Prime Minister's Office
English Translation of Prime Minister's Remarks at the Closed Plenary of the 16th BRICS Summit
23 OCT 2024 3:25PM by PIB Delhi
Your Highness,
Excellencies,
I express my heartfelt gratitude to President Putin for the wonderful organisation of todays, meeting.
I am very pleased that we are meeting for the first time today, as the extended BRICS Family.I warmly welcome all the new friends that have joined the BRICS family.
I congratulate President Putin for Russia’s successful Presidency of BRICS over the last one year.
Friends,
Our meeting is taking place at a time, when the world is facing several pressing challenges such as wars, economic uncertainty, climate change and terrorism. The world is talking about the North South divide and the East West divide.
Preventing inflation, ensuring food security, energy security , health security, water security, are matters of priority for all countries in the world.
And in this era of technology, new challenges have emerged such as cyber deepfake, disinformation.
At such a time, there are high expectations of BRICS. I believe that as a diverse and inclusive platform, BRICS can play a positive role in all areas.
In this regard, our approach must remain people centric.We have to give the world the message that BRICS is not a divisive organisation but one that works in the interest of humanity.
We support dialogue and diplomacy, not war. And just as we were able to overcome a challenge like COVID together, we are certainly able to create new opportunities to ensure a secure , strong and prosperous future for future generations.
In order to counter terrorism and Terror financing, we need the single minded, firm support of all. There is no place for double standards on this serious matter. We need to take active steps to stop radicalization of youth in our countries.
We must work together on the long pending matter in the UN of the Comprehensive Convention on International Terrorism.
The same way, we need to work on global regulations for cyber security and for safe and secure AI.
Friends,
India is ready to welcome new countries into BRICS as Partner Countries.
In this regard all decisions should be taken by consensus, and the views of BRICS founding members should be respected. The Guiding principles , standards, criteria and procedures adopted during the Johanesburg summit, should be complied with by all members and partner countries.
Friends,
BRICS is an organisation, which is willing to evolve with time.By giving our own example to the world we must collectively and in a united manner, raise our voice for reforms of global institutions.
We must move forward in a time bound manner on reforms in global institutions such as the UN Security Council, Multilateral development banks, and the WTO.
As we take our efforts forward in BRICS, we must be careful to ensure that this organisation does not acquire the image of one that is trying to replace global instutions, instead of being perceived as one that wishes to reform them.
The hopes , aspirations and expectations of the countries of the Global south must also be kept in mind. During our Voice of Global South Summits and G20 Presidency, India put the voices of these countries on the global stage.I am pleased that these efforts are being strengthened under BRICS as well.Last year countries of Africa were integrated into BRICS.
This year, as well, several countries of the Global south have been invited by Russia.
Friends,
The BRICS grouping , created by the confluence of different viewpoints and ideologies, is a source of inspiration for the world,fostering positive cooperation.
Our diversity, respect for each other and our tradition of moving forward on the basis of consensus, are the basis for our cooperation.This quality of ours, and our BRICS spirit, are attracting other countries as well to this forum. I am confident that in the times to come we will together make this unique platform a model for dialogue, cooperation and coordination.
In this regard, as a Founding member of BRICS, India will always continue to fulfill its responsibilities.
Once again, a big thank you to all of you.
