প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
বিকশিত Bharat@2047 : যুৱকণ্ঠৰ শুভাৰম্ভণি অনুষ্ঠানত ভিডিঅ’ কনফাৰেন্সৰ জৰিয়তে প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ ভাষণৰ পাঠ
11 DEC 2023 12:36PM by PIB Guwahati
নমস্কাৰ!
কেন্দ্ৰীয় কেবিনেটত থকা মোৰ সহকৰ্মী ধৰ্মেন্দ্ৰ প্ৰধানজী, দেশৰ বিভিন্ন প্ৰান্তৰ পৰা আমাক সহযোগ কৰা ৰাজ্যপাল, শিক্ষা জগতৰ বিশিষ্ট ব্যক্তিসকল, ভদ্ৰলোক আৰু ভদ্ৰমহিলাসকল!
উন্নত ভাৰতৰ সংকল্পৰ বাবে আজিৰ দিনটো অতি গুৰুত্বপূৰ্ণ। উন্নত ভাৰত গঢ়াৰ সৈতে সম্পৰ্কিত এই কৰ্মশালাৰ আয়োজন কৰাৰ বাবে মই সকলো ৰাজ্যপালক বিশেষভাৱে অভিনন্দন জনাইছো। দেশৰ যুৱ শক্তিক নিৰ্দেশনা দিয়াৰ দায়িত্ব থকা সহকৰ্মীসকলক আপোনালোকে এখন মঞ্চলৈ লৈ আহিছে। শিক্ষানুষ্ঠানসমূহৰ ভূমিকা হৈছে ব্যক্তি নিৰ্মাণ কৰা আৰু ব্যক্তি নিৰ্মাণৰ জৰিয়তেহে ৰাষ্ট্ৰ নিৰ্মাণ হয়। আৰু যি যুগত আজি ভাৰত উপনীত হৈছে, সেই সময়ছোৱাত ব্যক্তি নিৰ্মাণৰ অভিযান অতি গুৰুত্বপূৰ্ণ হৈ পৰিছে। যুৱকণ্ঠৰ কৰ্মশালাৰ সফলতাৰ বাবে মই আপোনালোকক আগতীয়াকৈ শুভকামনা জনাইছো।
বন্ধুসকল,
বুৰঞ্জীয়ে প্ৰতিখন দেশক এনে এক সময় প্ৰদান কৰে, যি সময়ত দেশে ইয়াৰ উন্নয়নৰ যাত্ৰা বহুগুণে আগুৱাই লৈ যায়। এক প্ৰকাৰে এয়া হৈছে সেই দেশৰ 'অমৃত কাল'। ভাৰতৰ বাবে সম্প্ৰতি এই 'অমৃতকাল' আহি পৰিছে। এইটো ভাৰতৰ ইতিহাসৰ সেই সময় যেতিয়া দেশখনে বৃহৎ উত্থানৰ দিশে অগ্ৰসৰ হৈছে । আমাৰ চাৰিওফালে এনে বহুতো দেশৰ উদাহৰণ আছে যিসমূহে এটা নিৰ্দিষ্ট সময়ত এনে বৃহৎ উত্থানৰ জৰিয়তে নিজকে বিকশিত কৰিছে। সেয়েহে মই কওঁ, এইটো ভাৰতৰ বাবেও সঠিক সময়। আমি এই অমৃতকালৰ প্ৰতিটো মুহূৰ্তৰ সুবিধা ল'ব লাগিব, আমি এটা মুহূৰ্তও হেৰুওৱা উচিত নহয়।
বন্ধুসকল,
