Prime Minister's Office
Joint Statement on Enhanced India-Austria Partnership
10 JUL 2024 9:15PM by PIB Delhi
At the invitation of Chancellor Mr Karl Nehammer, Prime Minister Shri. Narendra Modi paid an official visit to Austria from 9-10 July 2024. During his visit, the Prime Minister called on H.E. Alexander Van der Bellen, President of Austria, and held bilateral discussions with Chancellor Nehammer. This was the Prime Minister’s first visit to Austria and that of an Indian Prime Minister after 41 years. This year marks the 75th year of diplomatic relations between the two countries.
The Prime Minister and the Chancellor emphasised that the shared values of democracy, freedom, international peace and security, a rules-based international order with the UN Charter at its core, the shared historical linkages, and the long-standing ties between the two countries are at the centre of the growing enhanced partnership. They reiterated their commitment to continue their efforts towards deepening and widening bilateral, regional and international cooperation for a more stable, prosperous and sustainable world.
Chancellor Nehammer and Prime Minister Modi recognised that the two countries have the potential to significantly upgrade their bilateral partnership to a higher level. They agreed to adopt a strategic approach to advance this shared objective. To this end, in addition to closer political-level dialogue, they emphasised on a future-oriented bilateral sustainable economic and technology partnership, covering a range of new initiatives and joint projects, collaborative technology development, research and innovation and business-to-business engagement inter alia in green and digital technologies, infrastructure, renewable energy, water management, life sciences, smart cities, mobility and transportation.
Political and Security Cooperation
Prime Minister Modi and Chancellor Nehammer underscored the importance of democratic countries such as India and Austria working together to contribute to international and regional peace and prosperity. In this context, they noted with satisfaction regular and substantive consultations between their Foreign Ministers in recent years. They also encouraged their officials to maintain the trend of enhanced institutional dialogue in different areas.
Both leaders reinforced their commitment to a free, open and rules-based Indo-Pacific in accordance with the international law of the sea as reflected in UNCLOS and with full respect for the sovereignty, territorial integrity and freedom of navigation to the benefit of maritime security and international peace and stability.
The two leaders exchanged in-depth assessments of recent developments in Europe as well as West Asia/Middle East. They noted the complementarities in the approaches of the two countries, that prioritise efforts towards restoring peace and avoiding armed conflict as well as rigorous adherence to international law and the UN Charter.
Concerning the war in Ukraine, both leaders supported any collective effort to facilitate a peaceful resolution consistent with international law and the UN Charter. Both sides believe that achieving a comprehensive and lasting peace in Ukraine requires bringing together all stakeholders and a sincere and earnest engagement between the two parties to the conflict.
The two leaders reiterated their unequivocal condemnation of terrorism in all its forms and manifestations, including cross-border and cyber- terrorism and emphasised that no country should provide safe haven to those who finance, plan, support or commit terrorist acts. Both sides also called for concerted action against all terrorists, including through designations or individuals affiliated with groups that are listed by the UN Security Council 1267 Sanctions Committee. Both countries reiterated their commitment to work together in FATF, NMFT and other multilateral platforms.
The two leaders recalled the launch of the India-Middle East-Europe Corridor (IMEC) on the margins of the G20 summit in Delhi in September 2023. Chancellor Nehammer congratulated Prime Minister Modi for his leadership of this significant initiative. The two leaders agreed that this project would be of great strategic importance and would significantly enhance the potential and flow of commerce and energy between India, the Middle East and Europe. Chancellor Nehammer conveyed Austria’s keen interest to engage with IMEC and pointed to Austria’s location at the centre of Europe as a key enabler of connectivity.
The two leaders emphasised that India and the European Union have the largest and most vibrant free-market space in the world, and noted that deeper EU-India ties will be mutually beneficial as well as have a positive global impact. Chancellor Nehammer and Prime Minister Modi agreed to support various initiatives to bring India and the EU closer. In this context, they reaffirmed their strong support for the ongoing India-EU trade and investment negotiations and the early implementation of the EU-India Connectivity Partnership.
Sustainable Economic Partnership
The two leaders identified a stronger economic and technology partnership between the two countries as a strategic objective. In this context, they welcomed the convening of the first-ever high-level bilateral Business Forum with the participation of the CEOs of several companies in Vienna during the visit. The two leaders addressed the Business Forum and encouraged business representatives to work towards new and more dynamic tie-ups across different sectors.
