Ministry of Commerce & Industry
India attends Ministerial Meeting of Indo-Pacific Economic Framework for Prosperity
IPEF partners welcome upcoming entry into force of the Clean Economy Agreement, Fair Economy Agreement, and IPEF Overarching Agreement under Indo-Pacific Economic Framework for Prosperity
IPEF partners commit to continued progress at virtual Ministerial Meeting
24 SEP 2024 3:47PM by PIB Delhi
Union Commerce and Industry Minister Shri Piyush Goyal along with 13 other IPEF Ministers virtually attended the third Ministerial meeting focused on IPEF Pillar II, III, and IV.
In particular, Minister Goyal along with other IPEF Ministers welcomed the upcoming entry into force of the Clean Economy Agreement, Fair Economy Agreement, and the Overarching Agreement on IPEF on October 11, 2024, October 12, 2024, and October 11, 2024, respectively, and emphasized the significant opportunities to further deepen economic cooperation and deliver concrete benefits under the IPEF agreements through ongoing collaboration.
Supply Chain Resilience
In the virtual meeting, IPEF Ministers reviewed and appreciated the substantive progress made to operationalize the Supply Chain Agreement, deepening cooperation to build more competitive and resilient supply chains, better prepare for, prevent, and respond to supply chain disruptions when they happen, and ensure that regional supply chains raise up workers and respect labor rights. They outlined concrete next steps for the upcoming months, building on the progress made by the Supply Chain Agreement's three bodies: the Supply Chain Council, Crisis Response Network, and Labor Rights Advisory Board. IPEF partners also highlighted the meaningful collaboration taking place under the Supply Chain Agreement which includes:
The IPEF Ministers noted that the three supply chain bodies – the Supply Chain Council (Council), the Crisis Response Network (Network), and the Labor Rights Advisory Board (LRAB) – met virtually in July to elect leadership in which India was elected as Vice Chair of the Council with US as Chair; Korea as Chair and Japan as Vice Chair of the Network; and the United States as Chair and Fiji as Vice Chair of the LRAB.
Minister Goyal noted that the formation of Action Plan teams in the first in person meeting of supply chain council held in Washington last week, for three critical sectors - semiconductors, critical minerals with a focus on batteries, and chemicals which are highly relevant today given their supply/production concentration and the experience learned from disruptions faced during the COVID-19 pandemic.
The world has witnessed exponential growth in demand for clean energy solutions to meet respective climate goals. The paradigm shift towards a sustainable and low-carbon future has brought to the forefront of the critical importance in securing a reliable supply of minerals which are critical for green transition.
The use of specific minerals is indispensable for the sectors including clean energy, electronics, defence, transportation, telecommunications, fertilisers, and pharmaceuticals. One of the key challenges in supply chains is risk on account of concentration of global capacities or resources, which can add to price volatility and supply uncertainty. The work under the Action Plan team needs to address this global concentration of supply chains in any form.
The growing population puts immense pressure on limited agricultural land for higher yields and in this context, the importance of resilient supply chains for Agro-chemicals has become extremely important. According to an estimate, the Global Agrochemicals Market (fertilizers, pesticides, adjuvants, and plant regulators) is projected to reach USD 282.2 billion by 2028 from USD 235.2 billion by 2023, at a CAGR of 3.7%.
Minister Goyal emphasized that healthcare including pharmaceuticals and medical devices is an extremely relevant area due to over concentration of global production of APIs and Key Starting Materials (KSMs) which can severely impair supply chain resilience and impact our capacity to address the healthcare needs of our economies. Besides, the multimodal transport systems including multimodal transport corridors, upgrades of logistics infrastructure, enhanced technological interoperability and data flows among freight and logistics enterprises, are some of the key areas which need to be focused upon.
Minister Goyal noted that IPEF’s focus on Logistics and Movement of Good aligns perfectly with Prime Minister Shri Narendra Modi’s vision of Gati Shakti initiative, which aims to improve logistics and transportation infrastructure across India through evidence based integrated planning. Further, data and analytics on one hand will help identify new opportunities for collaboration for better resilience amongst IPEF supply chains and on other will help identify structural and systemic risks, enhancing the Council’s ability to address current challenges. He emphasized the workforce development which is a key cross cutting component of building resilient supply chains across the IPEF region should include efforts to identify skill gaps, support reskilling and upskilling, and ensure skill qualification comparability across the region to facilitate workforce mobility.
