Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at the ‘Exercise Bharat Shakti’ event in Pokhran, Rajasthan
12 MAR 2024 4:28PM by PIB Delhi
Bharat Mata ki—Jai!
Bharat Mata ki—Jai!
The Chief Minister of Rajasthan, Shri Bhajan Lal ji Sharma, my colleagues in the Union Cabinet, Rajnath Singh ji, Gajendra Shekhawat ji and Kailash Choudhary ji, Professor Ajay Sood from PSA, Chief of Defence Staff General Anil Chauhan, Air Chief Marshal V.R. Chaudhari, Navy Chief Admiral Hari Kumar, Army Chief General Manoj Pandey, senior officers, brave soldiers of all three forces... and my dear brothers and sisters who have gathered here at Pokhran!
What we witnessed here today, the valour of our three forces is remarkable. The thunder in the sky... the bravery on the ground... the victory chant echoing in all directions... this is the call of New Bharat. Today, our Pokhran once again stands witness to Bharat’s self-reliance, self-confidence, and self-esteem. This is the Pokhran that has witnessed Bharat’s nuclear power, and it is here that we witness the empowerment through indigenization. Today, the entire nation celebrates the festival of Bharat’s strength from the land of valour in Rajasthan, but its echoes are not just heard in Bharat, they resonate throughout the world.
Friends,
Just yesterday, Bharat successfully tested the Agni-5 missile equipped with MIRV modern technology, capable of long-range strikes. Very few countries in the world possess such advanced technology, such modern capability. This is another significant stride towards ‘Aatmanirbhar Bharat’ in the defence sector.
Friends,
The vision of a ‘Viksit Bharat’ (Developed India), without ‘Aatmanirbhar Bharat’ (self-reliant India) is simply not possible. For Bharat to progress, we must reduce our dependence on others. Therefore, today Bharat is emphasizing self-reliance in every field, from edible oil to modern fighter jets. This event today is a part of that resolve. Today, the success of Make in India is evident before us. The roar you hear from our cannons, tanks, combat aircraft, helicopters, missile systems – this is ‘Bharat Shakti’ (the power of India). From weapons and ammunition to communication equipment, cyber, and space, we are experiencing the flight of Made in India - this is ‘Bharat Shakti’. Our pilots are flying Tejas fighter jets, advanced light helicopters, light combat helicopters made entirely in Bharat - this is ‘Bharat Shakti’. Our sailors are sailing across the waves in Indian-made frigates, destroyers, and aircraft carriers - this is ‘Bharat Shakti’. Our soldiers in the army are safeguarding the nation's borders with modern Arjun tanks and artillery made in Bharat- this is ‘Bharat Shakti’.
Friends,
Over the past 10 years, we have taken significant steps, one after another, to make the country self-reliant in the defence sector. We have improved at the policy level, implemented reforms, involved the private sector, and encouraged MSMEs and start-ups. Today, defence corridors are being established in Uttar Pradesh and Tamil Nadu. More than 7,000 crore rupees have been invested in these corridors so far. Today, Asia's largest helicopter manufacturing factory has begun operations in Bharat. And today, I congratulate all three armed forces as well. Our armed forces compiled a list of hundreds of weapons and decided that they will no longer import them from abroad. Our armed forces supported the Indian ecosystem for these weapons. I am pleased to announce that hundreds of military equipment are now being purchased from Indian companies for our armed forces. In the last 10 years, defence equipment worth nearly 6 lakh crore rupees have been purchased from indigenous companies. In these 10 years, the country's defence production has more than doubled, exceeding 1 lakh crore rupees. And our youth are also playing an important role. Over the past 10 years, more than 150 new defence start-ups have been launched. Our armed forces have decided to place orders worth 1,800 crore rupees with these start-ups.