The two leaders recognised the vital importance of research, scientific tie-ups, technology partnerships and innovation in driving forward the bilateral partnership and called for all such opportunities to be explored in mutual interest. They emphasised the need for stronger collaboration to develop and commercialise technologies in identified areas through new business, industry and R&D partnership models.
The leaders welcomed initiatives to link the innovation and start-up ecosystems of the two countries through the Start-Up Bridge set up during the visit of the Austrian Minister of Labour and Economy to India in February 2024 and the successful visit of a group of Indian Start-Ups to Austria in June 2024. They encouraged relevant agencies of both countries to work to deepen further similar exchanges in future, including through frameworks such as Austria’s Global Incubator Network and the Start Up India initiative.
Being parties to the United Nations Framework Convention on Climate Change (UNFCCC) and as countries committed to holding the increase in the global average temperature to well below 2 degrees Celsius above pre-industrial levels, the leaders recognised that this would significantly reduce the risks and impacts of climate change. They recalled the binding targets adopted at the EU level for climate neutrality by 2050, the Austrian government’s commitment to achieve climate neutrality by 2040, and the Indian government’s commitment to achieving net zero emissions by 2070.
They noted the scope for engagement in the context of the Austrian government’s Hydrogen Strategy and the National Green Hydrogen Mission launched by India to address the energy transition challenges and supported a wide-ranging partnership between the companies and R&D institutions of both countries in renewable/green hydrogen.
The leaders identified a range of environmental technologies for targeted cooperation in areas such as clean transportation, water and wastewater management, waste management, renewable energy and other clean technologies. They encouraged public and private institutions to extend financing for ventures and projects in these sectors to support an expanded engagement in these and allied sectors. They also recognised the growing role of digital technologies in industrial processes (Industry 4.0), including in the area of sustainable economy.
Skills for a Shared Future
Chancellor Nehammer and Prime Minister Modi recognised the importance of skill development and mobility of skilled personnel to support an expanded engagement in high-tech sectors. In this regard, they welcomed the operationalisation of the bilateral Migration and Mobility Agreement, which provides an institutional framework to facilitate such exchanges, while at the same time combating irregular migration.
They encouraged academic institutions of both countries to build future-oriented partnerships focused on areas of mutual interest, especially in science, technology, and engineering.
People-to-people Ties
The two leaders appreciated the long tradition of cultural exchanges, particularly the role of Austrian Indologists and leading Indian cultural personalities who engaged with Austria. The leaders also noted the growing interest among Austrians in yoga and Ayurveda. They welcomed efforts to promote further bilateral cultural ties in music, dance, opera, theatre, films, literature, sports and other fields, including in the framework of the recently signed MOU on Cultural Cooperation.
The leaders recognised the role played by tourism in generating economic, sustainable and inclusive growth as well as greater understanding between the people of both countries. They encouraged efforts by relevant agencies to work together to expand tourist flows in both directions, including by expanding direct flight connectivity, the lengths of stay and other initiatives.
Multilateral Cooperation
The leaders reaffirmed their commitment to multilateralism and the principles of the United Nations Charter. They agreed to work together to safeguard and promote these fundamental principles through regular bilateral consultations and coordination at multilateral forums.
They reiterated their commitment to achieving comprehensive reforms of the United Nations, including its Security Council. India reiterated its support for Austria’s UNSC candidature for the term 2027-28, while Austria expressed its support for India’s candidature for the period 2028-29.
Prime Minister Modi conveyed India’s invitation to Austria for its membership in the International Solar Alliance, which recently achieved an important milestone by welcoming its 100th member.
Prime Minister Modi thanked Chancellor Nehammer for the gracious hospitality extended by the Government and people of Austria during the visit. Prime Minister Modi extended an invitation to Chancellor Nehammer to visit India at his convenience, which the Chancellor accepted with pleasure.

