Ministry of Home Affairs
Under the leadership of Prime Minister Shri Narendra Modi, enhancing healthcare infrastructure in the country and providing world class health facilities to the people is one of the priorities of the Government of India
MHA, under the guidance of Home Minister Shri Amit Shah, has envisioned Central Armed Police Forces Institute of Medical Sciences (CAPFIMS) to provide world class healthcare services to all CAPFs employees, their dependents, pensioners, CGHS beneficiaries, AB-PMJAY beneficiaries and General Public
A Memorandum of Association (MoA) signed between CAPFIMS and AIIMS to run Central Armed Police Forces Institute of Medical Sciences as a campus of AIIMS, New Delhi
Cabinet has approved a budgetary support of ₹2207.50 crore in the 15th Finance Commission Cycle to run CAPFIMS as a campus of AIIMS, New Delhi
Established at a cost of ₹2091 crore, CAPFIMS is a State-of-the-Art Medical Institute with a 970-bedded Referral and Research hospital, 500-bedded general hospital, 300-bedded super-specialty hospital and 170 ICU/Critical Care beds
CAPFIMS will enhance healthcare infrastructure in the country and provide opportunity for medical graduates and specialists to serve in the medical cadre of CAPFs
It will also create huge potential for employment as 4354 posts shall be created for operationalization of the ‘AIIMS-CAPFIMS Campus’
09 MAR 2024 5:21PM by PIB Delhi
Under the leadership of Prime Minister Shri Narendra Modi, enhancing healthcare infrastructure in the country and providing world class health facilities to the people is one of the priorities of the Government of India. The Ministry of Home Affairs (MHA), under the guidance of Home Minister Shri Amit Shah, has envisioned the Central Armed Police Forces Institute of Medical Sciences (CAPFIMS) to provide world class health care services to all Central Armed Police Forces (CAPFs) employees, their dependents, Pensioners, CGHS beneficiaries, AB-PMJAY beneficiaries and General Public.
A Memorandum of Association (MoA) was signed in New Delhi on Friday between CAPFIMS and AIIMS, New Delhi to run Central Armed Police Forces Institute of Medical Sciences (CAPFIMS) as a campus of All India Institute of Medical Sciences (AIIMS), New Delhi. The funds for procurement of medical equipment & furniture and the recurring cost towards operations and maintenance of the Campus shall be provided to AIIMS by MHA. Further, a part of the Hospital beds in the campus shall be earmarked for providing Healthcare Services to all CAPF beneficiaries. The Cabinet has approved budgetary support of ₹2207.50 crore in the 15th Finance Commission Cycle to run CAPFIMS as a campus of AIIMS, New Delhi.
The Central Armed Police Forces Institute of Medical Sciences is a State-of-the-Art Medical Institute with a 970-bedded Referral and Research hospital with 500-bedded general hospital, 300-bedded super-specialty hospital and 170 ICU/Critical Care beds. It has been established at a cost of around ₹2091 crore. It is also having a Medical College (100 seats), a College of Nursing (60 seats), and a School of Paramedics (300 seats) in Maidangarhi, South Delhi, which shall also provide Post Graduate/PG Diploma Courses (60 Seats) & Post-Doctoral Courses (DM & McH- 10 Seats).
This “AIIMS-CAPFIMS Campus” is committed to offer super-specialty and tertiary health care facilities, including medical treatment, nursing care, and paramedical training and cater to the special needs of CAPFs beneficiaries as an integrated solution to all the tertiary health services, including Trauma Centre, Artificial Limb Centre, Mental Health Counselling Centre and Physical Rehabilitation Centre. The collaboration will also enhance the health care infrastructure in the country and will provide an opportunity for medical graduates and specialists to serve in the medical cadre of CAPFs. Further, this will also create a huge potential for employment as 4354 posts shall be created for operationalization of the ‘AIIMS-CAPFIMS Campus’.