আমাৰ সকলোৰে সন্মুখত অনুপ্ৰেৰণাৰ বাবে, স্বাধীনতাৰ দীঘলীয়া সংগ্ৰাম আছে। যেতিয়া আমি এটা লক্ষ্য আগত ৰাখি উৎসাহ আৰু আবেগেৰে স্বাধীনতাক চূড়ান্ত লক্ষ্য হিচাপে বিবেচনা কৰি যুঁজত অৱতীৰ্ণ হৈছিলো, তেতিয়া আমি সফলতা লাভ কৰিছিলো। এই সময়ছোৱাত সত্যাগ্ৰহ, বিপ্লৱৰ পথ, স্বদেশী সম্পৰ্কে সজাগতা, সামাজিক আৰু শৈক্ষিক সংস্কাৰৰ চেতনা, এই সকলোবোৰ ধাৰা একত্ৰিত হৈ স্বাধীনতা আন্দোলনৰ শক্তি হৈ পৰিছিল। এই সময়ছোৱাত কাশী হিন্দু বিশ্ববিদ্যালয়, লক্ষ্ণৌ বিশ্ববিদ্যালয়, বিশ্ব-ভাৰতী, গুজৰাট বিদ্যাপীঠ, নাগপুৰ বিশ্ববিদ্যালয়, অন্নমালাই বিশ্ববিদ্যালয়, অন্ধ্ৰ বিশ্ববিদ্যালয়, কেৰালা বিশ্ববিদ্যালয়ৰ দৰে বহুতো প্ৰতিষ্ঠানে দেশৰ চেতনা শক্তিশালী কৰিছিল। এইটো সেই সময় আছিল যেতিয়া প্ৰতিটো সোঁতত যুৱসকলৰ মনত স্বাধীনতাৰ বিষয়ে এক নতুন চেতনা সঞ্চাৰিত হৈছিল। সমগ্ৰ যুৱ প্ৰজন্ম এটা স্বাধীনতাৰ প্ৰতি সমৰ্পিত হৈ থিয় হৈছিল। দেশত এনে ধাৰণা গঢ় লৈ উঠিছিল যে যি কৰিব লাগিব, সেয়া স্বাধীনতাৰ বাবে কৰিব লাগিব আৰু এতিয়া কৰিব লাগিব। যদি কোনোবাই যঁতৰ ঘূৰাইছিল, সেয়াও স্বাধীনতাৰ বাবে। কোনোবাই বিদেশী সামগ্ৰী বৰ্জন কৰিছিল, সেয়াও স্বাধীনতাৰ বাবে। কোনোবাই কবিতা আবৃত্তি কৰিছিল, সেয়াও স্বাধীনতাৰ বাবে। কোনোবাই কিতাপ বা বাতৰি কাকতত লিখিছিল, সেয়াও স্বাধীনতাৰ বাবে। যদি কোনোবাই বাতৰি কাকতৰ পত্ৰিকা বিতৰণ কৰিছিল, তেন্তে সেয়াও স্বাধীনতাৰ বাবে। একেদৰে আজি প্ৰতিজন ব্যক্তি, প্ৰতিটো প্ৰতিষ্ঠান, প্ৰতিটো সংগঠনে এই সংকল্পৰে আগবাঢ়িব লাগিব যে মই যি কৰোঁ সেয়া বিকশিত ভাৰতৰ বাবে হ'ব লাগে। আপোনাৰ লক্ষ্য আৰু সংকল্পৰ কেৱল এটা উদ্দেশ্য হোৱা উচিত– বিকশিত ভাৰত। এজন শিক্ষক হিচাপে, উন্নত ভাৰতৰ লক্ষ্যত উপনীত হোৱাত দেশক সহায় কৰিবলৈ আপুনি কি কৰা উচিত বুলি ভাবে? এখন বিশ্ববিদ্যালয়ৰ তৰফৰ পৰা ভাৰতৰ দ্ৰুত বিকাশ সাধন কৰাৰ বাবে কি কৰা উচিত, সেই বিষয়ে আপোনালোকে চিন্তা কৰক। আপুনি যি ক্ষেত্ৰৰ সৈতে জড়িত হৈ আছে, সেই ক্ষেত্ৰত এনে কি হোৱা উচিত যিয়ে ভাৰতক বিকাশৰ পথেৰে দ্ৰুতগতিত ধাৱিত কৰিব পাৰে?
বন্ধুসকল,
আপুনি প্ৰতিনিধিত্ব কৰা শিক্ষানুষ্ঠানসমূহত থকা যুৱ শক্তিক এই এটা লক্ষ্যৰ দিশেৰে ধাৱমান হোৱাৰ বাবে অনুপ্ৰাণিত কৰিব লাগিব। আপোনাৰ প্ৰতিষ্ঠানলৈ অহা প্ৰতিগৰাকী যুৱক-যুৱতীয়ে কিছুমান বিশেষত্বৰ সৈতে আহে। যিমানেই বৈচিত্ৰ্যপূৰ্ণ নহওঁক কিয় তেওঁলোকৰ ধাৰণাসমূহ বিকশিত ভাৰত গঢ়াৰ ধাৰাৰ সৈতে সংযুক্ত হ'ব লাগিব। মই বিচাৰোঁ যে আপোনালোক সকলোৱে আপোনাৰ পৰিসৰৰ বাহিৰত চিন্তা কৰক আৰু বিকশিত ভাৰত@২০৪৭ দৃষ্টিভংগীত অৰিহণা যোগাবলৈ পৰিসৰৰ সিপাৰে চিন্তা কৰক। দেশৰ প্ৰতিখন মহাবিদ্যালয় আৰু বিশ্ববিদ্যালয়ৰ অধিকসংখ্যক যুৱক-যুৱতীয়ে যাতে এই অভিযানত যোগদান কৰিব পাৰে সেয়া নিশ্চিত কৰিবলৈ, আপুনি বিশেষ অভিযানৰ প্ৰয়াস চলোৱা উচিত, নেতৃত্ব লোৱা উচিত, সৰল ভাষাত কথাবোৰ প্ৰকাশ কৰা উচিত। আজি মাইগভৰ আওতাৰ ভিতৰত বিকশিত ভাৰত@২০৪৭ শাখাটো মুকলি কৰা হৈছে। ইয়াত বিকশিত ভাৰতৰ দৃষ্টিভংগী সম্পৰ্কীয় ধাৰণা সন্দৰ্ভত এটা শাখা আছে। আৰু যিহেতু আইডিয়া অৰ্থাৎ ধাৰণা আই অৰ্থাৎ 'মই'ৰ সৈতে আৰম্ভ হয়, গতিকে ইয়াত এনে ধাৰণাৰ প্ৰয়োজন যিয়ে মই নিজে কি কৰিব পাৰো, সেই বিষয়ে বৰ্ণনা কৰে। আৰু ঠিক যেনেদৰে আইডিয়াত 'আই' প্ৰথম, ইণ্ডিয়াতো 'আই'ৰ উল্লেখ প্ৰথমে হয়। অৰ্থাৎ যদি আমি সফলতা প্ৰাপ্ত কৰিব বিচাৰো, লক্ষ্য প্ৰাপ্ত কৰিব বিচাৰো, সঠিক ফলাফল আনিব বিচাৰো, তেনেহ'লে ই আমাৰ নিজৰ 'মই'ৰ সৈতে আৰম্ভ হয়। মাইগভত, এই অনলাইন ধাৰণা পৰ্টেলত ৫ টা পৃথক বিষয় সন্দৰ্ভত পৰামৰ্শ দিব পাৰি। সৰ্বশ্ৰেষ্ঠ ১০ টা পৰামৰ্শৰ বাবে পুৰষ্কাৰৰ ব্যৱস্থা কৰা হৈছে।
বন্ধুসকল,
যেতিয়া মই পৰামৰ্শৰ কথা কওঁ, আপোনাৰ সন্মুখত এখন মুকলি আকাশ থাকে। আমি দেশত এনে এক অমৃত প্ৰজন্ম গঢ়ি তুলিব লাগিব, যি অনাগত বছৰবোৰত দেশৰ কৰ্ণধাৰত পৰিণত হ'ব, যিয়ে দেশক নেতৃত্ব দিয়াৰ লগতে দিশ প্ৰদান কৰিব। আমি দেশৰ এনে এটা যুৱ প্ৰজন্ম প্ৰস্তুত কৰিব লাগিব, যি দেশৰ স্বাৰ্থক সৰ্বাধিক অগ্ৰাধিকাৰ দিয়ে, যিয়ে তেওঁৰ কৰ্তব্যক সৰ্বাধিক অগ্ৰাধিকাৰ দিয়ে। আমি নিজকে কেৱল শিক্ষা আৰু দক্ষতাৰ মাজত সীমাবদ্ধ ৰাখিব নালাগে। দেশৰ নাগৰিকসকলে কেনেদৰে ২৪ ঘণ্টা সজাগ হৈ থাকিব পাৰে এজন নাগৰিক হিচাপে সেই সন্দৰ্ভতো প্ৰচেষ্টা বৃদ্ধি কৰাৰ প্ৰয়োজন। আমি সমাজত সেই চেতনা আনিব লাগিব, য’ত কেমেৰা স্থাপন কৰা হওঁক বা নহওঁক, জনসাধাৰণে যান-বাহনৰ নিয়মসমূহ উলংঘা কৰিব নালাগে। জনসাধাৰণৰ মাজত কৰ্তব্যবোধ ইমান বেছি হ'ব লাগে যাতে তেওঁলোকে সময়মতে কাৰ্যালয়ত উপস্থিত হয় তথা তেওঁলোকৰ দায়িত্ব পালন কৰিবলৈ আগবাঢ়ি আহে। ইয়াত তৈয়াৰ হোৱা যিকোনো সামগ্ৰীৰ মান ইমান ভাল হ'ব লাগে যাতে মেড ইন ইণ্ডিয়া প্ৰত্যক্ষ কৰাৰ পিছত ক্ৰেতাসকলৰ গৌৰৱ আৰু বৃদ্ধি হয়। যেতিয়া দেশৰ প্ৰতিজন নাগৰিকে, যি ভূমিকাতে নাথাকক কিয়, তেওঁৰ দায়িত্ব পালন কৰিবলৈ আৰম্ভ কৰিব, তেতিয়া দেশো আগবাঢ়িব। যিদৰে প্ৰাকৃতিক সম্পদ ব্যৱহাৰৰ সৈতে জড়িত বিষয়সমূহৰ কথা ক’ব পাৰি। যেতিয়া পানী সংৰক্ষণৰ প্ৰতি গুৰুত্ব থাকিব, যেতিয়া বিদ্যুৎ সঞ্চয়ৰ ক্ষেত্ৰত গুৰুত্ব থাকিব, যেতিয়া পৃথিৱী মাতৃক বচাবলৈ ৰাসায়নিক পদাৰ্থৰ ব্যৱহাৰ কম হ'ব, যেতিয়া ৰাজহুৱা পৰিবহনৰ সৰ্বাধিক ব্যৱহাৰৰ প্ৰতি গুৰুত্ব থাকিব, তেতিয়া সমাজ, দেশ আৰু প্ৰতিটো ক্ষেত্ৰত যথেষ্ট ইতিবাচক প্ৰভাৱ পৰিব। মই আপোনাক এনে বহুতো উদাহৰণ দিব পাৰো।
আপোনালোকে ভাবিব যে এইবোৰ সৰু বিষয়। কিন্তু এইসমূহৰ প্ৰভাৱ ব্যাপক। পৰিষ্কাৰ পৰিচ্ছন্নতাৰ ব্যাপক আন্দোলনক কেনেদৰে নতুন দিশ প্ৰদান কৰিব পাৰি তাৰ বাবেও আপোনাৰ পৰামৰ্শ গুৰুত্বপূৰ্ণ। আমাৰ যুৱচামে কেনেদৰে আধুনিক জীৱনশৈলীৰ পাৰ্শ্বক্ৰিয়াৰ মুখামুখি হ’ব পাৰে তাৰ বাবে আপোনাৰ পৰামৰ্শ গুৰুত্বপূৰ্ণ হ'ব। মবাইল ফোনৰ জগতখনৰ বাহিৰেও আমাৰ যুৱক-যুৱতীসকলে বাহিৰৰ পৃথিৱীখন চোৱাটোও সমানে গুৰুত্বপূৰ্ণ। এজন শিক্ষক হিচাপে আপুনি বৰ্তমান আৰু পৰৱৰ্তী প্ৰজন্মত এনে বহুতো ধাৰণা প্ৰোথিত কৰিব লাগিব। আৰু আপুনি নিজেই আপোনাৰ শিক্ষাৰ্থীসকলৰ বাবে আদৰ্শ হ'ব লাগিব। দেশৰ নাগৰিকসকলে দেশৰ স্বাৰ্থৰ বিষয়ে চিন্তা কৰিলে এখন শক্তিশালী সমাজ গঢ়ি উঠিব। আৰু আপুনি এইটোও জানে যে শাসন