প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
ভাৰত-অষ্ট্ৰিয়াৰ বৰ্দ্ধিত অংশীদাৰিত্ব সন্দৰ্ভত যুটীয়া বিবৃতি
10 JUL 2024 9:15PM by PIB Guwahati
চেঞ্চেলৰ কাৰ্ল নেহাম্মাৰৰ আমন্ত্ৰণক্ৰমে প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে ২০২৪ চনৰ ৯ আৰু ১০ জুলাইত চৰকাৰী ভ্ৰমণসূচীৰে অষ্ট্ৰিয়া ভ্ৰমণ কৰে। এই ভ্ৰমণকালত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে অষ্ট্ৰিয়াৰ ৰাষ্ট্ৰপতি মহামহিম আলেকজেণ্ডাৰ ভান ডাৰ বেলেনক সাক্ষাৎ কৰাৰ লগতে চেঞ্চেলৰ নেহাম্মাৰৰ সৈতে দ্বিপাক্ষিক আলোচনাত মিলিত হয়। ৪১ বছৰৰ পিছত কোনো এগৰাকী ভাৰতীয় প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ এয়া আছিল প্ৰথমটো অষ্ট্ৰিয়া ভ্ৰমণ। এই বছৰটো দুয়োখন দেশৰ মাজত স্থাপিত হোৱা কূটনৈতিক সম্পৰ্কৰ ৭৫ সংখ্যক বছৰ হিচাপেও চিহ্নিত হৈছে।
প্ৰধানমন্ত্ৰী আৰু চেঞ্চেলৰগৰাকীয়ে গণতন্ত্ৰ, স্বাধীনতা, আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় শান্তি আৰু নিৰাপত্তাৰ অংশীদাৰী মূল্যবোধ, ৰাষ্ট্ৰসংঘৰ চনদৰ সৈতে এক নিয়ম-আধাৰিত আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় ব্যৱস্থা, অংশীদাৰী ঐতিহাসিক সম্পৰ্ক আৰু দুয়োখন দেশৰ মাজৰ দীৰ্ঘদিনীয়া সম্পৰ্কক বৰ্ধিত অংশীদাৰিত্বৰ কেন্দ্ৰবিন্দু বুলি গুৰুত্ব আৰোপ কৰে। তেওঁলোকে অধিক স্থিৰ, সমৃদ্ধ আৰু বহনক্ষম বিশ্বৰ বাবে দ্বিপাক্ষিক, আঞ্চলিক আৰু আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় সহযোগিতা গভীৰ আৰু ব্যাপক কৰাৰ দিশত দুয়োখন দেশৰ প্ৰচেষ্টা অব্যাহত ৰখাৰ প্ৰতিশ্ৰুতি দোহাৰে।
চেঞ্চেলৰ নেহাম্মাৰ আৰু প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে স্বীকাৰ কৰে যে দুয়োখন দেশৰ দ্বিপাক্ষিক অংশীদাৰিত্বক উচ্চ স্তৰলৈ উন্নীত কৰাৰ যথেষ্ট সম্ভাৱনা আছে। তেওঁলোকে এই অংশীদাৰী উদ্দেশ্যক আগুৱাই নিয়াৰ বাবে এক কৌশলগত দৃষ্টিভংগী গ্ৰহণ কৰিবলৈ সন্মতি প্ৰকাশ কৰে। এই উদ্দেশ্যে, ৰাজনৈতিক পৰ্যায়ৰ ঘনিষ্ঠ আলোচনাৰ উপৰিও, তেওঁলোকে ভৱিষ্যতমুখী দ্বিপাক্ষিক বহনক্ষম অৰ্থনৈতিক আৰু প্ৰযুক্তি অংশীদাৰিত্ব গঢ়ি তোলাত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে। ইয়াৰ ভিতৰত বিভিন্ন নতুন পদক্ষেপ আৰু যৌথ প্ৰকল্প, সহযোগিতামূলক প্ৰযুক্তি বিকাশ, গৱেষণা আৰু উদ্ভাৱন আৰু বাণিজ্যৰ বিপৰীতে বাণিজ্যিক সম্পৰ্ক, আন্তঃগাঁথনি, নৱীকৰণযোগ্য শক্তি, পানী ব্যৱস্থাপনা, আয়ুৰ্বিজ্ঞান, স্মাৰ্ট চহৰ, গতিশীলতা আৰু পৰিবহন আদি খণ্ডক সামৰি লোৱাত গুৰুত্ব আৰোপ কৰা হৈছে।
