Vice President's Secretariat
Text of the Vice President’s address at the foundation stone laying ceremony of the Meghalaya Skill and Innovation Hub in Mawdiangdiang (Excerpts)
16 OCT 2024 7:10PM by PIB Delhi
Very good afternoon to all of you.
After landing in Meghalaya my spirits are high. I am having a heavenly feeling, you all are blessed to be living here.
Let me assure you all, the Honourable Governor pointed out, the demographic composition of the state is very soothing wholesome and is a perfect recipe for success, the teenage youth, the mid-level youth, the mature youth.
What I saw here and much of it is already in progress, I can visualise that the days of this state are for the better and role model for other similar states. My congratulations to you and your team for being very thoughtful, futuristic and taking into consideration our contemporaneous needs and requirements.
It was a delightful moment for the entire country when we had Madam Droupadi Murmu as our President, the first tribal woman to occupy such a high office. I must share my joy that we have amongst us a bureaucrat, Idashisha Nongrang, the first woman DGP of Meghalaya and the first tribal lady from Meghalaya to be DGP. These twin credentials define changing profile of India's growth trajectory. As Chairman, Rajya Sabha I was in the chair when reservation was made for one-third women to be in the Lok Sabha and state legislatures.
Distinguished bureaucrats and most importantly, boys and girls at the outset let me extend an invitation to two categories. I will request the Honourable Chief Minister that in batches I would invite students to be my guests at new building of Parliament.
This is an ongoing exercise and I get energised, enthused, motivated, and inspired when I interact with them in Rajya Sabha Secretariat. I can assure you, you will have a lifetime experience to see the new building of Parliament. In the face of COVID, the building came into being in less than 30 months with old infrastructure. Depicting our civilisational depth of 5,000 years and I am sure the batches will start coming from November. I will recruit an officer to coordinate with the Office of the Chief Secretary to make things smooth.
I also take the opportunity and that I have done with some other states in the Northeast to invite their legislators to be my guests and I am sure here also, the Honourable Chief Minister, Leader of the House, and keeping in mind that his father was a very illustrious speaker of the Lok Sabha, he himself has been in that theatre so has been the Honourable Governor. A visit by legislators to the Indian Parliament will make all the difference. It will add value to their work pattern.
The subject of skilling is indeed of contemporary relevance and in that context it was my delightful moment to be associated with two significant programmes and presence for the third one. Laying the foundation stone for the Meghalaya Skill and Innovation Hub is not a small step. It will bring about big change. I am sure it will come into being functionally quite soon, unfolding of the infrastructure reveals that its size is going to be gigantic and will attract attention beyond the state but human resource involvement would also give a cutting edge.
I would particularly request the Honourable Minister for Skilling Government of India, Shri Jayant Chaudhary to have deliberations with the Honourable Chief Minister and the team. He is a dynamic minister with independent charge and has already revealed his mind by two very important articles. So, the kind of passion I saw in the Chief Minister, the mission mode in which he reflected, the execution for which he is known, I am sure this is going to be a real boon to the youth because these are the times where skilling is no longer a quality, it is our need, it is our daily need.
It was equally delightful to launch CM Business Catalyst: Student B-Plan challenge. That was amazing. I was a student of physics not of chemistry but I learned over the years that a catalyst is something very important. You have to catalyse the change, you have to bring about the change you believe in. Someone has to take that step and that step was taken by visionary Prime Minister Narendra Modi ten years back. No one is more informed than I am about the situation of the country in 1989 when I was a member of parliament and a minister.
How shaky weaver on economy, how fragile was our foreign exchange balance and what was mood of the nation. Prime Minister, thoughtfully by visionary steps has uplifted the mood of the nation to one of hope and possibility. An ecosystem is in place now where every young boy and girl can look for a larger basket of opportunities. Must beyond, just getting into government service. The innovation which is our obvious forte, and skilling for which we have to be a global source centre. Now the programme has taken a structured method but even without it, our health workers have contributed so massively outside the country. Particularly our girls, they have earned laurels for the entire country.
When I went to the Middle East and when I got accolades and what has come in several countries of the Middle East that infrastructure they stand out in the world for that, the underline backdrop of human resource is Indian genius, Indian skilled human resource.
When Prime Minister Modi could get the entire world on the same page, with the United Nations declaring in the shortest time with the largest support of nations ‘International Yoga Day.’ The Prime Minister made a statement that we will have yoga instructors in every part of the globe. Yoga has become a science, yoga has become an industry, yoga has been associated with fitness and yoga has been associated with our civilisation depth. Because the greatest knowledge platform for health the Honourable Minister is aware of it, our Vedas ‘Atharvaveda’ you will find it.
Boys and girls, this day indeed is a unique day and this makes my maiden visit to the state of Meghalaya very very special. It shall ever be etched in my memory. Honourable Chief Minister has been very kind, he has already extended invitation for a second visit. I remember when as president of the bar, I invited one of the persons, "Are you free for dinner today?" I was president of the bar and the great lawyer, who is no more, Ram Jethmalani, he said, "Think for a second time, Mr. Dhankhar." I was young. I had the good fortune to be a member of parliament alongside him. He said, "I am in the habit of accepting good invitations for dinner." But they say in the United States, there is nothing like a free lunch so, I accept the invitation with two caveats. I will entertain at least one group of students boys and girls, and one group of legislators before I visit state of Meghalaya and this should happen in 2024.