আৰু প্ৰশাসনত আমি সমাজখনৰ মানসিকতাৰ আভাস দেখিবলৈ পাওঁ। যদি মই শিক্ষাক্ষেত্ৰখনৰ কথা কওঁ, তেন্তে ইয়াৰ সৈতে সম্পৰ্কিত বহুতো বিষয় আছে। তিনি-চাৰি বছৰীয়া পাঠ্যক্ৰমৰ অন্তত আমাৰ শিক্ষানুষ্ঠানসমূহে প্ৰমাণপত্ৰ দিয়ে, ডিগ্ৰী দিয়ে। কিন্তু প্ৰতিগৰাকী শিক্ষাৰ্থীৰ ওচৰত বাধ্যতামূলকভাৱে কোনো দক্ষতা থকাটো আমি নিশ্চিত কৰা উচিত নহয় নে? এনে ধৰণৰ আলোচনা তথা ইয়াৰ সৈতে সম্পৰ্কিত পৰামৰ্শই বিকশিত ভাৰতৰ যাত্ৰাৰ পথ পৰিষ্কাৰ কৰিব। সেয়েহে, আপুনি আপোনাৰ প্ৰতিটো চৌহদ, প্ৰতিটো প্ৰতিষ্ঠান আৰু ৰাজ্যিক পৰ্যায়ত এই বিষয়সমূহ সন্দৰ্ভত চিন্তা-চৰ্চা কৰাৰ এক বিস্তৃত প্ৰক্ৰিয়া আগবঢ়াই নিয়া উচিত।
বন্ধুসকল,
বিকশিত ভাৰত গঢ়ি তোলাৰ এই অমৃতকাল একে, একেই সময়, যি আমি প্ৰায়ে পৰীক্ষাৰ দিনত দেখা পাওঁ। শিক্ষাৰ্থীসকল তেওঁলোকৰ পৰীক্ষাৰ প্ৰদৰ্শনৰ বিষয়ে যথেষ্ট আত্মবিশ্বাসী হৈ থাকে, কিন্তু তথাপি তেওঁলোকে শেষ মুহূৰ্তলৈকে কোনোধৰণৰ কৰ্তব্য এৰি নিদিয়ে। প্ৰতিগৰাকী শিক্ষাৰ্থীয়ে তেওঁৰ সৰ্বস্ব উজাৰি দিয়ে, সময়ৰ প্ৰতিটো মুহূৰ্তক এটা লক্ষ্যৰ সৈতে সংযোগ কৰে। আৰু যেতিয়া পৰীক্ষাৰ তাৰিখ ঘোষণা কৰা হয়, এনে লাগে যেন গোটেই পৰিয়ালটোৰ পৰীক্ষা কাষ চাপিছে। কেৱল শিক্ষাৰ্থীয়েই নহয়, গোটেই পৰিয়ালটোৱে এক অনুশাসনৰ পৰিধিৰ ভিতৰত সকলো কাম কৰে। আমাৰ বাবেও দেশৰ নাগৰিক হিচাপে পৰীক্ষাৰ তাৰিখ ঘোষণা কৰা হৈছে। আমাৰ সন্মুখত ২৫ বছৰৰ 'অমৃতকাল' আছে। আমি এই 'অমৃতকাল' আৰু বিকশিত ভাৰতৰ লক্ষ্যত উপনীত হোৱাৰ বাবে ২৪ ঘণ্টা কাম কৰিব লাগিব। এটা পৰিয়াল হিচাপে এই পৰিৱেশ সৃষ্টি কৰাটো আমাৰ সকলোৰে সামূহিক দায়িত্ব।
বন্ধুসকল,
আজি বিশ্বত জ্যেষ্ঠ ব্যক্তিৰ সংখ্যা দ্ৰুতগতিত বৃদ্ধি হোৱাৰ পৰিবৰ্তে ভাৰত যুৱচামৰ সৈতে শক্তিশালী হৈছে। বিশেষজ্ঞসকলে কয় যে ভাৰত অহা ২৫-৩০ বছৰৰ বাবে কৰ্মৰত বয়সৰ জনসংখ্যাৰ ক্ষেত্ৰত শীৰ্ষস্থানত থাকিব। সেইকাৰণে সমগ্ৰ বিশ্বই ভাৰতৰ যুৱপ্ৰজন্মৰ ওপৰত দৃষ্টি নিবদ্ধ ৰাখিছে। যুৱশক্তি পৰিৱৰ্তনৰ হোতা তথা পৰিৱৰ্তনৰ হিতাধিকাৰী। আজি