Ministry of Coal
ANNUAL GRADE DECLARATION OF SEAMS OF COAL & LIGNITE MINES OF CENTRAL PUBLIC SECTOR, STATE GOVT AND PRIVATE SECTOR ACROSS THE COUNTRY FOR FISCAL YEAR 2024-25
24 APR 2024 6:11PM by PIB Delhi
The demand for energy is consistently on the rise and coal plays a pivotal role in India's energy security & economy and remains the primary source of commercial energy in the country. It ensures a reliable and steady energy supply, crucial for sustaining industrial growth, powering urbanization.
The Coal Controller’s Organisation (CCO) a subordinate office of the Ministry of Coal, lay down the procedure and standard for sampling of coal, inspect the collieries to ensure the correctness of the class, grade of coal, issues directives for the purpose of declaration and maintenance of grades of coal of a seam mined in a colliery under Colliery Control Rules, 2004 (Amended in 2021). The availability of quality data of seams of Coal & Lignite mines of Central Public Sector, State Govt and Private is paramount for decision-making processes.
The Coal Controller’s Organisation (CCO), having its field offices at Dhanbad, Ranchi, Bilaspur, Nagpur, Sambalpur, and Kothagudem had carried out the exercise of drawing the coal samples and its analysis from Coal & Lignite mines of Central Public Sector Units, State Govt and Private sector for the year 2024-25.
Annual sampling exercise was carried out in around 427 mines of CPSU (331), State Govt (69) and Private sector (27) respectively. To ensure the correctness of the grade, the samples drawn were analyzed in two different labs.
The process of declaration of annual grading of seams of mines as per laid down procedure has been completed. The declared grade of seams of all Coal & Lignite mines of Public Sector, State Govt and Private mines will be applicable with effect from 01.04.2024.

କୋଇଲା ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
୨୦୨୪-୨୫ ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷ ନିମନ୍ତେ ଦେଶବ୍ୟାପି କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ସାଧାରଣ କ୍ଷେତ୍ର, ରାଜ୍ୟ ସରକାର ତଥା ଘରୋଇ କ୍ଷେତ୍ରର କୋଇଲା ଏବଂ ଲିଗନାଇଟି ଖଣିର ପ୍ରସ୍ତ ପାଇଁ ବାର୍ଷିକ ଗ୍ରେଡ୍ ଘୋଷଣା
24 APR 2024 6:11PM by PIB Bhubaneshwar