ৰাজনৈতিক আৰু সুৰক্ষা সহযোগিতা
প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদী আৰু চেঞ্চেলৰ নেহাম্মাৰে ভাৰত আৰু অষ্ট্ৰিয়াৰ দৰে গণতান্ত্ৰিক দেশসমূহে আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় আৰু আঞ্চলিক শান্তি আৰু সমৃদ্ধিত অৰিহণা যোগোৱাৰ বাবে একেলগে কাম কৰাত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে। এই সন্দৰ্ভত তেওঁলোকে শেহতীয়া বছৰবোৰত তেওঁলোকৰ বৈদেশিক মন্ত্ৰীসকলৰ মাজত অনুষ্ঠিত নিয়মীয়া আৰু গুৰুত্বপূৰ্ণ আলোচনাসমূহৰ বিষয়ে সন্তুষ্টিৰে উল্লেখ কৰে। তেওঁলোকে তেওঁলোকৰ বিষয়াসকলক বিভিন্ন ক্ষেত্ৰত বৰ্ধিত প্ৰতিষ্ঠানগত আলোচনাৰ প্ৰৱণতা অব্যাহত ৰখাৰ বাবে উৎসাহ যোগায়।
দুয়োগৰাকী নেতাই ‘ইউএনচিএলঅ'এছ’-ত প্ৰতিফলিত হোৱা সাগৰৰ আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় আইন অনুসৰি আৰু সামুদ্ৰিক সুৰক্ষা আৰু আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় শান্তি আৰু স্থিৰতাৰ সুবিধাৰ বাবে সাৰ্বভৌমত্ব, আঞ্চলিক অখণ্ডতা আৰু নৌ-চলাচলৰ স্বাধীনতাৰ প্ৰতি সম্পূৰ্ণ সন্মান জনাই এক স্বাধীন, মুক্ত আৰু নিয়ম-আধাৰিত ভাৰত-প্ৰশান্ত মহাসাগৰীয় অঞ্চলৰ প্ৰতি থকা তেওঁলোকৰ প্ৰতিশ্ৰুতিবদ্ধতা দোহাৰে।
দুয়োগৰাকী নেতাই ইউৰোপৰ লগতে পশ্চিম এছিয়া/মধ্য প্ৰাচ্যৰ শেহতীয়া উন্নয়নৰ গভীৰ মূল্যায়ন সম্পৰ্কীয় তথ্যাৱলী আদান-প্ৰদান কৰে। তেওঁলোকে দুয়োখন দেশৰ দৃষ্টিভংগীৰ পৰিপূৰকতাৰ কথা উল্লেখ কৰে, যি পুনৰ শান্তি প্ৰতিস্থা কৰা আৰু সশস্ত্ৰ সংঘৰ্ষ পৰিহাৰ কৰাৰ লগতে আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় আইন আৰু ৰাষ্ট্ৰসংঘৰ চনদসমূহ কঠোৰভাৱে পালন কৰাৰ প্ৰচেষ্টাকো প্ৰাথমিকতা দিয়ে।