Crisis Response Network
IPEF Ministers emphasized the importance of collaboration under the Crisis Response Network to help partners timely understand risks in their supply chains. They also reflected on the emergency simulation exercise conducted during the Crisis Response Network (CRN) in person meeting to assist partners in creating tailored systems for real-time monitoring and crisis preparedness.
Clean Economy
Agreement on Clean Economy intends to accelerate efforts of IPEF partners towards energy security and transition, climate resilience and adaptation, GHG emissions mitigation; find/develop innovative ways of reducing dependence on fossil fuel energy; promote technical cooperation, workforce development, capacity building, and research collaborations; and collaborate to facilitate development, access, and deployment of clean energy and climate-friendly technologies. The IPEF partners welcomed the progress made on the eight Cooperative Work Programs (CWPs), which serve as one of the primary mechanisms under the Clean Economy Agreement for facilitating cooperation among participating IPEF partners on priority topics. Each CWP, as developed by the proposing IPEF partner or partners, in consultation with the other IPEF partners, has different objectives and workstreams to carry forward the collaborative work. During the virtual Ministerial, the IPEF partners commended the progress made on the Clean Economy Agreement since the successful Ministerial and inaugural Clean Economy Investor Forum in June.
The IPEF partners welcomed the continued efforts to build and sustain longer-term cooperation among various groupings of interested partners on a range of climate solutions through the CWP mechanism, in furtherance of the overarching goals of the IPEF Clean Economy Agreement, especially w.r.t hydrogen, carbon markets, and small modular reactors (SMRs) and e-waste urban mining proposed by India.
IPEF Ministers expressed great satisfaction over the very successful first IPEF investor Forum held in Singapore which provided a common platform to the investors and the project proponents together and facilitated them to gainfully engage on a wide array of investment opportunities including innovative ideas in the space of climate friendly technologies.
Fair Economy
By strengthening anti-corruption efforts and enhancing the efficiency of tax administration, the IPEF partners are demonstrating their commitment to increased transparency and predictability, and thereby will be better positioned to expand their trade, investment ties and ensure the benefits of trade are broadly shared throughout their economies.
The IPEF partners welcomed the next steps to implement the Agreement, including operationalizing the Technical Assistance and Capacity Building Coordination Group that will coordinate technical assistance and capacity building (TACB) under the Agreement’s Capacity Building Framework. Some of the TACB initiatives highlighted include:-
• The US Department of Commerce’s Commercial Law Development Program (CLDP)’s two-year program will offer IPEF partners TACB to help with implementation of the anti-corruption provisions of the Agreement, primarily focused on enforcement training centered on foreign bribery, corporate liability, and compliance.
• In August 2024, the US Treasury Department’s Office of Technical Assistance (OTA)’s virtual workshop served as a forum for the IPEF partners to discuss the importance of effective tax administration to support economic and development objectives.
• In October 2024, the US State Department, with the Malaysia Anti-Corruption Commission and the United Nations Office on Drugs and Crime, will hold an IPEF workshop focused on the implementation and enforcement of foreign bribery laws and another IPEF workshop on preventing corruption in public procurement, including tools to improve the effectiveness of oversight mechanisms, appeal systems, and potential remedies and legal options.
Minister Goyal underscored that peer learning, knowledge sharing and capacity building initiatives under the Fair Economy agreement will remain key to achieving its objectives. India, under the dynamic leadership of Prime Minister Narendra Modi, has established a robust anti-corruption regime and has already implemented several legislative, administrative, and regulatory measures to address both corruption and promote tax transparency.
Minister Goyal emphasized that the full potential of IPEF can only be realised if each partner country brings their respective strengths to the table whether it is technological advancements or investment capacity or market potential or requisite resources including skilled workforce, to address various challenges of supply chain resilience or green transition.
The IPEF partners agreed that the Ministers will continue to monitor the progress made to further operationalize the Supply Chain Agreement, the Clean Economy Agreement, the Fair Economy Agreement, and the IPEF Overarching arrangement, and look forward to the first meetings of the ministerial-level IPEF Council and IPEF Joint Commission established under the IPEF Overarching Agreement .
About IPEF
IPEF was launched on 23 May 2022 at Tokyo, Japan, comprising 14 countries – Australia, Brunei, Fiji, India, Indonesia, Japan, Republic of Korea, Malaysia, New Zealand, Philippines, Singapore, Thailand, Vietnam and USA. The IPEF seeks to strengthen economic engagement and cooperation among partner countries with the goal of advancing growth, economic stability and prosperity in the region.
