Ministry of Steel
INTERNATIONAL CONFERENCE ON STEEL: FOCUS ON CAPITAL GOODS (ICONS24) organized in Ranchi
30 MAY 2024 4:50PM by PIB Delhi
MECON Limited along with SAIL , under the aegis of Ministry of Steel, Government of India is organizing a two days International Conference on Steel (ICONS-2024): Focus on Capital Goods on 30th & 31st May 2024 at Ranchi.
The objective of the conference is to bring together the brightest minds and leading stakeholders from across the steel industry, including technology providers, steel producers, manufacturers, academia and more to foster new partnerships, explore innovative solutions and to drive forward the future of steel industry.
Shri Sanjay Kumar Verma, CMD-MECON welcomed all the dignitaries and set the context of the conference. The inaugural session of the Conference was attended by Shri Nagendra Nath Sinha- Secretary-Ministry of Steel, GoI, Ms. Sukriti Likhi- Additional Secretary & Financial Advisor, MoS, Shri Abhijit Narendra-Joint Secretory MoS, Dr. Sanjay Roy-Jt. Secretory, MoS, Shri Amitava Mukherjee, CMD-NMDC, Shri Ajit Kumar Saxena, CMD-MOIL, Shri Sanjay Kumar Verma, CMD & Director commercial Addl charge-MECON and Shri Amarendu Prakash- Chairman-SAIL. Some dignitaries also joined virtually through video conference. CMD-SAIL, CMD-MOIL and CMD-NMDC addressed the gathering.
In the special address, Shri Nagendra Nath Sinha, Secretary-MoS, GoI said that today meticulous project planning and timely execution has become one of the biggest challenges for the steel projects being set up in India. He stressed on the need to find out innovative ways of timely executing our projects for keeping steel projects healthy and for their long-term sustainability. He also emphasized on new ways of working, new ideas, new talents need to be inducted to revive Heavy industry sector.
Shri Abhijit Narendra, Joint Secretary-MoS, GoI said that although we are second in steel production, but we have limitations in making machineries for steel industry. He stressed on to create an Ecosystem containing all the stakeholders.
CMD- NMDC mentioned that India is the 5th largest Economy, we are the most young and vibrant nation. India is basically service sector-based nation. Manufacturing sector needs to grow substantially and areas should be identified categorically. Constant interaction is needed between technology provider and technology buyer to educate each other on the possibilities and requirement of the future.
CMD- MOIL said that capital goods sector is very strategic part of economy. Capital goods sector is considered as mother of manufacturing sector. He emphasized that integrated steel plant shall have big engineering workshop.
CMD-SAIL said that considering the volatility in the world, we need to focus on supply chain security since securing supply- chain is becoming more and more difficult. He emphasized on development of a comprehensive and sustainable eco system for the production of indigenized capital goods.
CMD-MECON spoke about National Steel Policy (NSP)-2017 and further elaborated that as per policy target to reach the 300 Mt steel capacity - about 138-139 Mt of new capacity is estimated to be added in next 7-8 years involving a huge investment of US$ 120-130 billion from the Indian Steel industry. There will be a likely import of about 15-20% of steel plant equipment from foreign countries. Given the current situation, where the import content and value rises as we move up the value chain, about $ 18-20 billion worth of imported equipment is likely to be sourced from abroad besides spares worth of about US$ 400-500 million.
In order to strengthen domestic manufacturing, it is vital to explore strategies like technology transfer or international technology provider to establish manufacturing units in India.
The First Day of the conference also covered four technical sessions:
• Trends and Challenges in Coke Making Technology
• Trends and Challenges in Agglomeration Technology
• Trends and Challenges in Iron Making Technology
• Trends and Challenges in Steel Making Technology
Senior representatives from manufacturing companies, Iron & Steel producers, equipment suppliers, engineering & consultancy companies were present during the day long conference. Participation of academia signified the collaborative willingness to take up the challenges.
