Prime Minister's Office
PM inaugurates Surat Diamond Bourse
“New diamond has been added to the magnificence of Surat city”
“Surat Diamond Bourse showcases the abilities of Indian designs, designers, materials and concepts. This building is a symbol of New India’s capabilities and resolutions”
“Today, Surat is the Dream City for lakhs of youth”
“People of Surat know Modi’s guarantee for a very long time”
“If Surat decides, then our share in gems-jewelry export can touch double-digit”
“Surat is continuously connecting with international trade centers. Very few cities in the world have such international connectivity”
“If Surat moves forward, Gujarat will move forward. If Gujarat moves forward then the country will move forward”
17 DEC 2023 1:46PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi inaugurated the Surat Diamond Bourse today in Surat, Gujarat. Before the program, the Prime Minister also visited Panchtatva Garden, viewed the Green Building of Surat Diamond Bourse & SPINE-4, and signed the visitor booklet. Earlier in the day, the Prime Minister had also inaugurated the new terminal building at Surat Airport.
Addressing the gathering, the Prime Minister remarked that a new diamond has been added to the magnificence of Surat city. “It is not an ordinary diamond, but the best in the world”, Shri Modi said underlining that the radiance of the Surat Diamond Bourse is overshadowing the largest of edifices in the world. He credited the humbleness of Shri Vallabhbhai Lakhani and Shri Laljibhai Patel and the spirit of taking everyone along behind the success of such a huge mission as he congratulated the entire team of Surat Diamond Bourse on the occasion. “Surat Diamond Bourse will now come to the fore along with India’s pride during discussions about diamond bourses in the world”, he emphasized. The Prime Minister said, “Surat Diamond Bourse showcases the abilities of Indian designs, designers, materials and concepts. This building is a symbol of New India’s capabilities and resolutions.” Shri Modi congratulated the entire diamond industry, the people of Surat, Gujarat and India on the inauguration of the Surat Diamond Bourse. Recalling his walkthrough of the Surat Diamond Bourse earlier today, the Prime Minister highlighted the architecture and mentioned the Green Building which can become an example for environment advocates around the world, the overall architecture of the building which can be used as a tool for learning by architecture and structural engineering students, and the Panchtatva Garden which can be used as an example for a lesson in landscaping.
Talking about the two other gifts for Surat, the Prime Minister mentioned the inauguration of a new airport terminal at Surat and the elevation of the status of Surat Airport as an International airport. The gathering gave a standing ovation for the fulfillment of this long pending demand. He informed about the commencement of the Surat Dubai flight and the soon-to-start flight to Hong Kong. “With Surat, Gujarat now boasts three international airports”, he added.
Throwing light on his personal connections and learning experiences with the city of Surat, the Prime Minister mentioned the spirit of Sabka Saath Sabka Prayas. “The soil of Surat differentiates it from the rest”, Shri Modi said, noting that the cotton produced in the region is unmatched. Highlighting Surat’s journey of highs and lows, the Prime Minister stated that Surat’s magnificence attracted the British when they first came to India. He recalled the time when Surat was the manufacturing hub of the largest ships in the world and the port of Surat would hoist flags of ships from 84 countries. “Now, that number will increase to 125”, he added. Throwing light on the hardships faced by the city, the Prime Minister mentioned serious health ailments and floods and recalled how the spirit of the city was questioned. The Prime Minister expressed confidence noting today’s occasion and mentioned that Surat has become one of the top 10 growing cities in the world. He highlighted Surat’s excellent street food, cleanliness and skill development. He underlined that Surat which was known as the Sun City earlier, transformed itself into Diamond City, Silk City and Bridge City through the hard work and dedication of its people. “Today, Surat is the Dream City for lakhs of youth”, he exclaimed. He also noted Surat’s stride in the IT sector and said that it is historic in itself for a modern city like Surat to get such a magnificent building in the form of Diamond Bourse.
The Prime Minister said, “People of Surat know Modi’s guarantee for a very long time.” He said that the diamond bourse is an example of Modi’s guarantee for the people of Surat. Recalling his interaction with the people associated with the diamond trade and the 2014 World Diamond Conference in Delhi, where special notified zones for the diamond industry were announced, the Prime Minister said that the journey has led to a big diamond center in the form of Surat Diamond Bourse, making possible many aspects of diamond trade under one roof. “For artisan, workman and businessman, for all, Surat Diamond Bourse has become a one-stop shop”, he added. The Bourse will have facilities like international banking, safe vaults and jewelry mall leading to 1.5 lakh new jobs, he informed.
Further dwelling on the capabilities of Surat, the Prime Minister mentioned India’s stride from 10th to 5th place in the world economy. “Now Modi has given the guarantee that, in the third innings, India will be among the top 3 economies of the world”, he said. The government has a roadmap for the next 25 years and is working on the goals of a 5 trillion dollar economy and a 10 trillion dollar economy, he added.