মহাবিদ্যালয় আৰু বিশ্ববিদ্যালয়ত থকা যুৱ বন্ধুসকলৰ কেৰিয়াৰো অহা ২৫ বছৰে ঠাৱৰ কৰিব। এই যুৱক-যুৱতীসকলে নতুন পৰিয়াল আৰু নতুন সমাজ সৃষ্টি কৰিবলৈ গৈ আছে। সেয়েহে বিকশিত ভাৰত কেনেধৰণৰ হোৱা উচিত সেই সিদ্ধান্ত লোৱাটো আমাৰ যুৱ শক্তিৰ অধিকাৰ। এই মনোভাৱৰ সৈতে, চৰকাৰে দেশৰ প্ৰতিজন যুৱক-যুৱতীক বিকশিত ভাৰতৰ কাৰ্য পৰিকল্পনাৰ সৈতে জড়িত কৰিব বিচাৰে। চৰকাৰে দেশৰ যুৱকণ্ঠক বিকশিত ভাৰত গঢ়াৰ নীতি আৰু ৰণনীতিৰ সৈতে একত্ৰিত কৰিব বিচাৰিছে। যুৱচামৰ সৈতে আপোনালোকৰ সম্পৰ্ক অধিক হোৱা বাবে আপোনালোক সকলো বন্ধুৰ অৱদান এইক্ষেত্ৰত অতি গুৰুত্বপূৰ্ণ।
বন্ধুসকল,
আমি অনুসৰণ কৰিব লগা প্ৰগতিৰ পৰিকল্পনা চৰকাৰৰ উপৰি দেশখনে নিৰ্ধাৰণ ল'ব। দেশৰ প্ৰতিজন নাগৰিকৰ ইয়াত অৰিহণা থাকিব, সক্ৰিয় অংশগ্ৰহণ থাকিব। সবকা প্ৰয়াস অৰ্থাৎ জনসাধাৰণৰ অংশগ্ৰহণ এনেকুৱা এটা মন্ত্ৰ যাৰ জৰিয়তে আটাইতকৈ ডাঙৰ সংকল্পবোৰো পূৰণ হয়। স্বচ্ছ ভাৰত অভিযান, ডিজিটেল ইণ্ডিয়া অভিযান, কৰোনাৰ বিৰুদ্ধে যুঁজ, ভোকেল ফৰ লোকেল আদৰ্শৰ কথা হওঁক, আমি সকলোৱে সবকা প্ৰয়াস আদৰ্শৰ শক্তি দেখিছোঁ। সকলোৰে প্ৰচেষ্টাৰ জৰিয়তেহে এখন বিকশিত ভাৰত গঢ়ি উঠিব। আপোনালোক সকলো বিদ্বান লোকসকল হৈছে এনেধৰণৰ, যিয়ে দেশৰ বিকাশৰ দৃষ্টিভংগী নিজেই গঢ় দিব পাৰে তথা যুৱ শক্তিক অনু্প্ৰাণিত কৰিব পাৰে। গতিকে আপোনালোকৰ পৰা প্ৰত্যাশা অধিক। দেশৰ ভৱিষ্যত লিখাৰ এয়া এটা মহান অভিযান। আপোনালোকৰ প্ৰতিটো পৰামৰ্শই বিকশিত ভাৰতৰ ভাবমূৰ্তিৰ গম্ভীৰতা অধিক বৃদ্ধি কৰিব। আকৌ এবাৰ, মই আপোনালোকক আজিৰ কৰ্মশালাৰ বাবে শুভকামনা জনাইছো। আজি এক আন্দোলন আৰম্ভ হৈছে। মই দৃঢ়ভাৱে বিশ্বাস কৰোঁ যে আমি সকলোৱে মিলি ২০৪৭ চনৰ ভিতৰত এখন বিকশিত ভাৰত গঢ়ি তুলিব পাৰিম। আজি যাত্ৰা আৰম্ভ হৈছে। ইয়াৰ নেতৃত্ব শিক্ষাবিদসকলৰ হাতত আছে, নেতৃত্ব শিক্ষাৰ্থীৰ হাতত আছে, নেতৃত্ব শিক্ষা জগতৰ প্ৰতিষ্ঠানসমূহৰ হাতত আছে। এয়া নিজেই নিজৰ দেশ তথা নিজক গঢ়ি তুলিব পৰা প্ৰজন্মৰ সময়। তেওঁলোক সকলোলৈ মোৰ শুভেচ্ছা। ধন্যবাদ!