ইউক্ৰেইনৰ যুদ্ধ সন্দৰ্ভত দুয়োগৰাকী নেতাই আন্তৰ্জাতিক আইন আৰু ৰাষ্ট্ৰসংঘৰ চনদৰ সৈতে সামঞ্জস্য ৰাখি শান্তিপূৰ্ণ সমাধানৰ বাবে যিকোনো সামূহিক প্ৰচেষ্টাক সমৰ্থন জনায়। দুয়োপক্ষই বিশ্বাস কৰে যে ইউক্ৰেইনত এক ব্যাপক আৰু স্থায়ী শান্তি স্থাপনৰ বাবে সকলো অংশীদাৰী পক্ষক একত্ৰিত কৰাৰ লগতে সংঘৰ্ষৰ পৰিৱৰ্তে দুয়োপক্ষৰ মাজত এক আন্তৰিক আৰু সৌহাৰ্দ্যপূৰ্ণ সম্পৰ্ক বৰ্তাই ৰখাৰ প্ৰয়োজন আছে।
দুয়োগৰাকী নেতাই সীমান্তৰ সিপাৰৰ আৰু চাইবাৰ সন্ত্ৰাসবাদকে ধৰি সকলো ধৰণৰ সন্ত্ৰাসবাদক দ্ব্যর্থহীনভাৱে নিন্দা কৰাৰ কথা দোহাৰে আৰু কোনো দেশেই সন্ত্ৰাসবাদী কাৰ্যকলাপক বিত্ত, পৰিকল্পনা, সমৰ্থন বা সংঘটিত কৰা সকলক সুৰক্ষিত আশ্ৰয় প্ৰদান নকৰাৰ প্ৰসংগত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে। দুয়োপক্ষই ‘ৰাষ্ট্ৰসংঘৰ নিৰাপত্তা পৰিষদ-ৰ ১২৬৭ নিষেধাজ্ঞা সমিতি’ৰ দ্বাৰা তালিকাভুক্ত গোটসমূহৰ সৈতে জড়িত পদবীধাৰী বা ব্যক্তিকে ধৰি সকলো সন্ত্ৰাসবাদীৰ বিৰুদ্ধে সমন্বিত ব্যৱস্থা গ্ৰহণৰ আহ্বান জনায়। দুয়োখন দেশে ‘এফএটিএফ’, ‘এনএমএফটি’ আৰু অন্যান্য বহুপাক্ষিক মঞ্চসমূহত একেলগে কাম কৰাৰ বাবেও প্ৰতিশ্ৰুতি দোহাৰে।
দুয়োগৰাকী নেতাই ২০২৩ চনৰ ছেপ্টেম্বৰ মাহত দিল্লীত অনুষ্ঠিত ‘জি-২০ সন্মিলন’ৰ সিদ্ধান্ত মৰ্মে ‘ভাৰত-মধ্য প্ৰাচ্য-ইউৰোপ কৰিডৰ’ (আইএমইচি) আৰম্ভ কৰাৰ কথা স্মৰণ কৰে। চেঞ্চেলৰ নেহাম্মাৰে প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীক এই গুৰুত্বপূৰ্ণ পদক্ষেপৰ নেতৃত্ব গ্ৰহণৰ বাবে অভিনন্দন জনায়। দুয়োগৰাকী নেতাই এই প্ৰকল্পটো কৌশলগতভাবে যথেষ্ট গুৰুত্বপূৰ্ণ হ'ব আৰু ই ভাৰত, মধ্য প্ৰাচ্য আৰু ইউৰোপৰ মাজত বাণিজ্য আৰু শক্তিৰ সম্ভাৱনা আৰু প্ৰবাহ যথেষ্ট বৃদ্ধি কৰিব বুলি সহমত প্ৰকাশ কৰে। চেঞ্চেলৰ নেহাম্মাৰে ‘আইএমইচি’-ৰ সৈতে জড়িত হ'বলৈ অষ্ট্ৰিয়াৰ আগ্ৰহৰ কথা অৱগত কৰে আৰু সংযোগৰ এক মুখ্য সক্ষমকৰ্তা হিচাপে ইউৰোপৰ কেন্দ্ৰত অষ্ট্ৰিয়াৰ অৱস্থানৰ প্ৰসংগ আঙুলিয়াই দিয়ে।
দুয়োগৰাকী নেতাই ভাৰত আৰু ইউৰোপীয় ইউনিয়নত বিশ্বৰ সৰ্ববৃহৎ আৰু আটাইতকৈ উচ্চল মুক্ত বজাৰৰ স্থান আছে বুলি উল্লেখ কৰে আৰু উল্লেখ কৰে যে ইউৰোপীয় ইউনিয়ন-ভাৰতৰ সম্পৰ্ক পাৰস্পৰিক ভাৱে লাভজনক হ'ব আৰু ই এক ইতিবাচক গোলকীয় প্ৰভাৱ পেলাব। চেঞ্চেলৰ নেহাম্মাৰ আৰু প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে ভাৰত আৰু ইউৰোপীয় ইউনিয়নক কাষ চপাই অনাৰ বাবে বিভিন্ন পদক্ষেপক সমৰ্থন কৰিবলৈ সন্মত হয়। এই সন্দৰ্ভত তেওঁলোকে চলিত ‘ভাৰত-ইউৰোপীয় ইউনিয়নৰ বাণিজ্য আৰু বিনিয়োগ আলোচনা’ আৰু ‘ইউৰোপীয় ইউনিয়ন-ভাৰতৰ সংযোগ অংশীদাৰিত্ব’ৰ আগতীয়া ৰূপায়ণৰ ক্ষেত্ৰত তেওঁলোকৰ শক্তিশালী সমৰ্থন পুনৰ নিশ্চিত কৰে।
