh
34588
59685
23291
33575
232309
5
Goa
187
87
19
12
94
6
Gujarat
35591
54890
77386
65611
149363
7
Haryana
6691
1232
269
5804
2812
8
Himachal Pradesh
447
605
1884
3658
4558
9
Jammu And Kashmir
5016
21570
42516
79675
79759
10
Jharkhand
166684
243988
317260
364478
50980
11
Kerala
843
880
2501
8852
5136
12
Madhya Pradesh
275342
262067
608646
1060106
132464
13
Maharashtra
95129
183649
180360
344408
110996
14
Manipur
1151
2779
4023
13955
6937
15
Meghalaya
5357
5642
7324
6996
54487
16
Mizoram
997
1128
1158
1020
17361
17
Nagaland
3687
535
0
3210
8191
18
Odisha
361465
395357
97193
30376
526370
19
Punjab
410
3908
5473
11384
3921
20
Rajasthan
169239
318262
143211
400203
38749
21
Sikkim
43
15
5
41
249
22
Tamil Nadu
52759
52184
57342
175269
104534
23
Tripura
7055
15873
1661
180530
132168
24
Uttar Pradesh
174189
37711
1094653
662225
378406
25
Uttarakhand
192
93
3847
12498
38562
26
West Bengal
286340
678587
959229
147382
14398
27
Andaman And Nicobar
286
483
335
97
26
28
Dadra And Nagar Haveli & Daman And Diu
221
972
641
1486
359
29
Lakshadweep
9
28
7
0
1
30
Puducherry**
-
-
-
-
-
31
Andhra Pradesh
5
0
0
2167
28160
32
Karnataka
7085
2405
11239
2641
33835
33
Ladakh
1344
62
22
1
1575
34
Telangana**
-
-
-
-
-
Total
21,92,559
35,26,963
43,75,023
58,73,649
27,59,096
**Telangana and Puducherry are not implementing PMAY-G.

খুঙ্গং চাউখৎ-থৌরাং মন্ত্রালয়
প্রধান মন্ত্রী অৱাস য়োজনা-গ্রামিন স্কিমদগী বেনিফিসরিশিং মশা মথন্থা তোক্নবগী ফিবমশিং
03 DEC 2024 3:52PM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী অৱাস য়োজনা-গ্রামিন অসি রুরেল দিবলপমেন্ত মিনিস্ত্রিনা এপ্রিল 1, 2016 গী চৎনবা হৌখিবা ভারত সরকারগী মরুওইবা স্কিম অমনি। বেনিফিসরিশিং মশক খঙদোক্নবা এস.ই.সি.সি 2011 দেতা শীজিন্নবগা লোয়ননা তঙাইফবা খুদোংচাবশিং য়াওরবা য়ুম করোর 2.95 মার্চ 2024 ফাওবগী মনুংদা প্রধান মন্ত্রী অৱাস য়োজনা-গ্রামিনগী মখাদা শানবা মন্ত্রীমন্দলনা অয়াবা পীরে। প্রধান মন্ত্রী অৱাস য়োজনা-গ্রামিন থবক ওইনা পাংথোক্নবা চৎন-কাংলোনশিং হায়বদি ফ্রেমৱার্ক ফোর ইমপ্লিমেন্তেসন (এফ এফ আই) অরোইবা ওইনা লেপথোক্নবা রাজ্য/য়ু.তি সরকারশিংগী মেম্বরশিং শরুক য়াবা কম্মিতি অমা শেম্লে।
