Prime Minister's Office
Joint Statement on Enhanced India-Austria Partnership
10 JUL 2024 9:15PM by PIB Delhi
At the invitation of Chancellor Mr Karl Nehammer, Prime Minister Shri. Narendra Modi paid an official visit to Austria from 9-10 July 2024. During his visit, the Prime Minister called on H.E. Alexander Van der Bellen, President of Austria, and held bilateral discussions with Chancellor Nehammer. This was the Prime Minister’s first visit to Austria and that of an Indian Prime Minister after 41 years. This year marks the 75th year of diplomatic relations between the two countries.
The Prime Minister and the Chancellor emphasised that the shared values of democracy, freedom, international peace and security, a rules-based international order with the UN Charter at its core, the shared historical linkages, and the long-standing ties between the two countries are at the centre of the growing enhanced partnership. They reiterated their commitment to continue their efforts towards deepening and widening bilateral, regional and international cooperation for a more stable, prosperous and sustainable world.
Chancellor Nehammer and Prime Minister Modi recognised that the two countries have the potential to significantly upgrade their bilateral partnership to a higher level. They agreed to adopt a strategic approach to advance this shared objective. To this end, in addition to closer political-level dialogue, they emphasised on a future-oriented bilateral sustainable economic and technology partnership, covering a range of new initiatives and joint projects, collaborative technology development, research and innovation and business-to-business engagement inter alia in green and digital technologies, infrastructure, renewable energy, water management, life sciences, smart cities, mobility and transportation.
Political and Security Cooperation
Prime Minister Modi and Chancellor Nehammer underscored the importance of democratic countries such as India and Austria working together to contribute to international and regional peace and prosperity. In this context, they noted with satisfaction regular and substantive consultations between their Foreign Ministers in recent years. They also encouraged their officials to maintain the trend of enhanced institutional dialogue in different areas.
Both leaders reinforced their commitment to a free, open and rules-based Indo-Pacific in accordance with the international law of the sea as reflected in UNCLOS and with full respect for the sovereignty, territorial integrity and freedom of navigation to the benefit of maritime security and international peace and stability.
The two leaders exchanged in-depth assessments of recent developments in Europe as well as West Asia/Middle East. They noted the complementarities in the approaches of the two countries, that prioritise efforts towards restoring peace and avoiding armed conflict as well as rigorous adherence to international law and the UN Charter.
Concerning the war in Ukraine, both leaders supported any collective effort to facilitate a peaceful resolution consistent with international law and the UN Charter. Both sides believe that achieving a comprehensive and lasting peace in Ukraine requires bringing together all stakeholders and a sincere and earnest engagement between the two parties to the conflict.
The two leaders reiterated their unequivocal condemnation of terrorism in all its forms and manifestations, including cross-border and cyber- terrorism and emphasised that no country should provide safe haven to those who finance, plan, support or commit terrorist acts. Both sides also called for concerted action against all terrorists, including through designations or individuals affiliated with groups that are listed by the UN Security Council 1267 Sanctions Committee. Both countries reiterated their commitment to work together in FATF, NMFT and other multilateral platforms.
The two leaders recalled the launch of the India-Middle East-Europe Corridor (IMEC) on the margins of the G20 summit in Delhi in September 2023. Chancellor Nehammer congratulated Prime Minister Modi for his leadership of this significant initiative. The two leaders agreed that this project would be of great strategic importance and would significantly enhance the potential and flow of commerce and energy between India, the Middle East and Europe. Chancellor Nehammer conveyed Austria’s keen interest to engage with IMEC and pointed to Austria’s location at the centre of Europe as a key enabler of connectivity.
The two leaders emphasised that India and the European Union have the largest and most vibrant free-market space in the world, and noted that deeper EU-India ties will be mutually beneficial as well as have a positive global impact. Chancellor Nehammer and Prime Minister Modi agreed to support various initiatives to bring India and the EU closer. In this context, they reaffirmed their strong support for the ongoing India-EU trade and investment negotiations and the early implementation of the EU-India Connectivity Partnership.
Sustainable Economic Partnership
The two leaders identified a stronger economic and technology partnership between the two countries as a strategic objective. In this context, they welcomed the convening of the first-ever high-level bilateral Business Forum with the participation of the CEOs of several companies in Vienna during the visit. The two leaders addressed the Business Forum and encouraged business representatives to work towards new and more dynamic tie-ups across different sectors.
The two leaders recognised the vital importance of research, scientific tie-ups, technology partnerships and innovation in driving forward the bilateral partnership and called for all such opportunities to be explored in mutual interest. They emphasised the need for stronger collaboration to develop and commercialise technologies in identified areas through new business, industry and R&D partnership models.
The leaders welcomed initiatives to link the innovation and start-up ecosystems of the two countries through the Start-Up Bridge set up during the visit of the Austrian Minister of Labour and Economy to India in February 2024 and the successful visit of a group of Indian Start-Ups to Austria in June 2024. They encouraged relevant agencies of both countries to work to deepen further similar exchanges in future, including through frameworks such as Austria’s Global Incubator Network and the Start Up India initiative.
Being parties to the United Nations Framework Convention on Climate Change (UNFCCC) and as countries committed to holding the increase in the global average temperature to well below 2 degrees Celsius above pre-industrial levels, the leaders recognised that this would significantly reduce the risks and impacts of climate change. They recalled the binding targets adopted at the EU level for climate neutrality by 2050, the Austrian government’s commitment to achieve climate neutrality by 2040, and the Indian government’s commitment to achieving net zero emissions by 2070.