গৃহ মন্ত্ৰালয়
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোডীৰ নেতৃত্বত দেশৰ স্বাস্থ্য আন্তঃগাঁথনি সুদৃঢ় কৰা আৰু জনসাধাৰণক বিশ্বমানৰ স্বাস্থ্য সুবিধা প্ৰদান কৰাটো ভাৰত চৰকাৰৰ অন্যতম অগ্ৰাধিকাৰ
গৃহমন্ত্ৰী শ্ৰী অমিত শ্বাহৰ নিৰ্দেশনাত গৃহ মন্ত্ৰালয়ে কেন্দ্ৰীয় সশস্ত্ৰ আৰক্ষী বাহিনী চিকিৎসা বিজ্ঞান প্ৰতিষ্ঠান (CAPFIMS)ক চিএপিএফৰ সকলো কৰ্মচাৰী, তেওঁলোকৰ আশ্ৰিত, পেঞ্চনাৰ, চিজিএইচএছ হিতাধিকাৰী, এবি-পিএমজেআইৰ হিতাধিকাৰী আৰু সৰ্বসাধাৰণ ৰাইজক বিশ্বমানৰ স্বাস্থ্যসেৱা প্ৰদান কৰাৰ কল্পনা কৰিছে
নতুন দিল্লীৰ এইমছৰ কেম্পাছ হিচাপে কেন্দ্ৰীয় সশস্ত্ৰ আৰক্ষী বাহিনীৰ চিকিৎসা বিজ্ঞান প্ৰতিষ্ঠান পৰিচালনাৰ বাবে CAPFIMS আৰু AIIMSৰ মাজত চুক্তি স্বাক্ষৰ
কেবিনেটে নতুন দিল্লীৰ এইমছৰ কেম্পাছ হিচাপে CAPFIMS চলাবলৈ পঞ্চদশ বিত্ত আয়োগৰ চক্ৰত ২২০৭.৫০ কোটি টকাৰ বাজেট অনুমোদন জনাইছে
২০৯১ কোটি টকা ব্যয়ৰে স্থাপিত কেপফিমছ হৈছে ৯৭০খন বিচনাযুক্ত ৰেফাৰেল এণ্ড ৰিচাৰ্চ হাস্পতাল, ৫০০খন বিচনাযুক্ত সাধাৰণ চিকিৎসালয়, ৩০০খন বিচনাযুক্ত ছুপাৰ স্পেচিয়েলিটি হাস্পতাল আৰু ১৭০খন আইচিইউ/ক্ৰিটিকেল কেয়াৰ বিচনাযুক্ত এক অত্যাধুনিক চিকিৎসা প্ৰতিষ্ঠান
CAPFIMS এ দেশৰ স্বাস্থ্যসেৱাৰ আন্তঃগাঁথনি বৃদ্ধি কৰাৰ লগতে চিকিৎসা স্নাতক আৰু বিশেষজ্ঞসকলক CAPF সমূহৰ চিকিৎসা কেডাৰত সেৱা আগবঢ়োৱাৰ সুযোগ প্ৰদান কৰিব
ইয়াৰ উপৰিও ‘এইমছ-
09 MAR 2024 5:21PM by PIB Guwahati
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোডীৰ নেতৃত্বত দেশৰ স্বাস্থ্যসেৱাৰ আন্তঃগাঁথনি বৃদ্ধি কৰা আৰু জনসাধাৰণক বিশ্বমানৰ স্বাস্থ্য সুবিধা প্ৰদান কৰাটো ভাৰত চৰকাৰৰ অন্যতম অগ্ৰাধিকাৰ। গৃহমন্ত্ৰী শ্ৰী অমিত শ্বাহৰ নিৰ্দেশনাত গৃহ মন্ত্ৰালয়ে কেন্দ্ৰীয় সশস্ত্ৰ আৰক্ষী বাহিনী চিকিৎসা বিজ্ঞান প্ৰতিষ্ঠান (CAPFIMS)ক চিএপিএফৰ সকলো কৰ্মচাৰী, তেওঁলোকৰ আশ্ৰিত, পেঞ্চনাৰ, চিজিএইচএছ হিতাধিকাৰী, এবি-পিএমজেআইৰ হিতাধিকাৰী আৰু সৰ্বসাধাৰণ ৰাইজক বিশ্বমানৰ স্বাস্থ্যসেৱা প্ৰদান কৰাৰ পৰিকল্পনা হাতত লৈছে।