Skill development has to be understood. It is not something we are discovering or innovating. We would need a plumber, we would need an electrician, we would need a driver, we would need a carpenter, we will need someone who can deal with our computer. We will need them, they're already there. Skill means it gets the best out of you, skill is optimal exploitation of the talent of a person in that specified field and that gives the human resource a qualitative cutting edge.
Focus on this aspect by the Prime Minister has been laboured on and has consistently reflected on this and a big change has come.
One, there's a dedicated ministry.
Two, there is an allocation of 60,000 crores over a period of five years, where five lakh youth will be given such kind of internship.
Now, when we think of it, we have to get it closer to the requirement. Villages and semi-urban towns must be hub of skill centres of a kind, you can have them graded for some, you need a higher level of urbanisation because of human resource requirements. But this will be a great game changer and this skill for the state of Meghalaya can bring about wonders, incremental growth in your trajectory, a big economic upsurge related to tourism, for instance. Nature has bountifully gifted you. So soothing, this whole is air-conditioned by nature. Just imagine, elsewhere we have a tough time.
So tourism by itself is sustaining the economy of several countries. You have to exploit it fully by having very talented skilled people in the shape of human resources. Every tourist carries memorable moments of professionalism, excellence because the rest of the things nature has given you. The engine of your economy can be driven singularly and on all cylinders by tourism. I was happy to note when I was interacting with the Honourable Chief Minister that he has a plan. The plan is in execution but these days, while I advise every young boy and girl to be patient, I want the 15% category to which the Chief Minister belongs to be impatient. To be functional 24x7 because if we shape their future, if we shape their career, if we keep them away from stress and tension, if we keep them away from the fear of failure, we will be contributing hugely to the growth of the nation and therefore, this has to be done.
Skilling by itself is capacity building, I have seen for myself, we don't take the first step, we fear it, we fear it thinking it is difficult. Let me tell you, there is no step which our youth cannot take. All are equal, You must be guided by your attitude and aptitude. Therein, if you get an idea in your mind, please don't make your mind a parking place, your mind is meant to be a crucible of innovation. Try it, don't fear failure because failures are just not there.
There are people who will always say the glass is half empty, don't listen to them. Listen to those who say the glass is half full. Chandrayaan-2, I witnessed as the governor state of West Bengal, after midnight around 2 AM, Chandrayaan-2 was very close to the lunar surface but did not reach. Some took it as a failure. Chandrayaan-3 has demonstrated the success of Chandrayaan-3 giving Bharat the status of being the only country in the world to have landed its spacecraft at that part of the moon. It was majorly because of Chandrayaan-2.
Skilling is fine, growth of the economy is fine but there has to be another spirit and the spirit of nationalism. North-East is a very important part of the country culturally, ethnically, historically and economically. In the 90s, a great step was taken ‘Look East’ but Prime Minister Modi gave it a cutting edge. He frog-leaped into larger space by indicating ‘Look East act East’ and that act East has resulted in communication getting exponential connectivity being there, interaction taking place, airports number being doubled, and most of it being in the pipeline also. It's a great place but challenging in several ways also when it comes to infrastructure development.
One thing is for sure North-East is on the radar of the nation's development. North-East is a significant contributor to India's unity economic progress, cultural essence and it is because of this policy of the present government that when I attended ASEAN for the first time as Vice President, there was a keen interest in several countries of that region and it was fructifying. When I talked about the impact we are having, I can tell you things are in the right frame but some of us out of ignorance or being ill-informed do not appreciate what a nation is.
A nation is not divisible as to who has how many roads, how many dams, how many airports. We are one whole, this is our identity. It's an identity that has survived in spite of the nation having been assaulted from outside on a number of occasions in the last several hundred years. Therefore, boys and girls, the mantle is on you. The onus is on you. Be informed.
Thanks to technological advancement, thanks to disruptive technologies, everyone now has a right of expression. An expression which earlier was captive of newspapers, TV channels expression otherwise could not find a way in the public domain. Suddenly we find we can ourselves be the epicentre of expression but can we afford to be loose cannons, ignoring our basic commitment to our nation? Can we allow on public platforms free fall of information that has no factual foundation? Let me come to the state of the nation today. The entire world is in admiration of Bharat, its economy, its prosperity, its innovation, its human resource, its creativity.
They can't believe that a nation of 1.4 billion people has internet connectivity virtually in every village, electricity in every house. The day is not far when every house will have tap water. These are big things but these big-ticket accomplishments are a ground reality. Therefore, boys and girls, you are much luckier than us. You are really lucky to be living in a land that is known as Bharat. Which other country can rival in our cultural wealth? No other country. Which country can claim to be a repository of knowledge, wisdom as our Bharat?
I therefore beseech our young friends that when we are destined to be a developed nation in 2047, you are the most vital contributors. You are the most significant stakeholders, you are drivers of that engine and I have no doubt this engine will not fail.
Look around, if there is heaven,it is in india. If there is heavenly spirit, it is in Meghalaya. Boys and girls, I am leaving this place with full confidence, with certainty that Bharat that is on the rise at the moment and the rise is unstoppable. This rise no one can impede, I am optimistic because I see your potential. I can read your intent, I know you will exploit all your energy to make this nation great. Make yourself a worthy citizen and make your families and teachers ever proud. I am indeed privileged to be part of this unique program.
Thank you so much.