কেন্দ্রগী মন্ত্রীমন্দলনা 09.08.2024 দা মীফম পাংথোক্তুনা প্রধান মন্ত্রী অৱাস য়োজনা-গ্রামিনগী মখাদা শেনবা চহি 2024-25 দগী শেনবা চহি 2028-29 গী মনুংদা অহেনবা য়ুম করোর অনি শানবা অয়াবা পীখ্রে। অহেনবা য়ুমশিং শানবা মশক খঙদোক্নবা শেমদোক্লবা বেনিফিসরিশিং লৌথোক্নবা ফিবমশিংশু কেন্দ্রগী মন্ত্রীমন্দলনা অয়াবা পীরে। কেন্দ্রগী মন্ত্রীমন্দলনা অয়াবা পীখিবগী মতুংইন্না, মেকানাইজ তু হুইল্লরশিং, মেকানাইজ ফিসিং বোত, লেন্দলাইন ফোন অমসুং রেফিজিরেতরগী প্রোভিজনশিং ককথৎলে। মখা তানা, ইনকমগী থাক অসি থা অমা লুপা 10000 দগী লুপা 15000 দা হেনগৎলে অমসুং লমগা মরী লৈনবা ফিবমশিংশু লাইথোকহল্লে।
প্রধান মন্ত্রী অৱাস য়োজনা-গ্রামিনগী অনৌবা তাঙ্কক্কী মখাদা নৌনা শেমদোক্লবা মশা মথন্থা তোক্নবগী ফিবমশিংগী অকুপ্পা মরোলশিং মখাদা পীরি:
খোঙথাং 1: পক্কাগী য়ুমশিং শরুক য়াহন্দবা-পক্কাগী য়ুমথক অমসুং/নত্ত্রগা পক্কাগী ফক্লাংগী য়ুমশিং অমসুং কা অনিদগী হেনবা য়ুমশিংদা লৈবা ইমুংশিং শরুক য়াবা য়াদ্রে।
খোঙথাং 2: মশা মথন্থ তোক্নবগী ফিবম- মখাদা পীরিবা ফিবম 10 অসিগী মনুংদা অমা হেক্তা লৈবা য়ুমথোং খুদিংমক মশা মরোমদোম স্কিম অসিগী কান্নবা লৌবা য়াদ্রে:-
1. চকা অনি/অহুম পানবা গারি লৈবা
2. লৌউ উনবা মেকানাইজ চকা/চকা মরি পানবা খুৎলায় লৈবা
3. লুপা 50,000 নত্ত্রগা মথক্তী কিষান ক্রেদিত কার্দ ফংবা
4. ইমুংগী মীওই অমা হেক্ত সরকারগী থবক তৌবা
5. সরকারদা রেজিস্তার তৌরবা লৌউ-শিংউগী থবক নত্তবা ললোন-ইতিক্কী থবকশিং লৈবা য়ুমথোঙশিং
6. ইমুং অমদা থা অমদা লুপা 15,000 হেন্না থোকপা মীওই অমা লৈরবা
7. ইনকম তেক্স থিবা
8. প্রোফেসনেল তেক্স থিবা
9. ইথৈ-লৌখোং ফংবা মশাগী লম একর 2.5 নত্ত্রগা হেন্না লৈবা
10. ইথৈ ফংদবা মশাগী লম একর 5 নত্ত্রগা হেন্না লৈবা
স্কিম অসিগী মখাদা, হৌজিক ফাওবদা, প্রধান মন্ত্রী অৱাস য়োজনা-গ্রামিনগী অপুনবা পান্দমগী মনুংদা, রাজ্যশিং/য়ু.তিশিংদা য়ুম করোর 3.33 শানবা অয়াবা পীরে অমসুং মসিগী মনুংদা য়ুম করোর 3.21 সেঙ্কসন তৌরে অমসুং য়ুম করোর 2.67 হেন্না শাবা লোইখ্রে। প্রধান মন্ত্রী অৱাস য়োজনা-গ্রামিনগী মখাদা রাজ্যশিংদা পীখিবা ফন্দশিং অমসুং শীজিন্নখিবগী অকুপ্পা মরোলশিং এন্নেক্সর-I দা পীরি অমসুং হৌখিবা চহি মঙাদা রাজ্যশিংগী বেনিফিসরিশিং মশিং এন্নেক্সর-II দা পীরি।
ৱাফম অসি ঙসি লোক সভাদা অইবা ওইনা পীখিবা পাউখুম অমদা রুরেল দিবলপমেন্তগী রাজ্য মন্ত্রী দোক্তর চন্দ্র সেখর পেম্মাসানিনা ফোঙদোকখিবনি।
*****
এন্নেক্সর-I
2019-20 দগী 2023-24 ফাওবদা প্রধান মন্ত্রী অৱাস য়োজনা-গ্রামিনগী মখাদা রাজ্যশিংদা পীখিবা ফন্দশিং অমসুং শীজিন্নখিবগী অকুপ্পা মরোলশিং
(লুপা করোর)
সেরিএল নম্বর
রাজ্য/য়ু.তি
শেনবা চহি 2019-20
শেনবা চহি 2020-21
শেনবা চহি 2021-22
শেনবা চহি 2022-23
শেনবা চহি 2023-24
থাদোকখিবা
চাদিং
থাদোকখিবা
চাদিং
থাদোকখিবা
চাদিং
