Vice President's Secretariat
Promote the spirit of economic nationalism; be vocal for local – Vice President to IRS officers
VP lauds the increasing digitization of tax administration in country for transparency
A society that honours the honest and does not reward the dishonest is a society that is stable for peace, harmony and growth – VP
“Step out of bubble to experience the environment of hope & possibility” – VP’s message to India’s growth skeptics
VP addresses the valedictory of 76th Batch of the Indian Revenue Service at the National Academy of Direct Taxes (NADT)
15 APR 2024 3:25PM by PIB Delhi
The Vice-President, Shri Jagdeep Dhankhar today urged the officers of Income Tax Department to promote the spirit of economic nationalism suggesting that this would bring rich dividends to Indian economy and society.
Addressing the valedictory of 76th Batch of the Indian Revenue Service at the National Academy of Direct Taxes (NADT) in Nagpur today, VP asked the young officers to be vocal for local. “You will be interfacing with business community. You can imbibe in them a spirit of nationalism,” he told them while elaborating that it would bring three major benefits to country- first, foreign exchange will not be drained out due to avoidable imports, second, employment will be generated for our youth and third, entrepreneurship will take a big jump in the country.
Praising the increasing digitalisation of tax administration in India and transparency measures such as the Faceless E-Assessment system, VP said that it has introduced anonymity in tax regime and is living up to its objective of ‘honouring the honest’. A society that honours the honest and does not reward the dishonest is a society that is stable for peace, harmony and growth, he added.
Describing the cash handling as a menace, Shri Dhankhar noted that technology also discourages the informal handling of cash, which is extremely damaging to society. Lauding these steps for bringing unprecedented transparency and accountability within the system now, he said that this aligns with the new norm of zero-tolerance to corruption in Bharat today. Power corridors have been duly neutralized of corrupt elements and corruption is no longer a passport to opportunity, it is sure passage to jail, he asserted.
Referring to India’s rise as the fastest growing major economy in the world, the Vice President said that this is a different Bharat and we are defining global discourse today. Referring to certain individuals casting doubts over India’s growth trajectory, he remarked, “There are skeptics outside and inside, trying to occupy public space. My message to them - step out of “bubble” to experience the environment of hope & possibility.” VP also added that such individuals will be enlightened once they get out of that bubble and if they don't, it is the duty of citizens to “burst the bubble.”
Shri Dhankhar also advised the passing our officers to use counseling and persuasion to instill in people a sense that “the surest passage to success is to be tax compliant and law abiding” whereas shortcuts will lead to a painful route.
Praising the Indian Revenue Service’s pivotal role as the custodian of our taxation system, VP asked them to “empower taxpayers with information, foster trust through transparency, uphold the highest standards of integrity in your professional conduct.” Describing civil servants as the natural role models for the youth, he told the young officers that “you are required to exemplify by conduct discipline, integrity, humility, ethics and sense of commitment. You must be inspirational and motivational for young minds all over the country.”
Shri Ramesh Bais, Governor of Maharashtra, Shri Nitin Gupta, CBDT Chairman, Shri Seemanchal Das, Principal Director General Training, Shri P.C. Mody, Secretary General, Rajya Sabha, Shri Anand Baiwar, Director General of Income Tax Training and other dignitaries were also present on the occasion.

ଉପରାଷ୍ଟ୍ରପତିଙ୍କ ସଚିବାଳୟ
ଉପରାଷ୍ଟ୍ରପତି ଭାରତୀୟ ରାଜସ୍ୱ ସେବା (ଆଇ ଆଇ ଏସ) ଅଧିକାରୀମାନଙ୍କୁ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଅର୍ଥନୈତିକ ଜାତୀୟତାବାଦର ଭାବନାକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ଏକ ସ୍ଥାନୀୟ ଲୋକଙ୍କ ପାଇଁ ସ୍ୱର ଉତ୍ତୋଳନ କରନ୍ତୁ ସ୍ୱଚ୍ଛତା ପାଇଁ ଦେଶରେ ଟିକସ ପ୍ରଶାସନର ବଢୁଥିବା ଡିଜିଟାଇଜେସନକୁ ପ୍ରଶଂସା କରିଛନ୍ତି ଉପରାଷ୍ଟ୍ରପତି ଯେଉଁ ସମାଜ ସଚ୍ଚୋଟମାନଙ୍କୁ ସମ୍ମାନ ଦିଏ ଏବଂ ଅସାଧୁମାନଙ୍କୁ ପୁରସ୍କୃତ କରେ ନାହିଁ ତାହା ହେଉଛି ଏକ ସେହି ସମାଜ ଯାହା ଶାନ୍ତି, ସଦ୍ଭାବ ଏବଂ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ପାଇଁ ସ୍ଥିର ହୋଇଥାଏ: ଉପରାଷ୍ଟ୍ରପତି "ଆଶା ଏବଂ ସମ୍ଭାବନାର ବାତାବରଣ ଅନୁଭବ କରିବା ପାଇଁ ନିଜେ ଖୋଳ ଭିତରୁ ବବୁଲରୁ ବାହାରକୁ ଯାଆନ୍ତୁ" – ଭାରତର ବିକାଶର ସନ୍ଦେହକାରୀଙ୍କୁ ଉପରାଷ୍ଟ୍ରପତିଙ୍କ ବାର୍ତ୍ତା
ଉପରାଷ୍ଟ୍ରପତି ଜାତୀୟ ପ୍ରତ୍ୟକ୍ଷ ଟିକସ ଏକାଡେମୀ (ଏନଏଡିଟି)ରେ ଭାରତୀୟ ରାଜସ୍ୱ ସେବାର ୭୬ତମ ବ୍ୟାଚ୍ ର ସମାପନୀ ଉତ୍ସବକୁ ଉଦ୍ ବୋଧନ ଦେଇଛନ୍ତି
15 APR 2024 3:25PM by PIB Bhubaneswar
ଉପରାଷ୍ଟ୍ରପତି ଶ୍ରୀ ଜଗଦୀପ ଧନଖଡ ଆଜି ଆୟକର ବିଭାଗର ଅଧିକାରୀମାନଙ୍କୁ ଅର୍ଥନୈତିକ ଜାତୀୟତାବାଦର ଭାବନାକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବାକୁ ଅନୁରୋଧ କରିଛନ୍ତି ଯାହା ଭାରତୀୟ ଅର୍ଥନୀତି ଏବଂ ସମାଜକୁ ଭରପୁର ଲାଭ ମିଳିବ ।
ଆଜି ନାଗପୁରସ୍ଥିତ ନ୍ୟାସନାଲ ଏକାଡେମୀ ଅଫ୍ ଡାଇରେକ୍ଟ ଟ୍ୟାକ୍ସ (ଏନଏଡିଟି)ରେ ଭାରତୀୟ ରାଜସ୍ୱ ସେବାର ୭୬ତମ ବ୍ୟାଚ୍ ର ସମାପନୀ ଉତ୍ସବକୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରି ଉପରାଷ୍ଟ୍ରପତି ଯୁବ ଅଧିକାରୀମାନଙ୍କୁ ସ୍ଥାନୀୟ ଭାଷାରେ ସ୍ୱର ଉତ୍ତୋଳନ କରିବାକୁ କହିଛନ୍ତି। ବ୍ୟବସାୟୀ ସମୁଦାୟ ସହିତ ମିଶିବେ। ଆପଣ ସେମାନଙ୍କ ଭିତରେ ଜାତୀୟତାବାଦର ଭାବନା ଗ୍ରହଣ କରିପାରିବେ ବୋଲି ସେ କହିଥିଲେ, ଏହା ଦ୍ୱାରା ଦେଶକୁ ତିନୋଟି ବଡ଼ ସଫଳତା ମିଳିବ- ପ୍ରଥମତଃ, ଆମଦାନି ଯୋଗୁଁ ବିଦେଶୀ ମୁଦ୍ରା ନିଷ୍କାସନ ହେବ ନାହିଁ, ଦ୍ବିତୀୟତଃ ଆମ ଯୁବବର୍ଗଙ୍କ ପାଇଁ ରୋଜଗାର ସୃଷ୍ଟି ହେବ ଏବଂ ତୃତୀୟତଃ, ଦେଶରେ ଉଦ୍ୟୋଗୀ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଏକ ବଡ଼ ଉନ୍ନତି ଆଣିବ।
ଭାରତରେ ଟିକସ ପ୍ରଶାସନର ବଢୁଥିବା ଡିଜିଟାଲାଇଜେସନ୍ ଏବଂ ପରିଚୟ ସହିତ ଇ-ଆସେସମେଣ୍ଟ ପ୍ରଣାଳୀ ଭଳି ସ୍ୱଚ୍ଛତା ପଦକ୍ଷେପକୁ ପ୍ରଶଂସା କରି ଉପରାଷ୍ଟ୍ରପତି କହିଛନ୍ତି ଯେ ଏହା ଟିକସ ବ୍ୟବସ୍ଥାରେ ଗୋପନୀୟତା ଆରମ୍ଭ କରିଛି ଏବଂ 'ସଚ୍ଚୋଟମାନଙ୍କୁ ସମ୍ମାନ ଦେବା'ର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ପୂରଣ କରୁଛି। ଯେଉଁ ସମାଜ ସଚ୍ଚୋଟମାନଙ୍କୁ ସମ୍ମାନ ଦିଏ ଓ ଅସାଧୁଙ୍କୁ ପୁରସ୍କୃତ କରେ ନାହିଁ, ତାହା ହେଉଛି ଶାନ୍ତି, ସୌହାର୍ଦ୍ଦ୍ୟ ଓ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ପାଇଁ ସ୍ଥିର ହୋଇଥାଏ ।
ବିଶ୍ୱର ଦ୍ରୁତ ଅଭିବୃଦ୍ଧିଶୀଳ ଅର୍ଥନୀତି ଭାବେ ଭାରତର ଉନ୍ନତି ସମ୍ପର୍କରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରି ଉପରାଷ୍ଟ୍ରପତି କହିଥିଲେ ଯେ ଏହା ଏକ ଭିନ୍ନ ଭାରତ ଏବଂ ଆମେ ଆଜି ବୈଶ୍ୱିକ ଆଲୋଚନାର ସଂଜ୍ଞା ଦେଉଛୁ । କେତେକ ବ୍ୟକ୍ତି ଭାରତର ଅଭିବୃଦ୍ଧି ଧାରା ଉପରେ ସନ୍ଦେହ ପ୍ରକଟ କରୁଥିବା ବିଷୟରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରି ସେ କହିଥିଲେ, "ବାହାରେ ଏବଂ ଭିତରେ ସନ୍ଦେହ ସୃଷ୍ଟିକାରୀ ଅଛନ୍ତି, ସର୍ବସାଧାରଣ ସ୍ଥାନ ଦଖଲ କରିବାକୁ ଚେଷ୍ଟା କରୁଛନ୍ତି। ସେମାନଙ୍କୁ ମୋର ବାର୍ତ୍ତା - ଆଶା ଏବଂ ସମ୍ଭାବନାର ବାତାବରଣଅନୁଭବ କରିବା ପାଇଁ "ବୁଦବୁଦା" ରୁ ବାହାରକୁ ଯାଆନ୍ତୁ। ଉପରାଷ୍ଟ୍ରପତି ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଏଭଳି ବ୍ୟକ୍ତିମାନେ ସେହି ବୁଦବୁଦାରୁ ବାହାରିବା ପରେ ଆଲୋକିତ ହେବେ ଏବଂ ଯଦି ସେମାନେ ନ କରନ୍ତି, ତେବେ ସେଇଟା ନାଗରିକଙ୍କ କର୍ତ୍ତବ୍ୟ ଯେ ସେମାନେ ତାଙ୍କୁ କିଭଳି ଫଟେଇବା ।
