কেবিনেট
ৰাষ্ট্ৰীয় পশুধন অভিযানত অতিৰিক্ত কাম-কাজ অন্তৰ্ভুক্ত কৰিবলৈ কেবিনেটৰ অনুমোদন
21 FEB 2024 10:27PM by PIB Guwahati
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ অধ্যক্ষতাত কেন্দ্ৰীয় কেবিনেটে ৰাষ্ট্ৰীয় পশুধন অভিযানৰ অধিক সংশোধনীত তলত উল্লেখ কৰা অতিৰিক্ত কাৰ্য্যকলাপসমূহ অন্তৰ্ভুক্ত কৰি অনুমোদন জনায় -
i. ঘোঁৰা গাধ, খচ্চৰ, উটৰ উদ্যোগীকৰণ স্থাপনৰ বাবে ব্যক্তি, এফ পি অ’, এছ এইচ জি, জে এল জি, এফ চি অ’ আৰু ৮ নং ধাৰা কোম্পানীক ৫০ লাখ টকা পৰ্যন্ত ৫০% মূলধনী ৰাজসাহায্য প্ৰদান কৰা হ’ব। ইয়াৰ উপৰিও ঘোঁৰা, গাধ আৰু উটৰ জাত সংৰক্ষণৰ বাবেও ৰাজ্য চৰকাৰক সাহায্য প্ৰদান কৰা হ’ব। ঘোঁৰা, গাধ আৰু উটৰ বীৰ্য্য ষ্টেচন আৰু নিউক্লিয়াছ প্ৰজনন পাম স্থাপনৰ বাবে কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰে ১০ কোটি টকা আগবঢ়াব।
ii. ব্যক্তিগত কোম্পানী, ষ্টাৰ্টআপ, আত্মসহায়ক গোট (এছ এইচ জি), কৃষক উৎপাদক সংস্থা (এফ পি অ’), কৃষক সমবায় সমিতি (এফ চি অ’), যৌথ দায়বদ্ধতা গোট (জে এল জি), আৰু ধাৰা ৮ৰ কোম্পানীসমূহে ৫০% মূলধনী ৰাজসাহায্যৰ বাবে যোগ্য, ৫০ লাখ টকা পৰ্যন্ত ৫০ লাখ টকা, খাদ্যৰ বীজ প্ৰক্ৰিয়াকৰণৰ সৈতে জড়িত আন্তঃগাঁথনি স্থাপনৰ বাবে। ইয়াৰ ভিতৰত অট্টালিকা নিৰ্মাণ, ৰিচিভিং চেড, শুকুৱাই লোৱা প্লেটফৰ্ম, যন্ত্ৰপাতি ক্ৰয়, গ্ৰেডিং প্লাণ্ট, আৰু বীজ সংৰক্ষণৰ গুডাম আদি অন্তৰ্ভুক্ত। হিতাধিকাৰীসকলে বেংকৰ বিত্তীয় সাহায্য বা স্ব-পুঁজিৰ জৰিয়তে বাকী থকা প্ৰকল্পৰ খৰচ বহন কৰিব লাগিব।
iii. পশু খেতিৰ ক্ষেত্ৰ সম্প্ৰসাৰণৰ বাবে ৰাজ্য চৰকাৰে অবনাঞ্চল, বনাঞ্চল, বনাঞ্চল, অকৃষিযোগ্য ভূমি, লগতে "অবনাঞ্চল উচ্ছন্ন ভূমি/ বনাঞ্চল/অকৃষনীয় ভূমি" হিচাপে শ্ৰেণীভুক্ত বনভূমিত পশু খেতিৰ বাবে সাহায্য লাভ কৰিব। আৰু "বনভূমিৰ পৰা খাদ্য উৎপাদন," অৱক্ষয়ী বনাঞ্চলকে ধৰি। এই পদক্ষেপৰ লক্ষ্য হৈছে সমগ্ৰ দেশতে পশুখাদ্যৰ উপলব্ধতা বৃদ্ধি কৰা।
iv. পশুধন বীমা কাৰ্যসূচীত সৰলীকৰণৰ ব্যৱস্থা গ্ৰহণ কৰা হৈছে। প্ৰিমিয়ামৰ কৃষকৰ অংশ ১৫% লৈ হ্ৰাস কৰা হৈছে, যিটো পূৰ্বৰ ২০%, ৩০%, ৪০%, আৰু ৫০% হাৰৰ তুলনাত হ্ৰাস পাইছে। বাকী প্ৰিমিয়াম সকলো ৰাজ্যৰ বাবে ৬০:৪০, আৰু নিৰ্দিষ্ট অঞ্চলৰ বাবে ৯০:১০ অনুপাতত কেন্দ্ৰ আৰু ৰাজ্যৰ মাজত ভাগ কৰা হ’ব। ইয়াৰ উপৰিও গৰু, ভেড়া, ছাগলীৰ বাবে পূৰ্বৰ সীমা ৫ ইউনিটৰ পৰিৱৰ্তে ১০টা গৰু ইউনিটলৈকে অন্তৰ্ভুক্ত কৰিবলৈ এই কভাৰেজ সম্প্ৰসাৰিত কৰা হৈছে। এই পৰিৱৰ্তনৰ লক্ষ্য হৈছে পশুপালকসকলে নূন্যতম আৰ্থিক বোজাৰে নিজৰ মূল্যৱান জীৱ-জন্তুৰ বীমা কৰিবলৈ সক্ষম কৰা।
পটভূমি
ৰাষ্ট্ৰীয় পশুধন অভিযান (এন এল এম) ২০১৪-১৫ চনত আৰম্ভ কৰা হৈছিল, য’ত চাৰিটা উপ-মিছন অন্তৰ্ভুক্ত আছিল: (ক) খাদ্য আৰু খাদ্য উন্নয়নৰ উপ-মিছন (খ) পশুধন উন্নয়নৰ উপ-মিছন (গ) উত্তৰ-পূব অঞ্চলত গাহৰি উন্নয়নৰ উপ-মিছন (ঘ) দক্ষতা বিকাশ, প্ৰযুক্তি হস্তান্তৰ, আৰু সম্প্ৰসাৰণৰ উপ-মিছন, যিয়ে ৫০টা কাৰ্য্যকলাপ সামৰি লয়।
২০২১-২২ চনত ৰাষ্ট্ৰীয় পশুধন অভিযান (এন এল এম) পুনৰ সংহতি কৰা হৈছিল আৰু ২০২১ চনৰ জুলাই মাহত অৰ্থনৈতিক পৰিক্ৰমা কেবিনেট কমিটীয়ে ৫০ লাখ টকা ব্যয় সাপেক্ষে অনুমোদন জনাইছিল। উন্নয়ন কাৰ্যসূচীৰ অধীনত ২৩০০ কোটি টকা।
পুনৰ প্ৰান্তিককৃত এন এল এম এতিয়া তিনিটা উপ-মিছনেৰে গঠিত: (ক) পশুধন আৰু হাঁহ-কুকুৰাৰ জাত উন্নয়নৰ উপ-মিছন (খ) খাদ্য আৰু খাদ্যৰ ওপৰত উপ-মিছন (গ) উদ্ভাৱন আৰু সম্প্ৰসাৰণৰ উপ-মিছন। এই উপ-মিছনসমূহে উদ্যোগীকৰণ বিকাশ, খাদ্য আৰু খাদ্য বৃদ্ধি, গৱেষণা আৰু উদ্ভাৱন, আৰু পশুধনৰ বীমাক লাভান্বিত কৰাৰ লক্ষ্যৰে ১০টা কাৰ্য্যকলাপৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে।