Ministry of Consumer Affairs, Food & Public Distribution
Centre directs States/UTs to enforce weekly stock disclosure of pulses
Pulses stocks in warehouses located in major ports and in pulses industry hubs should be verified: Department of Consumer Affairs
Strict action to be taken on stockholding entities found to be reporting false information on stock disclosure portal: Secretary, Department of Consumer Affairs
10 APR 2024 7:20PM by PIB Delhi
The Centre on Wednesday directed all States and UTs to enforce weekly stock disclosure of pulses by all stockholding entities and verify the stocks declared by them. Stocks in warehouses located in major ports and in pulses industry hubs should be verified from time to time and strict action should be taken on stockholding entities found to be reporting false information on stock disclosure portal.
The Secretary, Department of Consumer Affairs, Smt. Nidhi Khare took a meeting today with Principal Secretaries and Secretaries of State Consumer Affairs, Food & Civil Supplies Departments as a follow up of the 5th April, 2024 directive to all the States/UTs to enforce pulses stock disclosure by stockholding entities. The States and UTs were apprised of the need for increased vigilance over the stock position and price trends in respect of pulses to prevent hoarding and market manipulation.
She also took a meeting with pulses importers associations and other pulses industry representatives to discuss issues relating to the import and stock disclosure. The participants shared their views and inputs on pulses industry in general and imports in particular. The importers and industry players have been asked to religiously declare their stock of pulses, including imported Yellow Peas, on weekly basis. In this regard, the Department of Consumer Affairs has revamped the stock disclosure portal https://fcainfoweb.nic.in/psp/ to include Yellow Peas and also Big Chain Retailer as an entity which will be operational from 15th April, 2024.
Apart from the five major pulses, namely, Tur, Urad, Chana, Masur and Moong, the States/UTs have been asked to monitor the stock position in respect of imported Yellow Peas. The import of Yellow Peas has been allowed from 8th December, 2023 for a period till 30th June, 2024 to augment overall availability of pulses. Smt. Khare stressed the need to ensure that imported Yellow Peas are continuously released in the market. Similarly, stocks of Tur, Urad and Masur with importers are to be monitored for smooth and continuous release in the market.

ଖାଉଟି ବ୍ୟାପାର, ଖାଦ୍ୟ ଓ ସାଧାରଣ ବଣ୍ଟନ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ଡାଲିର ସାପ୍ତାହିକ ଷ୍ଟକ୍ ଘୋଷଣା ଲାଗୁ କରିବାକୁ ରାଜ୍ୟ/କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳକୁ କେନ୍ଦ୍ରର ନିର୍ଦ୍ଦେଶ