They noted the scope for engagement in the context of the Austrian government’s Hydrogen Strategy and the National Green Hydrogen Mission launched by India to address the energy transition challenges and supported a wide-ranging partnership between the companies and R&D institutions of both countries in renewable/green hydrogen.
The leaders identified a range of environmental technologies for targeted cooperation in areas such as clean transportation, water and wastewater management, waste management, renewable energy and other clean technologies. They encouraged public and private institutions to extend financing for ventures and projects in these sectors to support an expanded engagement in these and allied sectors. They also recognised the growing role of digital technologies in industrial processes (Industry 4.0), including in the area of sustainable economy.
Skills for a Shared Future
Chancellor Nehammer and Prime Minister Modi recognised the importance of skill development and mobility of skilled personnel to support an expanded engagement in high-tech sectors. In this regard, they welcomed the operationalisation of the bilateral Migration and Mobility Agreement, which provides an institutional framework to facilitate such exchanges, while at the same time combating irregular migration.
They encouraged academic institutions of both countries to build future-oriented partnerships focused on areas of mutual interest, especially in science, technology, and engineering.
People-to-people Ties
The two leaders appreciated the long tradition of cultural exchanges, particularly the role of Austrian Indologists and leading Indian cultural personalities who engaged with Austria. The leaders also noted the growing interest among Austrians in yoga and Ayurveda. They welcomed efforts to promote further bilateral cultural ties in music, dance, opera, theatre, films, literature, sports and other fields, including in the framework of the recently signed MOU on Cultural Cooperation.
The leaders recognised the role played by tourism in generating economic, sustainable and inclusive growth as well as greater understanding between the people of both countries. They encouraged efforts by relevant agencies to work together to expand tourist flows in both directions, including by expanding direct flight connectivity, the lengths of stay and other initiatives.
Multilateral Cooperation