ଦେଶରେ ଶକ୍ତି ଚାହିଦା ନିରବଚ୍ଛିନ୍ନ ଭାବରେ ବୃଦ୍ଧି ପାଇବାରେ ଲାଗିଛି ଏବଂ କୋଇଲା ଭାରତର ଶକ୍ତି ସୁରକ୍ଷା ଏବଂ ଅର୍ଥ ବ୍ୟବସ୍ଥାରେ ମହତ୍ତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ନିର୍ବାହ କରିଆସୁଛି । ଏଥି ସହିତ ଦେଶରେ ବ୍ୟାବସାୟିକ ଶକ୍ତିର ପ୍ରାଥମିକ ସ୍ରୋତ ମଧ୍ୟ ଜାରି ରହିଛି । ଏହି ବିଶ୍ୱସନୀୟ ଏବଂ ସ୍ଥିର ଶକ୍ତି, ଆମଦାନି ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିଆସୁଛି ଯାହା ଔଦ୍ୟୋଗିକ ବିକାଶକୁ ଜାରି ରଖିବା, ସହରୀକରଣକୁ ଶକ୍ତି ଯୋଗାଣ ଦିଗରେ ମଧ୍ୟ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଯୋଗଦାନ କରୁଛି ।
କୋଇଲା ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଅଧୀନରେ ଥିବା କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ, କୋଇଲା ନିୟନ୍ତ୍ରକ ସଂଗଠନ ( ସିସିଓ) କୋଇଲାର ନମୁନା ନିମନ୍ତେ ପ୍ରକ୍ରିୟା ଏବଂ ମାନକ ନିର୍ଦ୍ଧାରଣ କରିଥାଏ । କୋଇଲାର ଶ୍ରେଣୀ, ଗ୍ରେଡ୍ ଶୁଦ୍ଧତା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ନିମନ୍ତେ କୋଇଲା ଖଣିମାନଙ୍କର ନିରୀକ୍ଷଣ କରେ ତଥା କୋଲିଆରୀ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ ନିୟମ, ୨୦୦୪ (୨୦୨୧ରେ କରାଯାଇଥିବା ସଂଶୋଧନ) ଅଧୀନରେ ଗୋଟିଏ କୋଲିଆରୀରେ ଖନନ କରାଯାଇଥିବା କୋଇଲାର ପ୍ରସ୍ତର କୋଇଲାର ଗ୍ରେଡ୍ ଘୋଷଣା କରିବା ସହିତ ଏହାର ରକ୍ଷଣାବେକ୍ଷଣ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ନିର୍ଦ୍ଦେଶନାମା ଜାରି କରିଥାଏ । କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ସରକାରୀ କ୍ଷେତ୍ର, ରାଜ୍ୟ ସରକାର ତଥା ଘରୋଇ କ୍ଷେତ୍ରର କୋଇଲା ଏବଂ ଲିଗନାଇଟ୍ ଖଣିର କୋଇଲା ପ୍ରସ୍ତର ଗୁଣବତ୍ତା-ଡାଟାର ଉପଲବ୍ଧ ନିର୍ଣ୍ଣୟ କରିବା ସକାଶେ ପ୍ରକ୍ରିୟା ହେଉଛି ସର୍ବୋତ୍ତମ ଓ ସର୍ବୋଚ୍ଚ ବ୍ୟବସ୍ଥା ।
କୋଇଲା ନିୟନ୍ତ୍ରକ ସଂଗଠନ (ସିସିଓ), ଯାହାର କ୍ଷେତ୍ରୀୟ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ ଧାନବାଦ, ରାଞ୍ଚି, ବିଳାସପୁର, ନାଗପୁର, ସମ୍ବଲପୁର ଏବଂ କୋଠାଗୁଡ଼େମଠାରେ ରହିଛି, ଏହିସବୁ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟମାନଙ୍କ ପକ୍ଷରୁ ୨୦୨୪-୨୫ ବର୍ଷ ନିମନ୍ତେ ରାଜ୍ୟର କେନ୍ଦ୍ର ସରକାରଙ୍କ କ୍ଷେତ୍ରର ସଂସ୍ଥା, ରାଜ୍ୟ ସରକାର ତଥା ଘରୋଇ କ୍ଷେତ୍ରର କୋଇଲା ଏବଂ ଲିଗନାଇଟ ଖଣିମାନଙ୍କର କୋଇଲାର ନମୁନା ସଂଗ୍ରହ ଏବଂ ଏହାର ବିଶ୍ଳେଷଣ କରିବା କାର୍ଯ୍ୟ ସମ୍ପାଦନ କରିଛି ।
ଏହି ବାର୍ଷିକ ନମୁନାକରଣ କାର୍ଯ୍ୟ ସିପିଏୟୁ (୩୩୧), ରାଜ୍ୟ ସରକାର (୬୯) ଏବଂ ଘରୋଇ କ୍ଷେତ୍ର (୨୭)କୁ ମିଶାଇ ମୋଟ ୪୨୭ ଗୋଟି ଖଣିରେ ସମ୍ପାଦନ କରାଯାଇଛି । ଗ୍ରେଡର ଶୁଦ୍ଧତା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ନିମନ୍ତେ, ପ୍ରାପ୍ତ ନମୁନାଗୁଡ଼ିକୁ ଦୁଇଟି ଭିନ୍ନ ଭିନ୍ନ ପ୍ରୟୋଗଶାଳାରେ ବିଶ୍ଳେଷଣ କରାଯାଇଛି ।
ନିର୍ଦ୍ଧାରିତ ପ୍ରକ୍ରିୟା ଅନୁସାରେ ଖଣିମାନଙ୍କର କୋଇଲା ପରସ୍ତର ବାର୍ଷିକ ଗ୍ରେଡ଼ିଂର ଘୋଷଣା ପ୍ରକ୍ରିୟା ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ହୋଇ ସାରିଛି । ସରକାରୀ କ୍ଷେତ୍ର, ରାଜ୍ୟ ସରକାର ତଥା ଘରୋଇ କ୍ଷେତ୍ରର ସମସ୍ତ କୋଇଲା ଏବଂ ଲିଗନାଇଟ ଖଣିର ପରସ୍ତର ଘୋଷିତ ଗ୍ରେଡ୍ ୦୧.୦୪.୨୦୨୪ ତାରିଖ ଠାରୁ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ ହେବ ।