AYUSH
Union Ayush Minister Shri Sarbananda Sonowal to lay foundation stone of the Regional Research Institute for Homoeopathy at Guwahati tomorrow
11 JAN 2024 4:56PM by PIB Delhi
Union Ayush Minister Shri Sarbananda Sonowal will be laying foundation stone of the permanent campus of the Regional Research Institute for Homoeopathy and Integrated Ayush Wellness Centre at Azara, Guwahati on 12th January 2024. A total amount of Rs. 53.89 cr has been sanctioned for this project.
This Institute was established as a Clinical Research Unit of Homeopathy in 1984 in the rented building at Odalbakra, Guwahati. Presently it is situated at Bhetapara, Guwahati in old building of Central Ayurveda Research Institute.
The Institute is catering the health needs of surrounding population with ever-increasing OPD every year along with special OPDs like mother & Child OPD, and LSD clinic. Peripheral OPDs & awareness camps are also organized by the Institute from time to time.
The Institute is providing laboratory services at very nominal rates and successfully completed clinical trials on Skin disorders, Cholera /Gastroenteritis, chronic sinusitis & bronchitis, Influenza like illness, uterine fibroid, otitis media, Hypertension, vitiligo, psoriasis, migraine etc.
Besides this the institute is actively involved in Public Heath projects like Swasthya rakshan program, SC Camps, Homoeopathy for Healthy child. The Institute also collaborated with prestigious organizations like NIPER, Guwahati, All India institute for Ayurveda for Pharmacovigilance of ASU & H drugs & state homoeopathic medical college for research activities.
On January 8 and 9, the new buildings of the Central Research Institute (Homeopathy), Lucknow and the Regional Research Institute of Homeopathy, Siliguri were also inaugurated by Dr. Munjpara Mahendrabhai, Union Minister of State for Ayush and Women and Child Development.
Central Council for Research in Homeopathy (CCRH) is an apex research organization under the Ministry of Ayush, Government of India that undertakes, coordinates, develops, disseminates, and promotes scientific research in the field of Homeopathy in India. It conducts multi-focused research across India through a network of 27 institutes.
Director General, Central Research Council of Homeopathy Dr. Subhash Kaushik informed that Central Research Institute (Homeopathy), Lucknow will be compliant with Ayushman Bharat Digital Health Mission (ABDHM) and this will benefit all the patients visiting the OPD. Patients will be registered and consulted through Ayush Hospital Management Information System (A-HMIS).
He also informed that Regional Research Institute for Homoeopathy, Siliguri is working with excellent standards in patient care and has completed the formalities to achieve NABH Ayush Entry Level certification. The institute has a rich experience in treatment of Non-Communicable Diseases and shall work further to develop as a Centre of Excellence for such.
The Regional Research Institute for Homoeopathy, Siliguri was established in 1984 and has already contributed significantly in clinical and public health research projects, especially in the Integrated NPCDCS-Ayush program.