The leaders reaffirmed their commitment to multilateralism and the principles of the United Nations Charter. They agreed to work together to safeguard and promote these fundamental principles through regular bilateral consultations and coordination at multilateral forums.
They reiterated their commitment to achieving comprehensive reforms of the United Nations, including its Security Council. India reiterated its support for Austria’s UNSC candidature for the term 2027-28, while Austria expressed its support for India’s candidature for the period 2028-29.
Prime Minister Modi conveyed India’s invitation to Austria for its membership in the International Solar Alliance, which recently achieved an important milestone by welcoming its 100th member.
Prime Minister Modi thanked Chancellor Nehammer for the gracious hospitality extended by the Government and people of Austria during the visit. Prime Minister Modi extended an invitation to Chancellor Nehammer to visit India at his convenience, which the Chancellor accepted with pleasure.

ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ପରିବର୍ଦ୍ଧିତ ଭାରତ-ଅଷ୍ଟ୍ରିଆ ଭାଗିଦାରୀ ଉପରେ ମିଳିତ ବିବୃତ୍ତି
10 JUL 2024 9:15PM by PIB Bhubaneswar
ଚାନ୍ସେଲର ଶ୍ରୀ କାର୍ଲ ନେହମାରଙ୍କ ନିମନ୍ତ୍ରଣକ୍ରମେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ୨୦୨୪ ଜୁଲାଇ ୯ରୁ ୧୦ ତାରିଖ ମଧ୍ୟରେ ଅଷ୍ଟ୍ରିଆ ଗସ୍ତ କରିଛନ୍ତି । ଏହି ଗସ୍ତ ସମୟରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଅଷ୍ଟ୍ରିଆର ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ମହାମହିମ ଆଲେକଜାଣ୍ଡର ଭାନ ଡର ବେଲେନଙ୍କୁ ସାକ୍ଷାତ କରିବା ସହ ଚାନ୍ସେଲର ନେହମାରଙ୍କ ସହ ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ ଆଲୋଚନା କରିଥିଲେ । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀଙ୍କର ଏହା ପ୍ରଥମ ଅଷ୍ଟ୍ରିଆ ଗସ୍ତ ଏବଂ ୪୧ ବର୍ଷ ପରେ କୌଣସି ଭାରତୀୟ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କର ମଧ୍ୟ ପ୍ରଥମ ଅଷ୍ଟ୍ରିଆ ଗସ୍ତ ଥିଲା । ଚଳିତ ବର୍ଷ ଦୁଇ ଦେଶ ମଧ୍ୟରେ କୂଟନୈତିକ ସମ୍ପର୍କର ୭୫ ବର୍ଷ ପୂରଣ ହେଉଛି।
ଗଣତନ୍ତ୍ର, ସ୍ୱାଧୀନତା, ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଶାନ୍ତି ଓ ନିରାପତ୍ତାର ମିଳିତ ମୂଲ୍ୟବୋଧ, ଜାତିସଂଘ ଚାର୍ଟର୍ ସହିତ ଏକ ନିୟମ ଭିତ୍ତିକ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ବ୍ୟବସ୍ଥା, ମିଳିତ ଐତିହାସିକ ସମ୍ପର୍କ ଏବଂ ଦୁଇ ଦେଶ ମଧ୍ୟରେ ଦୀର୍ଘଦିନ ଧରି ଚାଲି ଆସୁଥିବା ସମ୍ପର୍କ ବୃଦ୍ଧି ପାଉଥିବା ଭାଗିଦାରୀର କେନ୍ଦ୍ରବିନ୍ଦୁ ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଓ ଚାନ୍ସେଲର ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ । ଏକ ସ୍ଥିର, ସମୃଦ୍ଧ ଓ ଦୀର୍ଘସ୍ଥାୟୀ ବିଶ୍ୱ ପାଇଁ ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ, ଆଞ୍ଚଳିକ ଓ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ସହଯୋଗକୁ ଗଭୀର ଓ ବ୍ୟାପକ କରିବା ଦିଗରେ ସେମାନଙ୍କର ପ୍ରୟାସ ଜାରି ରଖିବାକୁ ସେମାନେ ନିଜର ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାକୁ ଦୋହରାଇଥିଲେ ।
