Cabinet
Cabinet approves inclusion of additional activities in National Livestock Mission
21 FEB 2024 10:27PM by PIB Delhi
The Union Cabinet chaired by Prime Minister Shri Narendra Modi approved further modification of National Livestock Mission by including the additional activities as under:
1. Establishment of entrepreneurship for horse donkey, mule, camel with 50% capital subsidy up to 50 lakhs will be provided to the Individuals, FPO, SHG, JLG, FCO and Section 8 companies. Also the state government will be assisted for breed conservation of horse, donkey and camel. The Central Government will provide 10 cr. for establishment of semen station and nucleus breeding farm for horse, donkey and camel.
2. Establishment of entrepreneurs for Fodder seed processing Infrastructure (Processing & Grading unit/Fodder storage godown) with 50% capital subsidy up to Rs.50 lakhs to the private companies, start-ups /SHGs /FPOs /FCOs /JLGs / Farmers Cooperative societies (FCO), Section 8 companies establishment of Infrastructure like construction of building, receiving shed, drying platform, machinery etc. including the grading plants as well as seed storage godown. The remaining cost of the project needs to be arranged by the beneficiary through bank finance or self-funding.
3. For increasing the fodder cultivation areas, the state government will be assisted for fodder cultivation in the non —forest land, waste land/range land/ non arable as well as forest land "Non-Forest Wasteland/Rangeland/Non-arable Land" and "Fodder Production from Forest Land" as well as in the degraded forest land. This will increase the fodder availability in the country.
4. The Livestock Insurance programme has been simplified. The beneficiary share of the premium for the farmers has been reduced and it will be 15% as against the current beneficiary share of 20%,30%, 40% and 50%. Remaining amount of the premium will be shared by the Centre and the State at 60:40 for all states, 90:10. The number of animals to be insured has also been increased to 10 cattle unit instead of 5 cattle unit for cattle sheep and goat. This will facilitate the livestock farmers to get their valuable animals insured with by paying minimum amount.
Background:
The NLM was commenced in 2014-15 with four Sub-Missions (i) Sub-Mission on Fodder and Feed Development (ii) Sub-Mission on Livestock Development (ii) Sub-Mission on Pig Development in North-Eastern Region (iii) Sub-Mission on Skill Development, Technology Transfer and Extension having 50 activities.
The Scheme was re-aligned during 2021-22 and was approved by CCEA in July, 2021 under Development Programme with an outlay of Rs.2300 crore.
The present re-aligned NLM is having three Sub-Missions viz. (i) Sub-Mission on Breed improvement of Livestock and Poultry (ii) Sub-Mission of Feed & Fodder and (iii) Sub-Mission on Innovation and Extension. The re-aligned NLM has 10 activities and target towards entrepreneurship development, feed and fodder development, research and innovation, livestock insurance.