বহনক্ষম অৰ্থনৈতিক অংশীদাৰিত্ব
দুয়োগৰাকী নেতাই দুয়োখন দেশৰ মাজত এক শক্তিশালী অৰ্থনৈতিক আৰু প্ৰযুক্তিগত অংশীদাৰিত্বক এক কৌশলগত উদ্দেশ্য হিচাপে চিনাক্ত কৰে। এই সন্দৰ্ভত তেওঁলোকে ভিয়েনাত বহু সংখ্যক কোম্পানীৰ মুখ্য কাৰ্যবাহী বিষয়াসকলৰ অংশগ্ৰহণেৰে প্ৰথমবাৰৰ বাবে উচ্চ পৰ্যায়ৰ দ্বিপাক্ষিক ব্যৱসায় সন্মিলন আহ্বান কৰা কথাক আদৰণি জনায়। দুয়োগৰাকী নেতাই ব্যৱসায় সন্মিলনক সম্বোধন কৰে আৰু ব্যৱসায়িক প্ৰতিনিধিসকলক বিভিন্ন ক্ষেত্ৰত নতুন আৰু অধিক গতিশীল চুক্তিৰ দিশত কাম কৰিবলৈ উৎসাহিত কৰে।
দুয়োগৰাকী নেতাই দ্বিপাক্ষিক অংশীদাৰিত্বক আগুৱাই নিয়াৰ ক্ষেত্ৰত গৱেষণা, বৈজ্ঞানিক চুক্তি, প্ৰযুক্তিগত অংশীদাৰিত্ব আৰু উদ্ভাৱনৰ গুৰুত্বপূৰ্ণ গুৰুত্বক স্বীকাৰ কৰে আৰু পাৰস্পৰিক স্বাৰ্থত এনে সকলো সুযোগ অন্বেষণ কৰিবলৈ আহ্বান জনায়। তেওঁলোকে নতুন ব্যৱসায়, উদ্যোগ আৰু উন্নয়ন অংশীদাৰিত্ব আৰ্হিৰ জৰিয়তে চিনাক্ত ক্ষেত্ৰসমূহত প্ৰযুক্তিৰ বিকাশ আৰু বাণিজ্যিকীকৰণৰ বাবে শক্তিশালী সহযোগিতাৰ প্ৰয়োজনীয়তাত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে।
নেতাদ্বয়ে ২০২৪ চনৰ ফেব্ৰুৱাৰী মাহত অষ্ট্ৰিয়াৰ শ্ৰম আৰু অৰ্থনীতি দপ্তৰৰ মন্ত্ৰীগৰাকীৰ ভাৰত ভ্ৰমণ আৰু ২০২৪ চনৰ জুন মাহত অষ্ট্ৰিয়ালৈ ভাৰতীয় ষ্টাৰ্ট-আপ-ৰ এটা গোটৰ সফল ভ্ৰমণৰ সময়ত স্থাপিত ষ্টাৰ্ট-আপ সেঁতুৰ জৰিয়তে দুয়োখন দেশৰ উদ্ভাৱন আৰু ষ্টাৰ্ট-আপ পৰিস্থিতিতন্ত্ৰক সংযোগ কৰাৰ পদক্ষেপক আদৰণি জনায়। তেওঁলোকে অষ্ট্ৰিয়াৰ ‘গ্লোবেল ইনকিউবেটৰ নেটৱৰ্ক’ আৰু ‘ষ্টাৰ্ট আপ ইণ্ডিয়া’ উদ্যোগৰ দৰে ‘ফ্ৰেমৱৰ্ক’ৰ জৰিয়তে দুয়োখন দেশৰ প্ৰাসংগিক সংস্থাসমূহক ভৱিষ্যতে একে ধৰণৰ আদান-প্ৰদানৰ সম্পৰ্ক অধিক গভীৰ কৰাৰ বাবে কাম কৰিবলৈ উদগণি দিয়ে।
