Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at the ‘Exercise Bharat Shakti’ event in Pokhran, Rajasthan
12 MAR 2024 4:28PM by PIB Delhi
Bharat Mata ki—Jai!
Bharat Mata ki—Jai!
The Chief Minister of Rajasthan, Shri Bhajan Lal ji Sharma, my colleagues in the Union Cabinet, Rajnath Singh ji, Gajendra Shekhawat ji and Kailash Choudhary ji, Professor Ajay Sood from PSA, Chief of Defence Staff General Anil Chauhan, Air Chief Marshal V.R. Chaudhari, Navy Chief Admiral Hari Kumar, Army Chief General Manoj Pandey, senior officers, brave soldiers of all three forces... and my dear brothers and sisters who have gathered here at Pokhran!
What we witnessed here today, the valour of our three forces is remarkable. The thunder in the sky... the bravery on the ground... the victory chant echoing in all directions... this is the call of New Bharat. Today, our Pokhran once again stands witness to Bharat’s self-reliance, self-confidence, and self-esteem. This is the Pokhran that has witnessed Bharat’s nuclear power, and it is here that we witness the empowerment through indigenization. Today, the entire nation celebrates the festival of Bharat’s strength from the land of valour in Rajasthan, but its echoes are not just heard in Bharat, they resonate throughout the world.
Friends,
Just yesterday, Bharat successfully tested the Agni-5 missile equipped with MIRV modern technology, capable of long-range strikes. Very few countries in the world possess such advanced technology, such modern capability. This is another significant stride towards ‘Aatmanirbhar Bharat’ in the defence sector.
Friends,
The vision of a ‘Viksit Bharat’ (Developed India), without ‘Aatmanirbhar Bharat’ (self-reliant India) is simply not possible. For Bharat to progress, we must reduce our dependence on others. Therefore, today Bharat is emphasizing self-reliance in every field, from edible oil to modern fighter jets. This event today is a part of that resolve. Today, the success of Make in India is evident before us. The roar you hear from our cannons, tanks, combat aircraft, helicopters, missile systems – this is ‘Bharat Shakti’ (the power of India). From weapons and ammunition to communication equipment, cyber, and space, we are experiencing the flight of Made in India - this is ‘Bharat Shakti’. Our pilots are flying Tejas fighter jets, advanced light helicopters, light combat helicopters made entirely in Bharat - this is ‘Bharat Shakti’. Our sailors are sailing across the waves in Indian-made frigates, destroyers, and aircraft carriers - this is ‘Bharat Shakti’. Our soldiers in the army are safeguarding the nation's borders with modern Arjun tanks and artillery made in Bharat- this is ‘Bharat Shakti’.
Friends,
Over the past 10 years, we have taken significant steps, one after another, to make the country self-reliant in the defence sector. We have improved at the policy level, implemented reforms, involved the private sector, and encouraged MSMEs and start-ups. Today, defence corridors are being established in Uttar Pradesh and Tamil Nadu. More than 7,000 crore rupees have been invested in these corridors so far. Today, Asia's largest helicopter manufacturing factory has begun operations in Bharat. And today, I congratulate all three armed forces as well. Our armed forces compiled a list of hundreds of weapons and decided that they will no longer import them from abroad. Our armed forces supported the Indian ecosystem for these weapons. I am pleased to announce that hundreds of military equipment are now being purchased from Indian companies for our armed forces. In the last 10 years, defence equipment worth nearly 6 lakh crore rupees have been purchased from indigenous companies. In these 10 years, the country's defence production has more than doubled, exceeding 1 lakh crore rupees. And our youth are also playing an important role. Over the past 10 years, more than 150 new defence start-ups have been launched. Our armed forces have decided to place orders worth 1,800 crore rupees with these start-ups.
