Ministry of Health and Family Welfare
Measure taken for Welfare of ASHA Workers
29 NOV 2024 3:57PM by PIB Delhi
The primary responsibility of strengthening public healthcare system, including support for ASHA workers lies with the respective State/UT Governments. The Ministry of Health and Family Welfare provides the technical and financial support to the States/UTs to strengthen their public healthcare system, based on the requirements posted by States/UTs in their Programme Implementation Plans (PIPs) and within the overall resource envelope.
ASHAs receive a fixed monthly incentive of Rs. 2000 per month in the country, for routine and recurring activities. Additionally, they are provided performance-based incentives for a varied set of activities under various National Health Programmes. The Government has approved additional incentives for ASHAs in September, 2022. The details of these ASHA incentives are available on the following Uniform Resources Locator (URL):
https://nhm.gov.in/New-Update-2023-24/ASHA/Orders_and_guidelines/ASHA-INCENTIVES-APRIL-2024.pdf
States/UTs provide additional incentives to ASHA workers over and above the incentives provided by the Government of India.
After the launch of Ayushman Arogya Mandir, ASHAs are eligible additionally for Team Based Incentives (TBIs) along with ANMs based on monitored performance indicators (up to 1000 per month). ASHAs are also entitled to non-monetary incentives like – ASHA Uniform, Identity Card, Cycle, Mobile, CUG Sim, ASHA Diary, Drug Kit, ASHA rest room etc. The Government has also approved a cash award of ₹20,000/- and a citation to ASHAs who leave the programme after working as ASHAs for minimum of 10 years, as acknowledgement of their contribution.
In the year 2018, the ASHA benefit package was introduced acknowledging significant contribution and commitment of ASHAs. The package provides coverage for:
• Pradhan Mantri Jeevan Jyoti Beema Yojana (PMJJBY) with a benefit Rs. 2.00 Lakh in case of death of the insured (annual premium contributed by GOI).
• Pradhan Mantri Suraksha Beema Yojana (PMSBY) with a benefit of Rs.2.00 lakh for accidental death or permanent disability; Rs. 1.00 lakh for partial disability (annual premium contributed by GOI).
In addition, Pradhan Mantri Shram Yogi Maan Dhan (PM-SYM) with pension benefit of ₹3,000/- pm after age of 60 years (50% contribution of premium by GOI and 50% by beneficiaries) is also available for ASHA workers. ASHAs across the States/UTs have been enrolled in all the above-mentioned Social Security Schemes as per the defined eligibility norms.
As per the Interim Budget speech for FY 2024-25 by Hon'ble Finance Minister, health care annual coverage of ₹5 Lakhs under Ayushman Bharat Pradhan Mantri Jan Arogya Yojana (AB- PMJAY) has been extended to all ASHAs workers.
