Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at the ‘Exercise Bharat Shakti’ event in Pokhran, Rajasthan
12 MAR 2024 4:28PM by PIB Delhi
Bharat Mata ki—Jai!
Bharat Mata ki—Jai!
The Chief Minister of Rajasthan, Shri Bhajan Lal ji Sharma, my colleagues in the Union Cabinet, Rajnath Singh ji, Gajendra Shekhawat ji and Kailash Choudhary ji, Professor Ajay Sood from PSA, Chief of Defence Staff General Anil Chauhan, Air Chief Marshal V.R. Chaudhari, Navy Chief Admiral Hari Kumar, Army Chief General Manoj Pandey, senior officers, brave soldiers of all three forces... and my dear brothers and sisters who have gathered here at Pokhran!
What we witnessed here today, the valour of our three forces is remarkable. The thunder in the sky... the bravery on the ground... the victory chant echoing in all directions... this is the call of New Bharat. Today, our Pokhran once again stands witness to Bharat’s self-reliance, self-confidence, and self-esteem. This is the Pokhran that has witnessed Bharat’s nuclear power, and it is here that we witness the empowerment through indigenization. Today, the entire nation celebrates the festival of Bharat’s strength from the land of valour in Rajasthan, but its echoes are not just heard in Bharat, they resonate throughout the world.
Friends,
Just yesterday, Bharat successfully tested the Agni-5 missile equipped with MIRV modern technology, capable of long-range strikes. Very few countries in the world possess such advanced technology, such modern capability. This is another significant stride towards ‘Aatmanirbhar Bharat’ in the defence sector.
Friends,
The vision of a ‘Viksit Bharat’ (Developed India), without ‘Aatmanirbhar Bharat’ (self-reliant India) is simply not possible. For Bharat to progress, we must reduce our dependence on others. Therefore, today Bharat is emphasizing self-reliance in every field, from edible oil to modern fighter jets. This event today is a part of that resolve. Today, the success of Make in India is evident before us. The roar you hear from our cannons, tanks, combat aircraft, helicopters, missile systems – this is ‘Bharat Shakti’ (the power of India). From weapons and ammunition to communication equipment, cyber, and space, we are experiencing the flight of Made in India - this is ‘Bharat Shakti’. Our pilots are flying Tejas fighter jets, advanced light helicopters, light combat helicopters made entirely in Bharat - this is ‘Bharat Shakti’. Our sailors are sailing across the waves in Indian-made frigates, destroyers, and aircraft carriers - this is ‘Bharat Shakti’. Our soldiers in the army are safeguarding the nation's borders with modern Arjun tanks and artillery made in Bharat- this is ‘Bharat Shakti’.
Friends,
Over the past 10 years, we have taken significant steps, one after another, to make the country self-reliant in the defence sector. We have improved at the policy level, implemented reforms, involved the private sector, and encouraged MSMEs and start-ups. Today, defence corridors are being established in Uttar Pradesh and Tamil Nadu. More than 7,000 crore rupees have been invested in these corridors so far. Today, Asia's largest helicopter manufacturing factory has begun operations in Bharat. And today, I congratulate all three armed forces as well. Our armed forces compiled a list of hundreds of weapons and decided that they will no longer import them from abroad. Our armed forces supported the Indian ecosystem for these weapons. I am pleased to announce that hundreds of military equipment are now being purchased from Indian companies for our armed forces. In the last 10 years, defence equipment worth nearly 6 lakh crore rupees have been purchased from indigenous companies. In these 10 years, the country's defence production has more than doubled, exceeding 1 lakh crore rupees. And our youth are also playing an important role. Over the past 10 years, more than 150 new defence start-ups have been launched. Our armed forces have decided to place orders worth 1,800 crore rupees with these start-ups.
Friends,
Bharat that is becoming self-reliant in defence needs also ensures confidence in our armed forces. During times of war, when the armed forces know that the weapons they are using are their own, they never fall short, their energy multiplies several times. In the past 10 years, Bharat has developed its own combat aircraft. Bharat has built its own aircraft carrier. 'C-295' transport aircraft are being built in Bharat. Modern engines will also be manufactured in Bharat. And you know, just a few days ago, the Cabinet made another big decision. Now, 5th Generation fighter jets will also be designed, developed, and manufactured in Bharat. You can imagine how big Bharat’s army and defence sector will be in the future, and how many opportunities will be created for youth in terms of employment and self-employment. Once Bharat used to be the world's largest defence importer, today, Bharat is also becoming a major exporter in the defence sector. Today, Bharat’s defence exports have increased by more than eight times compared to 2014.
Friends,
It is unfortunate that those who ruled the country for decades since independence did not take the country's security seriously. The situation was such that the first major scam after independence happened during the procurement process for the army. They deliberately kept Bharat dependent on foreign countries for defence needs. Can you remember the situation before 2014? There used to be discussions about scams in defence deals. Discussions focussed on stalled defence deals for decades. The army used to have concerns about running out of ammunition. They had ruined our ordnance factories. We revived these ordnance factories and transformed them into seven major companies. They had pushed HAL to the brink of destruction. We transformed HAL into a company that brings record profits. They did not show the willpower to establish positions like CDS (Chief of Defence Staff) even after the Kargil war. We implemented it. They could not even build a national memorial for our brave soldiers for decades. Our government fulfilled this duty too. The previous government even feared building modern infrastructure on our borders. But look at today, modern roads and modern tunnels are being built in our border areas.
Friends,
What does Modi's guarantee mean? Our soldier families have also experienced it. Remember, for four decades, how soldiers' families were lied to about OROP - One Rank One Pension. But Modi had guaranteed the implementation of OROP and fulfilled that guarantee with great pride. Now that I am in Rajasthan, I can tell you that nearly 1,75,000 former soldiers in Rajasthan alone have benefited from OROP. They have received more than 5,000 crore rupees under OROP.
Friends,
The strength of the army increases when the economic strength of the country increases. Through relentless and honest efforts over the past 10 years, we have become the world's fifth-largest economic power, so our military capability has also increased. In the coming years, when we become the world's third-largest economic power, Bharat’s military capability will also reach new heights. And Rajasthan will play a significant role in making Bharat the third-largest economic power. ‘Viksit Rajasthan’ will also provide equal strength to a ‘Viksit Sena’ (developed military). With this belief, I once again congratulate all of you and the joint efforts of all three forces from the bottom of my heart for the successful implementation of the ‘Bharat Shakti’. Say it with me -
Bharat Mata ki—Jai!
Bharat Mata ki—Jai!
Bharat Mata ki—Jai!
Thank you very much.
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.

প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
ৰাজস্থানৰ পোখৰাণত 'এক্সাৰচাইজ ভাৰত শক্তি' অনুষ্ঠানত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে দিয়া ভাষণৰ অসমীয়া অনুবাদ
12 MAR 2024 4:28PM by PIB Guwahati
ভাৰত মাতা কী জয়!
ভাৰত মাতা কী জয়!
ৰাজস্থানৰ মুখ্যমন্ত্ৰী শ্ৰীযুত ভজন লাল শৰ্মা জী, কেন্দ্ৰীয় মন্ত্ৰীসভাৰ মোৰ সতীৰ্থ ৰাজনাথ সিং জী, গজেন্দ্ৰ শেখাৱত জী, কৈলাশ চৌধুৰী জী, পিএছএৰ অধ্যাপক অজয় সুদ জী, প্ৰতিৰক্ষা মুৰব্বী, জেনেৰেল অনিল চৌহান, এয়াৰ চিফ মাৰ্শ্বাল ভি আৰ চৌধাৰী, নৌসেনা প্ৰধান এডমিৰেল হৰি কুমাৰ, আৰ্মি চিফ জেনেৰেল মনোজ পাণ্ডে, জ্যেষ্ঠ বিষয়াসকল, তিনিওটা সেনাৰ সকলো বীৰ… আৰু ইয়াত উপস্থিত পোখৰাণৰ মোৰ মৰমৰ ভাতৃ আৰু ভগ্নীসকল!