ଚାନ୍ସେଲର ନେହମାର୍ ଏବଂ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ ସ୍ୱୀକାର କରିଛନ୍ତି ଯେ ଦୁଇ ଦେଶ ସେମାନଙ୍କ ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ ଭାଗିଦାରୀକୁ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ଭାବରେ ଉଚ୍ଚ ସ୍ତର ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଉନ୍ନତ କରିବାର ସାମର୍ଥ୍ୟ ରଖିଛନ୍ତି। ଏହି ସହଭାଗୀ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟକୁ ଆଗେଇ ନେବା ପାଇଁ ସେମାନେ ଏକ ରଣନୀତିକ ଆଭିମୁଖ୍ୟ ଗ୍ରହଣ କରିବାକୁ ରାଜି ହୋଇଥିଲେ। ଏହି ପରିପ୍ରେକ୍ଷୀରେ ଘନିଷ୍ଠ ରାଜନୈତିକ ସ୍ତରୀୟ ଆଲୋଚନା ବ୍ୟତୀତ ସେମାନେ ଭବିଷ୍ୟତ ଭିତ୍ତିକ ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ ସ୍ଥାୟୀ ଅର୍ଥନୈତିକ ଏବଂ ପ୍ରଯୁକ୍ତି ବିଦ୍ୟା ଭାଗିଦାରୀ ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ, ଯେଉଁଥିରେ ବିଭିନ୍ନ ନୂତନ ପଦକ୍ଷେପ ଓ ଯୁଗ୍ମ ପ୍ରକଳ୍ପ, ସହଯୋଗୀ ଜ୍ଞାନକୌଶଳ ବିକାଶ, ଗବେଷଣା ଓ ଉଦ୍ଭାବନ ଏବଂ ବ୍ୟବସାୟ-ବ୍ୟବସାୟ ସମ୍ପର୍କ, ସବୁଜ ଓ ଡିଜିଟାଲ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା, ଭିତ୍ତିଭୂମି, ଅକ୍ଷୟ ଶକ୍ତି, ଜଳ ପରିଚାଳନା, ଜୀବନ ବିଜ୍ଞାନ, ସ୍ମାର୍ଟ ସିଟି, ଗତିଶୀଳତା ଓ ପରିବହନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ବିଷୟ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ ।
ରାଜନୈତିକ ଓ ସୁରକ୍ଷା ସହଯୋଗ
ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ତଥା କ୍ଷେତ୍ରୀୟ ଶାନ୍ତି ଓ ସମୃଦ୍ଧି ରେ ଯୋଗଦାନ କରିବା ପାଇଁ ଭାରତ ଓ ଅଷ୍ଟ୍ରିଆ ଭଳି ଗଣତାନ୍ତ୍ରିକ ଦେଶ ମିଳିତ ଭାବେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବା ଉପରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ ଏବଂ ଚାନ୍ସେଲର ନେହମାର ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ । ଏହି ପରିପ୍ରେକ୍ଷୀରେ, ସେମାନେ ସାମ୍ପ୍ରତିକ ବର୍ଷଗୁଡ଼ିକରେ ସେମାନଙ୍କ ବୈଦେଶିକ ମନ୍ତ୍ରୀମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ନିୟମିତ ଓ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଆଲୋଚନାକୁ ସନ୍ତୋଷର ସହ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ। ବିଭିନ୍ନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଅନୁଷ୍ଠାନିକ ଆଲୋଚନା ବୃଦ୍ଧି ଧାରା ବଜାୟ ରଖିବାକୁ ସେମାନେ ସେମାନଙ୍କ ଅଧିକାରୀମାନଙ୍କୁ ଉତ୍ସାହିତ କରିଥିଲେ।
ଉଭୟ ନେତା ୟୁଏନସିଏଲଓଏସରେ ପ୍ରତିଫଳିତ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ସାମୁଦ୍ରିକ ଆଇନ ଅନୁଯାୟୀ ଏକ ମୁକ୍ତ, ଅବାଧ ଓ ନିୟମ ଭିତ୍ତିକ ଭାରତ-ପ୍ରଶାନ୍ତ ମହାସାଗର କ୍ଷେତ୍ର ପ୍ରତି ସେମାନଙ୍କର ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାକୁ ଦୃଢ଼ କରିଥିଲେ। ସାମୁଦ୍ରିକ ନିରାପତ୍ତା ଓ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଶାନ୍ତି ତଥା ସ୍ଥିରତାର ଲାଭ ପାଇଁ ସାର୍ବଭୌମତ୍ୱ, କ୍ଷେତ୍ରୀୟ ଅଖଣ୍ଡତା ଓ ପରିବହନ ସ୍ୱାଧୀନତାକୁ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ସମ୍ମାନ ଦେଇଥିଲେ।