Friends,
Bharat that is becoming self-reliant in defence needs also ensures confidence in our armed forces. During times of war, when the armed forces know that the weapons they are using are their own, they never fall short, their energy multiplies several times. In the past 10 years, Bharat has developed its own combat aircraft. Bharat has built its own aircraft carrier. 'C-295' transport aircraft are being built in Bharat. Modern engines will also be manufactured in Bharat. And you know, just a few days ago, the Cabinet made another big decision. Now, 5th Generation fighter jets will also be designed, developed, and manufactured in Bharat. You can imagine how big Bharat’s army and defence sector will be in the future, and how many opportunities will be created for youth in terms of employment and self-employment. Once Bharat used to be the world's largest defence importer, today, Bharat is also becoming a major exporter in the defence sector. Today, Bharat’s defence exports have increased by more than eight times compared to 2014.
Friends,
It is unfortunate that those who ruled the country for decades since independence did not take the country's security seriously. The situation was such that the first major scam after independence happened during the procurement process for the army. They deliberately kept Bharat dependent on foreign countries for defence needs. Can you remember the situation before 2014? There used to be discussions about scams in defence deals. Discussions focussed on stalled defence deals for decades. The army used to have concerns about running out of ammunition. They had ruined our ordnance factories. We revived these ordnance factories and transformed them into seven major companies. They had pushed HAL to the brink of destruction. We transformed HAL into a company that brings record profits. They did not show the willpower to establish positions like CDS (Chief of Defence Staff) even after the Kargil war. We implemented it. They could not even build a national memorial for our brave soldiers for decades. Our government fulfilled this duty too. The previous government even feared building modern infrastructure on our borders. But look at today, modern roads and modern tunnels are being built in our border areas.
Friends,
What does Modi's guarantee mean? Our soldier families have also experienced it. Remember, for four decades, how soldiers' families were lied to about OROP - One Rank One Pension. But Modi had guaranteed the implementation of OROP and fulfilled that guarantee with great pride. Now that I am in Rajasthan, I can tell you that nearly 1,75,000 former soldiers in Rajasthan alone have benefited from OROP. They have received more than 5,000 crore rupees under OROP.
Friends,
The strength of the army increases when the economic strength of the country increases. Through relentless and honest efforts over the past 10 years, we have become the world's fifth-largest economic power, so our military capability has also increased. In the coming years, when we become the world's third-largest economic power, Bharat’s military capability will also reach new heights. And Rajasthan will play a significant role in making Bharat the third-largest economic power. ‘Viksit Rajasthan’ will also provide equal strength to a ‘Viksit Sena’ (developed military). With this belief, I once again congratulate all of you and the joint efforts of all three forces from the bottom of my heart for the successful implementation of the ‘Bharat Shakti’. Say it with me -
Bharat Mata ki—Jai!
Bharat Mata ki—Jai!
Bharat Mata ki—Jai!
Thank you very much.
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
পোখ্রন, রাজস্থান্দা পাঙথোকপা ‘এক্সরসাইজ ভারত শক্তি’ থৌরমদা পি.এম.না থমখিবা ৱারোল
12 MAR 2024 4:28PM by PIB Imphal
ভারত ইমানা – য়াইফরে!
ভারত ইমানা – য়াইফরে!
রাজস্থানগী মুখ্য মন্ত্রী, শ্রী ভজন লাল জী শর্ম, কেন্দ্রগী মন্ত্রী মন্দলগী ঐগী মরূপ রাজনাথ জী, গজেন্দ্র সেখাৱত জী অমসুং কাইলাস চৌধরী জী, PSAদগী প্রোফেসর অজয় সুদ, চীফ ওফ দিফেন্স স্তাফ জেনেরেল অনিল চৌহান, এয়র চীফ মার্সেল ভি.আর. চৌধরী, নেভী চীফ এদমিরেল হরি কুমার, আর্মী চীফ জেনেরেল মনোজ পান্দে, মকোক থোংবা ওফিসরশিং, লান্মী শঙলুপ অহুম্মক্কী থৌনা ফরবা লান্মীশিং… অমসুং মফমসিদা, পোখ্রন্দা তিনবিরিবা ঐগী নুংশিজরবা ইচিল ইনাও অমসুং ইচে ইচলশিং!