DISCLAIMER - This is the approximate translation of Prime Minister's remarks. Original remarks were delivered in Hindi.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
১৬শুবা BRICS সম্মিতগী ক্লোজ প্লেনরীদা প্রধান মন্ত্রীনা থমখিবা ৱারোল
23 OCT 2024 3:25PM by PIB Imphal
য়োর হায়নেস,
এক্সেলেন্সিজ,
ঐহাক্না ঙসিগী মীফম অসি নীংথিনা পাঙথোকপিবগীদমক প্রেসিদেন্ত পুতিনগী মফমদা থাগৎচবা ফোঙদোকচরি‍।
ঐখোয়না এক্সতেন্দেদ BRICS ফেমিলী ওইনা ঙসি অহান্বা ওইনা উনবা অসিদা ঐঙোন্দা য়াম্না অপেন্বা ফাওই‍। ঐহাক্না BRICS ফেমিলীদা য়াওরক্লিবা অনৌবা মরুপ পুম্নমকপু তরাম্না ওকচরি‍।
ঐহাক্না প্রেসিদেন্ত পুতিনগী মফমদা হৌখিবা চহি অমসিদা রসিয়ানা মায় পাক্না BRICS কী প্রেসিদেন্সী পায়খিবগীদমক নুংঙাইবা ফোঙদোকচরি‍।
মরূপশিং,
ঐখোয়গী মীফম অসি মালেম অসিনা লান, শেন্মিৎলোনগী তম্বা ঙমদবা ফীভম, অইং অশাগী খল হোংলকপা অমসুং তেরোরিজমগী শিংনবা কয়া থেংনরিঙৈ মতম অমদা পাঙথোক্লি‍। মালেম অসিনা খা-ৱাং খায়দোক্নবা অমসুং নোংপোক-নোংচুপ খায়দোক্নবগী ৱা ঙাংনরি‍।
ইনফ্লেসন ঙাকথোকপা, ফুদ সিক্যুরিতী, ইনর্জী সিক্যুরিতী, হেল্থ সিক্যুরিতী, ৱাতর সিক্যুরিতী লৈহন্বা হায়বসি মালেমগী লৈবাক পুম্নমক্কী প্রাইওরিতী ওইরি‍।
তেক্নোলোজীগী মতম অসিদা সাইবর দীপফেক, দিসইনফোর্মেসন্নচিংবা অনৌবা শিংনবশিং থোরক্লি‍।
অসিগুম্বা মতমসিদা, BRICS তা থাজবা ৱাংনা থম্লি‍। খেন্নবা অমসুং পুম্নমক শুরবা ফম্পাক অমা ওইনা, BRICS না হীরম পুম্বদা অফবা শক্লোন অমা লৌবা ঙমগনি হায়না ঐনা থাজৈ‍।
হীরমসিগী মতাঙদা, ঐখোয়না চঙশিল্লিবা লম্বী অসি মীওইবা খুন্নাইদা য়ুম্ফম ওইহনগদবনি‍। BRICS অসি খাইবুং তানবগী ৱাখল্লোন চেন্বা লুপ অমা নত্তে, মসি মীওইবা খুন্নাইগী য়াইফনবগীদমক থবক তৌবা লুপ অমনি হায়না ঐখোয়না মালেমগী মফমদা পাউজেল পীবা তাই‍।
ঐখোয়না দাইলোগ অমসুং দিপ্লোমেসীবু শৌগৎলি, লান্দি শৌগত্তে‍। অদুগা ঐখোয়না পুন্না COVID কুম্বা শিংনবশিংদগী ফগৎলকপগা, ঐখোয়না তুংগী মীরোলশিংগীদমক শাফবা, মপাঙ্গল কন্বা অমসুং নুংঙাই য়াইফবা তুংলমচৎ অমা থম্লম্নবগীদমক অনৌবা খুদোংচাবশিং শেমগৎপা শোয়দনা ঙমগনি‍।
তেরোরিজম অমসুং তেরর ফাইনান্সিং থেংননবগীদমক, ঐখোয়না পুম্নমক্কী ৱাখল্লোন মান্নবা অমসুং অচেৎপা ঙাক্লৌ মথৌ তাই‍। অরুবা ৱাফম অসিদা মরৈ অনি লোঙবগী মফম লৈতে‍। ঐখোয়না ঐখোয়গী লৈবাকশিংদা নহাশিং রেদিকেলাইজ তৌবা থিংনবা ইচঙ থৌনা থবক পায়খৎপা মথৌ তাই‍।
ঐখোয়না UN দা কমপ্রিহেন্সিব কনভেন্সন ওন ইন্তরনেস্নেল তেরোরিজমগী লমদা মতম শাংনা পন্দুনা লৈরিবা ৱাফম অসিদা পুন্না থবক পায়খৎমিন্নবা তাই‍।
মতৌ অসুম্না, ঐখোয়না সাইবর সিক্যুরিতীগী অমসুং শাফবা অমসুং সিক্যুর ওইবা AI গী মালেমগী ওইবা চৎন-পথাপশিং শেম্নবা থবক পায়খৎপসু মথৌ তাই‍।