Friends,
Bharat that is becoming self-reliant in defence needs also ensures confidence in our armed forces. During times of war, when the armed forces know that the weapons they are using are their own, they never fall short, their energy multiplies several times. In the past 10 years, Bharat has developed its own combat aircraft. Bharat has built its own aircraft carrier. 'C-295' transport aircraft are being built in Bharat. Modern engines will also be manufactured in Bharat. And you know, just a few days ago, the Cabinet made another big decision. Now, 5th Generation fighter jets will also be designed, developed, and manufactured in Bharat. You can imagine how big Bharat’s army and defence sector will be in the future, and how many opportunities will be created for youth in terms of employment and self-employment. Once Bharat used to be the world's largest defence importer, today, Bharat is also becoming a major exporter in the defence sector. Today, Bharat’s defence exports have increased by more than eight times compared to 2014.
Friends,
It is unfortunate that those who ruled the country for decades since independence did not take the country's security seriously. The situation was such that the first major scam after independence happened during the procurement process for the army. They deliberately kept Bharat dependent on foreign countries for defence needs. Can you remember the situation before 2014? There used to be discussions about scams in defence deals. Discussions focussed on stalled defence deals for decades. The army used to have concerns about running out of ammunition. They had ruined our ordnance factories. We revived these ordnance factories and transformed them into seven major companies. They had pushed HAL to the brink of destruction. We transformed HAL into a company that brings record profits. They did not show the willpower to establish positions like CDS (Chief of Defence Staff) even after the Kargil war. We implemented it. They could not even build a national memorial for our brave soldiers for decades. Our government fulfilled this duty too. The previous government even feared building modern infrastructure on our borders. But look at today, modern roads and modern tunnels are being built in our border areas.
Friends,
What does Modi's guarantee mean? Our soldier families have also experienced it. Remember, for four decades, how soldiers' families were lied to about OROP - One Rank One Pension. But Modi had guaranteed the implementation of OROP and fulfilled that guarantee with great pride. Now that I am in Rajasthan, I can tell you that nearly 1,75,000 former soldiers in Rajasthan alone have benefited from OROP. They have received more than 5,000 crore rupees under OROP.
Friends,
The strength of the army increases when the economic strength of the country increases. Through relentless and honest efforts over the past 10 years, we have become the world's fifth-largest economic power, so our military capability has also increased. In the coming years, when we become the world's third-largest economic power, Bharat’s military capability will also reach new heights. And Rajasthan will play a significant role in making Bharat the third-largest economic power. ‘Viksit Rajasthan’ will also provide equal strength to a ‘Viksit Sena’ (developed military). With this belief, I once again congratulate all of you and the joint efforts of all three forces from the bottom of my heart for the successful implementation of the ‘Bharat Shakti’. Say it with me -
Bharat Mata ki—Jai!
Bharat Mata ki—Jai!
Bharat Mata ki—Jai!
Thank you very much.
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.

ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ରାଜସ୍ଥାନର ପୋଖରାନରେ ' ଭାରତ ଶକ୍ତି ଅଭ୍ୟାସ' କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣ
12 MAR 2024 4:28PM by PIB Bhubaneshwar
ଭାରତ ମାତା କି ଜୟ !
ଭାରତ ମାତା କି ଜୟ !
ରାଜସ୍ଥାନର ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଭଜନ ଲାଲ ଜୀ ଶର୍ମା, କେନ୍ଦ୍ର କ୍ୟାବିନେଟରେ ମୋର ସାଥି ରାଜନାଥ ସିଂହ ଜୀ, ଗଜେନ୍ଦ୍ର ଶେଖାୱତ ଜୀ, କୈଳାସ ଚୌଧୁରୀ ଜୀ, ପିଏସଏ ପ୍ରଫେସର ଅଜୟ ସୁଦ ଜୀ, ଚିଫ୍ ଅଫ୍ ଡିଫେନ୍ସ ଷ୍ଟାଫ୍ ଜେନେରାଲ ଅନୀଲ ଚୌହାନ, ଏୟାର ଚିଫ୍ ମାର୍ଶାଲ ଭିଆର ଚୌଧୁରୀ, ନୌସେନା ମୁଖ୍ୟ ଆଡମିରାଲ ହରି କୁମାର, ଆର୍ମି ମୁଖ୍ୟ ଜେନେରାଲ ମନୋଜ ପାଣ୍ଡେ, ବରିଷ୍ଠ ଅଧିକାରୀଗଣ, ତିନି ସେନାର ସମସ୍ତ ବୀର ଯବାନ... ଏବଂ ଏଠାରେ ପୋଖରାନରୁ ଆସିଥିବା ମୋର ପ୍ରିୟ ଭାଇ ଓ ଭଉଣୀମାନେ !