The framework is structured around four pillars relating to Trade (Pillar I); Supply Chain Resilience (Pillar II); Clean Economy (Pillar III); and Fair Economy (Pillar IV). Agreement on Supply Chain Resilience (Pillars II) was signed in November 2023 and is in force since February 2024. Agreement on Clean Economy (Pillar-III), Agreement on Fair Economy (Pillar- IV) and the IPEF Overarching Agreement were signed by India early this week in Delaware, USA in the presence of the Prime Minister during his 3-day visit to the US. India has maintained an observer status in Pillar-I.
These agreements were negotiated in consultation with line Ministries/Departments including the Ministry of External Affairs and other relevant stakeholders.

কমর্স অমসুং ইন্দস্ত্রী মন্ত্রালয়
ভারতনা ইন্দো-পেসিফিক ইকোনোমিক ফ্রেমৱার্ক ফোর প্রোস্পেরিতীগী মিনিস্তরেল মীফমদা শরুক য়াখ্রে
ইন্দো-পেসিফিক ইকোনোমিক ফ্রেমৱার্ক ফোর প্রোস্পেরিতীগী মখাদা ক্লিন ইকোনোমী এগ্রীমেন্ত, ফেয়র ইকোনোমী এগ্রীমেন্ত, অমসুং IPEF ওভরআর্চিং এগ্রীমেন্ত চৎনবা হৌরকপদা IPEFকী পার্তনরশিংনা তরাম্না ওকখ্রে
IPEFকী পার্তনরশিংনা ভর্চুএল মিনিস্তরেল মীফমদা মখা তানা খুমাং চাউশিলহন্নবা অচেৎপা ৱাফম থমখ্রে
24 SEP 2024 3:47PM by PIB Imphal
কেন্দ্রগী কম্মর্স অমসুং ইন্দস্ত্রী মন্ত্রী শ্রী পিয়ুশ গোয়ল অমসুং IPEFকী অতোপ্পা মন্ত্রী 13না IPEFগী পিল্লর II, III অমসুং IVদা মীৎয়েং থম্লিবা অহুমশুবা মিনিস্তরেল মীফমদা ভর্চুএল ওইনা শরুক য়াখি।
অখন্ননা, মন্ত্রী গোয়ল অমসুং অতোপ্পা IPEF মন্ত্রীশিংনা মথংশিৎনা ওক্তোবর 11, 2024, ওক্তোবর 12, 2024 অমসুং ওক্তোবর 11, 2024দা ক্লিন ইকোনোমী এগ্রীমেন্ত, ফেয়র ইকোনোমী এগ্রীমেন্ত, অমসুং IPEFকী ওভরআর্চিং এগ্রীমেন্ত চৎনবা হৌরকপদা নুংঙাইবা ফোংদোকখি। অমসুং মখা তানা চৎথরিবা কোলাবোরেসনগী খুত্থাংদা IPEF এগ্রীমেন্তশিংগী মখাদা ইকোনোমিক কোওপরেসন হেন্না চেৎশিলহন্নবা অমসুং কংক্রিৎ বেনিফিৎশিং ফংহন্নবা মরুওইবা খুদোংচাবশিং অদু পনখি।
সপ্লাই চেনগী রেজিলিএন্স