ঙসি ঐখোয়না মফমসিদা উরিবা, ঐখোয়গী লান্মী শঙলুপ অহুমগী মথৌনা শিংথানিংঙাইনি‍। অতিয়াদা ঙংলিবা… কংফালদা থৌনা ফরিবা… মায়কৈ পুম্বদা নিল্লিবা মায় পাকপগী ইৱায় ইনিল… মসি অনৌবা ভারতকী খোল্লাউনি‍। ঙসি ঐখোয়গী পোখ্রন্দা অমুক্কা হন্না ভারতকী মরোমদোম লেপচবা, মশাদা থাজবা থম্বা, অমসুং মশাবু ইকায়খুম্নবগী খোঙফম উবা ফংলি‍। মফমসি ভারতকী ন্যুক্লিয়ন পৱার মশক উৎখিবা মফমদুনি, অমসুং মফমসিদনি ইন্দিজিনাইজেসনগী খুত্থাঙদা মপাঙ্গল হাপ্পা উখিবা‍। ঙসিই, লৈবাক পুম্বনা রাজস্থানগী মতিক মথৌনা লৈরবা লৈমায়দগী ভারতকী মপাঙ্গলগী কুমহৈ উবা ফংলি, অদুগা মসিগী খোন্থাঙনা ভারতখক্তদা নিনবতা নত্তনা, মখোয়না মালেম পুম্বদা নিল্লি‍।
মরূপশিং,
ঙরাংখক্তদা, ভারতনা লোং-রেঞ্জ স্ত্রাইক তৌবা ঙম্বা, MIRV মোদর্ন তেক্নোলোজী য়াওরবা অগ্নি-৫ মিসাইল মায় পাক্না চাংয়েং তৌখ্রে‍। মালেমগী লৈবাক খরখক্তা অসিগুম্বা খুমাঙ চাওশিল্লবা তেক্নোলোজী, অসিগুম্বা মোদর্ন কেপেবিলিতী লৈ‍। মসি দিফেন্স সেক্তরদা ‘আত্মনিরভর ভারত’কী মায়কৈদা থাংজিল্লিবা অতোপ্পা মশক থোকপা খোঙথাঙ অমনি‍।
মরূপশিং,
‘ভিক্সিত ভারত’ (চাওখৎপা ভারত) অমগী মঙলান অসি ‘আত্মনিরভর ভারত’ (মরোমদোম লেপচবা ভারত) য়াওদনা ওইথোকপা ঙম্লোই‍। ভারতনা মাঙদা চঙশিন্নবগীদমক, ঐখোয়না অতোপ্পদা তাংবা হন্থহনবা তাই‍। মরম অদুনা, ঙসি ভারতনা অচাথাউদগী হৌরগা মতমগা চুনরবা ফাইতর জেত ফাওবদা, হীরম খুদিংদা মরোমদোম লেপচবা ঙম্নবা হোৎনবদা মীৎয়েঙ থম্লি‍। ঙসিগী থৌরম অসি ফিরেপ অসিগী শরুক অমনি‍। ঙসি, মেক ইন ইন্দিয়াগী মায় পাকপা মীৎমাঙদা উরি‍। অদোম্না তাবা ফংলিবা ঐখোয়গী কেনন, তেঙ্ক, কোম্বেত এয়রক্রাফ্ত, হেলিকোপ্তর, মিসাইল সিস্তেমগী নিল্লিবা খোঞ্জেল অসিবুনি ‘ভারত শক্তি’ (ভারতকী মতিক) হায়রিবসি‍। খুৎশু খুৎলায় অমসুং মরুদগী হৌরগা ঈ-পাউ ফাওননবগী খুৎলায়শিং, সাইবর, অমসুং স্পেস ফাওবদা, ঐখোয়য়না মেদ ইন ইন্দিয়া মশা পান্দুনা পাইবা উরি – মসিনি ‘ভারত শক্তি’‍। ঐখোয়গী পাইলোতশিংনা ভারত্তা মপুং ফানা শাবা তেজাস ফাইতর জেতশিং, এদভান্স লাইত হেলিকোপ্তরশিং, লাইত