মন্ত্রীমন্দল
মন্ত্রী মন্দলনা নেস্নেল লাইবস্তোক মিসন্দা অহেনবা থবক থৌওংশিং হাপচিনবদা অয়াবা পীখ্রে
21 FEB 2024 10:27PM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা লুচিংবা কেন্দ্রগী মন্ত্রী মন্দলনা মখাদা পীরিবা অহেনবা থবক থৌওংশিং অসি হাপচিন্দুনা নেস্নেল লাইবস্তোক মিসন মখা তানা শেমদোকপদা অয়াবা পীখ্রে:
১. শগোল, গধা, ম্যুল, উতকী ওন্ত্রপ্রিন্যুরসিপ লিংখৎনবগীদমক লুপা লাখ ৫০ ফাওবগী ৫০% কেপিতেল সবসিদী লনাই মীওইশিং, এফ.পি.ও., এস.ঐচ.জি., জে.এল.লজি., এফ.সি.ও. অমদি সেক্সন ৮ কম্পেনীশিংদা ফংহনগনি‍। স্তেত লৈঙাকশিংদসু শগোল, গধা অমদি উত মখলশিং য়োকখৎপগী মতেংসু পীগনি‍। কেন্দ্র লৈঙাক্না শগোল, গধা অমদি উতকী সিমেন স্তেসন অমদি ন্যুক্লিয়স ব্রীদিং ফার্মশিং লিংখৎনবা লুপা করোর ১০গী ফংহল্লগনি‍।
২. ফোদ্দর সীদ প্রোসেসিং ইনফ্রাস্ত্রকচরগী (প্রোসেসিং অমদি গ্রেদিং য়ুনিৎ/ফোদ্দর স্তোরেজ গোদাউন) ওন্ত্রপ্রিন্যুরসিপ লিংখৎননবা লুপা লাখ ৫০ ফাওবগী ৫০% কেপিতেল সবসিদী লনাই কম্পেনীশিং, স্তার্ত-অপশিং /এস.ঐচ.জি.শিং /এফ.পি.ও.শিং /এফ.সি.ও.শিং /জে.এল.জি.শিং /ফার্মর কোওপরেতিব সোসাইতীশিং (এফ.সি.ও.), সেক্সন ৮ কম্পেনীশিংদা গ্রেদিং প্লান্ত লোয়ননা সীদ স্তোরেস গোদাউনশিং য়াওনা বিল্দিং শাগৎপা, থম্ফম শঙ, কংহন্নবা প্লেতফোর্ম, মেচিনরিনচিংবা ইনফ্রাস্ত্রকচরশিং শেমগৎনবা ফংহনগনি‍। প্রোজেক্তকী শেঞ্জংগী লেমহৌরিবা মথৌ তাবশিং বেনিফিসরীনা বেঙ্ক ফাইনান্স নৎত্রগা মশানা শেল থাদজদুনা শিনগদবনি‍।
৩. শজিক থাফম হেনগৎহন্নবা, স্তেত লৈঙাক্তা উমং নত্তবা মফম, শীজিন্নবা য়াদবা মফম/ রেঞ্জ লেন্দ/ লৌউ-শিংউ য়াদ্রবা মফম লোয়ননা উমংগী লম “নন-ফোরেস্ত ৱেস্তলেন্দ/রেঞ্জলেন্দ/নন-এরেবল লেন্দ” অমদি “ফোদ্দর প্রদক্সন ফ্রোম ফোরেস্ত লেন্দ” লোয়ননা ফীভম শোক্লবা উমংগী লমদা শজিক থাননবা মতেং পীগনি‍। মসিনা লৈবাকসিদা শজিক মরা কায়না ফংবা হেনগৎহনগনি‍।
৪. লাইবস্তোক ইন্স্যুরেন্স প্রোগ্রাম লায়থোকহল্লে‍। লৌমীশিংগী প্রিমিয়মগী বেনিফিসী শেয়র হন্থহল্লে অমদি হৌজিক লৈরিবা বেনিফিসরী শেয়র ২০%, ৩০%, ৪০% অমদি ৫০%কী মহুত্তা ১৫% ওইরগনি‍। প্রিমিয়মগী লেমহৌরিবা শরুক স্তেত পুম্নমক্কী ওইনা কেন্দ্র অমদি স্তেতনা ৬০:৪০, অমদি ৯০:১০গী চাংদা পুথোক্কনি‍। ইন্স্যুর তৌগদবা শাগী মশিংসু কেত্তল য়াও অমদি হামেংগী কেত্তল য়ুনিৎ ৫ ওইরম্বদগী ১০দা হেনগৎলে‍। মসিনা লাইবস্তোক লৌমীশিংদা মখোয়গী মমল য়াম্লবা শাশিং শেল য়ামদনা থিরগা ইন্স্যুর তৌহনবদা মতেং ওইরগনি‍।
বেকগ্রাউন্দ:
এন.এল.এম. ২০১৪-১৫দা সব-মিসন মরি (১) সব-মিসন ওন ফোদ্দর এন্দ ফীদ দিভেলপমেন্ত (২) সব-মিসন ওন লাইবস্তোক দিভেলপমেন্ত (৩) সব-মিসন ওন পিগ দিভেলপমেন্ত ইন নোর্থ-ইস্তর্ন রিজন (৪) সব-মিসন ওন স্কিল দিভেলপমেন্ত, তেক্নোলোজী ত্রান্সফর এন্দ এক্সতেন্সনগা লোয়ননা থবক থৌওং ৫০ লৈদুনা হৌদোকখিবনি‍।
স্কীম অসি ২০২১-২২ রি-এলাইন তৌখিবনি অমদি লুপা করোর ২৩০০গী শেনফমগা লোয়ননা দিভেলপমেন্ত প্রোগ্রামগী মখাদা জুলাই, ২০২১দা সি.সি.ই.এ.না অয়াবা পীখিবনি‍।
হৌজিক্কী রি-এলাইন তৌরবা এন.এল.এম. অসিদা সব-মিসন অহুম হায়বদি (১) সব-মিসন ওন ব্রীদ ইমপ্রুভমেন্ত ওফ লাইবস্তোক এন্দ পোল্ত্রী (২) সব-মিসন ওফ ফীদ এন্দ ফোদ্দর অমদি (৩) সব-মিসন ওন ইনোভেসন এন্দ এক্সতেন্সন য়াওরি‍। রি-এলাইন তৌরবা এন.এল.এম. অসিদা থবক থৌওং ১০ লৈ অমদি ওন্ত্রপ্রিন্যুরসিপ দিভেলপমেন্ত, ফীদ এন্দ ফোদ্দর দিভেলপমেন্ত, রিসর্চ এন্দ ইনোভেসন, লাইবস্তোক ইন্স্যুরেন্সতা পান্দম থম্লি‍।