ভর্চ্যুএল মীফম অদুদা, IPEF মন্ত্রীশিংনা সপ্লাই চেন এগ্রীমেন্ত অসি থবক ওইনা পাংথোক্নবা, হেন্না কম্পিতিতিব অমসুং রেজিলিয়েন্ত সপ্লাই চেনশিং শেমগৎনবা, সপ্লাই চেনগী অৱা-অনাশিং থেংনবদা হেন্না ফবা মওংদা শেম-শাবা, থীংনবা অমসুং পাউখুম পীনবা, অমসুং রিজনেল সপ্লাই চেনশিংনা শিন্মীশিংবু চাউখৎহন্নবা অমসুং শিন্মীশিংগী হকশিংবু ইকাই খুম্নবা অসি য়েংশিনখি অমসুং থাগৎপা ফোংদোকখি। মখোয়না লাক্কদৌরিবা থাশিং অসিদা সপ্লাই চেন এগ্রীমেন্তকী বোদী অহুম: সপ্লাই চেন কাউন্সিল, ক্রাইসিস রেসপোন্স নেতৱার্ক, অমসুং লেবর রাইৎ এদভাইজরী বোদীনা পায়খৎলিবা খোংথাংশিং অদুগী মতাংদা অকনবা ৱাফম থমখি। IPEFকী পার্তনরশিংনা সপ্লাই চেন এগ্রীমেন্তকী মখাদা পাংথোক্লিবা মরু ওইবা কোলাবোরেসন অদুসু পনখি। মসিগী মনুংদা মখাগীশিং অসি য়াউরি:
IPEF মন্ত্রীশিংনা সপ্লাই চেন বোদী অহুমগী মতাংদা পনখি। সপ্লাই চেন কাউন্সিল (কাউন্সিল), ক্রাইসিস রেসপোন্স নেৎৱার্ক (নেৎৱার্ক), অমসুং লেবর রাইৎস এদভাইজরী বোর্দ (LARB) হায়রিবা সপ্লাই চেন বোদী অহুম অসিনা লুচিংবশিং খনবগীদমক জুলাই থাদা ভর্চুএল ওইনা উনখি। মসিগী মনুংদা ভারতনা কাউন্সিল অসিগী ভাইস চেয়র ওইনা খনখি।
মন্ত্রী গোয়লনা হৌখিবা চয়োলদা ৱাশিংতন্দা পাংথোকখিবা সপ্লাই চেন কাউন্সিলগী অহানবা মীফমদা মরুওইবা সেক্তর অহুম - সেমিকন্দক্তর, বেতরীদা মীৎয়েং থমদুনা মরুওইবা মিনরেল অমসুং কেমিকেলশিং অসিগীদমক এক্সন প্লান তীম শেমখিবগী ৱাফম থমখি। হায়রিবা সেক্তরশিং অসি কোবিদ-19গী লাইচৎ মনুংদা থেংনখিবা খুদোংচাদবশিং অমসুং সপ্লাই/প্রদক্সন কন্সন্ত্রেসন অসি য়েংলগা ঙসি য়াম্না মরু ওই।
মালেম অসিনা ক্লাইমেৎকী পান্দমশিং ফংনবগীদমক ক্লিন ইনর্জী সোলুসনশিংগী দিমান্দ অসি য়াম্না হেনগৎলক্লি। তুং কোইনা চৎনগদবা অমসুং কার্বন য়াম্না হন্থবা তুংলমচৎ অমগী মায়কৈদা লাক্লিবা পেরাদাইম শিফ অসিনা গ্রীন ত্রাঞ্জিসনগীদমক মরুওইবা মিনরেলশিংগী থাজবা য়াবা সপ্লাই অমা লৈহন্নবগী মরুওইবা মরুওইবা অদু পুথোক্লে।
ক্লিন ইনর্জী, ইলেক্ত্রোনিক্স, দিফেন্স, ত্রান্সপোর্ত, তেলিকম্ম্যুনিকেসন, ফর্তিলাইজর অমসুং ফার্মাস্যুতিকেল য়াওনা সেক্তরশিংদা অখন্নবা মিনরেলশিং শীজিন্নবা অসি তঙাইফদে। সপ্লাই চেনশিংদা লৈবা মরুওইবা শিংনবশিংগী মরক্তা অমা হায়রগদি মালেমগী কেপাসিতীশিং নৎত্রগা রিসোর্সশিং পুনশিনবনা মরম ওইদুনা লাকপা রিস্কনি, মসিনা মমল হোংলকপা অমসুং সপ্লাইগী শিংনবশিং হেনগৎহনবা য়াই। এক্সন প্লান তীমগী মখাদা পায়খৎলিবা থবকশিং অসিনা মওং অমহেক্তদা সপ্লাই চেনশিংগী মালেমগী ওইবা মীৎয়েং অসি য়েংশিনবা মথৌ তাই।