থাদোকখিবা
চাদিং
থাদোকখিবা
চাদিং
1
অরুনাচল প্রদেস
0
0.4
0
5.97
104.85
16.7
69.58
127.27
200.61
239.84
2
অসাম
1433.97
2046.75
1503.43
1269.44
5771.11
2195.33
9141.75
10913.3
2934.45
6356.77
3
বিহার
4902.97
8265.94
6683.93
10004.4
3082.22
5954.44
7497.21
11718.1
29.66
1098.1
4
ছতিসগর
562.55
989.82
307.12
983.99
0
31.32
344.23
822.15
1730.76
2201.83
5
গৱা
0
0.8
0
0.53
0
0.37
0
0.49
0
0.58
6
গুজরাত
385.56
798.1
192.78
495.64
687.29
893.09
911.75
1004.66
559.25
1540.85
7
হরিয়ানা
34.55
63.35
0
13.27
0
17.26
44.33
62.35
3.23
32.44
8
হিমাচল প্রদেস
0
11.1
10.62
23.4
32.97
44.04
37.86
33.24
99.46
92.4
9
জম্মু অমসুং কাস্মির
67.69
221.42
795.86
599.35
123.43
419.37
1031.58
709.95
1234.69
1363.33
10
ঝারখন্দ
2442.76
3396.56
3348.51
3750.22
1207.91
4237.82
1236.02
2127.4
28.09
523.34
11
কেরলা
0
11.8
0
25.05
0
66.87
70.29
94.63
2.11
22.86
12
মধ্য প্রদেস
2291.98
4176.03
4565.8
4068.96
4509.58
8046.72
6374.91
11171.3
241.64
1258.46
13
মহারাস্ত্রা
1815.33
1924.76
1310.1
2433.5
1249.8
2003.81
1676.07
3098.13
785.21
1820.27
14
মনিপুর
10.3
12.83
84.89
93.49
21.01
26.86
161.14
128.8
216.45
157.32
15
মেঘালয়
22.6
57.97
191.08
185.54
90.13
72.51
106.44
88.26
1591.26
1498.37
16
মিজোরম
0
31.8
16.16
13.82
41.92
5.83
29.58
55.52
157.9
140.3
17
নাগালেন্দ
0
15.25
17.4
2.12
17.41
20.44
52.5
28.68
334.17
322.57
18
ওরিসা
2197.33
5460.06
2821.87
4556.46
1011.87
1122.73
1723.28
310.83
4310.71
7643.52
19
পঞ্জাব
0
36.01
49.22
59.1
18.31
60.73
71.68
100.86
32.64
48.16
20
রাজস্থান
2933.34
2923.07
1108.59
3679.45
1405.46
2332.48
2157.52
3036.53
67.57
661.99
21
সিক্কিম
0.65
0.37
0
0.28
0.57
0.06
0.97
1.67
1.58
2.12
22
তামিল নাদু
487.52
996.93
78.62
672.61
928.93
668.86
2004.39
2290.47
28.23
975.55
23
ত্রিপুরা
229.52
210.5
113.62
98.3
1368.48
1111.18
1264.2
1325.14
1276.9
1664.60
24
উত্তর প্রদেস
1145.64
2207.35
4830.9
5990.29
3727
7869.83
4777.03
7317.5
2620.93
5014.91
25
উত্তরখন্দ
0
5.71
0
1.31
149.18
138.33
128.08
172.55
388.19
353.88
26
নোংচুপ বেঙ্গল
5976
8854.36
8810.54
10037.26
687.84
5423.18
0
1108.3
0
80.63
27
অন্দমান অমসুং নিকোবর ইথৎশিং
0
1.12
16.88
8.53
0
1.87
0
0.42
5.45
2.19
28
দাদ্রা অমসুং নাগর হাভেলি অমসুং দমন অমসুং দিয়ু
55.98
23.33
0
33.46
0
21.85
0
13.55
0
16.89
29
লক্ষদ্বিপ
0
0.35
0
0.01
0
0
0
0
0