উপ-ৰাষ্ট্ৰপতি সচিবালয়
মেঘালয় স্কিল এণ্ড ইন’ভেচন হাব, মাউডিয়াংডিয়াঙৰ আধাৰশিলা স্থাপন অনুষ্ঠানত উপ-ৰাষ্ট্ৰপতিৰ ভাষণৰ অংশ
16 OCT 2024 7:10PM by PIB Guwahati
আপোনালোক সকলোলৈ আবেলিৰ শুভেচ্ছা জনাইছোঁ।
মেঘালয়ত ভৰি দিয়াৰ পিছত মোৰ মনটো উত্সাহেৰে ভৰি পৰিছে। মই এটা স্বৰ্গীয় অনুভৱ লাভ কৰিছোঁ, আপোনালোক ইয়াত বাস কৰাৰ বাবে ধন্য।
মই আপোনালোকক নিশ্চিত কৰিব খোজোঁ, মাননীয় ৰাজ্যপালে কৈছে যে ৰাজ্যখনৰ জনসংখ্যাৰ গঠন অতি সুন্দৰ আৰু সফলতাৰ এক নিখুঁত সংমিশ্ৰণ, য’ত কিশোৰ-কিশোৰী, মধ্যমীয়া যুৱক-যুৱতী আৰু প্ৰাপ্তবয়স্ক যুৱক-যুৱতী সকলো আছে।
ইয়াত মই যি দেখিছোঁ আৰু ইতিমধ্যে বহুতো কাম আগবাঢ়ি আছে, মই ভৱিষ্যতবাণী কৰিব পাৰোঁ যে এই ৰাজ্যখনৰ দিনবোৰ উন্নত হ’ব আৰু ই আন একেধৰণৰ ৰাজ্যবোৰৰ বাবে এক আদৰ্শ হ’ব। আপোনালোক আৰু আপোনালোকৰ দলটোক মোৰ শুভেচ্ছা জনাও, আপোনালোক অতি চিন্তাশীল, ভৱিষ্যতমুখী আৰু আমাৰ বৰ্তমানৰ প্ৰয়োজনীয়তাবোৰ বিবেচনা কৰি কাম কৰিছে।
আমাৰ দেশৰ বাবে এক আনন্দময় মুহূর্ত আছিল যেতিয়া আমি মাদাম দ্ৰৌপদী মুৰ্মুক আমাৰ ৰাষ্ট্ৰপতি হিচাপে পাইছিলোঁ, তেওঁ হৈছে প্ৰথম জনগোষ্ঠীৰ মহিলা যিয়ে এনে উচ্চ পদত অধিষ্ঠিত হৈছে। মই মোৰ আনন্দ ভাগ বতৰাও, আমাৰ মাজত এগৰাকী বিষয়া, ইদাশিছা নংৰাং, মেঘালয়ৰ প্ৰথম মহিলা ডিজিপি আৰু মেঘালয়ৰ প্ৰথম জনগোষ্ঠীৰ মহিলা ডিজিপি। এই দুয়োটা সাফল্যই ভাৰতৰ উন্নয়নৰ পৰিৱৰ্তনশীল প্ৰোফাইলক সংজ্ঞায়িত কৰে। ৰাজ্যসভাৰ অধ্যক্ষ হিচাপে মই অধ্যক্ষতা কৰোঁতে মহিলাসকলৰ বাবে লোকসভা আৰু ৰাজ্য বিধানসভাত এক-তৃতীয়াংশ সংৰক্ষণ কৰা হৈছিল।
মাননীয় বিষয়াসকল আৰু আটাইতকৈ গুৰুত্বপূৰ্ণ, ল’ৰা-ছোৱালীসকল, আৰম্ভণিতে মই দুটা শ্ৰেণীৰ লোকক আমন্ত্ৰণ জনাও। মই মাননীয় মুখ্যমন্ত্ৰীক অনুৰোধ কৰিম যে দলবান্ধি ছাত্ৰ-ছাত্ৰীসকলক নতুন সংসদ ভৱনত মোৰ অতিথি হিচাপে আমন্ত্ৰণ কৰিম।
এই কাম চলি আছে আৰু যেতিয়া মই ৰাজ্যসভা সচিবালয়ত তেওঁলোকৰ সৈতে কথা পাতোঁ, মই শক্তি, উত্সাহ, প্ৰেৰণা আৰু অনুপ্ৰাণিত হৈ পাওঁ। মই নিশ্চিত কৰিব পাৰোঁ, নতুন সংসদ ভৱন চাবলৈ আপোনালোকৰ জীৱনৰ এক অভিজ্ঞতা হ’ব। ক’ভিদৰ পৰিস্থিতিৰ মাজতো পুৰণি প্ৰতিষ্ঠানৰ সৈতে ৩০ মাহতকৈও কম সময়ত এই ভৱনটো নিৰ্মাণ হৈছে। ই আমাৰ ৫,০০০ বছৰৰ সভ্যতাৰ গভীৰতাক প্ৰতিফলিত কৰে, আৰু মই নিশ্চিত যে নৱেম্বৰৰ পৰা দলবোৰ অহা আৰম্ভ হ’ব। মই এজন বিষয়া নিযুক্ত কৰিম যিয়ে মুখ্য সচিবৰ কাৰ্যালয়ৰ সৈতে সমন্বয় কৰি কামবোৰ সুচাৰুৰূপে আগবঢ়াব।