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at the launch of Viksit Bharat 2047 -- Voice of Youth via video conferencing
11 DEC 2023 12:36PM by PIB Delhi
Namaskar!
My colleague in the Union Cabinet, Dharmendra Pradhan ji, governors from across the country, distinguished personalities in the field of education, ladies and gentlemen!
Today is a very important day concerning the resolutions of a ‘Viksit Bharat’. I extend special congratulations to all the governors for organizing this workshop related to the ‘Viksit Bharat’. You have brought all those colleagues who bear the responsibility of guiding the youth of the country together on one platform. The role of educational institutions leads to individual development, and the nation is built through individual development. In the era in which Bharat finds itself currently, the campaign for individual development has become extremely crucial. I extend my best wishes to all of you for the success of the Voice of Youth Workshop.
Friends,
Every country experiences a phase in its history when it propels its developmental journey multiple folds ahead. It's like the ‘Amrit Kaal’ (golden era) for that nation. For Bharat, this ‘Amrit Kaal’ has arrived now. This is the period in the history of Bharat when it is about to take a quantum leap. There are numerous examples around us of countries that have, at a certain point in time, taken such a quantum leap and transformed themselves into developed nations. That's why I say, now is the time for Bharat, this is the right time. We must make the most of every moment of this ‘Amrit Kaal’; we can't afford to lose even a single moment.
Friends,
Our prolonged struggle for freedom is also an inspiration for all of us. When we entered the field with a goal, with enthusiasm and determination, considering freedom as the ultimate objective, we succeeded. During this period, be it through Satyagraha, the path of revolution, awareness about Swadeshi, or the consciousness of social and educational reforms, all these streams together became a source of the strength of the freedom movement. It was during this era that institutions like Banaras Hindu University, Lucknow University, Visva Bharati, Gujarat Vidyapith, Nagpur University, Annamalai University, Andhra University, University of Kerala, and many others contributed to strengthening the consciousness of the nation. This was the time when a new awareness about freedom among the youth was spread across all streams. A whole generation dedicated to freedom emerged. A thought developed in the country that whatever has to be done, it should be for freedom, and it should be done now. If someone spun the wheel, it was also for freedom. If someone boycotted foreign goods, it was also for freedom. If someone recited poetry, it was also for freedom. If someone wrote in a book or newspaper, it was also for freedom. If someone distributed pamphlets, it was also for freedom.
Similarly, today, every individual, every institution, every organization must move forward with the pledge that whatever I do, it should be for a ‘Viksit Bharat’. Your goals, your resolutions should have only one aim - ‘Viksit Bharat’. As a teacher, think about what you can do to help the country achieve the goal of a ‘Viksit Bharat’. As a university, think about what you can do to make Bharat developed rapidly. In whatever field you are in, think what and how it can be done so that Bharat moves ahead rapidly on its path to becoming developed?
Friends,
Your role in the education institutes that you represent is to channelize the energy of the youth towards this goal. Every youth coming to your institutions has some special features. They should be connected to the stream of building a ‘Viksit Bharat’ regardless of their diverse thoughts. I would like you all to think, even beyond your scope, and think out of the box to contribute to the vision of Viksit Bharat@2047. You should launch special campaigns, provide leadership and express things in simple language so that more and more youth from every college and university in the country can join this campaign. The Viksit Bharat@2047 section has been launched on MyGov today. It includes a section for ideas related to the vision of a ‘Viksit Bharat’. Since the beginning of the word ‘Idea’ starts with 'I,' the section needs ideas that describe what individuals can do themselves. As 'I' comes first in Idea, it also comes first in India. It means that if we want to achieve success, attain goals, and bring about the right results, it all starts with our own 'I.' On this online ideas portal --MyGov platform -- suggestions can be given for five different themes. There is also a provision for awards for the top 10 suggestions.
