Ministry of Women and Child Development
Significant progress achieved by Ministry of Women and Child Development under Special Campaign 4.0
28 OCT 2024 2:45PM by PIB Delhi
Ministry of Women and Child Development, including all Autonomous Bodies under its administrative control, has initiated efforts and prepared action plans to implement Special Campaign 4.0 for improving Swachhata and disposal of pending references from 2nd October - 31st October, 2024, on the lines of the Special Campaigns held in the preceding 3 years.
The identification of targets such as Cleanliness Campaign sites, Planning for Space management and beautification of offices, identifying Scrap and redundant items and their disposal procedure as per GFR, pending references from MP’s, State Governments, Inter-Ministerial references (Cabinet Notes), PMO, Parliamentary Assurances pending for more than 3 months, Public Grievances and Appeals (CPGRAMS as well as grievances received from other sources), Record Management including review of files/recording and weeding of files/closing of e-files, have been completed during the preparatory phase of the campaign and uploaded on the Special Campaign 4.0 portal.
During the ongoing Implementation Phase of the Campaign (2nd October-31st October, 2024), the Ministry is making concerted efforts for disposal of identified targets. The status of disposal of targets under various categories as on 24.10.2024 is detailed below –
MP References – 24, State Govt. References – 7, Public Grievances - 1077, Public Grievance Appeals – 80, Parliamentary Assurance – 1, Physical Files weeded out – 1690, E-Files closed – 852, Cleanliness Campaigns Conducted – 29,727, Space Freed – 3,72,918 sq. ft., Revenue Earned – Rs.1,77,330/-
Weekly meetings are being convened by Shri Gyanesh Bharti, Additional Secretary & Nodal officer, Special Campaign 4.0 of the Ministry with Divisions and autonomous bodies to review the status of disposal of pending references and cleanliness activities being undertaken during the implementation phase of Special Campaign 4.0.
Some of the following best practices have been adopted under Special Campaign 4.0 :
• One Stop Centre functionaries in Indore have collaborated with students to create awareness on cleanliness through nukkad nataks.
• One Stop Centre, South Garo Hills, Meghalaya organized a Sapling Plantation Drive at the construction site of the OSC office.
• To foster awareness about cleanliness, menstrual hygiene, and personal empowerment, Cleanliness and Menstrual Hygiene Awareness Session was organised by One Stop Centre at Buxar Training Center, Bihar
• “Making the Best out of Waste" activity was conducted with the children at Child Care Institution, Palaash, Anantnag, thereby encouraging creativity amongst the children to make useful items from recycled materials. Through this activity, they not only learned valuable lessons about recycling and reusing waste materials but also developed their artistic skills and imagination, all while contributing to the cleanliness and beautification of CCI.
• To foster awareness about personal hygiene and cleanliness, a Hand Sanitization activity was organized at ‘Snehalaya’ – A Government-run children’s home located at Zari, Moti Daman.
• One Stop functionaries in Delhi conducted an awareness drive on cleanliness in hospitals with focus on maintaining hygiene for prevention of Dengue and Malaria.
• One Stop Centre and Women HelpLine functionaries in Meghalaya have committed to adopt sustainable and environmental friendly practices such as use of energy efficiency light bulbs, reusing the waste papers amongst others.
• One Stop Centre and Women HelpLine functionaries have taken a pledge to realize not only garbage-free surroundings but also clean the society from menace to make women feel safer.
• To foster awareness about cleanliness, menstrual hygiene, and personal empowerment, Awareness Program was organised by One Stop Centre at Government Girls Inter College, Pilibhit, Uttar Pradesh.