The Union Minister of State for Health and Family Welfare, Shri Prataprao Jadhav stated this in a written reply in the Lok Sabha today.

হকশেল অমসুং য়াইফ-য়ুম্বাল মন্ত্রালয়
অসা ৱার্করশিং য়াইফনবা পায়খৎলিবা থবকশিং
29 NOV 2024 3:57PM by PIB Imphal
মীয়ামগী অনা-লায়েংগী থবকশিং ফগৎহন্নবা মরুওইবা থৌদাংগী মনুংদা রাজ্যশিং/য়ু.তিশিংগী অসা ৱার্করশিং শৌগৎপা য়াওরি। মখোয়গী প্রোগ্রাম ইমপ্লিমেন্তেসন প্লান্স (পি আই পি)দা রাজ্যশিং/য়ু.তিশিংনা থাগৎলকপা মখোয়গী দরকার ওইবশিংদা য়ুম্ফম ওইদুনা, মখোয়গী মীয়ামগী অনা-লায়েংগী থবকশিং ফগৎহন্নবা হেল্থ অমসুং ফেমিলি ৱেলফিয়ার মিনিস্ত্রিনা রাজ্যশিং/য়ু.তিশিংদা তেক্নিকেল অমসুং শেনগী মতেং পীরি।
লৈবাক অসিদা অসাশিংদা থা অমদা লুপা ২,০০০ পীরি। মসিগী মথক্ত, নেসনেল হেল্থ প্রোগ্রামশিংগী তোঙান-তোঙানবা থবকশিং পাংথোকপগীদমক মখোয়গী থবকশিংগী মতুংইন্না মখোয়দা ইন্সেন্তিপশিং পীরি। সেপ্তেম্বর ২০২২ দগী অসাশিংদা অহেনবা শেনফম পীবদা সরকারনা অয়াবা পীরে। মখাদগী য়ুনিফোর্ম রিছোর্স লোকেতর (URL) অসিদা হায়রিবা অসাশিংগী শেনফমশিংগী অকুপ্পা মরোলশিং ফংলি:
https://nhm.gov.in/New-Update-2023-24/ASHA/Orders_and_guidelines/ASHA-INCENTIVES-APRIL-2024.pdf
ভারত সরকার পীরবা শেনফমশিং অসিগী মথক্ত রাজ্যশিং/য়ু.তিশিংনা অসা ৱার্করশিংদা অহেনবা শেনফমশিং পীরি।
অয়ুস্মান অরোগ্যা মন্দির হৌদোক্লবা মতুংদা, অসাশিং অমসুং এ.এন.এমশিং মোনিতর পর্ফোমেন্স ইন্দিকেতরশিং (থা অমদা ১০০০ ফাওবা) দা য়ুম্ফম ওইরগা তিম বেজ ইন্সেন্তিপ (তি বি আই) শিং লৌবা য়ারে। অসাশিংদা শেন ওইনবা পীবা নত্তবা মতেংশিং হায়বদি-অসা য়ুনিফোর্ম, আইদেন্তি কার্দ, সাইকল, মোবাইল, সি.য়ু.জি সিম, অসা দাইরি, দ্রগ কিত, অসা রেস্ত রুম ফংহল্লে। অসা অমা ওইনা য়ামদ্রবদা চহি ১০ থবক তৌরম্লবা মতুংদা, মখোয়না পাংথোকখিবা থবকশিং অদুগী ইকায়খুম্নবা উৎপা ওইনা, প্রোগ্রাম অসি তোক্লবা মতুংদা অসাশিংদা শেনগী মনা লুপা ২০,০০০ অমসুং সাইতেসন অমা পীবা সরকারনা অয়াবা পীরে।
২০১৮ দা, অসাম বেনিফিত পেকেজ হৌদোক্তুনা অসাশিংগী থবকশিং শক খঙলে। পেকেজ অদুনা পীরিবা খুদোংচাবশিংদি:
করিগুম্বা লৈখিদবা মতমদা প্রধান মন্ত্রী জিবন জয়তি বিমা য়োজনাগী মখাদা লুপা লাখ ২ পীগনি (চহিগী প্রেমিয়ম ভারত সরকারনা পুথোকপা)।
খুদোংথিবা থৌদোক্ত লৈখিদ্রবা নত্ত্রগা শোইনাইরবদি প্রধান মন্ত্রী সুরক্ষা বিমা য়োজনাগী মখাদা লুপা লাখ ২ পীগনি; শরুক খর শোইনাইবদা লুপা লাখ ১ পীগনি (চহিগী প্রেমিয়ম ভারত সরকারনা পুথোকপা)।
অসা ৱার্করশিং চহি ৬০ শুরবা মতুংদা প্রধান মন্ত্রী শ্রাম য়োগী মন ধনগী মখাদা থা অমদা লুপা ৩,০০০গী পেন্সনগী কান্নবা ফংগনি (প্রেমিয়মগী চাদা ৫০ ভারত সরকারনা অমসুং চাদা ৫০না বেনিফিসরিনা পুথোকপা)। রাজ্যশিং/য়ু.তিশিংগী অসা ৱার্করশিং মথক্ত পনখিবা সোসিএল সেকুরিতি স্কিমশিংদা শরুক য়ারে।
শেনবা চহি ২০২৪-২৫ গী মরক্কী বজেতকী মতুংইন্না, অসা ৱার্করশিংদা অয়ুস্মান ভারত প্রধান মন্ত্রী জন অরোগ্যা য়োজনাগী মখাদা চহি অমদা লুপা লাখ ৫ গী অনা-লায়েংগী খুদোংচাবা পীরে।
ৱাফম অসি ঙসি লোক সভাদা অইবা ওইনা পীখিবা পাউখুম অমদা হেল্থ অমসুং ফেমিলি ৱেলফিয়ারগী রাজ্য মন্ত্রী শ্রী প্রাতাপ্রাউ যধবনা ফোঙদোকখিবনি।