ପ୍ରମୁଖ ବନ୍ଦର ଓ ଡାଲି ଶିଳ୍ପ କେନ୍ଦ୍ର ଗୋଦାମରେ ମହଜୁଦ ଥିବା ଡାଲି ଯାଞ୍ଚ କରାଯାଉ: ଖାଉଟି ବ୍ୟାପାର ବିଭାଗ
ଷ୍ଟକ୍ ସୂଚନା ପୋର୍ଟାଲରେ ମିଥ୍ୟା ତଥ୍ୟ ଦେଉଥିବା ଷ୍ଟକ ହୋଲ୍ଡିଂ ସଂସ୍ଥା ବିରୋଧରେ କଠୋର କାର୍ଯ୍ୟାନୁଷ୍ଠାନ ଗ୍ରହଣ କରାଯିବ: ଉପଭୋକ୍ତା ବ୍ୟାପାର ବିଭାଗ ସଚିବ
10 APR 2024 7:20PM by PIB Bhubaneswar
ଡାଲିର ସାପ୍ତାହିକ ଷ୍ଟକ୍ ପରିପ୍ରକାଶକୁ ସମସ୍ତ ଷ୍ଟକହୋଲ୍ଡିଂ ସଂସ୍ଥା ଦ୍ୱାରା କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରିବା ଏବଂ ସେମାନଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଘୋଷିତ ଷ୍ଟକ୍ ଯାଞ୍ଚ କରିବାକୁ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର ବୁଧବାର ସମସ୍ତ ରାଜ୍ୟ ଏବଂ କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳକୁ ନିର୍ଦ୍ଦେଶ ଦେଇଛନ୍ତି । ପ୍ରମୁଖ ବନ୍ଦର ଓ ଡାଲି ଶିଳ୍ପ କେନ୍ଦ୍ରରେ ଥିବା ଗୋଦାମଗୁଡ଼ିକରେ ଷ୍ଟକ୍ ସମୟ ସମୟରେ ଯାଞ୍ଚ କରାଯିବ ଏବଂ ଷ୍ଟକ୍ ସୂଚନା ପୋର୍ଟାଲରେ ମିଥ୍ୟା ସୂଚନା ପ୍ରଦାନ କରୁଥିବା ଷ୍ଟକ୍ ହୋଲ୍ଡିଂ ସଂସ୍ଥାଗୁଡ଼ିକ ଉପରେ କଠୋର କାର୍ଯ୍ୟାନୁଷ୍ଠାନ ଗ୍ରହଣ କରାଯିବ ।
ଷ୍ଟକ୍ ହୋଲ୍ଡିଂ ସଂସ୍ଥାଗୁଡ଼ିକ ଦ୍ୱାରା ଡାଲି ଷ୍ଟକ୍ ଷ୍ଟକ୍ ପ୍ରକାଶନକୁ ଲାଗୁ କରିବା ପାଇଁ ସମସ୍ତ ରାଜ୍ୟ/କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳକୁ ୨୦୨୪ ଏପ୍ରିଲ ୫ ତାରିଖରେ ଦିଆଯାଇଥିବା ନିର୍ଦ୍ଦେଶ ପରେ ଖାଉଟି ବ୍ୟାପାର ବିଭାଗ ସଚିବ ଶ୍ରୀମତୀ ନିଧି ଖାରେ ଆଜି ସବୁ ରାଜ୍ୟ ଖାଉଟି ବ୍ୟାପାର, ଖାଦ୍ୟ ଓ ଯୋଗାଣ ବିଭାଗର ପ୍ରମୁଖ ସଚିବ ଓ ସଚିବମାନଙ୍କ ସହ ଏକ ବୈଠକ କରିଛନ୍ତି। ବେଆଇନ ଭାବେ ଡାଲି ମହଜୁଦ ରଖିବା ଏବଂ କଳବଜାରକୁ ରୋକିବା ପାଇଁ ଡାଲି ସମ୍ପର୍କରେ ଷ୍ଟକ୍ ସ୍ଥିତି ଏବଂ ମୂଲ୍ୟ ଧାରା ଉପରେ ଅଧିକ ସତର୍କତା ଅବଲମ୍ବନ କରିବାର ଆବଶ୍ୟକତା ବିଷୟରେ ରାଜ୍ୟ ଓ କେନ୍ଦ୍ର ଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳଗୁଡ଼ିକୁ ଅବଗତ କରାଯାଇଥିଲା।
ସେ ଡାଲି ଆମଦାନିକାରୀ ସଂଘ ଏବଂ ଅନ୍ୟ ଡାଲି ଶିଳ୍ପ ପ୍ରତିନିଧିଙ୍କ ସହ ଏକ ବୈଠକ କରି ଆମଦାନୀ ଓ ଷ୍ଟକ୍ ପ୍ରକାଶ ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ପ୍ରସଙ୍ଗ ଉପରେ ଆଲୋଚନା କରିଥିଲେ। ଅଂଶଗ୍ରହଣକାରୀମାନେ ସାଧାରଣତଃ ଡାଲି ଶିଳ୍ପ ଏବଂ ବିଶେଷ କରି ଆମଦାନୀ ଉପରେ ସେମାନଙ୍କର ମତାମତ ଓ ପରାମର୍ଶ ଦେଇଥିଲେ। ଆମଦାନୀକାରୀ ଓ ଶିଳ୍ପ ସଂସ୍ଥାଗୁଡ଼ିକୁ ସାପ୍ତାହିକ ଭିତ୍ତିରେ ଆମଦାନୀ ହୋଇଥିବା ହଳଦିଆ ମଟର ସମେତ ଡାଲି ମହଜୁଦ ରଖିବାକୁ କୁହାଯାଇଛି। ଏହି ପରିପ୍ରେକ୍ଷୀରେ ଖାଉଟି ବ୍ୟାପାର ବିଭାଗ https://fcainfoweb.nic.in/psp/ ଷ୍ଟକ୍ ଡିସକ୍ଲୋଜର ପୋର୍ଟାଲକୁ ନବୀକରଣ କରି ହଳଦିଆ ମଟର ଏବଂ ବିଗ୍ ଚେନ୍ ରିଟେଲରଙ୍କୁ ଏକ ସଂସ୍ଥା ଭାବରେ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ କରିଛି ଯାହା ୧୫ ଏପ୍ରିଲ, ୨୦୨୪ରୁ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ଷମ ହେବ ।
୫ଟି ପ୍ରମୁଖ ଡାଲି ଯଥା ହରଡ଼, ବିରି, ଚଣା, ମସୁର ଏବଂ ମୁଗ ବ୍ୟତୀତ ଆମଦାନୀ ହୋଇଥିବା ହଳଦିଆ ମଟର ସମ୍ପର୍କରେ ଷ୍ଟକ୍ ସ୍ଥିତି ଉପରେ ନଜର ରଖିବାକୁ ରାଜ୍ୟ/କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳଗୁଡ଼ିକୁ କୁହାଯାଇଛି। ଡାଲିର ସାମଗ୍ରିକ ଉପଲବ୍ଧତା ବୃଦ୍ଧି ପାଇଁ ୨୦୨୪ ଜୁନ୍ ୩୦ ତାରିଖ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ହଳଦିଆ ମଟର ଆମଦାନୀକୁ ଅନୁମତି ଦିଆଯାଇଛି। ଆମଦାନୀ ହୋଇଥିବା ହଳଦିଆ ମଟର ଯେପରି କ୍ରମାଗତ ଭାବରେ ବଜାରକୁ ଛଡ଼ାଯାଏ ତାହା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ଉପରେ ଶ୍ରୀମତୀ ଖାରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ। ସେହିଭଳି ବଜାରକୁ ବାଧାମୁକ୍ତ ଓ ଲଗାତାର ଯୋଗାଣ ପାଇଁ ଆମଦାନୀକାରୀଙ୍କ ସହ ହରଡ଼, ବିରି ଓ ମସୁରର ଷ୍ଟକ୍ ଉପରେ ନଜର ରଖାଯିବ।