মই এই সুযোগটো লৈছোঁ আৰু ইয়াৰ আগতে উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলৰ আন কিছুমান ৰাজ্যৰ সৈতে কৰাৰ দৰে মই তেওঁলোকৰ বিধায়কসকলকো আমন্ত্ৰণ জনাইছোঁ, আৰু মই নিশ্চিত যে ইয়াতো মাননীয় মুখ্যমন্ত্ৰী, গৃহনেতা আৰু ৰাজ্যপালে এই আমন্ত্ৰণ গ্ৰহণ কৰিব। বিধায়কসকলৰ ভাৰতীয় সংসদলৈ ভ্ৰমণে তেওঁলোকৰ কামৰ ধাৰাত এক পৰিৱৰ্তন আনিব। ই তেওঁলোকৰ কামৰ মানদণ্ড উন্নত কৰিব।
দক্ষতা বিকাশৰ বিষয়টো বৰ্তমানৰ প্ৰাসংগিকতাৰ সৈতে জড়িত, আৰু সেই প্ৰসংগত মই দুটা গুৰুত্বপূৰ্ণ কাৰ্যসূচীৰ সৈতে জড়িত হোৱাটো এক আনন্দময় মুহূর্ত আছিল। মেঘালয় স্কিল এণ্ড ইন’ভেচন হাবৰ ভেটি স্থাপন কৰাটো এক সৰু পদক্ষেপ নহয়। ই এক ডাঙৰ পৰিৱৰ্তন আনিব। মই নিশ্চিত যে ই অতি সোনকালে কাৰ্যকৰী হ’ব, আৰু ইয়াৰ প্ৰতিষ্ঠানিক প্ৰকাশে ইয়াৰ আকাৰ ডাঙৰ হ’ব বুলি প্ৰকাশ কৰে, যিয়ে ৰাজ্যৰ বাহিৰেও সকলোৰে দৃষ্টি আকৰ্ষণ কৰিব। মানৱ সম্পদৰ জড়িততাই ইয়াক এক কাটিং এজ প্ৰদান কৰিব।
মই বিশেষকৈ মাননীয় কেন্দ্ৰীয় দক্ষতা উন্নয়ন মন্ত্ৰী, শ্ৰী জয়ন্ত চৌধুৰীক অনুৰোধ কৰিম যে তেওঁ মাননীয় মুখ্যমন্ত্ৰী আৰু দলটোৰ সৈতে আলোচনা কৰক। তেওঁ এক স্বতন্ত্ৰ দায়িত্ব থকা এক গতিশীল মন্ত্ৰী আৰু তেওঁ ইতিমধ্যে দুটা গুৰুত্বপূৰ্ণ প্ৰবন্ধৰ জৰিয়তে তেওঁৰ মনোভাৱ প্ৰকাশ কৰিছে। গতিকে, মই মুখ্যমন্ত্ৰীৰ যি উত্সাহ দেখিছোঁ, তেওঁৰ মিছন ম’ড, তেওঁৰ কাৰ্যকৰীকৰণৰ প্ৰতি থকা দৃঢ়তা, মই নিশ্চিত যে এইটো যুৱক-যুৱতীসকলৰ বাবে এক প্ৰকৃত আশীৰ্বাদ হ’ব, কিয়নো এই সময়ত দক্ষতা বিকাশ এটা গুণ নহয়, ই আমাৰ প্ৰয়োজন, ই আমাৰ দৈনন্দিন প্ৰয়োজন।
চিএম বিজনেজ কেটেলিস্ট: ষ্টুডেণ্ট বি-প্লেন চেলেঞ্জ উন্মোচন কৰাটোও এক আনন্দময় মুহূর্ত আছিল। সেইটো আচৰিত আছিল। মই পদাৰ্থ বিজ্ঞানৰ ছাত্ৰ আছিলোঁ, ৰসায়ন বিজ্ঞানৰ নহয়, কিন্তু মই বছৰবোৰত শিকিছোঁ যে কেটালিষ্ট এটা অতি গুৰুত্বপূৰ্ণ কথা। আপুনি পৰিৱৰ্তনক কেটালাইজ কৰিব লাগে, আপুনি বিশ্বাস কৰা পৰিৱৰ্তন আনিব লাগে। কোনোবাই সেই পদক্ষেপ ল’ব লাগে, আৰু সেই পদক্ষেপটো দূৰদৰ্শী প্ৰধানমন্ত্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে দহ বছৰৰ আগতে লৈছিল। ১৯৮৯ চনত যেতিয়া মই সংসদ সদস্য আৰু মন্ত্ৰী আছিলোঁ, তেতিয়া দেশৰ অৱস্থা কেনে আছিল, সেই বিষয়ে মোতকৈ বেছি কোনেও জানে।
অৰ্থনীতি কেনে দুৰ্বল আছিল, আমাৰ বৈদেশিক মুদ্ৰাৰ ভঁৰাল কেনে ভঙ্গুৰ আছিল, আৰু দেশৰ মেজাজ কেনে আছিল। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে দূৰদৰ্শী পদক্ষেপৰ জৰিয়তে দেশৰ মেজাজ আশা আৰু সম্ভাৱনালৈ উন্নীত কৰিছে। এতিয়া এক ইক’চিষ্টেম আছে য’ত প্ৰতিগৰাকী যুৱক-যুৱতীয়ে চৰকাৰী চাকৰিৰ বাহিৰেও এক ডাঙৰ সুযোগৰ বাবে চাব পাৰে। আমাৰ স্পষ্ট দক্ষতা হৈছে উদ্ভাৱন, আৰু আমি এক গোলকীয় দক্ষতাৰ কেন্দ্ৰ হ’ব লাগিব। এতিয়া কাৰ্যসূচীটোৱে এক সংৰচিত পদ্ধতি গ্ৰহণ কৰিছে, কিন্তু ইয়াৰ অবিহনেও আমাৰ স্বাস্থ্যকৰ্মীসকলে দেশৰ বাহিৰত অতি বৃহৎ অৱদান আগবঢ়াইছে। বিশেষকৈ আমাৰ ছোৱালীসকলে, তেওঁলোকে সমগ্ৰ দেশৰ বাবে সন্মান অৰ্জন কৰিছে।