আয়ুষ
কেন্দ্ৰীয় আয়ুষ মন্ত্ৰী শ্ৰী সৰ্বানন্দ সোণোৱালে কাইলৈ গুৱাহাটীত হোমিঅ’পেথিৰ আঞ্চলিক গৱেষণা প্ৰতিষ্ঠানৰ আধাৰশিলা স্থাপন কৰিব
11 JAN 2024 4:56PM by PIB Guwahati
কেন্দ্ৰীয় আয়ুষ মন্ত্ৰী শ্ৰী সৰ্বানন্দ সোণোৱালে কাইলৈ (১২ জানুৱাৰী ২০২৪) গুৱাহাটীৰ আজাৰাত হোমিঅ’পেথিৰ আঞ্চলিক গৱেষণা প্ৰতিষ্ঠান আৰু ইণ্টিগ্ৰেটেড আয়ুষ কল্যাণ কেন্দ্ৰৰ স্থায়ী চৌহদৰ আধাৰশিলা স্থাপন কৰিব। প্ৰকল্পটোৰ বাবে ৫৩.৮৯ কোটি টকা অনুমোদিত হৈছে।
প্ৰতিষ্ঠানটো ১৯৮৪ চনত গুৱাহাটীৰ ওডালবাক্ৰাৰ এটা ভাড়াঘৰত হোমিঅ'পেথিৰ ক্লিনিকেল গৱেষণা গোট হিচাপে প্ৰতিষ্ঠা কৰা হৈছিল। বৰ্তমান, ই গুৱাহাটীৰ ভেটাপাৰাত কেন্দ্ৰীয় আয়ুৰ্বেদ গৱেষণা প্ৰতিষ্ঠানৰ পুৰণি ভৱনত অৱস্থিত।
প্ৰতিষ্ঠানটোৱে প্ৰতি বছৰে বৰ্ধিত অ'পিডিৰ সৈতে চাৰিওফালৰ জনসাধাৰণৰ স্বাস্থ্যসেৱাৰ প্ৰয়োজনীয়তা পূৰণ কৰি আছে আৰু লগতে মাতৃ আৰু শিশু অ’পিডি আৰু এলএছডি ক্লিনিকৰ দৰে বিশেষ অ'পিডি পূৰণ কৰি আছে। প্ৰতিষ্ঠানটোৱে সময়ে সময়ে পেৰিফেৰেল অ'পিডি আৰু সজাগতা শিবিৰৰো আয়োজন কৰে।
প্ৰতিষ্ঠানটোৱে অতি নামমাত্ৰ হাৰত পৰীক্ষাগাৰ সেৱা প্ৰদান কৰি আছে আৰু ছালৰ বিকাৰ, কলেৰা/গেষ্ট্ৰোএণ্টেৰাইটিছ, দীৰ্ঘম্যাদী চাইনাচাইটিছ আৰু ব্ৰংকাইটিছ, ইনফ্লুৱেঞ্জা সদৃশ ৰোগ, জৰায়ুৰ ফাইব্ৰইড, অটিটিছ মিডিয়া, উচ্চ ৰক্তচাপ, ভিটিলিগো, চ’ৰিয়েচিছ, মাইগ্ৰেইন আদিৰ ওপৰত ক্লিনিকেল পৰীক্ষণ সফলতাৰে সম্পূৰ্ণ কৰিছে।
ইয়াৰ উপৰিও, প্ৰতিষ্ঠানটো স্বাস্থ্য ৰক্ষা কাৰ্য্যক্ৰম, এছচি শিবিৰ, স্বাস্থ্যৱান শিশুৰ বাবে হোমিঅ'পেথিৰ দৰে ৰাজহুৱা স্বাস্থ্য প্ৰকল্পত সক্ৰিয়ভাৱে জড়িত হৈ আছে। প্ৰতিষ্ঠানটোৱে গৱেষণা সম্পৰ্কীয় কাৰ্যকলাপৰ বাবে এনআইপিইআৰ, গুৱাহাটী, অল ইণ্ডিয়া ইনষ্টিটিউট অফ আয়ুৰ্বেদ আৰু ৰাজ্যিক হোমিঅ'পেথিক চিকিৎসা মহাবিদ্যালয়, এএছইউৰ ফাৰ্মাকোভিজিলেন্স আৰু এইচ ড্ৰাগছৰ দৰে প্ৰতিষ্ঠিত সংগঠনৰ সৈতেও সহযোগিতা আগবঢ়াইছে।
৮ আৰু ৯ জানুৱাৰীত কেন্দ্ৰীয় গৱেষণা প্ৰতিষ্ঠান (হোমিঅ’পেথি), লক্ষ্ণৌ আৰু হোমিঅ'পেথিৰ আঞ্চলিক গৱেষণা প্ৰতিষ্ঠান, শিলিগুৰিৰ নতুন ভৱনসমূহো আয়ুষ আৰু মহিলা আৰু শিশু বিকাশ ৰ কেন্দ্ৰীয় ৰাজ্যিক মন্ত্ৰী ড০ মুঞ্জপাৰা মহেন্দ্ৰভাইয়ে উদ্বোধন কৰে।
ভাৰত চৰকাৰৰ আয়ুষ মন্ত্ৰালয়ৰ অধীনত কেন্দ্ৰীয় হোমিঅ’পেথি গৱেষণা পৰিষদ (চিচিআৰএইচ) হৈছে এক শীৰ্ষ গৱেষণা সংগঠন যি বৈজ্ঞানিক গৱেষণা কৰে, বৈজ্ঞানিক গৱেষণাৰ সমন্বয় কৰে, ভাৰতত হোমিঅ'পেথিৰ ক্ষেত্ৰত বৈজ্ঞানিক গৱেষণাৰ বিকাশ, প্ৰচাৰ আৰু প্ৰচাৰ কৰে। ই ২৭ টা প্ৰতিষ্ঠানৰ নেটৱৰ্কৰ জৰিয়তে সমগ্ৰ ভাৰতত বহুকেন্দ্ৰিক গৱেষণা কৰে।
হোমিঅ'পেথিৰ কেন্দ্ৰীয় গৱেষণা পৰিষদৰ সঞ্চালক প্ৰধান ড০ সুভাষ কৌশিকে জনায় যে লক্ষ্ণৌৰ কেন্দ্ৰীয় গৱেষণা প্ৰতিষ্ঠান (হোমিঅ’পেথি) আয়ুষ্মান ভাৰত ডিজিটেল স্বাস্থ্য মিছনৰ (এবিডিএইচএম) সৈতে সংগতি ৰাখিব আৰু অ'পিডিলৈ অহা সকলো ৰোগীউপকৃত হ'ব। ৰোগীসকলক আয়ুষ চিকিৎসালয় ব্যৱস্থাপনা তথ্য প্ৰণালীৰ (এ-এইচএমআইএছ) জৰিয়তে পঞ্জীয়ন আৰু পৰামৰ্শ দিয়া হ'ব।
শ্ৰী কৌশিকে লগতে জনায় যে শিলিগুৰিৰ হোমিঅ'পেথিৰ আঞ্চলিক গৱেষণা প্ৰতিষ্ঠানটোৱে ৰোগীৰ যত্নৰ ক্ষেত্ৰত উৎকৃষ্ট মানদণ্ডৰ সৈতে কাম কৰি আছে আৰু এনএবিএইচ আয়ুষ প্ৰৱেশ স্তৰৰ প্ৰমাণপত্ৰ প্ৰাপ্ত কৰাৰ বাবে আনুষ্ঠানিকতা সম্পূৰ্ণ কৰিছে। অসংক্ৰামক ৰোগৰ চিকিৎসাৰ ক্ষেত্ৰত প্ৰতিষ্ঠানটোৰ যথেষ্ট অভিজ্ঞতা আছে আৰু এনে উৎকৃষ্টতাৰ কেন্দ্ৰ বিকশিত কৰাৰ বাবে আৰু অধিক কাম কৰিব।
হোমিঅ’পেথিৰ আঞ্চলিক গৱেষণা প্ৰতিষ্ঠান, শিলিগুৰি ১৯৮৪ চনত স্থাপিত হৈছিল আৰু ইতিমধ্যে ক্লিনিকেল আৰু ৰাজহুৱা স্বাস্থ্য গৱেষণা প্ৰকল্পত গুৰুত্বপূৰ্ণ অৱদান আগবঢ়াইছে, বিশেষকৈ একত্ৰিত এনপিচিডিচিএছ-আয়ুষ কাৰ্যসূচীত।