ଉଭୟ ନେତା ୟୁରୋପ ତଥା ପଶ୍ଚିମ ଏସିଆ/ମଧ୍ୟପ୍ରାଚ୍ୟର ସାମ୍ପ୍ରତିକ ଘଟଣାକ୍ରମ ସମ୍ପର୍କରେ ଗଭୀର ବିଶ୍ଳେଷଣ କରିଥିଲେ। ଶାନ୍ତି ଫେରାଇ ଆଣିବା ଏବଂ ସଶସ୍ତ୍ର ସଂଘର୍ଷକୁ ଏଡ଼ାଇବା ଦିଗରେ ପ୍ରୟାସକୁ ପ୍ରାଥମିକତା ଦେବା ସହିତ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଆଇନ ଓ ଜାତିସଂଘ ଚାର୍ଟରକୁ କଡ଼ାକଡ଼ି ପାଳନ କରିବା ଦିଗରେ ଦୁଇ ଦେଶର ଆଭିମୁଖ୍ୟରେ ପରିପୂରକତା ବିଷୟରେ ସେମାନେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ।
ୟୁକ୍ରେନ ଯୁଦ୍ଧ ସମ୍ପର୍କରେ ଉଭୟ ନେତା ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଆଇନ ଏବଂ ଜାତିସଂଘ ଚାର୍ଟର ଅନୁଯାୟୀ ଶାନ୍ତିପୂର୍ଣ୍ଣ ସମାଧାନ ପାଇଁ ଯେକୌଣସି ସାମୂହିକ ପ୍ରୟାସକୁ ସମର୍ଥନ କରିଥିଲେ । ଉଭୟ ପକ୍ଷ ବିଶ୍ୱାସ କରନ୍ତି ଯେ ୟୁକ୍ରେନରେ ଏକ ବ୍ୟାପକ ଓ ସ୍ଥାୟୀ ଶାନ୍ତି ହାସଲ କରିବା ପାଇଁ ସମସ୍ତ ଅଂଶୀଦାରଙ୍କୁ ଏକାଠି କରିବା ଏବଂ ସଂଘର୍ଷରେ ଦୁଇ ପକ୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଏକ ଆନ୍ତରିକ ଓ ନିଷ୍ଠାପର ଯୋଗାଯୋଗ ଆବଶ୍ୟକ ।
ସୀମାପାର ଓ ସାଇବର ଆତଙ୍କବାଦ ସମେତ ସମସ୍ତ ପ୍ରକାର ଆତଙ୍କବାଦକୁ ଉଭୟ ନେତା ଦୃଢ଼ ନିନ୍ଦା କରିବା ସହ ଆତଙ୍କବାଦୀ କାର୍ଯ୍ୟକଳାପ ପାଇଁ ଅର୍ଥ ଯୋଗାଣ, ଯୋଜନା, ସମର୍ଥନ କିମ୍ବା ଆତଙ୍କବାଦୀ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଥିବା ଲୋକଙ୍କୁ କୌଣସି ଦେଶ ସୁରକ୍ଷିତ ଆଶ୍ରୟ ପ୍ରଦାନ କରିବା ଉଚିତ ନୁହେଁ ବୋଲି ଗୁରୁତ୍ୱର ସହ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ। ମିଳିତ ଜାତିସଂଘ ନିରାପତ୍ତା ପରିଷଦ ୧୨୬୭ କଟକଣା କମିଟି ଦ୍ୱାରା ତାଲିକାଭୁକ୍ତ ହୋଇଥିବା ସଙ୍ଗଠନ ସହ ସମ୍ପୃକ୍ତ ବ୍ୟକ୍ତିଙ୍କ ସମେତ ସମସ୍ତ ଆତଙ୍କବାଦୀଙ୍କ ବିରୋଧରେ ଦୃଢ଼ କାର୍ଯ୍ୟାନୁଷ୍ଠାନ ଗ୍ରହଣ କରିବାକୁ ଉଭୟ ପକ୍ଷ ଆହ୍ୱାନ ଦେଇଛନ୍ତି। ଉଭୟ ଦେଶ ଏଫଏଟିଏଫ, ଏନଏମଏଫଟି ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ବହୁପକ୍ଷୀୟ ମଞ୍ଚରେ ମିଳିତ ଭାବେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବାକୁ ସେମାନଙ୍କ ପ୍ରତିବଦ୍ଧତା ଦୋହରାଇଛନ୍ତି ।
ସେପ୍ଟେମ୍ବର ୨୦୨୩ରେ ଦିଲ୍ଲୀରେ ଜି-୨୦ ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀ ଅବସରରେ ଭାରତ-ମଧ୍ୟପ୍ରାଚ୍ୟ-ୟୁରୋପ କରିଡର (ଆଇଏମ୍ଇସି)ର ଶୁଭାରମ୍ଭ କୁ ଦୁଇ ନେତା ମନେ ପକାଇଥିଲେ। ଚାନ୍ସେଲର ନେହମାର୍ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀଙ୍କୁ ଏହି ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପଦକ୍ଷେପର ନେତୃତ୍ୱ ପାଇଁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଇଥିଲେ। ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପ ରଣନୀତିକ ଦୃଷ୍ଟିରୁ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ହେବ ଏବଂ ଭାରତ, ମଧ୍ୟପ୍ରାଚ୍ୟ ଓ ୟୁରୋପ ମଧ୍ୟରେ ବାଣିଜ୍ୟ ଓ ଶକ୍ତିର ସମ୍ଭାବନା ତଥା ପ୍ରବାହକୁ ଯଥେଷ୍ଟ ବୃଦ୍ଧି କରିବ ବୋଲି ଦୁଇ ନେତା ସହମତ ହୋଇଥିଲେ। ଚାନ୍ସେଲର ନେହମାର୍ ଆଇଏମଇସି ସହିତ ଜଡ଼ିତ ହେବା ପାଇଁ ଅଷ୍ଟ୍ରିଆର ଗଭୀର ଆଗ୍ରହ ପ୍ରକାଶ କରିଥିଲେ ଏବଂ ଯୋଗାଯୋଗର ଏକ ପ୍ରମୁଖ ସକ୍ଷମକାରୀ ଭାବରେ ୟୁରୋପର କେନ୍ଦ୍ରରେ ଅଷ୍ଟ୍ରିଆର ଅବସ୍ଥିତିକୁ ଦର୍ଶାଇଥିଲେ ।