মরূপশিং,
ভারতনা অনৌবা লৈবাকশিং খোঙবু লৈবাক ওইনা BRICS তরাম্না ওক্নবগীদমক শেম শাদুনা লৈরি‍।
হীরম অসিগী মতাঙদা ফিরেপ পুম্নমক অমত্তা ওইনা য়ানদুনা লৌমিন্নবা তাইই, অমসুং BRICS ফাউন্দিং মেম্বরশিংগী ৱাখল্লোনসু ইকায় খুম্নবা তাই‍। জোহান্সবর্গ সম্মিত্তা লেপ্নখিবা লমজিং পথাপ, স্তেন্দর্দ্স, ক্রাইতেরিয়া অমসুং প্রোসিজরশিং মেম্বের অমসুং পার্ত্নর লৈবাক পুম্নমক্না ইনবা তাই‍।
মরুপশিং,
BRICS অসি মতমগী মতুং ইন্না হোংবা পাম্বা লুপ অমনি‍। ঐখোয়না মালেম অসিদা ঐখোয়গী ওইবা খুদম চাংদম পীদুনা মালেমগী ইন্সতিত্যুসনশিংদা অওন্বা পুরক্নবগীদমক ঐখোয়না পুন্না অমসুং অমত্তা ওইবা মওংদা খোল্লাউ লাউমিন্নবা তাই‍।
ঐখোয়না UN সিক্যুরিতী কাউন্সিল, মল্তিলেতরেল দিভেলপমেন্ত বেঙ্কশিং, অমসুং WTOগুম্বা মালেমগী লুপশিংদা অওনবা পুরক্নবা অকক্নবা মতম থাদুনা মাঙদা চঙশিনমিন্নবা তাই‍।
ঐখোয়না BRICS কী মায়কৈদা হোৎনবগা লোয়ননা, লুপ অসি মালেমগী ইন্সতিত্যুসনশিংদা অওন্বা পুরকপা পাম্বা ওইনা উবগী মহুত্তা মখোয়বু শিন্দোক্নবা হোৎনরিবা লুপ অমগী শক্তমদা উহনখিদনবা ঐখোয়না চেকশিন্না হোৎনবা তাই‍।
মালেমগী খা থংবা শরুক্কী লৈবাকশিংগী থাজবা, অনিংবা অপাম্বা অমসুং ৱাখলনা শাগৎচরিবশিং অসি পুক্নিংদা থমদুনা চঙশিন্বা তাই‍। ঐখোয়গী ভোইস ওফ গ্লোবেল সাউথ সম্মিত অমসুং G20 প্রেসিদেন্সী মনুংদা, ভারতনা হায়রিবা লৈবাকশিং অসিগী খোঞ্জেলশিংবু মালেমগী থাক্তা পুখৎখি‍। হোৎনখিবশিং অদু BRICS কী মখাদসু মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা থবক পায়খৎলিবা অসিদা ঐঙোন্দা অপেন্বা ফাওই‍।‍ মমাঙ চহিদা অফ্রিকাগী লৈবাকশিং BRICS তা পুনশিনখি‍।
চহি অসিদসু, মালেমগী খা থংবা শরুক্কী লৈবাক কয়া অমা রসিয়ানা পাউজেল পীখি‍।
মরুপশিং,
তোঙান তোঙানবা মীৎয়েঙ অমসুং ৱাখল্লোনশিংনা পুনশিল্লগা শেমখিবা BRICS কাঙলুপ অসি অফবা মওংদা তেংবাংনবগী মরী শাগৎলিমা মালেমগী পুক্নিং থৌগৎনফম অমনি‍।
ঐখোয়গী খেন্নবা শক্তম, অমনা অমবু ইকায়খুম্নবা অমসুং অমত্তা ওইনা য়ানবদা য়ুম্ফম ওইরগা মাঙদা চঙশিনবগী চৎনবী অসিনা ঐখোয়গী তেংবাংনবগী য়ুম্ফম্নি‍। হায়রিবা ঐখোয়গী ক্বালিতী, অমসুং ঐখোয়গী BRICS কী ৱাখল্লোন অসিনা অতোপ্পা লৈবাকশিংসু ফোরম অসিদা চিংশিল্লক্লি‍। লাক্কদৌরিবা মতমশিংদা ঐখোয়না তোপ তোপ্পা ফম্পাক অসিবু দাইলোগ, কোওপরেসসন, অমসুং কোওর্দিনেসনগী ফিদম অমা ওইহন্নবা পুন্না হোৎনমিন্নরক্কনি হায়না ঐনা থাজবা থম্লি‍।
হীরমসিগী মতাঙদা, BRICS কী ফাউন্দিং মেম্বর অমা ওইনা, ভারতনা মতম পুম্নমক্তা মাগী থৌদাংশিং মপুং ফানা য়াদুনা লৈগনি হায়বা ৱাফম থমজরি‍।
অমুক্কা হন্না, ময়াম পুম্নমকপু ঙমখৈ লৈতনা থাগৎচরি‍।
দিসক্লেমর - মসি প্রধান মন্ত্রীগী ৱারোলগী চাউরাকপা ৱাহন্থোক্নি‍। তশেংবা ৱারোলদি হিন্দীদা পীখিবনি‍।