আজি আমি ইয়াত যি দৃশ্য দেখিলোঁ, আমাৰ তিনিওটা সেনাৰ যি পৰাক্ৰম দেখিলোঁ, অদ্ভূত। আকাশত এই গৰ্জন... মাটিত এই বীৰত্ব... চৌদিশে প্ৰতিধ্বনিত এই বিজয়ধ্বনি... এয়া নতুন ভাৰতৰ আহ্বান। আজি আমাৰ পোখৰাণ, আকৌ এবাৰ ভাৰতৰ আত্মনিৰ্ভৰশীলতা, ভাৰতৰ আত্মবিশ্বাস আৰু ভাৰতৰ আত্মগৌৰৱ এই ত্ৰিবেণীৰ সাক্ষী হৈ পৰিছে। এয়াই পোখৰাণ, যি ভাৰতৰ পাৰমাণৱিক শক্তিৰ সাক্ষী হৈ আছে, আৰু ইয়াতেই আজি আমি স্বদেশীকৰণৰ পৰা সৱলীকৰণৰ জৰিয়তে ইয়াৰ শক্তি দেখিবলৈ পাইছোঁ। আজি সমগ্ৰ দেশ ভাৰত শক্তিৰ এই উদযাপন, শৌৰ্যৰ ভূমি ৰাজস্থানত চলি আছে, কিন্তু ইয়াৰ প্ৰতিধ্বনি কেৱল ভাৰততে নহয়, সমগ্ৰ বিশ্বতে শুনা গৈছে।
বন্ধুসকল,
মাত্ৰ কালি ভাৰতে MIRV আধুনিক প্ৰযুক্তিৰে সজ্জিত, দীৰ্ঘ দূৰত্বৰ ক্ষমতাযুক্ত অগ্নি-৫ ক্ষেপণাস্ত্ৰৰ পৰীক্ষা কৰিছে। পৃথিৱীৰ অতি কম সংখ্যক দেশতহে এই ধৰণৰ আধুনিক প্ৰযুক্তি আছে, এই ধৰণৰ আধুনিক সামৰ্থ্য আছে। এয়া প্ৰতিৰক্ষা খণ্ডত আত্মনিৰ্ভৰশীল ভাৰতৰ আন এক বৃহৎ উৰণ।
বন্ধুসকল,
বিকশিত ভাৰতৰ কল্পনা, আত্মনিৰ্ভৰ ভাৰতৰ অবিহনে সম্ভৱেই নহয়। যদি ভাৰতৰ বিকাশ হ’ব লাগে, তেন্তে আমি আনৰ ওপৰত নিৰ্ভৰশীলতা হ্ৰাস কৰিব লাগিব আৰু সেয়েহে আজি ভাৰতে খাদ্য তেলৰ পৰা আৰম্ভ কৰি আধুনিক যুদ্ধ বিমানলৈকে প্ৰতিটো ক্ষেত্ৰতে আত্মনিৰ্ভৰশীলতাৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰিছে। আজিৰ অনুষ্ঠানটো এই সংকল্পৰ অংশ। আজি মেক ইন ইণ্ডিয়াৰ সফলতা আমাৰ সন্মুখত। আমাৰ বন্দুক, টেংক, যুঁজাৰু বিমান, হেলিকপ্টাৰ, মিছাইল ব্যৱস্থা, আপোনালোকে যি গৰ্জন দেখিছে – এয়াই ভাৰত শক্তি। অস্ত্ৰ-শস্ত্ৰ আৰু গোলাবাৰুদৰ পৰা আৰম্ভ কৰি যোগাযোগৰ সঁজুলি, চাইবাৰ আৰু মহাকাশলৈকে আমি মেড ইন ইণ্ডিয়াৰ উৰণৰ অভিজ্ঞতা লাভ কৰিছোঁ – এয়াই ভাৰত শক্তি। আজি আমাৰ পাইলটসকলে ভাৰতত নিৰ্মিত “তেজস” যুদ্ধ বিমান, এডভান্সড লাইট হেলিকপ্টাৰ, লাইট কম্বেট হেলিকপ্টাৰ উৰুৱাই আছে– এয়াই ভাৰত শক্তি। আমাৰ নাৱিকসকলে সম্পূৰ্ণ ভাৰতত নিৰ্মিত ছাবমেৰিন, ধ্বংসকাৰী আৰু বিমানবাহী জাহাজেৰে ঢৌৰ মাজেৰে পাৰ হৈ গৈ আছে – এয়াই ভাৰত শক্তি। আমাৰ সেনা জোৱানসকলে ভাৰতত নিৰ্মিত আধুনিক অৰ্জুন টেংক আৰু কামানেৰে দেশৰ সীমা ৰক্ষা কৰি আছে - এয়াই ভাৰতৰ শক্তি।