ଭାରତ ଓ ୟୁରୋପୀୟ ସଂଘ ମଧ୍ୟରେ ବିଶ୍ୱର ସର୍ବବୃହତ ଏବଂ ସବୁଠାରୁ ଜୀବନ୍ତ ମୁକ୍ତ ବଜାର ସ୍ଥାନ ରହିଛି ବୋଲି ଦୁଇ ନେତା ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ । ସେମାନେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ନିବିଡ଼ ୟୁରୋପୀୟ ସଂଘ-ଭାରତ ସମ୍ପର୍କ ପାରସ୍ପରିକ ଲାଭଦାୟକ ହେବା ସହିତ ଏକ ସକାରାତ୍ମକ ବୈଶ୍ୱିକ ପ୍ରଭାବ ପକାଇବ । ଚାନ୍ସେଲର ନେହମାର୍ ଏବଂ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ ଭାରତ ଓ ୟୁରୋପୀୟ ସଂଘକୁ ନିକଟତର କରିବା ପାଇଁ ବିଭିନ୍ନ ପଦକ୍ଷେପକୁ ସମର୍ଥନ କରିବାକୁ ରାଜି ହୋଇଥିଲେ। ଏହି ପରିପ୍ରେକ୍ଷୀରେ ସେମାନେ ଭାରତ-ୟୁରୋପୀୟ ସଂଘ ବାଣିଜ୍ୟ ଓ ପୁଞ୍ଜିନିବେଶ ଆଲୋଚନା ଏବଂ ୟୁରୋପୀୟ ସଂଘ-ଭାରତ ଯୋଗାଯୋଗ ଭାଗିଦାରୀର ଶୀଘ୍ର କାର୍ଯ୍ୟକାରିତା ପାଇଁ ସେମାନଙ୍କର ଦୃଢ଼ ସମର୍ଥନକୁ ଦୋହରାଇଥିଲେ ।
ସ୍ଥାୟୀ ଆର୍ଥିକ ଭାଗିଦାରୀ
ଦୁଇ ନେତା ଦୁଇ ଦେଶ ମଧ୍ୟରେ ଏକ ସୁଦୃଢ଼ ଆର୍ଥିକ ଏବଂ ବୈଷୟିକ ଭାଗିଦାରୀକୁ ଏକ ରଣନୀତିକ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ଭାବରେ ଚିହ୍ନଟ କରିଥିଲେ । ଏହି ପରିପ୍ରେକ୍ଷୀରେ ଚଳିତ ଗସ୍ତ ସମୟରେ ଭିଏନାର ବିଭିନ୍ନ କମ୍ପାନୀର ସିଇଓଙ୍କ ଅଂଶଗ୍ରହଣ ସହିତ ପ୍ରଥମ ଉଚ୍ଚସ୍ତରୀୟ ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ ବ୍ୟବସାୟ ବୈଠକର ଆୟୋଜନକୁ ସେମାନେ ସ୍ୱାଗତ କରିଥିଲେ । ଦୁଇ ନେତା ବ୍ୟବସାୟ ମଞ୍ଚ ବୈଠକକୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରିବା ସହ ବିଭିନ୍ନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ନୂତନ ଓ ଅଧିକ ସକ୍ରିୟ ଚୁକ୍ତି ଦିଗରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବାକୁ ବ୍ୟବସାୟୀ ପ୍ରତିନିଧିମାନଙ୍କୁ ଉତ୍ସାହିତ କରିଥିଲେ ।
ଦୁଇ ନେତା ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ ଭାଗିଦାରୀକୁ ଆଗକୁ ବଢ଼ାଇବାରେ ଗବେଷଣା, ବୈଜ୍ଞାନିକ ସହଯୋଗ, ପ୍ରଯୁକ୍ତି ବିଦ୍ୟା ଭାଗିଦାରୀ ଓ ଅଭିନବତାର ଗୁରୁତ୍ୱକୁ ସ୍ୱୀକାର କରିଥିଲେ ଏବଂ ପାରସ୍ପରିକ ହିତ ପାଇଁ ଏଭଳି ସମସ୍ତ ସୁଯୋଗ ଖୋଜିବାକୁ ଆହ୍ୱାନ ଦେଇଥିଲେ । ନୂତନ ବ୍ୟବସାୟ, ଶିଳ୍ପ ଏବଂ ଗବେଷଣା ଓ ବିକାଶ ଭାଗିଦାରୀ ମଡେଲ ମାଧ୍ୟମରେ ଚିହ୍ନଟ ହୋଇଥିବା କ୍ଷେତ୍ରରେ ପ୍ରଯୁକ୍ତିର ବିକାଶ ତଥା ବ୍ୟବସାୟୀକରଣ ପାଇଁ ଦୃଢ଼ ସହଯୋଗର ଆବଶ୍ୟକତା ଉପରେ ସେମାନେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ।
ଫେବୃଆରୀ ୨୦୨୪ରେ ଅଷ୍ଟ୍ରିଆର ଶ୍ରମ ଓ ଅର୍ଥ ମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଭାରତ ଗସ୍ତ ସମୟରେ ସ୍ଥାପିତ ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ ସେତୁ ଏବଂ ଜୁନ୍ ୨୦୨୪ରେ ଭାରତୀୟ ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ ଗୁଡ଼ିକର ଏକ ଗୋଷ୍ଠୀ ଅଷ୍ଟ୍ରିଆ ଗସ୍ତ କରିବା ସମୟରେ ସ୍ଥାପିତ ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ ସେତୁ ମାଧ୍ୟମରେ ଦୁଇ ଦେଶର ଉଦ୍ଭାବନ ଏବଂ ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ ଇକୋସିଷ୍ଟମକୁ ଯୋଡ଼ିବା ପାଇଁ ପଦକ୍ଷେପକୁ ନେତାମାନେ ସ୍ୱାଗତ କରିଥିଲେ। ସେମାନେ ଅଷ୍ଟ୍ରିଆର ଗ୍ଲୋବାଲ ଇନକ୍ୟୁବେଟର ନେଟୱର୍କ ଏବଂ ଷ୍ଟାର୍ଟ ଅପ୍ ଇଣ୍ଡିଆ ପଦକ୍ଷେପ ଭଳି ଢାଞ୍ଚା ମାଧ୍ୟମରେ ଭବିଷ୍ୟତରେ ଆହୁରି ସମାନ ବିନିମୟକୁ ଅଧିକ ଗଭୀର କରିବା ପାଇଁ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବାକୁ ଉଭୟ ଦେଶର ପ୍ରାସଙ୍ଗିକ ଏଜେନ୍ସିମାନଙ୍କୁ ଉତ୍ସାହିତ କରିଥିଲେ ।