Mentioning the efforts to increase exports, the Prime Minister said that the country’s diamond industry will have a big role to play. He asked the titans of industry to explore ways of increasing Surat’s role in increasing the country’s exports. Stating the leading position of India in diamond jewelry exports, silver cut diamonds and lab-grown diamonds he pointed out that in overall global gems-jewelry exports, India’s share is just 3.5 percent. “If Surat decides, then our share in gems-jewelry export can touch double-digit”, the Prime Minister said, reiterating the government's support for the sector. He mentioned measures like declaring the sector as a focus area for export promotion, promotion of patented design, diversification of export products, collaboration for better technology, promotion of lab-grown or green diamonds and special provisions for green diamonds in the budget. He expressed confidence that the sector is bound to get benefitted from the positive global outlook towards India and the growing stature of ‘Make in India’ brand.
The Prime Minister said that the government is increasing the capacity of Surat to further the potential of the people by giving special emphasis on building modern infrastructure in the city. Highlighting Surat’s connectivity, Shri Modi mentioned Surat International Airport, Metro Rail service, and Surat’s Ports including Hazira Port, deep water LNG terminal and multi-cargo port. “Surat is continuously connecting with international trade centers. Very few cities in the world have such international connectivity”, he added. He also mentioned Surat’s connectivity with the Bullet Train Project and the ongoing work on the Western Dedicated Freight Corridor which will strengthen rail connectivity of Surat to Northern and Eastern India. Delhi-Mumbai Expressway is also going to provide new opportunities to the business of Surat. The Prime Minister urged everyone to take maximum advantage of the city’s modern connectivity and said, “If Surat moves forward, Gujarat will move forward. If Gujarat moves forward then the country will move forward.” Concluding the address, the Prime Minister also conveyed his best wishes for the Vibrant Gujarat Summit scheduled for next month
