Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at the launch of Viksit Bharat 2047 -- Voice of Youth via video conferencing
11 DEC 2023 12:36PM by PIB Delhi
Namaskar!
My colleague in the Union Cabinet, Dharmendra Pradhan ji, governors from across the country, distinguished personalities in the field of education, ladies and gentlemen!
Today is a very important day concerning the resolutions of a ‘Viksit Bharat’. I extend special congratulations to all the governors for organizing this workshop related to the ‘Viksit Bharat’. You have brought all those colleagues who bear the responsibility of guiding the youth of the country together on one platform. The role of educational institutions leads to individual development, and the nation is built through individual development. In the era in which Bharat finds itself currently, the campaign for individual development has become extremely crucial. I extend my best wishes to all of you for the success of the Voice of Youth Workshop.
Friends,
Every country experiences a phase in its history when it propels its developmental journey multiple folds ahead. It's like the ‘Amrit Kaal’ (golden era) for that nation. For Bharat, this ‘Amrit Kaal’ has arrived now. This is the period in the history of Bharat when it is about to take a quantum leap. There are numerous examples around us of countries that have, at a certain point in time, taken such a quantum leap and transformed themselves into developed nations. That's why I say, now is the time for Bharat, this is the right time. We must make the most of every moment of this ‘Amrit Kaal’; we can't afford to lose even a single moment.
Friends,
Our prolonged struggle for freedom is also an inspiration for all of us. When we entered the field with a goal, with enthusiasm and determination, considering freedom as the ultimate objective, we succeeded. During this period, be it through Satyagraha, the path of revolution, awareness about Swadeshi, or the consciousness of social and educational reforms, all these streams together became a source of the strength of the freedom movement. It was during this era that institutions like Banaras Hindu University, Lucknow University, Visva Bharati, Gujarat Vidyapith, Nagpur University, Annamalai University, Andhra University, University of Kerala, and many others contributed to strengthening the consciousness of the nation. This was the time when a new awareness about freedom among the youth was spread across all streams. A whole generation dedicated to freedom emerged. A thought developed in the country that whatever has to be done, it should be for freedom, and it should be done now. If someone spun the wheel, it was also for freedom. If someone boycotted foreign goods, it was also for freedom. If someone recited poetry, it was also for freedom. If someone wrote in a book or newspaper, it was also for freedom. If someone distributed pamphlets, it was also for freedom.
Similarly, today, every individual, every institution, every organization must move forward with the pledge that whatever I do, it should be for a ‘Viksit Bharat’. Your goals, your resolutions should have only one aim - ‘Viksit Bharat’. As a teacher, think about what you can do to help the country achieve the goal of a ‘Viksit Bharat’. As a university, think about what you can do to make Bharat developed rapidly. In whatever field you are in, think what and how it can be done so that Bharat moves ahead rapidly on its path to becoming developed?
Friends,
Your role in the education institutes that you represent is to channelize the energy of the youth towards this goal. Every youth coming to your institutions has some special features. They should be connected to the stream of building a ‘Viksit Bharat’ regardless of their diverse thoughts. I would like you all to think, even beyond your scope, and think out of the box to contribute to the vision of Viksit Bharat@2047. You should launch special campaigns, provide leadership and express things in simple language so that more and more youth from every college and university in the country can join this campaign. The Viksit Bharat@2047 section has been launched on MyGov today. It includes a section for ideas related to the vision of a ‘Viksit Bharat’. Since the beginning of the word ‘Idea’ starts with 'I,' the section needs ideas that describe what individuals can do themselves. As 'I' comes first in Idea, it also comes first in India. It means that if we want to achieve success, attain goals, and bring about the right results, it all starts with our own 'I.' On this online ideas portal --MyGov platform -- suggestions can be given for five different themes. There is also a provision for awards for the top 10 suggestions.
Friends,
When I talk about suggestions, the sky is wide open before you. We need to prepare a generation in the coming years that will be the backbone of the country, providing leadership and direction. We need to prepare a young generation for the country that prioritizes the welfare of the nation and places its duties above all. We shouldn't limit ourselves to just education and skills. As citizens, we also need to make efforts in the direction of how to keep the citizens of the country vigilant 24/7. We need to instil awareness in society that they should not jump traffic signals no matter whether cameras are installed or not. People should have such a sense of duty that they should reach the office on time and work diligently to fulfil their responsibilities. Whatever products are made here, their quality should be so excellent that the consumers should feel proud when they see the 'Made in India' label on it.
When every citizen of the country, regardless of their role, starts fulfilling their duties, the country will also progress. Now, for example, issues related to the use of natural resources. When seriousness about water conservation increases, when seriousness about saving electricity increases, when the use of chemicals to save Mother Earth decreases, when there is a seriousness about using public transport more, society, the country and every sector will experience a significantly positive impact. I can give you numerous examples of such positive impacts.
You'd also agree that these are small things but they have a significant impact. Your suggestions on how to give new energy to the cleanliness movement would also be crucial. Your suggestions on how our youth can cope with the side effects of modern lifestyle would also be important. Besides the world of mobile phones, our youth should also explore the outside world; that is equally essential. As a teacher, you need to plant thoughts in the minds of students, both in the present and future generations. You also need to become a role model for your students. When the citizens of the country think in the interest of the country, only then can we build an empowered society. And you also know that the way society thinks is reflected in governance. If I talk about the field of education, there are so many subjects related to it. After a three to four-year course, our educational institutions provide certificates and degrees. But shouldn't we ensure that every student has some mandatory skills? Discussions on these topics and related suggestions will clearly define the path of the journey towards a ‘Viksit Bharat’. Therefore, you should lead extensive discussions on these topics at every campus, institution, and state level as part of a comprehensive process of deliberation.
Friends,
This ‘Amrit Kaal’ of building a ‘Viksit Bharat’ is akin to the intense focus we often witness during exam days. Students are confident about their exam performance, yet they leave no stone unturned until the last moment. Each student invests everything, aligning every moment with a single goal. And when the exam dates approach, the dates are declared, it feels like the entire family's examination date has arrived. It's not just the students; the entire family operates within the realm of discipline. For us too, as citizens of the country, the exam date has been declared. We have a 25-year period of “Amrit Kaal’. We have to work around the clock for this ‘Amrit Kaal’ and for the goals of a ‘Viksit Bharat’. This environment requires us to collectively shape it into a family, and this is a shared responsibility for all of us.
Friends,
Today, the world's population is rapidly aging, and Bharat is empowered by its youth. Experts suggest that in the coming 25-30 years, Bharat will lead in terms of the working-age population. Therefore, the eyes of the entire world are on the youth of Bharat. Youth is not only the agent of change but also the beneficiary of change. The young colleagues in colleges and universities today are the ones who will shape their careers in these crucial 25 years. These youth will be building new families, creating a new society. Thus, determining the kind of ‘Viksit Bharat’ we want is a right that belongs to our youth most of all. With this spirit, the government aims to connect every youth with the action plan for a ‘Viksit Bharat’. It wants to incorporate the voice of the country's youth into the policy framework for the ‘Viksit Bharat’. Since you are in close contact with the youth, the contribution of all of you is highly significant in this regard.
Friends,
We need to walk the roadmap of progress, and it won't be solely determined by the government; the nation will shape it. Every citizen will have to give his input and actively participate in it. ‘Sabka Prayas’, meaning everyone's effort, is a mantra that turns the biggest resolutions into reality. Whether it's the Swachh Bharat Abhiyan, Digital India campaign, dealing with COVID-19, or the idea of Vocal for Local, we have all witnessed the power of ‘Sabka Prayas’. It is through ‘Sabka Prayas’ that a ‘Viksit Bharat’ will materialise. You, the learned individuals, are the ones shaping the vision of the country's development, channelling the youth power. Therefore, expectations from you are more than ever. This is a grand campaign to script the future of the nation. Every suggestion from you will enhance the grandeur of a ‘Viksit Bharat’.
