Ministry of Commerce & Industry
PM GatiShakti utilized for three new major railway corridors announced under Interim Budget 2024-25
Union Minister of Commerce and Industry Sh. Piyush Goyal welcomes the announcement, says it will generate employment and have multiplier effect on economic growth
PM GatiShakti provides big boost to planning multimodal connectivity expanding economic, social, digital infrastructure
02 FEB 2024 1:38PM by PIB Delhi
The Interim Budget for 2024-25 announcement for implementation of three Economic Railway Corridor identified under the PM GatiShakti for enabling multi-modal connectivity, including (i) energy, mineral, and cement corridors, (ii) port connectivity corridors, and (iii) high traffic density corridors, is a big push towards logistics efficiency and reduction of logistics cost related to rail movement. It will decongest high density rail routes and facilitate modal shift from road to rail and to coastal shipping, thereby reducing carbon footprint in logistics.
Union Minister of Commerce and Industry, Consumer Affairs, Food and Public Distribution and Textiles, Shri Piyush Goyal welcomed the announcement as investment in infrastructure development will generate employment opportunities and have multiplier effect on the economic growth of the country. He said that the focus of the Government under the leadership of Prime Minister, Shri Narendra Modi has been on infrastructure as it has direct impact on beneficiaries across sectors.
Strong opportunities for continued usage of PM GatiShakti NMP for planning multimodal connectivity emerge under many of the Budget 2024 announcements, such as the following:
• Expansion of existing airports, and development of new airports;
• India-Middle East-Europe Economic Corridor, a strategic and economic game changer for India;
• Comprehensive development of iconic tourist centers by enhancing port connectivity, tourism infrastructure, and amenities on Indian Islands;
• Expansion of Metro Rail and NaMo Bharat in large cities focusing on transit-oriented development and promoting ease of living;
• Expediting the setting up of more medical colleges by utilizing the existing hospital infrastructure under various departments and upgradation of Anganwadi centres under “Saksham Anganwadi and Poshan 2.0” for improved nutrition delivery, and early childhood care.
Development of world-class modern infrastructure is paramount as it is a critical growth engine of India, and a primary requirement to become a part of the global supply chains. In this regard, the use of new age technologies and data-based mechanisms including (i) PM GatiShakti (PMGS) National Master Plan (GIS-data-based planning platform, use of AI, advanced tools, etc.), (ii) Unified Logistics Interface Platform (ULIP) offering ease of logistics, and (iii) RFID-technology, Big Data Analytics, and IOT based Logistics Data Bank (LDB), will continue to enable predictive planning and objective, data-based decision-making for efficient logistics and integrated infrastructure development.
Since its launch, PM GatiShakti has been utilized in the planning of physical infrastructure and the Area Approach has been integrated for comprehensive planning of both economic and social sector assets (for example, gap analyzer tool for identifying infrastructure gaps, site suitability tool for identifying suitable site location for schools, Anganwadi centres, agriculture market yards, etc.). The use of PMGS NMP is also significantly de-risking infrastructure investments and encouraging FDI inflows through facilitation of logistics efficiency.
With the announcements pertaining to upgrading existing infrastructure, besides building new infrastructure, made in Budget 2024, the role of technology such as PMGS continues to be critical, offering a GIS-data-based decision support system for integrated planning in the logistics and infrastructure sector, and for improving Ease of Living as well as Ease of Doing Business.

