Ministry of Social Justice & Empowerment
PM-AJAY For Upliftment of SC Community
20 DEC 2023 3:07PM by PIB Delhi
Pradhan Mantri Anusuchit Jaati Abhyuday Yojana (PM- AJAY) is a 100% Centrally Sponsored Scheme implemented since 2021-22 as three components, which are as under:-
i) Development of SC dominated villages into an ‘Adarsh Gram’ component
ii)‘Grants-in-aid for District/State-level Projects for socio-economic betterment of SCs’ component
iii) ‘Construction of Hostels in Higher Educational Institutions’component
The total Budget outlay of the scheme for FY 2023-24 is Rs. 2050 crore and the scheme aims to reduce poverty of the SC Communities by generation of additional employment opportunities through skill development, income generation and related infrastructure development. Under the 'Grant-in-aid for District/State-level Projects for socio-economic betterment of SCs' component of the scheme, the State/UT Governments submit their plans for comprehensive livelihood projects which includes the project of Skill Development, asset creation and infrastructure development thereby providing self-employment opportunities to the SC beneficiaries.
During the FY 2022-23 and 2023-24 (till date), the number of infrastructural development and skill development interventions approved and sanctioned by the Ministry(State-wise) is as under:-
S.No.
State Name
Skill Development Intervention
Infrastructure Development Intervention
1
Bihar
3
4
2
Karnataka
13
208
3
Maharashtra
3
0
4
Punjab
74
1
5
Sikkim
34
0
6
Tripura
142
121
7
Uttarakhand
44
0
8
Tamil Nadu
96
186
Total
409
520
Since FY 2021-22 , Rs. 1150.27 Cr. has been released to the States for the development of the SC dominated villages into Adarsh Gram. As per the scheme guidelines, the funds released to the State/UT Governments under the Adarsh Gram Component shall be utilised within a period of two years from the date of release of funds.
This information was given by the Minister of State for Social Justice and Empowerment Shri A. Narayanaswamy in a written reply to a question in Rajya Sabha today.

সোসিয়েল জস্তিস অমসুং ইম্পৱার্মেন্ত মন্ত্রালয়
SC কম্ম্যুনিতীবু মথকলোমদা পুখৎলক্নবগীদমক PM-AJAY
20 DEC 2023 3:07PM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী অনুসুচিৎ জাতি অভ্যুদয় য়োজনা (PM- AJAY) অসি কম্পোনেন্ত অহুমদা 2021-22দগী ইমপ্লিমেন্ত তৌখিবা কেন্দ্রনা 100% স্পোন্সর তৌবা স্কিমনি, মদু মখাদা লৈরে:-
i) SC দোমিনেতেদ খুঙ্গংশিং ‘আদর্শ গ্রাম’ কম্পোনেন্ত অমদা দেবেলপ তৌবা
ii) ‘SCশিংগী হেন্না ফবা সোসিও-ইকোনোমিক্কীদমক দিস্ত্রিক্ত/স্তেত-লেবেল প্রোজেক্তশিংদা গ্রান্তস-ইন-এদ’ কম্পোনেন্ত
iii) ‘হায়র এজুকেস্নেল ইন্সতিত্যুসনশিংদা হোস্তেলশিং শানবগীদমক’ কম্পোনেন্ত
FY 2023-24গী ওইনা স্কিম অসিগী অপুনবা বজেত আউতলে অসি লুপা করোর 2050নি অমসুং স্কিম অসিনা স্কিল দেবেলপমেন্ত, ইনকম জেনরেসন অমসুং মরীলৈনবা ইনফ্রাস্ত্রকচর দেবেলপমেন্তকী থোংদা অহেনবা এমপ্লোইমেন্ত খুদোংচাবশিং জেনরেত তৌদুনা SC কম্ম্যুনিতীশিংগী পোভর্তী হন্থহন্নবা পান্দম থমলি। স্কিম অসিগী ‘SCশিংগী হেন্না ফবা সোসিও-ইকোনোমিক্কীদমক দিস্ত্রিক্ত/স্তেত-লেবেল প্রোজেক্তশিংদা গ্রান্তস-ইন-এদ’ কম্পোনেন্তগী মখাদা স্তেত/য়ু.তি. সরকারশিংনা কমপ্রেহেন্সিব লাইবলিহুদ প্রোজেক্তশিংগীদমক মখোয়গী প্লানশিং লানখৎলি, মদুদা স্কিল দেবেলপমেন্ত, এসেত ক্রিয়েসন অমসুং ইনফ্রাস্ত্রকচর দেবেলপমেন্তকী প্রোজেক্ত মনুং চল্লি। মদুনা SC বেনেফিসরীশিংদা সেল্ফ-এমপ্লোইমেন্তকী খুদোংচাবশিং ফংহল্লি।
FY 2022-23 অমসুং 2023-24 (ঙসি ফাওবদা)গী মতম মনুংদা, মন্ত্রালয়না (রাজ্য-রাজ্যগী ওইবা) অয়াবা পীখ্রবা ইনফ্রাস্ত্রকচরেল দেবেলপমেন্ত অমসুং স্কিল দেবেলপমেন্ত ইন্তরবেন্সনশিংগী মশিং মখাদা লৈরে:-
মথং মনাও
রাজ্য মমিং
স্কিল দেবেলপমেন্ত ইন্তরবেন্সন
ইনফ্রাস্ত্রকচরেল দেবেলপমেন্ত ইন্তরবেন্সন
1
বিহার
3
4
2
কর্নাতকা
13
208
3
মহারাস্ত্র
3
0
4
পঞ্জাব
74
1
5
সিক্কিম
34
0
6
ত্রিপুরা
142
121
7
উত্তরাখন্দ
44
0
8
তামিল নাদু
96
186
অপুনবা
409
520
FY 2021-22দগী SC দোমিনেতেদ খুঙ্গংশিংবু আদর্শ গ্রামদা দেবেলপ তৌনবগীদমক রাজ্যশিংদা লুপা করোর . 1150.27 রিলিজ তৌখ্রে। স্কিম গাইদলাইনগী মতুং ইন্না, আদর্শ গ্রাম কম্পোনেন্তকী মখাদা স্তেত/য়ু.তি. সরকারশিংদা রিলিজ তৌখিবা ফন্দশিং ফন্দ রিলিজ তৌখিবা তাংদগী চহি অনিগী মতম মনুংদা য়ুতিলাইজ তৌগদবনি।
ইনফোর্মেসন অসি ঙসি রাজ্য সভাদা হংলকপা ৱাহং অমদা সোসিয়েল জস্তিস অমসুং এম্পৱারমেন্তকী রাজ্য মন্ত্রী শ্রী এ. নরায়নস্বামিনা অইবা পাউখুম অমদা পীখিবনি।