Once again, I extend my best wishes for today's workshop. I firmly believe that the movement starting today will lead us to a ‘Viksit Bharat’ by 2047. The journey begins today, leadership is in the hands of educators, students, and educational institutions, and it's a period that builds the nation and the generation itself. I wish you all the best! Thank you.
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
ভিদিও কনফরেন্সিংগী খুৎথাংদা বিকসিত ভারত ২০৪৭—ভোইস ওফ য়ুথ হৌদোকপদা প্রধান মন্ত্রীনা পীখিবা ৱারোল
11 DEC 2023 12:36PM by PIB Imphal
খুরুমজরি!
কেন্দ্রগী মন্ত্রীমন্দলগী ঐগী মরুপ, ধর্মেন্দ্র প্রধান জি, লৈবাক শীনবা থুংবগী রাজ্যপালশিং, ইজুকেসনগী লমদা শক্নাইরবা মীওইশিং, ইবেম্মাশিং অমসুং ইবুংঙোশিং !
ঙসি অসি ‘বিকসিত ভারত’ অমগী ৱাশক লৌনবা মরুওইবা নুমিৎ অমনি। বিকসিত ভারতকা মরী লৈনবা ৱার্কশোপ অসি শীনবগীদমক ঐনা খন্ননা রাজ্যপালশিং থাগৎচরি। লৈবাক অসিগী নহারোলশিং লমজিংনবা থৌরাং লৌরিবা মীওইশিং মফম অমদা পুনশিল্লে। মহৈলোয়শঙশিংনা লনাই মীওইশিং চাউখৎহল্লে, অমসুং লনাই মীওইশিং চাউখৎপদগী লৈবাক অসি চাউখৎলকপনি। লনাই মীওই চাউখৎনবা খোঙজং অসি য়াম্না মরুওই। ভোইস ওফ য়ুথ ৱার্কশোপ অসি মাইপাকহনবগীদমক ঐনা ঐগী য়াইফ-পাউজেল পীজরি।
মরুপশিং,
লৈবাক খুদিংমক্না মসিগী পুৱারিদা চাউখৎপগী খোঙচত্তা তাঙ্কক অমা থেংনৈ। মসি লৈবাক অদুগী ‘অমৃত কাল’(সনাগী যুগ)নি। ভারতকী ওইনা, হৌজিক মসিগী ‘অমৃত কাল’ অসি থুংলরে। মসি ভারতকী পুৱারিদা চাউখৎনবগী তাঙ্কক অমনি। মতমগী ইচেলগী তাঙ্কক অমদা, চাউখৎপা পুরকখিবা অমসুং মখোয় মশামক অওনবা পুরক্তুনা চাউখৎলবা লৈবাকশিং ওইখিবা লৈবাক কয়া ঐখোয়গী অকোয়বদা লৈরি। মরম অদুনা ঐনা হৌজিক অসি ভারতকী মতমনি, মসি চপ চারবা মতমনি হায়রিবনি। ঐখোয়না মসিগী ‘অমৃত কাল’গী মিকুপ খুদিং শীজিন্নগদবনি অমসুং ঐখোয়না মিকুপ অমা ফাওবা মাঙহল্লোইদবনি।
মরুপশিং,