নুপী অমসুং অঙাংশিংগী চাউখৎ থৌরাং মন্ত্রালয়
স্পিসিএল কেম্পেন ৪.০গী মখাদা নুপী অমসুং অঙাংশিংগী চাওখৎ থৌরাং মন্ত্রালয়না শিংথানিংঙাই ওইবা খোঙজেল ফংলে
28 OCT 2024 2:45PM by PIB Imphal
নুপী অমসুং অঙাংশিংগী চাওখৎ থৌরাং মন্ত্রালয়না মাগী এদমিনিস্ত্রেতিব কন্ত্রোল মখাদা লৈবা ওতোনোমস বোদী পুম্নমক য়াওনা মমাঙগী চহি ৩দা পাঙথোকখিবা স্পিসিএল কেম্পেনগী পরিংদা ওক্তোবর ২দগী ওক্তোবর ৩১, ২০২৪ ফাওবদা লু-নানবা হেনগৎহন্নবা অমসুং পন্দুনা লৈরিবা রিফরেন্সশিং লোইশিন্নবা স্পিসিএল কেম্পেন ৪.০ পায়খৎনবা থৌরাং য়াৎখি অমসুং এক্সন প্লানশিং শেমখি‍।
শিৎ-শেংবগী কেম্পেন চত্থগদবা মফমশিং, স্পেস মেনেজমেন্ত অমসুং ওফিস মশক মচু থোকহন্বাগী থৌরাং, অতেক অকায় অমসুং অরিবা কান্নদ্রবা ফাইলশিং মশক খঙদোকপা অমসুং মখোয়বু GFRগী মখাদা দিসপোজ তৌখিবা, থা ৩ হেন্না পন্দুনা লৈরিবা MPশিংগী রিফরেন্সশিং, স্তেত লৈঙাক, ইন্তর-মিনিস্তরিএল রিফরেন্সশিং (কেবিনেত নোতশিং), PMO, পার্লিয়ামেন্তরী এস্যুরেন্সশিং, মীয়ামগী ৱাকৎ অমসুং অপীলশিং (CPGRAMS লোয়ননা অতৈ সোর্সশিংদগী ফংবা ৱাকৎশিং), ফাইল/রেকোর্দিং রিভিউ তৌবা অমসুং ফাইল খন্দোকপা/ই-ফাইলশিং মুত্থৎপা য়াওনা রেকোর্দ মেনেজমেন্তনচিংবা তার্গেৎশিং মশক খঙদোকপগী থবক কেম্পেন অসিগী শেম শারকপগী তাঙ্কক্তা লোইশিনখ্রে অমসুং স্পিসিএল কেম্পেন ৪.০ পোর্তেলদা থাগৎখ্রে‍।
হৌজিক কেম্পেন অসি চত্থরিঙৈ মনুংসিদা (ওক্তোবর ২-ওক্তোবর ৩১, ২০২৪), মন্ত্রালয়না খঙদোক্লবা তার্গেৎশিং দিসপোজ তৌনবা পুন্না হোৎনমিন্নরি‍। তোঙান তোঙানবা কাঙলুপশিংগী মখাদা তার্গেত দিসপোজেল তৌবগী ২৪.১০.২০২৪ ফাওবদা লৈরিবা ফীভম মখাদা পীরি –
MP রিফরেন্স– ২৪, স্তেত লৈঙাক্কী রিফরেন্স – ৭, মীয়ামগী ৱাকৎ - ১০৭৭, পব্লিক গ্রীভান্স অপীল – ৮০, পার্লিয়ামেন্তরী এস্যুরেন্স – ১, খন্দোকখ্রবা ফীজিকেল ফাইল – ১৬৯০, ক্লোজ তৌখ্রবা ই-ফাইল – ৮৫২, পাঙথোকখিবা শিৎ-শেংবগী কেম্পেন – ২৯,৭২৭, হাঙহল্লবা মফম – স্ক.ফীত ৩,৭২,৯১৮, কারকখিবা রিভিন্যু – লপা ১,৭৭,৩৩০/-
মন্ত্রালয়গী স্পিসিএল কেম্পেন ৪.০গী এদিস্নেল সেক্রেতরী অমসু নোদেল ওফিসর, শ্রী জ্ঞানেস ভারতিনা দিভিজন অমসুং ওতোনোমস বোদীশিংগা লোয়ননা স্পিসিএল কেম্পেন ৪.০ পায়খৎলিঙৈগী তাঙ্কক মনুংদা পন্দুনা লৈরিবা রিফরেন্সশিং দিসপোজ তৌবা অমসুং পায়খৎলিবা শিৎ-শেংবগী থবকশিংগী ফীভম য়েংশিন্নবা চয়োলগী মীফম পাঙথোক্লি‍।