হেনগৎলক্লিবা মীশিং অসিনা মহৈ-মরোং হেন্না ফংহন্নবা অৱাংবা থাক্কী লৌউ-শিংউগী লমদা অকনবা প্রেসর পীরি। মসিগী মতাংদা, এগ্রো কেমিকেলশিংগীদমক্তা রেসিলিয়েন্ত সপ্লাই চেনগী মরুওইবা অসি য়াম্না মরু ওইরক্লি। চাউরাক্না য়েংবদা, গ্লোবেল এগ্রোকেমিকেলস মার্কেত (ফর্তিলাইজরশিং, পেস্তিসাইদশিং, এদজুএন্তশিং, অমসুং প্লান্ত রেগ্যুলেতরশিং) অসি 2023 ফাওবদা 235.2 বিলিয়ন দোল্লরদগী 2028 ফাওবদা দোল্লর বিল্লিয়ন 282.2 য়ৌরগনি হায়না পানরি, মসিদা CGARনা 3.7% ওইরিবনি।
API অমসুং মরুওইবা স্তার্তিং মেতরিএলশিং (KSM)গী মালেমগী পোৎথোক পুথোকপগী চাং ৱাংবনা মরম ওইদুনা ফার্মাস্যুতিকলশিং অমসুং মেদিকেল দিভাইসশিং য়াওনা হকশেলগী লম অসি য়াম্না মরু ওই হায়না মন্ত্রী গোয়লনা অকনবা ৱাফম থমখি। মসিনা সপ্লাই চেনগী রেসিলিয়েন্সতা শাথীনা শোকহল্লি অমসুং ঐখোয়গী ইকোনোমীশিংগী হকশেলগী মথৌ তাবশিং কোকহন্নবা ঐখোয়গী তৌবা ঙম্বদা ইথিল পীরি। মসিগী মথক্তা, মল্তিমোদেল ত্রান্সপোর্ত কোরিদোরশিং য়াওনা মল্তিমোদেল ত্রান্সপোর্ত সিস্তেমশিং, লোজিস্তিক ইনফ্রাস্ত্রকচরগী অপগ্রেদেসনশিং, তেক্নোলোজিকেল ইন্তরওপরেবিলিতী হেঙ্গৎহনবা অমসুং ফ্রেৎ অমসুং লোজিস্তিক ইন্তর্প্রাইজেসশিংগী মরক্তা দেতা ফ্লো অসি মীৎয়েং চঙগদবা মরুওইবা হিরম খরনি।
মন্ত্রী গোয়লনা হায়খি মদুদি IPEFনা লোজিস্তিক্স অমসুং পোৎলমশিং পুথোক পুশিন তৌবদা মীৎয়েং থম্লিবা অসি প্রমানদা য়ুম্ফম ওইবা ইন্তিগ্রেতেদ প্লান্নিংগী খুত্থাংদা ভারত শিনবা থুংনা লোজিস্তিক্স অমসুং ত্রান্সপোর্তেসন ইনফ্রাস্ত্রকচর ফগৎহন্নবা পান্দম থম্লিবা প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীগী গতী শক্তি ইনিসিয়েতিবকী ভিজনগা মপুং ফানা চান্নৈ। মখা তানা, দেতা অমসুং এনালাইতিক্সনা অমনা IPEF সপ্লাই চেনশিংগী মরক্তা হেন্না ফবা রেসিলিয়েন্সকীদমক মতেং পাংনবগী অনৌবা খুদোংচাবশিং মশক খঙদোকপদা মতেং পাংগনি অমসুং অতোপ্পা অমনা হৌজিক থেংনরিবা শিংনবশিং অসি থেংননবা কাউন্সিলগী তৌবা ঙম্বদু হেনগৎহন্দুনা স্ত্রকচরেল অমসুং সিস্তেমিক রিস্কশিং মশক খঙদোকপদা মতেং পাংগনি। IPEF লমদম পুম্বদা রেসিলিয়েন্ত সপ্লাই চেনশিং শেমগৎপদা মরুওইবা ক্রোস-কর্তিং কম্পোনেন্ত অমা ওইরিবা ৱার্কফোর্স দিবেলপমেন্ত অসিদা স্কিল গ্যাপশিং মশক খঙদোক্নবা, রিস্কিলিং অমসুং অপস্কিলিংদা মতেং পাংনবা অমসুং লমদম পুম্বদা স্কিল ক্বালিফিকেসনগী চাংদম্নবা লৈহন্দুনা ৱার্কফোর্স মোবিলিতী হেঙ্গৎহন্নবা হোৎনগদবনি হায়না মহাক্না অকনবা ৱাফম থমখি।
ক্রাইসিস রেস্পোন্স নেতৱার্ক