নিংতম্বগীদমক ঐখোয়না মতম শাংনা লান্থেংনখিবা অসিনা ঐখোয় খুদিংমক্কী ইথিল অমসু ওইরে। ঐখোয়না পান্দম অমগা লোয়ননা, থৱায় য়াওবা অমসুং খাংবা কনবগা লোয়ননা ফিল্দদা চঙবা মতমদা, নিংতম্বা হায়বসিনা অমতা ঙাইরবা পান্দমনি, ঐখোয়না মাইপাকখি। তাঙ্কক অসিগী মনুংদা, মসি সত্যগ্রাহগী খুৎথাংদা, য়াওলগী লম্বীদা,শ্বাদেসিগী মরমদা খঙহন্দুনা, নত্ত্রগা খুন্নাইগী অমসুং লাইরিক-লাইশুগী অওনবশিং পুরক্তুনা, হায়রিবা ময়াম অসি নিংতম ইহৌগী থৌনাগী হৌরকফম অমা ওইরকখি। মতম অসিদা বারানস হিন্দু য়ুনিভর্সিতি, লখনৌ য়ুনিভর্সিতি, বিশ্বা ভারতি, গুজরাত বিদ্যপিথ, নাগপুর য়ুনিভর্সিতি, অন্নামালাই য়ুনিভর্সিতি, অন্ধ্র য়ুনিভর্সিতি, কেরলা য়ুনিভর্সিতি অমসুং অতোপ্পা কয়ানা লৈবাক অসি মিকপ থোকহনবদা মতেং পাংখি। হায়রিবা মতম অসিদা হিরম খুদিংমক্তা নহারোলশিংগী মরক্তা নিংতম্বগী মতাংদা অনৌবা লৌশিং কয়া শন্দোকখি। নিংতম্বা ফংনবা মীরোল অমা পুন্না কৎথোকখি। লৈবাক অমদা লৈরিবা ৱাখল্লোন অদু নিংতম্বগী ওইগদবনি, অমসুং মসি হৌজিমক পাংথোক্কদবনি। কনাগুম্বা অমনা চকা অমা লৈরবদি, মদু নিংতম্বগী ওইগদবনি। কনাগুম্বা অমনা মপান লৈবাক্কী পোৎ-চৈশিং বোইকোত তৌরবদি, মদুসু নিংতম্বগী ওইগদবনি। কনাগুম্বা অমনা শৈরেং থিরিবদি, মদু নিংতম্বগী ওইগদবনি। কনাগুম্বা অমনা লাইরিক অমদা নত্ত্রগা পাউচেদা ইরবদি মদু নিংতম্বগী ওইগদবনি। কনাগুম্বা অমনা চেজায়শিং য়েন্থোক্লবদি, মদু নিংতম্বগী ওইগদবনি।
মসিগা চপ মান্ননা, লনাই মীওই খুদিংমক, মহৈলোয়শঙ খুদিংমক, লুপ খুদিংমক, ঐনা পাংথোক্লিবা থবক অসি ‘বিকসিত ভারত’ অমগীদমক্নি হায়না ৱাশকপগা লোয়ননা থবক তৌগদবনি। অদোমগী পান্দমসিং, অদোমগী ৱাশকশিং ‘বিকসিত ভারত’ খক্তগী পান্দম ওইগদবনি। য়ুনিভর্সিতি অমা ওইনা, লৈবাক অসিনা বিকসিত ভারত অমগী পান্দম ফংনবা অদোম্না করি মতেং পাংবা ঙমগনি হায়বদু খনবীয়ু। অদোমনা থবক তৌরিবা হিরম অদু ওইনিংবা অমা ওইজসনু, চাউখৎলবা লৈবাক অমা ওইহন্নবা করি কমদৌনা থবক পাংথোক্কনি হায়বদু খনবীয়ু।
মরুপশিং,