Governor of Gujarat, Shri Acharya Devvrat, Chief Minister of Gujarat, Shri Bhupendra Patel, Union Ministers, Shri Mansukh Mandaviya and Shri Purshottam Rupala, Union Minister of State, Smt Darshana Jardosh, Member of Parliament, Shri C R Patil, Chairman of Surat Diamond Bourse, Shri Vallabhbhai Lakhani and Shri Laljibhai Patel from Dharmanandan Diamond Ltd were present on the occasion.
Background
Surat Diamond Bourse will be the World’s largest and most modern center for international diamond and jewelry business. It will be a global center for trading of both rough and polished diamonds as well as jewelry. Bourse will comprise state-of-the-art ‘Customs Clearance House’ for Import – Export; a Jewelry mall for retail jewelry business and a facility for International Banking and Safe Vaults.

ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ସୁରତ ହୀରା ବଜାର ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଉଦ୍‌ଘାଟିତ
“ସୁରତ ନଗରୀର ଭବ୍ୟତାରେ ଯୋଡି ହେଲା ଏକ ନୂଆ ହୀରକ”
“ସୁରତ ହୀରା ବଜାର ଭାରତୀୟ ଡିଜାଇନର, ଭାରତ ଡିଜାଇନ୍‌, ସାମଗ୍ରୀ ଓ ପରିକଳ୍ପନାର ଦକ୍ଷତାକୁ ପ୍ରତିପାଦିତ କରେ: ଏହି ଭବନ ନୂଆ ଭାରତର ଦକ୍ଷତା ଓ ସଂକଳ୍ପର ପ୍ରତୀକ”
“ସୁରତ ଆଜି ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ଯୁବକ ଯୁବତୀ ପାଇଁ ଏକ ସ୍ୱପ୍ନର ନଗରୀ”
“ସୁରତର ଲୋକେ ମୋଦୀଙ୍କ ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି ବିଷୟରେ ଦୀର୍ଘଦିନରୁ ଅବଗତ”
“ଯଦି ସୁରତ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେବ ତେବେ ଆମ ଦେଶର ଅଳଙ୍କାର ଓ ମଣି ମାଣିକ୍ୟ ଆଦିର ରପ୍ତାନୀ ଦୁଇ ଅଙ୍କ ଛୁଇଁବ”
“ସୁରତ ନିରନ୍ତର ଭାବେ ଆନ୍ତର୍ଜାତିକ ବାଣିଜ୍ୟ କେନ୍ଦ୍ରଗୁଡିକ ସହିତ ସଂଯୋଗ ରକ୍ଷା କରି ଆସୁଛି; ବିଶ୍ୱର ଖୁବ୍ କମ୍ ନଗରୀ ଏଭଳି ଆନ୍ତର୍ଜାତିକ ସମ୍ପର୍କ ରକ୍ଷା କରିଥାନ୍ତି”
“ସୁରତ ଯଦି ଆଗକୁ ବଢିବ, ଗୁଜରାଟ ମଧ୍ୟ ତା’ ସହିତ ଅଗ୍ରଗତି କରିବ; ଗୁଜରାଟର ପ୍ରଗତି ସହିତ ଭାରତ ମଧ୍ୟ ଆଗକୁ ବଢିବ”
17 DEC 2023 1:46PM by PIB Bhubaneswar