ଆଜି ଆମେ ଏଠାରେ ଯେଉଁ ଦୃଶ୍ୟ ଦେଖିଛୁ, ଆମ ତିନି ସେନାର ବୀରତ୍ୱ ଆଶ୍ଚର୍ଯ୍ୟଜନକ । ଆକାଶରେ ଏହି ଗର୍ଜନ... ମାଟିରେ ଏହି ସାହସିକତା... ଏହି ବିଜୟ ଚିତ୍କାର ସବୁ ଦିଗରେ ଗୁଞ୍ଜରିତ ହୋଇଥିଲା... ଏହା ହେଉଛି ଏକ ନୂତନ ଭାରତର ଆହ୍ୱାନ । ଆଜି ଆମର ପୋଖରାନ ପୁଣି ଥରେ ଭାରତର ଆତ୍ମନିର୍ଭରଶୀଳତା, ଭାରତର ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସ ଏବଂ ଭାରତର ଆତ୍ମଗର୍ବର ଏହି ତ୍ରିମୂର୍ତ୍ତିର ସାକ୍ଷୀ ପାଲଟିଛି । ଏହା ହେଉଛି ପୋଖରାନ, ଯାହା ଭାରତର ପରମାଣୁ ଶକ୍ତିର ସାକ୍ଷୀ ହୋଇଛି ଏବଂ ଏଠାରେ ଆମେ ସ୍ୱଦେଶୀକରଣଠାରୁ ଆରମ୍ଭ କରି ସଶକ୍ତୀକରଣ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଏହାର ଶକ୍ତି ମଧ୍ୟ ଦେଖୁଛୁ । ଆଜି ଭାରତ ଶକ୍ତିର ଏହି ପର୍ବ ବୀରତ୍ୱର ଭୂମି ରାଜସ୍ଥାନରେ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହେଉଛି, କିନ୍ତୁ ଏହାର ଶବ୍ଦ କେବଳ ଭାରତରେ ନୁହେଁ ବରଂ ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱରେ ଶୁଣିବାକୁ ମିଳୁଛି ।
ସାଥୀମାନେ
ଗତକାଲି ଭାରତ ଏମଆଇଆଭି ଅତ୍ୟାଧୁନିକ ଜ୍ଞାନକୌଶଳ କ୍ଷମତା ବିଶିଷ୍ଟ ସଜ୍ଜିତ ଦୀର୍ଘ ଦୂରତା ବିଶିଷ୍ଟ ଅଗ୍ନି-୫ କ୍ଷେପଣାସ୍ତ୍ରର ପରୀକ୍ଷଣ କରିଛି। ପୃଥିବୀର ବହୁତ କମ୍ ଦେଶରେ ଏଭଳି ଆଧୁନିକ ଜ୍ଞାନକୌଶଳ, ଏଭଳି ଆଧୁନିକ ସାମର୍ଥ୍ୟ ରହିଛି। ପ୍ରତିରକ୍ଷା କ୍ଷେତ୍ରରେ ଆତ୍ମନିର୍ଭର ଭାରତର ଏହା ଆଉ ଏକ ବଡ଼ ଉଡ଼ାଣ।
ସାଥୀମାନେ
ଆତ୍ମନିର୍ଭର ଭାରତ ବିନା ବିକଶିତ ଭାରତର କଳ୍ପନା ସମ୍ଭବ ନୁହେଁ। ଯଦି ଭାରତକୁ ବିକଶିତ କରିବାକୁ ଚାହୁଁଛନ୍ତି,ତେବେ ଆମକୁ ଅନ୍ୟମାନଙ୍କ ଉପରେ ଆମର ନିର୍ଭରଶୀଳତାକୁ ହ୍ରାସ କରିବାକୁ ପଡ଼ିବ ଏବଂ ସେଥିପାଇଁ ଆଜି ଭାରତରରେ ରୋଷେଇ ତେଲଠାରୁ ଆରମ୍ଭ କରି ଅତ୍ୟାଧୁନିକ ଯୁଦ୍ଧ ବିମାନ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ପ୍ରତ୍ୟେକ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଆତ୍ମନିର୍ଭରଶୀଳତା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେଉଛି। ଆଜିର କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ହେଉଛି ଏହି ସଂକଳ୍ପର ଏକ ଅଂଶ । ଆଜି ମେକ୍ ଇନ୍ ଇଣ୍ଡିଆର ସଫଳତା ଆମ ସାମ୍ନାରେ ରହିଛି। ଆମର ବନ୍ଧୁକ, ଟ୍ୟାଙ୍କ, ଲଢୁଆ ଜାହାଜ, ହେଲିକପ୍ଟର, କ୍ଷେପଣାସ୍ତ୍ର ପ୍ରଣାଳୀ, ଆପଣ ଯେଉଁ ଶବ୍ଦ ହେଉଥିବାର ଦେଖୁଛନ୍ତି- ଏହା ହେଉଛି ଭାରତର ଶକ୍ତି । ଅସ୍ତ୍ରଶସ୍ତ୍ର, ଗୋଳାବାରୁଦ, ଯୋଗାଯୋଗ ଉପକରଣ, ସାଇବର ଏବଂ ମହାକାଶରୁ ଆମେ ମେଡ୍ ଇନ୍ ଇଣ୍ଡିଆର ଉଡ଼ାଣ ଅନୁଭବ କରୁଛୁ - ଏହା ହେଉଛି ଭାରତର ଶକ୍ତି । ଆମର ପାଇଲଟମାନେ ଭାରତ ନିର୍ମିତ ତେଜସ, ଆଡଭାନ୍ସ ଲାଇଟ୍ ହେଲିକପ୍ଟର, ହାଲୁକା ଲଢୁଆ ହେଲିକପ୍ଟର ଉଡ଼ାଉଛନ୍ତି - ଏହା ହେଉଛି ଭାରତର ଶକ୍ତି । ଆମର ନାବିକମାନେ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ନିର୍ମିତ ବୁଡ଼ାଜାହାଜ, ବିନାଶକାରୀ ଏବଂ ବିମାନବାହୀ ଜାହାଜରେ ତରଙ୍ଗ ଅତିକ୍ରମ କରୁଛନ୍ତି - ଏହା ହେଉଛି ଭାରତର ଶକ୍ତି । ଆମ ସେନା ର ଯବାନମାନେ ଭାରତରେ ନିର୍ମିତ ଅତ୍ୟାଧୁନିକ ଅର୍ଜୁନ ଟ୍ୟାଙ୍କ ଏବଂ ବନ୍ଧୁକ ଦ୍ୱାରା ଦେଶର ସୀମାକୁ ସୁରକ୍ଷା ଦେଉଛନ୍ତି - ଏହା ହେଉଛି ଭାରତର ଶକ୍ତି ।
ସାଥୀମାନେ
ବିଗତ ୧୦ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ପ୍ରତିରକ୍ଷା କ୍ଷେତ୍ରରେ ଦେଶକୁ ଆତ୍ମନିର୍ଭରଶୀଳ କରିବା ପାଇଁ ଆମେ ଗୋଟିଏ ପରେ ଗୋଟିଏ ବଡ଼ ବଡ଼ ପଦକ୍ଷେପ ନେଇଛୁ। ଆମେ ନୀତି ସ୍ତରରେ ନୀତିରେ ବିଷୟ ଉପରେ ସଂସ୍କାର ଆଣିଛୁ, ଘରୋଇ କ୍ଷେତ୍ରରେ ସଂସ୍କାର ଆଣିଛୁ, ଆମେ ଏମଏସଏମଇ ଏବଂ ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ କୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିଛୁ । ଏବେ ଉତ୍ତରପ୍ରଦେଶ ଓ ତାମିଲନାଡୁରେ ପ୍ରତିରକ୍ଷା କରିଡର ନିର୍ମାଣ କରାଯାଉଛି। ବର୍ତ୍ତମାନ ସୁଦ୍ଧା ଏଥିରେ ୭ ହଜାର କୋଟିରୁ ଅଧିକ ଟଙ୍କା ନିବେଶ କରାଯାଇଛି। ଆଜି ଭାରତରେ ଏସିଆର ସର୍ବବୃହତ ହେଲିକପ୍ଟର ଉତ୍ପାଦନ କାରଖାନା କାର୍ଯ୍ୟ ଆରମ୍ଭ କରିଛି। ଏବଂ ଆଜି ମୁଁ ଆମର ତିନି ବାହିନୀକୁ ମଧ୍ୟ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଉଛି । ଆମର ତିନି ସେନା ଶହ ଶହ ଅସ୍ତ୍ରଶସ୍ତ୍ରର ଏକ ତାଲିକା ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିଥିଲେ ଏବଂ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେଇଥିଲେ ଯେ ବର୍ତ୍ତମାନ ସେମାନେ ଏହାକୁ ବାହାରୁ ଆମଦାନୀ କରିବେ ନାହିଁ । ଆମ ସେନା ଏହି ଅସ୍ତ୍ରଶସ୍ତ୍ରର ଭାରତୀୟ ଇକୋସିଷ୍ଟମକୁ ସମର୍ଥନ କରିଥିଲା । ମୁଁ ଖୁସି ଯେ ଆମ ସେନା ପାଇଁ ଶହ ଶହ ସାମରିକ ଉପକରଣ ବର୍ତ୍ତମାନ ଭାରତର କମ୍ପାନୀଗୁଡିକଠାରୁ କିଣାଯାଉଛି । ୧୦ ବର୍ଷ ରେ ପ୍ରାୟ ୬ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କାର ପ୍ରତିରକ୍ଷା ଉପକରଣ ସ୍ୱଦେଶୀ କମ୍ପାନୀମାନଙ୍କଠାରୁ କିଣାଯାଇଛି । ଏହି ୧୦ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଦେଶର ପ୍ରତିରକ୍ଷା ଉତ୍ପାଦନ ଦ୍ୱିଗୁଣିତ ଅର୍ଥାତ୍ ୧ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ ଅଧିକ ହୋଇଛି। ଆଉ ଏଥିରେ ଆମର ଯୁବବର୍ଗ ମଧ୍ୟ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରୁଛନ୍ତି । ଗତ ୧୦ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ୧୫୦ରୁ ଅଧିକ ନୂଆ ପ୍ରତିରକ୍ଷା ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଛି। ଆମ ବାହିନୀ ସେମାନଙ୍କୁ ୧୮୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କାର ଅର୍ଡର ଦେବାକୁ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେଇଛି।