অদোমগী মহৈলোয়শঙশিং অদুনা হায়রিবা পান্দম অসি ফংনবা নহারোলশিংগী থৌনা চুম্না শীজিন্নগদবনি। অদোমগী মহৈলোয়শঙশিংদা লাক্লিবা নাহা খুদিংমক অখন্নবা গুন খর চেনবা ঙাক্তনি। মখোয়গী তোঙান-তোঙানবা ৱাখল্লোন লৈজরবসু ‘বিকসিত ভারত’ অমা শেমগৎনবা ইচেলদা মখোয় শম্নহনগদবনি। বিকসিত ভারত @2047 গী পান্দমদা মতেং পাংনবা ময়ামদগী তোখাইনা ৱাখল খনগদবনি, অদোমগী থবক পাংথোক-চাউথোক্কদবনি। অদোম্না অখন্নবা কেম্পেন হৌদোক্কদবনি, লৈবাক অসিগী কলেজ অমসুং য়ুনিভর্সিতি খুদিংগী নহারোলশিং কেম্পেন অসিদা হেন্না শরুক য়ানবা অদোম্না লুচিংগদবনি অমসুং অচম্বা লোলশিং শীজিন্নগদবনি। ঙসি MyGov তা বিকসিত ভারত @2047 হাংদোক্লে। মসি ‘বিকসিত ভারত’ অমগী পান্দমগা মরী লৈনবা অনৌবা ৱাখল্লোনশিংগী সেক্সন অমা য়াওরে। ‘আইদিয়া’ হায়বা ৱাহৈ অসি ‘আই’না হৌবগা লোয়ননা, লনাই মীওইশিংনা মখোয় মশামক করি তৌবা য়াবগে হায়বদু ফোঙদোকপা অনৌবা ৱাখল্লোনশিং সেক্সন অসিদা দরকার ওই। করিগুম্বা ঐখোয়না মাইপাকপা অমসুং পান্দমশিং ফংবা পাম্লবদি, মসি ঐখোয় ইশাগী ‘আই’না হৌগদবনি। মসিগী ওনলাইন আইদিয়াস পোর্তেল—MyGov প্লেতফোর্মদা তোঙান-তোঙানবা থিম মঙাদা পাউতাকশিং পীগদবনি। অফবা পাউতাক ১০ মনা পীনবা খুদোংচাবশিং লৈরি।
মরুপশিং,
ঐনা পাউতাকশিংগী মতাংদা হায়রিবা অসিদা, অতিয়া অসি অদোমগীদমক থোং লাউনা হাংদোক্লে। লমজিংদুনা অমসুং মাইকৈ তাক্তুনা, তুংদা লৈবাক অসিগী য়াংলেন শরু ওইগদবা মীরোলশিং অমা শেম্বা দরকার ওই। লৈবাক্কী য়াইনবা খনবা অমসুং লৈবাক্কী থৌদাং পাংথোকপা নহারোল ওইরিবা মীরোল অমা থৌরাং তৌবা ঐখোয়না দরকার ওই। লৈবাক অসিগী নহারোলশিং 24/7 মিকুপ-নাহুম শিংনা লৈনবা, নাগরিক অমা ওইনা ঐখোয়না হোৎনবা দরকার ওই। কেমেরা থমগেরা নত্ত্রগা থম্লোইরা ত্রাফিক শিঙ্গনেলশিং কান্থোক্তুনা চৎনবা খুন্নাই অসিদা ৱাখল তাহনবা অমা ঐখোয়না দরকার ওই। মীয়াম্না মতম চানা ওফিস য়ৌনবা অমসুং মখোয়গী থৌদাংশিং পাংথোক্নবা ফজনা থবক তৌনবা মীয়াম্না মথৌ মশক খঙবগী ৱাখল্লোন চেনগদবনি। মফম অসিদা পুথোকপা পোৎথোক খুদিংমক, মখোয়না ‘মেদ ই ইন্দিয়া’ থাবা উবদা মসি মগুন লৈবা পোৎনি হায়বগী চাউথোকচবা ফাওগদবনি।
লৈবাক অসিগী নাগরিক খুদিংমক্না মখোয়গী থৌদাংশিং মপুংফানা পাংথোকপা মতমদা, লৈবাক অসিসু চাউখৎকনি। হৌজিক মহৌশাদা ফংবা লন-থুমশিং শীজিন্নবগা মরী লৈনবা ৱাফমশিংগী খুদম অমা লৈরে। ঈশিং য়োকশিনবগী ৱাখল তাবা হেনগৎলক্লবা, ইলেক্ত্রিসিত লিক্না শীজিন্নবগী হৈনবী হেনগৎলক্লবা, মালেম ইমা পৃথিবী কন্নবা কেমিকেলশিং শীজিন্নবা হন্থরবা, পব্লিক ত্রান্সপোর্ত হেন্না শীজিন্নরবা, লৈবাক অমসুং হিরম খুদিংমক অফবা ওইগনি। অসিগুম্বা অফবা থবক কয়াগী খুদমশিং ঐনা পীরি।
মখোয়না কান্নবা য়াম্না পীবা অদুগা অপীকপা থবক কয়া লৈরি। লু-নানবগী খোঙজংদা অনৌবা থৌনা পীনবা অদোমগী পাউতাকশিং য়াম্না মরুওই। অনৌবা মতমগী পুন্সি মহিংগী মাংজবশিং নহারোলশিংনা কমদৌনা থেংনগনি হায়বগী অদোমগী পাউতাকশিং য়াম্না মরুওইগনি। মোবাইল ফোনশিংগী মথক্তা, ঐখোয়গী নহারোলশিংনা মপানগী তাইবংপাল মশক খঙগদবনি, মসি তশেংনা তঙাইফদবনি। ওজা অমা ওইনা, হৌজিক্কী অমসুং তুংগী মীরোলশিংগীদমক অদোম্না মখোয়গী অফবা ৱাখলশিং চেনহলগদবনি। অদোম অদোমগী মহৈরোয়শিংগী তমজনফম অমা ওইহনগদবনি। লৈবাক অসিগী নাগরিকশিংনা লৈবাক্কী য়াইফনবা খনবা মতমদা, মতম অদুদা ঐখোয়না চাউখৎলবা খুন্নাই অমা শেমগৎকনি। খুন্নাইনা ৱাখল খনবগী মওং অদুনা লৈবাক ঙাকপদা মমি তারে। করিগুম্বা ঐখোয়না লাইরিক লাইশুগী লমদা ৱারি শারবদি, মসিগা মরী লৈনবা সবজেক কয়া লৈরি। চহি ৩-৪গী কোর্স লোইরবা মতুংদা, ঐখোয়গী মহৈলোয়শঙশিংনা সর্তিফিকেতশিং অমসুং দিগ্রিশিং পীরি। মহৈরোয় খুদিংমক তঙাইফদবা স্কিল খর পীরোইদরা হায়না করিগী ঐখোয়না খন্নরোয়দৌরিবরা?
মরুপশিং,
বিকসিত ভারত অমা শেমগৎনবা অমৃত কাল অসিদা ঐখোয়না অকনবা মীৎয়েং চংবা ঐখোয়না পরিখাগী মতমশিংদা উবা ফংলে। মহৈরোয় খুদিংমক পান্দম অমদা থবক খুদিংমক হোৎনরি। পরিখাগী মতম লাকপদা, মসি লাউথোকপা মতমদা, ইমুং অদুগী পরিখাগী মতম লাকপগা চপ মান্ননা খনখি। মহৈরোয়শিং খক নত্তনা, ইমুং-মনুং হুপ্না হোৎনখি। ঐখোয় মীয়ামগীসু, পরিখাগী মতম লাউথোক্লে। ঐখোয় চহি ২৫গী অমৃত কালগী মতম অমা লৈরে। মসিগী অমৃত কাল অসিগীদমক ঐখোয় নুমিৎ চুপ্পা অমা থবক তৌগদবনি অমসুং বিকসিত ভারত অমগী পান্দমদা থবক তৌগদবনি। মসি ঐখোয় খুদিংমক্কী থৌদাংনি।