কোম্বেত হেলিকোপ্তরশিং পাইরি – মসিনি ‘ভারত শক্তি’‍। ঐখোয়গী সেলরশিংনা ভারত্তা শাবা ফ্রিগেৎ, দেস্ত্রোয়র, অমসুং এয়রক্রাফ্ত কেরিয়রশিংদা ঈথক ইপোম লান্না হোন্দুনা চৎলি – মসিনি ‘ভারত শক্তি’‍। আর্মীদা লৈরিবা ঐখোয়গী লান্মীশিংনা ভারত্তা শাবা মতমগা চুনরবা অর্জুন তেঙ্ক অমসুং আর্তিলরী শীজিন্নদুনা লৈবাকসিগী ঙমখৈ ঙাক্লি - মসিনি ‘ভারত শক্তি’‍
মরূপশিং,
হৌখিবা চহি ১০সিদা, ঐখোয়না লৈবাকসিবু দিফেন্স সেক্তরদা মরোমদোম লেপচবা ঙমহন্নবা মশক থোকপা খোঙথাংশিং অমগী মথঙদা অমা পায়খৎখ্রে‍। ঐখোয়না পোলিসী থাক্তা ফীভম ফগৎহল্লে, রিফোর্মশিং চৎনহল্লে, লনাই সেক্তরশিং য়াওহল্লে, অমসুং MSMEশিং অমসুং স্তার্ত-অপশিংবু পুক্নিং থৌগৎলিই‍। ঙসিদি, দিফেন্স কোরিদোরশিং উত্তর প্রদেশ অমসুং তামিল নাদুদা শেমগৎলি‍। কোরিদোরশিং অসিদা হৌজিক ফাওবদা লুপা করোর ৭,০০০ হেন্না থাদখ্রে‍। ঙসি, এসিয়াগী খ্বায়দগী চাউবা হেলিকোপ্তর মেনুফেকচরিং ফেক্তরী ভারত্তা মথৌ তৌবা হৌরে‍। অমদি ঙসি, ঐনা লান্মী শঙলুপ অহুম্মক্কী মফমদা নুংঙাইবা ফোঙদোকচরি‍। ঐখোয়গী লান্মী শঙলুপশিংনা খুৎশু খুৎলায় চা কয়াগী লিস্ত অমা শেমদুনা মখোয়দু মখা তানা মপান লৈবাকশিংদগী পুশিল্লক্লরোই হায়না ফিরেপ লৌখ্রে‍। ঐখোয়গী লান্মীশিংনা হায়রিবা খুৎশু খুৎলায়শিং অসিগীদমক ইন্দিয়ন ইকোসিস্তেমদা ঙাক্লৌ পীরি‍। ঐখোয়গী লান্মীশিংগীদমক ভারতকী কম্পেনীশিংদগী লান্মীগী খুৎলায় চা কয়া লৌরি হায়য়না ঐনা অপেনবগা লোয়ননা লাউথোকচরি‍। হৌখিবা চহি ১০সিদা, লুপা করোর লাখ ৬কী ওইগদবা দিফেন্দকী খুৎলায়শিং লমদমসিগী কম্পেনীশিংদগী লৈখ্রে‍। হায়রিবা চহি ১০সিদা, লৈবাকসিগী দিফেন্স প্রদক্সন শরুক অনি হেন্না হেনগত্তুনা, লুপা করোর লাখ ১ হেল্লে‍। অদুগা ঐখোয়গী নহাশিংনসু মরুওইবা থৌদাং অমা লৌরি‍। হৌখিবা চহি ১০০সিদা, অনৌবা দিফেন্স স্তার্ত-অপ ১৫০ হেন্না লিংখৎখ্রে‍। ঐখোয়গী লান্মীশিংনা হায়রিবা স্তার্ত-অপশিং অসিদগী লুপা করোর ১,৮০০লোমগী পোৎলমশিং ওর্দর তৌনবা ফিরেপ লৌরে‍।
মরূপশিং,