IPEF মন্ত্রীশিংনা মখোয়গী সপ্লাই চেনশিংদা লৈরিবা রিস্কশিং মতম চানা খঙবদা পার্তনরশিংদা মতেং পাংনবা ক্রাইসিস রেস্পোন্স নেতৱার্ককী মখাদা মতেং পাংমিন্নবগী মরুওইবা অদুদা অকনবা ৱাফম থমখি। মখোয়না রিয়েল-তাইম মোনিতরিং অমসুং ক্রাইসিস প্রিপেয়র্দনেস্কীদমক্তা মওং চুম্বা পথাপ শেমগৎপদা পার্তনরশিংদা মতেং পাংনবা ক্রাইসিস রেসপোন্স নেতৱার্ক (CRN)গী মীৎয়েংদা পাংথোকখিবা ইমর্জেন্সি সিমুলেসন এক্সরসাইজ অদুগী মতাংদসু খন্নখি।
ক্লিন ইকোনোমী
ক্লিন ইকোনোমীগী মতাংদা য়ানা ৱারোল অসিনা ইনর্জী সেক্যুরিতী অমসুং ত্রাঞ্জিসন, ক্লাইমেৎ রেসিলিয়েন্স অমসুং এদাপ্তেসন, GHG ইমিসন হন্থহনবা; ফোসিল ফুএল ইনর্জীদা মখা পোল্লিবা অসি হন্থহন্নবা ইন্নোভেতিব ওইবা থৌওং থিদোকপা, তেক্নিকেল কোওপরেসন, ৱর্কফোর্স দিভেলপমেন্ত, কেপাসিতী বিলদিং অমসুং রিসর্চ কোল্লাবোরেসন খুমাং চাউশিলহনবা; অমসুং দিভেলপমেন্ত, এক্সেস অমদি ক্লিন ইনর্জী অমসুং ক্লাইমেত ফ্রেনলী তেক্নোলোজী শিজিন্নবগী মতাংদা তেংবাংনবগী মতাংদা খোঙজেল য়াঙখৎহনবগী পান্দম থম্লি। IPEFকী পার্তনরশিংনা মরুওইবা হীরমশিংদা শরুক য়ারিবা IPEFকী পার্তনরশিংগী মরক্তা তেংবাং পীনবা ক্লিন ইকোনোমী এগ্রীমেন্তকী মখাদা মরুওইবা মেকানিজম অমা ওইনা মথৌ তৌরিবা কোওপরেতিব ৱার্ক প্রোগ্রাম (CWP) 8দা খুমাং চাউশিল্লকপবু তরাম্না ওকখি। IPEF পার্তনর নত্ত্রগা পার্তনরশিংনা অতোপ্পা IPEF পার্তনরশিংগা তান্নদুনা পুথোকপা CWP খুদিংমক্কী তোঙান-তোঙানবা পান্দমশিং অমসুং কান্নবা থবকশিং লৈ। ভর্চ্যুএল মিনিস্তরিএলগী মনুংদা, IPEFকী পার্তনরশিংনা জুন থাদা মাই পাক্না পাংথোকখিবা মিনিস্তরিএল অমসুং ইনাগুলর ক্লিন ইকোনোমী ইনভেস্তর ফোরমদগী ক্লিন ইকোনোমী এগ্রীমেন্তকী মতাংদা খুমাং চাউশিল্লকপগীদমক থাগৎপা ফোংদোকখি।
IPEFকী পার্তনরশিংনা CWP মেকানিজমগী খুত্থাংদা ক্লাইমেত সোল্যুসনগী থবক কয়া অমবু থৱাই য়াওবা পার্ত্নরশিংগী কাঙলুপ কয়াগী মরক্তা মতম শাংবা কোওপরেসন অমা শেমগৎনবা লেপ্তনা হোৎনবগী মতৌবু তরাম্না ওকখি। মসি IPEF ক্লিন ইকোনোমী এগ্রীমেন্ত, মরুওইনা ভারতনা পুখৎলক্লিবা হাইদ্রোজেন, কার্বন মার্কেৎশিং অমসুং অপীকপা মোদ্যুলর রিএক্তরশিং (SMR) অমসুং ই-ৱেস্ত অর্বান মাইনিংগী মপুং ওইবা পান্দমশিং ফংনবা হোৎনরিবা অসিগী মথক্তনি।
IPEF মন্ত্রীশিংনা সিঙ্গাপুরদা পাংথোকখিবা অহানবা IPEF ইনভেস্তর ফোরম মায় পাক্না পাংথোকখিবা অদুদা চাউরবা নুংঙাইবা ফোংদোকখি। মসিনা ইনভেস্তরশিং অমসুং প্রোজেক্ত প্রোপোনেন্তশিংদা অপুনবা প্লেৎফোর্ম অমা পীখি অমসুং মখোয়বু ক্লাইমেৎ ফ্রেন্দলী তেক্নোলোজীগী লমদা ইনোভেতিব আইদিয়াশিং য়াওনা ইনভেস্তমেন্তগী খুদোংচাবশিংগী পাক-চাওরবা মখল অমদা কান্নবা ফংনবা মতেং পাংখি।