নতুন দিল্লীৰ এইমছৰ কেম্পাছ হিচাপে কেন্দ্ৰীয় সশস্ত্ৰ আৰক্ষী বাহিনীৰ চিকিৎসা বিজ্ঞান প্ৰতিষ্ঠান পৰিচালনাৰ বাবে শুক্ৰবাৰে CAPFIMS আৰু AIIMSৰ মাজত এখন চুক্তিও স্বাক্ষৰ হৈ যায়। উল্লেখ্য যে দেশৰ গৃহ মন্ত্ৰালয়ে এইমছক চিকিৎসা সঁজুলি আৰু আচবাব ক্ৰয়ৰ বাবে ধন আৰু কেম্পাছৰ পৰিচালনা আৰু ৰক্ষণাবেক্ষণৰ দিশত পুনৰাবৃত্তিমূলক খৰচ প্ৰদান কৰিব। ইয়াৰ উপৰি, কেম্পাছৰ চিকিৎসালয়ৰ বিচনাবোৰৰ এটা নিৰ্দ্দিষ্ট অংশ সকলো চিএপিএফ হিতাধিকাৰীক স্বাস্থ্যসেৱা সেৱা প্ৰদানৰ বাবে নিৰ্ধাৰণ কৰা হ’ব। ইয়াৰ বাবে কেবিনেটে নতুন দিল্লীৰ এইমছৰ কেম্পাছ হিচাপে CAPFIMS চলাবলৈ পঞ্চদশ বিত্ত আয়োগৰ চক্ৰত ২২০৭.৫০ কোটি টকাৰ বাজেট অনুমোদন জনাইছে।
প্ৰায় ২০৯১ কোটি টকা ব্যয় সাপেক্ষে স্থাপন কৰা কেন্দ্ৰীয় সশস্ত্ৰ আৰক্ষী বাহিনী চিকিৎসা বিজ্ঞান প্ৰতিষ্ঠান এক অত্যাধুনিক চিকিৎসা প্ৰতিষ্ঠান। ইয়াত ৯৭০খন বিছনাযুক্ত ৰেফাৰেল আৰু ৰিচাৰ্চ হাস্পতালৰ লগতে ৫০০খন বিছনাযুক্ত সাধাৰণ চিকিৎসালয়, ৩০০খন বিছনাযুক্ত ছুপাৰ স্পেচিয়েলিটি হাস্পতাল আৰু ১৭০খন আইচিইউ/ক্ৰিটিকেল কেয়াৰ বেড আছে। এই অত্যাধুনিক প্ৰতিষ্ঠানটো আনুমানিক ২০৯১ কোটি ব্যয় সাপেক্ষে স্থাপন কৰা হৈছে। দক্ষিণ দিল্লীৰ মৈদানগড়ীত অৱস্থিত এইখনত ১০০খন আসনৰ সৈতে এখন চিকিৎসা মহাবিদ্যালয়, ৬০খন আসনৰ সৈতে নাৰ্চিং মহাবিদ্যালয় আৰু ৩০০খন আসনৰ সৈতে এখন স্কুল অৱ পেৰামেডিকেলৰ ব্যৱস্থাও আছে। ইয়াৰ উপৰিও প্ৰতিষ্ঠানটোৱে ৬০খন আসনৰ সৈতে স্নাতকোত্তৰ/পিজি ডিপ্লমা পাঠ্যক্ৰম আৰু ১০খন আসনৰ সৈতে পোষ্ট ডক্টৰেট পাঠ্যক্ৰম (ডি এম এণ্ড এমচিএইচ) আগবঢ়ায়।
চিএপিএফৰ হিতাধিকাৰীৰ বাবে ট্ৰমা চেণ্টাৰ, কৃত্ৰিম অংগ সংৰোপন কেন্দ্ৰ, মানসিক স্বাস্থ্য পৰামৰ্শ কেন্দ্ৰ আৰু শাৰীৰিক পুনৰ্বাসন কেন্দ্ৰকে ধৰি চিকিৎসা, নাৰ্চিং কেয়াৰ আৰু পেৰামেডিকেল প্ৰশিক্ষণকে ধৰি ছুপাৰ-স্পেচিয়েলিটি স্বাস্থ্য সেৱাৰ এক সংহত সমাধান হিচাপে "এইমছ-কেপিফিমছ কেম্পাছ"এ বিশেষ প্ৰয়োজনীয়তাবোৰ পূৰণ কৰিব। ইয়াৰ উপৰিও দেশৰ স্বাস্থ্যসেৱাৰ আন্তঃগাঁথনি উন্নত কৰাৰ লগতে চিকিৎসা স্নাতক আৰু বিশেষজ্ঞসকলক চিএপিএফৰ চিকিৎসা কেডাৰত সেৱা আগবঢ়োৱাৰ সুযোগ প্ৰদান কৰিব। ইয়াৰ উপৰিও “এইমছ-কেফিমছ কেম্পাছ” চলোৱাৰ বাবে ৪৩৫৪টা পদ সৃষ্টিৰ জৰিয়তে এই প্ৰতিষ্ঠানটোৱে কৰ্মসংস্থাপন প্ৰদানৰ ক্ষেত্ৰতো এক বৃহৎ সম্ভাৱনাৰ সৃষ্টি কৰিব।