দিফেন্সকী লমদা মরোমদোম লেপচবা ঙম্লক্লিবা ভারতনা ঐখোয়গী লান্মীশিংদা থাজবসু পীরি‍। লানগী মতমদা, ঐখোয়গী লান্মীশিংনা মখোয় মশাগী ওইবা খুৎশু খুৎলায়শিং শীজিন্নরি খঙবদা, মখোয়দা কৈদৌঙৈদা অৱাৎপা লৈররোই, মখোয়গী ইনর্জী শরুক কয়া হেনগৎলগনি‍। হৌখিবা চহি ১০সিদা, ভারতনা মশাগী কোম্বেত এয়রক্রাফ্ত পুথোক্লে‍। ভারতনা মশাগী এয়রক্রাফ্ত কেরিয়র পুথোক্লে‍। 'C-295' ত্রান্সপোর্ত এয়রক্রাফ্ত ভারত্তা শারি‍। মতমগা চুনবা ইঞ্জিনসু ভারত্তা পুথোক্লগনি‍। অদুগা অদোমসু খঙই, নুমিৎ খরগী মমাঙদা, মন্ত্রী মন্দলনা অচৌবা ৱারেপ অমসু লৌখি‍। হৌজিক্তি, ৫শুবা জেনেরেসনগী ফাইতর জেতশিংসু ভারত্তা দিজাইন তৌরগনি, শেমগৎলগনি, অমসুং পুথোক্লগনি‍। তুংদা ভারতকী লান্মী অমসুং দিফেন্স সেক্তর কয়া য়াম্না চাউগনি, অমসুং থবক পীবা অমসুং মশানা থবক পীজবগী লমদা নহাশিংগী খুদোংচাবা কয়া শেমগদৌর হায়বা অদোম্না ৱাখলনা লাম্বা ফংবিরমগনি‍। মতম অমদা ভারত মালেমগী খ্বায়দগী চাউবা দিফেন্স ইম্পোর্তর ওইরম্মি, ঙসিদি, ভারতনা দিফেন্স সেক্তরগী অচৌবা এক্সপোর্তর অমা ওইরক্লি‍। ভারতকী দিফেন্স এক্সপোর্ত ২০১৪গা চাংদম্নবদা শরুক নিপান হেন্না হেনগৎলে‍।
মরূপশিং,
নীংতম্লবা মতুংদা দেকেদ কয়া লৈবাকসিদা পাল্লম্লিবশিংনা লৈবাক্কী সিক্যুরিতীবু লুম্না লৌরমদবা লাইবক থিবনি‍। লৈরমখিবা ফীভমদুদি নীংতম্লবা মতুংদা অহানবা অচৌবা স্কাম অসি লান্মীগী পোৎ লৈবদা থোকখি‍। মখোয়না থৌওইনা ভারতপু দিফেন্সকী মথৌ তাবশিং মপান লৈবাকশিংদা তাংদুনা থম্লম্মি‍। অদোম্না ২০১৪গী মমাঙদা লৈরম্বা ফীভম নীংশিংবা ঙমবরা? মতমদুদা দিফেন্সী দীলশিংদা স্কামগী মরমদা ৱা খন্নরম্মি‍। দেকেদ কয়া পন্থদুনা লৈরবা দিফেন্স দীলশিংগী মরমদা ৱা খন্নরম্মি‍। আর্মীনা নোংমৈ মরু ৱাৎকদ্রা হায়না মিপাইরম্মি‍। মখোয়না ঐখোয়গী ওর্দনান্স ফেক্তরীবু মাঙহল্লম্মি‍। ঐখোয়না হায়রিবা ওর্দনান্স ফেক্তরীশিং হিঙ্গৎহন্দুনা মখোয়বু অচৌবা কম্পেনী তরেত্তা ওন্থোকখি‍। মখোয়না HAL বু মাঙহন তাকহনবগী ফীভমদা থম্লমখি‍। ঐখোয়না HAL বু শেন্দোং লৈবা কম্পেনী অমা ওন্থোকখি‍। মখোয়দা কার্গিল লানগী মতুংদা ফাওবা CDS (চীফ ওফ দিফেন্স স্তাফ)কী ফম লৈহন্নবা মথৌনা উৎলমদে‍। ঐখোয়না মদু পায়খৎখি‍। মখোয়না দেকেত কয়া ঐখোয়গী মথৌনা ফরবা লান্মীশিংগী লৈবাক্কী ওইবা নীংশিং খুদম অমত্তা ফাওবা শাবিরমদে‍। থৌদাং অসিসু ঐখোয়গী লৈঙাক্না য়াখি‍। মমাঙগী লৈঙাক্না ঐখোয়গী ঙমখৈদা মতমগা চুনবা ইনফ্রাস্ত্রকচর শাবা ফাওবা কিরম্মি‍। অদুবু ঙসিদি য়েংবিয়ু, মতমগা চুনবা লম্বী অমসুং মতমগা চুনবা তন্নেলশিং ঐখোয়গী ঙমখৈগী মফমশিংদা শাগৎলি‍।
মরূপশিং,
মোদীগী ৱাশক হায়রিবসি করিনো? ঐখোয়গী লান্মীগী ইমুংশিংনসসু মশি উবা ফংখ্রে‍। দেকেদ মরি চুপ্না, লান্মীশিংগী ইমুংশিংদা OROP – ৱন রেঙ্ক ৱন পেন্সনগী মতাঙদা মীনমদুনা থম্লম্মি‍ নীংশিংবিয়ু‍। অদুবু মোদীনা OROP চৎনহন্নবা ৱাশক অমা পীখি অমসুং ৱাশক অদু ঙাক্লে‍। হৌজিক ঐ রাজস্থান্দা লৈরি, রাজস্থানগী হান্নগী লান্মী ১,৭৫,০০০গী ময়ানা OROPগী কান্নবা ফংলে হায়না ঐনা হায়বা ঙম্মি‍। মখোয়না OROPগী মখাদা লুপা করোর ৫,০০০ হেন্না ফংখ্রে‍।
মরূপশিং,
আর্মীগী মপাঙ্গল অসি লৈবাকসিগী শেন্মিৎলোন কনখৎলবা মতমদা হেনগৎলক্কদৌরিবনি‍। হৌখিবা চহিই ১০সিদা হনবা নাইদনা অমসুং পুকচেল শেংনা হোৎনদুনা, ঐখোয়না মালেমগী মঙাশুবা খ্বায়দগী চাউবা শেন্মিৎলোন ওইরে, অদুগা ঐখোয়গী লান্মীগী মতিংসু হেনগৎলক্লে‍। লাক্কদৌরিবা চহিশিংদা ঐখোয়না মালেমগী অহুমশুবা খ্বায়দগী চাউবা শেন্মিৎলোন ওইরক্লবা মতমদা, ভারতকী লান্মীগী মতিংসসু অনৌবা থাক অমদা লৈরগনি‍। অদুগা রাজস্থান্না ভারতপু অহুমশুবা খ্বায়দগী চাউবা শেন্মিৎলোন ওইহনবদা মরুওইবা থৌদাং অমা লৌগনি‍। ‘ভিক্সিত রাজস্থান’না ‘ভিক্সিত সেনা’ (চাওখৎলবা লান্মী)দসু চপ চানা মপাঙ্গল হাপকনি‍। থাজবা অসি থমজবগা লোয়ননা, ঐনা অমুক্কা হন্না ময়াম পুম্নমক্কী মফমদা অমসুং লান্মী শঙলুপ অহুম্মক্না হোৎনরিবশিংগী মফমদা ‘ভারত শক্তি’ মায় পাক্না পাঙথোকপগীদমক থম্মোয়নুংদগী নুংঙাইবা ফোঙদোকচরি‍। ঐগা লোয়ননা লাউবিয়ু –
ভারত ইমানা – য়াইফরে!
ভারত ইমানা – য়াইফরে!
ভারত ইমানা – য়াইফরে!
ময়ামবু হন্না হন্না থাগৎচরি‍।
দিসক্লেমর: মসি প্রধান মন্ত্রীগী ৱারোলগী চাউরাকপা ৱাহন্থোক্নি‍। অশেঙবা ৱারোলদি হিন্দীদা ঙাংখিবনি‍।