কমর্স অমসুং ইন্দস্ত্রী মন্ত্রালয়
ইন্তেরিম বজেৎ ২০২৪-২৫কী মখাদা লাউথোকখিবা মরু ওইবা অনৌবা রেলৱে কোরিদোর অহুমগীদমক্তা পি.এম. গতিশক্তী শিজিন্নখ্রে
কম্মর্স অমসুং ইন্দস্ত্রীগী কেন্দ্র মন্ত্রী, শ্রী পিয়ুশ গোয়লনা লাউথোকখিবা ৱাফম অসিবু তরাম্না ওকখ্রে, মসিনা থবক কয়া পীরগনি অমসুং শেন্মিৎলোনগী শাহৌদা শরুক কয়া থোক্না তেংবাংলগনি হায়খ্রে
পি.এম. গতিশক্তীনা মলতিমোদেল কন্নেক্তিবিতীগী থৌরাং য়াৎপদা অচৌবা শাফু পীদুনা শেন্মিৎলোন, সোসিএল অমসুং দিজিতেল ইনফ্রাস্ত্রকচরবু হেন্না পাকথোক চাউথোকহল্লগনি
02 FEB 2024 1:38PM by PIB Imphal
পি.এম. গতিশক্তীগী মখাদা, (i) ইনর্জী, মিনরেল অমসুং সিমেন্ত কোরিদোর, (ii) পোর্ত কন্নেক্তিবিতী কোরিদোর অমসুং (iii) হাই ত্রাফিক দেন্সিতী কোরিদোর য়াওনা মশক খঙদোক্লবা মরু ওইবা ইকোনোমিক কোরিদোর অহুমগী থবক পায়খৎকনি হায়না ইন্তেরিম বজেৎ ২০২৪-২৫তা লাউথোকখিবা অসিনা লোজিস্তিক্স ইফিসিএন্সী পুরকপা অমসুং রেলদা পুবা লোজিস্তিক্সকী মমল হন্থহনবগী থৌওংনা য়াম্না চাউনা মতেং পাংগনি। মসিনা হাই দেন্সিতী রেল লম্বীবু কোম্থোকহনগনি অমসুং মোদেল সিফপু রোদতগী রেলদা অমসুং কোস্তেল শিপ্পিংদা ওন্থোক্কনি, অমসুং মসিনা লোজিস্তিক্সকী পথাপ্তগী কার্বন ফুতপ্রিন্ত হন্থহনগনি।
কম্মর্স অমসুং ইন্দস্ত্রী, কঞ্জ্যুমর এফিয়র্স, ফুদ অমসুং পব্লিক দিস্ত্রিব্যুসন অমদি তেক্সতাইলগী কেন্দ্র মন্ত্রী, শ্রী পিয়ুশ গোয়লনা লাউথোকখিবা ৱাফম অসিবু ইনফ্রাস্ত্রকচর দিভেলপমেন্তকী হীরমদা পাংথোকপা ইনভেস্তমেন্তনি হায়না তরাম্না ওকখ্রে, মসিনা থবক কয়া পীরগনি অমসুং শেন্মিৎলোনগী শাহৌদা শরুক কয়া থোক্না তেংবাংলগনি হায়খ্রে। প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা লুচিংবা সরকার অসিগী মিৎয়েংদি ইনফ্রাস্ত্রকচরদা থম্লি, মসিগী মরমদি, থৌওং অসিনা সেক্তর খুদিংদা হকথেংননা কান্নবা পীবা অসিনি হায়না মহাক্না ফোংদোকখি।
বজেৎ ২০২৪দা লাউথোকখিবশিংগী মখাদা মলতিমোদেল কন্নেক্তিবিতীগী থৌরাং য়াৎনবগীদমক্তা পি.এম. গতিশক্তী NMP শিজিন্নবনা অচৌবা খুদোংচাবা কয়া পুরক্কনি। মখোয়শিং অদুদি মখাদা পীরিঃ
• হান্নদগী লৈরবা এয়রপোর্ত পাকথোক চাউথোকপা অমসুং অনৌবা এয়রপোর্ত শেমগৎপা,
• ভারত-মিদ্দল ইস্ত-য়ুরোপ ইকোনোমিক কোরিদোরনা ভারতকী স্ত্রেতজিক অমসুং ইকোনোমিক গেম চেঞ্জর অমা ওইরক্কদবা,
• ভারতকী ইথৎশিংগী পোর্ত কন্নেক্তিবিতী, তুরিজম ইনফ্রাস্ত্রকচর অমসুং খুদোংচাবা কয়া ফগৎহন্দুনা মমিং লৈরবা তুরিস্ত সেন্তর কয়া পাক শন্না চাউখৎহনবা,