যেতিয়া মই মধ্যপ্ৰাচ্যলৈ গৈছিলোঁ, আৰু যেতিয়া মই প্ৰশংসা পাইছিলোঁ, মধ্যপ্ৰাচ্যৰ কিছুমান দেশত যি অৱস্থা আছিল, সেই দেশবোৰৰ প্ৰতিষ্ঠানবোৰ বিশ্বত শীৰ্ষস্থানীয়, তাৰ পিছত থকা মানৱ সম্পদ হৈছে ভাৰতীয় প্ৰতিভা, ভাৰতীয় দক্ষ মানৱ সম্পদ।
যেতিয়া প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে সমগ্ৰ বিশ্বক একেটা পৃষ্ঠাত আনিব পাৰিলে, আৰু ৰাষ্ট্ৰসংঘই আটাইতকৈ কম সময়ত আটাইতকৈ বেছি দেশৰ সমৰ্থনৰ সৈতে ‘আন্তৰ্জাতিক যোগ দিৱস’ ঘোষণা কৰিলে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে এক বিবৃতি দিছিল যে আমি বিশ্বৰ প্ৰতিটো অংশত যোগ প্ৰশিক্ষক ৰাখিম। যোগ এতিয়া এক বিজ্ঞান হৈ পৰিছে, যোগ এতিয়া এক উদ্যোগ হৈ পৰিছে, যোগক ফিটনেছৰ সৈতে জড়িত কৰা হৈছে, আৰু যোগক আমাৰ সভ্যতাৰ গভীৰতাৰ সৈতে জড়িত কৰা হৈছে। কিয়নো স্বাস্থ্যৰ বাবে আটাইতকৈ ডাঙৰ জ্ঞানৰ প্লেটফৰ্ম হৈছে আমাৰ বেদ, ‘অথৰ্ববেদ’, মাননীয় মন্ত্ৰীয়ে ইয়াৰ বিষয়ে জানে।
ল’ৰা-ছোৱালীসকল, এই দিনটো নিশ্চিতভাৱে এক অনন্য দিন, আৰু এইটোৱে মোৰ মেঘালয় ৰাজ্যলৈ প্ৰথম ভ্ৰমণক অতি বিশেষ কৰি তুলিছে। ই সদায় মোৰ স্মৃতিত থাকিব। মাননীয় মুখ্যমন্ত্ৰীয়ে অতি দয়ালু হৈছে, তেওঁ ইতিমধ্যে দ্বিতীয়বাৰৰ বাবে আমন্ত্ৰণ জনাইছে। মই মনত পেলাইছোঁ যেতিয়া মই বাৰৰ সভাপতি হিচাপে আছিলোঁ, মই এজন ব্যক্তিক সুধিছিলোঁ, “আজি ৰাতিৰ ভোজলৈ মুক্ত আছেনে?” মই বাৰৰ সভাপতি আছিলোঁ, আৰু মহান আইনজীৱী ৰাম জেটমালানী, যি এতিয়া নাই, তেওঁ কৈছিল, “এক মুহূর্তৰ বাবে চিন্তা কৰক, মিঃ ধাংখৰ।” মই তেতিয়া ডেকা আছিলোঁ। মোৰ সৌভাগ্য আছিল যে মই তেওঁৰ সৈতে সংসদ সদস্য হিচাপে কাম কৰিছিলোঁ। তেওঁ কৈছিল, “মই ভাল আমন্ত্ৰণ গ্ৰহণ কৰাৰ অভ্যাসত আছোঁ।” কিন্তু আমেৰিকাত কোৱা হয় যে মুক্ত ভোজৰ একো নাই, গতিকে মই দুটা চৰ্তৰ সৈতে আমন্ত্ৰণ গ্ৰহণ কৰিছোঁ। মই অন্ততঃ এটা দল ছাত্ৰ-ছাত্ৰী আৰু এটা দল বিধায়কক আমন্ত্ৰণ কৰিম, আৰু এইটো ২০২৪ চনৰ ভিতৰত হ’ব লাগিব।