ଜଳବାୟୁ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଉପରେ ମିଳିତ ଜାତିସଂଘ ଫ୍ରେମୱର୍କ କନଭେନ୍ସନ୍ (ୟୁଏନ୍ଏଫସିସିସି)ର ଅଂଶୀଦାର ହୋଇଥିବାରୁ ତଥା ବିଶ୍ୱର ହାରାହାରି ତାପମାତ୍ରା ବୃଦ୍ଧିକୁ ପ୍ରାକ୍-ଶିଳ୍ପ ସ୍ତରଠାରୁ ୨ ଡିଗ୍ରୀ ସେଲସିୟସ୍ ତଳକୁ ରଖିବାକୁ ପ୍ରତିଶ୍ରୁତିବଦ୍ଧ ହୋଇଥିବାରୁ ନେତାମାନେ ସ୍ୱୀକାର କରିଥିଲେ ଯେ ଏହା ଜଳବାୟୁ ପରିବର୍ତ୍ତନର ବିପଦ ଓ ପ୍ରଭାବକୁ ଯଥେଷ୍ଟ ହ୍ରାସ କରିବ। ୨୦୫୦ ସୁଦ୍ଧା ଜଳବାୟୁ ନିରପେକ୍ଷତା ପାଇଁ ୟୁରୋପୀୟ ସଂଘ ସ୍ତରରେ ଗ୍ରହଣ କରାଯାଇଥିବା ବାଧ୍ୟତାମୂଳକ ଲକ୍ଷ୍ୟ, ୨୦୪୦ ସୁଦ୍ଧା ଜଳବାୟୁ ନିରପେକ୍ଷତା ହାସଲ ପାଇଁ ଅଷ୍ଟ୍ରିଆ ସରକାରଙ୍କ ପ୍ରତିବଦ୍ଧତା ଏବଂ ୨୦୭୦ ସୁଦ୍ଧା ନିଟ୍ ଶୂନ୍ୟ ନିର୍ଗମନ ହାସଲ କରିବାକୁ ଭାରତ ସରକାରଙ୍କ ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାକୁ ସେମାନେ ସ୍ମରଣ କରିଥିଲେ।
ସେମାନେ ଅଷ୍ଟ୍ରିଆ ସରକାରଙ୍କ ଉଦଯାନ ରଣନୀତି ଏବଂ ଶକ୍ତି ପରିବର୍ତ୍ତନ ଆହ୍ୱାନର ମୁକାବିଲା ପାଇଁ ଭାରତ ଦ୍ୱାରା ଆରମ୍ଭ କରାଯାଇଥିବା ଜାତୀୟ ସବୁଜ ହାଇଡ୍ରୋଜେନ ମିଶନ ପରିପ୍ରେକ୍ଷୀରେ ଯୋଗଦାନର ସୁଯୋଗ ବିଷୟରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଏବଂ ନବୀକରଣଯୋଗ୍ୟ / ସବୁଜ ଉଦଯାନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଉଭୟ ଦେଶର କମ୍ପାନୀ ଏବଂ ଗବେଷଣା ଓ ବିକାଶ ଅନୁଷ୍ଠାନ ମଧ୍ୟରେ ବ୍ୟାପକ ଭାଗିଦାରୀକୁ ସମର୍ଥନ କରିଥିଲେ ।
ସ୍ୱଚ୍ଛ ପରିବହନ, ଜଳ ଓ ବର୍ଜ୍ୟଜଳ ପରିଚାଳନା, ବର୍ଜ୍ୟବସ୍ତୁ ପରିଚାଳନା, ଅକ୍ଷୟ ଶକ୍ତି ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ସ୍ୱଚ୍ଛ ପ୍ରଯୁକ୍ତି ବିଦ୍ୟା କ୍ଷେତ୍ରରେ ଲକ୍ଷ୍ୟଭିତ୍ତିକ ସହଯୋଗ ପାଇଁ ନେତାମାନେ ବିଭିନ୍ନ ପରିବେଶ ପ୍ରଯୁକ୍ତି ବିଦ୍ୟା ଚିହ୍ନଟ କରିଥିଲେ। ଏହି କ୍ଷେତ୍ର ଏବଂ ଆନୁସଙ୍ଗିକ କ୍ଷେତ୍ରରେ ବିସ୍ତାରିତ ଯୋଗଦାନକୁ ସମର୍ଥନ କରିବା ପାଇଁ ସେମାନେ ସରକାରୀ ଓ ବେସରକାରୀ ଅନୁଷ୍ଠାନଗୁଡ଼ିକୁ ଏସବୁ କ୍ଷେତ୍ରଗୁଡିକରେ ଉଦ୍ୟୋଗ ଓ ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡିକ ପାଇଁ ଆର୍ଥିକ ସହାୟତା ପ୍ରଦାନ କରିବାକୁ ଉତ୍ସାହିତ କରିଥିଲେ । ସ୍ଥାୟୀ ଅର୍ଥନୀତି କ୍ଷେତ୍ର ସମେତ ଶିଳ୍ପାୟନ ପ୍ରକ୍ରିୟା (ଶିଳ୍ପ ୪.୦)ରେ ଡିଜିଟାଲ ଜ୍ଞାନକୌଶଳର ବଢୁଥିବା ଭୂମିକାକୁ ମଧ୍ୟ ସେମାନେ ସ୍ୱୀକୃତି ଦେଇଥିଲେ ।
ଏକ ସହଭାଗୀ ଭବିଷ୍ୟତ ପାଇଁ ଦକ୍ଷତା
ଚାନ୍ସେଲର ନେହମାର ଏବଂ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ ଉଚ୍ଚ ଜ୍ଞାନକୌଶଳ କ୍ଷେତ୍ରରେ ବିସ୍ତାରିତ ଯୋଗଦାନକୁ ସମର୍ଥନ କରିବା ପାଇଁ ଦକ୍ଷତା ବିକାଶ ଏବଂ ଦକ୍ଷ କର୍ମଚାରୀଙ୍କ ଗତିଶୀଳତାର ଗୁରୁତ୍ୱକୁ ସ୍ୱୀକାର କରିଥିଲେ । ଏହି ପରିପ୍ରେକ୍ଷୀରେ, ସେମାନେ ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ ପ୍ରବାସ ଓ ପରିବହନ ଚୁକ୍ତିକୁ ସ୍ୱାଗତ କରିଥିଲେ, ଯାହା ଏପରି ବିନିମୟକୁ ସହଜ କରିବା ପାଇଁ ଏକ ସଂସ୍ଥାଗତ ଢାଞ୍ଚା ପ୍ରଦାନ କରିଥାଏ ଏବଂ ଏହା ସହିତ ଅନିୟମିତ ପ୍ରବାସର ମୁକାବିଲା କରିଥାଏ।
ପାରସ୍ପରିକ ସ୍ୱାର୍ଥ, ବିଶେଷକରି ବିଜ୍ଞାନ, ପ୍ରଯୁକ୍ତି ବିଦ୍ୟା ଓ ଇଞ୍ଜିନିୟରିଂ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଭବିଷ୍ୟତ ଭିତ୍ତିକ ଭାଗିଦାରୀ ସୃଷ୍ଟି କରିବାକୁ ସେମାନେ ଉଭୟ ଦେଶର ଶିକ୍ଷାନୁଷ୍ଠାନଗୁଡ଼ିକୁ ଉତ୍ସାହିତ କରିଥିଲେ।
ନାଗରିକ ସମ୍ପର୍କ