• মেত্রো রেল অমসুং নমো ভারতপু অচৌবা শহরশিংদা চাউথোক্তুনা ত্রাঞ্জিত ওরিএন্তেদ দিভেলপমেন্ততা মিৎয়েং চঙবা অমসুং ইজ ওফ লিভিং হেন্না ফগৎহনবা,
• মখল কয়গী বিভাগকী মখাদা হান্নদগী লৈরবা হোস্পিতালগী ইনফ্রাস্ত্রকচরশিং শিজিন্নদুনা অহেনবা মেদিকেল কোলেজ কয়া পাক শন্না শাগৎপা অমসুং ন্যুত্রিসন দেলিবরী অমসুং আর্লী চাইল্দহুদ কেয়র হেন্না খুমাং চাউশিলহন্নবগীদমক্তা “শক্সম আঙ্গনৱারী অমসুং পোশন ২.০”গী মখাদা আঙ্গনৱারী সেক্তরশিংবু অপগ্রেদ তৌবা।
মালেমগী থাক্তা লৈবা মতমগা চুনবা ইনফ্রাস্ত্রকচর কয়া শেমগৎপা হায়বসি য়াম্না মরু ওই, মসিগী মরমদি, মসিনা ভারতকী মরু ওইবা গ্রোথ ইঞ্জিন অমা ওইরিবনি অমসুং গ্লোবেল সপ্লাই চেনগী শরুক ওইবগী তঙাই ফদবা মচল অমসু ওই। হীরম অসিগা মরী লৈননা, (i) পি.এম. গতিশক্তী (PMGS) নেস্নেল মাস্তর প্লান (GIS দেতাদা য়ুম্ফম ওইবা প্লান্নিং প্লেতফোর্ম, AI, এদভান্স তুলনচিংবা শিজিন্নবা), (ii) লোজিস্তিক্স হেন্না লাইথোকহন্নবা য়ুনিফাইদ লোজিস্তিক্স ইন্তর্ফেস প্লেতফোর্ম (ULIP), (iii)RFID- তেক্নোলোজী, বিগ দেতা এনালাইতিক্স অমসুং IOTদা য়ুম্ফম ওইবা লোজিস্তিক্স দেতা বেঙ্ক (LDB) য়াওনা ন্যু এজ তেক্নোলোজী অমসুং দেতা বেজ মেকানিজম শিজিন্নবনা প্রিদিক্তিক প্লান্নিং অমসুং ওবজেক্তিব, দেতাদা য়ুম্ফম ওইবা দিসিজ মেকিংবু ইফিসিএন্ত লোজিস্তিক্সকীদমক্তা শিজিন্নবা অমসুং ইন্তিগ্রেতেদ ইনফ্রাস্ত্রকচর দিভেলপমেন্ত লৈহনগনি।
পি.এম. গতিশক্তী হেক হৌদোকখিবদগী, পথাপ অসি ফিজিকেল ইনফ্রাস্ত্রকচরগী থৌরাং য়াৎপদা শিজিন্নদুনা লাক্লি অমসুং ইকোনোমিক অমসুং সোসিএল সেক্তর এসেত (খুদম – ইনফ্রাস্ত্রকচর গেপ মশক খঙদোক্নবা গেপ এনালাইজর তুল, স্কুল, আঙ্গনৱারী সেন্তর অমসুং এগ্রিকলচর মার্কেত য়ার্দনচিংবগী চুনবা মফম খনবগী সাইত সুইতেবিলিতী তুল) অনিমক্কী থৌরাং য়াৎনবগীদমক্তা এরিয়া এপ্রোচ অসিসু পুনশিনখ্রবনি। PMGS NMP শিজিন্নবনা ইনফ্রাস্ত্রকচর দিভেলপমেন্ত ইনভেস্তমেন্তপু দি-রিস্ক মশক থোক্না তৌরি অমসুং লোজিস্তিক্স ইফিসিএন্সী লৈহন্দুনা FDI ইনফ্লোবুসু পুক্নিং থৌগৎলি।
অনৌবা ইনফ্রাস্ত্রকচর শাবদগী হেন্দোক্তুনা হান্নদগী লৈরবা ইনফ্রাস্ত্রকচর অপগ্রেদ তৌবগা মরী লৈনবা ৱাফমশিং বজেৎ ২০২৪দা লাউথোকপা অসিনা PMGSকুম্বা তেক্নোলোজীগী থৌদাংশিং হেন্না মরু ওইহল্লি, লোজিস্তিক্স অমসুং ইনফ্রাস্ত্রকচর সেক্তরগী ইন্তিগ্রেতেদ প্লান্নিংগীদমক্তা GIS-দেতাদা য়ুম্ফম ওইবা দিসিজন সপ্পোর্ত সীস্তেম অমা পীরি অমসুং কারবার তৌবা নুংঙাইহনবগা লোয়ননা পুন্সি মহিংসু হেন্না নুংঙাইহল্লি।