ସାଥୀମାନେ
ପ୍ରତିରକ୍ଷା ଆବଶ୍ୟକତା ରେ ଭାରତ ଆତ୍ମନିର୍ଭରଶୀଳ, ସେନା ଉପରେ ଆତ୍ମାବିଶ୍ୱାସ ମଧ୍ୟ ସୁନିଶ୍ଚିତ । ଯୁଦ୍ଧ ସମୟରେ ଯେତେବେଳେ ସୈନ୍ୟମାନେ ଜାଣିଥାନ୍ତି ଯେ ସେମାନେ ବ୍ୟବହାର କରୁଥିବା ଅସ୍ତ୍ରଶସ୍ତ୍ର ସେମାନଙ୍କର ନିଜସ୍ୱ, ସେମାନେ କେବେ ବି ଅଭାବ କରିବେ ନାହିଁ, ସେତେବେଳେ ସୈନ୍ୟମାନଙ୍କର ଶକ୍ତି ବହୁଗୁଣିତ ହୋଇଯାଏ । ବିଗତ ୧୦ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଭାରତ ନିଜର ଲଢୁଆ ବିମାନ ଉତ୍ପାଦନ କରିଛି । ଭାରତ ନିଜର ବିମାନବାହୀ ଯୁଦ୍ଧ ଜାହାଜ ନିର୍ମାଣ କରିଛି । 'ସି-୨୯୫' ପରିବହନ ବିମାନ ଭାରତରେ ନିର୍ମିତ ହେଉଛି। ଅତ୍ୟାଧୁନିକ ଇଞ୍ଜିନ ମଧ୍ୟ ଭାରତରେ ନିର୍ମିତ ହେବାକୁ ଯାଉଛି। ଆଉ ଆପଣ ଜାଣନ୍ତି, କିଛି ଦିନ ତଳେ କ୍ୟାବିନେଟ ଆଉ ଏକ ବଡ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେଇଛି । ଏବେ ଆମେ ଭାରତରେ ହିଁ ପଞ୍ଚମ ପିଢ଼ିର ଲଢୁଆ ବିମାନର ଡିଜାଇନ୍, ବିକାଶ ଓ ଉତ୍ପାଦନ କରିବାକୁ ଯାଉଛୁ। ଭବିଷ୍ୟତରେ ଭାରତର ସେନା ଓ ଭାରତର ପ୍ରତିରକ୍ଷା କ୍ଷେତ୍ର କେତେ ବଡ଼ ହେବାକୁ ଯାଉଛି, ଯୁବବର୍ଗଙ୍କ ପାଇଁ କେତେ ନିଯୁକ୍ତି ଓ ଆତ୍ମନିଯୁକ୍ତି ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି ହେବାକୁ ଯାଉଛି ତାହା ଆପଣ କଳ୍ପନା କରିପାରୁ ଥିବେ। ଭାରତ ଏକଦା ବିଶ୍ୱର ସବୁଠାରୁ ବଡ଼ ପ୍ରତିରକ୍ଷା ଆମଦାନିକାରୀ ଦେଶ ଥିଲା। ଆଜି ଭାରତ ମଧ୍ୟ ପ୍ରତିରକ୍ଷା କ୍ଷେତ୍ରରେ ଏକ ବଡ଼ ରପ୍ତାନିକାରୀ ପାଲଟିଛି। ୨୦୧୪ ତୁଳନାରେ ଆଜି ଭାରତର ପ୍ରତିରକ୍ଷା ରପ୍ତାନି ୮ ଗୁଣରୁ ଅଧିକ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି।
ସାଥୀମାନେ