WhatsApp Image 2024-05-30 at 10.34.05 AM.jpeg WhatsApp Image 2024-05-30 at 10.34.06 AM (1).jpeg WhatsApp Image 2024-05-30 at 10.34.06 AM.jpeg

ଇସ୍ପାତ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ଇସ୍ପାତ ଉପରେ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ସମ୍ମିଳନୀ ଅନୁଷ୍ଠିତ: ରାଞ୍ଚିରେ କ୍ୟାପିଟାଲ ଗୁଡ୍ସ ଉପରେ ଫୋକସ୍ (ICONS24) ଅନୁଷ୍ଠିତ
30 MAY 2024 4:50PM by PIB Bhubaneswar
ଭାରତ ସରକାରଙ୍କ ଇସ୍ପାତ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଅଧୀନରେ ସେଲ୍ ସହ ମିଶି ମେକନ୍ ଲିମିଟେଡ୍ ପକ୍ଷରୁ ଦୁଇଦିନିଆ ଇସ୍ପାତ ସମ୍ମିଳନୀ (ଆଇକନ-୨୦୨୪) ରାଞ୍ଚିଠାରେ ୨୦୨୪ ମେ ୩୦ ଓ ୩୧ ତାରିଖରେ କ୍ୟାପିଟାଲ ଗୁଡ୍ସ ଉପରେ ଫୋକସ୍ ଆୟୋଜନ କରାଯାଉଛି।
ଏହି ସମ୍ମିଳନୀର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ହେଉଛି ପ୍ରଯୁକ୍ତି ବିଦ୍ୟା ପ୍ରଦାନକାରୀ, ଇସ୍ପାତ ଉତ୍ପାଦନକାରୀ, ନିର୍ମାଣକାରୀ, ଶିକ୍ଷାବିତ୍ ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ଇସ୍ପାତ ଶିଳ୍ପର ଉଜ୍ଜ୍ୱଳ ମନ ଏବଂ ଅଗ୍ରଣୀ ଅଂଶୀଦାରମାନଙ୍କୁ ଏକାଠି କରି ନୂତନ ଭାଗିଦାରୀକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା, ଅଭିନବ ସମାଧାନ ଖୋଜିବା ଏବଂ ଇସ୍ପାତ ଶିଳ୍ପର ଭବିଷ୍ୟତକୁ ଆଗକୁ ବଢ଼ାଇବା ।
ମେକନ୍ ର ସିଏମ୍ ଡି ଶ୍ରୀ ସଞ୍ଜୟ କୁମାର ବର୍ମା ସମସ୍ତ ବିଶିଷ୍ଟ ବ୍ୟକ୍ତିଙ୍କୁ ସ୍ୱାଗତ କରିବା ସହ ସମ୍ମିଳନୀର ପରିପ୍ରେକ୍ଷୀ ସ୍ଥିର କରିଥିଲେ। ସମ୍ମିଳନୀର ଉଦ୍ଘାଟନୀ ଅଧିବେଶନରେ ଭାରତ ସରକାରଙ୍କ ଇସ୍ପାତ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ସଚିବ ନଗେନ୍ଦ୍ର ନାଥ ସିହ୍ନା, ଅତିରିକ୍ତ ସଚିବ ତଥା ଆର୍ଥିକ ପରାମର୍ଶଦାତା ସୁକୃତି ଲିଖୀ, ଅଭିଜିତ ନରେନ୍ଦ୍ର ଯୁଗ୍ମ ସଚିବ ରାଷ୍ଟ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ ଡ. ସଞ୍ଜୟ ରାୟ-ଜେଟି ପ୍ରମୁଖ ଉପସ୍ଥିତ ଥିଲେ। ଏନଏମଡିସିର ସିଏମଡି ଅମିତାଭ ମୁଖାର୍ଜୀ, ଏମଓଆଇଏଲର ସିଏମଡି ଅଜିତ କୁମାର ସକ୍ସେନା, ମେକନର ସିଏମଡି ତଥା ବାଣିଜ୍ୟିକ ଅତିରିକ୍ତ ନିର୍ଦ୍ଦେଶକ ସଞ୍ଜୟ କୁମାର ବର୍ମା ଏବଂ ସେଲ ର ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ଅମରେନ୍ଦୁ ପ୍ରକାଶ । କିଛି ବିଶିଷ୍ଟ ବ୍ୟକ୍ତି ମଧ୍ୟ ଭିଡିଓ କନଫରେନ୍ସିଂ ଜରିଆରେ ଭର୍ଚୁଆଲ ମାଧ୍ୟମରେ ଯୋଗ ଦେଇଥିଲେ। ସିଏମଡି ସେଲ୍, ସିଏମଡି-ଏମ୍ ଓଆଇଏଲ୍ ଏବଂ ସିଏମଡି -ଏନ୍ଏମଡିସି ଉପସ୍ଥିତ ଜନତାଙ୍କୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରିଥିଲେ।
ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଅଭିଭାଷଣରେ ଭାରତ ସରକାରଙ୍କ ସଚିବ ଶ୍ରୀ ନଗେନ୍ଦ୍ର ନାଥ ସିହ୍ନା କହିଥିଲେ ଯେ ଆଜି ଭାରତରେ ସ୍ଥାପିତ ହେଉଥିବା ଇସ୍ପାତ ପ୍ରକଳ୍ପ ଗୁଡ଼ିକ ପାଇଁ ସତର୍କ ପ୍ରକଳ୍ପ ଯୋଜନା ଏବଂ ଠିକ୍ ସମୟରେ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରିବା ସବୁଠାରୁ ବଡ଼ ଆହ୍ଵାନ ପାଲଟିଛି। ଇସ୍ପାତ ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡ଼ିକୁ ସୁସ୍ଥ ରଖିବା ଏବଂ ଏହାର ଦୀର୍ଘମିଆଦୀ ସ୍ଥାୟୀତା ପାଇଁ ଆମର ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡ଼ିକୁ ଠିକ୍ ସମୟରେ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରିବାର ଅଭିନବ ଉପାୟ ଖୋଜିବାର ଆବଶ୍ୟକତା ଉପରେ ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ । ଭାରୀ ଶିଳ୍ପ କ୍ଷେତ୍ରକୁ ପୁନରୁଦ୍ଧାର କରିବା ପାଇଁ ନୂତନ କାର୍ଯ୍ୟ ପଦ୍ଧତି, ନୂତନ ଚିନ୍ତାଧାରା, ନୂତନ ପ୍ରତିଭାଙ୍କୁ ସାମିଲ କରିବା ଉପରେ ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ।
ଭାରତ ସରକାରଙ୍କ ଯୁଗ୍ମ ସଚିବ ଅଭିଜିତ ନରେନ୍ଦ୍ର କହିଛନ୍ତି ଯେ ଇସ୍ପାତ ଉତ୍ପାଦନରେ ଆମେ ଦ୍ବିତୀୟ ସ୍ଥାନରେ ଥିଲେ ମଧ୍ୟ ଇସ୍ପାତ ଶିଳ୍ପ ପାଇଁ ଯନ୍ତ୍ରପାତି ତିଆରି କରିବାରେ ଆମର ସୀମିତତା ରହିଛି। ସମସ୍ତ ଅଂଶୀଦାରଙ୍କୁ ନେଇ ଏକ ଇକୋସିଷ୍ଟମ ସୃଷ୍ଟି କରିବା ଉପରେ ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ।