অফবা শেন্মিৎলোন
IPEF পার্তনরশিংনা এন্তি করপসনগী থবকশিং মপাঙ্গল কনখৎহন্দুনা অমসুং তেক্স এদমিনিস্ত্রেসনগী ইফিসিএন্সী হেনগৎহন্দুনা ত্রান্সপরেন্সী অমসুং প্রেদিক্তেবিলিতী হেঙ্গৎহন্নবা মখোয়গী অচেৎপা ফিরেপ অদু উৎলি। মসিনা মখোয়গী ত্রেদ অমসুং ইনভেস্তমেন্তকী মরী হেনগৎহন্নবা অমসুং ত্রেদকী কান্নবশিং অসি মখোয়গী ইকোনোমী পুম্বদা পাক শন্না শরুক য়ামিন্ননবা হেন্না ফবা মফমদা লৈহল্লগনি।
এগ্রীমেন্ত অসিগী কেপাসিতী বিলদিং ফ্রেমৱার্ক্কী মখাদা তেক্নিকেল এসিস্তেন্স অমসুং কেপাসিতী বিলদিং (TACB) শেন্নগদবা তেক্নিকেল এসিস্তেন্স অমসুং কেপাসিতী বিলদিং কোওর্দিনেসন গ্রুপ মথৌ পাংথোকহনবা য়াওনা এগ্রীমেন্ত অসিবু থবক্তা ওন্থোক্নবা মথংগী খোঙথাংশিংবু IPEF পার্ত্নরশিংনা তরাম্না ওকখি। মসিদা পনখিবা TACBগী খোঙথাং খরা মখাদা পীরিঃ
US দিপার্তমেন্ত ওফ কম্মর্সকী কম্মর্সিএল লো দিবেলপমেন্ত প্রোগ্রাম (CLDP)গী চহি অনিগী প্রোগ্রাম অসিনা IPEF পার্তনর ওইরিবা TACBগী মফমদা এগ্রীমেন্ত অসিদা য়াওরিবা এন্তি-করপ্সনগী থবকশিং পাংথোকপদা তেংবাংগনি, মসিনা ফোরেন ব্রাইবরী, কোর্পোরেত লাইএবিলিতী অমসুং কমপ্লাইএন্সতা মিৎয়েং চঙবা ইনফোর্সমেন্ত ত্রেনিংদা অহেনবা মিৎয়েং চঙগনি।
2024গী ওগস্ততা, US ত্রেজরী দিপার্তমেন্তকী ওফিস ওফ তেক্নিকেল এসিস্তেন্স (OTA)গী ভর্চ্যুএল ৱর্কশোপ অসি IPEF পার্তনরশিংনা শেন্মিৎলোন অমসুং চাউখৎ-থৌরাংগী পান্দমশিংদা মতেং পাংনবা ইফেক্তিব তেক্স এদমিনিস্ত্রেসনগী মরুওইবা অদু খন্ননবা ফোরম অমা ওইনা মথৌ তৌখি।
2024গী ওক্তোবরদা, US স্তেত দিপার্তমেন্তনা, মালয়েসিয়া এন্তি করপসন কম্মিসন অমসুং য়ুনাইতেদ নেসন্স ওফিস ওন দ্রগস এন্দ ক্রাইমগা লোয়ননা, মপান লৈবাক্কী লুহোংবা আইনশিং ইমপ্লিমেন্ত তৌবা অমসুং চৎনহনবদা মীৎয়েং থমদুনা IPEF ৱার্কশোপ অমা পাংথোক্কনি অমসুং পব্লিক প্রোক্যুরমেন্তদা করপসন থিংনবা অতোপ্পা IPEF ৱার্কশোপ অমা পাংথোক্কনি। মসিদা ওভরসিতী মেকানিজমশিং, আপিল সিস্তেমশিং, অমসুং ওইথোকপা য়াবা রিমেদিশিং অমসুং লিগেল ওপ্সনশিংগী ইফেক্তিবিতী হেনগৎহন্নবা খুৎলাইশিং য়াওরি।
ফেয়র ইকোনোমী এগ্রীমেন্তকী মখাদা লৈরিবা পীয়র লর্নিং, নোলেজ শেয়রিং অমসুং কেপাসিতী বিলদিংগী থবকশিং অসি মখোয়গী পান্দমশিং ফংহনবদা য়াম্না মরু ওইগনি হায়না মন্ত্রী গোয়লনা হায়খি। প্রধান মন্ত্রী নরেন্দ্র মোদীগী মতিক লৈরবা লুচিং মখাদা ভারতনা এন্তি করপ্সনগী চাউরবা রেজিম অমা শেমখ্রে অমসুং শেঞ্জা থুমজাদা মিৎয়েং চঙনবা অমসুং তেক্স ত্রান্সপরেন্সী হেন্না লৈহন্নবা লেজিস্লেতিব, এদমিনিস্ত্রেতিব অমসুং রেগ্যুলেতরী থোওং কয়া অমশু হান্ননা মথৌ পাংথোকপা হৌহনখ্রবনি।