ସ୍ୱାଧୀନତା ପରଠାରୁ ଗୋଟିଏ ଦୁର୍ଭାଗ୍ୟ ହେଉଛି, ଯେଉଁମାନେ ଦଶନ୍ଧି ଧରି ଦେଶକୁ ଶାସନ କରିଥିଲେ ସେମାନେ ଦେଶର ସୁରକ୍ଷା ପାଇଁ ଗମ୍ଭୀର ନଥିଲେ। ସର୍ତ୍ତ ଥିଲା ଯେ ସ୍ୱାଧୀନତା ପରେ ସେନାରେ କ୍ରୟ ସମୟରେ ଦେଶର ପ୍ରଥମ ବଡ଼ ଦୁର୍ନୀତି ହୋଇଥିଲା। ସେ ଜାଣିଶୁଣି ଭାରତକୁ ନିଜର ପ୍ରତିରକ୍ଷା ଆବଶ୍ୟକତା ପାଇଁ ବିଦେଶ ଉପରେ ନିର୍ଭରଶୀଳ କରିଥିଲେ। କେବଳ ୨୦୧୪ ପୂର୍ବର ସ୍ଥିତି ମନେ ପକାନ୍ତୁ - ସେତେବେଳେ କ'ଣ ଆଲୋଚନା ହୋଇଥିଲା? ଏହାପରେ ପ୍ରତିରକ୍ଷା ଚୁକ୍ତିରେ ଦୁର୍ନୀତି ହୋଇଥିବା ନେଇ ଚର୍ଚ୍ଚା ହୋଇଥିଲା। ଦଶନ୍ଧି ଧରି ଅଟକି ରହିଥିବା ପ୍ରତିରକ୍ଷା ଚୁକ୍ତି ଉପରେ ଆଲୋଚନା ହୋଇଥିଲା। ଏତେ ଦିନ ଧରି ସେନା ପାଖରେ ଗୋଳାବାରୁଦ ରହିଥିବା ନେଇ ଆଶଙ୍କା ପ୍ରକାଶ ପାଇଥିଲା। ସେମାନେ ଆମର ଅର୍ଡିନାନ୍ସ କାରଖାନାଗୁଡ଼ିକୁ ନଷ୍ଟ କରିଦେଲେ। ଆମେ ଏହି ଅର୍ଡିନାନ୍ସ କାରଖାନାଗୁଡ଼ିକୁ ଜୀବନ ଦେଇଥିଲୁ, ସେମାନଙ୍କୁ ୭ଟି ବଡ଼ କମ୍ପାନୀରେ ପରିଣତ କରିଥିଲୁ । ସେମାନେ ହାଲ୍ କୁ ଧ୍ୱଂସ ଦ୍ୱାରକୁ ଆଣିଥିଲେ। ଆମେ ହାଲ୍ କୁ ଏକ କମ୍ପାନୀରେ ପରିଣତ କରିଥିଲୁ ଯାହା ରେକର୍ଡ ପରିଣାମରେ ଲାଭ ଆଣିଥିଲା । କାର୍ଗିଲ ଯୁଦ୍ଧ ପରେ ମଧ୍ୟ ସେ ସିଡିଏସ୍ ଭଳି ପଦବୀ ଗଠନ ପାଇଁ ଇଚ୍ଛାଶକ୍ତି ଦେଖାଇ ନଥିଲେ। ଆମେ ଏହାକୁ ମାଟିରୁ ବାହାର କରିଥିଲୁ। ସେମାନେ ଦଶନ୍ଧି ଧରି ଆମର ବୀର ସହିଦ ଯବାନଙ୍କ ପାଇଁ ଏକ ଜାତୀୟ ସ୍ମାରକୀ ମଧ୍ୟ ନିର୍ମାଣ କରିପାରିନଥିଲେ । ଏହି କର୍ତ୍ତବ୍ୟ କୁ ଆମ ସରକାର ମଧ୍ୟ ପୂରଣ କରିଥିଲେ । ପୂର୍ବ ସରକାର ଆମ ସୀମାରେ ଅତ୍ୟାଧୁନିକ ଭିତ୍ତିଭୂମି ନିର୍ମାଣ କରିବାକୁ ମଧ୍ୟ ଡରୁଥିଲେ। କିନ୍ତୁ ଆଜି ଦେଖନ୍ତୁ, ଗୋଟିଏ ପରେ ଗୋଟିଏ ଆଧୁନିକ ସଡ଼କ, ଆମ ସୀମାନ୍ତ ଅଞ୍ଚଳରେ ଆଧୁନିକ ସୁଡ଼ଙ୍ଗ ନିର୍ମାଣ କରାଯାଉଛି।
ସାଥୀମାନେ
ମୋଦୀଙ୍କ ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟିର ଅର୍ଥ କ’ଣ ହୋଇଥାଏ, ଆମ ସାମରିକ ପରିବାର ମଧ୍ୟ ମୋଦିଙ୍କ ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟିର ଅର୍ଥ ଅନୁଭବ କରିଛନ୍ତି। ଆପଣ ମନେ ପକାନ୍ତୁ, ଚାରି ଦଶନ୍ଧି ଧରି ଓଆରଓପି-ଓ୍ଵାନ୍ ରାଙ୍କ ଓ୍ଵାନ୍ ପେନ୍ ସନକୁ ନେଇ କିପରି ସୈନିକ ପରିବାରକୁ ମିଛ କୁହାଯାଉଥିଲା। କିନ୍ତୁ ମୋଦୀ ଓଆରଓପି କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରିବାକୁ ପ୍ରତିଶ୍ରୁତି ଦେଇଥିଲେ ଏବଂ ସେହି ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟିକୁ ଅତ୍ୟନ୍ତ ଗର୍ବର ସହ ପୂରଣ ମଧ୍ୟ କରିଥିଲେ। ମୁଁ ଯେତେବେଳେ ରାଜସ୍ଥାନକୁ ଆସିଛି, ମୁଁ ଆପଣମାନଙ୍କୁ କହୁଛି ଯେ ରାଜସ୍ଥାନର ୨.୭୫ ଲକ୍ଷ ପୂର୍ବତନ ସୈନିକ ମଧ୍ୟ ଏହାର ଲାଭ ପାଇଛନ୍ତି । ଓଆରଓପି ଅଧୀନରେ ସେମାନେ ୫ହଜାର କୋଟିରୁ ଅଧିକ ଟଙ୍କା ପାଇଛନ୍ତି।
ସାଥୀମାନେ
ଦେଶର ଅର୍ଥନୈତିକ ଶକ୍ତି ବଢ଼ିଲେ ହିଁ ସେନାର ଶକ୍ତି ମଧ୍ୟ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଥାଏ। ବିଗତ ୧୦ ବର୍ଷର ଅକ୍ଳାନ୍ତ ଏବଂ ସଚ୍ଚୋଟ ପ୍ରୟାସ ଦ୍ୱାରା ଆମେ ବିଶ୍ୱର ପଞ୍ଚମ ବୃହତ୍ତମ ଅର୍ଥନୈତିକ ଶକ୍ତି ରେ ପରିଣତ ହୋଇଛୁ ଏବଂ ଆମର ସାମରିକ ଶକ୍ତି ମଧ୍ୟ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି । ଆଗାମୀ ଦିନରେ ଯେତେବେଳେ ଆମେ ବିଶ୍ୱର ତୃତୀୟ ବୃହତ୍ତମ ଅର୍ଥନୈତିକ ଶକ୍ତି ରେ ପରିଣତ ହୋଇପାରିବା, ସେତେବେଳେ ଭାରତର ସାମରିକ ସାମର୍ଥ୍ୟ ମଧ୍ୟ ଏକ ନୂତନ ଶିଖରରେ ରହିବ । ଏବଂ ଭାରତକୁ ତୃତୀୟ ବୃହତ୍ତମ ଅର୍ଥନୈତିକ ଶକ୍ତି ରେ ପରିଣତ କରିବାରେ ରାଜସ୍ଥାନ ଏକ ବଡ଼ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିବାକୁ ଯାଉଛି । ବିକଶିତ ରାଜସ୍ଥାନ ବିକଶିତ ସେନାକୁ ମଧ୍ୟ ସେତିକି ଶକ୍ତି ପ୍ରଦାନ କରିବ। ଏହି ବିଶ୍ୱାସ ସହିତ ପୁଣି ଥରେ ମୁଁ ଭାରତ ଶକ୍ତିର ସଫଳ ଆୟୋଜନ ପାଇଁ ଆପଣ ମାନଙ୍କୁ ଏବଂ ତିନି ସେନାର ମିଳିତ ପ୍ରୟାସକୁ ହୃଦୟରୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଉଛି । ମୋ ସହିତ କୁହନ୍ତୁ –
ଭାରତ ମାତା କି ଜୟ !
ଭାରତ ମାତା କି ଜୟ !
ଭାରତ ମାତା କି ଜୟ !
ବହୁତ ବହୁତ ଧନ୍ୟବାଦ!