Ministry of Law and Justice
Progress in Development of Infrastructural Facilities for Judiciary
26 JUL 2024 1:23PM by PIB Delhi
The primary responsibility to provide Judicial Infrastructure for Subordinate Judiciary rests with the State Governments. The Union Government supplements the resources of the State/UT Governments, by providing financial assistance through the Centrally Sponsored Scheme (CSS) for Development of Judicial Infrastructure. The scheme covers construction of Court Halls and Residential Units for Judicial officers along with Lawyer Halls, Toilet Complexes and Digital Computer Room.
Monitoring of the progress of judicial infrastructure under the scheme is done through Nyaya Vikas portal 2.0. As per this portal, 23,074 number of court halls and 20,889 number of residential units have been constructed in the district and subordinate courts for Judicial Officers as on date, of which 7,256 court halls and 10,678 residential units have been constructed since the year 2014. Further, 3,022 Court Halls and 2,493 Residential Units are under construction as on date. The State/UT-wise detail of completed and under construction court halls and residential units is annexed.
Since inception of the scheme in 1993-94, a sum of Rs. 1,656.41 crore has been released as Central Share to the State of Uttar Pradesh, of which Rs. 74.12 crores has been released during the current financial year 2024-25. Under the scheme, total number of 2,835 Court Halls and 2,555 Residential Units have been constructed as on date for Judicial Officers of District and Subordinate Courts in the state of Uttar Pradesh. Also, 329 Court Halls and 258 Residential Units are under construction in Uttar Pradesh.
Annexure
STATE-WISE STATEMENT OF AVAILABILITY OF JUDICIAL INFRASTRUCTURE AS ON DATE
Sl. No.
States &Uts
Total Court Halls
Total Court Halls Under Construction*
Total Residential Units
Total Residential Units Under Construction*
1
Andaman and Nicobar
15
0
11
0
2
Andhra Pradesh
648
90
600
13
3
Arunachal Pradesh
34
5
32
2
4
Assam
421
72
385
19
5
Bihar
1541
184
1202
308
6
Chandigarh
29
1
29
0
7
Chhattisgarh
495
58
453
837
8
D & N Haveli
3
0
3
0
9
Daman & Diu
5
3
5
0
10
Delhi
699
0
348
70
11
Goa
47
32
20
0
12
Gujarat
1509
97
1360
65
13
Haryana
575
75
558
65
14
Himachal Pradesh
178
10
155
7
15
Jammu and Kashmir
202
46
138
8
16
Jharkhand
650
12
583
0
17
Karnataka
1230
166
1185
47
18
Kerala
571
67
555
30
19
Ladakh
11
0
4
0
20
Lakshadweep
3
0
3
0
21
Madhya Pradesh
1602
392
1769
154
22
Maharashtra
3683
531
3597
144
23
Manipur
42
8
16
6
24
Meghalaya
70
25
69
90
25
Mizoram
47
32
38
8
26
Nagaland
30
4
39
0
27
Odisha
836
156
736
97
28
Puducherry
34
0
27
0
29
Punjab
610
21
624
33
30
Rajasthan
1385
350
1175
157
31
Sikkim
20
6
15
1
32
Tamil Nadu
1242
40
1363
7
33
Telangana
549
21
472
5
34
Tripura
83
27
80
33
35
Uttar Pradesh
2835
329
2555
258
36
Uttarakhand
253
66
212
3
37
West Bengal
887
96
473
26
TOTAL
23074
3022
20889
2493
* As per Nyaya Vikas Portal
This information was given by the MINISTER OF STATE (INDEPENDENT CHARGE) OF THE MINISTRY OF LAW AND JUSTICE; AND MINISTER OF STATE IN THE MINISTRY OF PARLIAMENTARY AFFAIRS, SHRI ARJUN RAM MEGHWAL in a written reply in the LOK SABHA today.