মরুপশিং,
ঙসিদি মালেমী মীওইশিং য়াংনা অহল ওইশিল্লক্লে অমসুং ভারতনা লৈবাক অসিগী নহারোলশিং থৌনা হাপ্লি। লাক্লিবা চহি ২৫-৩০ অসিদা থবক শুবা ঙম্বা চহি মতাংগী মীওই মশিং য়াম্না লৈবদা ভারতনা মাংজিল থারগনি। মরম অদুনা মালেম শীনবা থুংনা ভারতকী নহারোলশিংদা মীৎয়েং থম্লি। নহারোলশিং অহোংবা পুরক্নবগী এজেন্ত অমা ওইবতা নত্তনা মখোয়না অহোংবা পুরকপগী কান্নবা ফংবা মীওইশিংসু ওইরি। হায়রিবা নহারোলশিং অসিনা অনৌবা ইমুংশিং শেমগৎকনি অমসুং অনৌবা খুন্নাই শেমগনি। মসিগী ৱাখল্লোন অসিগা লোয়ননা, বিকসিত ভারত অমগী এক্সন প্নান্দা নহারোল খুদিংমক শরুক য়াহন্নবা সরকারনা পান্দম থম্লি। বিকসিত ভারতকী থৌশিল শেম্বদা লৈবাক অসিগী নহারোল খুদিংমক্কী খোল্লাউ শরুক য়াহনবা সরকার অসিনা পাম্লি।
মরুপশিং,
ঐখোয়না চাউখৎপগী লম্বী অমদা চৎপা দরকার ওই অমসুং মসি সরকার খক্তনা লেপকদবা নত্তে, লৈবাক অসিনা মসি শেমগনি। মসিদা নাগরিক খুদিংমক মহাক্কী লৈজবা পীগদবনি অমসুং থৱায় য়াওনা শরুক য়াগদবনি। ‘সবকা প্রায়াস’ হায়বদি মীওই খুদিংমক্কী হোৎনবা হায়বনি, মসি ৱাশক খুদিংমক থবক্তা ওন্থোক্নবগী লাইৱা অমনি। শ্বাছ ভারত অভিয়ান, দিজিতেল ইন্দিয়া কেম্পেন, কোবিদ-১৯ থেংনবা নত্ত্রগা ভোকেল ফোর লোকেলগী ৱাখল্লোন ওইগেরা, ঐখোয়না সবকা প্রায়সকী শক্তি উরে। সবকা প্রায়াসকী খুৎথাংদা বিকসিত ভারত অমা থবক ওইনা পাংথোকপা ঙমগনি। মসি লৈবাক্কী তুংগী ৱারি ইনবা অচৌবা কেম্পেন অমনি। অদোমগী পাউতাক খুদিংমক্না বিকসিত ভারত অমগী ফজবা হেনগৎহনগনি।
ঙসিগী ৱার্কশোপ অসিগীদমক ঐনা অমুক হন্না ঐগী য়াইফ-পাউজেল পীজরি। ঙসি হৌরিবা খোঙজং অসিনা ২০৪৭দা বিকসিত ভারত অমগীদমক ঐখোয় লমজিংবা হৌরে হায়না ঐনা চেৎনা থাজৈ। ঙসিদগী খোঙচৎ হৌরে, লমজিংবগী থবক ওজাশিং, মহৈরোয়শিং অমসুং মহৈলোয়শঙশিংগী খুৎতা লৈরে অমসুং মতম অসি লৈবাক অমসুং মসিগী নহারোলশিং শেমগৎনবা মতম অমনি। ঐনা ময়াম পুম্নমক য়াইফ-পাউজেল পীজরি। অদোম থাগৎচরি।
দিসক্লাইমর: মসি প্রধান মন্ত্রীগী ৱারোলগী চাউরাকপা ৱাহন্থোক্নি। অশেংবা ৱারোল হিন্দীদা পীখি।