দক্ষতা বিকাশক বুজিব লাগিব। ই এনে এক কথা নহয় যিটো আমি আৱিষ্কাৰ বা উদ্ভাৱন কৰিছোঁ। আমাক এজন প্লাম্বাৰৰ প্ৰয়োজন হ’ব, এজন ইলেক্ট্ৰিচিয়ানৰ প্ৰয়োজন হ’ব, এজন ড্ৰাইভাৰৰ প্ৰয়োজন হ’ব, এজন কাৰ্পেণ্টাৰৰ প্ৰয়োজন হ’ব, এজন কম্পিউটাৰৰ সৈতে কাম কৰিব পৰা ব্যক্তিৰ প্ৰয়োজন হ’ব। আমি তেওঁলোকৰ প্ৰয়োজন হ’ব, তেওঁলোক ইতিমধ্যে আছে। দক্ষতা মানে ই আপোনাৰ ভিতৰৰ শ্ৰেষ্ঠটো উলিয়াই আনে, দক্ষতা হৈছে এজন ব্যক্তিৰ প্ৰতিভাক সেই নিৰ্দিষ্ট ক্ষেত্ৰত সৰ্বোত্তমভাৱে ব্যৱহাৰ কৰা, আৰু ই মানৱ সম্পদক এক গুণগত কাটিং এজ প্ৰদান কৰে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে এই দিশত গুৰুত্ব আৰোপ কৰিছে, আৰু ইয়াৰ ওপৰত প্ৰয়াস কৰিছে, আৰু ইয়াৰ পৰা এক ডাঙৰ পৰিৱৰ্তন আহিছে।
এক, এতিয়া এক স্বতন্ত্ৰ মন্ত্ৰালয় আছে।
দুই, পাঁচ বছৰৰ সময়ছোৱাত ৬০,০০০ কোটি টকা বৰণ কৰা হৈছে, য’ত পাঁচ লাখ যুৱক-যুৱতীক এই ধৰণৰ ইন্টাৰ্নশ্বিপ প্ৰদান কৰা হ’ব।
এতিয়া, যেতিয়া আমি ইয়াক চিন্তা কৰোঁ, আমি ইয়াক প্ৰয়োজনৰ ওচৰত আনিব লাগিব। গাঁও আৰু অৰ্ধ-নগৰীয়া ঠাইবোৰ দক্ষতা কেন্দ্ৰৰ হাব হ’ব লাগিব, কিছুমানৰ বাবে আপুনি উচ্চ স্তৰৰ নগৰীকৰণৰ প্ৰয়োজন হ’ব, কিয়নো মানৱ সম্পদৰ প্ৰয়োজন হ’ব। কিন্তু এইটো এক ডাঙৰ গেম চেঞ্জাৰ হ’ব, আৰু মেঘালয় ৰাজ্যৰ বাবে এই দক্ষতাই এক অভাৱনীয় পৰিৱৰ্তন আনিব পাৰে, আপোনাৰ উন্নয়নৰ গতিপথত এক বৃহৎ অৰ্থনৈতিক উত্থান, উদাহৰণস্বৰূপে পৰ্যটনৰ সৈতে জড়িত। প্ৰকৃতিয়ে আপোনালোকক অফুৰন্ত উপহাৰ দিছে। ইমান শান্তিদায়ক, এই ঠাইখন প্ৰকৃতিয়ে শীতলীকৰণ কৰিছে। কল্পনা কৰক, আন ঠাইত আমি কঠিন সময় পাৰ কৰিছোঁ।
গতিকে পৰ্যটনেই একেটা দেশৰ অৰ্থনীতি টিকাই ৰাখিব পাৰে। আপুনি ইয়াক সম্পূৰ্ণৰূপে ব্যৱহাৰ কৰিব লাগিব, মানৱ সম্পদৰ ৰূপত অতি প্ৰতিভাশালী দক্ষ লোকৰ সৈতে। প্ৰতিগৰাকী পৰ্যটকে পেছাদাৰিত্ব, উৎকৰ্ষৰ সৈতে স্মৰণীয় মুহূর্তবোৰ লৈ যায়, কিয়নো বাকী সকলোবোৰ প্ৰকৃতিয়ে আপোনালোকক দিছে। আপোনাৰ অৰ্থনীতিৰ ইঞ্জিনটো একক আৰু সকলো চিলিণ্ডাৰৰ দ্বাৰা চলিব পাৰে। মই আনন্দিত হৈছিলোঁ যেতিয়া মই মাননীয় মুখ্যমন্ত্ৰীৰ সৈতে কথা পাতিছিলোঁ যে তেওঁৰ এক পৰিকল্পনা আছে। পৰিকল্পনাটো কাৰ্যকৰী হৈ আছে, কিন্তু এই দিনবোৰত, যেতিয়া মই প্ৰতিগৰাকী যুৱক-যুৱতীক ধৈৰ্য্য ধৰিবলৈ উপদেশ দিছোঁ, মই মুখ্যমন্ত্ৰীৰ ১৫% শ্ৰেণীটোক অধৈৰ্য্য হ’বলৈ বিচাৰোঁ। ২৪x7 কাৰ্যকৰী হ’বলৈ, কিয়নো যদি আমি তেওঁলোকৰ ভৱিষ্যত গঢ় দিওঁ, যদি আমি তেওঁলোকৰ কেৰিয়াৰ গঢ় দিওঁ, যদি আমি তেওঁলোকক চাপ আৰু টেনশনৰ পৰা আঁতৰাই ৰাখোঁ, যদি আমি তেওঁলোকক ব্যৰ্থতাৰ ভয়ৰ পৰা আঁতৰাই ৰাখোঁ, আমি দেশৰ উন্নয়নত অতি বেছি অৱদান আগবঢ়াব পাৰোঁ, আৰু গতিকে এইটো কৰিব লাগিব।