লো অমসুং জস্তিস মন্ত্রালয়
জুদিসিয়ারিগী ইনফ্রাস্ত্রকচর শেমগৎপদা লৈরিবা খুমাঙচাউশিনবা
26 JUL 2024 1:23PM by PIB Imphal
সবোর্দিনেত জুদিসিয়ারিগী ইনফ্রাস্ত্রকচর শেমগৎপগী থৌদাং অসি রাজ্য সরকারশিংগী থৌদাংনি। জুদিসিয়ারিগী ইনফ্রাস্ত্রকচর চাউখৎহন্নবা সেন্ত্রেল্লি স্পোন্সর স্কিম(সি এস এস)গী খুৎথাংদা শেন্থং পীদুনা কেন্দ্র সরকারনা রাজ্য/য়ু.তি সরকারশিংগী মতেং পাংলি। স্কিমশিং অসিনা কোর্ত হোলশিং অমসুং জুদিসিয়েল ওফিসারশিংগী লৈফমশিং শাবা অমসুং উকিলশিংগী হোলশিং, তোইলেত অমসুং দিজিতেল কম্পুতর কা শাবদা মতেং পাংলি।
স্কিম অসিগী মখাদা জুদিসিয়ারিগী ইনফ্রাস্ত্রকচর শেমগৎপগী খুমাঙচাউশিনবা অসি ন্যায়া বিকাস পোর্তেল 2.0 গী খুৎথাংদা য়েংশিল্লি। পোর্তেল অসিগী মতুংইন্না, হৌজিক ফাওবদা জুদিসিয়েল ওফিসারশিংগীদমক দিস্ত্রিক অমসুং সর্বোদিনেত কোর্তশিংদা কোর্ত হোল 23,074 অমসুং য়ুম 20,889 শাখ্রে, মসিগী মনুংদা কোর্ত হোল 7,256 অমসুং য়ুম 10,678 হৌখিবা চহি 2014 দগী শাবা হৌরকখিবনি। মখা তানা,হৌজিক ফাওবদা কোর্ত হোল 3,022 অমসুং য়ুম 2,493 শাখ্রে। রাজ্যশিংদা শাবা লোইখ্রবা কোর্ত হোলশিং অমসুং য়ুমশিংগী অকুপ্পা মরোলশিং এন্নেক্সরদা পীরি।
স্কিম অসিনা 1993-94 দগী থবক হৌরকপদগী, কেন্দ্রগী শরুক ওইনা উত্তর প্রদেসতা লুপা করোর 1,656.41 থাদোকখ্রে, মসিগী মনুংদা শেনবা চহি 2024-25 মনুংদা লুপা করোর 74.12 পীখ্রে। স্কিম অসিগী মখাদা য়ু.পিদা জুদিসিয়েল ওফিসারশিংগীদমক দিস্ত্রিক অমসুং সর্বোদিনেত কোর্তশিংদা কোর্ত হোল 2,835 অমসুং য়ুম 2,555 শাখ্রে। উত্তর প্রদেসতা কোর্ত হোল 329 অমসুং য়ুম 258 শাগৎলি।
এন্নেক্সর
ঙসি ফাওবদা লৈখিবা জুদিসিএলগী ইনফ্রাস্ত্রকচর লৈবগী রাজ্যশিংগী ওইবা ৱারোল
সেরিএল নম্বর
রাজ্যশিং/য়ু.তিশিং
অপুনবা কোর্ত হোলশিং
শাগৎলিবা অপুনবা কোর্ত হোলশিং *
অপুনবা লৈফমশিং
শাগৎলিবা অপুনবা লৈফমশিং *
1
অন্দমান অমসুং নিকোবর
15
0
11
0
2
অন্ধ্র প্রদেস
648
90
600
13
3
অরুনাচল প্রদেস
34
5
32
2
4
অসাম
421
72
385
19
5
বিহার
1541
184
1202
308
6
চান্দিগর
29
1
29
0
7
ছতিসগর
495
58
453
837
8
দাদ্রা অমসুং নগর হাভেলি
3
0
3
0
9
দমন অমসুং দিয়ু
5
3
5
0
10
দিল্লি
699
0
348
70
11
গৱা
47
32
20
0
12
গুজরাত
1509
97
1360
65
13
হরিয়ানা
575
75
558
65
14
হিমাচল প্রদেস
178
10
155
7
15
জম্মু অমসুং কাস্মির
202
46
138
8
16
ঝারখন্দ
650
12
583
0
17
কর্নাতকা
1230
166
1185
47
18
কেরলা
571
67
555
30
19
লাদাখ
11
0
4
0
20
লাক্ষদ্বিপ
3
0
3
0
21
মধ্য প্রদেস
1602
392
1769
154
22
মহারাস্ত্রা
3683
531
3597
144
23
মনিপুর
42
8
16
6
24
মেঘালয়
70
25
69
90
25
মিজোরম
47
32
38
8
26
নাগালেন্দ
30
4
39
0
27
ওরিসা
836
156
736
97
28
পুদুচেরি
34
0
27
0
29
পঞ্জাব
610
21
624
33
30
রাজস্থান
1385
350
1175
157
31
সিক্কিম
20
6
15
1
32
তামিলনাদু
1242
40
1363
7
33
তেলঙ্গানা
549
21
472
5
34
ত্রিপুরা
83
27
80
33
35
উত্তর প্রদেস
2835
329
2555
258
36
উত্তরখন্দ
253
66
212
3
37
নোংচুপ বেঙ্গল
887
96
473
26
অপুনবা
23074
3022
20889
2493
* ন্যায়া বিকাস পোর্তেলগী মতুংইন্না
ৱাফম অসি লোক সভাদা অইবা ওইনা পীখিবা পাউখুম অমদা লো অমসুং জজতিস মিনিস্ত্রি অমসুং পার্লিয়ামেন্তরি এফেয়ার্স মিনিস্ত্রিগী রাজ্য মন্ত্রী শ্রী অর্জুন রাম মেঘৱালনা ফোঙদোকখিবনি।