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଆଜି ଗୁଜରାଟର ସୁରତ ନଗରୀରେ ଏକ ହୀରା ବଜାରର ଉଦ୍‌ଘାଟନ କରିଛନ୍ତି । ସୁରତ ଡାଇମଣ୍ଡ ବର୍ସ ବା ସୁରତ ହୀରକ ବଜାର ନାମରେ ନାମିିତ ଏହି ବଜାର ହୀରା ବ୍ୟବସାୟ ପାଇଁ ପ୍ରସିଦ୍ଧ ସୁରତ ନଗରୀକୁ ନୂତନ ବ୍ୟାବସାୟିକ ସୁବିଧା ସୁଯୋଗ ଯୋଗାଣ ସହିତ ଏକ ନୂତନ ପରିଚୟ ପ୍ରଦାନ କରିବ । ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ପୂର୍ବରୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ପଞ୍ଚତତ୍ତ୍ୱ ଉଦ୍ୟାନ ପରିଦର୍ଶନ କରିଥିଲେ । ସେ ସୁରତ ଡାଇମଣ୍ଡ ବର୍ସ (ହୀରା ବଜାର)ର ସବୁଜ ଭବନ ଓ ସ୍ପାଇନ-୪କୁ ବୁଲି ଦେଖିଥିଲେ । ଏହା ପରେ ସେ ପରିଦର୍ଶକ ପୁସ୍ତିକାରେ ସ୍ୱାକ୍ଷର କରିଥିଲେ । ଏହା ପୂର୍ବରୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ମୋଦୀଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ମଧ୍ୟ ସୁରତ ବିମାନବନ୍ଦରର ନୂଆ ଟର୍ମିନାଲ ବିଲ୍‌ଡିଂ ଉଦ୍‌ଘାଟିତ ହୋଇଥିଲା ।
ସୁରତ ‘ହୀରା ବଜାର’କୁ ଉଦ୍‌ଘାଟନ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସମବେତ ଜନତାଙ୍କୁ ଉଦ୍‌ବୋଧନ ଦେଇଥିଲେ । ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଏହି ହୀରା ବଜାର ଉଦଘାଟନ୍ ଫଳରେ ସୁରତ ନଗରୀର ଭବ୍ୟତାରେ ଆଉ ଏକ ନୂଆ ହୀରକ ଯୋଡି ହେଲା । ଏହା ମାମୁଲି ହୀରା ନୁହେଁ, ବରଂ ବିଶ୍ୱର ସର୍ବଶ୍ରେଷ୍ଠ ହୀରକ । ସୁରତ ହୀରା ବଜାରର ଚମକ ବିଶ୍ୱର ସର୍ବବୃହତ ପ୍ରାସାଦର ଔଜ୍ୱଲ୍ୟକୁ ମଧ୍ୟ ମ୍ଲାନ କରୁଛି । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଏହି ହୀରା ବଜାର ନିର୍ମାଣ ଏବଂ ଏହା ସହିତ ସମ୍ପୃକ୍ତ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ସମସ୍ତ ଆନୁଷଙ୍ଗିକ କାର୍ଯ୍ୟ ନିମନ୍ତେ ଦୁଇଜଣ ଉଦ୍ୟୋଗୀ ଶ୍ରୀ ବଲ୍ଲଭ ଭାଇ ଲଖାନି ଓ ଶ୍ରୀ ଲାଲଜି ଭାଇ ପଟେଲଙ୍କ ଅବଦାନ ଓ ବିନମ୍ରତାର ଉଚ୍ଚ ପ୍ରଶଂସା କରିଥିଲେ । ଏହି ଦୁଇଜଣ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ସାଥିରେ ନେଇ ସୁରତ ହୀରା ବଜାର ନିର୍ମାଣ କରିବାରେ ସଫଳ ହୋଇଛନ୍ତି । ଏହା ଏକ ପ୍ରକାଣ୍ଡ ଅଭିଯାନ ଏବଂ ଏଥିରେ ସଫଳ ହେବା ଏକ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ଉପଲବ୍ଧି ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ । ସୁରତ ହୀରା ବଜାର ସହ ସମ୍ପୃକ୍ତ ସବୁ ବ୍ୟକ୍ତିବିଶେଷଙ୍କୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଏହି ଅବସରରେ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଇଥିଲେ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ସୁରତ ହୀରା ବଜାର ପ୍ରତିଷ୍ଠା ହୋଇଥିବାରୁ ବିଶ୍ୱର ପ୍ରମୁଖ ହୀରା ବଜାରରେ ଯେତେବେଳେ ଏହାର ବେପାର ବଣିଜ କଥା ଆଲୋଚନା ହେବ ସେତେବେଳେ ସୁରତ ସହିତ ସମଗ୍ର ଭାରତର ଗର୍ବ ଓ ଗୌରବ କଥା ଉଠିବ । ସୁରତ ହୀରା ବଜାର ଭାରତୀୟ ଡିଜାଇନ, ଡିଜାଇନର, ସାମଗ୍ରୀ ଓ ପରିକଳ୍ପନା ଦକ୍ଷତାକୁ ପ୍ରତିପାଦନ କରୁଛି । ଏହି ଭବନ ନୂଆ ଭାରତର ଦକ୍ଷତା ଓ ସଂକଳ୍ପର ପ୍ରତୀକ । ଏଭଳି ଏକ ଆନୁଷ୍ଠାନିକ ସଂଗଠିତ ଓ ଅତ୍ୟାଧୁନିକ ହୀରା ବଜାର ପାଇଁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ସମଗ୍ର ହୀରା ଉଦ୍ୟୋଗ, ସୁରତ ଓ ଗୁଜରାଟର ଜନସାଧାରଣ ଏବଂ ଭାରତବାସୀଙ୍କୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଇଥିଲେ ।
ସେ ମଧ୍ୟ ସୁରତ ହୀରା ବଜାର ବୁଲି ଦେଖିବାର ଅଭିଜ୍ଞତା ବର୍ଣ୍ଣନା କରିଥିଲେ । ଏହି ଭବନର ସ୍ଥାପତ୍ୟ, ସବୁଜ ଭବନ (ଗ୍ରୀନ୍ ବିଲ୍‌ଡିଂ)କୁ ମଧ୍ୟ ପ୍ରଶଂସା କରିଥିଲେ । ଏଭଳି ପରିବେଶ ଅନୁକୂଳ ଭବନ ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱ ପାଇଁ ଉଦାହରଣ ହୋଇପାରିବ ବୋଲି ମତ ଦେଇଥିଲେ । ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଯେଉଁ ଢାଞ୍ଚାରେ ଏହି ଭବନ ନିର୍ମିତ ହୋଇଛି ସେଥିରୁ ସ୍ଥାପତ୍ୟ ଓ ଷ୍ଟ୍ରକ୍‌ଚରାଲ ଇଞ୍ଜିନିୟରିଂର ବିଦ୍ୟାର୍ଥୀମାନେ ଅନେକ କିଛି ଶିଖିବାକୁ ପାଇବେ । ସେ ଆହୁରି କହିଥିଲେ ଯେ ‘ପଞ୍ଚତତ୍ୱ ଗାର୍ଡେନ’ଯେଉଁ ଶୈଳୀରେ ନିର୍ମିତ ହୋଇଛି ତାହା ଲ୍ୟାଣ୍ଡ ସ୍କେପିଂ (ଭୂ-ଦୃଶ୍ୟାବଳୀ)ର ଏକ ଶିକ୍ଷଣୀୟ ନମୁନା ।
ସୁରତର ଅନ୍ୟ ଦୁଇଟି ଉପହାର ସମ୍ପର୍କରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ସୁରତ ବିମାନ ବନ୍ଦରର ନୂଆ ଟର୍ମିନାଲର ଉଦ୍‌ଘାଟନ ଏବଂ ଏହି ବିମାନ ବନ୍ଦରର ପାହ୍ୟା ବୃଦ୍ଧି କରି ଏହାକୁ ଆନ୍ତର୍ଜାତିକ ମାନ୍ୟତା ପ୍ରଦାନ ଏହି ହୀରକ ନଗରୀର ବାୟୁସେବାକୁ ପ୍ରସାରିତ କରିବ । ଏହା ଦ୍ୱାରା ନଗରବାସୀଙ୍କୁ ନୂତନ ସୁବିଧା ମିଳିବା ସହିତ ବ୍ୟବସାୟ ବାଣିଜ୍ୟ ସୁଗମ ହେବ । ନଗରବାସୀଙ୍କର ଏହି ଦୁଇଟି ଦୀର୍ଘକାଳୀନ ଦାବି ପୂରଣ ହୋଇଥିବାରୁ ଉପସ୍ଥିତ ଲୋକେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କଥାକୁ ବିପୁଳ କର ତାଳି ଦେଇ ସମର୍ଥନ ଜଣାଇଥିଲେ ।
ସୁରତ ନଗରୀ ସହିତ ତାଙ୍କର ବ୍ୟକ୍ତିଗତ ସମ୍ପର୍କ ଓ ଅନୁଭବ ସମ୍ପର୍କରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଏଠାରେ ‘ସବ୍‌କା ସାଥ୍‌, ସବ୍‌କା ପ୍ରୟାସ’ର ଭାବନା ଓ ଉତ୍ସାହ ରହିଛି । ସୁରତ ମାଟି ମଧ୍ୟ ଦେଶର ଅନ୍ୟ ଭାଗର ଭୂମିଠାରୁ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର । ଏହି ଅଞ୍ଚଳରେ ଉତ୍ପାଦିତ ହେଉଥିବା ‘କପା’ର ପଟାନ୍ତର ନାହିଁ । ଉତ୍‌ଥାନ ପତନ ଦେଇ ଇତିହାସ ପୃଷ୍ଠାରେ ଗତି କରି ଶେଷରେ ଏକ ପରିଚୟ ପାଇଥିବା ଏହି ନଗରୀ ବ୍ରିଟିଶମାନଙ୍କୁ ପ୍ରଥମେ ଆକର୍ଷିତ କରିଥିଲା । ସୁରତ ମଧ୍ୟ ବିଶ୍ୱର ସର୍ବବୃହତ୍ ଜାହାଜ ନିର୍ମାଣ କେନ୍ଦ୍ର ଥିଲା । ସୁରତ ବନ୍ଦରରେ ୮୪ଟି ଦେଶର ଜାହାଜ ଲଙ୍ଗର ପକାଉଥିଲେ ଏବଂ ସେ ସବୁ ଦେଶର ପତାକା ଉଡୁଥିଲା । ଏବେ ସେହି ସଂଖ୍ୟା ୧୨୫କୁ ବୃଦ୍ଧି ପାଇବ । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମଧ୍ୟ ସହରର ବନ୍ୟା ଓ ବ୍ୟାଧି ବିପତ୍ତି କଥା ତାଙ୍କ ଭାଷଣରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରି ସହରବାସୀ କିପରି ଅକଥନୀୟ ଦୁର୍ଦ୍ଦଶା ଅତୀତରେ ଭୋଗିଥିଲେ ତାହା କହିଥିଲେ । ସେତେବେଳେ ସୁରତ ନଗରୀର ଚେତନାକୁ ବାହାରର ବହୁ ଲୋକ ପ୍ରଶ୍ନ କରିଥିଲେ । ତେବେ ନଗରବାସୀ ସେ ବିପତ୍ତିର ମୁକାବିଲା କରି ପୁନର୍ବାର ସ୍ୱାଭାବିକ ଜୀବନଯାପନ କରିବାରେ ସଫଳ ହୋଇଥିଲେ । ଏବେ ସୁରତ ବିଶ୍ୱର ଶ୍ରେଷ୍ଠ ୧୦ ଅଭିବୃଦ୍ଧିଶାଳୀ ନଗରୀ ମଧ୍ୟରେ ସ୍ଥାନ ପାଇବା ଏକ ବଡ ସଫଳତା । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସୁରତର ଷ୍ଟ୍ରୀଟ୍‌ଫୁଡ୍ (ରାସ୍ତାରେ ବିକ୍ରି ହେଉଥିବା ଖାଦ୍ୟ), ଏହାର ପରିଷ୍କାର ପରିଚ୍ଛନ୍ନତା, ଦକ୍ଷତା ବିକାଶ ଆଦି ସମ୍ପର୍କରେ କହିଥିଲେ । ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ସୁରତ ଯାହା ଏକଦା ସୂର୍ଯ୍ୟନଗରୀ ନାମରେ ପରିଚିତ ଥିଲା ତାହା କାଳକ୍ରମେ ହୀରକ ନଗରୀ, ରେଶମୀ ନଗରୀ (ସିଲକ୍ ସିଟି) ଓ ବ୍ରିଜ୍ ସିଟି (ସେତୁନଗରୀ)ରେ ପରିଣତ ହୋଇଛି । ନଗରୀର କିଛି ପରିବର୍ତ୍ତନ ପଛରେ ରହିଛି ଏଠାକାର ଲୋକଙ୍କ କଠିନ ପରିଶ୍ରମ ଓ ତ୍ୟାଗ । “ଆଜି ସୁରତ ଦେଶର ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ଯୁବକଯୁବତୀଙ୍କର ସ୍ୱପ୍ନର ନଗରୀ ପାଲଟିଛି” ପୋଲି ସେ କହିଥିଲେ । ସୁରତ ସହରରେ ଆଇଟି ଶିଳ୍ପୀର ଦ୍ରୁତ ବିକାଶ ସମ୍ପର୍କରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିବା ସହିତ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଡାଇମଣ୍ଡ ବର୍ସ ବା ହୀରକ ବଜାର ପାଇଁ ଯେଉଁ ଭବ୍ୟ ଭବନ ନିର୍ମାଣ କରାଯାଇଛି ତାହା ଆଧୁନିକ ସୁରତ ନଗରୀର ମର୍ଯ୍ୟାଦା ଅନୁରୂପ ହୋଇଛି ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ସୁରତର ଜନସାଧାରଣ ଦୀର୍ଘଦିନ ଧରି ମୋଦୀ ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି ବିଷୟରେ ଭଲଭାବେ ଅବଗତ । ଏହି ହୀରା ବଜାର ନିର୍ମାଣ ମୋଦୀ ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟିର ଏକ ଫଳ । ୨୦୧୪ରେ ଦିଲ୍ଳୀରେ ଅନୁଷ୍ଠିତ ବିଶ୍ୱ ହୀରକ ସମ୍ମେଳନ ଅବସରରେ ସେ ହୀରା ବ୍ୟବସାୟ ସହିତ ସମ୍ପୃକ୍ତ ଭାରତୀୟଙ୍କ ସହିତ କଥା ହୋଇ ସେମାନଙ୍କ ଅଭାବ ଅସୁବିଧା ବୁଝିଥିଲେ । ଏହା ପରେ ଦେଶର ହୀରା ଉଦ୍ୟୋଗ ପାଇଁ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ବିଜ୍ଞପିତ ଜୋନ ଘୋଷଣା ପ୍ରକ୍ରିୟା ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିଲା । ଏହି ପ୍ରୟାସରୁ ଆଜି “ସୁରତ ଡାଇମଣ୍ଡ ବର୍ସ” ବା ହୀରା ବଜାର ନିର୍ମାଣ ସମ୍ଭବ ହୋଇଛି । ଗୋଟିଏ ଛାତତଳେ ହୀରା କଟେଇ, ସଫେଇ, ଡିଜାଇନ, ଗହଣା ପ୍ରସ୍ତୁତି, ବିକ୍ରିବଟା, ରପ୍ତାନୀ ସବୁ ହୋଇପାରିବ । ଗୋଟିଏ ସ୍ଥାନରେ ମାଲିକ, କାରିଗର, ବ୍ୟବସାୟୀ, କ୍ରେତା ଏକତ୍ର ହୋଇପାରିବେ। ଏହା ଏକ ‘ୱାନ ଷ୍ଟପ୍ ସପ୍‌’ରେ ପରିଣତ ହୋଇଛି । ଏଠାରେ ଇଣ୍ଟର ନ୍ୟାଶନାଲ ବ୍ୟାଙ୍କିଙ୍ଗ୍‌, ସେଫ୍ ଭଲ୍ଟ ଓ ଜୁଏଲାରୀ ମଲ୍ ସୁବିଧା ଉପଲବ୍ଧ । ଏଠାରେ ୧.