ଶ୍ରୀ ଧନଖଡ଼ ଆମ ଅଧିକାରୀମାନଙ୍କୁ ପରାମର୍ଶ ଦେଇଥିଲେ ଯେ ଲୋକମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଏହି ଭାବନା ସୃଷ୍ଟି କରିବା ପାଇଁ ପରାମର୍ଶ ଏବଂ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ବ୍ୟବହାର କରନ୍ତୁ ଯେ "ସଫଳତାର ନିଶ୍ଚିତ ଉପାୟ ହେଉଛି ଟିକସ ଅନୁପାଳନ ଏବଂ ଆଇନ ପାଳନ କରିବା" ଏବଂ ସର୍ଟକଟ୍ ଏକ ଯନ୍ତ୍ରଣାଦାୟକ ମାର୍ଗ ସୃଷ୍ଟି କରିବ ।
ଆମ ଟିକସ ବ୍ୟବସ୍ଥାର ରକ୍ଷକ ଭାବରେ ଭାରତୀୟ ରାଜସ୍ୱ ସେବାର ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକାକୁ ପ୍ରଶଂସା କରି ଉପରାଷ୍ଟ୍ରପତିସେମାନଙ୍କୁ "ଟିକସଦାତାଙ୍କୁ ସୂଚନା ସହିତ ସଶକ୍ତ କରିବା, ସ୍ୱଚ୍ଛତା ମାଧ୍ୟମରେ ବିଶ୍ୱାସ କୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା, ଆପଣଙ୍କ ବୃତ୍ତିଗତ ଆଚରଣରେ ସଚ୍ଚୋଟତାର ସର୍ବୋଚ୍ଚ ମାନଦଣ୍ଡ ବଜାୟ ରଖିବାକୁ କହିଥିଲେ। ପ୍ରଶାସନିକ କର୍ମଚାରୀମାନଙ୍କୁ ଯୁବକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ସ୍ୱାଭାବିକ ଆଦର୍ଶ ବୋଲି ବର୍ଣ୍ଣନା କରି ସେ ଯୁବ ଅଧିକାରୀମାନଙ୍କୁ କହିଥିଲେ ଯେ "ଆପଣଙ୍କୁ ଆଚରଣ ଶୃଙ୍ଖଳା, ସଚ୍ଚୋଟତା, ନମ୍ରତା, ନୈତିକତା ଏବଂ ପ୍ରତିବଦ୍ଧତା ଭାବନା ଦ୍ୱାରା ଉଦାହରଣ ଦେବାକୁ ପଡିବ । ଆପଣ ସମଗ୍ର ଦେଶର ଯୁବମନଙ୍କ ପାଇଁ ପ୍ରେରଣାଦାୟୀ ଏବଂ ପ୍ରେରଣାଦାୟୀ ହେବା ଆବଶ୍ୟକ।
ଏହି ଅବସରରେ ମହାରାଷ୍ଟ୍ର ରାଜ୍ୟପାଳ ରମେଶ ବୈସ, ସିବିଡିଟି ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ନୀତିନ ଗୁପ୍ତା, ପ୍ରଶିକ୍ଷଣ ପ୍ରମୁଖ ମହାନିର୍ଦ୍ଦେଶକ ସୀମାଞ୍ଚଳ ଦାସ, ରାଜ୍ୟସଭା ମହାସଚିବ ପିସି ମୋଦୀ, ଆୟକର ପ୍ରଶିକ୍ଷଣ ମହାନିର୍ଦ୍ଦେଶକ ଆନନ୍ଦ ବୈୱର ପ୍ରମୁଖ ଉପସ୍ଥିତ ଥିଲେ।