দক্ষতা বিকাশেই হৈছে ক্ষমতা বৃদ্ধি, মই নিজে দেখিছোঁ, আমি প্ৰথম পদক্ষেপ লোৱা নাই, আমি ইয়াক ভয় কৰোঁ, আমি ইয়াক কঠিন বুলি ভাবি ভয় কৰোঁ। মই কওঁ, আমাৰ যুৱক-যুৱতীয়ে ল’ব নোৱাৰা একো পদক্ষেপ নাই। সকলো সমান, আপোনাক আপোনাৰ মনোভাৱ আৰু প্ৰতিভাই পৰিচালিত কৰিব লাগিব। তাত, যদি আপোনাৰ মনত এক ধাৰণা আহে, অনুগ্ৰহ কৰি আপোনাৰ মনক পাৰ্কিং স্থান নকৰিব, আপোনাৰ মন উদ্ভাৱনৰ এক প্ৰক্ৰিয়া হ’ব লাগিব। চেষ্টা কৰক, ব্যৰ্থতাৰ ভয় নকৰিব, কিয়নো ব্যৰ্থতা নাথাকে।
কিছুমান লোক সদায় ক’ব যে গিলাচটো আধা খালী, তেওঁলোকক নুশুনিব। যিসকলে কয় যে গিলাচটো আধা ভৰি আছে, তেওঁলোকক শুনিব। চন্দ্ৰযান-২, মই পশ্চিম বংগ ৰাজ্যৰ ৰাজ্যপাল হিচাপে দেখিছিলোঁ, মধ্যৰাত্ৰিৰ পিছত প্ৰায় ২ বজাত, চন্দ্ৰযান-২ চন্দ্ৰপৃষ্ঠৰ ওচৰত আছিল কিন্তু পোৱা নাছিল। কিছুমানে ইয়াক ব্যৰ্থতা বুলি লৈছিল। চন্দ্ৰযান-৩ই চন্দ্ৰযান-৩ৰ সফলতা প্ৰদৰ্শন কৰি ভাৰতক বিশ্বৰ একমাত্ৰ দেশ হিচাপে প্ৰতিষ্ঠা কৰিছে যিয়ে চন্দ্ৰপৃষ্ঠত নিজৰ মহাকাশযান অৱতৰণ কৰিছে। ইয়াৰ মূল কাৰণ আছিল চন্দ্ৰযান-২।
দক্ষতা বিকাশ ভাল, অৰ্থনীতিৰ উন্নয়ন ভাল, কিন্তু আন এক মনোভাৱ থাকিব লাগিব, আৰু সেইটো হৈছে জাতীয়তাবাদৰ মনোভাৱ। উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চল দেশৰ এক অতি গুৰুত্বপূৰ্ণ অংশ সাংস্কৃতিক, জাতিগত, ঐতিহাসিক আৰু অৰ্থনৈতিক দিশৰ পৰা। ৯০ৰ দশকত, এক ডাঙৰ পদক্ষেপ লোৱা হৈছিল ‘লুক ইষ্ট’, কিন্তু প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে ইয়াক এক কাটিং এজ দিছিল। তেওঁ ডাঙৰ স্থানলৈ আগবাঢ়ি গৈ ‘লুক ইষ্ট এক্ট ইষ্ট’ৰ ইংগিত দিছিল, আৰু সেই এক্ট ইষ্টৰ ফলত যোগাযোগৰ ক্ষেত্ৰত এক্সপ’নেন্সিয়াল বৃদ্ধি হৈছে, কানেক্টিভিটি আছে, আন্তঃক্ৰিয়া হৈ আছে, বিমানবন্দৰৰ সংখ্যা দুগুণ হৈছে, আৰু বেছিভাগেই পাইপলাইনত আছে। ই এক ডাঙৰ ঠাই, কিন্তু কিছুমান দিশত প্ৰত্যাহ্বানও আছে যেতিয়া প্ৰতিষ্ঠানিক উন্নয়নৰ কথা আহে।
এটা কথা নিশ্চিত যে উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চল দেশৰ উন্নয়নৰ ৰাডাৰত আছে। উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চল ভাৰতৰ ঐক্য, অৰ্থনৈতিক প্ৰগতি, সাংস্কৃতিক সাৰাংশৰ এক গুৰুত্বপূৰ্ণ অৱদানকাৰী, আৰু বৰ্তমান চৰকাৰৰ নীতিৰ বাবে যেতিয়া মই প্ৰথমবাৰৰ বাবে আছিয়ানত উপস্থিত হৈছিলোঁ, সেই অঞ্চলৰ কিছুমান দেশত এক তীব্ৰ আগ্ৰহ আছিল, আৰু ইয়াৰ ফলাফল প্ৰকাশ পাইছিল। যেতিয়া মই আমাৰ প্ৰভাৱৰ বিষয়ে কৈছিলোঁ, মই ক’ব পাৰোঁ যে কথাবোৰ সঠিক ফ্ৰেমত আছে, কিন্তু কিছুমানে অজ্ঞতা বা ভুল তথ্যৰ বাবে দেশটোক সঠিকভাৱে মূল্যায়ন কৰা নাই।
