Ministry of Defence
12th India-Mongolia Joint Working Group meeting to bolster bilateral defence ties held in Ulaanbaatar
17 MAY 2024 10:20AM by PIB Delhi
The 12th Joint Working Group (JWG) meeting between the Defence Ministries of India and Mongolia took place in Ulaanbaatar on May 16-17, 2024. The meeting was co-chaired by Joint Secretary, MoD, India Shri Amitabh Prasad and State Secretary of MoD, Mongolia Brigadier General Gankhuyag Davagdorj. India’s Ambassador to Mongolia Shri Atul Malhari Gotsurve also attended the meeting.
During the JWG, both sides expressed satisfaction at the ongoing defence cooperation between the two countries. They reviewed the progress on various bilateral defence cooperation initiatives and identified means to further enhance cooperation in these areas, articulating steps in this direction. Both sides also exchanged views on the current geopolitical situation.
The Joint Secretary highlighted the potential of the capacity & capability of the Indian defence industry, and looked forward to a fruitful partnership with the Armed Forces of Mongolia. The Mongolian side exuded confidence in the capacity & capability of the Indian industry. Both sides also acknowledged the growing ties between the two countries.
The Joint Secretary & the Indian Ambassador also called on Deputy Defence Minister of Mongolia Mr B Bayarmagnai, and discussed bilateral cooperation issues. The delegation visited a training establishment in Ulaanbaatar and reviewed the ongoing engagements.
India enjoys age-old historical, cultural and civilisational ties with Mongolia. Both countries regard each other as ‘Spiritual Neighbours’. In the modern times, values like democracy, freedom and market economy hold the two nations closer.
5RRL.jpeg)
6MB7.jpeg)
MWGJ.jpeg)

ପ୍ରତିରକ୍ଷା ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ ପ୍ରତିରକ୍ଷା ସମ୍ପର୍କକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା ପାଇଁ ଦ୍ୱାଦଶ ଭାରତ-ମଙ୍ଗୋଲିଆ ମିଳିତ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ ଗୋଷ୍ଠୀ ବୈଠକ ଉଲାନବାଟରଠାରେ ଅନୁଷ୍ଠିତ