জলবায়ু পৰিৱৰ্তন সন্দৰ্ভত ‘ৰাষ্ট্ৰসংঘৰ ফ্ৰেমৱৰ্ক কনভেনশ্যন’ (ইউএনএফচিচিচি)ৰ পক্ষ হোৱাৰ বাবে আৰু গোলকীয় গড় উষ্ণতা ‘প্ৰাক-ঔদ্যোগিক স্তৰ’তকৈয়ো ২ ডিগ্ৰী চেলচিয়াছ তললৈ অৱনমিত কৰিবলৈ প্ৰতিশ্ৰুতিবদ্ধ হোৱা নেতাদ্বয়ে কয় যে এই প্ৰয়াসে জলবায়ু পৰিৱৰ্তনৰ বিপদাশংকা আৰু প্ৰভাৱ যথেষ্ট হ্ৰাস কৰিব। তেওঁলোকে ২০৫০ চনৰ ভিতৰত জলবায়ু নিৰপেক্ষতাৰ বাবে ইউৰোপীয় ইউনিয়ন পৰ্যায়ত গ্ৰহণ কৰা বাধ্যতামূলক লক্ষ্য, ২০৪০ চনৰ ভিতৰত জলবায়ু নিৰপেক্ষতা প্ৰাপ্ত কৰাৰ বাবে অষ্ট্ৰিয়া চৰকাৰৰ প্ৰতিশ্ৰুতি আৰু ২০৭০ চনৰ ভিতৰত কাৰ্বনৰ শূন্য নিৰ্গমন স্থিতি প্ৰাপ্ত কৰাৰ বাবে ভাৰত চৰকাৰৰ প্ৰতিশ্ৰুতিৰ কথা স্মৰণ কৰে।
তেওঁলোকে অষ্ট্ৰিয়া চৰকাৰৰ ‘হাইড্ৰজেন সম্পৰ্কীয় ৰণনীতি’ আৰু শক্তি পৰিৱৰ্তন সম্পৰ্কীয় প্ৰত্যাহ্বানসমূহৰ মোকাবিলা কৰিবলৈ ভাৰতে আৰম্ভ কৰা ‘ৰাষ্ট্ৰীয় সেউজ হাইড্ৰজেন মিছন’-ৰে জড়িত হোৱাৰ সুযোগসমূহৰ কথা উল্লেখ কৰাৰ লগতে দুয়োখন দেশৰ প্ৰতিষ্ঠান আৰু দুয়োখন দেশৰ গৱেষণা আৰু বিকাশ প্ৰতিষ্ঠানসমূহৰ মাজত নৱীকৰণযোগ্য/সেউজীয়া হাইড্ৰজেনৰ ক্ষেত্ৰত এক বিস্তৃত অংশীদাৰিত্বৰ কথা উল্লেখ কৰে।
নেতাদ্বয়ে পৰিচ্ছন্ন পৰিবহন, পানী আৰু বাৰ্জ্য পানীৰ ব্যৱস্থাপনা, আৱৰ্জনা ব্যৱস্থাপনা, নৱীকৰণযোগ্য শক্তি আৰু অন্যান্য পৰিষ্কাৰ প্ৰযুক্তিৰ দৰে ক্ষেত্ৰত লক্ষ্যযুক্ত সহযোগিতাৰ বাবে বিভিন্ন ধৰণৰ পৰিৱেশ প্ৰযুক্তি চিনাক্ত কৰে। তেওঁলোকে ৰাজহুৱা আৰু ব্যক্তিগত প্ৰতিষ্ঠানসমূহক উল্লিখিত খণ্ডসমূহৰ লগতে সহযোগী খণ্ডসমূহত এক সম্প্ৰসাৰিত ব্যস্ততা গঢ়ি তুলিবলৈ এই খণ্ডসমূহত উদ্যোগ আৰু প্ৰকল্পসমূহৰ বাবে বিত্তীয় যোগান ধৰিবলৈ উৎসাহিত কৰে। তেওঁলোকে বহনক্ষম অৰ্থনীতিৰ ক্ষেত্ৰতো ঔদ্যোগিক প্ৰক্ৰিয়া (উদ্যোগ ৪.০)ত ডিজিটেল প্ৰযুক্তিৰ বৰ্ধিত ভূমিকাক স্বীকৃতি দিয়ে।
তেওঁলোকে দুয়োখন দেশৰ শৈক্ষিক প্ৰতিষ্ঠানসমূহক পাৰস্পৰিক স্বাৰ্থৰ ক্ষেত্ৰত, বিশেষকৈ বিজ্ঞান, প্ৰযুক্তি আৰু অভিযান্ত্ৰিক ক্ষেত্ৰত গুৰুত্ব দি ভৱিষ্যতমুখী অংশীদাৰিত্ব গঢ়ি তুলিবলৈ উৎসাহিত কৰে।
নাগৰিকৰ মাজত সম্পৰ্ক
দুয়োগৰাকী নেতাই সাংস্কৃতিক আদান-প্ৰদানৰ দীঘলীয়া পৰম্পৰা, বিশেষকৈ অষ্ট্ৰিয়াৰ সৈতে জড়িত অষ্ট্ৰিয়াৰ ভাৰতবিদ আৰু ভাৰতৰ আগশাৰীৰ সাংস্কৃতিক ব্যক্তিত্বসকলৰ ভূমিকাৰ প্ৰশংসা কৰে। নেতাদ্বয়ে ‘যোগ আৰু আয়ুৰ্বেদ’ৰ প্ৰতি অষ্ট্ৰিয়ানসকলৰ মাজত সৃষ্টি হোৱা বৰ্ধিত আগ্ৰহৰ বিষয়েও উল্লেখ কৰে। তেওঁলোকে সাংস্কৃতিক সহযোগিতাৰ ক্ষেত্ৰত শেহতীয়াকৈ স্বাক্ষৰিত বুজাবুজি চুক্তিৰ পৰিকাঠামোকে ধৰি সংগীত, নৃত্য, অপেৰা, থিয়েটাৰ, চলচ্চিত্ৰ, সাহিত্য, ক্ৰীড়া আৰু অন্যান্য ক্ষেত্ৰসমূহত অধিক দ্বিপাক্ষিক সাংস্কৃতিক সম্পৰ্ক আগবঢ়াই নিয়াৰ প্ৰচেষ্টাক আদৰণি জনায়।