এখন দেশ হৈছে যি বিভাজন কৰিব নোৱাৰি যে কোনৰ কিমান ৰাস্তা আছে, কিমান বান্ধ আছে, কিমান বিমানবন্দৰ আছে। আমি এক সম্পূৰ্ণ, এইটো আমাৰ পৰিচয়। ই এক পৰিচয় যি বহু শতিকাৰ পৰা বহিঃৰ পৰা আক্ৰমণৰ সন্মুখীন হৈয়ো টিকি আছে। গতিকে, ল’ৰা-ছোৱালীসকল, এই দায়িত্ব আপোনালোকৰ ওপৰত। আপোনালোকেই এই দায়িত্ব ল’ব লাগিব। সচেতন হ’ব।
প্ৰযুক্তিগত উন্নয়নৰ বাবে ধন্যবাদ, ডিজ্ৰাপ্টিভ টেকন’লজীৰ বাবে ধন্যবাদ, এতিয়া প্ৰতিজনৰ মত প্ৰকাশৰ অধিকাৰ আছে। মত প্ৰকাশ যি আগতে বাতৰি কাকত, টিভি চেনেলৰ বন্দী আছিল, মত প্ৰকাশে আন উপায়েৰে ৰাজহুৱা ক্ষেত্ৰত স্থান পোৱা নাছিল। হঠাতে আমি দেখিলোঁ যে আমি নিজেই মত প্ৰকাশৰ কেন্দ্ৰ হ’ব পাৰোঁ, কিন্তু আমি আমাৰ দেশৰ প্ৰতি আমাৰ মৌলিক প্ৰতিশ্ৰুতিক উপেক্ষা কৰি লুজ কেণন হ’ব পাৰোনে? আমি ৰাজহুৱা প্লেটফৰ্মত মুক্তভাৱে তথ্য পেলাবলৈ দিব পাৰোনে যি কোনো প্ৰামাণিক ভিত্তি নাই? এতিয়া দেশৰ অৱস্থালৈ আহোঁ। সমগ্ৰ বিশ্বে ভাৰতৰ অৰ্থনীতি, সমৃদ্ধি, উদ্ভাৱন, মানৱ সম্পদ, সৃজনশীলতাৰ প্ৰশংসা কৰিছে।
তেওঁলোকে বিশ্বাস কৰিব পৰা নাই যে ১.৪ বিলিয়ন লোকৰ দেশ এখনৰ প্ৰায় প্ৰতিগৰাকী গাঁৱত ইণ্টাৰনেট কানেক্টিভিটি আছে, প্ৰতিটো ঘৰত বিদ্যুৎ আছে। দিনটো আঁতৰি নাই যেতিয়া প্ৰতিটো ঘৰত নলীয়া পানী থাকিব। এইবোৰ ডাঙৰ কথা, কিন্তু এই ডাঙৰ সাফল্যবোৰ এক বাস্তৱতা। গতিকে, ল’ৰা-ছোৱালীসকল, আপোনালোক আমাতকৈ বহুত ভাগ্যবান। আপোনালোক সঁচাকৈয়ে ভাগ্যবান যে আপোনালোকে ভাৰত নামৰ দেশ এখনত বাস কৰিছে। আমাৰ সাংস্কৃতিক সম্পদৰ সৈতে কোনোবা আন দেশে ৰিজাব পাৰিবনে? কোনো নাই। কোনোবা আন দেশে জ্ঞান, প্ৰজ্ঞাৰ ভাণ্ডাৰ হিচাপে দাবী কৰিব পাৰিবনে যেনেকৈ আমাৰ ভাৰতে কৰে?
গতিকে মই আমাৰ যুৱ বন্ধুসকলক অনুৰোধ কৰোঁ যে যেতিয়া আমি ২০৪৭ চনত এক উন্নত দেশ হ’ম, আপোনালোকেই আটাইতকৈ গুৰুত্বপূৰ্ণ অৱদানকাৰী। আপোনালোকেই আটাইতকৈ গুৰুত্বপূৰ্ণ অংশীদাৰ, আপোনালোকেই সেই ইঞ্জিনৰ ড্ৰাইভাৰ, আৰু মোৰ কোনো সন্দেহ নাই যে এই ইঞ্জিন ব্যৰ্থ নহ’ব।
চাৰিওফালে চাওক, যদি স্বৰ্গ আছে, তেন্তে ই ভাৰতত আছে। যদি স্বৰ্গীয় আত্মা আছে, তেন্তে ই মেঘালয়ত আছে। ল’ৰা-ছোৱালীসকল, মই এই ঠাইখন এটা সম্পূৰ্ণ আত্মবিশ্বাসৰ সৈতে এৰি গৈছোঁ, নিশ্চিত যে ভাৰত বৰ্তমান উন্নতিৰ পথত আছে, আৰু এই উন্নতি অটল। এই উন্নতি কোনেও বাধা দিব নোৱাৰে, মই আশাবাদী কিয়নো মই আপোনালোকৰ সম্ভাৱনা দেখিছোঁ। মই আপোনালোকৰ ইচ্ছা বুজিব পাৰোঁ, মই জানো আপোনালোকে এই দেশখন মহান কৰিবলৈ আপোনালোকৰ সকলো শক্তি ব্যৱহাৰ কৰিব। আপোনালোকক এক যোগ্য নাগৰিক হিচাপে গঢ় দিব, আৰু আপোনালোকৰ পৰিয়াল আৰু শিক্ষকসকলক সদায় গৌৰৱান্বিত কৰিব। মই এই অনন্য কাৰ্যসূচীৰ অংশ হোৱাটো এক সৌভাগ্য।
ধন্যবাদ।