বন্ধুসকল,
যোৱা ১০ বছৰত আমি দেশখনক প্ৰতিৰক্ষা খণ্ডত আত্মনিৰ্ভৰ কৰি তোলাৰ বাবে ইটোৰ পিছত সিটোকৈ ডাঙৰ পদক্ষেপ লৈছোঁ। আমি পলিচী পৰ্যায়ত নীতিগত বিষয়সমূহৰ উন্নতি সাধন কৰিলোঁ, সংস্কাৰ কৰিলোঁ, ইয়াত ব্যক্তিগত খণ্ডক অন্তৰ্ভুক্ত কৰিলোঁ, এমএছএমই আৰু ষ্টাৰ্টআপক উৎসাহিত কৰিলোঁ। আজি দেশৰ উত্তৰ প্ৰদেশ আৰু তামিলনাডুত প্ৰতিৰক্ষা কৰিডৰ নিৰ্মাণ কৰা হৈছে। এইবোৰত এই পৰ্যন্ত ৭ হাজাৰ কোটি টকাৰো অধিক বিনিয়োগ কৰা হৈছে। আজি ভাৰতত এছিয়াৰ সৰ্ববৃহৎ হেলিকপ্টাৰ নিৰ্মাণ কাৰখানাটোৱে কাম কৰিবলৈ আৰম্ভ কৰিছে। আৰু আজি আমাৰ তিনিটা সেনাকো অভিনন্দন জনাম। আমাৰ তিনিওটা সেনাই শ শ অস্ত্ৰ-শস্ত্ৰৰ তালিকা এখন বনাই সিদ্ধান্ত ল’লে যে এতিয়া বাহিৰৰ পৰা আমদানি নকৰে। আমাৰ বাহিনীয়ে এই অস্ত্ৰসমূহৰ ভাৰতীয় পৰিৱেশ তন্ত্ৰক সমৰ্থন কৰিলে। মই সুখী যে আমাৰ সেনাবাহিনীৰ বাবে শ শ সামৰিক সঁজুলি এতিয়া ভাৰতীয় কোম্পানীৰ পৰা ক্ৰয় কৰা হৈছে। ১০ বছৰত স্বদেশী কোম্পানীৰ পৰা প্ৰায় ৬ লাখ কোটি টকাৰ প্ৰতিৰক্ষা সঁজুলি ক্ৰয় কৰা হৈছে। এই ১০ বছৰত দেশৰ প্ৰতিৰক্ষা উৎপাদন দুগুণতকৈও অধিক অৰ্থাৎ এক লাখ কোটি টকাতকৈও অধিক হৈছে। আৰু আমাৰ যুৱক-যুৱতীসকলেও ইয়াত গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকা পালন কৰি আছে। যোৱা ১০ বছৰত ১৫০টাতকৈও অধিক নতুন ডিফেন্স ষ্টাৰ্টআপ আৰম্ভ কৰা হৈছে। আমাৰ বাহিনীসমূহে তেওঁলোকক ১৮০০ কোটি টকাৰ অৰ্ডাৰ দিয়াৰ সিদ্ধান্ত লৈছে।
বন্ধুসকল,