0
30
পুদুচেরি*
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
31
অন্ধ্র প্রদেস
0
0
0
0
0
0
0
87.65
312.25
503.66
32
কর্নাতকা
309.6
0
0
0
0
0
214.92
0
3.61
468.67
33
তেলঙ্গানা*
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
34
লাদাখ
0
0
0
0
0
0
3.09
2.94
18.9
17.6
অপুনবা
27305.84
42743.9
36857.93
49105.75
26237.2
42803.87
41130.36
57952.50
19215.9
36124.05
*তেলঙ্গানা অমসুং পুদুচেরিদা প্রধান মন্ত্রী অৱাস য়োজনা-গ্রামিন চৎনদে
এন্নেক্সর-II
2019-20 দগী 2023-24 ফাওবদা প্রধান মন্ত্রী অৱাস য়োজনা-গ্রামিনগী মখাদা রাজ্যশিংগী য়ুম শাখিবা বেনিফিসরি মশিং
(য়ুম মশিং)
সেরিএল নম্বর
রাজ্য
2019-2020
2020-2021
2021-2022
2022-2023
2023-2024
শাবা লোইরবা য়ুমশিং
শাবা লোইরবা য়ুমশিং
শাবা লোইরবা য়ুমশিং
শাবা লোইরবা য়ুমশিং
শাবা লোইরবা য়ুমশিং
1
অরুনাচল প্রদেস
747
2417
992
9344
21373
2
অসাম
84404
131281
117741
1009168
390292
3
বিহার
415056
1048588
614795
1237477
190671
4
ছতিসগর
34588
59685
23291
33575
232309
5
গৱা
187
87
19
12
94
6
গুজরাত
35591
54890
77386
65611
149363
7
হরিয়ানা
6691
1232
269
5804
2812
8
হিমাচল প্রদেস
447
605
1884
3658
4558
9
জম্মু অমসুং কাস্মির
5016
21570
42516
79675
79759
10
ঝারখন্দ
166684
243988
317260
364478
50980
11
কেরলা
843
880
2501
8852
5136
12
মধ্য প্রদেস
275342
262067
608646
1060106
132464
13
মহারাস্ত্রা
95129
183649
180360
344408
110996
14
মনিপুর
1151
2779
4023
13955
6937
15
মেঘালয়
5357
5642
7324
6996
54487
16
মিজোরম
997
1128
1158
1020
17361
17
নাগালেন্দ
3687
535
0
3210
8191
18
ওরিসা
361465
395357
97193
30376
526370
19
পঞ্জাব
410
3908
5473
11384
3921
20
রাজস্থান
169239
318262
143211
400203
38749
21
সিক্কিম
43
15
5
41
249
22
তামিল নাদু
52759
52184
57342
175269
104534
23
ত্রিপুরা
7055
15873
1661
180530
132168
24
উত্তর প্রদেস
174189
37711
1094653
662225
378406
25
উত্তরখন্দ
192
93
3847
12498
38562
26
নোংচুপ বেঙ্গল
286340
678587
959229
147382
14398
27
অন্দমান অমসুং নিকোবর ইথৎশিং
286
483
335
97
26
28
দাদ্রা অমসুং নাগর হাভেলি অমসুং দমন অমসুং দিয়ু
221
972
641
1486
359
29
লক্ষদ্বিপ
9
28
7
0
1
30
পুদুচেরি**
-
-
-
-
-
31
অন্ধ্র প্রদেস
5
0
0
2167
28160
32
কর্নাতকা
7085
2405
11239
2641
33835
33
লাদাখ
1344
62
22
1
1575
34
তেঙ্গানা**
-
-
-
-
-
অপুনবা
21,92,559
35,26,963
43,75,023
58,73,649
27,59,096
***তেলঙ্গানা অমসুং পুদুচেরিদা প্রধান মন্ত্রী অৱাস য়োজনা-গ্রামিন চৎনদে