মন্ত্রী গোয়লনা হায়খি মদুদি IPEFকী মপুং ফাবা পোতেন্সিএল অসি পার্তনর লৈবাক খুদিংমক্না তেক্নোলোজিকেল এদভান্সশিং নৎত্রগা ইনভেস্তমেন্ত কেপাসিতী নৎত্রগা মার্কেত পোতেন্সিএল নৎত্রগা স্কিল লৈরবা ৱার্কফোর্স য়াওনা রিসোর্সশিং, সপ্লাই চেন রেসিলিয়েন্স নৎত্রগা গ্রীন ত্রাঞ্জিসনগী তোঙান তোঙানবা শিংনবশিং কোকহন্নবা মখোয়গী মপাঙ্গলশিং পুথোক্লবদি খক্তনি খঙবা ঙমগনি।
IPEFকী পার্তনরশিংনা সপ্লাই চেন এগ্রীমেন্ত, ক্লিন ইকোনোমী এগ্রীমেন্ত, ফেয়র ইকোনোমী এগ্রীমেন্ত, অমসুং IPEF ওভররকেপিং এরেঞ্জমেন্তপু মখা তানা ওপরেস্নেলাইজ তৌনবগীদমক পায়খৎলিবা খোংজেল অদু মন্ত্রীশিংনা মখা তানা মোনিটর তৌগনি হায়না য়ানখি অমসুং IPEF ওভরকেপিং এগ্রীমেন্তকী মখাদা লিংখৎখিবা মন্ত্রীগী থাক্তা লৈবা IPEF কাউন্সিল অমসুং IPEF জোইন্ত কম্মিসনগী অহানবা মীফমশিং অদুদা অপেনবা মিৎয়েং থমখি।
IPEFকী মতাংদা
IPEF অসি 2022গী মে 23দা জপানগী তোকিওদা লৈবাক 14 য়াওনা হৌদোকখি। মসিদা ওস্ত্রেলিয়া, ব্রুনাই, ফিজি, ভারত, ইন্দোনেসিয়া, জপান, রিপব্লিক ওফ কোরিয়া, মালয়েসিয়া, ন্যু জিলেন্দ, ফিলিপিন্স, সিঙ্গাপুর, থাইলেন্দ, ভিয়েতনাম অমসুং USA য়াওরি। IPEFনা লমদম অসিদা গ্রোথ, ইকোনোমিক স্তেবিলিতী অমসুং নুংঙাই-য়াইফবা পুরক্নবা পান্দমদা পার্তনর লৈবাকশিংগী মরক্তা ইকোনোমিক এঙ্গেজমেন্ত অমসুং কোওপরেসন মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা হোৎনরি।
ফ্রেমৱার্ক অসি ত্রেদ (পিল্লর I); সপ্লাই চেন রেসিলিয়েন্স (পিল্লর II); ক্লিন ইকোনোমী (পিল্লর III); অমসুং ফেয়র ইকোনোমী (পিল্লর IV) গা মরী লৈনবা পিল্লর মরিগী অকোইবদা শেমগৎপনি। সপ্লাই চেন রেসিলিয়েন্স (পিল্লর II)গী মতাংদা এগ্রীমেন্ত অসি নবেম্বর 2023দা খুৎয়েক পীনখি অমসুং মসি ফেব্রুৱারী 2024দগী চৎনবা হৌখি। প্রধান মন্ত্রীগী USগী নুমিৎ হুমনিগী খোঙচৎ মনুংদা USগী দেলাৱরদা ভারতনা ক্লিন ইকোনোমী (পিল্লর-III), ফিয়ার ইকোনোমী (পিল্লর-IV) অমসুং IPEF ওভররহিং এগ্রীমেন্ততা খুৎয়েক পীনখি। ভারতনা পিল্লর-Iদা ওবজর্ভর স্তেতস লৈরি।
হায়রিবা এগ্রীমেন্তশিং অসি এক্সতর্নেল এফিয়র্স মন্ত্রালয় অমসুং অতোপ্পা মরী লৈনবা স্তেকহোল্দরশিং য়াওনা মরী লৈনবা মন্ত্রালয়শিং/ দিপার্তমেন্তশিংগা তান্নদুনা য়ানচে তৌনখি।