Friends,
When I talk about suggestions, the sky is wide open before you. We need to prepare a generation in the coming years that will be the backbone of the country, providing leadership and direction. We need to prepare a young generation for the country that prioritizes the welfare of the nation and places its duties above all. We shouldn't limit ourselves to just education and skills. As citizens, we also need to make efforts in the direction of how to keep the citizens of the country vigilant 24/7. We need to instil awareness in society that they should not jump traffic signals no matter whether cameras are installed or not. People should have such a sense of duty that they should reach the office on time and work diligently to fulfil their responsibilities. Whatever products are made here, their quality should be so excellent that the consumers should feel proud when they see the 'Made in India' label on it.
When every citizen of the country, regardless of their role, starts fulfilling their duties, the country will also progress. Now, for example, issues related to the use of natural resources. When seriousness about water conservation increases, when seriousness about saving electricity increases, when the use of chemicals to save Mother Earth decreases, when there is a seriousness about using public transport more, society, the country and every sector will experience a significantly positive impact. I can give you numerous examples of such positive impacts.
You'd also agree that these are small things but they have a significant impact. Your suggestions on how to give new energy to the cleanliness movement would also be crucial. Your suggestions on how our youth can cope with the side effects of modern lifestyle would also be important. Besides the world of mobile phones, our youth should also explore the outside world; that is equally essential. As a teacher, you need to plant thoughts in the minds of students, both in the present and future generations. You also need to become a role model for your students. When the citizens of the country think in the interest of the country, only then can we build an empowered society. And you also know that the way society thinks is reflected in governance. If I talk about the field of education, there are so many subjects related to it. After a three to four-year course, our educational institutions provide certificates and degrees. But shouldn't we ensure that every student has some mandatory skills? Discussions on these topics and related suggestions will clearly define the path of the journey towards a ‘Viksit Bharat’. Therefore, you should lead extensive discussions on these topics at every campus, institution, and state level as part of a comprehensive process of deliberation.
Friends,
This ‘Amrit Kaal’ of building a ‘Viksit Bharat’ is akin to the intense focus we often witness during exam days. Students are confident about their exam performance, yet they leave no stone unturned until the last moment. Each student invests everything, aligning every moment with a single goal. And when the exam dates approach, the dates are declared, it feels like the entire family's examination date has arrived. It's not just the students; the entire family operates within the realm of discipline. For us too, as citizens of the country, the exam date has been declared. We have a 25-year period of “Amrit Kaal’. We have to work around the clock for this ‘Amrit Kaal’ and for the goals of a ‘Viksit Bharat’. This environment requires us to collectively shape it into a family, and this is a shared responsibility for all of us.
Friends,
Today, the world's population is rapidly aging, and Bharat is empowered by its youth. Experts suggest that in the coming 25-30 years, Bharat will lead in terms of the working-age population. Therefore, the eyes of the entire world are on the youth of Bharat. Youth is not only the agent of change but also the beneficiary of change. The young colleagues in colleges and universities today are the ones who will shape their careers in these crucial 25 years. These youth will be building new families, creating a new society. Thus, determining the kind of ‘Viksit Bharat’ we want is a right that belongs to our youth most of all. With this spirit, the government aims to connect every youth with the action plan for a ‘Viksit Bharat’. It wants to incorporate the voice of the country's youth into the policy framework for the ‘Viksit Bharat’. Since you are in close contact with the youth, the contribution of all of you is highly significant in this regard.
Friends,
We need to walk the roadmap of progress, and it won't be solely determined by the government; the nation will shape it. Every citizen will have to give his input and actively participate in it. ‘Sabka Prayas’, meaning everyone's effort, is a mantra that turns the biggest resolutions into reality. Whether it's the Swachh Bharat Abhiyan, Digital India campaign, dealing with COVID-19, or the idea of Vocal for Local, we have all witnessed the power of ‘Sabka Prayas’. It is through ‘Sabka Prayas’ that a ‘Viksit Bharat’ will materialise. You, the learned individuals, are the ones shaping the vision of the country's development, channelling the youth power. Therefore, expectations from you are more than ever. This is a grand campaign to script the future of the nation. Every suggestion from you will enhance the grandeur of a ‘Viksit Bharat’.
Once again, I extend my best wishes for today's workshop. I firmly believe that the movement starting today will lead us to a ‘Viksit Bharat’ by 2047. The journey begins today, leadership is in the hands of educators, students, and educational institutions, and it's a period that builds the nation and the generation itself. I wish you all the best! Thank you.
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.