୫ଲକ୍ଷ ନିଯୁକ୍ତି ସୃଷ୍ଟି ହେବ ବୋଲି ସେ ସୂଚନା ଦେଇଥିଲେ । ସୁରତକୁ ମିଶାଇ ଗୁଜରାଟରେ ଏବେ ତିନିଟି ଆନ୍ତର୍ଜାତିକ ବିମାନ ବନ୍ଦର କାର୍ଯ୍ୟକ୍ଷମ । ସୁରତରୁ ଦୁଇାଇ ଓ ହଂକଂ କୁ ଖୁବ୍ ଶୀଘ୍ର ସିଧା ବିମାନ ସେବା ଆରମ୍ଭ ହେବ ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ।
ସୁରତର ଦକ୍ଷତା ସମ୍ପର୍କରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ବିଶ୍ୱ ଅର୍ଥନୀତିରେ ଭାରତ ଦଶମରୁ ପଂଚମ ସ୍ଥାନକୁ ଉଠିବା ଏଭଳି ଅଭିବୃଦ୍ଧିଶୀଳ ନଗରୀର ବିଶେଷ ଭୂମିକା ରହିଛି । ମୋଦୀଙ୍କ ତୃତୀୟ ପାଳି ଶାସନରେ ଭାରତ ବିଶ୍ୱର ତୃତୀୟ ବୃହତ୍ ଅର୍ଥନୀତିରେ ପରିଣତ ହେବ । ଆସନ୍ତା ୨୫ ବର୍ଷ ପାଇଁ ସରକାର ଦେଶର ବିକାଶର ଏକ ନକ୍‌ସ।। ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିଛନ୍ତି । ତଦନୁସାରେ କାମ ହେଉଛି, ଦେଶର ଅର୍ଥନୀତିକୁ ୫ଟ୍ରିଲିୟନରୁ ୧୦ ଟ୍ରିଲିୟନରେ ପହଞ୍ଚାଇବାକୁ ଯୋଜନାବଦ୍ଧଭାବେ ସରକାର କାମ କରୁଛନ୍ତି ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଦେଶର ରପ୍ତାନୀ ବୃଦ୍ଧି ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିବା ସହିତ କହିଥିଲେ ଯେ ଏଥିରେ ହୀରା ଉଦ୍ୟୋଗର ଏକ ବଡ ଭୂମିକା ରହିବ । ସୁରତର ଉଦ୍ୟୋଗପତିମାନେ ରପ୍ତାନୀ ବୃଦ୍ଧିରେ ପ୍ରମୁଖ ଦାୟିତ୍ୱ ନିର୍ବାହ କରିବାକୁ ସେ ଆହ୍ୱାନ ଦେଇଥିଲେ । ସେ ଆହୁରି କହିଥିଲେ ଯେ ଭାରତର ସିଲଭର କଟ୍ ଡାଇମଣ୍ଡ ଓ ପରୀକ୍ଷାଗାରରେ ଉତ୍ପାଦିତ ହୀରା ସମେତ ହୀରାଗହଣାର ଚାହିଦା ବିଦେଶରେ ଭଲ । ଏହା ସତ୍ୱେ ବିଶ୍ୱ ହୀରା ଓ ଅଳଙ୍କାର ରପ୍ତାନୀରେ ଭାରତର ଅଂଶ ମାତ୍ର ୩.୫ ଶତାଂଶ । ‘ସୁରତ ନଗରୀ ଯଦି ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେବ ତେବେ ଭାରତର ହୀରା, ରତ୍ନ, ମାଣିକ୍ୟପଥର ଓ ଗହଣା ରପ୍ତାନୀ ପରିମାଣ ଯଥେଷ୍ଟ ବଢି ପାରିବ । ଏବେ ଏହା ଏକ ଅଙ୍କରେ ଥିବାବେଳେ ଏହା ଦୁଇ ଅଙ୍କରେ ପହଞ୍ଚିପାରିବ । ଏହି କ୍ଷେତ୍ର ପାଇଁ ସରକାର ଦେଇଥିବା ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ସମ୍ପର୍କରେ ସେ ଦୋହରାଇଥିଲେ । ଏହାକୁ ସରକାର ରପ୍ତାନୀ ପାଇଁ ଏକ ‘ଫୋକ୍‌ସ୍ ଏରିଆ’ ଭାବେ ଘୋଷଣା କରିଛନ୍ତି । ଏହା ଛଡା ପ୍ୟାଟେଣ୍ଟ ହୋଇଥିବା ଡିଜାଇନକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ, ଉତ୍ତମ ବୈଷୟିକ ସହଯୋଗ ଓ ସବୁଜ (ପରୀକ୍ଷାଗାରରେ ପ୍ରସ୍ତୁତ ) ହୀରା ଉତ୍ପାଦନ ନିମନ୍ତେ ବଜେଟରେ ଅର୍ଥ ବ୍ୟବସ୍ଥା କଥା ସେ କହିଥିଲେ । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ହୀରା ଉଦ୍ୟୋଗକୁ “ମେକ୍ ଇନ୍ ଇଣ୍ଡିଆ”ର ଏକ ବ୍ରାଣ୍ଡରେ ପରିଣତ କରିବାକୁ ଆହ୍ୱାନ ଦେଇଥିଲେ । ।