প্ৰতিৰক্ষাৰ প্ৰয়োজনীয়তাত আত্মনিৰ্ভৰ হোৱা ভাৰত, সেনাবাহিনীৰ ওপৰত আস্থাৰো নিশ্চয়তা। যুদ্ধৰ সময়ত যেতিয়া সেনাই গম পায় যে তেওঁলোকে ব্যৱহাৰ কৰা অস্ত্ৰ-শস্ত্ৰবোৰ নিজৰ আৰু ইয়াৰ কেতিয়াও নাটনি নহ’ব, তেতিয়া সেনাবাহিনীৰ শক্তি বহুগুণে বৃদ্ধি পায়। যোৱা ১০ বছৰত ভাৰতে নিজাকৈ যুদ্ধ বিমান নিৰ্মাণ কৰিছে। ভাৰতে নিজাকৈ বিমানবাহী জাহাজ নিৰ্মাণ কৰিছে। ‘চি-২৯৫’ পৰিবহণ বিমান ভাৰতত নিৰ্মাণ কৰা হৈছে। ভাৰতত আধুনিক ইঞ্জিনো নিৰ্মাণ কৰিবলৈ গৈ আছে। আৰু জানেনে, মাত্ৰ কেইদিনমানৰ আগতে কেবিনেটে আন এটা ডাঙৰ সিদ্ধান্ত লৈছে। এতিয়া আমি কেৱল ভাৰততে ৫ম প্ৰজন্মৰ যুঁজাৰু বিমান ডিজাইন, ডেভেলপ আৰু নিৰ্মাণ কৰিবলৈ ওলাইছোঁ। আপুনি কল্পনা কৰিব পাৰে যে ভৱিষ্যতে ভাৰতীয় সেনা আৰু ভাৰতৰ প্ৰতিৰক্ষা খণ্ড কিমান ডাঙৰ হ’ব, ইয়াত যুৱক-যুৱতীসকলৰ বাবে কৰ্মসংস্থাপন আৰু আত্মসংস্থাপনৰ কিমান সুযোগ সৃষ্টি হ’ব। ভাৰত এসময়ত বিশ্বৰ সৰ্ববৃহৎ প্ৰতিৰক্ষা আমদানিকাৰক দেশ আছিল। আজি ভাৰত প্ৰতিৰক্ষা খণ্ডতো ডাঙৰ ৰপ্তানিকাৰক হৈ পৰিছে। আজি ভাৰতৰ প্ৰতিৰক্ষা ৰপ্তানি ২০১৪ চনৰ তুলনাত ৮ গুণতকৈও অধিক বৃদ্ধি পাইছে।
বন্ধুসকল,
স্বাধীনতাৰ পিছৰে পৰা এটা দুৰ্ভাগ্য হৈছে যে যিসকলে দশক দশক ধৰি দেশখন শাসন কৰিলে, তেওঁলোক দেশৰ সুৰক্ষাৰ প্ৰতি গম্ভীৰ নাছিল। পৰিস্থিতি এনেকুৱা আছিল যে স্বাধীনতাৰ পিছত দেশৰ প্ৰথমটো বৃহৎ কেলেংকাৰী সংঘটিত হৈছিল সেনাত ক্ৰয়ৰ সময়ত। তেওঁলোকে ইচ্ছাকৃতভাৱে ভাৰতক প্ৰতিৰক্ষাৰ প্ৰয়োজনীয়তাৰ বাবে বিদেশী দেশৰ ওপৰত নিৰ্ভৰশীল কৰি ৰাখিছিল। মাত্ৰ ২০১৪ চনৰ আগৰ পৰিস্থিতিটো মনত পেলাওক – তেতিয়া কি আলোচনা হৈছিল? সেই সময়ত প্ৰতিৰক্ষা চুক্তিত কেলেংকাৰীৰ চৰ্চা চলিছিল। দশক দশক ধৰি বাকী থকা প্ৰতিৰক্ষা চুক্তিৰ বিষয়ে আলোচনা কৰা হৈছিল। সেনাবাহিনীৰ হাতত, ইমান দিনৰ গোলাবাৰুদ বাকী থকা বুলি উদ্বেগ প্ৰকাশ কৰিছিল। তেওঁলোকে আমাৰ অৰ্ডিনেন্স ফেক্টৰীবোৰ ধ্বংস কৰি পেলাইছিল। আমি এই অৰ্ডিনেন্স ফেক্টৰীবোৰক জীৱন দান দিলোঁ, সেইবোৰ ৭টা ডাঙৰ কোম্পানীলৈ ৰূপান্তৰিত কৰিলোঁ। তেওঁলোকে এইচএএলক ধ্বংসৰ সীমালৈ লৈ আহিছিল। আমি এইচএএলক অভিলেখ সৃষ্টিকাৰী কোম্পানীলৈ ৰূপান্তৰিত কৰিলোঁ। কাৰ্গিল যুদ্ধৰ পিছতো তেওঁলোকে চিডিএছৰ দৰে পোষ্ট সৃষ্টি কৰাৰ ইচ্ছা প্ৰকাশ কৰা নাছিল। আমি সেয়া বাস্তৱায়িত কৰিলোঁ। দশক দশক ধৰি আমাৰ বীৰ শ্বহীদ জোৱানসকলৰ বাবে এটা জাতীয় স্মৃতিসৌধো নিৰ্মাণ কৰিব নোৱাৰিলে। এই কৰ্তব্যও আমাৰ চৰকাৰে পালন কৰে। আনকি পূৰ্বৰ চৰকাৰে আমাৰ সীমান্তত আধুনিক আন্তঃগাঁথনি নিৰ্মাণ কৰিবলৈও ভয় কৰিছিল। কিন্তু চাওক, আজি আমাৰ সীমান্ত অঞ্চলত ইটোৰ পিছত সিটোকৈ আধুনিক পথ, আধুনিক সুৰংগ নিৰ্মাণ কৰা হৈছে।
বন্ধুসকল,
মোদীৰ গেৰাণ্টীৰ অৰ্থ কি, সেয়া আমাৰ সৈনিক পৰিয়ালসমূহেও অনুভৱ কৰিছে। আপোনালোকে মনত পেলাওক, OROP- One Rank One Pension সম্পৰ্কে চাৰি দশক ধৰি সামৰিক পৰিয়ালক কেনেকৈ মিছা কথা কোৱা হৈছিল। কিন্তু মোদীয়ে অ’আৰঅ’পি কাৰ্যকৰী কৰাৰ গেৰাণ্টী দিছিল আৰু সেই গেৰাণ্টী অতি আড়ম্বৰেৰে পূৰণো কৰিলোঁ। মই যেতিয়া ইয়ালৈ ৰাজস্থানলৈ আহিছোঁ, তেতিয়া মই ক’ব পাৰোঁ যে ৰাজস্থানৰ ২.২৫ লাখ প্ৰাক্তন সেনা জোৱানেও ইয়াৰ সুবিধা পাইছে। OROP ৰ অধীনত ৫ হাজাৰ কোটিৰো অধিক টকা লাভ কৰিছে।
বন্ধুসকল,
দেশৰ অৰ্থনৈতিক শক্তি বাঢ়িলেহে সেনাবাহিনীৰ শক্তিও বাঢ়ে। যোৱা ১০ বছৰৰ অক্লান্ত আৰু সৎ প্ৰচেষ্টাত আমি বিশ্বৰ ৫ম বৃহত্তম অৰ্থনৈতিক শক্তি হৈ পৰিছোঁ, আৰু আমাৰ সামৰিক সামৰ্থ্যও বৃদ্ধি পাইছে। অনাগত বছৰবোৰত যেতিয়া আমি বিশ্বৰ তৃতীয় বৃহত্তম অৰ্থনৈতিক শক্তি হ’ম, তেতিয়া ভাৰতৰ সামৰিক সামৰ্থ্যইও নতুন উচ্চতাত উপনীত হ’ব। আৰু ভাৰতক তৃতীয় বৃহত্তম অৰ্থনৈতিক শক্তি হিচাপে গঢ়ি তোলাত ৰাজস্থানে ডাঙৰ ভূমিকা ল’বলৈ গৈ আছে। বিকশিত ৰাজস্থানেও, বিকশিত সেনাবাহিনীক সিমানেই শক্তি প্ৰদান কৰিব। এই আত্মবিশ্বাসেৰে ভাৰত শক্তিৰ সফল আয়োজনৰ পুনৰবাৰ মই আপোনালোক সকলোকে আৰু তিনিওটা সেৱাৰ যৌথ প্ৰচেষ্টাক অন্তৰৰ গভীৰতাৰ পৰা বহুত বহুত অভিনন্দন জনাইছোঁ। মোৰ সৈতে কওক-
ভাৰত মাতা কী জয়!
ভাৰত মাতা কী জয়!
ভাৰত মাতা কী জয়!
বহুত-বহুত ধন্যবাদ!