17 MAY 2024 10:20AM by PIB Bhubaneswar
ଭାରତ ଏବଂ ମଙ୍ଗୋଲିଆର ପ୍ରତିରକ୍ଷା ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ମଧ୍ୟରେ ୧୨ତମ ଯୁଗ୍ମ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ ଗୋଷ୍ଠୀ (ଜେଡବ୍ଲୁଜି) ବୈଠକ ମେ ୧୬-୧୭, ୨୦୨୪ରେ ଉଲାନବାଟରଠାରେ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହୋଇଥିଲା । ଏହି ବୈଠକରେ ଭାରତର ବୈଦେଶିକ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ଯୁଗ୍ମ ସଚିବ ଶ୍ରୀ ଅମିତାଭ ପ୍ରସାଦ ଏବଂ ମଙ୍ଗୋଲିଆର ବୈଦେଶିକ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ରାଜ୍ୟ ସମ୍ପାଦକ ବ୍ରିଗେଡିୟର ଜେନେରାଲ ଗନିଖୁୟାଗ ଦାୱାଗଦୋର୍ଜ ମିଳିତ ଭାବେ ଅଧ୍ୟକ୍ଷତା କରିଥିଲେ । ମଙ୍ଗୋଲିଆରେ ଅବସ୍ଥାପିତ ଭାରତର ରାଷ୍ଟ୍ରଦୂତ ଅତୁଲ ମାଲହରି ଗୋଟ ସୌରଭ ମଧ୍ୟ ଏହି ବୈଠକରେ ଯୋଗ ଦେଇଥିଲେ।
ଜେଡବ୍ଲ୍ୟୁଜି ସମୟରେ ଉଭୟ ପକ୍ଷ ଦୁଇ ଦେଶ ମଧ୍ୟରେ ଚାଲିଥିବା ପ୍ରତିରକ୍ଷା ସହଯୋଗକୁ ନେଇ ସନ୍ତୋଷ ବ୍ୟକ୍ତ କରିଥିଲେ। ସେମାନେ ବିଭିନ୍ନ ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ ପ୍ରତିରକ୍ଷା ସହଯୋଗ ପଦକ୍ଷେପର ଅଗ୍ରଗତି ର ସମୀକ୍ଷା କରିଥିଲେ ଏବଂ ଏହି କ୍ଷେତ୍ରରେ ସହଯୋଗକୁ ଆହୁରି ବଢ଼ାଇବା ପାଇଁ ଉପାୟ ଚିହ୍ନଟ କରିଥିଲେ ଏବଂ ଏ ଦିଗରେ ପଦକ୍ଷେପ ନେଇଥିଲେ । ସାମ୍ପ୍ରତିକ ଭୂ-ରାଜନୈତିକ ପରିସ୍ଥିତି ଉପରେ ମଧ୍ୟ ଉଭୟ ପକ୍ଷ ମତ ବିନିମୟ କରିଥିଲେ।
ଯୁଗ୍ମ ସଚିବ ଭାରତୀୟ ପ୍ରତିରକ୍ଷା ଶିଳ୍ପର ସାମର୍ଥ୍ୟ ଏବଂ ସାମର୍ଥ୍ୟ ର ସମ୍ଭାବନା ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ ଏବଂ ମଙ୍ଗୋଲିଆର ସଶସ୍ତ୍ର ବାହିନୀ ସହିତ ଏକ ଫଳପ୍ରଦ ଭାଗିଦାରୀ ପାଇଁ ଆଶା ବ୍ୟକ୍ତ କରିଥିଲେ । ମଙ୍ଗୋଲିଆ ପକ୍ଷ ଭାରତୀୟ ଶିଳ୍ପର ସାମର୍ଥ୍ୟ ଏବଂ ଦକ୍ଷତା ଉପରେ ଆସ୍ଥା ପ୍ରକଟ କରିଥିଲେ । ଦୁଇ ଦେଶ ମଧ୍ୟରେ ବଢୁଥିବା ସମ୍ପର୍କକୁ ମଧ୍ୟ ଉଭୟ ପକ୍ଷ ସ୍ୱୀକାର କରିଛନ୍ତି ।
ଯୁଗ୍ମ ସଚିବ ଏବଂ ଭାରତୀୟ ରାଷ୍ଟ୍ରଦୂତ ମଙ୍ଗୋଲିଆର ଉପପ୍ରତିରକ୍ଷା ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ବି ବୟରମାଗନାଇଙ୍କୁ ଭେଟି ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ ସହଯୋଗ ପ୍ରସଙ୍ଗରେ ଆଲୋଚନା କରିଥିଲେ । ପ୍ରତିନିଧି ଦଳ ଉଲାନବାଟରସ୍ଥିତ ଏକ ପ୍ରଶିକ୍ଷଣ ପ୍ରତିଷ୍ଠାନ ପରିଦର୍ଶନ କରି ଚାଲିଥିବା କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମର ସମୀକ୍ଷା କରିଥିଲେ।
ମଙ୍ଗୋଲିଆ ସହ ଭାରତର ବହୁ ପୁରୁଣା ଐତିହାସିକ, ସାଂସ୍କୃତିକ ଓ ସଭ୍ୟତାସମ୍ପନ୍ନ ସମ୍ପର୍କ ରହିଛି। ଉଭୟ ଦେଶ ପରସ୍ପରକୁ 'ଆଧ୍ୟାତ୍ମିକ ପଡ଼ୋଶୀ' ବୋଲି ବିବେଚନା କରନ୍ତି। ଆଧୁନିକ ଯୁଗରେ ଗଣତନ୍ତ୍ର, ସ୍ୱାଧୀନତା ଓ ବଜାର ଅର୍ଥନୀତି ଭଳି ମୂଲ୍ୟବୋଧ ଦୁଇ ଦେଶକୁ ନିକଟତର କରିଥାଏ।