নেতাদ্বয়ে অৰ্থনৈতিক, বহনক্ষম আৰু সামগ্ৰিক বিকাশৰ লগতে দুয়োখন দেশৰ জনসাধাৰণৰ মাজত অধিক বুজাবুজি সৃষ্টিৰ ক্ষেত্ৰত পৰ্যটনৰ ভূমিকাৰ কথা স্বীকাৰ কৰে। তেওঁলোকে বিমানৰ প্ৰত্যক্ষ সংযোগ, দেশ দুখনত পৰস্পৰৰ ভ্ৰমণকাৰীসকলে অতিবাহিত কৰা সময়ৰ ম্যাদ বঢ়োৱা আৰু অন্যান্য পদক্ষেপসমূহকে ধৰি দুয়ো দিশত পৰ্যটকৰ আহ-যাহৰ পৰিসৰ সম্প্ৰসাৰিত কৰিবলৈ একেলগে কাম কৰাৰ বাবে প্ৰাসংগিক সংস্থাসমূহৰ প্ৰচেষ্টাক উৎসাহিত কৰে।
বহুপাক্ষিক সহযোগিতা
নেতাদ্বয়ে বহুপাক্ষিকতা আৰু ৰাষ্ট্ৰসংঘৰ চনদৰ নীতিৰ প্ৰতি তেওঁলোকৰ প্ৰতিশ্ৰুতিবদ্ধতা পুনৰ ব্যক্ত কৰে। তেওঁলোকে বহুপাক্ষিক মঞ্চসমূহত নিয়মীয়া দ্বিপাক্ষিক পৰামৰ্শ আৰু সমন্বয়ৰ জৰিয়তে এই মৌলিক নীতিসমূহৰ সুৰক্ষা আৰু উদগণি যোগোৱাৰ বাবে একেলগে কাম কৰিবলৈ সন্মত হয়।
তেওঁলোকে ‘নিৰাপত্তা পৰিষদ’কে ধৰি ৰাষ্ট্ৰসংঘৰ ব্যাপক সংস্কাৰ সাধনৰ প্ৰতি তেওঁলোকৰ প্ৰতিশ্ৰুতিবদ্ধতা দোহাৰে। ভাৰতে ২০২৭-২৮ বৰ্ষৰ বাবে অষ্ট্ৰিয়াৰ ‘ইউএনএছচি প্ৰাৰ্থিত্ব’ৰ প্ৰতি সমৰ্থন ব্যক্ত কৰে, আনহাতে অষ্ট্ৰিয়াই ২০২৮-২৯ বৰ্ষৰ বাবে ভাৰতৰ প্ৰাৰ্থিত্বলৈ সমৰ্থন আগবঢ়ায়।
প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে ‘আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় সৌৰ মিত্ৰজোঁট’ত সদস্য পদ গ্ৰহণৰ বাবে অষ্ট্ৰিয়ালৈ ভাৰতৰ তৰফৰ পৰা আমন্ত্ৰণ জনায়, যি শেহতীয়াকৈ ইয়াৰ ১০০ সংখ্যক সদস্যক আদৰণি জনাই এক গুৰুত্বপূৰ্ণ মাইলৰ খুঁটি অৰ্জন কৰিছে।
প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে এই ভ্ৰমণকালত অষ্ট্ৰিয়াৰ চৰকাৰ আৰু জনসাধাৰণে আগবঢ়োৱা আন্তৰিক আতিথ্যৰ বাবে চেঞ্চেলৰ নেহাম্মাৰক ধন্যবাদ জ্ঞাপন কৰে। প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে চেঞ্চেলৰ নেহাম্মাৰক তেওঁৰ সুবিধা অনুসৰি ভাৰত ভ্ৰমণৰ বাবে আমন্ত্ৰণ জনায়। চেন্সেলৰগৰাকীয়ে এই নিমন্ত্ৰণ আনন্দেৰে গ্ৰহণ কৰে।