ଉଭୟ ନେତା ସାଂସ୍କୃତିକ ବିନିମୟର ଦୀର୍ଘ ପରମ୍ପରା, ବିଶେଷକରି ଅଷ୍ଟ୍ରିଆ ଇଣ୍ଡୋଲୋଜିଷ୍ଟ (ଭାରତୀୟ ଭାଷା, ସାହିତ୍ୟ ଓ ସଂସ୍କୃତି ଗବେଷକ) ଏବଂ ଅଷ୍ଟ୍ରିଆ ସହ ଜଡିତ ଅଗ୍ରଣୀ ଭାରତୀୟ ସାଂସ୍କୃତିକ ବ୍ୟକ୍ତିତ୍ୱଙ୍କ ଭୂମିକାକୁ ପ୍ରଶଂସା କରିଥିଲେ । ଅଷ୍ଟ୍ରିଆବାସୀଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଯୋଗ ଓ ଆୟୁର୍ବେଦ ପ୍ରତି ଆଗ୍ରହ ବଢ଼ୁଥିବା କଥା ମଧ୍ୟ ନେତାମାନେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ। ନିକଟରେ ସ୍ୱାକ୍ଷରିତ ସାଂସ୍କୃତିକ ସହଯୋଗ ବୁଝାମଣାପତ୍ରର ଢାଞ୍ଚା ସମେତ ସଙ୍ଗୀତ, ନୃତ୍ୟ, ଅପେରା, ମଞ୍ଚ ନାଟକ, ଚଳଚ୍ଚିତ୍ର, ସାହିତ୍ୟ, କ୍ରୀଡ଼ା ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ ସାଂସ୍କୃତିକ ସମ୍ପର୍କକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବାର ପ୍ରୟାସକୁ ସେମାନେ ସ୍ୱାଗତ କରିଥିଲେ ।
ଆର୍ଥିକ, ସ୍ଥାୟୀ ଏବଂ ସାମଗ୍ରିକ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ତଥା ଉଭୟ ଦେଶର ଲୋକଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଅଧିକ ବୁଝାମଣା ସୃଷ୍ଟି କରିବାରେ ପର୍ଯ୍ୟଟନର ଭୂମିକାକୁ ନେତାମାନେ ସ୍ୱୀକୃତି ଦେଇଥିଲେ । ସିଧାସଳଖ ବିମାନ ଯୋଗାଯୋଗ, ରହଣି ସମୟ ଓ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ପଦକ୍ଷେପ ସମେତ ଉଭୟ ଦିଗରେ ପର୍ଯ୍ୟଟନ ପ୍ରବାହକୁ ବିସ୍ତାର କରିବା ପାଇଁ ମିଳିତ ଭାବେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବା ପାଇଁ ସମ୍ପୃକ୍ତ ଏଜେନ୍ସିଗୁଡିକର ପ୍ରୟାସକୁ ସେମାନେ ଉତ୍ସାହିତ କରିଥିଲେ ।
ବହୁପକ୍ଷୀୟ ସହଯୋଗ
ବହୁପକ୍ଷବାଦ ଏବଂ ମିଳିତ ଜାତିସଂଘ ଚାର୍ଟରର ସିଦ୍ଧାନ୍ତ ପ୍ରତି ନେତାମାନେ ସେମାନଙ୍କର ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାକୁ ଦୋହରାଇଥିଲେ। ବହୁପକ୍ଷୀୟ ମଞ୍ଚରେ ନିୟମିତ ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ ପରାମର୍ଶ ଓ ସମନ୍ୱୟ ମାଧ୍ୟମରେ ଏହି ମୌଳିକ ନୀତିଗୁଡ଼ିକର ସୁରକ୍ଷା ଓ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ପାଇଁ ମିଳିତ ଭାବରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବାକୁ ସେମାନେ ରାଜି ହୋଇଥିଲେ ।
ନିରାପତ୍ତା ପରିଷଦ ସମେତ ଜାତିସଂଘରେ ବ୍ୟାପକ ସଂସ୍କାର ହାସଲ ପାଇଁ ସେମାନେ ନିଜର ପ୍ରତିବଦ୍ଧତା ଦୋହରାଇଥିଲେ। ଭାରତ ୨୦୨୭-୨୮ କାର୍ଯ୍ୟକାଳ ପାଇଁ ଅଷ୍ଟ୍ରିଆର ୟୁଏନଏସସି ପ୍ରାର୍ଥିତ୍ୱକୁ ସମର୍ଥନ ଜଣାଇଥିବା ବେଳେ ଅଷ୍ଟ୍ରିଆ ୨୦୨୮-୨୯ ଅବଧି ପାଇଁ ଭାରତର ପ୍ରାର୍ଥିତ୍ୱକୁ ସମର୍ଥନ ଜଣାଇଛି।
ନିକଟରେ ନିଜର ୧୦୦ତମ ସଦସ୍ୟଙ୍କୁ ସ୍ୱାଗତ କରି ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ମାଇଲଖୁଣ୍ଟ ହାସଲ କରିଥିବା ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ସୌର ମେଣ୍ଟରେ ସଦସ୍ୟ ଭାବେ ଯୋଗ ଦେବା ଲାଗି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ ଅଷ୍ଟ୍ରିଆକୁ ସ୍ୱାଗତ କରିଥିଲେ।
ଏହି ଗସ୍ତ ସମୟରେ ଅଷ୍ଟ୍ରିଆ ସରକାର ଏବଂ ଲୋକମାନଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଥିବା ଉଦାର ଆତିଥେୟ ପାଇଁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ ଚାନ୍ସେଲର ନେହମାରଙ୍କୁ ଧନ୍ୟବାଦ ଜଣାଇଥିଲେ । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ ଚାନ୍ସେଲର ନେହମାରଙ୍କୁ ତାଙ୍କ ସୁବିଧା ଅନୁଯାୟୀ ଭାରତ ଗସ୍ତ ପାଇଁ ନିମନ୍ତ୍ରଣ କରିଥିଲେ, ଯାହାକୁ ଚାନ୍ସେଲର ଆନନ୍ଦର ସହ ଗ୍ରହଣ କରିଥିଲେ ।