ଏନଏମଡିସିର ସିଏମଡି ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି ଯେ ଭାରତ ହେଉଛିପଞ୍ଚମ ବୃହତ୍ତମ ଅର୍ଥନୀତି, ଆମେ ସବୁଠାରୁ ଯୁବ ଏବଂ ଜୀବନ୍ତ ରାଷ୍ଟ୍ର । ଭାରତ ମୂଳତଃ ସେବା କ୍ଷେତ୍ର ଭିତ୍ତିକ ରାଷ୍ଟ୍ର । ଉତ୍ପାଦନ କ୍ଷେତ୍ରର ଯଥେଷ୍ଟ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ହେବା ଦରକାର ଏବଂ କ୍ଷେତ୍ରଗୁଡିକ ୁ ସ୍ପଷ୍ଟ ଭାବରେ ଚିହ୍ନଟ କରାଯିବା ଦରକାର । ଭବିଷ୍ୟତର ସମ୍ଭାବନା ଏବଂ ଆବଶ୍ୟକତା ବିଷୟରେ ପରସ୍ପରକୁ ଶିକ୍ଷିତ କରିବା ପାଇଁ ଟେକ୍ନୋଲୋଜି ପ୍ରଦାନକାରୀ ଏବଂ ଟେକ୍ନୋଲୋଜି କ୍ରେତାଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ନିରନ୍ତର ଭାବବିନିମୟ ଆବଶ୍ୟକ ।
ଏମ୍ ଓଆଇଏଲ୍ ର ସିଏମ୍ ଡି କହିଛନ୍ତି ଯେ କ୍ୟାପିଟାଲ ଗୁଡ୍ସ ସେକ୍ଟର ଅର୍ଥନୀତିର ଅତ୍ୟନ୍ତ ରଣନୈତିକ ଅଙ୍ଗ। କ୍ୟାପିଟାଲ ଗୁଡ୍ସ କ୍ଷେତ୍ରକୁ ନିର୍ମାଣକାରୀ କ୍ଷେତ୍ରରେ ମା' ବୋଲି ବିବେଚନା କରାଯାଏ। ସମନ୍ୱିତ ଇସ୍ପାତ କାରଖାନାରେ ବଡ଼ ଇଞ୍ଜିନିୟରିଂ କର୍ମଶାଳା ହେବ ବୋଲି ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ।
ସିଏମଡି ସେଲ୍ କହିଛନ୍ତି ଯେ ବିଶ୍ୱରେ ଅସ୍ଥିରତାକୁ ଦୃଷ୍ଟିରେ ରଖି ଆମକୁ ଯୋଗାଣ ଶୃଙ୍ଖଳା ସୁରକ୍ଷା ଉପରେ ଧ୍ୟାନ ଦେବାକୁ ପଡ଼ିବ କାରଣ ଯୋଗାଣ ଶୃଙ୍ଖଳାସୁରକ୍ଷିତ କରିବା ଅଧିକରୁ ଅଧିକ କଷ୍ଟକର ହେବାରେ ଲାଗିଛି। ସ୍ୱଦେଶୀ ପୁଞ୍ଜି ସାମଗ୍ରୀ ଉତ୍ପାଦନ ପାଇଁ ଏକ ବ୍ୟାପକ ଏବଂ ସ୍ଥାୟୀ ଇକୋ ସିଷ୍ଟମ୍ ର ବିକାଶ ଉପରେ ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ।
ସିଏମଡି-ମେକନ୍ ଜାତୀୟ ଇସ୍ପାତ ନୀତି (ଏନଏସପି)-୨୦୧୭ ବିଷୟରେ କହିଥିଲେ ଏବଂ ଆହୁରି ବିସ୍ତୃତ ଭାବରେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ୩୦୦ ମେଟ୍ରିକ୍ ଟନ୍ ଇସ୍ପାତ କ୍ଷମତାରେ ପହଞ୍ଚିବା ପାଇଁ ନୀତି ଲକ୍ଷ୍ୟ ଅନୁଯାୟୀ ଭାରତୀୟ ଇସ୍ପାତ ଶିଳ୍ପରୁ ୧୨୦-୧୩୦ ବିଲିୟନ ଆମେରିକୀୟ ଡଲାର ର ବିପୁଳ ବିନିଯୋଗ ସହିତ ଆଗାମୀ ୭-୮ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ପ୍ରାୟ ୧୩୮-୧୩୯ ମେଟ୍ରିକ୍ ଟନ୍ ନୂତନ କ୍ଷମତା ଯୋଡ଼ାଯିବ ବୋଲି ଆକଳନ କରାଯାଇଛି। ଇସ୍ପାତ କାରଖାନାର ପ୍ରାୟ ୧୫ରୁ ୨୦ ପ୍ରତିଶତ ଉପକରଣ ବିଦେଶରୁ ଆମଦାନୀ ହେବାର ସମ୍ଭାବନା ରହିଛି। ସାମ୍ପ୍ରତିକ ପରିସ୍ଥିତିକୁ ଦୃଷ୍ଟିରେ ରଖି, ଯେଉଁଠାରେ ଆମେ ମୂଲ୍ୟ ଶୃଙ୍ଖଳାକୁ ବଢ଼ାଇବା ସହିତ ଆମଦାନୀ ପରିମାଣ ଏବଂ ମୂଲ୍ୟ ବୃଦ୍ଧି ପାଉଛି, ସେଠାରେ ପ୍ରାୟ ୧୮-୨୦ ବିଲିୟନ ଡଲାର ମୂଲ୍ୟର ଆମଦାନୀ ଉପକରଣ ବିଦେଶରୁ ଆମଦାନୀ ହେବାର ସମ୍ଭାବନା ରହିଛି ଏବଂ ପ୍ରାୟ ୪୦୦-୫୦୦ ନିୟୁତ ଆମେରିକୀୟ ଡଲାର ମୂଲ୍ୟର ଅତିରିକ୍ତ ଯନ୍ତ୍ରାଂଶ ମିଳିବାର ସମ୍ଭାବନା ରହିଛି ।
ଘରୋଇ ଉତ୍ପାଦନକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା ପାଇଁ ଭାରତରେ ଉତ୍ପାଦନ ୟୁନିଟ୍ ସ୍ଥାପନ ପାଇଁ ଟେକ୍ନୋଲୋଜି ଟ୍ରାନ୍ସଫର କିମ୍ବା ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଟେକ୍ନୋଲୋଜି ପ୍ରଦାନକାରୀ ଭଳି ରଣନୀତି ଖୋଜିବା ଜରୁରୀ ।
ସମ୍ମିଳନୀର ପ୍ରଥମ ଦିନରେ ୪ଟି ବୈଷୟିକ ଅଧିବେଶନ ମଧ୍ୟ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହୋଇଥିଲା।
କୋକ ମେକିଂ ଟେକ୍ନୋଲୋଜିରେ ଧାରା ଏବଂ ଆହ୍ୱାନ
ଏକତ୍ରୀକରଣ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟାରେ ଧାରା ଏବଂ ଆହ୍ୱାନ
ଲୁହା ତିଆରି ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟାରେ ଧାରା ଏବଂ ଆହ୍ୱାନ
ଇସ୍ପାତ ନିର୍ମାଣ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟାରେ ଧାରା ଏବଂ ଆହ୍ୱାନ
ଏହି ଦିବସବ୍ୟାପୀ ସମ୍ମିଳନୀରେ ଉତ୍ପାଦନକାରୀ କମ୍ପାନୀ, ଲୁହା ଓ ଇସ୍ପାତ ଉତ୍ପାଦନକାରୀ, ଉପକରଣ ଯୋଗାଣକାରୀ, ଇଞ୍ଜିନିୟରିଂ ଏବଂ ପରାମର୍ଶଦାତା କମ୍ପାନୀର ବରିଷ୍ଠ ପ୍ରତିନିଧିମାନେ ଉପସ୍ଥିତ ଥିଲେ। ଶିକ୍ଷାବିତ୍ ଅଂଶଗ୍ରହଣ ଆହ୍ଵାନଗୁଡ଼ିକୁ ଗ୍ରହଣ କରିବା ପାଇଁ ସହଯୋଗୀ ଇଚ୍ଛାକୁ ସୂଚିତ କରେ ।