ସୁରତ ଲୋକଙ୍କ ଦକ୍ଷତା ଏବଂ ଏଠାକାର ସମ୍ଭାବନାକୁ ଦେଖି କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର ଏହି ନଗରୀର ସାମର୍ଥ୍ୟ ବଢାଇବାକୁ ଉଦ୍ୟମ କରୁଛନ୍ତି । ଏଥି ପାଇଁ ଭିତ୍ତିଭୂମି ବିକାଶ ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱ ପ୍ରଦାନ କରାଯାଉଛି । ଆନ୍ତର୍ଜାତିକ ବିମାନ ବନ୍ଦର, ମେଟ୍ରୋ ରେଲ ସେବା, ସୁରତ ସହିତ ହାଜିରା ବନ୍ଦରର ବିକାଶ, ଗଭୀର ଜଳ ଏଲ୍‌ଏନ୍‌ଜି ଟର୍ମିନାଲ ଓ ମଲ୍ଟି କାର୍ଗୋ ପୋର୍ଟ ଆଦି ଫଳରେ ସୁରତ ଏକ ବିଶ୍ୱର ଆନ୍ତର୍ଜାତିକ ବାଣିଜ୍ୟ କେନ୍ଦ୍ରଗୁଡିକ ସହିତ ସମ୍ପୃକ୍ତ । ବିଶ୍ୱର ଖୁବ୍ କମ୍ ନଗରୀରେର ଏଭଳି ଆନ୍ତର୍ଜାତିକ ସଂଯୋଗ ସୁବିଧା ରହିଛି । ବୁଲେଟ୍ ଟ୍ରେନ ପ୍ରକଳ୍ପ ସହିତ ସୁରତକୁ ସଂଯୋଗ କରିବା ଏବଂ ନିର୍ମାଣାଧୀନ ୱେଷ୍ଟର୍ଣ୍ଣ ଡେଡିକେଟେଡ୍ ଫ୍ରେଟ୍ କରିଡର ଦ୍ୱାରା ଏହି ନଗରୀ ବିଶେଷ ଉପକୃତ ହେବ । ରେଳ କରିଡର ଦ୍ୱାରା ସୁରତ ଉତ୍ତର ଓ ପୂର୍ବ ଭାରତ ସହିତ ସିଧାସଳଖ ସମ୍ପୃକ୍ତ ହୋଇପାରିବ । ଏହା ଫଳରେ ବାଣିଜ୍ୟ ବ୍ୟବସାୟ ସୁଗମ ହେବ ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ,“ସୁରତ ଯଦି ଆଗକୁ ବଢିବ, ଗୁଜରାଟ ମଧ୍ୟ ତା’ ସହିତ ଅଗ୍ରଗତି କରିବ; ଗୁଜରାଟର ପ୍ରଗତି ସହିତ ଭାରତ ମଧ୍ୟ ଆଗକୁ ବଢିବ ।”
ଆସନ୍ତା ମାସରେ “ଭାଏବ୍ରାଣ୍ଡ ଗୁଜରାଟ ସମ୍ମିଟ୍‌’ ଆୟୋଜିତ ହେଉଛି । ଏହି ବ୍ୟାବସାୟିକ ଶିଖର ବାର୍ତ୍ତାର ସଫଳତା କାମନା କରି ପ୍ର୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ତାଙ୍କର ଭାଷଣ ଶେଷ କରିଥିଲେ ।
ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଗୁଜରାଟର ରାଜ୍ୟପାଳ ଶ୍ରୀ ଆଚାର୍ଯ୍ୟ ଦେବବ୍ରତ, ଗୁଜରାଟର ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଭୂପେନ୍ଦ୍ର ପଟେଲ, କେନ୍ଦ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ମନସୁଖ ମାଣ୍ଡବୀୟକ ଓ ଶ୍ରୀ ପୁରୁଷୋତ୍ତମ ରୁପାଲା, କେନ୍ଦ୍ର ରାଷ୍ଟ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀମତୀ ଦର୍ଶନା ଜରଦୋଶ, ସାଂସଦ ଶ୍ରୀ ସି. ଆର ପାଟିଲ, ସୁରତ ଡାଇମଣ୍ଡ ବର୍ସର ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ଶ୍ରୀ ବଲ୍ଲଭ ଭାଇ ଲଖାନୀ, ଧର୍ମନନ୍ଦନ ଡାଇମଣ୍ଡ ଲିଃର ଶ୍ରୀ ଲାଲଜୀ ଭାଇ ପଟେଲ ପ୍ରମୁଖ ଉପସ୍ଥିତ ଥିଲେ ।
ସୁରତ ଡାଇମଣ୍ଡ ବର୍ସ (ହୀରା ବଜାର) ଆନ୍ତର୍ଜାତିକ ହୀରା ଓ ଅଳଙ୍କାର କାରବାର କ୍ଷେତ୍ରରେ ବିଶ୍ୱର ସର୍ବବୃହତ୍ ବଜାର ହେବ । ଏଠାରେ ଉଭୟ ପଲିସ୍ ଓ ଅଣପଲିସ୍ ହୀରା ଆନ୍ତର୍ଜାତିକ କାରବାର ପାଇଁ ମିଳିବ । ଏହା ବିଶ୍ୱର ସବୁଠୁ ଉନ୍ନତ ଏବଂ ଅତ୍ୟାଧୁନିକ ଟେକ୍‌ନୋଲୋଜି ଥିବା ହୀରା ବଜାର । ଏଠାରେ ରପ୍ତାନୀ ପାଇଁ ସୀମା ଶୁଳ୍କ କ୍ଲିୟରିଂ ହାଉସ, ଖୁଚୁରା ଅଳଙ୍କାର ଓ ହିରା କିଣିବାକୁ ମଲ୍‌, ଆନ୍ତର୍ଜାତିକ ବ୍ୟାଙ୍କିଙ୍ଗ ଓ ସେଫ୍ ଭଲ୍ଟ ଉପଲବ୍ଧ ।