স্পিসিএল কেম্পেন ৪.০গী মখাদা মখাদা পীরিবা খ্বায়দগী ফবা থৌওং খরা অসি পায়খৎলি :
• স্ত্রীত প্লেগী খুত্থাঙদা এৱ্যারনেস পীননবা ইন্দোরগী ৱন স্তোপ সেন্তরগী থৌমীশিংনা মহৈরোয়শিংগা খুৎশম্ননা চৎমিন্নরি‍।
• ৱন স্তোপ সেন্তর, সাউথ গারো হিল্স, মেঘালয়না OSC ওফিস শাগৎফমদা উ চারা থাবগী দ্রাইব অমা পাঙথোকখি‍।
• লু-নান্বা, মেন্স্রুএল হায়জীন, অমসুং পর্সনেল এম্পৱারমেন্তকী লমদা এৱ্যারনেস হেনগৎহন্নবা মিহারগী বক্সার ত্রেনিং সেন্তরদা লৈবা ৱন স্তোপ সেন্তরনা ক্লীনলিনেস, মেন্স্রুএল হায়জীন এৱঞারনেস সেসন পাঙথোকখি‍।
• চাইল্দ কেয়র ইন্সতিত্যুসন, পলাস, অনন্তনাগতা অঙাংশিংগা লোয়ননা “মেকিং দি বেস্ত আউত ওফ ৱেস্ত”কী থবক থৌরমশিং পাঙথোক্তুনা অঙাংশিংদা রিসাইকল তৌবা পোৎলমশিংদগী কান্নরবা পোৎলমশিং শেম্নবা ক্রিএতিবিতীগী পোকহনখি‍। থৌরমসিগী খুত্থাঙদা, মখোয়না ফত্ত-হৌদি রিসাইকল অমসুং রিয়ুজ তৌবগী কান্নরবা পারা তম্বখক নত্তনা আর্তিস্তিক স্কিল অমসুং ৱাখলনা শাগৎপগী মচৎসু তমদুনা, CCI অদুবু লু-নান্না অমসুং মশক মচু ফজনা থম্বদা থৌদাং য়ারি‍।
• মশা লু-নান্বা অমসুং অকোয়বগী ফীভম লু-নান্না লৈনবগী এৱ্যারনেস হেনগৎহন্নবা, জারি, মোতি দামন্দা লৈবা লৈঙাক্না চলাইবা চীলদ্রেন হোম অমা ওইরিবা ‘স্নেহলয়’ দা হেন্দ সেনিতাইজেসনগী থৌরম পাঙথোকখি‍।
• দিল্লীগী ৱন স্তোপ থৌমীশিংনা দেঙ্গী অমসুং মেলরিয়া ঙাকথোক্নবা লু-নান্না লৈবদা মীৎয়েঙ থমদনা লায়েংশঙশিংদা এৱ্যারনেস দ্রাইব পাঙথোকখি‍।
• মেঘালয়গী ৱন স্তোপ অমসুং ৱুমেন হেল্পলাইন থৌমীশিংনা মৈ য়াম্না চাদবা লাইত বল্ব শীজিন্নবা, চে ফত্তবা শীজিন্নবা অমসুং অতৈ য়াওনা তুং কোইগদবা অমসুং অকোয়বগী ফীভমগা চুনবা থবক থৌওংশিং পায়খৎনবা খোঙফম লৌখি‍।
• ৱন স্তোপ সেন্তর অমসুং ৱুমেন হেল্পলাইনগী থৌমীশিংনা অমোৎ-অকায় চেন্দবা অকোয়বগী ফীভম লৈহন্বতা নত্তনা নুপীশিংবু হেন্না শাফহন্নবা খুন্নাইগী অমোৎপশিংসু লৌথোকখিনবা ৱাশক শক্নখি‍।
• লু-নান্বা, মেন্স্রুএল হায়জীন, অমসুং পর্সনেল এম্পৱারমেন্তকী লমদা এৱ্যারনেস হেনগৎহন্নবা ৱন স্তোপ সেন্তরনা গভর্নমেন্ত গর্ল্স ইন্তর কলেজ, পিলিভিত, উত্তর প্রদেশতা এৱ্যারনেস প্রোগ্রাম পাঙথোকখি‍।